Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοταχώς για διακοπές με κάθε μέσον
  • [02] Πολιτική αντιπαράθεση για εκλογικό νόμο-ΧΑΑ
  • [03] Τουριστικό λεωφορείο στις φλόγες
  • [04] Για ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ μιλάει ο Μ. Χρυσοχοΐδης
  • [05] Φωτιά απο κεραυνό στη Θάσο
  • [06] Εγκλημα βεντέτας στην Κρήτη
  • [07] Αποδοκιμάστηκε ο τέως
  • [08] Πολιτική κρίση συνταράσσει τη Μ. Βρετανία
  • [09] Νέα συνάντηση Σαρόν-Αμπάς την Κυριακή
  • [10] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Νότια Γαλλία
  • [11] Δ. Γαλλία: Βίαια επεισόδια πριν από ρέϊβ πάρτι
  • [12] Πάουελ: ''Δεν έχει εξαλειφθεί το κόμμα Μπάαθ''
  • [13] Ευρ. Πρωτάθλημα Μπέιζμπολ: ''Ασημένια'' η Εθνική μας
  • [14] Στην Μπαρτσελόνα ο Ροναλντίνιο
  • [15] Μουσική τζαζ θα πλημμυρίσει τον Λυκαβηττό
  • [16] ''Ηλέκτρα'' από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
  • [17] Βραβείο σε Ελληνες φοιτητές στο Formula Student

    [01] Ολοταχώς για διακοπές με κάθε μέσον

    19/7/2003 7:20:00 μμ

    Το δεύτερο μεγάλο κύμα των αδειούχων του καλοκαιριού, βρίσκεται ήδη καθ΄οδόν, ή εν πλω, προς τους τόπους των διακοπών. Το πρωί, εκατοντάδες ταξιδιώτες κατέκλυσαν το λιμάνι του Πειραιά. Η κίνηση ήταν αρκετά αυξημένη, με αποτέλεσμα πολλοί να ταλαιπωρηθούν. Συνολικά από τον Πειραιά και τη Ραφήνα έφυγαν περισσότεροι από 19.000 επιβάτες, ενώ μόνο από τον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 59 δρομολόγια. Σχετικά αυξημένη ήταν και η κίνηση στα δύο Εθνικά Οδικά Δίκτυα όπου η Τροχαία έλαβε έκτακτα μέτρα.

    Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια, εθνικές οδούς, αεροδρόμια, σταθμούς ΚΤΕΛ-ΟΣΕ

    Το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά ήταν αναπόφευκτη η ταλαιπωρία, καθώς αρκετοί ταξιδιώτες έφτασαν την τελευταία στιγμή, ενώ άλλοι δυσκολεύτηκαν στην εύρεση εισιτηρίου.

    Αυξημένη αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι από το πρωί η κίνηση στις Εθνικές Οδούς. Από την Παρασκευή περισσότερα από 70.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας. Η Τροχαία παραχώρησε επιπλέον λωρίδα στην διασταύρωση Δαφνίου έως και τα διόδια Ελευσίνας και στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Αυστηρότατοι είναι οι έλεγχοι της Τροχαίας στα μεγάλα οδικά δίκτυα, όπου σε πολλά σημεία έχουν τοποθετηθεί και ραντάρ για τα όρια ταχύτητας. Επίσης, άνδρες της Τροχαίας διενεργούν ελέγχους αλκοτέστ στους οδηγούς.

    Κίνηση παρατηρήθηκε και στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων. Με πληρότητα έφυγαν τα λεωφορεία με προορισμό την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

    Ο ΟΣΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα για να προσθέσει επιπλέον βαγόνια στις αμαξοστοιχίες του, αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

    Ομαλά και χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις πραγματοποιούνται οι πτήσεις από το Διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    [02] Πολιτική αντιπαράθεση για εκλογικό νόμο-ΧΑΑ

    19/7/2003 5:32:00 μμ

    Επιστολή προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με την οποία θα τους καλεί να ανοίξουν τους χρηματιστηριακούς τους κωδικούς από το 1997 ώστε να ελεγχθούν οι συναλλαγές τους στη Σοφοκλέους. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Οι αντιδράσεις της Ν.Δ. "εξυπηρετούν μόνο εντυπώσεις" και της Αριστεράς αποτελούν "αμφισβήτηση της πραγματικότητας μίας κοινωνίας που θέλει ισχυρές κυβερνήσεις" σχολίασε ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Στο τραπέζι του διαλόγου

    Σε πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού οδηγεί ο εκλογικός νόμος, ενώ η υπόθεση της αλλαγής του εξελίσσεται σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση καλεί τα κόμματα σε διάλογο το Σεπτέμβριο, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο και να ψηφιστεί το Νοέμβριο.

    Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το πότε θα ισχύσει ο νόμος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι στην περίπτωση που η ΝΔ προσέλθει τελικώς σε διάλογο, τότε μπορούν να προσδιορίσουν από κοινού το χρόνο εφαρμογής του νέου εκλογικού συστήματος. Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν η αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών και το ποσοστό αναλογικότητας.

    Από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκεται για επίσκεψη εργασίας για την παρακολούθηση της προόδου των ολυμπιακών έργων ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι το συνταγματικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος εξασφαλίζει ένα απόλυτα διαφανές συνταγματικό πλαίσιο, όπου δεν υπάρχουν οι δυνατότητες που υπήρχαν μέχρι το 2001, ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μπορεί να αλλάζει και κατά το δοκούν το εκλογικό σύστημα. Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα που είναι θεμελιώδες κεκτημένο της μεταπολιτευτικής περιόδου και επισήμανε την συζήτηση για την εκλογική γεωγραφία, που σχετίζεται με την συζήτηση για την διοικητική διάρθρωση της χώρας και τη συζήτηση για το μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας.

    Η Αντιπολίτευση απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης

    Στο μεταξύ, την άρνηση του κόμματός του να συμμετάσχει στο διάλογο επανέλαβε από τη Λευκάδα όπου περιόδευσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ανακινεί τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου από ανασφάλεια και καιροσκοπισμό. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε φαιδρό να ισχυρίζεται, όπως είπε, η κυβέρνηση ότι για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά αρκεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ενώ τόνισε ότι ''το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να γίνουν εκλογές τώρα''. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τα ''τεχνάσματα διαχείρισης της ήττας'' που απεργάζεται η κυβέρνηση δεν αφορούν τους πολίτες, καθώς, όπως σημείωσε, μείζονα κοινωνικά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση είναι η διαφθορά, η ανεργία, η ακρίβεια, η υποβαθμισμένη παιδεία και η τριτοκοσμική κατάσταση στον τομέα της υγείας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. στη Ζάκυνθο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας σχολίασε ότι "η μονότονη και αναιτιολόγητη άρνηση του κ. Καραμανλή στο διάλογο για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα προσβάλλει τη δημοκρατία".

    Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της απορρίπτει το διάλογο για το νέο εκλογικό σύστημα και παραμένει σταθερά υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος απέρριψε και αυτός συνολικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες για έναν διάλογο με στόχο την απλή αναλογική.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε ότι το κόμμα του θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διάλογο από θεσμική, όπως είπε, υποχρέωση.

    Ελεγχος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να απευθύνει την Τρίτη επιστολή προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους θα ζητεί να καταθέσουν στον Πρόεδρο της Βουλής τα στοιχεία των χρηματιστηριακών συναλλαγών τους από το 1997 έως το 2002. Τα στοιχεία αυτά θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων.

    Επίσης τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο του ''πόθεν έσχες'' με αναδρομική ισχύ από το 1990. Παράλληλα η κυβέρνηση απορρίπτει ως πρακτικά ανεφάρμοστη την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Ν.Δ. για τον έλεγχο του ''πόθεν έσχες'' των βουλευτών και ανωτάτων κρατικών λειτουργών από το 1974 και μετά.

    [03] Τουριστικό λεωφορείο στις φλόγες

    19/7/2003 7:14:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Καρδιοχτύπησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι επιβάτες ενός τουριστικού λεωφορείου, όταν ξέσπασε φωτιά στο πίσω μέρος τού οχήματος, στο 7ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας - Λάρισας. Οδηγός και επιβάτες αντέδρασαν ψύχραιμα και με τη βοήθεια πυροσβεστών που έσπευσαν αμέσως, έσβησαν τη φωτιά, όμως το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Επιβάτες και οδηγός καλά στην υγεία τους

    Ηταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι όταν το τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε εκπροσώπους εταιρείας καλλυντικών από την Αθήνα στην Καλαμπάκα τυλίχτηκε ξαφνικά στις φλόγες.

    Ο οδηγός αντιλήφθηκε αμέσως ότι από το πίσω μέρος του λεωφορείου έβγαιναν πυκνοί καπνοί και σταμάτησε το όχημα στην άκρη του δρόμου για να αποβιβαστούν όλοι οι επιβάτες.

    Ο οδηγός προσπάθησε να σβήσει με έναν πυροσβεστήρα τη φωτιά χωρίς όμως να τα καταφέρει. Μέσα σε λίγη ώρα έφτασε στο σημείο και ένα όχημα της πυροσβεστικής.

    Η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο άμεσα. Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους ενώ το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [04] Για ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ μιλάει ο Μ. Χρυσοχοΐδης

    19/7/2003 5:06:00 μμ

    Ανανέωση ιδεών και προσώπων για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής ζητάει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ". Ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι το κόμμα πρέπει να έχει ανοιχτές πόρτες για μια προοδευτική κοινωνική αλλαγή. Ζητάει επίσης αποκατάσταση της ηθικής και πολιτικής υπεροχής του ΠΑΣΟΚ για να το εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες ενώ ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ, την οποία κατηγορεί ότι εκπροσωπεί μία αντίληψη παρωχημένη για τον κόσμο.

    Για περιθώρια συνεργασίας και την παραίτηση Λαλιώτη

    Όσον αφορά τη δυνατότητα συναίνεσης με την Αντιπολίτευση ο κ. Χρυσοχοϊδης εκτιμάει ότι υπάρχουν λίγα πολιτικά στελέχη στη Ν.Δ που έχουν ξεφύγει από την "κλειστοφοβική, ξενοφοβική και παρωχημένη αντίληψη της για τον κόσμο", με τα οποία υπάρχει πεδίο συζήτησης και συνεννόησης και πιθανής συνεργασίας κάποια στιγμή. Το ίδιο πιστεύει ότι ισχύει και σε μεγαλύτερο βαθμό με στελέχη και σχήματα της Αριστεράς.

    Στην συνέντευξη του στα ΝΕΑ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το κόμμα δεν θα δώσει την εκλογική μάχη με ηττοπαθείς συμπεριφορές και αντίθετα στους μήνες που απομένουν θα δώσει ξανά τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους του με τη συμπεριφορά και τις πρωτοβουλίες του να συμπορευτούν μαζί του για την τέταρτη εκλογική νίκη, που θα είναι "μία ιστορική νίκη", καθώς μέσα στην περίοδο 2004-2010 "θα αλλάξει για πάντα η θέση της Ελλάδας και των Ελλήνων στον κόσμο".

    Αναφορικά με τον Κώστα Λαλιώτη πιστεύει ότι "δεν δίχασε ποτέ το ΠΑΣΟΚ και δεν θα το κάνει και τώρα" και τονίζει ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν θα κριθεί σε αυτό το επίπεδο αλλά στην δυνατότητα του να συλλαμβάνει τις αλλαγές και να συνομιλεί με την κοινωνία.

    Ακόμα εκφράζει την άποψη ότι η νέα σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου σηματοδοτεί την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας και δράσης του ΠΑΣΟΚ, που δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κυβερνητική δραστηριότητα.

    [05] Φωτιά απο κεραυνό στη Θάσο

    19/7/2003 3:10:00 μμ

    Από πτώση κεραυνού προκλήθηκε πυρκαγιά το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Αγιος Γεώργιος του Ραχωνίου Θάσου. Επενέβησαν αμέσως άνδρες του κλιμακίου της Πυροσβεστικής, που εδρεύουν στο νησί και ιδιώτες, οι οποίοι κατόρθωσαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ να θέσουν υπό έλεγχο και τελικά να σβήσουν τη φωτιά. Αποτεφρώθηκε ευτυχώς μόνο ένα έως ενάμιση στρέμμα με πεύκα και πουρνάρια. Στην όλη προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχε και ελικόπτερο, που έκανε αλλεπάλληλες ρίψεις νερού.

    [06] Εγκλημα βεντέτας στην Κρήτη

    19/7/2003 12:38:00 μμ

    Αντιμέτωπες με μια νέα υπόθεση άγριας κρητικής βεντέτας φαίνεται να βρίσκονται οι διωκτικές Αρχές των Χανίων. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στη συνοικία Νέας Χώρας, η 39χρονη Ινα Ταραντάη από την Ουκρανία έπεσε νεκρή από τις σφαίρες όπλου που σημάδευε τον άνθρωπο με τον οποίο συζούσε, τον 38χρονο Ιωσήφ Αθητάκη. Ως δράστης της επίθεσης φέρεται ο Μιχαήλ Αθητάκης, 26 ετών, δεύτερος ξάδελφος του Ιωσήφ Αθητάκη, ο οποίος περίμενε τα θύματά του έξω από το σπίτι τους στην οδό Λεκανίδη 1. Μόλις τους αντίκρισε και ενώ δεν είχαν κατέβει από τη μοτοσικλέτα πυροβόλησε 13 φορές εναντίον τους, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο η 39χρονη Ουκρανίδα. Ο Ιωσήφ Αθητάκης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Χανίων.

    Αγρια δολοφονία

    Οι διωκτικές Αρχές έφθασαν στα ίχνη του Μιχαήλ Αθητάκη, καθώς το θύμα της επίθεσης κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, ψιθύρισε ότι αναγνώρισε ως δράστη της επίθεσης τον εξάδελφό του.

    Ο Ιωσήφ Αθητάκης είναι γιος του Ιωάννη Αθητάκη, ο οποίος στις 7 Μαρτίου στην Ανώπολη Σφακιών, σκότωσε μετά από γλέντι τον ανιψιό του Παναγιώτη που είναι αδελφός του φερόμενου ως δράστη της βραδινής επίθεσης.

    Ο ιατροδικαστής Κρήτης Μανώλης Φραγκούλης που το πρωί του Σαββάτου διενήργησε νεκροψία-νεκροτομή στην άτυχη κοπέλα, δήλωσε ότι η 39χρονη δέχθηκε πέντε σφαίρες στον θώρακα, τον λαιμό και τα άκρα.

    Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη και ο Ιωσήφ Αθητάκης φέρει πέντε σφαίρες που έχουν πλήξει ζωτικά του όργανα.

    Ο φερόμενος ως δράστης θα οδηγηθεί την Κυριακή στον Εισαγγελέα.

    [07] Αποδοκιμάστηκε ο τέως

    19/7/2003 4:15:00 μμ

    Μία υπέροχη παράσταση της "Ηλέκτρας" του Ευριπίδη από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας, απήλαυσαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Την παράσταση πήγε να την παρακολουθήσει και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τη σύζυγο του που κάνουν διακοπές στη χώρα μας. Κατά την είσοδο τους στο Αρχαίο Θέατρο και μόλις έγιναν αντιληπτοί από το κοινό αποδοκιμάστηκαν έντονα ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που τους χειροκρότησαν. Οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν και όταν σηκώθηκε και χαιρέτησε το ζεύγος ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Ο έκπτωτος μονάρχης δεν θέλησε να σχολιάσει την αντίδραση του κοινού και η παράσταση όπως είδαμε ολοκληρώθηκε επιτυχώς και χωρίς άλλα απρόοπτα.

    [08] Πολιτική κρίση συνταράσσει τη Μ. Βρετανία

    19/7/2003 7:00:00 μμ

    Αντιμέτωπος με μια μεγάλη πολιτική κρίση βρίσκεται πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετά τον μυστηριώδη θάνατο του δρ. Ντέιβιντ Κέλυ, του κορυφαίου συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ. Ο βρετανικός Τύπος κατηγορεί την κυβέρνηση Μπλερ πως κατέστησε τον Κέλυ ως "αποδιοπομπαίο τράγο" στην πολεμική που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Ντάουνιγκ στριτ και το BBC. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι η αιτία του θανάτου του Κέλυ ήταν η αιμορραγία από ένα τραύμα στον αριστερό του καρπό, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αναμίχθηκε κάποιο άλλο άτομο στην υπόθεση αυτή.

    Η κυβέρνηση Μπλερ δέχεται τα πυρά του βρετανικού Τύπου

    Ειδικός στα βακτηριολογικά όπλα στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας ο καθηγητής Κέλυ είχε κατηγορηθεί από την βρετανική κυβέρνηση ότι ήταν η πηγή που είχε ενημερώσει δημοσιογράφο του BBC πως ήταν "χαλκευμένα" τα στοιχεία που είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Μπλερ για το ιρακινό οπλοστάσιο, προκειμένου να δικαιολογηθεί ο πόλεμος κατά του Ιράκ.

    "Ο θάνατος του αποδιοπομπαίου τράγου" γράφει στην πρώτη της σελίδα η "Ντέιλι Τέλεγκραφ", εκτιμώντας ότι ο Τόνι Μπλερ είναι αντιμέτωπος με την χειρότερη κρίση από την ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία της χώρας. Η εφημερίδα αξιώνει σε κύριο άρθρο της την αποπομπή του Αλιστερ Κάμπελ, διευθυντή του τομέα Επικοινωνίας του Μπλερ ,όπως επίσης και την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας, Τζεφ Χουν.

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης Μπλερ εξαπολύει και η "Ντέιλι Μέιλ" για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Κέλυ. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία του Κάμπελ και του Χουν και διερωτάται: ''Τους εμπιστεύεστε;''

    Από την πλευρά της, η εφημερίδα "Ντέιλι Μίρορ" εκτιμά πως ο Κέλυ "οδηγήθηκε στον θάνατο από την κυβέρνηση''.

    Η "Ντέιλι Εξπρές" γράφει στην πρώτη της σελίδα :''Ο Κέλυ ρίχτηκε ως τροφή στους λύκους''.

    Εξάλλου, η "Γκάρντιαν" σημειώνει ότι οι πολιτικές συνέπειες από τον θάνατο του Κέλυ ''κινδυνεύουν να είναι ανυπολόγιστες", ενώ η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" θεωρεί ότι ο Κέλυ ''ένας πιστός υπάλληλος έγινε αντικείμενο πιέσεων σε απίστευτο επίπεδο''.

    Τέλος, οι "Φαινάνσιαλ Τάιμς" εκτιμούν ότι ''ο θάνατος του Κέλυ ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση Μπλερ στο σύνολό της''. "Ο κ. Μπλερ δεν κατόρθωσε να μετατρέψει την ήττα του Σαντάμ Χουσεΐν σε πολιτικό κέρδος και η μη ανακάλυψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ενίσχυσε τις αμφιβολίες των Βρετανών και των Μέσων Ενημέρωσης για το αν έπρεπε η Βρετανία να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ'', γράφει η βρετανική εφημερίδα.

    ''Μου έδινε την αίσθηση ανθρώπου που βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση. Ανησύχησα. Καταλάβαινα ότι είναι πολύ πιεσμένος και αρκετοί έλεγαν ότι έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο από τους προϊσταμένους του'' δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών, Γκρεγκ Ποπ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, χαρακτήρισε "φοβερή τραγωδία" τον θάνατο του Κέλυ και ανακοίνωσε την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του θανάτου του 59χρονου καθηγητή.

    Αποκαλύψεις-γροθιά στο στομάχι της αγγλικής κοινωνίας

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους η σύζυγός του Τζαν δήλωσε ότι η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι το πτώμα που βρέθηκε κοντά στο σπίτι του στο Σάουθμουρ είναι του Κέλυ και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία. Η κα. Κέλυ αρνήθηκε να πει περισσότερα επικαλούμενη τις οδηγίες της αστυνομίας.

    Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων ήταν ''ανυπόφορα'' και όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση η οποία οδήγησε στο θάνατο του Βρετανού εμπειρογνώμονα Ντέιβιντ Κέλυ οφείλουν να σκεφθούν ''επί πολύ και σοβαρά'', αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του.

    Ο Κέλυ έφυγε από το σπίτι του λέγοντας πως πήγαινε βόλτα. Το σώμα του βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί, 8 χιλιόμετρα μακριά. Η γυναίκα του είχε πει σε δημοσιογράφο πως τις τελευταίες μέρες είχε φοβερό άγχος.

    Ο Κέλυ μια εβδομάδα πριν από την παρουσίαση ρεπορτάζ του BBC, είχε συναντηθεί με το δημοσιογράφο Αντριου Γκίλιγκαν. Το ρεπορτάζ του Γκίλιγκαν ανέφερε ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, ο Αλιστερ Κάμπελ είχε "φροντίσει" στα στοιχεία να προστεθεί η ψευδής πληροφορία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορούσε να επιτεθεί με τα απαγορευμένα του όπλα μέσα σε μόλις 45 λεπτά. Στοιχεία τα οποία η κυβέρνηση Μπλερ χρησιμοποίησε προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση του πολιτικού κόσμου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Οι αποκαλύψεις του Γκίλιγκαν ήταν αυτές που έκαναν την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bουλής να αρχίσει να διερευνά την υπόθεση. Από εκείνους που εκλήθησαν να λογοδοτήσουν ήταν και ο ισχυρός σύμβουλος Αλιστερ Κάμπελ.

    Η κυβέρνηση Μπλερ συγκρούστηκε με το ΒΒC. Τότε ο Κέλυ αναφέρει στους προϊσταμένους του στο υπουργείο Αμύνης πως μίλησε με το δημοσιογράφο χωρίς να έχει λάβει την άδειά τους.

    Η κυβέρνηση ζητεί από το ΒΒC να πει κατά πόσον ο Ντέϊβιντ Κέλυ ήταν η κύρια πηγή του ρεπορτάζ. Η άρνηση του σταθμού να απαντήσει φέρνει τον Κέλυ ενώπιον της επιτροπής στις 15 Ιουλίου.

    [09] Νέα συνάντηση Σαρόν-Αμπάς την Κυριακή

    19/7/2003 6:41:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Αριέλ Σαρόν αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα η παλαιστινιακή ηγεσία. Το ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, μετέδωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Σαρόν θα ζητήσει και πάλι τη διάλυση των υποδομών της παλαιστινιακής τρομοκρατίας από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Από την πλευρά του, ο Αμπάς αναμένεται να ζητήσει την απελευθέρωση ενός μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις κατεχόμενες ζώνες και την άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών πόλεων και χωριών.

    Ελεύθερος ο απαχθείς διοικητής της Τζενίν

    Ένοπλοι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου πως άφησαν ελεύθερο τον κυβερνήτη της πόλης Τζενίν στη Δυτική Όχθη, τον οποίο κρατούσαν αιχμάλωτο για πολλές ώρες και είπαν ότι την απελευθέρωσή του διέταξε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ.

    ''Τον αφήσαμε ελεύθερο γιατί λάβαμε οδηγίες από τον πρόεδρο να το κάνουμε. Δεν αμφισβητούμε τις οδηγίες του προέδρου'', δήλωσε ο Ζακαρίγια Ζουμπέιντι, ηγέτης του τοπικού παραρτήματος της μαχητικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα. Η οργάνωση δήλωσε πως απήγαγε τον κυβερνήτη Χάιντερ Ιρσέιντ επειδή ο τελευταίος προσπάθησε να διώξει τα μέλη του.

    Πρόκειται για τον 50χρονο Χαιντάρ Ερσείντ αναπληρωτή κυβερνήτη, που αυτήν την περίοδο ασκεί καθήκοντα κυβερνήτη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το θύμα χτυπήθηκε στην αρχή με λοστό από τα μέλη των Ταξιαρχιών στη μέση του δρόμου στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Τζενίν.

    [10] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Νότια Γαλλία

    19/7/2003 11:50:00 πμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε το Σάββατο η πύρινη λαίλαπα στην Νότια Γαλλία, αφού πρώτα αποτέφρωσε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και υποχρέωσε χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να αποφύγουν τη φωτιά. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι από τις πυρκαγιές, που ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 15 ετών, αποτεφρώθηκαν περίπου 90.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ωστόσο τα περισσότερα μέτωπα της φωτιάς είναι τώρα υπό έλεγχο. Από τις φλόγες καταστράφηκαν δεκάδες αυτοκίνητα και πολλές αγροικίες πριν οι πυροσβέστες κατορθώσουν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.

    Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

    Στην μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Βαρ της Κυανής Ακτής μετείχαν 1.300 πυροσβέστες με 200 οχήματα και 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται ιδιαίτερα θερμό στη Νότια Γαλλία.

    [11] Δ. Γαλλία: Βίαια επεισόδια πριν από ρέϊβ πάρτι

    Πηγή: ΑΠΕ 19/7/2003 5:56:00 μμ

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Φαουέ της Βρετάνης, στη Δυτική Γαλλία, ανάμεσα στην αστυνομία και εκατοντάδες νεαρούς που είχαν συγκεντρωθεί για να μετάσχουν σε ''ρέιβ πάρτι'', με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον επτά άτομα. Οι νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί σε έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα. Οι ταραχές κράτησαν ολόκληρη τη νύχτα. Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο νεαροί σοβαρά και ελαφρότερα πέντε αστυνομικοί.

    [12] Πάουελ: ''Δεν έχει εξαλειφθεί το κόμμα Μπάαθ''

    19/7/2003 12:54:00 μμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε το Σάββατο ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα υπολείμματα του κόμματος Μπάαθ, των φενταγίν και όλων των εγκληματιών που υπάρχουν στο Ιράκ. Σε συνέντευξή του σε δύο γαλλικούς ραδιοσταθμούς, ο Πάουελ τόνισε ότι γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν και άλλες μάχες μετά τον τερματισμό του πολέμου, ωστόσο επισήμανε πως ο ιρακινός στρατός ηττήθηκε χάρη στις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων.

    Δεν γνωρίζει αν ο Σαντάμ είναι νεκρός ή ζωντανός

    Ο Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επικρατήσουν στο Ιράκ, καθώς το θέλουν και οι Ιρανοί, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά και να τερματιστεί η βία στη χώρα.

    "Δεν ξέρω αν ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός ή νεκρός, αλλά ξέρω ότι δεν κυβερνά πλέον τη Βαγδάτη", τόνισε χαρακτηριστικά επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως "κάθε ημέρα που περνά, με το κυβερνητικό συμβούλιο που συγκρότησαν οι ιρακινοί ηγέτες, με τα τοπικά συμβούλια σε πόλεις και χωριά σε όλο το Ιράκ, με τη διεθνή κοινότητα που βοηθά τον ιρακινό λαό, πιστεύω ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είτε ζει είτε έχει πεθάνει, δεν θα παίξει πλέον κανένα ρόλο στο μέλλον του Ιράκ".

    [13] Ευρ. Πρωτάθλημα Μπέιζμπολ: ''Ασημένια'' η Εθνική μας

    19/7/2003 5:40:00 μμ

    Το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας κατέκτησε η Εθνική ομάδα Μπέιζμπολ! Η ελληνική ομάδα, που εντυπωσίασε σε ολόκληρη τη διάρκεια της διοργάνωσης, μπορεί να ηττήθηκε 0-2 στον δραματικό μεγάλο τελικό από την πανίσχυρη οικοδέσποινα Ολλανδία αλλά έδειξε τα. . . δόντια της ενόψει του μεγάλου ραντεβού του επόμενου καλοκαιριού, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Με αυτή την ιστορική στιγμή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ο σχεδιασμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας, αλλά και οι προσπάθειες των Ελλήνων ομογενών των ΗΠΑ, που με επικεφαλής τον Πίτερ Αγγελος (εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας και της Πολιτείας για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας), αγκάλιασαν αυτή την ομάδα, δούλεψαν σκληρά για τη δημιουργία ενός ισχυρού συνόλου και κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν μια υπολογίσιμη δύναμη που έφτασε στο ασημένιο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ενα μετάλλιο, κατάκτηση των Ελλήνων ομογενών που συγκρότησαν (σε μεγάλο ποσοστό) την Εθνική ομάδα και το έστειλαν "δώρο στην πατρίδα", όπως τόνιζαν μετά τη λήξη του τελικού.

    Και πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005

    Το μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική μας είναι το 2ο ασημένιο της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ομαδικών σπορ (πάντα σε επίπεδο ανδρών), μετά από εκείνο της Εθνικής μπάσκετ το 1989.

    Συνολικά, είναι το 5ο ελληνικό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά τα τρία της Εθνικής μπάσκετ, το χάλκινο του 1949 (Αίγυπτος), το χρυσό του 1987 (Αθήνα) και το ασημένιο του 1989 (Ζάγκρεμπ), αλλά και το χάλκινο της Εθνικής βόλεϊ, από το Ευρωπαϊκό του 1987 στη Γάνδη.

    Eκτός από το ασημένιο μετάλλιο, η Εθνική μας εξασφάλισε μέσω της 2ης θέσης του Ευρωπαϊκού, την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005, που θα γίνει και πάλι στα γήπεδα της Ολλανδίας.

    Η επιτυχία αυτή ήταν και ο βασικός στόχος της Ομοσπονδίας, που μέσα από αυτήν την πρόκριση, βλέπει προοπτική ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [14] Στην Μπαρτσελόνα ο Ροναλντίνιο

    19/7/2003 3:54:00 μμ

    Στο πρόσωπο του Ροναλντίνιο βρήκε την "εξιλέωση" ο Ζοάν Λαπόρτα. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε το Σάββατο την απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου από την Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Με την απόκτηση του Ροναλντίνιο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Μπάρτσα, απάντησε κατά κάποιο τρόπο σε όσους τον επέκριναν για την απώλεια του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ενώ παράλληλα πήρε την "ρεβάνς" από την Ρεάλ Μαδρίτης, ή διοίκηση της οποίας είχε αφήσει να εννοηθεί, ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έπαιρνε και τον Βραζιλιάνο μέσο.

    [15] Μουσική τζαζ θα πλημμυρίσει τον Λυκαβηττό

    19/7/2003 6:44:00 μμ

    Μουσική τζαζ και χορός ενώνονται σε μία παράσταση για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό μουσικο-χορευτικό θέαμα. Το διάσημο σχήμα Jazz Ballets de Montreal έρχεται στο θέατρο του Λυκαβηττού στις 22 Ιουλίου. Το Μπαλέτο τζαζ του Μόντρεαλ ιδρύθηκε τη δεκαετία του '70, την εποχή όπου ξεπήδησαν νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η ροκ όπερα και ο χορός τζαζ. Τριάντα περίπου χρόνια αργότερα, τα μπαλέτα διαθέτουν μία τεράστια γκάμα ρεπερτορίου. Υπό τη διεύθυνση του διάσημου χορευτή Louis Robitaille από το 1998, περιοδεύουν σε όλον τον κόσμο.

    Μοναδική εμφάνιση του πιανίστα Ζακ Λουσιέ

    Στον ίδιο χώρο στις 23/7 φιλοξενείται μία μεγάλη μορφή στο χώρο των τζαζ αυτοσχεδιασμών, ο μοναδικός πιανίστας Ζακ Λουσιέ με το τρίο του. Ενα κλασικό τρίο της τζαζ μουσικής - πιάνο, ντραμς και κοντραμπάσο- που αγγίζει τις "ιερές" μουσικές των μεγάλων κλασικών και αποδεικνύει ότι η μουσική είναι διαχρονική και δεν έχει σύνορα και κλισέ.

    Με απόλυτο σεβασμό στους "δρόμους", στα "χρώματα" και τους ρυθμούς της τζαζ μουσικής, ο Ζ. Λουσιέ μεταμορφώνει τον Μπαχ και τον Βιβάλντι και τους κάνει σύγχρονους συνθέτες του 21ου αιώνα.

    Σπουδαίος πιανίστας ο ίδιος, με περγαμηνές σπουδών στο κλασικό πιάνο από το Κονσερβατουάρ του Παρισιού και γνωρίζοντας από "πρώτο χέρι" τη δυσκολία της ερμηνείας των έργων που άφησαν πίσω τους οι συνθέτες "γίγαντες" των τριών τελευταίων αιώνων, δε διστάζει να κάνει την πρόταση που κέρδισε τους μουσικόφιλους όλου του κόσμου.

    [16] ''Ηλέκτρα'' από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

    19/7/2003 6:14:00 μμ

    Μία υπέροχη παράσταση της "Ηλέκτρας" του Ευρυπίδη από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας, απήλαυσαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Καριοφυλιά Καραμπέτη και στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μάγια Λυμπεροπούλου. Η παράσταση, χορηγός της οποίας είναι η ΕΡΤ θα επαναληφθεί και απόψε Σάββατο, όμως όλα τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

    Μεγάλοι συντελεστές

    Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

    Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

    Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

    Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

    Κινησιολογία: Αλίκη Καζούρη

    Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

    Μουσική διδασκαλία: Νένυ Ζάππα

    Βοηθός Σκηνοθέτης: Περικλής Βασιλόπουλος

    Παίζουν

    Ηλέκτρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

    Γεωργός: Γιάννης Νταλιάνης

    Ορέστης: Δημήτρης Αλεξανδρής

    Πυλάδης: Παναγιώτης Τσεβάς

    Γέρος: Αρτο Απαρτιάν

    Αγγελιαφόρος και Διόσκουρος: Γιάννης Νταλιάνης

    Κλυταιμνήστρα: Μάγια Λυμπεροπούλου

    Χορός: Μελίνα Βαμβακά, Ελένη Κοκκίδου, Γιάννα Νικολοπούλου, Νιόβη Κωστοπούλου, Εύα Κοτανίδη, Μάγδα Πένσου, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Μαριάνθη Κυρίου, Ειρήνη Σπανουδάκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αντωνία Βαλλιανάτου

    Το έργο

    Τα πρόσωπα του Ευριπίδη στην Ηλέκτρα υπακούουν στις παρορμήσεις της ευαισθησίας τους. Δεν δρουν υποκινούμενα από κάποιο καθορισμένο ιδανικό, αλλά από φόβους και επιθυμίες. Στην τραγωδία αποτυπώνονται διάφορες φάσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πρόθυρα μιας ακραίας πράξης.

    Η Ηλέκτρα είναι παντρεμένη σε λευκό γάμο με ένα γεωργό και ζει φτωχικά σε ένα σπίτι στα σύνορα του Αργους.

    Η μητέρα της, Κλυταιμνήστρα, μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα, ζει με τον Αίγισθο στο παλάτι.

    Ο Ορέστης, οδηγημένος από χρησμό του Απόλλωνα, φτάνει στο Αργος με τον Πυλάδη για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του.

    Μετά την αναγνώριση των δύο αδελφών σχεδιάζεται η εκδίκηση. Ο Ορέστης με τον Πυλάδη αναλαμβάνουν να φονεύσουν τον Αίγισθο.

    Η Ηλέκτρα παγιδεύει τη μητέρα της, λέγοντάς της ότι περιμένει παιδί. Μετά το φόνο της μητέρας τους, τα δύο αδέλφια βασανίζονται από τύψεις.

    Τη λύση δίνουν οι Διόσκουροι ως από μηχανής θεοί.

    [17] Βραβείο σε Ελληνες φοιτητές στο Formula Student

    19/7/2003 6:57:00 μμ

    Ανώτατη διάκριση κέρδισαν φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι κατέλαβαν την πρώτη θέση στην κατηγορία στην οποία συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού αυτοκινήτου: Formula Student. Ο διαγωνισμός που διεξήχθη στις αρχές του μήνα στην πόλη Λέστερ της Βρετανίας που και που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη χώρα αυτή, αφορά τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή ενός μονοθέσιου ερασιτεχνικού αγωνιστικού οχήματος από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ενεργήσουν σαν να βρίσκονται υπό πραγματικές συνθήκες: υποθέτουν λοιπόν πως μια αυτοκινητοβιομηχανία τους παρήγγειλε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο για να το αξιολογήσει και να προχωρήσει στη συνέχεια στην παραγωγή του.

    Χαμηλού κόστους με υψηλές όμως προδιαγραφές

    Πρόκειται για ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για ερασιτέχνες μαζικής παραγωγής, το οποίο πρέπει να έχει υψηλές αποδόσεις στην επιτάχυνση, στα φρένα και στην οδική συμπεριφορά, να είναι χαμηλού κόστους, εύκολο στη συντήρηση, αξιόπιστο και να προσελκύει αγοραστές για την αισθητική στις ανέσεις του και τη χρήση διαδεδομένων ανταλλακτικών.

    Εργάστηκαν λοιπόν με την προϋπόθεση ότι η κατασκευάστρια εταιρεία θα παράγει 1.000 αντίτυπα το χρόνο με κόστος χαμηλότερο από 21.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

    Η ιδέα για ελληνική συμμετοχή στο Formula Student, ξεκίνησε το 2000 από μια τετραμελή ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με συντονιστή τον μεταπτυχιακό ερευνητή Παναγιώτη Σταυρόπουλο.

    Στον περσινό διαγωνισμό η ομάδα του πανεπιστημίου Πατρών είχε την πρώτη ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό και κατέλαβε τη 4η θέση. Ακόμα η ομάδα έλαβε και το πρώτο βραβείο για τις σχεδιαστικές της καινοτομίες από το Βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 July 2003 - 16:59:23 UTC