Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινεζική προσπάθεια για επανέναρξη διαλόγου με την Β. Κορέα
  • [02] Επίθεση εναντίον Αμερικανών στο Αφγανιστάν
  • [03] Μεξικό: Συνελήφθη κορυφαίο στέλεχος συμμορίας ναρκωτικών
  • [04] Ένας ακόμη Αμερικανός νεκρός στο Ιράκ
  • [05] Στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις πυρηνικές προθέσεις του Ιράκ

    [01] Κινεζική προσπάθεια για επανέναρξη διαλόγου με την Β. Κορέα

    19/7/2003 11:08:00 πμ

    Με διάλογο πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που αφορούν στον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας, τόνισε Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ντάι Μπινγκούο, μετά από πολύωρες συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Ντάι Μπινγκούο συναντήθηκε διαδοχικά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκοθ Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μένοντας περισσότερο από δυόμισι ώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί

    Μετά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας τόνισε ότι συμφώνησαν πως θα πρέπει να εργαστούν από κοινού, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν ότι υπάρχουν ''ενδείξεις'' πως μπορεί να ξαναρχίσουν οι πολυμερείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

    Ο Ντάι Μπινγκούο πιστεύεται πως μετέφερε επιστολή του Κινέζου Προέδρου, Χου Τζιντάο, στον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους.

    [02] Επίθεση εναντίον Αμερικανών στο Αφγανιστάν

    19/7/2003 11:32:00 πμ

    Μία ρουκέτα εκτοξεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής εναντίον βάσης ανδρών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται στην πρώην κατοικία του Μουλά Μοχαμάντ Ομάρ, πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Ο Μοχαμάντ Σαλίμ Εχσάς, υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας στην επαρχία Κανταχάρ, δήλωσε ότι τρία άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία, ενώ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για την επίθεση.

    [03] Μεξικό: Συνελήφθη κορυφαίο στέλεχος συμμορίας ναρκωτικών

    19/7/2003 11:23:00 πμ

    Στα χέρια της μεξικανικής Αστυνομίας βρίσκεται ένα από τα κορυφαία στελέχη συμμορίας λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Πρόκειται για τον Χοσέ Μανουέλ Ρουέλας Μαρτίνεζ, ο οποίος θεωρείται ως "άνθρωπος-κλειδί" στο ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του καρτέλ Αρεγιάνο Φελίς, που πιστεύεται ότι κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο ναρκωτικών στην μεθόριο ΗΠΑ-Μεξικού. Ο Μαρτίνεζ, ο οποίος έχει Μεξικανική και Αμερικανική υπηκοότητα, συνελήφθη στη βόρεια πόλη Γκουαδαλαχάρα.

    Ο Χοσέ Μανουέλ Ρουέλας Μαρτίνεζ θεωρείται από τις Αρχές και των ΗΠΑ και του Μεξικού ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο ξέπλυμα μεγάλων ποσών χρημάτων από το εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης του Μεξικού.

    Τον περασμένο μήνα οι Αρχές των ΗΠΑ άσκησαν διώξεις εναντίον 12 ηγετών της συμμορίας Αρεγιάνο Φελίς, κατηγορώντας τους για την λαθραία εισαγωγή χιλιάδων τόνων ναρκωτικών στις ΗΠΑ και για τις δολοφονίες αντιπάλων τους, αστυνομικών και δημοσιογράφων που αποτελούσαν εμπόδιο για αυτούς.

    Ο άνθρωπος που θεωρείται εγκέφαλος της συμμορίας, ο Βενιαμίν Αρεγιάνο Φελίς, συνελήφθη πέρυσι από Μεξικανούς στρατιώτες, ενώ την θέση του πιστεύεται ότι πήρε ο αδελφός του, Χαβιέρ, ο οποίος φέρεται να διοικεί τη συμμορία από την Τιχουάνα.

    [04] Ένας ακόμη Αμερικανός νεκρός στο Ιράκ

    19/7/2003 11:36:00 πμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης έπεσε νεκρός από εχθρικά πυρά στο Ιράκ την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών σε 149, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. "Ένας στρατιώτης από την Πρώτη Τεθωρακισμένη Μεραρχία σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει που ακριβώς συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό.

    [05] Στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις πυρηνικές προθέσεις του Ιράκ

    19/7/2003 10:44:00 πμ

    Έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν ''αδιάσειστα στοιχεία'' πως το Ιράκ επιδίωξε να αποκτήσει ουράνιο από την Αφρική για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραπλάνησε του Αμερικανούς. Αποκόμματα από την Εκτίμηση Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (NIE - Οκτώβριος 2002), μία περίληψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη βάση της εργασίας έξι υπηρεσιών, δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να εξηγήσουν τι ήταν γνωστό για τα υποτιθέμενα προγράμματα του Σαντάμ Χουσεΐν για την ανάπτυξη πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων.

    Η περίληψη αναφέρει πως οι περισσότερες υπηρεσίες πιστεύουν πως το προσωπικό ενδιαφέρον του Σαντάμ και οι επιθετικές προσπάθειες του Ιράκ να αποκτήσει υλικά για πυρηνικά όπλα παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία πως ο πρώην Ιρακινός ηγέτης επαναφέρει μία προσπάθεια εμπλουτισμού ουρανίου για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βαγδάτης.

    Ωστόσο, η αποχαρακτηρισμένη περίληψη περιλαμβάνει προειδοποιητικές υποσημειώσεις από το Γραφείο Πληροφοριών και Έρευνας (INR) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πόσο αδιάσειστη ήταν πραγματικά η υπόθεση του ουρανίου.

    Η υπηρεσία αυτή αναφέρει σε ένα παράρτημα ''εναλλακτικής άποψης'' στη σελίδα 84 της 90σέλιδης περίληψης πως ''οι ισχυρισμοί ότι το Ιράκ επιδίωξε να αποκτήσει φυσικό ουράνιο από την Αφρική, είναι, κατά την εκτίμηση του INR, σε μεγάλο βαθμό αμφισβητήσιμοι''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 July 2003 - 8:55:48 UTC