Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσωρινή διακοπή της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης
  • [02] Νέα συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
  • [03] Δολοφονία κυβερνήτη περιφέρειας στο Ιράκ
  • [04] Επίθεση εναντίον αμερικανικού αεροσκάφους

    [01] Προσωρινή διακοπή της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης

    16/7/2003 10:37:00 μμ

    Προσωρινά δεκτή έκανε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση αναστολής των έργων ανέγερσης του Μουσείου Ακροπόλεως, που είχαν καταθέσει εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών και οκτώ κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη των Αθηνών. Επίσης, το ΣτΕ καλεί το υπουργείο Πολιτισμού, μέσα σε προθεσμία έξι ημερών να αποστείλει στο δικαστήριο στοιχεία σχετικά με το έργο της ανέγερσης του νέου μουσείου που του έχει ζητήσει και απαγορεύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης αναστολής των προσφευγόντων κάθε εργασία για τη θεμελίωση του νέου Μουσείου Ακροπόλεως εντός της ζώνης των διατηρουμένων αρχαιοτήτων.

    Αμεση η αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για εξαήμερη ακύρωση των εργασιών, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι για πολλά χρόνια ορισμένοι συγκεκριμένοι κύκλοι βάλουν κατά της ιδέας της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης στη θέση Μακρυγιάννη με διαρκείς προσφυγές στο Συμβούλιο της επικρατείας και σε άλλα δικαστήρια.

    Ο υπουργός Πολιτισμού διέταξε την διακοπή των εργασιών για το χρονικό διάστημα που ζήτησε το ΣτΕ και επισήμανε ότι τα στοιχεία που ζητά το ΣτΕ θα σταλούν πολύ πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, δίνοντας έτσι μία αποστομωτική απάντηση στις ατεκμηρίωτες αιτιάσεις κατά του Μουσείου.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης έχει αρχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας παράλληλα πως η ανέγερσή του είναι εθνική υποχρέωση και εθνικός στόχος για την συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

    [02] Νέα συνάντηση Σαρόν-Αμπάς

    16/7/2003 9:58:00 μμ

    Νέα συνάντηση των πρωθυπουργών του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν και των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς, προανήγγειλε για την Κυριακή 20 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ μετά από συνομιλία που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του. Ο τόπος της συνάντησης αυτής δεν έχει διευκρινιστεί αλλά εικάζεται ότι μπορεί να γίνει στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνάντηση να αναβληθεί όπως έχει γίνει και κατά το παρελθόν. Σίγουρο πάντως είναι ότι ο Μαχμούντ Αμπάς όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος από τη Ραμάλα θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 25 Ιουλίου και θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Αμπάς θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στο Ισραήλ για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του να παγώσει τους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη και να απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους ώστε να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

    Στο μεταξύ, την πλήρη συγκατάθεσή του στην προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου επίσκεψη του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς στην Ουάσινγκτον, έδωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ.

    Την ίδια ώρα, από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 25 Ιουλίου.

    "Ο πρωθυπουργός Αμπάς θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον'' δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος συνήθως ανακοινώνει τις επισκέψεις ξένων ηγετών μόνο αφού έχει γίνει πρωτίστως σχετική ανακοίνωση από την ενδιαφερόμενη χώρα.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουνίου η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις είχε προσκαλέσει τον κ. Αμπάς στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Μέση Ανατολή.

    Εξάλλου, και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους είχε εκφράσει την πρόθεση να προσκαλέσει τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον κατά τη σύνοδο της Ακαμπα στην Ιορδανία, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου.

    [03] Δολοφονία κυβερνήτη περιφέρειας στο Ιράκ

    16/7/2003 8:55:00 μμ

    Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Χαντίτα στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράκ και ο γιος του δολοφονήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από άγνωστους. Οι δράστες κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο, μέσα από το οποίο πυροβόλησαν εναντίον των θυμάτων τους, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Νεκρός είναι ο 60χρονος Μοχάμαντ Νάελ Ασαφ και ο γιος του που δολοφονήθηκαν κοντά σε μια αγορά στην πόλη Χαντίτα. Οι δράστες εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητό τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί λόγω και του πανικού που προκάλεσαν οι πυροβολισμοί στους διαβάτες. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστοι οι λόγοι της δολοφονίας, ωστόσο εικάζεται ότι μπορεί να είναι πολιτικοί λόγοι.

    [04] Επίθεση εναντίον αμερικανικού αεροσκάφους

    16/7/2003 8:00:00 μμ

    Στόχος επίθεσης με πύραυλο εδάφους-αέρος, έγινε το πρωί της Τετάρτης ένα αμερικανικό αεροπλάνο, κατά τη στιγμή της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο πύραυλος δεν πέτυχε τον στόχο του, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη επίθεση τέτοιου είδους μετά το τέλος του πολέμου, όπως ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, λοχίας Ειμι Αμποτ. "Δεν έχω ακούσει να μιλάνε για την οποιαδήποτε επίθεση αυτού του είδους τον τελευταίο καιρό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο λοχίας Αμποτ, ο οποίος εργάζεται εδώ και ένα μήνα στο αμερικανικό κέντρο τύπου στην Βαγδάτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 July 2003 - 20:54:35 UTC