Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτή κόντρα Λαλιώτη - Μίλερ
  • [02] Ομιλία Γ. Παπανδρέου για την περιφερειακή ανάπτυξη
  • [03] Περιοδεία Καραμανλή στο νομό Πέλλας
  • [04] Στις στοές παραμένουν σε βάρδιες οι μεταλλωρύχοι
  • [05] Ρυθμίσεις της Τροχαίας για τις εκδηλώσεις στην Επίδαυρο
  • [06] Συνομιλίες της ιταλικής προεδρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [07] Έκκληση ΕΕ για μη επιβολή θανατικής ποινής στους 6 ''τρομοκράτες''
  • [08] Το Ισραήλ επικρίνει την ΕΕ για το Μεσανατολικό
  • [09] Υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ στη Βρετανία τάχθηκε ο Μπλέρ
  • [10] Ένταση με την κατάθεση Μπουκετσίδη
  • [11] Σχόλιο του Δ. Κουφοντίνα για τις πολιτικές εξελίξεις
  • [12] Μπλερ: ''Το οριστικό όχι στο ευρώ θα ήταν καταστροφικό λάθος''
  • [13] Πολύνεκρο επεισόδιο σε τέμενος στο Πακιστάν
  • [14] Λιβερία: Έτοιμος να αποχωρήσει δηλώνει ο Τέιλορ
  • [15] Παλαιστινιακές πιέσεις για απελευθέρωση κρατουμένων
  • [16] Ιαπωνία: Ενδεχόμενο φωτιάς σε πυρηνικό αντιδραστήρα
  • [17] Στις 5 Οκτωβρίου οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία
  • [18] Δολοφονήθηκε υπεύθυνη του Newsweek στο Μεξικό
  • [19] Σερβία: Ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 1887
  • [20] Νέο μήνυμα του Σαντάμ;
  • [21] Στο στόχαστρο οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσω Internet
  • [22] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφει το ΙΟΒΕ
  • [23] Στο κατακόρυφο η κόντρα Πανιωνίου και Μπουλούτ
  • [24] Τα ''βρήκαν'' ΑΕΚ και Ουντινέζε για Ναλιτζή
  • [25] Στην Αθήνα ο Μάρτσιν Κούζμπα
  • [26] Στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Ροναλντίνιο
  • [27] Sani Festival: ''Δυνατά'' από τη Χαλκιδική
  • [28] Βραδιά τζαζ στο θέατρο Λυκαβηττού
  • [29] Μαζική επίθεση από Hackers στις 6 Ιουλίου;
  • [30] Τέλος και για τον δεύτερο γάμο της Σάρον Στόουν

    [01] Ανοιχτή κόντρα Λαλιώτη - Μίλερ

    4/7/2003 7:33:00 μμ

    Γελοιότητες χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι Αμερικανοί προώθησαν την υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ. Ο κ. Μίλερ, δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω επί του θέματος ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες χαρακτήρισε ενδοκυβερνητικά θέματα. "Ουδέν σχόλιο. Τον χαρακτηρίζουν αυτά που είπε" ανταπάντησε ο Κώστας Λαλιώτης. Λίγο αργότερα, με αφορμή την απάντηση του κ. Μίλερ στον Κ. Λαλιώτη, παρέμβαση έκανε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου "Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια άλλη Ελλάδα του παρελθόντος" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η Ελλάδα, δείχνει την περήφανη εξωτερική της πολιτική από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και σήμερα.

    Δεξίωση για την ημέρα αμερικανικής ανεξαρτησίας

    Δεξίωση στην οικία του, παρέθεσε με αφορμή τη συμπλήρωση 227 χρόνων από τη Διακήρυξη της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Στη δεξίωση, το παρών έδωσε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο νέος υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και από τη Νέα Δημοκρατία οι βουλευτές Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας και Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Ο Αμερικανός πρέσβης επικέντρωσε την ομιλία του στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι το χτύπημα αυτό άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία ολόκληρου του κόσμου.

    [02] Ομιλία Γ. Παπανδρέου για την περιφερειακή ανάπτυξη

    4/7/2003 5:48:00 μμ

    Στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις ενέργειες που γίνονται από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε την Παρασκευή στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ημερίδας στο δημαρχείο Γρεβενών, όπου μίλησε σε ημερίδα με θέμα "Περιφερειακή Ανάπτυξη: Από το όραμα στις εφαρμοσμένες πολιτικές", που διοργάνωσε το ίδρυμα "Ανδρέας Παπανδρέου". Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι προκλήσεις για τη χώρα μας είναι μεγάλες και η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικό έργο στην περιφέρεια, αν και, όπως είπε, υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν.

    "Υπάρχει μια δημοκρατική πρόκληση", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "αυτή της κινητοποίησης του ελληνικού λαού, του κάθε πολίτη σε μια αναπτυξιακή προσπάθεια για να πάμε τη χώρα μπροστά".

    Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να ξαναζωντανέψει η περιφέρεια και τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, χαρακτηρίζοντας λαθεμένη την αντίληψη ότι "έξω τα πάμε καλά και μέσα όχι", λέγοντας ότι όντως έχουμε μια πετυχημένη εξωτερική πολιτική, όπως πετυχημένη είναι και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι υπάρχουν και προωθούνται κάποιες δημοκρατικές αρχές τις οποίες πρέπει να κατανοήσουν όλοι, ενώ σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας είπε ότι πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να γίνει ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία και τα επιτεύγματά της.

    [03] Περιοδεία Καραμανλή στο νομό Πέλλας

    4/7/2003 4:20:00 μμ

    Πληγείσες από τις φετινές θεομηνίες περιοχές επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Πέλλας. Σε δηλώσεις του, αφού επεσήμανε πως οι αλλεπάλληλες θεομηνίες που έπληξαν φέτος ολόκληρη τη χώρα προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη γεωργική παραγωγή, καταλόγισε στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για τη δραματική υποβάθμιση του εισοδήματος των αγροτών τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να προχωρήσει στην άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και βέβαια στην καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ θεωρεί "αναγκαίο για να επιβιώσουν οι παραγωγοί, να καταβληθεί αμέσως, ως προκαταβολή, το 50% της εκτίμησης του ΕΛΓΑ και, βέβαια, οι οφειλόμενες περσινές αποζημιώσεις".

    "Η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η κοινωνική ευαισθησία, το αν μια Κυβέρνηση είναι κοντά στον πολίτη και στην πραγματικότητα κρίνεται στην πράξη. Και έχει κριθεί στη πράξη ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει εγκαταλείψει τους αγρότες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους", τόνισε, τέλος, ο κ. Καραμανλής.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του δήμου Πέλλας και το κονσερβοποιείο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών.

    Παράπονα από τους αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους, άκουσε ο κ.Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις πρόσφατες θεομηνίες περιοχές της Κρύας Βρύσης όπου οι αγρότες εξέφρασαν την απόγνωσή τους.

    Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον νομάρχη Πέλλας και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πέλλας ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στα Γιαννιτσά.

    Το πρωί του Σαββάτου, θα επισκεφθούν τον κ. Καραμανλή στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στην Βέροια, οι γονείς των μαθητών από το Μακροχώρι που έχασαν την ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

    [04] Στις στοές παραμένουν σε βάρδιες οι μεταλλωρύχοι

    4/7/2003 2:48:00 μμ

    Στις στοές των μεταλλείων στο Στρατώνι Χαλκιδικής παραμένουν σε βάρδιες οι μεταλλωρύχοι, ένα μήνα μετά την κατάθεση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρία η οποία είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού. Για τη Δευτέρα, έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Δηλώνουν πάντως, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ανακοινωθεί το σχήμα της νέας εταιρίας. Μάλιστα, απειλούν με κατάληψη της νομαρχίας Χαλκιδικής.

    [05] Ρυθμίσεις της Τροχαίας για τις εκδηλώσεις στην Επίδαυρο

    4/7/2003 12:26:00 μμ

    Εκτακτα μέτρα για την διευκόλυνση και την ασφαλή μετακίνηση των επισκεπτών κατά τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Επίδαυρο, αποφάσισε η Τροχαία Αργολίδος. Συγκεκριμένα, η Τροχαία Αργολίδας θα προβαίνει στις εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις ώρες 22:15 έως 00:30 :

    Μονοδρόμηση τμήματος της Εθνικής Οδού Ισθμίων - Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου με κατεύθυνση από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου μέχρι την συμβολή της με την Εθνική Οδό Λυγουριού - Κρανιδίου. Μονοδρόμηση του τμήματος της Εθνικής Οδού Αργους - Ναυπλίου - Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου με κατεύθυνση από το Κέντρο Υγείας Λυγουριού μέχρι την συμβολή της με την Παλαιά Εθνική Οδό Λυγουριού - Αρχαίας Επιδαύρου. Μονοδρόμηση χωμάτινης Δημοτικής οδού που περιλαμβάνεται μεταξύ των περιοχών Χάνι Μερκούρι και Κέντρου Υγείας Λυγουριού από την συμβολή της με Εθνική Οδό Αργους - Ναυπλίου - Αρχαίου Θεάτρου μέχρι την συμβολή της με την Εθνική Οδό Ισθμίων - Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου. Υποχρεωτική πορεία αριστερά στη συμβολή των Εθνικών Οδών Αργους - Ναυπλίου - Αρχαίου Θεάτρου και Λυγουριού - Αρχαίας Επίδαυρου όλων των κινούμενων οχημάτων επί της Εθνικής Οδού Αργους- Ναυπλίου - Αρχαίου Θεάτρου. Υποχρεωτική πορεία δεξιά στη συμβολή των Εθνικών Οδών Αργους - Ναυπλίου - Αρχαίου Θεάτρου και Λυγουριού - Αρχαίας Επίδαυρου με τη χωμάτινη Δημοτική οδό στην περιοχή Χάνι Μερκούρι όλων των κινούμενων οχημάτων επί της Εθνικής Οδού Αργους - Ναυπλίου - Αρχαίου Θεάτρου.

    Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων και των λοιπών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αστυνομική δύναμη θα βρίσκεται στο χώρο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

    [06] Συνομιλίες της ιταλικής προεδρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    4/7/2003 5:50:00 μμ

    Αρχισαν στη Ρώμη οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την εξέταση των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του εξάμηνου της ιταλικής προεδρίας, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να θίξει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι το θέμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει ακόμη ''τη δημόσια συγγνώμη'' του Ιταλού πρωθυπουργού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου του κοινοβουλίου, Πατ Κοξ. Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιο που έκανε, αλλά εξέφρασε μόνον τη λύπη του που τα σχόλιά του ''ερμηνεύτηκαν λάθος''.

    ''Αποσκοπούσε στο να είναι μόνο ένα ειρωνικό σχόλιο. Δεν ζήτησα συγγνώμη. Εξέφρασα τη λύπη μου για ένα σχόλιο που ερμηνεύτηκε λάθος, ενώ στόχευε μόνον στο να είναι ένα ειρωνικό σχόλιο'', δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε χθες με το γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Χάρλεϊ δήλωσε ότι ''Ο κ. Κοξ θεωρεί ότι η συγγνώμη (που διατυπώθηκε κατ' ιδίαν χθες στην τηλεφωνική συνομιλία του Μπερλουσκόνι με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ) αποτελεί πρόοδο, αλλά ο κ. Μπερλουσκόνι πρέπει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    ''Βρισκόμαστε σε επαφή με την ιταλική προεδρία και ελπίζουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει να θεωρηθεί λήξαν το περιστατικό'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Πάντως στις συνομιλίες για τις προτεραιότητες της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο θα συμμετάσχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ρόκο Μπουτιλιόνε. Θα διεξαχθούν επίσης συναντήσεις σε διμερές επίπεδο ανάμεσα στους ευρωπαίους επιτρόπους και τους αρμόδιους για τα θέματα εκάστου υπουργούς της ιταλικής κυβέρνησης.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι κ.κ. Μπερλουσκόνι και Πρόντι ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου στις 16.15 (ώρα Ελλάδος).

    [07] Έκκληση ΕΕ για μη επιβολή θανατικής ποινής στους 6 ''τρομοκράτες''

    4/7/2003 5:18:00 μμ

    Να μην επιβάλουν τη θανατική ποινή στους έξι ξένους κρατουμένους για τους οποίους ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως θα δικαστούν από αμερικανικό στρατοδικείο, κάλεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ΗΠΑ Η Επιτροπή πρόσθεσε πως η επιβολή της θανατικής ποινής μπορεί να υπονομεύσει τη διεθνή υποστήριξη προς τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. ''Η θανατική ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί από στρατοδικεία επειδή κάτι τέτοιο θα έκανε το διεθνή συνασπισμό να χάσει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των οποίων χαίρει μέχρι τώρα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντιέγκο ντε Οχέντα.

    Ανάμεσά τους και δύο Βρετανοί

    ''Είναι σαφές ότι θέση μας παραμένει πως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', πρόσθεσε ο Οχέντα σε συνέντευξη Τύπου.

    Εξάλλου, βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν σήμερα γνωστό πως δύο Βρετανοί βρίσκονται μεταξύ των έξι κρατουμένων στο Γκουαντάναμο που θα δικαστούν από αμερικανικό στρατοδικείο.

    Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τους Μοάζαμ Μπεγκ, 35 χρόνων, από το Σπάρκμπρουκ του Μπέρμιγχαμ και τον Φερόζ Αμπάσι, 22 ετών, από το Κρόιντον του νότιου Λονδίνου.

    [08] Το Ισραήλ επικρίνει την ΕΕ για το Μεσανατολικό

    4/7/2003 12:06:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Γερμανία Σιμόν Στέιν επέκρινε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μεσανατολικό μιλώντας για ''έλλειμμα εμπιστοσύνης'' με τις Βρυξέλλες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ που δημοσιεύεται την Παρασκευή 4 Ιουλίου, ο Στέιν διαχώρισε μάλιστα την άποψη του Ισραήλ για τη Γερμανία από εκείνη για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. ''Η Γερμανία χαίρει υψηλής εκτίμησης σε εμάς, κάτι που άλλα ευρωπαϊκά κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμός δεν μπορεί να έχουν'', τόνισε ο Στέιν.

    ''Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την ΕΕ'', τόνισε ο ισραηλινός πρεσβευτής και πρόσθεσε: ''Αν η ΕΕ θέλει να παίξει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή τότε πρέπει να διαλύσει αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης''. ''Αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι σχεδόν αδύνατον για το Ισραήλ να αποδεχτεί την ΕΕ ως αξιόπιστο εταίρο'', τόνισε.

    Ο Γερμανός πρεσβευτής εξέφρασε την κατανόηση του για την άρνηση της Γερμανίας να μετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι το θέμα ''είναι τώρα ακαδημαϊκής φύσης και πρέπει να μπει στο αρχείο''.

    [09] Υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ στη Βρετανία τάχθηκε ο Μπλέρ

    4/7/2003 3:20:00 μμ

    "Μείζον, καταστροφικό σφάλμα διπλωματικής κρίσης" για τη Βρετανία θα ήταν η μη υιοθέτηση του ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μιλώντας σε στελέχη του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ. Ο Μπλερ υπενθύμισε πως δέκα χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα ενταχθούν το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιφέροντας θεμελιώδεις αλλαγές. ''Φανταστείτε πως τώρα, τη στιγμή που μπορούμε να πείσουμε (για το ευρώ), τη στιγμή που η ίδια η φύση της Ευρώπης αλλάζει, εμείς παραλύουμε αυτή τη νέα Ευρώπη και λέμε 'δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ το ενιαίο νόμισμα''', επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ.

    [10] Ένταση με την κατάθεση Μπουκετσίδη

    4/7/2003 3:32:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ τη Δευτέρα η διαδικασία θα συνεχιστεί πάλι με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Στο δικαστήριο, οι μάρτυρες τόνισαν ότι οι πολιτικές αντιλήψεις του κατηγορούμενου δεν συμβιβάζονται με την ατομική βία. Ωστόσο, ένταση δημιουργήθηκε στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Γιάννη Μπουκετσίδη, μάρτυρα υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη. Ο μάρτυρας, που τελικά απομακρύνθηκε βίαια από την αίθουσα, αναφερόμενος στην προσωπική περιπέτεια, που είχε στο παρελθόν με τη Δικαιοσύνη υποστήριξε ότι οι αρχές κατασκευάζουν στοιχεία. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Μπουκετσίδης αναφερόμενος στην παρούσα υπόθεση είπε ότι τα στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων είναι κατασκευασμένα και χρησιμοποίησε εκφράσεις προς το δικαστήριο όπως "σας ρίξανε τυρί".

    Τον ''έβγαλαν'' στα χέρια

    Παρά τις συνεχείς συστάσεις του προέδρου για ηπιότερο ύφος ο μάρτυρας αρνήθηκε να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να ζητήσει να φύγει και να κλείσουν το μικρόφωνό του. Ο κ. Μπουκετσίδης αρνήθηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα φωνάζοντας ότι δεν θα φύγει αν δεν τον αφήσουν να ολοκληρώσει την κατάθεσή του. Κάθισε μάλιστα οκλαδόν στο πάτωμα όταν ο πρόεδρος ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον απομακρύνουν.

    Ο κ. Μαργαρίτης διέκοψε τη διαδικασία ώστε να αποσυρθεί το δικαστήριο και οι αστυνομικοί μετέφεραν "στα χέρια" τον κ. Μπουκετσίδη εκτός αιθούσης. Κατά την επανάληψη της διαδικασίας ο πρόεδρος διευκρίνισε, ότι αυτό που ενόχλησε την έδρα δεν ήταν το περιεχόμενο της κατάθεσης Μπουκετσίδη, αλλά το ύφος, που χρησιμοποίησε ο μάρτυρας.

    Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη κ. Γιάννη Βεζάκη, υπαλλήλου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πρώην συναδέλφου του κατηγορουμένου στον ΗΛΠΑΠ. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνδικαλιστική δράση του Γιάννη Σερίφη.

    [11] Σχόλιο του Δ. Κουφοντίνα για τις πολιτικές εξελίξεις

    4/7/2003 11:44:00 πμ

    H πολιτική επικαιρότητα δεν πέρασε ασχολίαστη από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της 17Ν. Νωρίς το πρωί ο Δημήτρης Κουφοντίνας με δήλωσή του στο δικαστήριο παραλλήλισε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με την περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, αναφέροντας ότι ''η Ελλάδα ξαναζεί λαμπρές μέρες Πιούριφοϊ''. Κατόπιν σχολιάζοντας την εκλογή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι:''η τοποθέτηση του ''γιές-μαν'' που έδωσε επιτυχείς εξετάσεις υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της CIA και του FBI είναι το πρώτο βήμα των αλλαγών που θα ακολουθήσουν και στα δύο μεγάλα κόμματα. Στην κατεύθυνση του πλήρους εξαμερικανισμού της πολιτικής ζωής''.

    Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ο οποίος απάντησε στον κατηγορούμενο:''πέστε μας τί σχέση έχουμε εμείς εδώ με όλα αυτά. Ήλπιζα ότι θα είχατε καταλάβει ποιοι είμαστε και ποιοι είσαστε''.

    [12] Μπλερ: ''Το οριστικό όχι στο ευρώ θα ήταν καταστροφικό λάθος''

    4/7/2003 7:42:00 μμ

    Η Μεγάλη Βρετανία θα διαπράξει ''τεράστιο λάθος, καταστροφικό'' αν αποφασίσει να μην υιοθετήσει το ευρώ, τόνισε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μιλώντας ενώπιον οπαδών του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ. Ο κ. Μπλερ υπενθύμισε ότι δέκα νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, πυροδοτώντας θεμελιώδεις αλλαγές. ''Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή που αλλάζει ο χαρακτήρας της Ευρώπης, θα οδηγούσαμε αυτή τη νέα Ευρώπη σε παράλυση, αν λέγαμε ότι δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ το ενιαίο νόμισμα'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Στις 10 Ιουνίου, ο Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν εξέφρασαν τη βούλησή τους να δημιουργήσουν στη Βρετανία μια φιλο-ευρωπαϊκή συναίνεση, τη στιγμή που οι σφυγμομετρήσεις θέλουν την κοινή γνώμη προσκολλημένη στη στερλίνα.

    [13] Πολύνεκρο επεισόδιο σε τέμενος στο Πακιστάν

    4/7/2003 7:14:00 μμ

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ εναντίον σιιτικού τεμένους στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν, την Παρασκευή. Σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία, ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από χειροβομβίδα στο εσωτερικό του τεμένους Χαζάρα Ιμάμ Μπαργκάχ, ο δεύτερος έπεσε νεκρός από πυρά των φρουρών έξω από το κτίριο και ο τρίτος χτυπήθηκε από τους φρουρούς στο κεφάλι και υπέκυψε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ υποσχέθηκε πως θα τιμωρήσει σκληρά τους δράστες της επίθεσης, πρόσθεσε όμως πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι αυτοί.

    Αγνωστοι οι δράστες της επίθεσης

    Σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία, οι ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά εναντίον των πιστών την ώρα που έβγαιναν από το τέμενος, μετά το τέλος της προσευχής. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε, πάντως, πως επρόκειτο για δύο καμικάζι που εισέβαλαν στον ναό και πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν επάνω τους, ενώ ένας τρίτος τραυματίστηκε από τους φρουρούς και κρατείται.

    ''Δε γνωρίζω λεπτομέρειες ούτε το ποιος το έκανε'', δήλωσε ο Μουσάραφ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. ''Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε δυναμικά. Όπως λέω πάντα είναι λυπηρό που ορισμένα στοιχεία στο Πακιστάν υπονομεύουν αυτό που συμβολίζει η χώρα. Είναι λυπηρό που αυτή η μικρή μειονότητα μπορεί να κλονίσει το εθνικό συναίσθημα'', τόνισε ο Πακιστανός πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, εξαγριωμένοι Σιίτες, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν όπλα, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της πόλης, όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα και οι τραυματίες.

    [14] Λιβερία: Έτοιμος να αποχωρήσει δηλώνει ο Τέιλορ

    Αννίτα Πασχαλινού 4/7/2003 5:32:00 μμ

    Την πρόθεση του να αποχωρήσει από την εξουσία, εφόσον όμως αναπτυχθεί στη χώρα διεθνής ειρηνευτική δύναμη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ. Μόλις δυο μέρες μετά την έκκληση του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους, να φύγει από τη χώρα, απευθυνόμενος σε θρησκευτικούς ηγέτες στο προεδρικό μέγαρο, ο ηγέτης της Λιβερίας, δέχθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αλλά ταυτόχρονα διερωτήθηκε "Αναρωτιέμαι γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να φύγω πριν έρθουν οι δυνάμεις αυτές". Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση, φαίνεται να αναθεωρεί την έως τώρα στάση της, καθώς εξετάζει πλέον πιο σοβαρά, το ενδεχόμενο να ηγηθεί μίας ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

    Αθλιες οι συνθήκες στη Μονρόβια

    Στο μεταξύ, έκκληση στη διεθνή κοινότητα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και χαρακτηρίζει απελπιστικές τις συνθήκες ζωής των χιλιάδων κατοίκων της πρωτεύουσας Μονρόβια.

    Μέλη ανθρωπιστικών συνεργείων που βρίσκονται στην περιοχή, δηλώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ και οι συνθήκες υγιεινής είναι εξαιρετικά άσχημες για περίπου 200.000 πολίτες.

    Την ίδια ώρα, η Νιγηρία, μία από τις χώρες που διαμεσολαβεί για την εκτόνωση της κρίσης ζητά από τον προέδρο Τέιλορ, να αποχωρήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα από την εξουσία.

    Όπως δήλωσε, ο Νιγηριανός στρατηγός Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ, η Νιγηρία ελπίζει στο διορισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης στη Λιβερία, μέχρι τις 15 Ιουλίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τέιλορ, έδωσε διορία 40 ημερών για να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο της χώρας.

    Πιέσεις στις ΗΠΑ για ενεργό δράση στην περιοχή

    Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός, για το κατά πόσο θα πρέπει να αποσταλεί στην περιοχή ειρηνευτική δύναμη με επικεφαλής Αμερικανούς στρατιώτες.

    Το γεγονός ότι η Λιβερία δημιουργήθηκε από πρώην Αμερικανούς σκλάβους, είναι μία ιστορική αλήθεια, την οποία επικαλούνται πολλοί ηγέτες της Δ. Αφρικής αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας της χώρας, Κόφι Ανάν, προκειμένου να αναλάβουν οι ΗΠΑ μία πιο ενεργό δράση στην περιοχή.

    Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση Μπους στο πολιτικό πρόβλημα της Λιβερίας

    [15] Παλαιστινιακές πιέσεις για απελευθέρωση κρατουμένων

    4/7/2003 2:28:00 μμ

    Το θέμα της αποφυλάκισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων, τους οποίους η παλαιστινιακή Αρχή υπολογίζει σε οκτώ χιλιάδες, είναι κεντρικό τόσο για την τήρηση της εκεχειρίας, όσο και για την εφαρμογή του οδικού χάρτη. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές του Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Κυριακή την αποφυλάκιση εκατοντάδων κρατουμένων, ανάμεσα στους οποίους όμως δεν αναμένεται να βρίσκονται εξτρεμιστές που έχουν καταδικαστεί για πολύνεκρες επιθέσεις κατά ισραηλινών. Η Τζιχάντ, με εκπροσώπους της οποίας θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή ο Αμπάς, αλλά και οι υπόλοιπες οργανώσεις, ζητούν την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνδέοντας το θέμα άμεσα με την τήρηση της εκεχειρίας. Οι ισραηλινοί προχώρησαν σε μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Βηθλεέμ, ωστόσο σποραδικά επεισόδια απειλούν να ξανανοίξουν τον κύκλο της βίας.

    Οι Ισραηλινοί δεν πιστεύουν ότι επικράτησαν της νέας Ιντιφάντα

    Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 73% των Ισραηλινών δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ επικράτησε των Παλαιστινίων στη νέα Ιντιφάντα, ενώ το 62% εκτιμά ότι οι εξτρεμιστές δεν θα σεβαστούν την εκεχειρία.

    Οι δύο στους τρεις Ισραηλινούς (63%) υποστηρίζουν πάντως τον ''οδικό χάρτη'' για την ειρήνη και το 25% είναι αντίθετο.

    Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μοσέ Γιαλόν είχε δηλώσει μετά την κήρυξη της εκεχειρίας ότι το Ισραήλ ''νίκησε'' στην αναμέτρηση με την Ιντιφάντα.

    ''Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να σταματήσει πλήρως ο κύκλος της βίας τις επόμενες ημέρες '' είχε τονίσει επίσης ο στρατηγός Γιαλόν, μιλώντας στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

    [16] Ιαπωνία: Ενδεχόμενο φωτιάς σε πυρηνικό αντιδραστήρα

    4/7/2003 12:13:00 μμ

    Συναγερμός πυρκαγιάς σε σύμπλεγμα πυρηνικού αντιδραστήρα, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο σήμανε το πρωί της Πέμπτης. Αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε ότι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για θόρυβο που έμοιαζε με έκρηξη, ενώ άλλοι είπαν πως είδαν να βγαίνει καπνός από τον πυρηνικό αντιδραστήρα Φουτζέν, στα παράλια της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος, αν και δεν υπάρχουν αναφορές για έκκληση ραδιενέργειας, ειδικές επιστημονικές ομάδες κάνουν μετρήσεις στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

    [17] Στις 5 Οκτωβρίου οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία

    4/7/2003 6:23:00 μμ

    Στις κάλπες θα προσέλθουν στις 5 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον Χουσέιν Ισάγιεφ. ανώτατο αξιωματούχο της φιλορωσικής κυβέρνησης της Τσετσενίας. Ο κ. Πούτιν πρέπει να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται η συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως μετέδωσε το Ιντερφαξ. Οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία είναι ένα καινούργιο σημαντικό στοιχείο για την αποκατάσταση της ομαλότητας, που επιθυμεί το Κρεμλίνο στη δημοκρατία αυτή, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Μαρτίου στο οποίο ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του να παραμείνει η Τσετσενία στους κόλπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    [18] Δολοφονήθηκε υπεύθυνη του Newsweek στο Μεξικό

    4/7/2003 6:12:00 μμ

    Η υπεύθυνη διοίκησης του γραφείου του αμερικανικού περιοδικού Newsweek στο Μεξικό, Αλεχάντρα Ντεχέζα Πέρες Ρεγκέρα, δολοφονήθηκε στο γραφείο της που βρίσκεται στη νότια συνοικία Κογιοακάν της μεξικανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Το πτώμα βρέθηκε με ένα μαχαίρι στο λαιμό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις τουαλέτες του γραφείου, διευκρίνισε η αστυνομία. Ακόμη δεν υπάρχει καμία ένδειξη όσον αφορά πιθανούς δράστες της δολοφονίας της ή το κίνητρο για τη διάπραξή της, όμως η αστυνομία αποκλείει εκ των προτέρων την απόπειρα ληστείας, καθώς όλα τα πράγματα του θύματος βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Σύμφωνα με ενδείξεις που υπάρχουν, αλλά ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, εντοπίστηκαν ίχνη πάλης.

    [19] Σερβία: Ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 1887

    4/7/2003 5:25:00 μμ

    Οι θερμοκρασίες στη Σερβία τον τελευταίο μήνα ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1887, σύμφωνα με μετεωρολογικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτό το κύμα καύσωνα έχει επισημανθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας, η οποία αναφέρει πως είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός και η συχνότητα εμφάνισης ''ακραίων καιρικών φαινομένων'', καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες σε όλον τον κόσμο εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

    ''Πρόκειται για τον πιο ζεστό Μάιο και τον πιο ζεστό Ιούνιο στη Σερβία'', δήλωσε ο μετεωρολόγος Μπράνκο Σπαραβάλο και πρόσθεσε: ''η μέση θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας, τον Ιούνιο, έφτασε τους 30,8 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή πέντε βαθμούς υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων 116 χρόνων''.

    Τα ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στη Γαλλία και την Ελβετία, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των τυφώνων ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ, εκατοντάδες Ινδοί πέθαναν φέτος από τη ζέστη και η Σρι Λάνκα επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις, υπογραμμίζει η οργάνωση.

    [20] Νέο μήνυμα του Σαντάμ;

    4/7/2003 5:21:00 μμ

    Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ο οποίος δηλώνει πως είναι ζωντανός και βρίσκεται ''ανάμεσα στους Ιρακινούς'', μετέδωσε την Παρασκευή το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. Στο ίδιο μήνυμα, ο Σαντάμ λέει πως παραιτήθηκε της εξουσίας, αλλά αρνήθηκε να υποκύψει στις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών και καλεί τους Ιρακινούς να αντισταθούν στις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Σαντάμ αναφέρει πως το μήνυμα αυτό ηχογραφήθηκε στις 14 Ιουνίου, ενώ προσθέτει πως εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράκ "μαζί με ένα σύντροφο".

    ''Σας δηλώνω πως μου λείπετε. Μου λείπεις αγαπημένε μου λαέ, ακόμα και αν βρίσκομαι ανάμεσά σας, στις γραμμές σας'', λέει η φωνή στο ηχογραφημένο μήνυμα.

    Στο μήνυμα ακόμα επισημαίνεται πως ''πυρήνες του τζιχάντ, αποτελούμενοι από Ιρακινούς μαχητές, άντρες και γυναίκες, έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλη κλίμακα στο Ιράκ" για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Σαντάμ παροτρύνει επίσης τους Ιρακινούς να στραφούν εναντίον των Αμερικανών και να μην βοηθήσουν τους ''άπιστους κατακτητές''.

    Σύμφωνα με Αραβες αναλυτές, η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του Σαντάμ. Αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ηχογραφημένο μήνυμα δήλωσε πως δεν μπορεί να βεβαιώσει αν είναι ή όχι αυθεντικό.

    [21] Στο στόχαστρο οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσω Internet

    4/7/2003 3:49:00 μμ

    Στο πλαίσιο του ετήσιου Προγράμματος Ελέγχων-Διασταυρώσεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε τον στατιστικό έλεγχο των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2003 που υποβλήθηκαν μέσω του TAXISnet. Με τον έλεγχο διερευνήθηκε αν τα στατιστικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών δηλώσεων παρουσιάζουν ομοιότητα προς αυτά των αντίστοιχης εισοδηματικής διάρθρωσης χειρόγραφων δηλώσεων και αν παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις.

    Από τον έλεγχο προέκυψε ότι:

    Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των δηλώσεων TAXISnet εμφανίζονται, κατά μέσο όρο και ως προς τις απόλυτες τιμές, υψηλότερα (10%) από τα εμφανιζόμενα στις χειρόγραφες δηλώσεις. Επίσης, παρατηρείται, μόνο στις δηλώσεις TAXISnet, μια σημαντική αύξηση μεταξύ των ετών 2002-2003, 15,2% που δεν ακολουθεί την αύξηση των εισοδημάτων. Οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες, δάνεια, αγορά Η/Υ δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις αντίστοιχες προς τις προαναφερόμενες και δεν προβληματίζουν. Σε σχετικά μικρό ποσοστό δηλώσεων TAXISnet παρατηρούνται μη συνήθη, σχετικά υψηλά, ποσοστά παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος από μισθούς και κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα. Το ποσοστό των δηλώσεων TAXISnet που παρουσιάζουν κατά την εκκαθάριση υψηλό πιστωτικό υπόλοιπο (μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ) είναι αντίστοιχο προς αυτό των χειρόγραφων δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι TAXISnet δηλώνουν τα οχήματα ιδιοκτησίας τους ως τεκμήρια διαβίωσης αλλά σε ποσοστό 10% των δηλώσεων παρουσιάζονται αποκλίσεις των χαρακτηριστικών των οχημάτων (φορ. ίπποι, παλαιότητα) σε σχέση με τα στοιχεία του Αρχείου Οχημάτων της ΓΓΠΣ.

    Οι διαπιστώσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση των κριτηρίων επιλογής των δηλώσεων για έλεγχο κατά το οικονομικό έτος 2003.

    [22] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφει το ΙΟΒΕ

    4/7/2003 3:22:00 μμ

    Καμπανάκι για την ανεργία "χτυπάει" το Οικονομικών και βιομηχανικών μελετών, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία, ενώ παρατηρεί ότι βελτιώνεται το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το σύνολο των προβλέψεων που καταγράφει η έκθεση, το 2003 η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, αισθητά ταχύτερο απ' αυτόν της Ευρωζώνης, παρά την επιδείνωση του κλίματος το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και την διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.

    Ακόμη, στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι οι διεθνείς εξελίξεις ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αβεβαιότητα επηρέασε έντονα δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό.

    Όπως επισημαίνεται, αν η βελτίωση, που άρχισε να καταγράφεται το Μάιο, ισχυροποιηθεί το επόμενο διάστημα, τότε θα επηρεαστούν οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν σήμερα της πορεία των πραγματικών μεγεθών.

    [23] Στο κατακόρυφο η κόντρα Πανιωνίου και Μπουλούτ

    4/7/2003 7:06:00 μμ

    Νέα τροπή παίρνει πλέον το θέμα του Ερόλ Μπουλούτ, καθώς η ΠΑΕ Πανιώνιος αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στην FIFA. Ο Τούρκος μέσος που δεν παρέστη στην πρώτη προπόνηση της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο, κλήθηκε σε απολογία για να εξηγήσει την συμπεριφορά του. Χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ο Μπουλούτ "έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του: τον Πανιώνιο και έτσι το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, αποφάσισε την εκ νέου διακοπή του συμβολαίου του, καθώς και την πλήρη ενημέρωση και καταγγελία της αντιεπαγγελματικής του συμπεριφοράς στην FIFA, μέσω της ΕΠΟ, αναφέρεται σε ανακοίνωσης της ΠΑΕ. Επίσης, το Δ.Σ. της ομάδας αποφάσισε ομόφωνα, να δοθεί εντολή σε δικηγορικό γραφείο για την κατάθεση αγωγής κατά του ποδοσφαιριστή, με απαίτηση αποζημίωσης ύψους 1.000.000 ευρώ, για συκοφαντική δυσφήμηση.

    [24] Τα ''βρήκαν'' ΑΕΚ και Ουντινέζε για Ναλιτζή

    4/7/2003 6:58:00 μμ

    Αίσιο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις της ΑΕΚ και της Ουντινέζε για το Δημήτρη Ναλιτζή. Οι δύο σύλλογοι συμφώνησαν να έχουν τη συνιδιοκτησία του ποδοσφαιριστή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και η ΑΕΚ θα καταβάλει στους Ιταλούς 200.000 ευρώ, ενώ κάθε χρόνο θα δίνει επιπλέον 50.000 ευρώ. Έτσι, ξεπεράστηκε το πρόβλημα και ο έμπειρος επιθετικός θα αναχωρήσει άμεσα για το Ζέεφελντ της Αυστρίας, προκειμένου να ενσωματωθεί με την αποστολή της Ένωσης, που ξεκίνησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

    [25] Στην Αθήνα ο Μάρτσιν Κούζμπα

    4/7/2003 6:52:00 μμ

    Μάρτσιν Κούζμπα

    Ο Πολωνός διεθνής επιθετικός της Βίσλα Κρακοβίας Μάρτσιν Κούζμπα έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώση την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Ο 26χρονος φορ συμφώνησε σε όλα με τους πρωταθλητές Ελλάδας και το απόγευμα θα βρεθεί στα γραφεία της ΠΑΕ για τις υπογραφές. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μεταγραφή του Γιώργου Γεωργιάδη στους "ερυθρόλευκους".

    [26] Στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Ροναλντίνιο

    4/7/2003 7:13:00 μμ

    Παρέα στους συμπατριώτες του Ρονάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος θα κάνει από το 2004 ο Ροναλντίνιο, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε τον Βραζιλιάνο άσο από την Παρί Ζεν Ζερμέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "As". Μέχρι το 2004 ο Βραζιλιάνος μέσος θα παραμείνει στους Παριζιάνους, ενώ σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ η μεταγραφή του θα κοστίσει στην βασίλισσα" περίπου 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η διοίκηση της Παρί, απέρριψε πρόσφατα πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την παραχώρηση του Βραζιλιάνου, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

    [27] Sani Festival: ''Δυνατά'' από τη Χαλκιδική

    4/7/2003 2:29:00 μμ

    Με μία "τετραπλή" παράσταση κλασικού χορού με κομμάτια από τα έργα "Απόλλων Μουσηγέτης", "Λίμνη των Κύκνων", "Ο κουρσάρος" και "Σεχραζάτ" με τον Igor Zelensky ανοίγει στο λόφο της Σάνης, στην Χαλκιδική, στις 12 Ιουλίου η αυλαία της 11ης διοργάνωσης του Sani Festival. Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνονται εκδηλώσεις σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής, κλασικής μουσικής, τζαζ, εικαστικά και χορός.

    Η συναυλία του πιανίστα Brad Mehldau στις 18 Ιουλίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ενότητας Jazz on the Hill, ενώ στις 2 Αυγούστου θα εμφανιστεί η Μεξικάνα Lila Downs η οποία συμμετείχε στο σάουντρακ της ταινίας "Φρίντα".

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Sani Festival περιλαμβάνει:

    Την ενότητα Jazz on the Hill με τις συναυλίες των Chico Freeman Y Guataca (19/7) και Βασίλη Τσαμπρόπουλο Trio (20/7), τη συναυλία της Klaudia Delmer (26/7), τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Βορρέ (1/8), τις συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη και της Μελίνας Ασλανίδου (9/8), τα εγκαίνια της έκθεσης της Όπυς Ζούνη (15/8), τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα (16/8) και τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Καψιδάκη (29/8).

    Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ενότητα Sani Classic που είναι αφιερωμένη στην κλασική μουσική και αποτελεί πεδίο δράσης νέων καλλιτεχνών.

    [28] Βραδιά τζαζ στο θέατρο Λυκαβηττού

    4/7/2003 12:34:00 μμ

    Βραδιά τζαζ θα είναι η νύχτα του Σαββάτου στις 5 ιουλίου στο θέατρο Λυκαβηττού, με τη συναυλία του συνθέτη και σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη μαζί με το συγκρότημα Jazz Jamaica All Stars, από το Λονδίνο, και τον ιδρυτή του, βετεράνο μπασίστα Γκάρι Κρόσμπι. Οι ρυθμοί της Καραϊβικής και οι ήχοι Λάτιν, θα συναντηθούν με το προσωπικό στιλ του Δημήτρη Βασιλάκη, του πρώτου Ελληνα που εντάχτηκε στο δυναμικό μιας σημαντικής για τη τζαζ δισκογραφικής εταιρείας, της Candid records, και με πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, συμμετοχές σε φεστιβάλ και συνεργασία με ξένους επώνυμους καλλιτέχνες της τζαζ.

    Ο Γκάρι Κρόσμπι έχει τιμηθεί από τη Βρετανική Αδελφότητα της τζαζ και με βραβείο τζαζ της ραδιοφωνίας του BBC, όπου είχε την παραγωγή της μουσικής των τίτλων της σειράς ντοκιμαντέρ "Ορμητικός άνεμος", στο πλαίσιο του εορτασμού 50 χρόνων από την άφιξη του πρώτου μεγάλου κύματος μεταναστών από την Καραϊβική στη Βρετανία.

    Το συγκρότημα συνενώνει τρεις γενιές μουσικών, ηλικίας 24 έως 72 ετών, από διαφορετικούς χώρους της τζαζ.

    [29] Μαζική επίθεση από Hackers στις 6 Ιουλίου;

    Αννίτα Πασχαλινού 4/7/2003 6:54:00 μμ

    Σε έναν παράτυπο και αμφιλεγόμενο διαγωνισμό επιδεξιότητας, γνώσης και ταχύτητας καλούνται να συμμετάσχουν την Κυριακή, οι γνωστοί άγνωστοι του Internet. Hackers από όλον τον κόσμο, καλούνται να αποδείξουν τις ικανότητες τους, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού, που διοργανώνεται με στόχο να αναδείξει τον underground τύπο της χρονιάς, τον άνθρωπο που θα καταφέρει να πλήξει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τους περισσότερους δικτυακούς τόπους σε όλον τον κυβερνοχώρο.

    Ραντεβού την Κυριακή!

    Στον υπόγειο κόσμο του διαδικτύου, υπάρχουν κανόνες, πόντοι αλλά και βραβεία για τους νικητές.

    Όσοι θέλουν να λάβουν μέρος, μπορούν να το κάνουν είτε ατομικά είτε συμμετέχοντας σε ομάδες.

    Σύμφωνα με τους κανόνες, το διάστημα των επιθέσεων είναι συγκεκριμένο.

    Οι hackers καλούνται να χτυπήσουν όσο περισσότερους δικτυακούς τόπους μπορούν, μέσα σε ένα διάστημα έξι ωρών, από τις 9 το πρωί ως τις 15.00 το απόγευμα της Κυριακής.

    Νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει να χτυπήσει μέσα σε έξι ώρες, 6000 sites ή εκείνος που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό επιτυχιών το προανεφερθέν χρονικό διάστημα.

    Στους δικτυακούς τόπους http://www.defacers-challenge.info, και http://www.defacers-challenge.com θα υπάρχει για τους ενδιαφερόμενους, ένα ρολόι που θα σημάνει την έναρξη και τη λήξη του διαγωνισμού.

    Όροι συμμετοχής, βαθμολογίες και βραβεία

    Οι διοργανωτές είναι μία ομάδα underground τύπων, με επικεφαλής τον ή την Eleonora 67 .

    Για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις.

    Για παράδειγμα, δεν θα βαθμολογούνται sites που έχουν χτυπηθεί πάνω από μία φορά, καθώς επίσης και αυτά που είναι free hosting, δηλαδή sites που έχουν στηθεί δωρεάν σε servers όπως οι angelfire/lycos κα

    Θα υπάρχουν επίσης και βαθμολογίες.

    Για χτυπήματα σε συστήματα OS Windows οι hackers θα βαθμολογούνται με έναν πόντο, για χτυπήματα σε λειτουργικά linux και unix οι hackers θα βαθμολογούνται με δυο πόντους, ενώ εκείνοι που θα καταφέρουν να πλήξουν συστήματα Hp - ux και Macintosh θα επιβραβεύονται με πέντε πόντους.

    Από τον διαγωνισμό, δε θα λείψουν και τα έπαθλα.

    Έτσι λοιπόν οι διοργανωτές, υπόσχονται στον νικητή, 500mb Hosting, δωρεάν Webmail αλλά και δωρεάν domain name για να στήσουν το site τους.

    Καθησυχαστικοί οι γκουρού της πληροφορικής

    Τον κίνδυνο, από μία ενδεχόμενη μαζική επίθεση hackers, φαίνεται να υποτιμούν, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το αρμόδιο αμερικανικό υπουργείο για θέματα ασφάλειας στο Internet, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εκδώσει επίσημη προειδοποίηση προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Οι περισσότεροι μάλιστα εκτιμούν, ότι θα χτυπηθούν εύκολοι στόχοι, sites δηλαδή που αντιστοιχούν σε μικρές εταιρείες και όχι για παράδειγμα δικτυακοί τόποι μεγάλων τραπεζών.

    [30] Τέλος και για τον δεύτερο γάμο της Σάρον Στόουν

    4/7/2003 4:25:00 μμ

    Η Αμερικανίδα ηθοποιός, Σάρον Στόουν και ο σύζυγός της δημοσιογράφος, Φιλ Μπρόνσταϊν αποφάσισαν να χωρίσουν ύστερα από πέντε χρόνια γάμου, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Πέμπτη σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Ο Φιλ Μπρόνσταϊν, 52 ετών, και η 45χρονη ηθοποιός χωρίζουν λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων, αναφέρεται στην αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε ο σύζυγος της βεντέτας της ταινίας ''Βασικό Ενστικτο''. Το ζευγάρι, ωστόσο, αποφάσισε να έχει από κοινού την κηδεμονία του υιοθετημένου γιου του, Ρόαν, τριών ετών σήμερα, ενώ η οικονομική πλευρά του διαζυγίου θα διευθετηθεί στο τέλος, επισημαίνεται στην αίτηση.

    Φήμες για σχέση της ηθοποιού με τον Ρούπερτ Εβερετ

    Το ζευγάρι ζει ήδη σε διάσταση, γράφει η εφημερίδα ''Νιού Γιόρκ Ποστ''. Η Σάρον Στόουν διάλεξε να μείνει στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην έπαυλή τους στο Λος Αντζελες, ενώ ο Μπρόνσταϊν αποφάσισε να κατοικεί στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς είναι ένα από τα στελέχη της εφημερίδας ''Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ''.

    ''Προσπαθούν να χωρίσουν φιλικά και έχουν αποφασίσει να παραμείνουν και οι δύο γονείς του παιδιού τους αναλαμβάνοντας το καθήκον αυτό με όσο το δυνατό φιλικό και συναινετικό τρόπο αυτό γίνεται'', είπε ο δικηγόρος του Μπρόνσταϊν.

    Εκπρόσωπος της ηθοποιού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. ''Δεν έχω τίποτε να πω γι αυτό''.

    Η εφημερίδα ''Νιού Γιόρκ Ποστ'', επικαλούμενη πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, είπε ότι το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει μετά την επιστροφή της ντίβας από το Λονδίνο και τη Μόσχα όπου πρωταγωνιστούσε στα γυρίσματα της ταινίας ''A Different Loyalty'' με τον Ρούπερτ Εβερετ, που ερμηνεύει τον ρόλο του Βρετανού κατασκόπου Κιμ Φίλμπι. Φήμες ακούγονταν εδώ και αρκετούς μήνες για τη σχέση του ζευγαριού.

    Η Σάρον Στόουν είχε παντρευτεί το 1987 τον κινηματογραφικό παραγωγό Μάικλ Γκρίνμπεργκ, με τον οποίο χώρισε ύστερα από τρία χρόνια. Το 1998, η ηθοποιός παντρεύτηκε με τον Μπρόνσταϊν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 July 2003 - 16:56:17 UTC