Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έληξε η προθεσμία για αίτηση ''πράσινης κάρτας''
  • [02] Διημερίδα για τη διαφθορά στα ΜΜΕ
  • [03] Προσφυγή Διαμαντοπούλου για δημοσίευμα της ''Αυριανής''
  • [04] Απόσυρση πολεμικών αεροσκαφών τύπου MIRAGE F-1C
  • [05] Συνομιλίες Κινέζου ΥΠΕΞ- τρόικας Ε.Ε.
  • [06] Βήματα προόδου στο Μεσανατολικό
  • [07] Επίθεση διεθνούς Τύπου στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
  • [08] Ο διευθυντής της ΙΑΕΑ αποδέχεται να μεταβεί στο Ιράν
  • [09] Μουσάραφ: ''Αλλάξτε στρατηγική στο Αφγανιστάν''
  • [10] Αμερικανοί συνέλαβαν κυβερνήτη που οι ίδιοι είχαν διορίσει
  • [11] Εγκρίθηκαν τα ολυμπιακά μετάλλια του 2004
  • [12] SARS: ''Καμία προστριβή μεταξύ υπ. Υγείας και ΚΕΕΛ''

    [01] Έληξε η προθεσμία για αίτηση ''πράσινης κάρτας''

    30/6/2003 10:39:00 μμ

    Έληξε τη Δευτέρα η προθεσμία για να υποβάλουν οι μετανάστες, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αίτηση να τους χορηγηθεί η πράσινη κάρτα. Μεγάλος ήταν ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία όσων προσήλθαν καθυστερημένοι, άλλοι γιατί το άφησαν τελευταία στιγμή και άλλοι γιατί "έμπλεξαν" με τη γραφειοκρατία. Παράταση δεν θα δοθεί, αλλά όσοι εξασφάλισαν χαρτί με αριθμό, θα εξυπηρετηθούν το επόμενο διάστημα. Έπίσης, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι όσοι μετανάστες δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα δεν θα απελαύνονται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, εφ' όσον τηρούν κάποιες προϋποθέσεις.

    Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη μη απέλαση

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους και τις Νομαρχίες, οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα και δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους την άδεια παραμονής δεν θα απελαύνονται έως τις 30 Οκτωβρίου στην περίπτωση που διαθέτουν:

    α) διαβατήριο που ισχύει

    β) άδεια παραμονής για την οποία έχουν ζητήσει ανανέωση και

    γ) βεβαίωση ότι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για έκδοση άδειας εργασίας, ή παραμονής.

    Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται επίσης ότι, σε περίπτωση ανυπαρξίας στοιχείων προηγούμενης άδειας εργασίας, δεν θα πρέπει να κινείται η διαδικασία απέλασης σε βάρος τους έως τις 30 Οκτωβρίου

    Τροπολογία για την ασφάλιση αλλοδαπών

    Εξάλλου, τις 150 ημέρες ασφάλισης κατ΄έτος, ορίζει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας ως ελάχιστη προϋπόθεση για την ανανέωση εργασίας αλλοδαπών, οι οποίοι κατέχουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας που έληξαν στις 30/6/2003.

    Με την ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δεν πληρούν την προϋπόθεση αυτή να καταβάλουν οι ίδιοι στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις, τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές για μικτή ασφάλιση.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση "ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για να ανανεώσουν τις άδειες εργασίας τους για το 2003, οι οποίοι λόγω άγνοιας, δεν είχαν εκπληρώσει για μεγάλα ή μικρά διαστήματα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος της προηγούμενης άδειας εργασίας τους."

    [02] Διημερίδα για τη διαφθορά στα ΜΜΕ

    30/6/2003 9:36:00 μμ

    "Είναι επικίνδυνη η κοινοτοπία ότι όλοι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι. Εξίσου επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική είναι η δημόσια απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά από οποιονδήποτε άλλο εκτός της Δικαιοσύνης". Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης στην διημερίδα που άρχισε το βράδυ της Δευτέρας υπό την διοργάνωση του Ινστιτούτου Δημοσιογραφικών Μελετών και Ερευνών σε συνεργασία με το ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας ''Αθ.Μπόση'' με θέμα ''Η διαφθορά στο χώρο των ΜΜΕ και οι κοινωνικο-οικονομικές της επιπτώσεις''

    Αναλύοντας τον ορισμό της διαφθοράς ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται συνειδητά από την οικονομική εξουσία ως μηχανισμός πίεσης, δηλαδή εκβιασμού της πολιτικής και συναλλαγής, όταν υπάρχει έλλειμμα πολιτικού ήθους ή δυναμικής αντίστασης. "Αυτό γίνεται", όπως πρόσθεσε ο ίδιος, "με τον εθισμό του πολίτη σε προϊόντα υποκουλτούρας που αποχαυνώνουν τα αντανακλαστικά, εξαχρειώνουν τα ήθη και μετατρέπουν τον πολίτη σε άβουλο θεατή".

    Ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τα δελτία των ειδήσεων των περισσοτέρων ιδιωτικών καναλιών εξηγώντας ότι συνιστούν μεγάλο πρόβλημα από αυτή την υποβάθμιση που συντελείται καθημερινά. Αλλά το αισιόδοξο μήνυμα, κατά την άποψή του, συνίσταται στο γεγονός ότι "οι πολίτες κουράστηκαν από τα σκουπίδια και αναζητούν αργά αλλά σταθερά σοβαρούς τρόπους ενημέρωσης".

    Στην αποσαφήνιση των εννοιών της διαφθοράς προέβη από το βήμα της διημερίδας και ο υπουργός Τύπου κ. Χρήστος Πρωτόπαπας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "όταν μιλάμε για ποινικά αδικήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη, όπως απαιτεί η σωστή λειτουργία της δημοκρατίας μας στη βάση ενός ισχυρού πλαισίου θεσμών και αρχών".

    Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι θεματοφύλακες της δημοκρατίας και να κρατάνε τεράστια απόσταση από την κρατική μηχανή, να μην αποτελούν μέρος της δημόσιας διοίκησης αλλά μέρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα ιδιώνυμο και ιδιαίτερο πλαίσιο. "Ένα πλαίσιο που να ευνοεί την πολυφωνία, να περιορίζει την συγκέντρωση και να θέτει φραγμούς σε αθέμιτες σχέσεις και εξαρτήσεις", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο υπουργός, είπε ότι η κυβερνητική προσπάθεια εστιάζεται στην διαδικασία και τα κριτήρια αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στην αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΡ, στο νόμο για το βασικό μέτοχο, στις ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σύστημα ελέγχου και κατανομής της κρατικής διαφήμισης και στην απάλειψη των μεσαζόντων.

    "Η θωράκιση της διαφάνειας", πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας, "είναι κεντρική και σταθερή επιλογή της κυβέρνησης", εξηγώντας ότι έτσι προστατεύεται η πολιτική ομαλότητα και το δημόσιο συμφέρον.

    Η μόνη αποτελεσματική απάντηση, κατά την άποψή του υπουργού, απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, είναι η διαρκής απάντηση και ετοιμότητα, η διαρκής βελτίωση και εκσυγχρονισμός του κράτους και των θεσμών.

    Την άποψή τους για τη διαφθορά στο χώρο των ΜΜΕ κατέθεσαν και εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος της ΝΔ, ο κ. Φώτης Κουβέλης του ΣΥΝ και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γιώργος Ρωμαίος και Μανώλης Μπεντενιώτης

    [03] Προσφυγή Διαμαντοπούλου για δημοσίευμα της ''Αυριανής''

    30/6/2003 8:32:00 μμ

    Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" σύμφωνα με το οποίο διαθέτει πενταώροφη βίλα στη Γλυφάδα. Από τη Βουδαπέστη, όπου βρίσκεται, η κα. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν μπορούν να συκοφαντούνται με τη δημιουργία εντυπώσεων και τονίζει ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει τα κίνητρα της προσωπικής και πολιτικής επίθεσης εις βάρος της.

    ''Απόλυτα διαφανείς οι διαδικασίες ανέγερσης''

    Από το γραφείο της κα. Διαμαντοπούλου στην Αθήνα δόθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο ακίνητο κτίσθηκε με νόμιμη άδεια ανέγερσης τετραώροφης οικοδομής με πιλοτή και γκαράζ.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η κα. Διαμαντοπούλου είναι ιδιοκτήτρια του ακινήτου κατά 30%, ενώ ο σύζυγος της κ. Ιωάννης Σαλαβανος, πολιτικός μηχανικός, κατέχει το 70%.

    Το συνολικό κόστος της ανέγερσης του ακινήτου, που κτίσθηκε την τριετία 1997-2000, δεν ξεπερνά τα 80.000.000 δραχμές και το είχε αναλάβει κυρίως ο σύζυγος της, από εισοδήματα της δεκαετίας 1990-2000, που επιβεβαιώνονται από τις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

    [04] Απόσυρση πολεμικών αεροσκαφών τύπου MIRAGE F-1C

    30/6/2003 7:51:00 μμ

    Την τελευταία του πτήση στους ελληνικούς αιθέρες πραγματοποίησε σήμερα ένα MIRAGE F-1C έχοντας ζωγραφισμένα στα φτερά του τη γαλανόλευκη και το έμβλημα της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, της μοίρας που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην υπεράσπιση του εθνικού μας εναερίου χώρου μετά τη μεταπολίτευση. Τα MIRAGE F-1C μετά από 28 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στους ελληνικούς αιθέρες αποσύρονται έχοντας στο ενεργητικό τους 90.339 εξόδους, 91.191,4 ώρες πτήσης , πραγματοποιώντας 3.400 αναχαιτίσεις. Ήταν Αύγουστος του 1975 όταν προσγειώθηκαν στην 342 Μοίρα Παντός Καιρού στην Τανάγρα τα δύο πρώτα αεροσκάφη F-1C.

    Σε τελετή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τανάγρα παρουσία της ηγεσίας της Πολεμικής μας Αεροπορίας καθώς και πρώην διοικητών και στελεχών της 342 ΜΠΚ, ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας της Μοίρας, ενώ από καιρό αντικαθιστούν επάξια τα MIRAGE F-1C, στο ιερό καθήκον τους, τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς, που διαθέτει η χώρα μας. Το έμβλημα της Μοίρας ήταν το Μολών Λαβέ και το χαρακτηριστικό κλήσεώς της ΣΠΑΡΤΗ.

    [05] Συνομιλίες Κινέζου ΥΠΕΞ- τρόικας Ε.Ε.

    30/6/2003 11:24:00 μμ

    "Η Κίνα επιδιώκει τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ελπίζει ότι η χερσόνησος της Κορέας δεν θα έχει πυρηνικά όπλα για περαιτέρω σταθερότητα και ειρήνη. Η ασυμφωνία και οι διαφορές πρέπει να λύνονται μόνο μέσω διαλόγου." Αυτό τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λι Τζαοσίνγκ, που είχε τη Δευτέρα συνομιλίες με την τρόικα της ΕΕ στην Αθήνα. Ο Κινέζος επίσημος πρόσθεσε σχετικά ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος των πυρηνικών στην Κορέα με τις συνομιλίες στις 23 Απριλίου στο Πεκίνο, οι οποίες συνιστούν μια καλή αφετηρία. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΕ για τις πρώτες πολυμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, καθώς και την υποστήριξή του για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου

    Στις συνομιλίες συμμετείχε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέ Σολάνα. ''Οι στρατηγικές έννοιες που εκπόνησαν οι ομάδες σας θα καταγραφούν στην ευρωπαϊκή ιστορία'', είπε ο κ. Παπανδρέου προς τον κ. Σολάνα.

    Από την πλευρά του ο κ. Σολάνα εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του στους κυρίους Παπανδρέου και Σημίτη και τους συνεργάτες τους για το έργο τους στη διάρκεια της προεδρίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Ιράκ, είπε ότι ο Κομφούκιος λέει ότι σε κάθε ''κρίση'' υπάρχει ''κίνδυνος'' και ''ευκαιρίες'' και πρόσθεσε ότι "στην ΕΕ προσπαθήσαμε να εξεύρουμε τις ευκαιρίες και να διδαχθούμε από τη κρίση που ονομαζόταν Ιράκ".

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Κινέζος ομόλογός του αντάλλαξαν πολλές φιλοφρονήσεις ο ένας για τη χώρα του άλλου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και του 2008 στο Πεκίνο. Αμφότεροι τόνισαν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.

    Να σημειωθεί ότι στις σημερινές συζητήσεις τέθηκε μια ευρύτατη ατζέντα θεμάτων που περιλάμβανε, εκτός από τις σχέσεις των δύο πλευρών, και τα κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα, το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της ανάγκης βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

    Διαβάστε ακόμα:

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογο του

    [06] Βήματα προόδου στο Μεσανατολικό

    30/6/2003 9:55:00 μμ

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία, υποδέχεται η διεθνής κοινότητα τα πρώτα μηνύματα καλής θέλησης για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται σταδιακά από τη λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την παλαιστινιακή αρχή, ενώ από την πλευρά τους τρεις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, Χαμάς, Φατάχ και Τζιχάντ, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για κατάπαυση του πυρός τους επόμενους τρεις μήνες."Ίσως και να βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας ειρηνικότερης εποχής στη Μ Ανατολή" εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, μεταφέροντας τα εύσημα του προέδρου Μπους και στις δυο πλευρές για τις προσπάθειες που καταβάλουν.

    Στην Ουάσινγκτον ο Μαχμούντ Αμπάς

    "Ο πρόεδρος Μπους είναι ενθουσιασμένος από τη δουλειά Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή" δήλωσε ο Αρι Φλάισερ και τόνισε ότι η εφαρμογή του Οδικού Χάρτη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς θα υπάρξουν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

    Στο μεταξύ, για την πορεία των επαφών της με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο Μπους, η Αμερικανίδα Σύμβουλος του για θέματα ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Όπως είπε, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η κα Ράις, ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρόθεση του Μαχμούντ Αμπάς να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, μετά από την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε.

    Νέο περιστατικό βίας με θύμα Βούλγαρο οδηγό φορτηγού

    Στο μεταξύ, άρχισε νωρίτερα τη Δευτέρα, η σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

    Παράλληλα, με την κίνηση καλής θέλησης του Ισραήλ, τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η τρίμηνη απόφαση τριών παλαιστινιακών οργανώσεων για κατάπαυση του πυρός.

    Παρά όμως τις κινήσεις και των δυο πλευρών, ένα νέο περιστατικό βίας, έρχεται να αμαυρώσει την πορεία ειρήνευσης.

    Ένοπλοι Παλαιστίνοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου βουλγαρικής υπηκόοτητας, σε δρόμο στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

    Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εξαλείψουν την τρομοκρατία στην περιοχή από τη μια μέρα στην άλλη.

    Νωρίτερα, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φατάχ είναι μία από τρεις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που συμφώνησαν στην τρίμηνη κατάπαυση του πυρός.

    Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων

    Τη συμφωνία για εκεχειρία των τριών παλαιστινιακών οργανώσεων και την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα, χαιρέτισε η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.

    Παράλληλα, με ανακοίνωση της καλεί όλα τα μέρη να δείξουν την απαραίτητη σύνεση και υπευθυνότητα έτσι ώστε οι πρώτες αυτές θετικές κινήσεις να οδηγήσουν στον επιθυμητό σκοπό της ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια ώρα, ως ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου, χαρακτήρισε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    Σπουδαίο βήμα χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νορβηγός Τέριε Ρεντ-Λάρσεν.

    Επεσήμανε επίσης, ότι οι εκκρεμείς διενέξεις της Συρίας και του Λιβάνου με το Ισραήλ θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ειρηνευτική διαδικασία.

    [07] Επίθεση διεθνούς Τύπου στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    30/6/2003 10:15:00 μμ

    Με διόλου κολακευτικά δημοσιεύματα υποδέχεται ο ευρωπαϊκός Τύπος το Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές εφημερίδες μιλούν για ανάρμοστες και αμφιλεγόμενες σχέσεις πολιτικής και επιχειρήσεων, καθώς ο Ιταλός Πρωθυπουργός είναι ταυτόχρονα δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και μεγιστάνας του Τύπου. Ορισμένοι δημοσιογράφοι, μάλιστα, θυμήθηκαν μια φράση του Ρομάνο Πρόντι " ότι μπροστά στον Μπερλουσκόνι ο Γκαίμπελς ήταν παιδί".

    Πανευρωπαϊκό δημοσιογραφικό κατηγορητήριο

    Κάτω από ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου, αναλαμβάνει η Ιταλία την Προεδρία της Ε.Ε.

    Τα δημοσιεύματα στρέφονται εναντίον του πρωθυπουργού Σίβλιο Μπερλουσκόνι για τον οποίο τίθενται σοβαρά ερωτηματικά που αφορούν την ηθική υπόσταση και τις ικανότητές του.

    Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τον κατηγορεί ότι δεν έλυσε το πρόβλημα των διαπλεκομένων συμφερόντων, ενώ η El Pais διερωτάται κατά πόσο αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προεδρεύσει της Ε.Ε.

    "Στην Ιταλία δεν υπάρχει ελευθεροτυπία και ανεξαρτησία για τα κρατικά ΜΜΕ" γράφουν οι Financial Times, ενώ το γερμανικό περιοδικό Spigiel τον αποκαλεί ''Νονό'' που δεν ρύθμισε ακόμη τη διαπλοκή που υπάρχει, αφού διαθέτει εφημερίδες και TV.

    Από την πλευρά του το γαλλικό περιοδικό "Nouvel Observateur" τον χαρακτηρίζει "ματαιόδοξο και δημογωγό" αλλά και άνθρωπο που προωθεί τα χείριστα τηλεοπτικά προϊόντα".

    Στο μάτι του κυκλώνα ο Ιταλός πρωθυπουργός

    Τόσο αρνητικούς χαρακτηρισμούς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε να ακούσει από το 2001, όταν κατέβαινε στις εκλογές.

    Αφορμή του..."δεύτερου γύρου", που λέγεται ότι τον έχει εξοργίσει, είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το αρνητικό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού, έρχεται να επιδεινωθεί από την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νόμου, που του παρέχει ασυλία για τις ποινικές διώξεις που κατηγορείται αλλά και από τις απειλές για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των ακροδεξιών εταίρων του Φίνι και Μπόσι.

    [08] Ο διευθυντής της ΙΑΕΑ αποδέχεται να μεταβεί στο Ιράν

    30/6/2003 10:14:00 μμ

    Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε ότι δέχεται να μεταβεί στο Ιράν--χώρα που πιθανολογείται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα-- για να συζητήσει για τις δεσμεύσεις της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο κ. Ελ Μπαραντέι ''έλαβε πρόσκληση για να μεταβεί στο Ιράν για να συζητήσει για την εφαρμογή των μέτρων σωτηρίας'' που προβλέπονται από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT) και ''σκοπεύει να απαντήσει θετικά'', δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρκ Γκβοζντέκι. ''Καμία όμως ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί'' για την επίσκεψη αυτή, πρόσθεσε ο Γκβοζντέκι.

    [09] Μουσάραφ: ''Αλλάξτε στρατηγική στο Αφγανιστάν''

    30/6/2003 10:04:00 μμ

    Υπέρ της αλλαγής της διεθνούς στρατιωτικής και πολιτικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν, για να διευκολυνθεί η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, τάχθηκε τη Δευτέρα ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο "Θα πρέπει να αναπροσανατολίσουμε τη στρατιωτική στρατηγική για να προχωρήσουμε σε μια κατάσταση σταθερότητας και αρμονίας που θα δώσει στα ξένα στρατεύματα που είναι δεσμευμένα στο Αφγανιστάν τα μέσα για να αποχωρήσουν", δήλωσε ο στρατηγός Μουσάραφ κατά το τέλος της συνομιλίας που είχε με τον Γερμανό πρόεδρο Γιοχάνες Ράου. Η Γερμανία ασκεί την περίοδο αυτή τον έλεγχο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν (Isaf), από κοινού με την Ολλανδία.

    Ο στρατηγός Μουσάραφ εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι "αρκετά" σταθερή, όχι όμως ακόμη επαρκώς. "Κάναμε ορισμένες υποδείξεις και συστάσεις στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι", δήλωσε ο Πακιστανός πρόεδρος.

    Ο Μουσάραφ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στη Γαλλία στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    [10] Αμερικανοί συνέλαβαν κυβερνήτη που οι ίδιοι είχαν διορίσει

    30/6/2003 10:33:00 μμ

    Συνελήφθη ο προσωρινός κυβερνήτης της πόλης Νατζάφ με την κατηγορία της διαφθοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της αμερικανικής προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ. Ο Αμπού Χαϊντάρ Αμπντούλ Μουνιμ, είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Απρίλιο από τους Αμερικανούς, ενώ οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν, όχι μόνο υπεξαιρέσεις, αλλά και άλλης φύσης εγκλήματα (άσκηση πιέσεων σε υφισταμένους για να παρανομήσουν, ομηρείες). Εκτός από τον ίδιο συνελήφθησαν επίσης περίπου 60 βαριά οπλισμένοι φρουροί του.

    Καθήκοντα κυβερνήτη της Νατζάφ θα ασκεί προσωρινά ο μέχρι τώρα αναπληρωτής στο αξίωμα αυτό, έως ότου να εκλεγεί από σώμα 22 εκλεκτόρων οριστικός αντικαταστάτης του Αμπντούλ, όπως ανέφερε πηγή της αμερικανικής προσωρινής διοίκησης.

    Να σημειωθεί ότι για τον συλληφθέντα αισθήματα αντιπαλότητας έτρεφε ο εκπρόσωπος της σιίτικης κοινότητας και του σιιτικού κόμματος ''Ντάουα'', Χουσέιν αλ Ζαμίντι

    [11] Εγκρίθηκαν τα ολυμπιακά μετάλλια του 2004

    30/6/2003 8:30:00 μμ

    Εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, τα μετάλλια που θα δίδονται στους αθλητές κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Σε μια προσπάθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αναγνωρισθεί η μοναδικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, εφεξής και για όλες τις διοργανώσεις στο μέλλον, η μια πλευρά τους θα είναι ελληνική και θα απεικονίζει τη θεά Νίκη με φόντο το Καλλιμάρμαρο."Αποκαταστήσαμε μία ιστορική αδικία" δήλωσε ο γενικός διευθυντής Αθλημάτων της ΔΟΕ, Ζιλμπέρ Φελί. Για εξαιρετικής σημασίας απόφαση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

    Την Τετάρτη η παρουσίαση των μεταλλίων

    Για πρώτη φορά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αμστερντάμ, το 1928 αλλάζει η μία πλευρά των Ολυμπιακών Μεταλλίων.

    Το 2000, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, οι διοργανωτές είχαν υποβάλει ανάλογα αίτημα, να υπάρχει στην απεικόνιση της μίας όψης όψης, κάτι σχετικό με το millenium, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από τη ΔΟΕ.

    "Παρουσιάσαμε και πήραμε την έγκριση της ΔΟΕ για τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία τις παρουσιάσεις των εικαστικών εφαρμογών για τους Αγώνες της Αθήνας" δήλωσε η πρόεδρος της ΟΕΟΑ Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, επεσήμανε ότι η πρόθεση της ΔΟΕ να αντικαταστήσει τα μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία των μεταλλίων με στοιχεία ελληνικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνει την πρόθεση της ΔΟΕ να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα των αγώνων της Αθήνας.

    Την Πέμπτη η τελετή υπογραφής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    Η "Αθήνα 2004" θα παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο των μεταλλίων για τους Ολυμπιακούς Αθήνας την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στην Πράγα.

    Μία μέρα αργότερα, θα γίνει στην Πράγα, η τελετή υπογραφής για την Ολυμπιακή εκεχειρία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με την πρωτοβουλία της Ελλάδας για εκεχειρία, που έχει ως κεντρικό σύνθημα "Λάβετε θέσεις, έτοιμοι ... παύσατε πυρ".

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα επιλεγεί επίσης και η πόλη που θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010.

    Οι τρεις υποψήφιες πόλεις για ν' αναλάβουν την διοργάνωση είναι το Βανκούβερ, το Σάλτσμπουργκ και η Πιον Τσανγκ.

    [12] SARS: ''Καμία προστριβή μεταξύ υπ. Υγείας και ΚΕΕΛ''

    30/6/2003 9:19:00 μμ

    Διαψεύδει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΚΕΕΛ και χαρακτηρίζει ανυπόστατα και αναληθή τα όσα αναγράφονται σε μερίδα του Τύπου για προστριβή μεταξύ του υπουργείου και του Κέντρου. ''Είναι απορίας άξιον τι σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι κατασκευές. Οπωσδήποτε δεν εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία και φυσικά την οικονομία και τον τουρισμό'' αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛ, με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την αναγκαιότητα δημόσιας ανακοίνωσης του πρόσφατου υπόπτου περιστατικού SARS. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ανακοίνωσαν το περιστατικό, ενώ είχαν θετικό δείγμα μοριακού ελέγχου του ασθενούς από το μικροβιολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί από τη Γερμανία, κάτι που συνέβη μία μέρα μετά.

    ΚΕΕΛ: ''Ακολουθήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία''

    Σχετικά με την εξέταση αυτή, το ΚΕΕΛ αναφέρει ότι ήταν υποχρεωμένο να ακολουθήσει όλη την προβλεπόμενη διαδικασία πλήρους διερεύνησης του περιστατικού, όπως υπαγορεύεται από τη διεθνή πρακτική. Το ΚΕΕΛ εξηγεί παράλληλα, ότι η δημοσιοποίηση του περιστατικού ήταν επιβεβλημένη και εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς διαδικασία, παράλληλα με την ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νοσηλεία στη χώρα μας ενδεχόμενου περιστατικού SARS.

    Τέλος, στην ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛ εξηγεί ότι, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση το Κέντρο Ελέγχου, ως οφείλει, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και με όλες τις άλλες υγειονομικές αρχές.

    Νέος θάνατος από το SARS στο Τορόντο

    Την ίδια ώρα, μια 51χρονη νοσοκόμα, η οποία εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Νορθ Γιορκ του Τορόντο, πέθανε από Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από το SARS ανέρχεται στους 39, μετά και το θάνατο της νοσοκόμας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των καναδικών αρχών 23 άτομα φαίνεται ότι έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία μέσα στην πόλη του Τορόντο αλλά και έξω από αυτή. Περίπου 13 από αυτούς νοσηλεύονται και η κατάσταση τους είναι κρίσιμη. Ωστόσο όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του Τορόντο ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται καθημερινά από τον θανατηφόρο υιό μειώνεται συνεχώς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 June 2003 - 21:11:53 UTC