Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση για τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού
  • [02] Πρόγραμμα αποκατάστασης όψεων κτηρίων
  • [03] Νέα πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο
  • [04] Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Γρ. Μιχαλόπουλος
  • [05] Να κλείσουν οι οίκοι ανοχής στους Ολυμπιακούς, ζήτησε ο Χριστόδουλος
  • [06] Μείωση κατά 14,1% των τροχαίων φέτος τον Απρίλιο
  • [07] Παράνομη η 24ωρη απεργία της ΟΣΥΠΑ
  • [08] Συνάντηση Κακλαμάνη-Κωνσταντόπουλου
  • [09] Νέα ταλαιπωρία για τους μετανάστες
  • [10] Στην Κύπρο ο Γ. Ανωμερίτης
  • [11] Ικανοποίηση για την επιτυχία της Προεδρίας μας
  • [12] ''Ναι'' στην ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, λένε οι Έλληνες
  • [13] Δυθυραμβικά σχόλια για την Προεδρία από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ
  • [14] Αναφορά του χριστιανισμού στο Ευρωσύνταγμα ζητά ο Χριστόδουλος
  • [15] Διακόπηκε προσωρινά η δίκη του Μπερλουσκόνι
  • [16] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου
  • [17] Συντριβή αεροσκάφους στην Αλγερία
  • [18] Παραδόθηκε Σέρβος για εγκλήματα πολέμου
  • [19] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βουλγαρία
  • [20] ''Δεν πρόκειται για συντονισμένες επιθέσεις''
  • [21] Πολύνεκρη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
  • [22] Παρέδωσαν οι ΗΠΑ τους στρατιώτες στη Συρία
  • [23] Πανελλήνιο ρεκόρ της Εφεντάκη στα 3.000μ
  • [24] Εγκαίνια αρχαιολογικού μουσείου στο Ελ. Βενιζέλος
  • [25] Τροπολογία στη Βουλή για τα μεταδοτικά νοσήματα

    [01] Αντίστροφη μέτρηση για τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού

    30/6/2003 5:53:00 μμ

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο αυτήν την εβδομάδα, καθώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ενώ με το γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη, επικοινώνησε το πρωί ο πρωθυπουργός. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, όλες αυτές τις μέρες, η επικοινωνία του πρωθυπουργού με το γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ θα είναι συνεχής ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία των επικείμενων αλλαγών δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τη χρονική στιγμή που θα τις ανακοινώσει. ''Ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να επιλέξει ο ίδιος πότε θα δημοσιοποιήσει τις πρωτοβουλίες του'' είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν συμβάλλει σε τίποτα να αναπτύσσονται κάθε είδους άλλες λογικές.

    Καυτή προβλέπεται η εβδομάδα που διανύουμε λόγω των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται εν όψει των πρωτοβουλιών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

    Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ορίστηκε για την Τετάρτη το πρωί η συνεδρίαση του Ε.Γ.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., την πορεία των εθνικών θεμάτων, αλλά και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

    Το απόγευμα, ο κ. Σημίτης, θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου την Τρίτη θα ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της Ελληνικής Προεδρίας.

    [02] Πρόγραμμα αποκατάστασης όψεων κτηρίων

    30/6/2003 4:38:00 μμ

    Με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της Αθήνας, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προχωρά στην ανάπλαση των γερασμένων όψεων κτηρίων. Το πρόγραμμα "Αισθητικής αποκατάστασης - Συντήρησης Όψεων Κτιρίων" σε οδικούς άξονες και περιοχές Ολυμπιακού ενδιαφέροντος, το οποίο εκτελείται με επιχορήγηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρουσίασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Βάσω Παπανδρέου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για ενίσχυση και επίσπευση των προσπαθειών, που έχουν ήδη καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου η Αθήνα να αποκτήσει και πάλι την χαμένη της ομορφιά, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπανδρέου.

    Προτεραιότητα στις Ολυμπιακές διαδρομές

    Όσον αφορά στις διαφημιστικές πινακίδες, η Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι είναι επικίνδυνες για τους οδηγούς, καθώς τους αποσπούν την προσοχή, αλλά και αισθητικά είναι αταίριαστες με το νέο πρόσωπο της Αθήνας.

    Μάλιστα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου θα έχουν κατέβει και οι τελευταίες διαφημιστικές πινακίδες που είναι αναρτημένες σε κτήρια.

    Στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε η κ. Παπανδρέου, δίνεται προτεραιότητα στις βασικές Ολυμπιακές διαδρομές και συγκεκριμένα :

    Σε διαδημοτικούς οδικούς άξονες (Λ.Συγγρού, Λ.Μεσογείων, Ιερά Οδός κ.α.) Στον Δήμο Αθηναίων (Αρδηττού, Ακαδημίας, Λ. Αλεξάνδρας κ.α.) και Στα υπόλοιπα τμήματα της διαδρομής ποδηλασίας δρόμου στο κέντρο της Αθήνας και σε δεύτερη φάση στους Δήμους Πειραιά, Νικαίας και Αμαρουσίου.

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών για μια Αθήνα πιο ανθρώπινη και πιο όμορφη, τονίζοντας ότι είναι καθήκον όλων να φτιάξουμε μια Αθήνα αντάξια του παρελθόντος και να υποδεχτούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω από καλύτερες συνθήκες.

    Τέλος, στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων δήμων και δημόσιων φορέων, του ''Αθήνα 2004'' και του υπουργείου Εσωτερικών.

    [03] Νέα πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο

    30/6/2003 1:06:00 μμ

    Την ασφάλεια των πτήσεων θέτουν και πάλι σε κίνδυνο τουρκικά μαχητικά. Στις 10.30 το πρωί, δύο τουρκικά F16 προσέγγισαν δικινητήριο επιβατικό αεροσκάφος 40 μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου. Το Το ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκει στην ξένη εταιρεία Βεράδια, εκτελούσε την πτήση Ελευθέριος Βενιζέλος-Λάρνακα και αναγκάστηκε να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων. Ο πιλότος του αεροσκάφους ετοιμάζει αναφορά για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

    [04] Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Γρ. Μιχαλόπουλος

    30/6/2003 12:48:00 μμ

    Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη ο 22ος τακτικός ανακριτής σε βάρος του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο συνήγορός του Τάκης Μιχαλόλιας. Με την προσφυγή ο εκδότης ζητά να αφεθεί ελεύθερος, επικαλούμενος νομικούς, αλλά και λόγους υγείας. Σύμφωνα με την αίτηση ο κατηγορούμενος για την υπόθεση των εκβιασμών δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν υπάρχει κίνδυνος τέλεσης εκ μέρους του νέων αδικημάτων. Στην προσφυγή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η προφυλάκιση του εκδότη είναι υπερβολικό μέτρο. Ο κ. Μιχαλόπουλος, που βαρύνεται με τις κατηγορίες της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα και της απόπειρας απάτης κρατείται από την Παρασκευή στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσίασε.

    [05] Να κλείσουν οι οίκοι ανοχής στους Ολυμπιακούς, ζήτησε ο Χριστόδουλος

    30/6/2003 5:57:00 μμ

    Την άμεση ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του Δήμου Αθηναίων για τη λειτουργία των οίκων ανοχής κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και παραολυμπιακών Αγώνων ζήτησε σήμερα η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος, μετά από εισήγηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η απόφαση αυτή "προσβάλλει την πόλη των Αθηνών και παρουσιάζει τον πρώτο Δήμο της χώρας, να μεριμνά ιδιαιτέρως για τον σεξοτουρισμό" και καλεί τη δήμαρχο Αθηναίων, να κινηθεί το ταχύτερο προς την κατεύθυνση αυτή. "Η απόφαση αυτή συνιστά υποτίμηση και ευτελισμό του ανθρώπου, δεν τιμά τον πρώτο δήμο της χώρας και δεν συνάδει με τον πολιτισμό που θέλουμε να επιδείξουμε και μάλιστα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η απόφαση ικανοποιεί μόνον τα κυκλώματα σωματεμπορίας, που διακινούν ατιμώρητα νεαρές αλλοδαπές καταδικασμένες να υποστούν το μαρτύριο που υφίστανται τα θύματα των σύγχρονων εκδοχών της καταναγκαστικής πορνείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ανήλικα παιδιά".

    Τέλος, η Ιερά Σύνοδος συνταυτίζεται με τις αντιδράσεις και την ανησυχία των φεμινιστικών οργανώσεων επί του θέματος. Ο κ. Ιερόθεος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις εκκρεμότητες που βαρύνουν τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος φέρεται αναμεμιγμένος σε ροζ σκάνδαλο, ενώ ήδη έχει υποβληθεί ερώτημα για δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, ο εν λόγω μητροπολίτης φέρεται να έχει μετοχές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

    Ο κ. Ιερόθεος είπε, ότι η εξέταση των ζητημάτων προχωρεί και ήδη η Σύνοδος έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον εν λόγω μητροπολίτη. Ο κ. Ιερόθεος πάντως είπε ότι η Σύνοδος αντιμετωπίζει το ίδιο τους ιεράρχες, απαντώντας σε ερώτηση γιατί "χρονοτριβούν" οι μητροπολίτες στην περίπτωση του Αττικής, όταν έσπευσαν να πάρουν μέτρα και να καλέσουν σε απολογία ή να δώσουν εξηγήσεις ιεράρχες, για πολύ μικρότερα έως και ανύπαρκτα "παραπτώματα", όπως για παράδειγμα, η περίπτωση του μητροπολίτη Κιλκισίου Απόστολου, ενός σεβάσμιου ιεράρχη, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί γιατί εξηγούσε τη θεία λειτουργία στη νεοελληνική γλώσσα.

    [06] Μείωση κατά 14,1% των τροχαίων φέτος τον Απρίλιο

    30/6/2003 4:09:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σε 1.143 ανήλθαν τον φετινό Απρίλιο τα τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στα ατυχήματα αυτά, 122 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 167 τραυματίσθηκαν βαριά και 1.387 ελαφρά. Κατά το περσινό Απρίλιο, τα ατυχήματα ανήλθαν σε 1.331, με 116 νεκρούς, 190 βαριά τραυματίες και 1.521 ελαφρά. Από τη σύγκριση των στοιχείων αυτών προκύπτει, ότι το μήνα Απρίλιο 2003, υπήρξε μείωση των ατυχημάτων κατά 14,1%, αύξηση των νεκρών κατά 5,2%, μείωση των βαριά τραυματιών κατά 12,1% και μείωση των ελαφρά τραυματιών κατά 8,8%.

    [07] Παράνομη η 24ωρη απεργία της ΟΣΥΠΑ

    30/6/2003 2:51:00 μμ

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού όλων των αεροπορικών εταιρειών, καθώς κρίθηκε παράνομη η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η Ομοσπονδία εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζητά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τα τρία τελευταία χρόνια.

    [08] Συνάντηση Κακλαμάνη-Κωνσταντόπουλου

    30/6/2003 2:03:00 μμ

    Το αίτημα του ΣΥΝ για κύρωση της συμφωνίας δικαστικής συνδρομής ΗΠΑ-Ε.Ε από το ελληνικό Κοινοβούλιο διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Σώματος Απ. Κακλαμάνη. "Οι επικλήσεις διαφόρων προσχημάτων για την αποφυγή της κύρωσης δεν πείθουν κανένα. Αν ο κ. πρωθυπουργός αισθάνεται καλά στο εξωτερικό και άσχημα στο εσωτερικό αυτό είναι δικό του θέμα. Καλά θα κάνει να υπολογίζει εξίσου όσο υπολογίζει και τον κ. Μπους και τον ελληνικό λαό", δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Υποστήριξε επίσης ότι "τα κείμενα τα οποία υπέγραψε ο κ. Σημίτης αλλά και τα άλλα κείμενα που διαμορφώνουν τις σχέσεις της Ε.Ε και ΗΠΑ του κ. Σολάνα, του κ. Παπανδρέου, αποτελούν προσχώρηση των πάντων στο αμερικανικό δίκαιο". Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει συζήτηση σε κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής, καθώς και στην ολομέλεια του σώματος, "ώστε με πλήρη γνώση και ευθύνη κάθε πλευράς να τεθεί το σοβαρό αυτό θέμα".

    [09] Νέα ταλαιπωρία για τους μετανάστες

    30/6/2003 1:43:00 μμ

    Συνεχίζεται η ταλαιπωρία και οι μεγάλες ουρές, για τους οικονομικούς μετανάστες όπου συνωστίζονται έξω από τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να λάβουν άδειες παραμονής στη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών, οι αλλοδαποί που δεν θα έχουν εξυπηρετηθεί έως τις 9 το βράδυ που λήγει η προθεσμία, οι νομαρχίες και οι δήμοι θα εφοδιάσουν τους μετανάστες με κάρτες προτεραιότητας, με τις οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέχρι και την Παρασκευή.

    [10] Στην Κύπρο ο Γ. Ανωμερίτης

    30/6/2003 12:11:00 μμ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργος Ανωμερίτης. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με την ευκαιρία της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα εμπορικής ναυτιλίας. Ο κ. Ανωμερίτης θα γίνει το πρωί της Τρίτης δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Καζαμία, θα γίνει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας για την εμπορική ναυτιλία.

    [11] Ικανοποίηση για την επιτυχία της Προεδρίας μας

    30/6/2003 5:51:00 μμ

    Απολύτως ικανοποιημένος από το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε την Δευτέρα με μοναδικό θέμα τον απολογισμό της Προεδρίας. Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης στις δηλώσεις του, η Ελληνική Προεδρία υλοποίησε όλους τους στόχους και τις προτεραιότητες, που είχε θέσει από την αρχή και αφορούσαν τη Διεύρυνση της Ένωσης, την έγκριση του Σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης, την ενίσχυση των αποφάσεων της Λισσαβόνας, τη μετανάστευση καθώς και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

    Διθύραμβοι από τον ευρωπαϊκό Τύπο

    Στη συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα πετυχημένη την Ελληνική Προεδρία, σημειώνοντας ότι σε πολλές πρωτεύουσες κρατών-μελών της Ένωσης, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου υπήρξαν διθύραμβοι για την Προεδρία μας.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι η Προεδρία αντιμετώπισε την κρίση στο Ιράκ η οποία είχε δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι χειρισμοί, που έγιναν από την Ελληνική Προεδρία, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, επέτρεψαν στην ΕΕ να έχει σημαντική παρουσία στη διεθνή σκηνή και στην Ελλάδα να αποσπάσει θετικά σχόλια.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Διεύρυνση της ΕΕ, με κορυφαίο σημείο την ένταξη της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε γεγονός υψίστης εθνικής σημασίας. Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, τόνισε, ότι οι εξελίξεις στο θέμα αυτό είναι αποτέλεσμα και των πρωτοβουλιών της Προεδρίας, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντική καμπή στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων το άνοιγμα της Ένωσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την αντίστοιχη Σύνοδο, που έγινε στη Χαλκιδική, μετά το τέλος της Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κορυφαίο θέμα του εξαμήνου, ανέφερε ο κ. Σημίτης, ήταν η προώθηση της Συνταγματικής Συνθήκης, κάτι το οποίο πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις πολλών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ελληνική Προεδρία, τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός, έκλεισε σ' ένα κλίμα γενικής αναγνώρισης, όχι μόνο για τις επιτυχίες της στα επιμέρους θέματα, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και γενικότερα, καθώς συνέβαλε στη συνειδητοποίηση στους κόλπους της Ένωσης ότι πρέπει να ενισχύσει τις κοινές της πολιτικές και να δημιουργήσει νέες.

    Η επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, συνιστά γενικότερο πολιτικό όφελος για τη χώρα, καθώς ενίσχυσε σημαντικά το κύρος της μεταξύ των 24 εταίρων, αλλά και προς τρίτους, και πρόσθεσε ότι αυτό το όφελος και αυτές τις επιτυχίες η κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει τους επόμενους μήνες. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ότι η επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, αφορά τη ζωή μας, την οποία οδηγεί σε νέους δρόμους.

    Μεγάλη ελληνική επιτυχία η νέα ΚΑΠ

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα της ΚΑΠ με βάση την απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, δίνοντας έτσι μια έμμεση απάντηση στον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος, εξαγγέλλοντας το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματός του, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε απουσία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, αποτελεί διπλή επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας και των ελληνικών θέσεων, οι οποίες ικανοποιούνται απόλυτα. Απέρριψε δε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είχε συμμετοχή στη διαδικασία αναμόρφωσης της ΚΑΠ, τονίζοντας ότι ήταν ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ο οποίο κατηύθυνε τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

    Όσον αφορά στη δική του συμμετοχή και στην από μέρους του προώθηση των ελληνικών θέσεων, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ο ίδιος είχε μακρές συζητήσεις με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας κ. Φίσλερ με τον οποίο κατέληξαν στην απόφαση, που ελήφθη πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες. Αποκάλυψε, επίσης, ότι στη Χαλκιδική, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, (όταν το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίαζε παράλληλα στις Βρυξέλλες δεν είχε κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία) είχε συζητήσεις για την αναμόρφωση της ΚΑΠ με τον πρόεδρο Σιράκ και τον καγκελάριο Σρέντερ με τους οποίους υπήρξε συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, η οποία, όπως τόνισε, ικανοποιεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων αγροτών.

    Συνάντηση Σημίτη - Στεφανόπουλου

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. καθώς και για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνέβαλε στη συνειδητοποίηση, τον προβληματισμό και τις αλλαγές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο, το οποίο έγιναν σημαντικά γεγονότα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

    Στις 5.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Στρασβούργο, όπου την Τρίτη θα ενημερώσει τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας.

    [12] ''Ναι'' στην ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, λένε οι Έλληνες

    30/6/2003 7:21:00 μμ

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε από τις 20 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου του 2003 τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις για να επεμβαίνει για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (76,6%), να αναλαμβάνει αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας (76%) να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ (74,4). Το 63% θέλει αυτή τη δύναμη να δραστηριοποιείται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της ΕΕ και το 61,6% επιθυμεί αυτή να συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Μετανάστες και πυρηνικά οι σημαντικότερες απειλές

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες συμφωνεί με επεμβάσεις της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης εκτός των συνόρων της ΕΕ.

    Επίσης μόνο το 18% συμφωνεί με την αντικατάσταση των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων από ένα κοινό ευρωπαϊκό στρατό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ως σημαντικότερες απειλές την είσοδο μεταναστών (33,6%), την εξάπλωση των πυρηνικών εξοπλισμών (33,3%), τη διεθνή τρομοκρατία (30%), τη διακίνηση των ναρκωτικών (27,8%), την ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών (26,9%) και έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο (23,5%).

    Εξάλλου ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 51,4%) συμφωνεί απόλυτα, ή μάλλον συμφωνεί με τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, ενώ βελτιώθηκε σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο το ποσοστό εκείνων που κρίνουν μάλλον έως εξαιρετικά απαραίτητη την ΚΕΠΑΑ (από 64,4% σε 73,5%). Παράλληλα σύμφωνα με την έρευνα μειώθηκε το ποσοστό που διαφωνούν ή τηρούν ουδέτερη στάση έναντι της ΚΕΠΑΑ.

    Η πανελλαδική έρευνα ''Τάσεις Ιουνίου 2003'' διεξήχθη σε δείγμα 2000 ατόμων (στρωματοποιημένη πανελλαδική δειγματοληψία) με τη χρήση ερωτηματολογίου και ''κάλπης'' στα σπίτια των ερωτώμενων και με προσωπικές συνεντεύξεις.

    [13] Δυθυραμβικά σχόλια για την Προεδρία από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

    30/6/2003 6:57:00 μμ

    Ιδιαίτερα επαινετική ήταν η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2003, όπως παρουσιάστηκε σε ανάλυση-ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής Αυστριακής Τηλεόρασης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Στην ανάλυση έγινε αναφορά στις προτεραιότητες, που είχε θέσει η Ελληνική Προεδρία και τις προώθησε στη διάρκειά της με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, με ιδιαίτερη επισήμανση στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης Διεύρυνσης στην ιστορία της ΕΕ με την υπογραφή των Συνθηκών Προσχώρησης των 10 νέων χωρών-μελών στην Αθήνα στις 16 Απριλίου. Επισημάνθηκαν οι επιτυχείς χειρισμοί της Ελληνικής Προεδρίας στην ιρακινή κρίση, με ειδικότερους επαίνους για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με ειδική παραπομπή στις καλές σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με την Ουάσιγκτον.

    ''Αψογη'' η νέα ΚΑΠ

    Στην ανάλυση της Αυστριακής Τηλεόρασης τονίσθηκε η σπουδαιότητα της αποδοχής του σχεδίου του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το Ευρωπαικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και η δρομολόγηση εκεί της νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης από τον ερχόμενο Οκτώβριο, γεγονότα ιστορικής σημασίας για την εξέλιξη της ΕΕ.

    Ακόμη χαιρετίστηκαν οι αποφάσεις για την ΚΕΠΠΑ και τη μελλοντική εκπροσώπηση της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως επίσης και η ρύθμιση του μείζονος θέματος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που συντελέστηκε επίσης στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία στην ανάλυση της Αυστριακής Τηλεόρασης χαρακτηρίσθηκε "άψογη", ενώ προβλήθηκε συγχρόνως το ερώτημα, κατά πόσο η επόμενη Ιταλική Προεδρία με τον αμφιλεγόμενο Μπερλουσκόνι θα μπορέσει να παρουσιάσει ανάλογα καλά αποτελέσματα.

    Θετικά σχολιάζεται η "αποτελεσματική" Ελληνική Προεδρία, σε μια σύντομη αποτίμησή της που περιλαμβάνει εκτενής ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε", σχετικά με την ανάληψη της κοινοτικής Προεδρίας από την Ιταλία και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές ανησυχίες ως προς τον αμφιλεγόμενο μελλοντικό προεδρεύοντα της ΕΕ, Μπερλουσκόνι.

    Εγκωμιαστικά για την Ελληνική Προεδρία, ήταν και τα σχόλια του διευθυντή του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία, Καρλ Γκέοργκ Ντούτλικ, στη διάρκεια μεγάλης εκδήλωσης στην Αυστριακή Διπλωματική Ακαδημία με ομιλητή τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αυστρία Χρήστο Αλεξανδρή και θέμα την ανασκόπηση της Ελληνικής Προεδρίας.

    Στην εισαγωγική ομιλία του στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ σε συνεργασία με το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο κ. Ντούτλικ επαίνεσε ιδιαίτερα τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ειδικότερα τόνισε τις ελληνικές επιτυχίες στην ολοκλήρωση της Διεύρυνσης, με αποκορύφωμα την υπογραφή των Συνθηκών Προσχώρησης στην Αθήνα, την ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την υιοθέτηση του Σχεδίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ως βάση για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, την προώθηση της εμβάθυνσης της ΕΕ και της καθιέρωσης του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ. Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τον εξαιρετικά μεγάλο φιλοευρωπαϊσμό του ελληνικού πληθυσμού, όπως αποδείχνουν επανειλημμένα οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    [14] Αναφορά του χριστιανισμού στο Ευρωσύνταγμα ζητά ο Χριστόδουλος

    30/6/2003 5:43:00 μμ

    Εμμένουν οι ιεράρχες στις απόψεις τους σχετικά με την αναφορά στο προοίμιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του ιστορικού παρελθόντος της γηραιάς ηπείρου, που δεν είναι άλλο από αυτό του Χριστιανισμού. Σήμερα, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου, ο κ. Χριστόδουλος ενημέρωσε τους συνοδικούς ιεράρχες για τον εσπερινό, που έγινε χθες το απόγευμα στο βήμα του Αποστόλου Παύλου, στον Αρειο Πάγο και για την ομιλία του σύμφωνα, με την οποία επέκρινε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, που "λογόκριναν" το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, καταργώντας την αναφορά στο Χριστιανισμό. Μάλιστα χθες ο κ. Χριστόδουλος ζήτησε εμμέσως αλλά με σαφήνεια τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γιατί όπως είπε, δεν μπορεί να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις ερήμην των πολιτών.

    Ζητά και πάλι δημοψήφισμα

    Επιπλέον ο κ. Χριστόδουλος, είχε τονίσει ότι όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες ζητούν την αναφορά αυτή. Ενώ επισήμανε ότι ακόμη κι αν δεν επιμείνουν οι πολίτες ή οι υπόλοιπες Εκκλησίες, ακόμη κι αν μείνει μόνη της η Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει τον αγώνα για να περιληφθεί η αναφορά στο Χριστιανισμό στο προοίμιο του νέου Καταστατικού Χάρτη.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σήμερα, πάντως, είπε ότι οι ιεράρχες δεν κατέληξαν με ποιους τρόπους θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση του αιτήματός τους, όμως δεν απέκλεισε κανένα νόμιμο τρόπο. Υπογράμμισε ακόμη ότι με τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει συνταυτιστεί και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία δια του Πάπα εξέφρασε τις θέσεις της στον πρόεδρο της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντκ. ντ΄ Εστέν.

    [15] Διακόπηκε προσωρινά η δίκη του Μπερλουσκόνι

    30/6/2003 3:52:00 μμ

    Δικαστήριο του Μιλάνου, ενώπιον του οποίου γίνεται η δίκη για διαφθορά του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλοσκόνι, ανακοίνωσε σήμερα, πως ο πρόσφατος νόμος, που αναγνωρίζει ασυλία του Ιταλού Πρωθυπουργού από ποινικές διώξεις μπορεί να είναι αντισυνταγματικός και ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί επ αυτού. Η απόφαση, που ανακοινώνεται μία ημέρα πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ιταλία, αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη για τον Μπερλουσκόνι. Η δίκη του Μπερλοσκόνι αναβλήθηκε μέχρι να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για την συνταγματικότητα η μη του νόμου για ασυλία του Ιταλού Πρωθυπουργού. Λίγο νωρίτερα οι δικαστές είχαν ταχθεί υπέρ της δίωξης. "Ο νόμος είναι συνταγματικός. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι επομένως τεχνικής φύσης αλλά πολιτικής", δήλωσε ο εκ των συνηγόρων του Μπερλουσκόνι Νίκολο Γκεντίνι, που είναι και βουλευτής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Ιταλού Πρωθυπουργού.

    ''Πρόβλημα η πολιτικοποίηση της ιταλικής δικαιοσύνης''

    Οι εισαγγελείς υποστήριξαν, ότι με τον νόμο, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις αρχές του μήνα, παραβιάζονται αρκετά συνταγματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πολιτών για ισότιμη μεταχείριση απο τους νόμους.

    Με τον νόμο παρέχεται ασυλία στους πέντε ανώτατους αξιωματούχους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. Ακόμη παγώνει η πρόοδος της δίκης για όσο διάστημα παραμένει Πρωθυπουργός ο Μπερλουσκόνι. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα εκδοθεί έπειτα από αρκετούς μήνες και η αναστολή της δίκης στο μεσοδιάστημα σημαίνει ότι μία καταδίκη είναι απίθανο να υπάρξει στο διάστημα της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε από την Ιταλία.

    Στο μεταξύ σε δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιοσταθμό ο Μπερλουσκόνι απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Ιταλία για δωροδοκία δικαστών, ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες αυτές, τόνισε: "Στην Ιταλία έχουμε έναν καρκίνο, ο οποίος πρέπει να θεραπευτεί. Την πολιτικοποίηση των δικαστικών αρχών. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης για να διαβεβαιώσουμε το λαό ότι έχει δικαστές αμερόληπτους και όχι δικαστές της αριστεράς".

    Αναφερόμενος τέλος στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπληρώνει και όχι να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι η Ε.Ε έχει ανάγκη μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη για να αυξήσει την επιρροή της ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η προώθηση της πολιτικής ελευθερίας διεθνώς.

    ''Πιστεύω ότι η Δύση ατενίζοντας το μέλλον πρέπει να αναρωτηθεί εάν απλώς θα παρέχει στον κόσμο νερό, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση, ή εάν είναι καιρός να δώσει πρώτα από όλα στον κόσμο την πηγή όλων αυτών: την ελευθερία''.

    [16] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου

    30/6/2003 2:47:00 μμ

    Μία ώρα νωρίτερα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17Ν", καθώς εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν κληθεί για σήμερα. Στο δικαστήριο κατέθεσε, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, η αδελφή της Μαϊτέ Πενό, κ. Μπερναντέτ Πενό. Όσον αφορά στο όνομα που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, η μάρτυρας υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από την αδελφή της πως ο κατηγορούμενος αποφάσισε να κρατήσει το όνομα Μισέλ που χρησιμοποιούσε στη διάρκεια της δικτατορίας, γιατί έτσι τον γνώριζαν αρκετοί φίλοι και γνωστοί. Σύμφωνα με την κ. Πενό, η οικογένειά της ήταν αρκετά εύπορη και, όπως τόνισε, μετά το θάνατο του πατέρα τους το 1981 η Μαϊτέ πήρε ένα αρκετά αξιόλογο χρηματικό ποσό από κληρονομιά. Νωρίτερα, στην κατάθεσή του ο αδελφός του Θωμά Σερίφη, κ. Γιώργος Σερίφης υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος του εκμυστηρεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη φυλακή ότι ένοιωθε πολύ μεγάλο βάρος που επέλεξε να μην κάνει οικογένεια, λόγω της εμπλοκής του στην οργάνωση.

    Γιωτόπουλος: ''Ποτέ δεν έβγαλα ταυτότητα στην Ελλάδα''

    Τα στοιχεία ταυτότητας που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος απασχόλησαν την ακροαματική διαδικασία στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην "17Ν".

    Τόσο ο εισαγγελέας όσο και οι δικαστές υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις στον κατηγορούμενο με αφορμή την κατάθεση στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του απόφασης του πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που την περίοδο της δικτατορίας, είχε καταδικάσει τον Γιωτόπουλο , ερήμην, σε ποινή φυλάκισης για αντιστασιακή δράση με το όνομα Αλέξανδρος Ιατρόπουλος.

    Ο φερόμενος ως αρχηγός της "17Ν" υποστήριξε ότι το επίθετο Ιατρόπουλος ότι το είχαν χρησιμοποιήσει οι Αρχές είτε από λάθος, είτε σκόπιμα, ώστε ο ίδιος να μην υποψιαστεί τίποτα. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος τόνισε ότι το 1964 έφυγε από την Ελλάδα για σπουδές στο Παρίσι και εξέδωσε από το υπουργείο Εσωτερικών διαβατήριο χωρίς να έχει προηγουμένως βγάλει ταυτότητα.

    Το λόγο πήρε και ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν απαραίτητη η ταυτότητα για την έκδοση διαβατηρίου και ότι και ο ίδιος ως μετανάστης είχε βγάλει διαβατήριο χωρίς να έχει ταυτότητα.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε η Γαλλίδα υπήκοος Σαλφατί Μισέλ-Βιβιάν δημόσια υπάλληλος, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει από το 1975 τον κατηγορούμενο ως Μισέλ, μέσω της φίλης της κ. Πεϊνό, ενώ επισήμανε ότι η χρήση άλλου ονόματος από το πραγματικό από κάποιον δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

    Επίσης, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιωτόπουλου, κατέθεσε και ο κ. Λισιέν Ζεβριάν Γάλλος υπήκοος, ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος είναι σκεπτόμενος και έξυπνος άνθρωπος, προσθέτοντας ότι κατά την περίοδο της χούντας είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση.

    [17] Συντριβή αεροσκάφους στην Αλγερία

    30/6/2003 3:47:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Στρατιωτικό αεροσκάφος Hercules C130 συνετρίβη τη Δευτέρα σε κατοικημένη περιοχή νότια της αλγερινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανακοίνωσε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας, πως ανάμεσά στους νεκρούς αναγνωρίστηκαν τέσσερα μέλη του πληρώματος. Δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ μετέδωσε, πως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε κτίρια στη συνοικία Μπένι Μερέντ, τρία χιλιόμετρα από την πόλη Μπλίντα, λίγο μετά την απογείωσή του από τη στρατιωτική βάση του Μπουφαρίκ. Σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο APS πολλοί άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

    [18] Παραδόθηκε Σέρβος για εγκλήματα πολέμου

    30/6/2003 6:12:00 μμ

    Ένας Σέρβος της Βοσνίας, που κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-95) παραδόθηκε σήμερα στην σερβική αστυνομία, μετέδωσε τοπικός ραδιοσταθμός. Σέρβοι αξιωματούχοι δεν βρέθηκαν προς το παρόν για να σχολιάσουν την πληροφορία του ραδιοσταθμού Β92 του Βελιγραδίου, που δεν κατονόμασε τις πηγές του. Σύμφωνα με τον σταθμό, ο Ζέλικο Μίκιτς, πρώην διοικητής του διαβόητου στρατοπέδου Ομάρσκα κατά την διάρκεια του πολέμου, είναι κρατούμενος και αναμένει την έκδοσή του στη Χάγη. Το στρατόπεδο βρισκόταν κοντά στην πόλη Πρίγεντορ στην δυτική Βοσνία. Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο περίπου 3.000 Κροάτες και Μουσουλμάνοι πέρασαν από το στρατόπεδο αυτό κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία. Ο Μίκιτς, που περιλαμβάνεται στην κατάσταση με τα ονόματα 18 ατόμων σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως ανέφερε ο B92, αναμένεται να μεταφερθεί στη Χάγη, στο τέλος της εβδομάδας.

    [19] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βουλγαρία

    30/6/2003 4:06:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι το τραγικό αποτέλεσμα σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη γραμμή, που συνδέει τη Σόφια με το παρευξείνειο λιμάνι Βάρνα. Ειδικότερα, κοντά στην πόλη Κάρλοβο μια αμαξοστοιχία συγκρούστηκε τα ξημερώματα με το τρένο της γραμμής Βάρνα-Σόφια, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης. Σκοτώθηκε ο οδηγός της αμαξοστοιχίας που έπεσε στο σταματημένο τρένο. Πιθανός λόγος για το ατύχημα θεωρείται το γεγονός ότι ο οδηγός της αμαξοστοιχίας παρέβλεψε δύο προειδοποιητικά κίτρινα φώτα και όταν πρόσεξε το απαγορευτικό κόκκινο φανάρι στην κατειλημμένη γραμμή, ήταν πια αργά για να σταματήσει εγκαίρως. Στη σύγκρουση με το τελευταίο βαγόνι του ακινητοποιημένου τρένου έχασε τη ζωή του ο οδηγός Ιβάν Δημητρόφ, 39 ετών, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερις επιβάτες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Λιουμπομίλ Ιβανόφ, ο οποίος έφτασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος. Οπως είπε ο κ. Ιβανόφ, οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος.

    [20] ''Δεν πρόκειται για συντονισμένες επιθέσεις''

    30/6/2003 7:37:00 μμ

    Δεν είναι συντονισμένες οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ εκτίμησε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τις χαρακτήρισε έργο στοιχείων του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν και "εγκληματιών". "Δεν μπορούμε να δούμε καθαρά, αν αυτό είναι οργανωμένο. Προς το παρόν δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο ενώ η χώρα έχει τεθεί υπό κεντρική διοίκηση", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιθέσεις αυτές. "Αυτό που βλέπουμε, είναι τα απομεινάρια του καθεστώτος του κόμματος Μπάαθ, πολλές εγκληματικές δραστηριότητες, πολλές λεηλασίες", πρόσθεσε ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας.

    Ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πόλ Μπρέμερ, αρνήθηκε και εκείνος την Κυριακή, ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων οφείλονται στη δυσαρέσκεια του πληθυσμού, και εκτίμησε ότι υπάρχουν στο Ιράκ άνθρωποι, "κυρίως τα υπολείμματα του παλιού καθεστώτος και ίσως ακόμη και τρομοκράτες άλλων χωρών..., που δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέμβασης της Συμμαχίας".

    [21] Πολύνεκρη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

    30/6/2003 7:01:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 30 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πάρα πολλοί τραυματίστηκαν το Σάββατο από ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή της ερήμου βόρεια της πόλης Χαντίθα, βορειανατολικά της Βαγδάτης. Το περιστατικό συνέβη την ώρα που Ιρακινοί λεηλατούσαν την αποθήκη, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ορισμένους από τους πλιατσικολόγους μετά την έκρηξη και ακολούθως παρέδωσαν τα κλοπιμαία στην ιρακινή αστυνομία. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ενώ αμερικανικός στρατός δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.

    [22] Παρέδωσαν οι ΗΠΑ τους στρατιώτες στη Συρία

    30/6/2003 5:30:00 μμ

    Η Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τους πέντε Σύριους φρουρούς των συνόρων, που είχαν τραυματιστεί σε συμπλοκή με τις αμερικανικές δυνάμεις κοντά στα ιρακινά σύνορα την περασμένη εβδομάδα. "Σε απάντηση διαβήματος διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών μετά από το στρατιωτικό επεισόδιο που σημειώθηκε στα σύνορα Συρίας-Ιράκ... η αμερικανική πλευρά παρέδωσε τους πέντε Σύριους στρατιώτες στην συριακή πλευρά", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο SANA.Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Οι στρατιώτες είχαν συλληφθεί στις αρχές του μήνα όταν οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ύποπτη αυτοκινητοπομπή κοντά στα σύνορα Ιράκ και Συρίας. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Συρία διευκρίνισαν εάν το περιστατικό σημειώθηκε σε συριακό ή ιρακινό έδαφος.

    [23] Πανελλήνιο ρεκόρ της Εφεντάκη στα 3.000μ

    29/6/2003 10:21:00 μμ

    Το πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000μ. των γυναικών, κατέρριψε η Νάντια Εφεντάκη κατά τη διάρκεια του Γκραν Πρι στίβου της Πράγας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, μ' επίδοση 8:57.76, τερμάτισε στην πέμπτη θέση, ωστόσο κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε η Μαρία Πρωτόπαππα από πέρυσι στα Βενιζέλεια, με 8:59.49. Ο Λούης Τσατούμας στην ίδια διοργάνωση κατέκτησε την πέμπτη θέση στο άλμα εις μήκος στα 7 μέτρα 85 εκατοστά, ενώ τη 12η θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Στρουμπάκος στα 1.500μ. με χρόνο 3:39.97.

    [24] Εγκαίνια αρχαιολογικού μουσείου στο Ελ. Βενιζέλος

    30/6/2003 5:15:00 μμ

    Εκατόν εβδομήντα δυο αρχαιότητες από τη Νεολιθική και Μεταβυζαντινή εποχή, θα μπορούν να δουν οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τη δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Βερελή και Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Μια γωνιά πολιτισμού και τέχνης που αναδεικνύει την ιστορία της αγροτικής περιοχής των Μεσογείων, χαρακτήρισε το μουσείο ο Χρ. Βερελής ενώ από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι με την ευκαιρία των μεγάλων έργων γίνονται ταυτόχρονα και ανασκαφές με στόχο τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.

    Τα εκθέματα του νέου μουσείου

    Οι ταξιδιώτες αλλά και όλοι οι άλλοι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα μέρος των ευρημάτων της τελευταίας εικοσαετίας, στην περιοχή, με αφορμή την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

    Τα εκθέματα, στην πλειοψηφία τους είναι αγγεία , εργαλεία, γλυπτά και επιγραφές, ενώ μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν και δυο γεωμετρικές ταφές, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τις καύσεις των νεκρών και οι οποίες αποκαλύφθηκαν στη βόρεια άκρη του αεροδρομίου στο δρόμο Σπάτων Λούτσας.

    Εκτίθενται επίσης αντικείμενα από το εργαστήρι Κεραμικής που εντοπίστηκε το 1980 στην περιοχή Βαθύ Πηγάδι, στη μέση του αεροδρομίου.

    Κατά την ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι ανάλογες γωνιές θα αποκτήσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενώ φορείς πολιτισμού "εν κινήσει" θα γίνουν και όλα τα μέσα μεταφοράς, ο ηλεκτρικός και τα αστικά λεωφορεία.

    [25] Τροπολογία στη Βουλή για τα μεταδοτικά νοσήματα

    30/6/2003 7:50:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Τη δυνατότητα επιβολής μέτρων στην είσοδο και διακίνηση προσώπων στην Ελλάδα δίνει στους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών τροπολογία του υπουργού Υγείας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την "οργάνωση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών δημόσιας υγείας". Συγκεκριμένα, "σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα στην είσοδο και τη διακίνηση προσώπων στη χώρα με σκοπό τη διάγνωση και την αποτροπή της διάδοσης της νόσου".

    Στα προβλεπόμενα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο προσώπων για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα, ή έμμεσα τη νόσο.

    Επίσης περιλαμβάνεται ο προσωρινός περιορισμός των προσώπων αυτών καθώς και η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 June 2003 - 16:58:25 UTC