Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kύκλωμα στο ΔΙΚΑΤΣΑ
  • [02] Κοντά στην οριστική λύση για τα μεταλλεία
  • [03] Θα αποφασίσουν οι εφέτες για τις υποθέσεις Κόκκαλη
  • [04] Νέα εξαμηνιαία έρευνα της ΜRB
  • [05] Συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων-ΑΘΗΝΑ 2004
  • [06] Εκδίκαση αγωγής για αποζημίωση κατά γερμανικής κυβέρνησης
  • [07] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη Οτσαλάν
  • [08] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα
  • [09] Επερώτηση της ΝΔ για το ΕΣΥ
  • [10] Συνάντηση Σημίτη-Πρόντι για τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης
  • [11] Αμεσα η απόσυρση των μονοπύθμενων τάνκερς
  • [12] Επαφές Ρέππα στη Γενεύη για συνταξιοδοτικά συστήματα
  • [13] Απονομή του ''Petra Kelly'' στην ευρωβουλευτή Μόνικα Φρασόνι
  • [14] Ο Ι. Κουκιάδης στη Συνέλευση για Παρευξείνια συνεργασία
  • [15] Πισίας: Ομάδα ένοπλης πολιτικής βίας η ''17Ν''
  • [16] Μάρτυρας: ''Η 17Ν ήταν αμιγώς πολιτική οργάνωση''
  • [17] Πολύνεκρη έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
  • [18] Ενας Ελληνας θα διαδεχθεί τον Χανς Μπλιξ
  • [19] Εκρηξη εναντίον του αμερικανικού προξενείου στα Αδανα
  • [20] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γερμανία
  • [21] Ελεύθερη η νταντά που κακοποιούσε βρέφος
  • [22] Μεγάλη διαδήλωση στο Ιράν
  • [23] Ράμσφελντ: Περί ''παλαιάς'' και ''νέας'' Ευρώπης
  • [24] Πράκτορες εναντίον... πρακτόρων
  • [25] Φόβοι για χτύπημα στη ρωσική πρεσβεία της Κύπρου
  • [26] Υψηλές θερμοκρασίες στην Ιταλία
  • [27] Αλγερία: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
  • [28] Ελεύθεροι οι όμηροι στο Περού
  • [29] Παραίτηση κυβέρνησης στο Καζακστάν
  • [30] Αρνείται ο Μπλερ να καταθέσει για ρόλο μυστικών υπηρεσιών
  • [31] Δεν επίκειται νέα μείωση επιτοκίων για ευρωζώνη
  • [32] Αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων
  • [33] Παρουσίαση του Σουμ στον Παναθηναϊκό
  • [34] Αναβάλλεται η αναδιάρθρωση της Γ΄Εθνικής
  • [35] Peter Brandes: Αντλώντας έμπνευση από τον Οδυσσέα
  • [36] SARS: Ένας νεκρός και τρία νέα κρούσματα
  • [37] Καταιγίδα ανεπιθύμητων μηνυμάτων στα p.c. μας
  • [38] Mειώνεται η κυκλοφορία των εφημερίδων διεθνώς

    [01] Kύκλωμα στο ΔΙΚΑΤΣΑ

    11/6/2003 6:05:00 μμ

    Οργανωμένο κύκλωμα έναντι προφανώς αδράς αμοιβής, φαίνεται πώς δρούσε μέσα στο ΔΙΚΑΤΣΑ και παρενέβαινε στις εξετάσεις για την ισοτίμηση των πτυχίων Ιατρικής από χώρες του εξωτερικού. Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι είχαν παραποιηθεί τουλάχιστον 32 γραπτά. Η υπόθεση πήρε πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Υπουργού Παιδείας και τέθηκε σε διαθεσιμότητα η Προϊσταμένη των Διοικητικών Υπηρεσιών τού Ιδρύματος. Το θέμα πυροδότησε πολιτική διαμάχη.

    Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζητά η Ν.Δ.

    Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου ζήτησε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Καλός, τόσο για το ''σκάνδαλο'' του ΔΙΚΑΤΣΑ όσο και για τα λάθη που έγιναν στις γενικές εξετάσεις.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Ρηγίλλης ο κ. Καλός τόνισε ότι δεν νομιμοποιείται ο υπουργός Παιδείας να νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος για το αμαρτωλό ΔΙΚΑΤΣΑ, σημειώνοντας ότι ο υπουργός κάθε φορά που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ασκούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο ο ίδιος κώφευε και απαντούσε ότι δεν ήξερε τίποτα. "Μόνο η παραίτησή του μπορεί να τον σώσει για να δείξει την δική του ευαισθησία αφού απέτυχε παταγωδώς", είπε ο κ. Καλός.

    Απάντηση Ευθυμίου

    Ο υπουργός Παιδείας απαντώντας στον κ. Καλό, που τον χαρακτήρισε "Πόντιο Πιλάτο" και του συνέστησε να παραιτηθεί, απάντησε: "Ο εντοπισμός του κυκλώματος στο ΔΙΚΑΤΣΑ έγινε δυνατός χάρη στη νομοθεσία του Ιουνίου 2002 όταν αλλάξαμε το σύστημα των εξετάσεων. Χάρη στις δικλίδες ασφαλείας του νέου συστήματος, καταφέραμε καίριο πλήγμα στα κυκλώματα που είχαν αναπτυχθεί έξω και μέσα στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Το υπουργείο Παιδείας, το ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ, η Ελληνική Δικαιοσύνη και οι διωκτικές Αρχές, εργάζονται συστηματικά για την πλήρη εκκαθάριση των νοσηρών αυτών εστιών. Οι αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι ξένες και παράταιρες προς την αλήθεια των πραγμάτων και την εξέλιξη της υπόθεσης".

    Διαφθορά με παραποιημένα γραπτά και ''ταρίφα'' των επιτηδείων

    Την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο του υπουργού προσήλθε τόσο ο κ. Λεοντάρης όσο και ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών Αλκης Κωστάκης, μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ και του προσκόμισαν σαφή στοιχεία για οργανωμένη επιχείρηση παρέμβασης στις εξετάσεις, με αντιγραφή αλλά και παραποίηση σφραγίδων.

    Ταυτόχρονα- σημειώνεται στην ανακοίνωση- στην υπηρεσία του ΔΙΚΑΤΣΑ έλαβαν χώρα ύποπτες και ανεπίτρεπτες υπηρεσιακά κινήσεις και παραλείψεις, όπως απώλεια γραπτών, μερικά των οποίων βρέθηκαν με προσωπική επιμονή και εντολή του νέου προέδρου, κρυμμένα κάτω από βαριά έπιπλα και σε απίθανα σημεία των γραφείων.

    "Είναι φανερό" σημειώνεται στην ανακοίνωση "πως ένα κύκλωμα κακοποιών το οποίο εδέχθη βαρύ πλήγμα με την νομοθετική παρέμβαση και την αλλαγή του τρόπου εξετάσεων τον Ιούνιο του 2002, επιχειρεί προς ίδιο όφελος να διεισδύσει και στο νέο σύστημα".

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος εξετάσεων σημειώθηκε διάρρηξη στα γραφεία του ΔΙΚΑΤΣΑ (3.8.2002) και καταστροφή 732 γραπτών. Εφέτος, επιχειρήθηκε οργανωμένη εξωτερική και εσωτερική παρέμβαση στην ίδια την διαδικασία των εξετάσεων.

    Ο νέος Πρόεδρος Γ. Λεοντάρης, το μέλος του Δ.Σ. κ. Κωστάκης και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν απόπειρα παρέμβασης σε τουλάχιστον 32, από το σύνολο των 4.200 γραπτών.

    Επιπλέον, ο κ. Ευθυμίου υπέγραψε παραπεμπτικό έγγραφο στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα (παράβαση καθήκοντος) της προϊσταμένης των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΔΙΚΑΤΣΑ κ. Ιουλίας Ευσταθίου.

    Απόπειρα παρέμβασης σε τουλάχιστον 32 εκ των 4.200 γραπτών

    Το υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωση ότι ο εντοπισμός του κυκλώματος κατέστη δυνατός λόγω των δικλείδων ασφαλείας που παρέχει η νομοθετική παρέμβαση του Ιουνίου του 2002. Μάλιστα, ο υπουργός έδωσε εντολή για επείγουσα νομοθετική ρύθμιση αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών του ΔΙΚΑΤΣΑ, ώστε και το Δ.Σ. να επιτελεί απερίσπαστο το έργο του αλλά και το υπουργείο να έχει δυνατότητα αμεσότερης και ουσιαστικότερης εποπτείας της λειτουργίας του νομικού αυτού προσώπου.

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα, επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι με τη νομοθετική αλλαγή του ν. 3027 του 2002, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται πλέον γραπτώς στις ιατρικές σχολές σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα κλειστά γραπτά βαθμολογούνται σε άλλη σχολή από αυτήν που εξετάστηκε ο υποψήφιος, η δε αποσφράγιση των γραπτών γίνεται στο ΔΙΚΑΤΣΑ, ενώπιον των εκπροσώπων καθηγητών των ιατρικών σχολών της χώρας υπό την επίβλεψη του αρμοδίου, μέλους του Δ.Σ.

    Ο κ. Ευθυμίου έχει επισημάνει ότι μετά την αλλαγή του συστήματος εφέτος, επιχειρήθηκε οργανωμένη εξωτερική και εσωτερική παρέμβαση στην ίδια την διαδικασία των εξετάσεων. Οι υπεύθυνοι του Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ, ο πρόεδρος και ένα μέλος του Δ.Σ. καθώς και συνεργάτες τους διαπίστωσαν απόπειρα παρέμβασης σε τουλάχιστον 32 από τα 4.200 γραπτά.

    [02] Κοντά στην οριστική λύση για τα μεταλλεία

    11/6/2003 5:29:00 μμ

    Ζήτημα χρόνου είναι, όπως όλα δείχνουν, η οριστικοποίηση της λύσης στο πρόβλημα των μεταλλείων, στο Στρατώνι της Χαλκιδικής. Στις δέκα το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση του υφυπουργού Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα με τους εκπροσώπους του διάδοχου σχήματος που θα αναλάβει τα μεταλλεία. Αίσθηση, προκάλεσε πάντως η δήλωση της μητρικής εταιρείας Κίνρος να μην πάρει μέρος στο νέο επενδυτικό σχήμα. Το πρωί συνάντηση με τους εργαζόμενους είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Εκτός του διάδοχου σχήματος η Kinross

    Εκπλήξεις, επεφύλαξε η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκπροσώπων του διάδοχου σχήματος με τον Χρήστο Πάχτα. Εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας Kinross δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να μετάσχει στο νέο σχήμα, αλλά επιθυμεί να συνδράμει στη συγκρότηση τους.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η εταιρεία του προτίθεται να στηρίξει το νέο σχήμα, με πόσο μεγαλύτερο των 10.000.000 δολαρίων.

    Νωρίτερα, ο κ. Πάχτας υπογράμμισε για ακόμα μία φορά, ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξεύρεση βιώσιμης λύσης με τη συνύπαρξη λειτουργίας της μεταλλουργίας χρυσού και συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

    Το νέο επενδυτικό σχήμα

    To διάδοχο επιχειρηματικό σχήμα θα συγκροτήσουν, ξένοι επενδυτές, φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

    Την πιθανή συμμετοχή της στο υπό διαμόρφωση σχήμα προανήγγειλε η εταιρεία Θεμελιοδομή με σχετική ανακοίνωση που απέστειλε προς το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Η εταιρεία δηλώνει ότι εξετάζει τους όρους συμμετοχής της στο επενδυτικό σχήμα η οποία τελεί υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης των σχετικών εγγυήσεων.

    Ενδιαφέρον για την αγορά των μεταλλείων πάντως, έχουν εκδηλώσει ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου, ενώ το θέμα εξετάζει η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε κρίσιμη αυτή την εβδομάδα, καθώς, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη μια σειρά από διαδικασίες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια.

    Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και υποστήριξε ότι αυτοί που μάχονται με εχθρότητα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και την επιχειρηματικότητα είναι οι ίδιοι που παίζουν στα ζάρια της μικροπολιτικής σκοπιμότητας, τις θέσεις απασχόλησης και τις προοπτικές των εργαζομένων.

    [03] Θα αποφασίσουν οι εφέτες για τις υποθέσεις Κόκκαλη

    11/6/2003 4:31:00 μμ

    Εντός των ημερών θα συγκληθεί το συμβούλιο Εφετών για να εξετάσει το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουστάλλάκη να οριστούν ειδικοί εφέτες ανακριτές για τις υποθέσεις του ρωσικού λόττο και της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια. Σήμερα, είχαμε και έντονη αντίδραση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος απέδωσε την νέα τροπή της υπόθεσης σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, που έχουν στόχο να πλήξουν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και σήμερα ήρθε και στο πρες ρουμ.

    Κόκκαλης: Δεν δικαιολογείται η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    ''Δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο η παράταση μιας εκκρεμότητας, μετά μάλιστα την ολοκλήρωση της ανάκρισης με απαλλακτικό πόρισμα του ανακριτή'', επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Κόκκαλης σε ανακοίνωση-απάντηση του μετά την αιφνιδιαστική ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλλάκη. Ο τελευταίος ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, όπου θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί από ειδικό εφέτη ανακριτή η ανάκριση για τις κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία. ''Οι μόνοι που μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την ενέργεια του κ. Κρουσταλλάκη'', σημειώνει ο κ. Κόκκαλης, ''είναι οι γνωστοί διαπλοκολόγοι πολιτικοί και οι επιχειρηματικοί μου αντίπαλοι, οι οποίοι ασμένως επεδίωκαν, ειδικά μετά την απαλλακτική κρίση του ανακριτή, τη συντήρηση της άδικης εναντίον μου και δυσφημιστικής δικαστικής εκκρεμότητας''.

    Ο κ. Κόκκαλης εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη τονίζοντας ότι ''υπάρχει αμερόληπτη δικαιοσύνη στη χώρα μας, η οποία θα αποφανθεί και επί των παραπάνω πρόσφατων ενεργειών''.

    Ως αφορμή της παρέμβασης Κρουσταλλάκη στάθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου της Ιντρακόμ, ''η πρόσφατη κατάθεση μιας παντελώς αβάσιμης έγκλησης από έναν εν υπνώσει κρατικό Ρωσικό Οργανισμό, με Έλληνες εκπροσώπους και ''ενδιαφερόμενους'', όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Κόκκαλης, όχι μόνο οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έγκληση, έχουν απορριφθεί με αμετάκλητες διαιτητικές και ποινικές αποφάσεις στην Ελβετία, αλλά έχουν επίσης δοθεί όλες οι απαντήσεις στα αρμόδια ελληνικά δικαστικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κρουσταλλάκη.

    ''Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τίποτα νέο δεν συνέβαλε στο να αποκτήσει ξαφνικά 'σπουδαιότητα' η υπόθεση, μετά από ενάμιση χρόνο και μάλιστα με την ολοκλήρωση της ανάκρισης με απαλλακτικό πόρισμα του ανακριτή'', σημειώνει ο κ. Κόκκαλης και αναφέρει ότι ο κ. Κρουσταλλάκης επεμβαίνει και ''μεταμορφώνει'' την υπόθεση σε ''θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος που συνταράσσει την κοινή γνώμη''.

    Σχόλιο κυβερνητικού εκπροσώπου

    ''Η σκανδαλολογία έχει κλείσει για την κυβέρνηση, καθώς όλες οι καταγγελίες που στρέφονταν σε βάρος της απεδείχθησαν παντελώς ανυπόστατες και αβάσιμες'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Εξάλλου, ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως αν η δικαιοσύνη θέλει να συνεχίσει τις έρευνες, μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε ''παντελώς ανόητη'' την ενδεχόμενη πρόθεση ορισμένων να εκμεταλλευθούν τις εσωτερικές διαδικασίες της δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όποιος υιοθετήσει τέτοια στάση ''θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα''.

    [04] Νέα εξαμηνιαία έρευνα της ΜRB

    11/6/2003 4:24:00 μμ

    Η εξαμηνιαία έρευνα της εταιρείας ΜRB, "Τάσεις", δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη δημοσιότητα, η οποία δίνει προβάδισμα 8,3 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38%, το ΠΑΣΟΚ 29,7%, το ΚΚΕ 5,3%, ο ΣΥΝασπισμός 3,9%, το ΔΗΚΚΙ 2,5%, το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη ΛΑΟΣ 2,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει ποσοστό 14,9%, και άλλο κόμμα 2,4%. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 40,1%, ενώ ακολουθεί ο Κώστας Σημίτης με ποσοστό 38,8 %, δίνοντας προβάδισμα 1,3 στον πρόεδρο της ΝΔ.

    Πανελλαδική δημοσκόπηση της VPRC

    Έκλεισε ένας κύκλος ερευνών σε κακή περίοδο για το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κλίμα θα αναστραφεί. Δημιουργούμε τους όρους για να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου και να έχουμε νικηφόρο προοπτική στις επόμενες εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Εν τω μεταξύ, σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύει το περιοδικό "ΚΡΑΜΑ", η κοινή γνώμη βαθμολογεί τους υπουργούς της κυβέρνησης, φέρνοντας στις πρώτες θέσεις τους: Γιώργο Παπανδρέου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Δημοφιλέστερος υπουργός για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Στην ίδια έρευνα, αξιολογούνται και οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Επαρκέστερος για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ο Θόδωρος Πάγκαλος.

    [05] Συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων-ΑΘΗΝΑ 2004

    11/6/2003 3:06:00 μμ

    Πρόγραμμα εθελοντισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ανακοίνωσαν ο υπουργός Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η Πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου. Το πρόγραμμα με τον τίτλο "Με όπλο τον Εθελοντισμό" περιλαμβάνει σειρά καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτιστικών εκδηλώσεων σε στρατόπεδα και θα αναπτυχθεί κυρίως καλοκαίρι, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Όπως είπε η κυρία Αγγελοπούλου, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού 85.420 περήφανοι, όπως είπε, Έλληνες και έχουν περάσει από προσωπικές συνεντεύξεις ικανότητας 12.400 από αυτούς.

    Διευκολύνσεις για τους στρατευμένους

    Ο υφυπουργός Aμυνας Λάζαρος Λωτίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις διευκολύνσεις που παρέχονται στους στρατευμένους που θα είναι -όταν απολυθούν- εθελοντές.

    Αυτό είναι μια 20αήμερη άδεια, ενώ ειδικά για τους ανυπότακτους, θα δοθεί δίμηνη άδεια έλευσης στην Ελλάδα -από Ιούνιο ως Αύγουστο, χωρίς συνέπειες- για να συμμετάσχουν στους αγώνες.

    [06] Εκδίκαση αγωγής για αποζημίωση κατά γερμανικής κυβέρνησης

    11/6/2003 4:39:00 μμ

    Εκδικάζεται την Πέμπτη στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αγωγή Ελλήνων για αποζημίωση για τις θηριωδίες των Ναζί στο Δίστομο. Στο δικαστήριο θα εκδικαστεί η αγωγή για αποζημίωση κατά της γερμανικής κυβέρνησης που κατέθεσαν ο Ελληνο-ελβετός Αργύρης Σφουντούρης και οι τρεις αδελφές του. Οι γονείς τους σκοτώθηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 σε αντίποινα των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής στις επιθέσεις αντίστασης εναντίον τους. Τότε ο Σφουντούρης ήταν 4 ετών. Εάν η αγωγή γίνει δεκτή από το δικαστήριο θα δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο που μπορεί να κοστίσει δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις στα αναρίθμητα μέλη των οικογενειών των αντιποίνων των Ναζί.

    Στην Ελλάδα μόνο υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις που μπορεί να προχωρήσουν προς εκδίκαση, ανάλογα με το αποτέλεσμα της υπόθεσης του Σφουντούρη.

    Το 1997 δικαστήριο στην Λιβαδειά διέταξε τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλλει αποζημιώσεις στους επιζώντες της σφαγής του Διστόμου περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια και η απόφαση αυτή επικυρώθηκε τρία χρόνια αργότερα απο τον Αρειο Πάγο.

    [07] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη Οτσαλάν

    11/6/2003 3:41:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του αρχιπλοίαρχου εν αποστρατεία Αντώνη Ναξάκη, συνεχίστηκε την Τετάρτη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη για την υπόθεση της παράνομης εισόδου και παραμονής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1999. Στο δικαστήριο κατέθεσαν πρώην υπουργοί και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και στρατιωτικοί πρώην αρχηγοί Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλοι οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι ο κ.Ναξάκης δεν είχε πρόθεση να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας όταν φρόντισε για την είσοδο του Οτσαλάν.

    Παραίτηση Τσοβόλα από την υπεράσπιση Ναξάκη

    Μεταξύ των μαρτύρων ήταν και οι Γεράσιμος Αρσένης, Θεόδωρος Κασίμης, Παναγιώτης Κρητικός, Μιλτιάδης Εβερτ, Στέλιος Παπαθεμελής, Πάνος Καμμένος, Βύρων Πολύδωρας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης και Αλέξανδρος Παπαδόγκονας, ενώ κατέθεσαν και οι στρατιωτικοί Νικόλαος Παπάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, Χρήστος Λυμπέρης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, πρώην αρχηγός της ΕΥΠ.

    Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ, κατέθεσε ότι στο εδώλιο για την υπόθεση Οτσαλάν θα έπρεπε να κάθονται άλλοι και όχι οι παρόντες κατηγορούμενοι.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Πάνος Καμμένος απέδωσε ευθύνες για το θέμα Οτσαλάν σε ανθρώπους του κυβερνητικού μηχανισμού, υποστηρίζοντας ότι έχει ευθύνες και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Χαραλαμπος Σταυρακάκης.

    Στην κατάθεσή του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Κρητικός, εξέφρασε την άποψη πως η σύλληψη του Οτσαλάν έβλαψε τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    Λίγο μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, υπήρξε διαφωνία μεταξύ των συνηγόρων του αρχιπλοίαρχου κυρίων Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Δημήτρη Τσοβόλα, σχετικά με τις ερωτήσεις που θα υπέβαλαν στους μάρτυρες. Ο κ. Τσοβόλας αποχώρησε από το δικαστήριο, δηλώνοντας ότι παραιτείται από την υπεράσπιση του κ. Ναξάκη.

    Τέλος, ο πληρεξούσιος συνήγορος του Αμντουλάχ Οτσαλάν κ. Φαΐλος Κρανιδιώτης, κατέθεσε στο δικαστήριο χειρόγραφο κείμενο 58 σελίδων, που έχει αποστείλει ο Κούρδος κρατούμενος στο δικαστήριο.

    [08] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα

    11/6/2003 2:44:00 μμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε στις 14:30 η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 13:30 το μεσημέρι στο 36ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου στην Αγ. Μαρίνα. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 13 οχήματα της πυροσβεστικής με 40 πυροσβέστες ενώ το έργο τους ενισχύει η προσπάθεια τριών αεροσκαφών και δυο ελικοπτέρων.

    [09] Επερώτηση της ΝΔ για το ΕΣΥ

    11/6/2003 2:01:00 μμ

    Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανοίγει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με θέμα την Υγεία. Η ΝΔ μετά σύσκεψη των συντονιστών του κόμματος υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφάσισε να καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας καθώς όπως διαπίστωσαν παραμένει ο μεγάλος ασθενής με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έκανε λόγο για πανάκριβο, αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι τα χρέη αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Προτάσεις για βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ

    Ο κ. Ρουσόπουλος, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για καθεστώς αδιαφάνειας που εκτρέφει η κυβερνητική λογική με μόνη φροντίδα όπως είπε την απόκρυψη των προβλημάτων και τη συγκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων, ενώ μίλησε ακόμα για φωτογραφικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες.

    Ο εκπρόσωπος τύπου, παρουσίασε επίσης τέσσερις βασικές αρχές της ΝΔ για τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, με βασικές προτεραιότητες την ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας όλων των πολιτών, την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την μετατροπή του ΕΣΥ από ιατροκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό και την καλύτερη οργανωτική λειτουργία και οικονομική διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ.

    [10] Συνάντηση Σημίτη-Πρόντι για τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

    11/6/2003 6:07:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας, Ρομάνο Πρόντι, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι τα βασικά θέματα της Συνόδου θα είναι τα αποτελέσματα της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και το σχέδιο Συντάγματος, η πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε., οι διατλαντικές σχέσεις, η πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. και η σχέση της κοινότητας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης τον Οκτώβριο, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2004. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στην διακυβερνητική διάσκεψη κάθε χώρα θα μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις της, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να ξαναρχίσουν τη συζήτηση από μηδενική βάση.

    Όσον αφορά στο σχέδιο Συντάγματος που θα υποβάλει η συνέλευση στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι υπάρχει συναίνεση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η πλειοψηφία των χωρών-μελών θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την τελική λύση.

    Επίσης, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση στη Θεσσαλονίκη για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη Νότια Ευρώπη.

    Παράλληλα, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των προσπαθειών ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τις χώρες αυτές, καθώς στόχος της είναι στο μέλλον να καταστούν μέλη της Ε.Ε. επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αλλαγή της σημερινής κατάστασης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε ότι το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε. θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της διακυβερνητικής διάσκεψης, που θα ακολουθήσει τις εργασίες της συνέλευσης.

    Επίσης, ο κ. Πρόντι πρότεινε το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε.

    [11] Αμεσα η απόσυρση των μονοπύθμενων τάνκερς

    11/6/2003 3:30:00 μμ

    Οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη ο Αναθεωρημένος Κανονισμός 417/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταχύτερη απόσυρση δεξαμενόπλοιων μονού τοιχώματος που ως γνωστό μετά τα ναυάγια του ''Ερρικα'' και του ''Prestiges'' κρίθηκαν επικίνδυνα για το θαλάσσιο περιβάλλον. Ο κ. Ανωμερίτης αφού διευκρίνισε ότι με τον Αναθεωρημένο Κανονισμό της Ε.Ε τα ελληνικά και ελληνόκτητα ''τάνκερς'' που θα αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2010 ανέρχονται σε 89 πλοία, δηλ. το 13% των δεξαμενόπλοιων, ενώ όπως επεσήμανε εκτιμάται ότι στην ΙΜΟ θα εξαιρεθούν επίσης 19 ακόμα μονού τοιχώματος κάτω των 20 ετών, μέσα από διεύρυνση του όρου των ισοδύναμων.

    Βολές Ανωμερίτη για τη στάση της ΝΔ

    Αναφερόμενος, στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άμεση απόσυρση των μονοπύθμενων τάνκερς, τόνισε ότι η ΝΔ δεν διαθέτει πρόγραμμα για τη ναυτιλία, ενώ υπήρξε απούσα καθ' όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας γενικές μόνο θέσεις συγκεκριμένων εφοπλιστικών κύκλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ουδέποτε έλαβαν θέση.

    Αλλά και όταν τον Μάρτιο, είπε ο κ. Ανωμερίτης, διαμορφώθηκε η κοινή θέση Προεδρίας και Επιτροπής και μέχρι την ψήφιση στην Επιτροπή RETT του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ουδεμία τροπολογία ή προσθήκη κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα Μεταφορών και Ναυτιλίας, ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ψήφισε υπέρ της κοινής θέσης Προεδρίας και Επιτροπής, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

    Σταδιακή απόσυρση μέχρι το 2010

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΕΝ, τα -υπό ελληνική σημαία- δεξαμενόπλοια είναι 329 και τα ελληνόκτητα 438, εκ των οποίων τα 388 είναι μονού τοιχώματος και θα πρέπει σταδιακά μέχρι το 2010 να έχουν αποσυρθεί από την ''κυκλοφορία''. Από τα δεξαμενόπλοια που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Νηολόγιο, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, θα αποσυρθούν μέχρι το 2010 συνολικά 177 πλοία, ενώ του διπλού τοιχώματος αριθμούν 156 δεξαμενόπλοια.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι κάποιοι πρέπει, τέλος να αντιληφθούν ότι εκτός από τις ''εξωχώριες οικονομικές αξίες'' υπάρχουν και τα εσωχώρια συμφέροντα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα οποία υπηρετεί η στρατηγική της ποιοτικής ναυτιλίας, της οποίας βασική παράμετρος αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Ο ρόλος του ''μαύρου πρόβατου'' στη διεθνή σκηνή, στο όνομα ακραίων θέσεων και συνταύτισης με επιμέρους συμφέροντα, δεν ταιριάζει στη σύγχρονη Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ανωμερίτης. Η εμμονή στην υπηρέτηση επιμέρους επιχειρηματικών συμφερόντων, ιστορικά οδήγησε σε καθήλωση την επιχειρηματική δραστηριότητα, νόθευσε τον ανταγωνισμό και τελικά έβλαψε τα συμφέροντα της συνολικής οικονομίας.

    [12] Επαφές Ρέππα στη Γενεύη για συνταξιοδοτικά συστήματα

    11/6/2003 6:49:00 μμ

    Οι σύγχρονες τάσεις για την αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα με τους ομολόγους του των υπό ένταξη χωρών, καθώς και με τους δύο υπουργούς Εργασίας της ευρωπαϊκής τρόικας (Ιταλίας, Ιρλανδίας), που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη στο περιθώριο των εργασιών της 91ης συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Ο κ. Ρέππας στη διάρκεια των συναντήσεων τόνισε ότι οι συντάξεις, η μέριμνα για τους ηλικιωμένους, η ανταποδοτική εργασία και οι παρεμβάσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση συνιστούν τον βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε.

    Παρεμβάσεις για διασφάλιση και βιωσιμότητα των συστημάτων

    Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε ακόμη στις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής επάρκειας και της οικονομικής βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

    Η αύξηση της απασχόλησης, η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και η ενεργός γήρανση του πληθυσμού (παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία), καθώς και η ενίσχυση των συμπληρωματικών ιδιωτικών λειτουργιών συνταξιοδότησης, περιλαμβάνονται στα μέτρα τα οποία σύμφωνα με τον κ. Ρέππα θα συμβάλλουν στην λύση των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο υπουργός Εργασίας τέλος, αν και αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατός ο απόλυτος συντονισμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων στα κράτη- μέλη, επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού.

    [13] Απονομή του ''Petra Kelly'' στην ευρωβουλευτή Μόνικα Φρασόνι

    11/6/2003 4:45:00 μμ

    Με το περιβαλλοντικό βραβείο "Petra Kelly" τιμήθηκε η συμπρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μόνικα Φρασόνι την Τετάρτη στην Κύπρο από το κόμμα των Πρασίνων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το βραβείο απονεμήθηκε στη Μ. Φρασόνι -Ιταλίδα υπήκοο, η οποία έχει εκλεγεί ως ευρωβουλευτής του Βελγίου- για την προσφορά της, ως μέλος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα της Κύπρου που σχετίζονταν με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συγκεκριμένα, η Μ. Φρασόνι τιμήθηκε για τη συμβολή της στην προστασία της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας περιοχής της Ακάμας και του υγροβιότοπου του Ακρωτηρίου, που έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί βρίσκεται στον κύριο άξονα των αποδημητικών πτηνών.

    Σημειώνεται ότι το βραβείο "Petra Kelly", το οποίο έχει το όνομα της γνωστής αρχηγού του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, απονέμεται σε ετήσια βάση από το κόμμα των Πρασίνων της Κύπρου σε άτομα που με τη δραστηριότητά τους έχουν συμβάλει θετικά σε περιβαλλοντικά θέματα.

    [14] Ο Ι. Κουκιάδης στη Συνέλευση για Παρευξείνια συνεργασία

    11/6/2003 3:59:00 μμ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ όρισε τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Κουκιάδη να τον εκπροσωπήσει στις εργασίες της 26ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης Κοινοβουλίων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου στις 11 και 12 Ιουνίου 2003. Είναι η τέταρτη συνεχή φορά που ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς Ιωάννης Κουκιάδης εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο στην παραπάνω Γενική Συνέλευση, η οποία φέτος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη φάση για τις μελλοντικές σχέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου με την Ε.Ε.

    [15] Πισίας: Ομάδα ένοπλης πολιτικής βίας η ''17Ν''

    11/6/2003 4:11:00 μμ

    Με την κατάθεση του καθηγητή των ΤΕΙ κ. Ευάγγελου Πισία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17Ν". Ο καθηγητής χαρακτήρισε τη "17Ν" ως ομάδα ένοπλης πολιτικής βίας με επαναστατικά χαρακτηριστικά, προσπαθώντας, παράλληλα, να περιγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργούνται οι οργανώσεις πολιτικής βίας, μέσω ιστορικής αναδρομής της πορείας της Αριστεράς.

    ''Η Αριστερά είναι εξ ορισμού μία μη βίαιη πολιτική δύναμη'', κατέθεσε ο μάρτυρας, διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η φιλειρηνική πορεία, η συναινετική μέθοδος που υιοθέτησε ως εκδοχή ένα μέρος της Αριστεράς για την πραγμάτωση του σχεδίου της ήρθε αντιμέτωπη με την κρατική βία, γεγονός που δημιούργησε επιφυλάξεις και προβληματισμό.

    Ο κ. Πισίας ανέφερε ότι μετά τη δικτατορία κάποιοι έμειναν έξω από τη διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής ενσωμάτωσης της Αριστεράς. ''Υπήρχαν άνθρωποι που δεν είδαν τον εαυτό τους μέσα σε αυτή την εικόνα'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στη δράση της ''17Ν'', ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ακολούθησε τη λογική της σπίθας, θεωρώντας ότι η χρήση της βίας εξυπηρετεί το σχέδιο της κοινωνικής αλλαγής. Τέλος, σημείωσε ότι αν δεν υπήρχε η ''17Ν'' το ρόλο της θα είχε αναλάβει μια άλλη οργάνωση με την ίδια δράση.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με καταθέσεις άλλων μαρτύρων υπεράσπισης.

    [16] Μάρτυρας: ''Η 17Ν ήταν αμιγώς πολιτική οργάνωση''

    11/6/2003 2:21:00 μμ

    Με την κατάθεση του δημοσιογράφου της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Γιώργου Σταματόπουλου συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της "17Ν". Ο μάρτυρας χαρακτήρισε τη "17Ν" "αμιγώς πολιτική οργάνωση", η οποία όπως είπε ξεπήδησε στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού ελληνικού και παγκόσμιου. "Εκείνη την περίοδο", είπε ο κ. Σταματόπουλος στους φοιτητικούς κύκλους η κύρια συζήτηση ήταν ο ένοπλος αγώνας με πρότυπο πάντα τον Τσε Γκεβάρα. Σύμφωνα με το μάρτυρα η πλειονότητα της κοινωνίας επικροτούσε τα πρώτα χρόνια τη δράση της οργάνωσης, όσο ακραία και αν ήταν.

    Αναφερόμενος στα μέλη της οργάνωσης ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι τα πρώτα χρόνια πίστευαν ότι είναι κοινωνικοί αγωνιστές και ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν μεγάλη μερίδα του κόσμου.

    Όπως είπε ο κ. Σταματόπουλος στην πορεία των ετών που πέρασαν η δράση της "17Ν" ήταν πλέον μονόδρομος.

    Αναφερόμενος στο Δημήτρη Κουφοντίνα ο μάρτυρας υποστήριξε ότι έχει επιδοκιμασθεί από όλη την ελληνική κοινωνία και η ετοιμότητά του και η ανάληψη εκ μέρους του για τη δράση της οργάνωσης.

    Ο πρόεδρος ζήτησε να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο η ψυχίατρος κ. Σταυρούλα Θεοδωροπούλου, η οποία κατέθεσε στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε στον Ευαγγελισμό για την υπόθεση της νοσηλείας του Σάββα Ξηρού.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του Σάββα Ξηρού να κληθεί να καταθέσει για το ίδιο θέμα και η νοσηλεύτρια Όλγα Κοκκινοπούλου.

    [17] Πολύνεκρη έκρηξη στην Ιερουσαλήμ

    11/6/2003 7:41:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Με σκληρά αντίποινα απήντησε το Ισραήλ, στην πολύνεκρη έκρηξη της Ιερουσαλήμ. Επίθεση με ελικόπτερα τύπου Απάτσι πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ο Τίτο Μασούντ, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς. Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη σε λεωφορείο συγκλόνισε το κέντρο της Ιερουσαλήμ. Δέκα τρεις νεκροί και 65 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

    Σχεδόν ακαριαία η αντίδραση του Ισραήλ

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Γάζα, τουλάχιστον ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε εναντίον αυτοκινήτου, το οποίο αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Στο νοσοκομείο της Γαζας, έχουν μεταφερθεί περίπου 20 τραυματίες.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, από τα αντίποινα των ισραηλινών, σκοτώθηκε ο Τιτο Μασούντ, επικεφαλής των "Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ", στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και ακόμα ένα μέλος της οργάνωσης που επέβαινε μαζί με τον Μασούντ στο ίδιο αυτοκίνητο.

    Οι υπόλοιποι τέσσερις νεκροί, ήταν περαστικοί, που τυχαία βρέθηκαν στο σημείο βομβαρδισμού.

    Η Χαμάς είχε προειδοποιήσει για την επίθεση

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ", ένοπλο τμήμα της Χαμάς.

    Η έκρηξη στο λεωφορείο 14 σημειώθηκε επί της οδού Γιάβα, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής και σε μικρή απόσταση από την κεντρική υπαίθρια αγορά της πόλης.

    Η αγορά αυτή έχει κατ επανάληψη αποτελέσει στο παρελθόν προσφιλής στόχος των βομβιστών καμικάζι.

    Από την έκρηξη έσπασαν τα παράθυρα και δημιουργήθηκε μία μεγάλη τρύπα στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου, το οποίο λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ξεκινήσει το δρομολόγιο του από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων.

    Για 55 νεκρούς και 15 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση κάνει λόγο τηλεγράφημα του Associated Press.

    Την επίθεση καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η Ουάσινγκτον.

    [18] Ενας Ελληνας θα διαδεχθεί τον Χανς Μπλιξ

    11/6/2003 7:04:00 μμ

    Ο Δημήτρης Περρίκος

    Ο Έλληνας Δημήτρης Περρίκος διορίστηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη θέση του προσωρινού εκτελεστικού διευθυντή της Επιτροπής για Παρακολούθηση, Επαλήθευση και Έλεγχο (UNMOVIC) παράνομων όπλων στο Ιράκ και αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου, μετά την αποχώρηση του Χανς Μπλιξ. Ο κ. Περρίκος ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής που διεξήγαγε επιτόπιες επιθεωρήσεις στο Ιράκ.

    Την απόφαση του διορισμού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Γ., Φρεντ Εκχαρντ.

    Ο κ. Περρίκος από τον Ιανουάριο του 2003 υπηρετεί ως αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNMOVIC, ενώ έχει διατελέσει για μια τριετία διευθυντής του τομέα σχεδιασμού και επιχειρησιακών δράσεων της Επιτροπής.

    O κ. Εκχαρντ αναφέρθηκε περιληπτικά στην επί 28 έτη θητεία του κ. Περρίκου στην UNMOVIC, στην 'εκτενή εμπειρία' του στο Ιράκ, κυρίως από το τέλος του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, καθώς και στην εμπειρία του ως επικεφαλής κλιμακίου που επιβεβαίωσε τον τερματισμό των πυρηνικών προγραμμάτων της Ν. Αφρικής το 1991. Επίσης, μίλησε για την τεχνική του κατάρτιση και για την ελληνική του καταγωγή.

    Ο Δημήτρης Περρίκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1935 και είναι κάτοχος διδακτορικού στη χημεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ακολούθησε μια πετυχημένη επιστημονική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Διεθνή Ατομική Ενέργεια.

    [19] Εκρηξη εναντίον του αμερικανικού προξενείου στα Αδανα

    11/6/2003 4:16:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος εκσφενδόνισε την Τετάρτη, ένας 35χρονος εναντίον του αμερικανικού προξενείου στα Αδανα, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το CNN-Turk η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα όταν αυτός μπήκε στον κήπο του προξενείου και πυροδότησε το μηχανισμό, ο οποίος κατά τα φαινόμενα επρόκειτο μάλλον περί κροτίδας. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο άνδρας μετέφερε και μία δεύτερη κροτίδα, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί εάν εξερράγη επίσης.

    [20] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γερμανία

    11/6/2003 3:27:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο σιδηροδρομικών συρμών στη νοτιοδυτική Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με πηγές των σωστικών συνεργείων οι νεκροί είναι πέντε. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για δεκαπέντε τραυματίες. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η σύγκρουση των τρένων, που κινούνταν στην ίδια σιδηροτροχιά, υπήρξε μετωπική. Εκπρόσωπος των γερμανικών σιδηροδρόμων απέφυγε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το γιατί τα δύο τρένα βρίσκονταν στην ίδια σιδηροτροχιά.

    [21] Ελεύθερη η νταντά που κακοποιούσε βρέφος

    11/6/2003 1:07:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει εικόνες απίστευτης σκληρότητας που κατέγραψε η κάμερα που είχαν τοποθετήσει κρυφά οι γονείς ενός βρέφους, στο σπίτι τους στο Μεξικό. Στο βίντεο διακρίνεται ξεκάθαρα η νταντά του παιδιού, να το χτυπά, να το τρομοκρατεί, ακόμα και να το πετά στα σκουπίδια. Η γυναίκα δικάστηκε, αφέθηκε όμως ελεύθερη με εγγύηση, καθώς σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της περιοχής, τα στοιχεία δεν θεωρήθηκαν αρκετά για να την καταδικάσουν για κακοποίηση.

    ''Ίσως είχα τα νεύρα μου''

    Φωτο αρχείου

    Το αγοράκι ήταν γεμάτο με μώλωπες, γεγονός που κίνησε υποψίες στους γονείς του, οι οποίοι τοποθέτησαν κάμερες προκειμένου να καταγράψουν την συμπεριφορά της νταντάς. Όπως αποδείχθηκε, η γυναίκα, την οποία εμπιστεύτηκαν οι γονείς του παιδιού, για να το προσέχει, όταν αυτοί έλειπαν από το σπίτι, δεν δίστασε να ρίξει το παιδί στο πάτωμα, να το χαστουκίσει, ακόμα και να τοποθετήσει ένα δοχείο με καυτό υγρό στο κεφάλι του.

    Η κάμερα που τοποθέτησαν κρυφά στο σπίτι τους, επιβεβαίωσε, τους χειρότερους φόβους τους.

    Εξοργισμένοι οι γονείς από τη νοσηρή συμπεριφορά της γυναίκας ζήτησαν την απονομή διακιοσύνης. "Αυτό που θέλω είναι να απονεμηθεί η δικαιοσύνη και να μην μείνει έτσι το θέμα, γιατί πρόκειται για ένα ανυπεράσπιστο μωρό", δήλωσε ο πατέρας του παιδιού, Τζιουζέπε Καρντέλο.

    Όσο για την Αρασέλι Μπαρρόν, τη νταντά του μωρού, αυτή προσπάθησε να δείξει μεταμέλεια και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. "Ίσως είχα τα νεύρα μου, όμως τους είπα ότι λυπάμαι για όσα έκανα, έχω ήδη εξηγήσει πως ίσως κάτι δεν πήγαινε καλά με το μυαλό μου, ζητώ να με συγχωρέσουν και μετανιώνω για τις πράξεις μου", είπε η παρανοϊκή νταντά.

    Η Μπαρρόν δεν καταδικάστηκε, βάσει του ποινικού κώδικα που ισχύει στην πολιτεία Γκουαναχάτο του Μεξικού, όπου και συνέβη το περιστατικό, αφού τα τραύματα του παιδιού δεν θεωρήθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να τη φυλακίσουν. Έτσι, αφού κατέβαλλε εγγύηση 5000 πέσος (περίπου 500 δολάρια) αφέθηκε ελεύθερη.

    Η δικαστής δήλωσε σοκαρισμένη από το βίντεο, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τις επιταγές του νόμου.

    [22] Μεγάλη διαδήλωση στο Ιράν

    11/6/2003 5:21:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ιρανοί που ζητούν πολιτική αλλαγή πραγματοποίησαν την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων μηνών φωνάζοντας συνθήματα κατά του πανίσχυρου κλήρου, τον οποίο κατηγορούν για περιορισμένες ελευθερίες, αλλά και εναντίον και της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης που της προσάπτουν ότι απέτυχε στο έργο της. Περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για να υποστηρίξουν μία μικρότερη φοιτητική διαδήλωση κατά των προτεινόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην ανώτερη εκπαίδευση.

    Καταλογισμός ευθυνών στον Χαταμί

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την διαδήλωση για τους κληρικούς ήταν τα πιο ακραία που είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα.

    Αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι έσπασαν τις τζαμαρίες καταστημάτων και μίας κρατικής τράπεζας. ''Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν δούμε στο μέλλον περισσότερες τέτοιες διαδηλώσεις επειδή το έδαφος είναι πρόσφορο'', δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ένα μέλος του κοινοβουλίου που αρνήθηκε να αναφέρει το όνομά του.

    ''Η κοινωνία μας είναι όπως ένα δωμάτιο γεμάτο αέριο έτοιμο να εκραγεί με μία μικρή σπίθα'', πρόσθεσε.

    Πολλοί στο Ιράν έχουν χάσει την πίστη τους προς τον μετριοπαθή πρόεδρο Χαταμί, στον οποίο καταλογίζουν την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες αναμόρφωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας που δημιουργήθηκε πριν από 24 χρόνια.

    Η ανεργία είναι υψηλή και επικρατεί κλίμα απογοήτευσης κυρίως μεταξύ του νεανικού πληθυσμού που σε ποσοστό 70% είναι κάτω των 30 ετών και ελάχιστα γνωρίζει για το πώς ήταν η κατάσταση πριν από την επανάσταση.

    [23] Ράμσφελντ: Περί ''παλαιάς'' και ''νέας'' Ευρώπης

    11/6/2003 3:24:00 μμ

    Στην επίμαχη δήλωσή του περί ''παλαιάς'' και ''νέας'' Ευρώπης που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λίγο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί σύντομη επίσκεψη στη Γερμανία. ''Η διάκριση μεταξύ ''παλαιάς'' και ''νέας'' Ευρώπης δεν αναφέρεται στην ηλικία αλλά στη συμπεριφορά'', είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Στρουκ στο θέρετρο Γκάρμις - Πάρτενκιρχεν στις βαυαρικές Αλπεις.

    ''Διεθνής συνεργασία για αντιμετώπιση απείθαρχων κρατών''

    Στην ομιλία του, κατά την τελετή για τη συμπλήρωση 10 χρόνων του γερμανο-αμερικανικού Κέντρου Αμυντικών Σπουδών Τζορτζ Σ. Μάρσαλ, ο Ράμσφελντ, ο οποίος είχε κάνει τη δήλωση αυτή υπονοώντας τη Γερμανία και τη Γαλλία που είχαν αντιταχθεί σθεναρά στον πόλεμο, τόνισε ότι όπως συμβαίνει και σε μία οικογένεια, έτσι και τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμφωνούν πάντα σε όλα. Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Ράμσφελντ είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ εξομαλύνονται μετά την περίοδο ψυχρότητας που πέρασαν λόγω του Ιράκ.

    Στην ομιλία του ο Ράμσφελντ αναφέρθηκε εξάλλου και στο θέμα του Ιράν, για το οποίο προειδοποίησε ότι φτάνει γρήγορα στο σημείο που μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αν και δεν φαίνεται να διαθέτει τέτοια όπλα προς το παρόν. ''Οι υπηρεσίες πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο δέχονται σήμερα ότι το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα'', είπε ο αρχηγός του Πενταγώνου.

    Ωστόσο, "δέχονται ότι έχει ένα πολύ δραστήριο πρόγραμμα και είναι πιθανό να διαθέτει πυρηνικά όπλα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα'', πρόσθεσε.

    Ο Ράμσφελντ τόνισε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ''θα αντιταχθούν δραστήρια σε οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης επιρροής του Ιράν στο Ιράκ, για να μετατραπεί το τελευταίο σε αντίγραφο του Ιράν".

    Τέλος, αναφέρθηκε και στη Βόρεια Κορέα, για την οποία είπε ότι ''είναι ο πρώτος χορηγός τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων στον κόσμο. Τώρα μάλιστα δήλωσαν ότι όχι μόνο μπορούν να κατασκευάσουν, αλλά και να πουλήσουν πυρηνικά όπλα και υλικά'', είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισης των ''απείθαρχων κρατών'' που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

    [24] Πράκτορες εναντίον... πρακτόρων

    11/6/2003 2:18:00 μμ

    Πρώην πράκτορας των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Αλεξάντερ Ζαπορότζκι, καταδικάσθηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ουάσινγκτον, από το στρατοδικείο της περιφέρειας της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Οι στρατοδίκες, οι οποίοι τον καθαίρεσαν επίσης από το βαθμό του συνταγματάρχη και του αφαίρεσαν τα παράσημά του, επέδειξαν ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα από τον κατήγορο, ο οποίος είχε ζητήσει να καταδικαστεί ο Ζαπορότζκι σε κάθειρξη 16 ετών. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

    Κατηγορείται ότι επί πέντε χρόνια έδινε πληροφορίες στις ΗΠΑ

    Ο συνταγματάρχης Ζαπορότζκι, ο οποίος κρατείται από τη σύλληψή του το 2001 στο κέντρο προσωρινής κράτησης του Λεφόρτοβο στη Μόσχα, είχε δηλώσει αθώος και είχε αρνηθεί τις κατηγορίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB, πρώην KGB), σύμφωνα με τις οποίες επί πέντε χρόνια έδινε στις ΗΠΑ πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

    Κατά την έναρξη της δίκης, το Μάρτιο, εκπρόσωπος του δικαστηρίου είχε διαβεβαιώσει πως ο κατηγορούμενος αποκάλυψε στη CIA τα ονόματα περισσοτέρων από 20 Ρώσων κατασκόπων που δρούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [25] Φόβοι για χτύπημα στη ρωσική πρεσβεία της Κύπρου

    11/6/2003 12:06:00 μμ

    Επί ποδός βρίσκεται η κυπριακή Αστυνομία ύστερα από πληροφορίες ότι Τσετσένοι αντάρτες ενδέχεται να χτυπήσουν την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία την Πέμπτη. Πληροφορίες από ξένες διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι τρομοκράτες θα επιτεθούν με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, κατά τους εορτασμούς της επετείου της ανεξαρτησίας της Ρωσίας, στους οποίους θα παρευρεθούν μέλη της Κυβέρνησης καθώς και ξένοι διπλωμάτες. Ο Β. Αρχηγός Αστυνομίας, Σ. Χαραλάμπους, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, και δήλωσε ότι θα κλείσουν όλοι οι δρόμοι στην περιοχή.

    [26] Υψηλές θερμοκρασίες στην Ιταλία

    11/6/2003 3:48:00 μμ

    Οι Ιταλοί σπεύδουν και προμηθεύονται κλιματιστικά, ενώ οι κάτοικοι της Ρώμης την εγκαταλείπουν με προορισμό τις ακτές και τα κοντινά υψώματα καθώς η χώρα πλήττεται σήμερα από τροπική ζέστη και υγρασία. Οι θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις είναι αρκετούς βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και αναμένεται να αυξηθούν και άλλο τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Η Ρώμη είναι μία από τις πόλεις στις οποίες καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες. Σήμερα το θερμόμετρο έδειξε 37 βαθμούς Κελσίου. Τουρίστες μπαίνουν μέσα στα σιντριβάνια για να δροσιστούν ενώ στα καταστήματα παρατηρείται έλλειψη σε ανεμιστήρες και κλιματιστικά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι την Παρασκευή η θερμοκρασία πιθανόν να αυξηθεί σημαντικά, ενώ θα αρχίσει να πέφτει από την Κυριακή οπότε αναμένονται βροχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    [27] Αλγερία: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    11/6/2003 3:25:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, που πιστεύεται ότι ανήκει σε έναν από τους 15 Ευρωπαίους τουρίστες οι οποίοι κρατούνται από αντάρτες στην νότια Αλγερία, εξερράγη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο Αλγερινών που εκείνη την στιγμή πλησίαζαν, σύμφωνα με την εφημερίδα "El Watan". Ενας ξεναγός είχε εντοπίσει το αυτοκίνητο την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Ουέντ Σεμάνε στην επαρχία Ιλίζι, όπου 10 Γερμανοί, τέσσερις Ελβετοί και ένας Ολλανδός πιστεύεται ότι κρατούνται από την Ομάδα Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τον Αγώνα (GSPC).

    Μυστήριο για την τύχη των 15 ομήρων-τουριστών

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ξεναγός και ο οδηγός του επέστρεψαν την Τετάρτη για να ρυμουλκήσουν το αυτοκίνητο προς την πόλη Ιλίζι, αλλά αυτό εξερράγη καθώς το πλησίαζαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκαν, επίσης, άνδρες της ασφάλειας που συνόδευαν τους δύο Αλγερινούς οι οποίοι πήγαιναν να παραλάβουν το αυτοκίνητο. Οπως γράφει η εφημερίδα, πιστεύεται πως το αυτοκίνητο αυτό ανήκε σε έναν από τους Ελβετούς ομήρους.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των 15 τουριστών που κρατούνται για περίπου τέσσερις μήνες.

    [28] Ελεύθεροι οι όμηροι στο Περού

    11/6/2003 3:08:00 μμ

    Mε επιτυχία στέφθηκε στο Περού η στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση 71 εργαζομένων που εκρατούντο όμηροι από ενόπλους απαγωγείς από το πρωί της Δευτέρας. Ο πρόεδρος, Αλεχάντρο Τολέδο, είπε ότι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους. Οι απαγωγείς έφυγαν όταν είδαν να πλησιάζουν οι δυνάμεις ασφαλείας και τώρα τους καταδιώξουν εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί στην ορεινή ζούγκλα. Ο κ. Τολέδο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως οι απαγωγείς ανήκουν στα υπολείμματα της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι», της ανταρτικής μαοϊκής οργάνωσης που δρούσε στο Περού στη δεκαετία 1980. Ανάμεσα στους ομήρους, οι οποίοι ήσαν εργάτες που κατασκεύαζαν αγωγό φυσικού αερίου, ήταν τρεις Περουβιανοί αστυνομικοί και επτά ξένοι πολίτες (από την Κολομβία και τη Χιλή). Οι απαγωγείς λέγεται ότι ζητούσαν μεγάλο ποσό ως λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.

    Πηγή: BBC GREEK

    [29] Παραίτηση κυβέρνησης στο Καζακστάν

    11/6/2003 2:09:00 μμ

    Την παραίτηση της κυβέρνησής του στον αρχηγό του κράτους', υπέβαλλε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Ιμανγκαλί Τασμαγκαμπέτοφ, προβαίνοντας σε μία αναπάντεχη κίνηση η οποία όπως είπε, προκλήθηκε μετά τη σύγκρουσή του με το κοινοβούλιο με αφορμή το νομοσχέδιο για την αγροτική μεταρρύθμιση, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των αγροτικών γαιών. Ο Τασμαγκαμπέτοφ, ο οποίος είχε διοριστεί πρωθυπουργός τον περασμένο Ιανουάριο μετά την παραίτηση του τότε υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε και εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, όταν πολλοί βουλευτές αξίωσαν εκατοντάδες τροπολογίες στο επίμαχο νομοσχέδιο. Παραμένει πάντως ασαφές το τι ακριβώς προκάλεσε την παραίτηση του Τασμαγκαμπέτοφ και της πιο βραχύβιας κυβέρνησης του Καζακστάν, καθώς μετά την ψήφο εμπιστοσύνης το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αναλλοίωτο.

    [30] Αρνείται ο Μπλερ να καταθέσει για ρόλο μυστικών υπηρεσιών

    11/6/2003 5:05:00 μμ

    Την άρνησή του να καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπλερ παρουσίασε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο, εξέφρασε την Τετάρτη ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι ενώπιον της επιτροπής θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο. Ωστόσο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεργαστεί με όλους τους δυνατούς τρόπους με την μεικτή Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας (ISC) της Βουλής.

    Η αντιπολίτευση ζητά διενέργεια ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας

    Αντιμέτωπος με κατηγορίες για χειραγώγηση της κοινής γνώμης προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ δέχθηκε τη διενέργεια έρευνας από την ISC, τα εννέα μέλη της οποίας έχουν διοριστεί από τον ίδιο και υποβάλλουν στον ίδιο τις εκθέσεις τους, τις οποίες έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει πριν δουν το φως της δημοσιότητας.

    Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, πιο ανεξάρτητη, ανέλαβε με δική της πρωτοβουλία την υπόθεση και ζήτησε την κατάθεση του Βρετανού Πρωθυπουργού και του στενότερου συμβούλου του, Αλαστερ Κάμπελ.

    Τόσο ο βρετανικός Τύπος όσο και η αντιπολίτευση ζήτησαν τη διενέργεια ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας, πράγμα το οποίο αρνήθηκε ο Τόνι Μπλερ.

    [31] Δεν επίκειται νέα μείωση επιτοκίων για ευρωζώνη

    11/6/2003 1:28:00 μμ

    Βιμ Ντούιζενμπεργκ

    Είναι ακόμη "πολύ νωρίς" για συζήτηση ενδεχόμενου νέας μείωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των επιτοκίων της ευρωζώνης, εκτίμησε σε τηλεοπτική συνέντευξη, που έδωσε αργά χθες βράδυ στο Μπλούμπεργκ, στη Γερμανία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ. "Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε εκ νέου επόμενα βήματα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ερωτηθείς κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, απάντησε "αυτό το γνωρίζω". Η δήλωση μοιάζει να απαντά εμμέσως στις χθεσινές εκτιμήσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσίς Μερ ότι "είναι πιθανόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να παρέχει θετική ένδειξη σχετικά με νέα μείωση των επιτοκίων και αυτό βεβαίως θα το καλωσορίσουμε".

    Οι επενδυτές μετρίασαν τις προσδοκίες τους μετά τη νέα δήλωση του Βιμ Ντούιζενμπεργκ τον οποίο η γερμανική ημερησία "Ντι Βελτ" επικαλέστηκε σε δημοσίευμα στο χθεσινό φύλλο της να δηλώνει την περασμένη Παρασκευή στο Αμστερνταμ ότι "βεβαίως και είναι πιθανές νέες μειώσεις των επιτοκίων".

    Στη χθεσινή συνέντευξή του στη "Bloomberg TV", ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ δήλωσε, παράλληλα, ότι η "ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο". Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι "πολύ θετικές".

    [32] Αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

    11/6/2003 6:48:00 μμ

    Αυξήσεις της τάξης του 4-5% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα πληρώσουν για την ερχόμενη σχολική χρονιά 2003-2004 οι γονείς των μαθητών. Συγκεκριμένα οι αυξήσεις θα είναι 4% για τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και 5% για τα λεγόμενα προαιρετικά μαθήματα. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται σε σχετική τροπολογία, που έχει υπογραφεί από τον υπουργό Ανάπτυξης και θα αποσταλεί για υπογραφές στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας. Θα συμπεριληφθεί σε ένα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στο θερινό τμήμα της Βουλής το προσεχές διάστημα.

    Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ζητούν απελευθέρωση των διδάκτρων

    Το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου στους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με τους οποίους είχε συνάντηση την Τετάρτη.

    Οι σχολάρχες, από την πλευρά τους, εμμένουν στο αίτημα τους για απελευθέρωση των διδάκτρων, ενώ για φέτος ζήτησαν τουλάχιστον διπλάσιες αυξήσεις, επικαλούμενοι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων.

    Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδώρου είχε την πρόθεση να επιτρέψει υψηλότερες αυξήσεις από 5% στα προαιρετικά μαθήματα, αλλά υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο Οικονομίας λόγω επιβάρυνσης του πληθωρισμού.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ιδιωτικά σχολεία ήδη έχουν εισπράξει προκαταβολές έναντι των διδάκτρων της ερχόμενης σχολικής χρονιά, που σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά περίπου 8%-10%.

    [33] Παρουσίαση του Σουμ στον Παναθηναϊκό

    11/6/2003 5:41:00 μμ

    Την υπόσχεση ότι ο Παναθηναϊκός θα παίζει επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο, υπό την καθοδήγησή του, έδωσε την Τετάρτη ο νέος τεχνικός της ομάδας Ιτζάκ Σουμ, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του από την "πράσινη" ΠΑΕ. Ο Ισραηλινός τεχνικός δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή που θα καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ότι ήρθε στη χώρα μας για να δουλέψει σκληρά. Ωστόσο, ο Σουμ απέφυγε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με τους μεταγραφικούς στόχους του, τονίζοντας ότι όλοι οι παίκτες που θέλει η ομάδα θα είναι στην Παιανία με την έναρξη της προετοιμασίας.

    Σουμ: Η ομάδα θα παίξει ποιοτικό και επιθετικό ποδόσφαιρο

    Ο Ιτζακ Σουμ υποστήριξε ότι ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να φέρει ποιοτικό και ωραίο ποδόσφαιρο, σημειώνοντας ότι η φιλοσοφία του είναι να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και ότι αυτό θα προσπαθήσει και στον Παναθηναϊκό.

    Όσον αφορά στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, ο Σουμ ανέφερε πως δεν το σκέφτεται πια και ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν το έργο του, ενώ δεν ανέφερε ονόματα για μεταγραφές, τονίζοντας ότι ψάχνουν για καλούς παίχτες και ότι μετά από 2-3 εβδομάδες, θα είναι όλοι παρόντες στην προετοιμασία.

    Για τον Νίκο Λυμπερόπουλο δήλωσε ότι είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά από όσο ξέρει θέλει να φύγει από την ομάδα.

    Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αργύρης Μήτσου, κάλεσε τον κόσμο των "πρασίνων" να συσπειρωθεί και να στηρίξει την επιλογή του Σουμ, ενώ σχετικά με τη δική του θέση τόνισε ότι θα δοθεί συνέντευξη τύπου την ερχόμενη εβδομάδα για να λυθούν όλες οι απορίες του κόσμου.

    Τέλος, έκπληξη προκάλεσε η παρουσία του Γιάννη Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του Σουμ. Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού υπογράμμισε ότι ο νέος τεχνικός της ομάδας ταιριάζει στο προφίλ της ομάδας. Ο κ. Βαρδινογιάννης επισήμανε ότι η πρόσληψη του Ιτζαμ Σουμ δεν έχει καμία σχέση με παιχνίδια με Ολυμπιακό.

    [34] Αναβάλλεται η αναδιάρθρωση της Γ΄Εθνικής

    11/6/2003 1:33:00 μμ

    Ευσεβής πόθος θα παραμείνει -τουλάχιστον για εφέτος- για αρκετές ομάδες η αναδιάρθρωση στην Γ΄εθνική κατηγορία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού κ. Γιώργου Λιάνη, του Γ.Γ.Α. κ. Νίκου Έξαρχου και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την πρόταση 167 Βουλευτών να παρασχεθεί νομοθετικά η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ Κατηγορίας. "Λυπάμαι γιατί απογοητεύονται για φέτος αρκετές τοπικές ομάδες με παράδοση, όλοι όμως οι άνθρωποι που αγαπούν το ποδόσφαιρο θα κατανοήσουν ότι οι ευρύτεροι στόχοι της εξυγίανσης και η ανάγκη προστασίας του κύρους των πολιτικών διαδικασιών πρέπει να υπερισχύσουν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Βενιζέλος.

    [35] Peter Brandes: Αντλώντας έμπνευση από τον Οδυσσέα

    11/6/2003 7:42:00 μμ

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα παρουσιάζουν έκθεση ζωγραφικής του Δανού Peter Brandes, στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Η δουλειά αυτή έχει ως αφετηρία την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Δανία με τίτλο "Από το λόγο στην εικόνα" και παρουσιάστηκε στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης στην Κοπεγχάγη το φθινόπωρο του 2002. Περιλαμβάνει μέρος από τα έργα που εμπνεύστηκε ο Δανός καλλιτέχνης για να εικονογραφήσει τη νέα δανέζικη μετάφραση της Οδύσσειας του Δανού καθηγητή κλασικής φιλολογίας Otto Steen Due. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου 2003.

    Μέσα από τα έργα του Brandes αναδύεται η υψηλή αισθητική και η στοχαστικότητα. Τα σχέδιά του, οι υδατογραφίες του, τα πήλινα γλυπτά του, ''σπάνε την μοντερνιστική παράδοση στην οποία τυπικά ανήκει'', λένε οι ειδικοί. ''Πηγαίνει πίσω από την παράδοση αυτή και καταφέρνει ακόμα και μέσα από τη μινιμαλιστική ένταση των εικόνων για το βασικό θέμα μιας ραψωδίας να μιλά η μεγάλη ιστορία και επιβεβαιώνει ότι η εικονιστική παρουσίαση εξακολουθεί να εμπλουτίζει την εικαστική τέχνη''.

    Ο Peter Brandes γεννήθηκε το 1944. Από το 1970 κατοικεί στη Γαλλία και στην Ιρλανδία.

    Έχει εκθέσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις, σε μουσεία και γκαλερί όπως : Μουσείου Ny Carlsberg Glyptotek, 1980, 1986, 1992, Μουσείο Τέχνης του Fyn, Δανία, 1980, Αίθουσα Τέχνης Brandts Kunsthal, Δανία, 1991, Galerie der Spiegel, Κολωνία, Γερμανία, 1990, 1994, Galerie Ariel, Παρίσι, 1991, κ.ά.

    Από το 1984 έχει στενή συνεργασία με την Galerie Moderne Silkeborg, Δανίας. Εκπροσωπείται με έργα του στα περισσότερα μουσεία της Δανίας και σε πολλά μουσεία του εξωτερικού π.χ. Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ, Μουσείο Τέχνης του Goteborg, Λούβρο (Παρίσι) κ.ά.

    Έχει εκδόσει μια σειρά από βιβλία και έχει εικονογραφήσει κείμενα του Ομήρου, του Gunnar Ekelof, του Paul Celan, του James Joyce, του Κωνσταντίνου Καβάφη και άλλων.

    ΄Εργα του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους στη Δανία.

    Έχει λάβει μεταξύ άλλων την τριετή υποτροφία του κρατικού Ταμείου Τέχνης της Δανίας Statens Kunstfond και του έχουν απονεμηθεί τα παράσημα : Eckersberg-medaljen και Ridder af Dannebrog.

    Το Μέγαρο Εϋνάρδου βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 20.

    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 6-8 μ.μ.

    [36] SARS: Ένας νεκρός και τρία νέα κρούσματα

    11/6/2003 1:42:00 μμ

    Ένα μόνο νέο κρούσμα άτυπης πνευμονίας εμφανίστηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, ωστόσο, οι αρχές ανέφεραν τρία πιθανά κρούσματα της νόσου, δυο στο Πεκίνο και ένα στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Χώρας. Στο Χονγκ Κονγκ ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλο ένα αρρώστησε από τη νόσο το τελευταίο 24ωρο, ενώ ένα άτομο νόσησε από το SARS και στην Ταϊβάν.

    Πιθανά κρούσματα στο Πεκίνο και στην επαρχία Σιτσουάν

    Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ένα νέο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αλλά κανένας νέος θάνατος. Το νέο κρούσμα καταγράφηκε στο Πεκίνο όπου δεν είχε αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα την τελευταία εβδομάδα.

    Ωστόσο, οι αρχές ανέφεραν τρία πιθανά κρούσματα της νόσου, δυο στο Πεκίνο και ένα στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας.

    Για 27η ημέρα λιγότερα των πέντε κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ

    Ένα άτομο πέθανε και ένα προσβλήθηκε από τον ιό SARS το τελευταίο 24ωρο στο Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την άτυπη πνευμονία στο Χονγκ Κονγκ σε 291 και των κρουσμάτων σε 1.755.

    Η Τετάρτη είναι η 27η κατά σειρά ημέρα κατά την οποία τα κρούσματα που ανακοινώνονται με βάση την καθιερωμένη ανακοίνωση των αρχών, είναι λιγότερα από πέντε. Ωστόσο είναι απαραίτητο το Χονγκ Κονγκ να μην ανακοινώνει κανένα νέο κρούσμα επί 20 συνεχείς ημέρες για να άρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει για την περιοχή αυτή.

    Φόβοι για νέα έξαρση του ιού στην Ταϊβάν

    Μόνον ένα νέο κρούσμα του ιού του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ταϊβάν, ενισχύοντας τις αιτιάσεις των αρχών πως έχει τεθεί υπό έλεγχο ένας πυρήνας της νόσου σε νοσοκομείο της Ταϊπέι.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα ανέρχεται στα 687--ο τρίτος μεγαλύτερος απολογισμός μετά την Κίνα και το Χονγκ Κόνγκ--ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει παραμείνει καθηλωμένος στους 81 για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

    Η εμφάνιση νέων κρουσμάτων στο Δημοτικό Νοσοκομείο Γιανγκ Μινγκ της Ταϊπέι, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες μηδενικών καταγραφών τους την περασμένη εβδομάδα, διέλυσε την αισιοδοξία για τελειωτική χαλιναγώγηση της νόσου, ενώ παράλληλα αύξησε τους φόβους για νέα έξαρση της νόσου στη χώρα. Ωστόσο, αξιωματούχοι των αρχών υγιεινής υποστηρίζουν πως τα κρούσματα στο νοσοκομείο Γιανγκ Μίνγκ έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

    Μέχρι την Τρίτη το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει πως 23 ασθενείς είναι ύποπτα κρούσματα άτυπης πνευμονίας και τουλάχιστον εννέα είχαν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Υγείας. Το νοσοκομείο έκλεισε την πτέρυγα επειγόντων του, όμως οι υπόλοιπες υπηρεσίες του λειτουργούσαν κανονικά.

    [37] Καταιγίδα ανεπιθύμητων μηνυμάτων στα p.c. μας

    11/6/2003 5:27:00 μμ

    Τα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στους υπολογιστές τους έχουν πλέον ξεπεράσει τα νόμιμα. Το μήνα Μάιο, τα εμπορικά ηλεκτρονικά μηνύματα συνιστούσαν, για πρώτη φορά, το 51% όλων των μηνυμάτων που ελήφθησαν σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την MessageLabs, η οποία ανέλυσε 139,9 εκατομμύρια μηνύματα που εστάλησαν στο δικό της παγκόσμιο δίκτυο εμπορικών πελατών. Στις ΗΠΑ, οι εκείνοι που παρέχουν υπηρεσίες Internet καθώς και οι νομοθέτες εξετάζουν μια σειρά μέτρων για τη μείωση του spam, περιλαμβανομένης της χρήσης της νέας τεχνολογίας (της λεγόμενης "αυτορρύθμιση") και της νομοθεσίας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτές οι προσπάθειες δεν πρόκειται να αποδώσουν για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

    Πηγές: ICT Weekly / ZDNet / CNET News

    [38] Mειώνεται η κυκλοφορία των εφημερίδων διεθνώς

    Τζένη Χαραλαμπίδου 11/6/2003 5:59:00 μμ

    Μετά από μια περίοδο σημαντικής ανόδου, η παγκόσμια οικονομική ύφεση επηρέασε και τη βιομηχανία των εφημερίδων. Το τελευταίο διάστημα, μειώθηκαν τόσο τα διαφημιστικά έσοδα όσο και οι κυκλοφορίες σε πολλές αγορές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις Τάσεις του Παγκόσμιου Τύπου, που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN). Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε 1.200 εκδότες και συντάκτες από 85 χώρες στο 56ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εφημερίδων και στο 10ο Παγκόσμιο Φόρουμ Συντακτών στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας σημειώνει ότι η παγκόσμια κυκλοφορία εφημερίδων έπεσε κατά 0,35% το 2002 σε σχέση με το προηγούμενο έτος,

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας σε αριθμούς

    Στην έρευνα μεταξύ άλλων σημειώθηκαν τα εξής:

    - Η παγκόσμια κυκλοφορία εφημερίδων έπεσε κατά 0,35% το 2002 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από πέντε έτη συνεχούς ανόδου.

    - Τα διαφημιστικά έσοδα των καθημερινών εφημερίδων έπεσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά μόνο κατά 0,52%, όταν την προηγούμενη χρονιά είχαν πέσει κατά 5%.

    - Η κατανάλωση υπηρεσιών διαδικτύου και τα διαφημιστικά επίπεδα ήταν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα.

    - Οι δωρεάν εφημερίδες τα πήγαν εξαιρετικά καλά, με τα διαφημιστικά τους έσοδα να αυξάνονται κατά 55% τα τελευταία πέντε χρόνια, παρότι υπήρξε μια μικρή απώλεια πέρυσι.

    - Οι χώρες με επιτυχή προσέγγιση στους νεότερους αναγνώστες έτειναν να τα πηγαίνουν καλά και με όρους συνολικής κυκλοφορίας.

    Οι τάσεις για τον Παγκόσμιο Τύπο

    Η έρευνα, την οποία η WAN δημοσιεύει κάθε έτος από το 1987, περιλαμβάνει πληροφορίες για 70 χώρες. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι τάσεις για τον Παγκόσμιο Τύπο, του έτους 2003 είναι οι εξής:

    - Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων αυξήθηκαν διεθνώς κατά 28% στις χώρες που ερευνήθηκαν το διάστημα 2001-2002, και κατά 35% το διάστημα 1998-2002.

    - Στην Ε.Ε., οι 11 από τις 15 χώρες που ερευνήθηκαν, παρουσίασαν μειωμένες κυκλοφορίες το 2002 σε σχέση με το 2001.

    Για την πενταετία 1998-2002 τα στοιχεία ανά χώρα δείχνουν:

    - 11 χώρες παρουσίασαν απώλειες στις κυκλοφορίες.

    - Αύξηση κυκλοφορίας σε δύο χώρες της Ε.Ε. το έτος 2002: στην Ιταλία (2,8%) και στην Ιρλανδία (0,5%).

    - Εντεκα χώρες παρουσίασαν μείωση κυκλοφορίας: Αυστρία (-1,4%), Βέλγιο (-3,4%), Δανία (-1,6%), Φιλανδία (-3,2%), Γαλλία (-3,9%), Γερμανία (-2,5%), Ελλάδα (-6,4%), Λουξεμβούργο (-1,7%), Ολλανδία

    (-1,5%), Σουηδία (-0,4%) και Ηνωμένο Βασίλειο (-0,1%). Η κυκλοφορία στην Ισπανία παρέμεινε σταθερή, ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία για την Πορτογαλία.

    Για την πενταετία 1998-2002:

    - Η κυκλοφορία μειώθηκε σε 11 χώρες της Ε.Ε.: -9,9% στην Αυστρία,

    -6,9% στο Βέλγιο, -9,5% στη Δανία, -1,7% στη Φιλανδία, -5,1% στη Γαλλία, -7,7% στη Γερμανία, -6,5% στην Ελλάδα, -4,8% στο Λουξεμβούργο, -4,7% στην Ολλανδία, -3,5% στη Σουηδία, και -8,7% στο Ηνωμένη Βασίλειο.

    - Δύο χώρες αύξησαν τις κυκλοφορίες τους στο διάστημα των πέντε ετών: Η Ιρλανδία (6,1%) και η Ιταλία (0,1%).

    - Η κυκλοφορία στην Ισπανία παρέμεινε σταθερή.

    - Συνολικά, ο αριθμός των ημερήσιων εφημερίδων στην Ε.Ε. ήταν μειωμένος κατά 10% το 2002, δηλαδή από 1.100 έπεσαν στις 1.090.

    - Από το 1998, ο αριθμός των ημερήσιων εφημερίδων στην ΕΕ έπεσε κατά 49%.

    Στον υπόλοιπο κόσμο, μεγάλες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στις εξής χώρες:

    -6,3% στην Ισλανδία, 21,1% στην Κροατία, 12,8% στη Λετονία, 5,4% στην Ινδία και 8,5% στην Κίνα.

    Μεγαλύτερη ημερήσια κυκλοφορία εφημερίδων

    - Η Κίνα είναι διεθνώς η χώρα με τη μεγαλύτερη ημερήσια κυκλοφορία εφημερίδων στον κόσμο (82 εκατ. φύλλα).

    - Ακολουθεί η Ιαπωνία (70,8 εκατ.)

    - Μετά έρχεται τρίτη η Ινδία (57,8 εκατ.)

    - Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι ΗΠΑ (55,2 εκατ.).

    Οι μεγαλύτεροι αγοραστές εφημερίδων

    - Οι Νορβηγοί και οι Ιάπωνες παραμένουν οι μεγαλύτεροι αγοραστές εφημερίδων με 705 και 653 πωλήσεις εφημερίδων κάθε μέρα ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα.

    - Ακολουθούν οι Φιλανδοί (532)

    - Οι Σουηδοί (509) βρίσκονται στην τρίτη θέση

    - Ακολουθούν οι Ελβετοί (432).

    Ελλάδα: Μείωση κυκλοφοριών αλλά αύξηση διαφημιστικών εσόδων

    Στον τομέα της Διαφήμισης τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι:

    - Στην Ε.Ε., στις εννέα από τις 11 χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2002, παρατηρήθηκε μείωση στα διαφημιστικά έσοδα:

    -6% στην Αυστρία, -12,5% στη Γερμανία, -3,8% στην Ιρλανδία, -5,5% στην Ιταλία, -0,6% στο Λουξεμβούργο, -11,7% στην Ολλανδία, -4% στην Ισπανία, -7,2% στη Σουηδία, και -2,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μόνο δύο χώρες παρουσίασαν μικρή αύξηση διαφημιστικών εσόδων: το Βέλγιο (0,3%) και η Ελλάδα (0,9%).

    Ωστόσο, για τα προηγούμενα πέντε χρόνια (1998-2002), τα στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά:

    - Τα διαφημιστικά έσοδα ανέβηκαν σε οκτώ από τις 11 χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία:

    Αυστρία (17%), Βέλγιο (18,3%), Ελλάδα (22,3%), Ιρλανδία (24,5%), Ιταλία (25,7%), Λουξεμβούργο (30,5%), Ισπανία (15,4%) και Ηνωμένο Βασίλειο (25,1%). Οι χώρες που είχαν μείωση διαφημιστικών εσόδων την τελευταία πενταετία ήταν η Γερμανία (-15,8%), η Ολλανδία (-13%) και η Σουηδία (-13,9%).

    Στον χώρο του Διαδικτύου σύμφωνα με την ίδια έρευνα:

    - Η ταχεία αύξηση του αριθμού των on line εκδόσεων έχει σταθεροποιηθεί το διάστημα 2000-2002.

    - Το 79% των εφημερίδων έχουν πλέον τις δικές στους ιστοσελίδες, ενώ το 1998, παρουσία στο διαδίκτυο είχαν μόλις το 52% των εφημερίδων.

    - Στην Ευρώπη, η διαδικτυακή διαφήμιση αυξήθηκε στο Βέλγιο, στην Τσεχία, στην Εσθονία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στη Λετονία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    - Η διαδικτυακή διαφήμιση έπεσε στη Δανία, στη Φιλανδία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία.

    Τα στοιχεία για τις δωρεάν εφημερίδες πάντως είναι ενθαρρυντικά:

    - Η αύξηση του αριθμού των τίτλων των δωρεάν εφημερίδων επιβραδύνεται όσο ωριμάζει η αγορά, αλλά η κυκλοφορία τους αυξάνεται ουσιαστικά: 8% αύξηση από το 2001 στο 2002 και 6% αύξηση από το 1998-2002.

    - Τα διαφημιστικά έσοδά τους έπεσαν κατά 1% το 2002, ωστόσο αυξήθηκαν κατά 55% το διάστημα 1998-2002.

    Πηγές: WAN και ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 June 2003 - 19:04:04 UTC