Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα του ανασχηματισμού
  • [02] Τρίπολη: Αποκαλυπτήρια προτομής του Παπαληγούρα
  • [03] ''Φλεγόμενη μάζα'' έπεσε από τον ουρανό
  • [04] Θα αποζημιώνονται οι επιβάτες για προβλήματα στις πτήσεις
  • [05] Εικοσιπέντε χιλιάδες ευρώ για προγράμματα στην Κύπρο
  • [06] Καταθέση μάρτυρα υπεράσπισης για τον Δ. Γεωργιάδη
  • [07] Σ. Αραβία: Αυτοκτόνησε ύποπτος για επιθέσεις στο Ριάντ
  • [08] Μπους: Ενώπιον στρατοδικείου έξι ''τρομοκράτες''
  • [09] Μπαράζ επιθέσεων κατά αμερικανικών δυνάμεων
  • [10] Φαραντούρη- Λιβανελλί ''Τραγουδούν για την Κύπρο''

    [01] Η ώρα του ανασχηματισμού

    4/7/2003 11:32:00 πμ

    Έτοιμος είναι ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του. Στο ανασχηματισμό μεταφέρεται λοιπόν το πολιτικό ενδιαφέρον μετά την αλλαγή φρουράς στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μάξιμου και έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες. Εξάλλου χθες ο κ. Σημίτης έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεών του για τομές και αλλαγές και στο επίπεδο της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

    Ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή ομιλία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής σκιαγράφησε τις αλλαγές, στις οποίες προτίθεται να προβεί, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο υπόλοιπο στελεχιακό κορμό του ΠΑΣΟΚ κάνοντας αναφορά σε βουλευτές, που έχουν συμπληρώσει 20ετία στη Βουλή, σε γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, που βρίσκονται στη θέση τους 10 χρόνια και για βουλευτές, που τα τρία χρόνια στο Κοινοβούλιο δεν έχουν μιλήσει ούτε μία φορά.

    [02] Τρίπολη: Αποκαλυπτήρια προτομής του Παπαληγούρα

    4/7/2003 9:08:00 πμ

    Ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος θα κάνει το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια προτομής του αείμνηστου Παναγή Παπαληγούρα, σε ειδική τελετή, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο Κορίνθου. Στην τελετή θα παραστούν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο αρχηγός της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής και άλλοι επίσημοι. Η τελετή θα γίνει στις 9 το βράδυ, ενώ για τη ζωή και το έργο του Παναγή Παπαληγούρα θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.

    [03] ''Φλεγόμενη μάζα'' έπεσε από τον ουρανό

    3/7/2003 11:45:00 μμ

    Αντικείμενο μεγάλης μάζας, πιθανότατα μετεωρίτης ή κάποιο τμήμα δορυφόρου, έγινε ορατό από πολλά μέρη της Ελλάδος. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής Ζαγοροχωρίων, το φλεγόμενο αντικείμενο έπεσε λίγο πριν τις 23:00 κοντά στην περιοχή της Δόλιανης. Κλήθηκε η Πυροσβεστική των Ιωαννίνων και στάλθηκαν 4 πυροσβεστικά οχήματα αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχει εντοπιστεί κάτι, ενώ δεν έχει εκδηλωθεί καμία πυρκαγιά.

    [04] Θα αποζημιώνονται οι επιβάτες για προβλήματα στις πτήσεις

    4/7/2003 9:08:00 πμ

    Με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των επιβατών στις εναέριες μεταφορές εξαιτίας της ακύρωσης ή της καθυστέρησης των πτήσεων, αλλά και της κράτησης μεγαλύτερου αριθμού θέσεων από τις υπάρχουσες, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη 3 Ιουλίου τη σχετική έκθεση του Ιταλού ευρωβουλευτή κ. Λίζι. Με τη νομοθετική ρύθμιση θεσπίζονται νέοι αυστηροί κανόνες αποζημίωσης των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών και η παροχή βοήθειας σε τρεις περιπτώσεις: την άρνηση επιβίβασης, τη ματαίωση ή τη μεγάλη καθυστέρηση πτήσης.

    Με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών

    Στην περίπτωση άρνησης επιβίβασης των επιβατών με εισιτήριο (''οβερμπούκινγκ'', δηλαδή υπεράριθμων επιβατών), ο αερομεταφορέας θα έχει την υποχρέωση να απευθύνει αρχικά ''έκκληση σε εθελοντές'' για να παραιτηθούν της κράτησής τους, με το ανάλογο αντιστάθμισμα.

    Για τους υπόλοιπους επιβάτες η εταιρεία οφείλει

    χρηματική αποζημίωση, τη δυνατότητα επιλογής θέσης σε άλλη πτήση με ταυτόχρονη καταβολή της τιμής του εισιτηρίου, την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της αναμονής.

    Στην περίπτωση ματαίωσης της πτήσης, η εταιρεία εκμετάλλευσης οφείλει να παρέχει αντίστοιχες επιλογές, όπως στην περίπτωση της άρνησης επιβίβασης, εκτός εάν μπορεί να αποδείξει ''έκτακτες περιστάσεις που δεν μπορούσαν να αποφευχθούν'', ή εάν ο επιβάτης είχε ενημερωθεί πέντε ημέρες πριν από την πτήση του.

    Στην περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, οι επιβάτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της δυνατότητας αλλαγής πτήσης ή καταβολής της αξίας του εισιτηρίου με την παροχή συνδρομής κατά την περίοδο αναμονής.

    Σημειώνουμε ότι ο ισχύων σήμερα κανονισμός προβλέπει αποζημιώσεις μόνο στην περίπτωση άρνησης επιβίβασης.

    Η χρηματική αποζημίωση -πέραν της επιστροφής του αντίτιμου του εισιτηρίου- έχει οριστεί σε 250 ευρώ για πτήσεις έως και 1.500 χλμ, σε 400 ευρώ για όλες τις ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1.500 χλμ και σε 600 ευρώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης με παρέμβασή του δήλωσε χαρακτηριστικά : ''Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους επιβάτες στις εναέριες μεταφορές. Είναι φανερό ότι μόνο οι αποζημιώσεις ή ακόμα και η απειλή αυτών θα μπορούσε να θέσει τέρμα σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    [05] Εικοσιπέντε χιλιάδες ευρώ για προγράμματα στην Κύπρο

    4/7/2003 8:29:00 πμ

    Η Ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε πακέτο 25 χιλιάδων ευρώ για δικοινοτικά προγράμματα στην Κύπρο, τα οποία θα υλοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρέσβη της Ενωσης στην Κύπρο, Αντριαν Βαν Ντερ Μίαρ, ο Ιταλός πρέσβης Γκεράρντο Λα Φρανσέσκα, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Ιταλικής προεδρίας συνοψίζεται στις λέξεις Ανθρωποι, Σεβασμός, Ισότητα, Συνεργασία. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνεται ποδοσφαιρικός αγώνας μικτής ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εναντίον διπλωματών που εργάζονται στην Κύπρο, τα έσοδα του οποίου θα παραχωρηθούν για την έρευνα καταπολέμησης της θαλασσαιμίας. Θα δοθεί επίσης θεατρική παράσταση έργου του Λουίτζι Πιραντέλλο, με τη συμμετοχή 15 ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων ηθοποιών, που θα παρουσιάσουν το έργο και στις δύο γλώσσες.

    [06] Καταθέση μάρτυρα υπεράσπισης για τον Δ. Γεωργιάδη

    4/7/2003 10:39:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκεύης η δίκη για την υπόθεση της "17Ν", στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Με την έναρξη της διαδικασίας κατέθεσε ο ιδιωτικός υπάλληλος κ. Χρήστος Νικηταρίδης, μάρτυρας υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι είχαν δουλέψει και οι δύο για την παραγωγή ταινιών, όπως το ''Κλάμα βγήκε από τον παράδεισο''. Τον χαρακτήρισε καλό παιδί, συνεπή και φιλότιμο. Ο συνήγορος του Διονύση Γεωργιάδη κατέθεσε δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, στο γραφείο της ανακρίτριας ήταν παρόντες άνδρες της αντιτρομοκρατικής.

    Πρόεδρος: Θα ήμουν εγώ ανακριτής και θα επέτρεπα αυτόματα; Για όνομα του Θεού! Φοβόταν ο δικηγόρος, φοβόταν ο ανακριτής, όλοι φοβόντουσαν την αντιτρομοκρατική; Τότε δεν θα την λέμε αντιτρομοκρατική αλλά τρομοκρατική υπηρεσία.

    Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου: Ο κ. Κουφοντίνας γιατί δεν φοβόταν; Ο κ. Κωστάρης γιατί δεν φοβόταν;

    Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η καθηγήτρια Γαλλικών Μαρί - Ελέν Μπαρίς, Γαλλίδα υπήκοος η οποία προσήλθε να καταθέσει υπέρ του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο ως ''Μισέλ'', μέσω της συντρόφου του Μαρί Τερέζ Πεϊνό το 1985.

    ''Μου φάνηκε πολύ ευχάριστος στην επαφή και με καλή διάθεση. Δεν είναι αυστηρός, ούτε επιθετικός και αυτή η φιλία μεταξύ μας κρατάει εδώ και 18 χρόνια. Είναι ανθρωπιστής και ζεστός άνθρωπος, τον οποίο μπορουσα να εμπιστευτώ''.

    Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος της είχε πει ότι ήταν μεταφραστής.

    [07] Σ. Αραβία: Αυτοκτόνησε ύποπτος για επιθέσεις στο Ριάντ

    4/7/2003 9:03:00 πμ

    Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ένας βασικός ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις της 12ης Μαΐου στο Ριάντ βρήκε το θάνατο σε έκρηξη κατά τη διάρκεια ανθρωποκυνηγητού από την αστυνομία. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, πρόκειται για τον Τούρκι Νάσερ αλ-Νταντανί, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη στην βόρεια επαρχία Τζουφ. Το όνομα του Νταντανί ήταν στην κορυφή της κατάστασης με τα ονόματα 19 υπόπτων μαχητών της Αλ Κάιντα που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εννέα Αμερικανών.

    [08] Μπους: Ενώπιον στρατοδικείου έξι ''τρομοκράτες''

    3/7/2003 11:59:00 μμ

    Έξι κρατουμένους, στα πλαίσια του λεγόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", υπέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, οι οποίοι θα δικαστούν ενώπιον αμερικανικού στρατοδικείου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας. Οι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιοι είναι οι υπόδικοι, τονίζοντας ότι δεν έχει διατυπωθεί ακόμα το κατηγορητήριο. Το νέο σημαντικό βήμα αναμένεται από το Πεντάγωνο το οποίο θα αποφασίσει εάν οι έξι θα παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον ειδικών επιτροπών και ποιες θα είναι οι κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν.

    [09] Μπαράζ επιθέσεων κατά αμερικανικών δυνάμεων

    4/7/2003 9:07:00 πμ

    Ένας Aμερικανός στρατιώτης νεκρός και άλλοι 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός των τριών επιθέσεων που δεχτηκαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου. Ο ένας στρατιώτης βρήκε το θάνατο από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη Βαγδάτη, ενώ 19 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμο στην πόλη Μπάλαντ βόρεια της Βαγδάτης και άλλος ένας από έκρηξη στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Η τελευταία επίθεση έγινε με βόμβα η οποία εξερράγη βόμβα τη στιγμή που περνούσε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα. Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ γίνονται πλέον καθημερινά στόχος επιθέσεων ιρακινών ενόπλων παρά την ευρεία επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει οι συμμαχικές δυνάμεις για την καταστολή της αντίστασης των οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [10] Φαραντούρη- Λιβανελλί ''Τραγουδούν για την Κύπρο''

    4/7/2003 10:58:00 πμ

    Κάτω από τα Ενετικά τείχη στη Λευκωσία στην τάφρο Ντ' Αβίλα, (τάφρος Δημοτικού Μεγάρου) πραγματοποιείται το βράδυ της Παρασκευής συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Τούρκου μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Ζουλφί Λιβανελλί. Η συναυλία, που έχει κεντρικό σύνθημα ''τραγουδάμε για την Κύπρο'', συνδιοργανώνουν το Πολιτιστικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, η Κίνηση Πολιτισμού και η Δικοινοτική Χορωδία, η οποία θα συμμετάσχει στη συναυλία μαζί με τους καλλιτέχνες Δώρο Δημοσθένους, Γιώργο Λώρη και Εργκάν Νταγλί.

    Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη. Η συναυλία αρχίζει στις 8.30 μ.μ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 July 2003 - 10:19:18 UTC