Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιπέτεια εν πλω για πέντε τουρίστες
  • [02] Δεκάδες άνθρωποι νεκροί από πλημμύρες στην Ινδία
  • [03] Ινδία: Οκτώ νεκροί από πυρά αστυνομικών εναντίον διαδηλωτών
  • [04] Φονικός τυφώνας πλήττει την Κίνα
  • [05] Νέος ισχυρός σεισμός συγκλονίζει την Ιαπωνία
  • [06] Αϊτή: Τέσσερις νεκροί από επίθεση αγνώστων κατά υπουργού
  • [07] Η Ιαπωνία στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ τον Οκτώβριο
  • [08] Ηρακλής-Παρτιζάν Βελιγραδίου: 1-2 σε φιλικό
  • [09] Σιγκαπούρη: Χαλαρώνουν οι ιατρικοί έλεγχοι για SARS

    [01] Περιπέτεια εν πλω για πέντε τουρίστες

    26/7/2003 12:01:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Σώοι είναι οι πέντε Αυστριακοί τουρίστες που επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος και αγνοούνταν από το απόγευμα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Πάτμου και Φούρνων. Οι τουρίστες νοίκιασαν το σκάφος από το λιμάνι της Πάτμου και όταν ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου ανησύχησε επειδή δεν είχαν επιστρέψει ειδοποίησε το Λιμενικό. Αργότερα κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω κινητού τηλεφώνου και οι αλλοδαποί δήλωσαν ότι είναι καλά και βρίσκονται σε απόσταση πέντε μιλίων από ακτές χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το ακριβές σημείο. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του παίρνουν τέσσερα σκάφη του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά.

    [02] Δεκάδες άνθρωποι νεκροί από πλημμύρες στην Ινδία

    26/7/2003 11:44:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες το κρατίδιο Μπιχάρ στην ανατολική Ινδία. Επίσης, περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, καθώς τα νερά έχουν καλύψει ολόκληρα χωριά. Όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και η στάθμη των υδάτων των περισσοτέρων ποταμών έχει ήδη ξεπεράσει το όριο ασφαλείας.

    Η περίοδος των μουσώνων ταλανίζει τις χώρες της Ν. Ασίας

    Οι πλημμύρες έχουν πλήξει 14 από τις 38 επαρχίες του κρατιδίου, ενώ μέχρι στιγμής οι κάτοικοι 1.823 χωριών έχουν απομακρυνθεί ή έχουν εγκαταλείψει τελείως τα σπίτια τους, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος βοηθείας του Μπιχάρ, Σισίρ Σίνα, προσθέτοντας πως στις πληγείσες περιοχές έχουν αναπτυχθεί 1.000 βάρκες, που μεταφέρουν φάρμακα και τρόφιμα.

    Η ετήσια περίοδος των μουσώνων από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των χωρών της Νοτίου Ασίας, ωστόσο από τις πλημμύρες εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σημειώνονται χιλιάδες θάνατοι.

    Μέχρι στιγμής, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν σκοτωθεί 400 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί εγκαταστάσεις υποδομής στην Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές.

    [03] Ινδία: Οκτώ νεκροί από πυρά αστυνομικών εναντίον διαδηλωτών

    26/7/2003 11:32:00 πμ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 12 τραυματίστηκαν, όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών το βράδυ της Παρασκευής για να καταστείλουν τα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει σε αγορά της πόλης Γκουβαχάτι του βορειοανατολικού κρατιδίου Ασαμ, της Ινδίας. Οι διαδηλωτές, που είχαν καλέσει σε γενική απεργία, απαιτούσαν να κλείσουν τα καταστήματα της πόλης, ωστόσο οι καταστηματάρχες αρνήθηκαν να τα κλείσουν, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια. Οι διαδηλωτές αξίωναν περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για την φυλή Αντιβάσι. Ο Ανίλ Κουμάρ Σιλ, επικεφαλής της Αστυνομίας στην περιοχή, επιβεβαίωσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων και των τραυματισμό πολλών άλλων. Το πλούσιο σε τσάι και πετρέλαιο κρατίδιο Ασαμ ταλανίζεται από αυτονομιστικές και φυλετικές εξεγέρσεις για σχεδόν 25 χρόνια.

    [04] Φονικός τυφώνας πλήττει την Κίνα

    26/7/2003 11:11:00 πμ

    Ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες των τελευταίων ετών στην Ασία έπληξε τη Νότια Κίνα, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο και άλλοι 24 να τραυματιστούν, ενώ τρεις άνθρωποι αγνοούνται. Ο τυφώνας Ιμπούντο, ο οποίος είναι ο έβδομος που πλήττει τις ακτές της Κίνας αυτό το χρόνο, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ περισσότερο επλήγησαν οι παράκτιες πόλεις Μαομίνγκ, Γιανγκζιάνγκ και Ζανζιάνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας Ημερησία της Κίνας. Τρεις αλιείς εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το πλήγμα του τυφώνα, ο οποίος προκάλεσε ζημιές ενός δισεκατομμυρίου γουάν (120 εκατ. δολαρίων), προσθέτει η εφημερίδα. Ο τυφώνας Ιμπούντο είχε πλήξει την περασμένη Τρίτη τις Φιλιππίνες, προκαλώντας το θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.

    [05] Νέος ισχυρός σεισμός συγκλονίζει την Ιαπωνία

    26/7/2003 10:49:00 πμ

    Τουλάχιστον 266 άνθρωποι τραυματίστηκαν από μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε τη νοτιοανατολική Ιαπωνία το πρωί του Σαββάτου. Ο σεισμός, που έγινε αισθητός και στο Τόκιο, είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έπληξε τη νομαρχία Μιγιάγκι, στη νοτιοανατολική Ιαπωνία, περίπου 300 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, δύο άνθρωποι καταπλακώθηκαν λόγω κατολίσθησης στην πόλη Κανάτσο, ωστόσο διασώθηκαν έγκαιρα, ενώ διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε 130.000 σπίτια. Επίσης, ένα τρένο με δέκα επιβάτες εκτροχιάσθηκε αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ανεστάλη και η κίνηση των συρμών των τρένων στην περιοχή. Οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων της νύχτας, ενώ συνεχίζονται να γίνονται αισθητοί πιο αδύνατοι μετασεισμοί.

    Η σεισμική δόνηση ήλθε μόλις μερικές ώρες μετά από άλλον έναν ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Ο σεισμολόγος Νοριτάκε Νισιντέ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο ότι οι σεισμοί δεν συνδέονται με τον αποκαλούμενο σεισμό Μιγιάγκι-όκι, ο οποίος πλήττει την περιοχή μια φορά κάθε 30 ως 40 χρόνια και σημειώθηκε για τελευταία φορά το 1978, προκαλώντας το θάνατο 28 ανθρώπων.

    Σύμφωνα με το Κυόντο, από τον πρώτο σεισμό τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι.

    Τον Μάιο είχε σημειωθεί σεισμός ισχυρότερος των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας περισσότερους από 100 τραυματισμούς.

    Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έχει πλήξει την τελευταία δεκαετία την Ιαπωνία, ήταν πριν οκτώ χρόνια στην δυτική πόλη Κόμπε, με μέγεθος 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε κοστίσει το θάνατο 6.430 ανθρώπων.

    [06] Αϊτή: Τέσσερις νεκροί από επίθεση αγνώστων κατά υπουργού

    26/7/2003 11:18:00 πμ

    Τα πυρά αγνώστων δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή του υπουργού Εσωτερικών της Αϊτής, σε ορεινή περιοχή κοντά στην μεθόριο της χώρας με την Δομηνικανή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να σκοτωθούν, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από την επίθεση, η οποία σημειώθηκε 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Πορτ-ω-Πρενς, τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη άνθρωποι της συνοδείας του υπουργού. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, τα κίνητρα της οποίας δεν είναι σαφή.

    Ασταθής η πολιτική κατάσταση στη χώρα

    Η αντιπροσωπεία βρισκόταν στην περιοχή, ανάμεσα στις πόλεις Μπελαντέρε και Λας Καχόμπας, προκειμένου να διορίσει ένα νέο τοπικό συμβούλιο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αϊτής,, Μαϋνέτ Φελίξ, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Δομηνικανής Δημοκρατίας.

    Τους τελευταίους μήνες σημειώνονται στην περιοχή αυτήν πολλές επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων των Αρχών. Η πολιτική κατάσταση στην Αϊτή είναι ασταθής, καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί την νομιμότητα της Προεδρίας του Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ.

    [07] Η Ιαπωνία στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ τον Οκτώβριο

    26/7/2003 11:00:00 πμ

    Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, τα οποία θα βοηθήσουν στην προάσπιση της ασφάλειας και στην ανοικοδόμηση της χώρας. Μετά την έγκριση του μέτρου από την Κάτω Βουλή, ακολούθησε η έγκριση της απόφασης και από την Ανω Βουλή της χώρας. Η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει το πρώτο εκστρατευτικό σώμα το Ιράκ το νωρίτερο τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ικανοποίησή τους μόλις πληροφορήθηκαν την είδηση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ χαρακτήρισε σημαντική αυτή την εξέλιξη, ενώ σημείωσε ότι η Ιαπωνία μπορεί να παίξει σημαντικό και θετικό ρόλο στο Ιράκ.

    [08] Ηρακλής-Παρτιζάν Βελιγραδίου: 1-2 σε φιλικό

    25/7/2003 9:37:00 μμ

    Την ήττα γνώρισε σήμερα ο Ηρακλής από την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Ο "Γηραιός" ηττήθηκε από την ομάδα του Λόταρ Ματέους με 2-1 σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη. Το γκολ του Ηρακλή πέτυχε στο 44ο λεπτό ο Κουχάρσκι ενώ για την Παρτιζάν σκόραραν οι Ράντομσιτς (5΄) και Ιλιτς (64΄). Στον αγώνα έπαιξαν οι: Κελπέκης, Καπετάνος Π. (82΄ Καπετάνος Κ.), Λαγός (31΄ Δρούγας), Κιάσσος (73΄ Γεροντίδης), Κουχάρσκι (46΄ Νατσούρας), Κατσαμπής, Ιωάννου, Πουρσανίδης, Νεμπεγλέρας, Σνάουτσνερ (73΄ Ξενίδης), Μίετσελ (65΄ Χολφάιν).

    [09] Σιγκαπούρη: Χαλαρώνουν οι ιατρικοί έλεγχοι για SARS

    26/7/2003 11:24:00 πμ

    Οι προληπτικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας, τα σχολεία, τις αγορές και άλλους δημόσιους χώρους ώστε να διαπιστώνεται αν κάποιος πάσχει από πυρετό ανεστάλησαν το Σάββατο στην Σιγκαπούρη, καθώς η επιδημία SARS βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πως από την 1η Αυγούστου το προληπτικό αυτό μέτρο θα πάψει να εφαρμόζεται και για τους επισκέπτες των νοσοκομείων, ωστόσο το προσωπικό υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθείται. Επίσης, θα ανασταλεί η μέτρηση της θερμοκρασίας των επιβατών των αερογραμμών, των πλοίων και των επίγειων συγκοινωνιών. Ωστόσο, το υπουργείο κάλεσε τους μαθητές και τους φοιτητές να συνεχίσουν να ελέγχουν την θερμοκρασία των σωμάτων τους πριν μεταβούν στα σχολεία τους. Να σημειώσουμε ότι η Σιγκαπούρη θρήνησε 33 θύματα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 July 2003 - 8:53:58 UTC