Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισόβια στον Χρ. Κολοβό για τη δολοφονία 11χρονης
  • [02] Συνάντηση Ανάν- Ιακώβου στον ΟΗΕ
  • [03] ΣΥΝ: Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση
  • [04] Υπέρ του σχεδίου Ντ' Εστέν Γαλλία-Γερμανία
  • [05] Ο Περρίκος προσωρινά στη θέση του Χανς Μπλιξ
  • [06] Σαλαμπί: ''Ταχεία μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς''
  • [07] Βρέθηκε ομαδικός τάφος στη Βαγδάτη
  • [08] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης από ένοπλους Ιρακινούς
  • [09] Σύνοδος του ΟΠΕΚ για πλαφόν ημερήσιας παραγωγής
  • [10] ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Προειδοποιεί με απεργία
  • [11] Παράταση για τον ειδικό μηχανισμό σήμανσης στοιχείων
  • [12] Πόλο: Εκτός ημιτελικών η εθνική Γυναικών
  • [13] Καθ' οδόν για τον Αρη το ''Σπίριτ''

    [01] Ισόβια στον Χρ. Κολοβό για τη δολοφονία 11χρονης

    10/6/2003 8:18:00 μμ

    Ενοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Πρέβεζας, ο 36χρονος Χρήστος Κολοβός, στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η απόφαση εκδόθηκε το απόγευμα και ενώ το Δικαστήριο ολοκλήρωνε την τέταρτη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης. Το στυγερό έγκλημα είχε γίνει στις 14 Μαΐου πέρυσι, σε συνοικία των Ιωαννίνων.

    Οι γνώμες των ψυχιάτρων διίσταντο

    Ο Κολοβός είχε παρασύρει την 11χρονη γειτονοπούλα του, Μαρία Διδασκάλου στο κατάστημα σιδερικών που διατηρούσε στη γειτονιά του παιδιού, με αφορμή τα σκυλάκια του, τα οποία το κοριτσάκι συχνά επισκεπτόταν για να παίξει μαζί τους. Τη στραγγάλισε με ένα σκοινί, τύλιξε το κορμάκι της με υαλοβάμβακα και το σκέπασε με τεμάχια πολυουρεθάνης, για να το τοποθετήσει στη συνέχεια κάτω από ένα κρεβάτι στο γραφείο του. Σκόπευε μόλις νυχτώσει να μεταφέρει τη σορό σε ένα κτήμα του στην Αρτα και να τη θάψει για να εξαφανίσει τα ίχνη.

    Η μητέρα του παιδιού, μαζί με γείτονες, αφού αναζήτησε παντού το παιδί, ακόμη και στο κατάστημα του Κολοβού, χωρίς να το βρουν, ειδοποίησαν την αστυνομία, που άρχισε και αυτή έρευνες. Οι αστυνομικοί έφθασαν και στο κατάστημα του Κολοβού, όπου δεν άργησαν να βρουν το άψυχο κορμάκι του παιδιού.

    Τότε, αλλά και τώρα στο δικαστήριο, ο Κολοβός, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε το κοριτσάκι, για να εκπληρώσει ένα... τάμα που είχε κάνει για να ησυχάσουν οι ψυχές του παππού και της γιαγιάς του, αλλά δεν μπόρεσε να το ολοκληρώσει, γιατί πρόλαβαν και βρήκαν το πτώμα της 11χρονης πριν το θάψει.

    Οι γνώμες των ψυχιάτρων που τον εξέτασαν διχάστηκαν. Οι τρεις έλεγαν ότι ο Κολοβός ''τα έχει 400'', ενώ οι άλλοι τρεις έκαναν λόγο για ψυχολογικά προβλήματα.

    Τελικά το δικαστήριο έκρινε ότι το στυγερό έγκλημα έγινε από τον 36χρονο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επέβαλλαν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    [02] Συνάντηση Ανάν- Ιακώβου στον ΟΗΕ

    10/6/2003 10:26:00 μμ

    Σε χαλάρωση των όρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, προσανατολίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά και τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι αναμένει τις παρεμβάσεις της ΕΕ και της Ουάσινγκτον, αλλά κυρίως το τι θα προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία. Ο Κόφι Ανάν θεωρεί απόλυτα υπεύθυνο τον Ραούφ Ντενκτάς και έμμεσα την Αγκυρα για το ναυάγιο των συνομιλιών και για το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει το ζήτημα της Κύπρου.

    Ικανοποιημένος ο Κ. Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά

    Ο κ. Ιακώβου σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε ότι κύρια θέματα της συζήτησής τους ήταν οι προκλητικές κινήσεις των τουρκικών, κατοχικών στρατευμάτων στα Στροβίλια και η μερική άρση των περιορισμών που είχε επιβάλει η τουρκική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια.

    Οσον αφορά την κατάσταση στα Στροβίλια, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "ο Γ.Γ. καταδικάζει την τακτική των Τούρκων", ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι "είναι θετική η αναφορά για τα Στροβίλια στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λαμβάνοντας υπόψη την ορολογία που χρησιμοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και γι' άλλα θέματα".

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον Κ. Ανάν την πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να διαπραγματευτεί ανά πάσα στιγμή, με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρεις σημαδιακές ημερομηνίες, όσον αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου:

    1) Οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα μέσα στο Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

    2) Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου 2004

    3) Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε το Δεκέμβριο του 2004, όπου θα συζητηθεί η πιθανότητα να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Ιακώβου, ο Κόφι Ανάν είναι πλήρως ικανοποιημένος από τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του προέδρου κ. Παπαδόπουλου επισημαίνοντας ότι "η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θεωρείται (από τον κ. Ανάν) ως πρόοδος ή λύση του προβλήματος, αλλά απλά ότι συντείνουν στη βελτίωση του κλίματος".

    Στη συνάντηση Ανάν-Ιακώβου ήταν παρόντες ο Αλβαρο ντε Σότο, ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας, Κ. Πρέντεργκαστ, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Υπουργού, Α. Μαυρογιάννης και ο επιτετραμμένος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, Γ. Κασουλίδης.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο, ο οποίος προς το παρόν ασχολείται μόνο με το Κυπριακό, αλλά όπως αναφέρει διπλωματική πηγή, αν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν υπάρξει θετική κίνηση από πλευράς του Ντενκτάς και της Αγκυρας, τότε ο Γ.Γ θα του αναθέσει άλλα καθήκοντα.

    Ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    [03] ΣΥΝ: Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση

    10/6/2003 10:20:00 μμ

    Η εμμονή της κυβέρνησης στην ίδια πολιτική αποδεικνύει ότι έχει καταντήσει αυτοσκοπός η κατοχή της εξουσίας, δήλωσε στο Κιλκίς όπου περιοδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε στην ομιλία του ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια του δικομματισμού, που αυτοσυντηρείται από τη νομή της εξουσίας, και μιλάνε σαν να έχουν την κοινωνία στο ψυγείο και τους πολίτες στην τσέπη.

    Βολές κατά του δικομματισμού

    Ο ΣΥΝ, δήλωσε, ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν διαφορετικά και να στηρίξουν το διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής που προτείνει και διεκδικεί.

    Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα διαμαρτυρηθούν για τα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα της ΕΕ, θα διεκδικήσουν την κοινωνική, δημοκρατική και οικολογική Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι δεν θέλουν να γίνει η ΕΕ παράρτημα των ΗΠΑ ούτε οι δημοκρατικοί θεσμοί των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων να προσφερθούν ως λάφυρο στην αμερικανική αυτοκρατορική επιβολή.

    [04] Υπέρ του σχεδίου Ντ' Εστέν Γαλλία-Γερμανία

    10/6/2003 7:38:00 μμ

    Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι οι χώρες τους είναι αποφασισμένες να συμβάλουν ουσιαστικά, προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στη Χαλκιδική, στις 19 και 20 Ιουνίου.

    Κοινές θέσεις με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπογράμμισε πως "η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα και χωρίς 'εκπτώσεις' τις προτάσεις του Ντ' Εστέν", εξηγώντας έμμεσα το γεγονός αυτής της ανεπιφύλακτης υποστήριξης με το ότι οι προτάσεις ανταποκρίνονται στο πνεύμα της κοινής γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας και των κοινών θέσεων που είχαν διατυπώσει προ μηνών οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών για τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε.

    "Υπάρχει πλέον η ευοίωνη προοπτική και μία καλή ευκαιρία να έχουμε μία επιτυχή κατάληξη στη Θεσσαλονίκη", πρόσθεσε ο Σρέντερ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως "υιοθετούμε χωρίς 'ναι μεν, αλλά...'" το σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού προκειμένου "η Θεσσαλονίκη να επιτύχει...".

    Αξιωματούχος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε πως η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι δύο ηγέτες και η ανεπιφύλακτη υποστήριξη των προτάσεων Ντ' Εστέν αποσκοπούν στο να δοθεί ένα "θετικό μήνυμα" και να δημιουργηθεί ένα "εποικοδομητικό κλίμα" και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση "επιβολής" του σχεδίου στους υπόλοιπους εταίρους, επειδή αυτό ανταποκρίνεται σε έναν "γαλλογερμανικό κοινό παρονομαστή".

    "Η Ελληνική Προεδρία έχει την πολιτική βούληση και διαθέτει και την πείρα και την ικανότητα και την ευαισθησία που απαιτείται για να οδηγήσει σωστά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", πρόσθεσε ο συνεργάτης του Σρέντερ, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο ενός "απαισιόδοξου σεναρίου" για τη Θεσσαλονίκη έχει "ποιοτικά συρρικνωθεί".

    Αριστες οι σχέσεις των δύο χωρών

    Οι κύριοι Σιράκ και Σρέντερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. "Δεν υπάρχει κανένα διμερές πρόβλημα μεταξύ μας και πολύ σπάνια υπήρχε τέτοιο επίπεδο συνεργασίας στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης", είπε ο κ. Σρέντερ, ενώ ο κ. Σιράκ -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- είπε πως η στενότατη συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας όχι μόνον δεν δημιουργεί προβλήματα σε άλλους εταίρους, αλλά αποτελεί αξίωση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα υπενθύμισε την κριτική που ασκήθηκε στις δύο χώρες, ότι "φρενάρουν" τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν υπήρχαν μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου "τριβές" και διαφωνίες, όπως αυτές που υπήρχαν πριν και που κορυφώθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας.

    Η "συνταγή της επιτυχίας", κατά τον Γκ. Σρέντερ, έγκειται στο να κατανοεί και να συνυπολογίζει η κάθε πλευρά τα συμφέροντα της άλλης. Αυτό ισχύει π.χ. για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), όπου η Γερμανία παίρνει υπόψη της τα ειδικά συμφέροντα της Γαλλίας και για τη Βιομηχανική Πολιτική, όπου η Γαλλία παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα της Γερμανίας.

    Σε αυτό το πνεύμα Σιράκ και Σρέντερ χειρίστηκαν την προετοιμασία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα επιμείνουν στο να παραμείνει η οροφή των δαπανών ως έχει.

    Στρατιωτικές αποστολές σε Αφγανιστάν- Κονγκό

    Κλίμα συναίνεσης υπήρξε σχετικά με τη συμμετοχή της Γερμανίας στην υπό γαλλική ηγεσία ειρηνευτική δύναμη της Ε.Ε, με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, στο Κονγκό.

    Αρχικά η Γερμανία είχε τοποθετηθεί επιφυλακτικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το "μέγιστο" που μπορεί να προσφέρει είναι λογιστική υποστήριξη και ένα αεροπλάνο με νοσοκομειακή υποδομή, αποκλείοντας ταυτόχρονα την αποστολή μάχιμων στρατιωτικών.

    Ωστόσο, η επίθεση που έγινε στην Καμπούλ ενάντια σε γερμανική περίπολο της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν -με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Γερμανών, των οποίων οι σοροί μεταφέρθηκαν την Τρίτη στη Γερμανία και τον βαρύ τραυματισμό άλλων 28 στρατιωτών- διαμόρφωσαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα όχι μόνον ένα ακόμη πιο "αρνητικό" κλίμα για μία ενδεχόμενη συμμετοχή γερμανικών μονάδων στην αποστολή του Κονγκό, αλλά έθεσαν και γενικότερα το θέμα της συνέχισης της γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, με τη μορφή ερωτημάτων για τα μέτρα ασφάλειας, τον εξοπλισμό και την αριθμητική ισχύ της.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν διατύπωσε την παραμικρή απαίτηση έναντι της Γερμανίας για την αποστολή του Κονγκό, ξεκαθαρίζοντας ότι "είναι αυτονόητο πως θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και όχι παραπάνω".

    Ο Ζακ Σιράκ έσπευσε αμέσως να στηρίξει τον Σρέντερ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες που έχει αναλάβει η Γερμανία στις άλλες ειρηνευτικές αποστολές που "τρέχουν" και δηλώνοντας ότι "το σημαντικό είναι, ως μήνυμα, ότι η Γερμανία θα είναι παρούσα σε αυτήν την πρώτη στρατιωτική ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός των ορίων της Ευρώπης".

    ''Φιλοευρωπαϊκό μήνυμα'' η απόφαση της Βρετανίας για το Ευρώ

    Αναφορικά τέλος με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει η Βρετανία να παραμένει εκτός της ζώνης του Ευρώ, οι δύο πολιτικοί την ερμήνευσαν κυρίως στην κατεύθυνση της αναβολής και όχι της απόρριψης. "Είχαμε εκ των προτέρων ενημερωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην απορρίψει την είσοδο στην ευρωζώνη, αλλά να περιμένει ακόμη ένα διάστημα", είπε ο Σιράκ προσθέτοντας ότι "επιθυμία μας είναι να έρθει και η Βρετανία, αλλά δεν πιέζουμε..."

    Ακόμη πιο αισιόδοξη ήταν η τοποθέτηση του Σρέντερ, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί ένα "θετικό φιλοευρωπαϊκό μήνυμα", γιατί αφενός μεν διέψευσε αυτούς που περίμεναν μία "επί της αρχής" απόρριψη του Ευρώ και, αφετέρου, γιατί δίνει ρητά την προοπτική της επανεξέτασης του ζητήματος μέσα σε ένα χρόνο.

    [05] Ο Περρίκος προσωρινά στη θέση του Χανς Μπλιξ

    10/6/2003 11:13:00 μμ

    Στη θέση του προσωρινού εκτελεστικού διευθυντή της Επιτροπής για Παρακολούθηση, Επαλήθευση και Ελεγχο (UNMOVIC) παράνομων όπλων στο Ιράκ διορίστηκε ο Δημήτρης Περρίκος από τον γ.γ. του ΟΗΕ και αναλαμβάνει καθήκοντα την Ιη Ιουλίου, μετά την αποχώρηση του Χανς Μπλιξ. Ο κ. Περρίκος ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής που διεξήγαγε επιτοπίως επιθεωρήσεις στο Ιράκ. Την απόφαση του διορισμού ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του γ.γ., Φρεντ Εκχαρντ, "λόγω της αποχώρησης του κ. Μπλιξ από τη θέση του επικεφαλής της UNMOVIC στα τέλη του μήνα, εν' αναμονή μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να υπάρξουν μελλοντικές ρυθμίσεις που θα υλοποιούν άλλες αποφάσεις του οργάνου για τον αφοπλισμό του Ιράκ".

    Ο κ. Περρίκος από τον Ιανουάριο του 2003 υπηρετεί ως αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNMOVIC, ενώ έχει διατελέσει για μια τριετία διευθυντής του τομέα σχεδιασμού και επιχειρησιακών δράσεων της Επιτροπής.

    O κ. Εκχαρντ αναφέρθηκε περιληπτικά στην επί 28 έτη θητεία του κ. Περρίκου στην UNMOVIC, στην "εκτενή εμπειρία" του στο Ιράκ, κυρίως από το τέλος του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, καθώς και στην εμπειρία του ως επικεφαλής κλιμακίου που επιβεβαίωσε τον τερματισμό των πυρηνικών προγραμμάτων της Ν. Αφρικής το 1991. Επίσης, μίλησε για την τεχνική του κατάρτιση και για την ελληνική του καταγωγή.

    Ο Δημήτρης Περρίκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1935 και είναι κάτοχος διδακτορικού στη χημεία από το πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ακολούθησε μια πετυχημένη επιστημονική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Διεθνή Ατομική Ενέργεια.

    [06] Σαλαμπί: ''Ταχεία μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς''

    10/6/2003 9:43:00 μμ

    Αχμέντ Σάλαμπι

    Μια ταχεία μεταφορά της εξουσίας στον ιρακινό λαό, ευχήθηκε την Τρίτη ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Σάλαμπι. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε, κατά τον ίδιο, τις έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Σάλαμπι κατέκρινε ''τις επιφυλάξεις'' των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ να ξεκινήσουν αμέσως τις πολιτικές διαδικασίες στο Ιράκ, σε ομιλία του στο Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση του αμερικανού διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, να εγκαταλείψει την ιδέα διενέργειας μιας εθνικής διάσκεψης, την οποία είχε αρχικώς υποσχεθεί για άτυπες διαβουλεύσεις, υπό τις ΗΠΑ, με στόχο να σχηματιστεί μια ιρακινή διοίκηση.

    Αναγκαία μια ιρακινή δύναμη ασφαλείας

    ''Δεν είναι δυνατόν να γεννήσει κανείς ηγετικά στελέχη. Οι ηγέτες αναδύονται από την πολιτική σκηνή. Και ο καλύτερος τρόπος να δει κανείς να αναδύονται Ιρακινοί ηγέτες είναι να ξεκινήσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία'', τόνισε ο κ. Σάλαμπι.

    Όσο για την κατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ, ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ ''έχουν εμπλακεί σε μια κατάσταση που δεν τους είναι καθόλου οικεία'' καλώντας παράλληλα για την άμεση δημιουργία μιας ιρακινής δύναμης ασφαλείας.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, ο κ. Μπρέμερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα στο Ιράκ ως βασικό μέτρο για μια σταθερή επιτυχία στη χώρα αυτή.

    Χωρίς έναν ιδιωτικό τομέα που να ανθεί, το Ιράκ θα αντιμετωπίσει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα ανεργίας, πρόσθεσε ο κ. Μπρέμερ.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι θα χορηγηθούν άμεσα στο Ιράκ 100.000.000 δολάρια αρχικώς για τη δημιουργία κυβερνητικών δομών και για την ανακατασκευή δρόμων στη χώρα.

    Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τα ''παγωμένα'' ιρακινά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν επίσης και για την καταβολή μισθών των δύο προηγούμενων μηνών, που φτάνουν περίπου τα 500.000.000 δολάρια.

    [07] Βρέθηκε ομαδικός τάφος στη Βαγδάτη

    10/6/2003 9:23:00 μμ

    Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί ανέφεραν ότι σε ένα χώρο έξω από την Βαγδάτη βρέθηκε ομαδικός τάφος που περιείχε πτώματα πολιτών που εκτελέστηκαν προσφάτως, λίγο πριν ο τότε πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν καταρρεύσει μαζί με το καθεστώς του, γράφει στο φύλλο της Τρίτης, η εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ''. Τα θύματα, που είναι θαμμένα σε περιοχή του Πάρκου Σαλμάν, 30 χιλιόμετρα νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, πιθανώς να ήταν αντίπαλοι του τότε καθεστώτος και λιποτάκτες του ιρακινού στρατού. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο ομαδικός τάφος περιείχε τουλάχιστον εκατό πτώματα, πολλά από τα οποία έχουν εκταφεί, ίσως από συγγενικά τους πρόσωπα. Πληροφορίες από Ιρακινούς αναφέρουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ είχε προχωρήσει λίγο πριν την πτώση του τον Απρίλιο, σε μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και λιποτακτών.

    [08] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης από ένοπλους Ιρακινούς

    10/6/2003 11:41:00 μμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα της Τρίτης από ενόπλους Ιρακινούς ενώ βρίσκονταν σε ένα κέντρο συλλογής όπλων στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική αμερικανική διοίκηση (Centcom). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατιώτης, ένας αλεξιπτωτιστής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, σκοτώθηκε ενώ μαζί με το συνάδελφο του συνέλεγαν όπλα. "Οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο για νοσηλεία, όμως ο ένας υπέκυψε στα τραύματα του. Ο δεύτερος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση", πρόσθεσε η Centcom.

    [09] Σύνοδος του ΟΠΕΚ για πλαφόν ημερήσιας παραγωγής

    10/6/2003 9:30:00 μμ

    Λίγότερο από ένα 24ωρο από την έναρξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου του ΟΠΕΚ στη Ντόχα του Κατάρ, ο Σαουδάραβας υπουργός του Πετρελαίου, Αλι αλ Νουάιμι, ζήτησε από τα μέλη του καρτέλ συμφωνία σε ''συναινετικές ενέργειες'', ενώ τόνισε ότι όλα τα δεδομένα της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς θα επανεκτιμηθούν την Τετάρτη στη Ντόχα ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις''. Η σύνοδος στο Κατάρ είναι έκτακτη και συμμετέχουν η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, το Ιράν, το Κουβέιτ, η Λιβύη, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, βέβαια το Κατάρ, ενώ το Ιράκ αν και μέλος του ΟΠΕΚ δεν θα αντιπροσωπευθεί. Τις εργασίες της συνόδου θα παρακολουθήσουν τα μη μέλη του ΟΠΕΚ, Ρωσία, Συρία, Μεξικό, Ομάν και Αγκόλα.

    Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιγιάν Ναμντάρ Ζανγκενέχ υποστήριξε στις δικές του δηλώσεις από την Ντόχα ότι σε αυτή τη συγκυρία η διεθνής προσφορά πετρελαίου υπερβαίνει τη συνολική ζήτηση του μαύρου χρυσού.

    Οι αναλυτές πιστεύουν ότι παρά αυτήν την εκτίμηση του Ιρανού αξιωματούχου, ενδέχεται οι υπουργοί του καρτέλ να κρίνουν επαρκείς τις διαμορφούμενες τιμές ποικιλιών του προϊόντος και να μεταθέσουν για αργότερα φέτος τη λήψη των αποφάσεων για ένα νέο χαμηλότερο πλαφόν ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ.

    Ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου διακυμαίνονται διεθνώς κοντά στα υψηλότερα 12 εβδομάδων, παραμονή της συνόδου του Κατάρ, κυρίως λόγω των χαμηλών αποθεματικών των μεγάλων καταναλωτών, οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι θα τονιστεί από τους υπουργούς του ΟΠΕΚ ότι προέχει η απόλυτη και διαρκής συμμόρφωση με τις διαμορφωμένες ποσοστώσεις παραγωγής ανά μέλος του καρτέλ.

    Στα τέλη του 2001 ΟΠΕΚ και μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου μη μέλη του προχώρησαν σε αισθητή συνολικά μείωση παραγωγής.

    Αναλυτής της βρετανικής πετρελαϊκής αγοράς προέβλεψε ότι το κλίμα ανταγωνισμού είναι πλέον οξύ και ο ΟΠΕΚ θέλοντας να εδραιώσει το μερίδιό του στη διεθνή αγορά είναι κατά πάσα πιθανότητα αδύνατο να προχωρήσει από την Τετάρτη σε ρητή μείωση του πλαφόν της συνολικής παραγωγής του ημερησίως. Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, που το Ιράκ δεν θα μπορεί πιθανώς πολύ πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου να επαναλάβει ουσιώδεις εξαγωγές του δικού του πετρελαίου.

    Τέλος υπάρχουν πληροφορίες ότι το αργότερο τον Αύγουστο θα γίνει η πέμπτη φέτος υπουργική σύνοδος του διεθνούς καρτέλ του πετρελαίου.

    [10] ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Προειδοποιεί με απεργία

    10/6/2003 8:14:00 μμ

    Με 48ωρη απεργία, απαντά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στις προθέσεις της κυβέρνησης να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας βάσει προηγούμενων σχεδίων, τα οποία στο παρελθόν η Ομοσπονδία είχε απορρίψει. Σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ τάχθηκε υπέρ της διαφύλαξης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Πιλαλείοδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την Ομοσπονδία για καμία από τις προωθούμενες ρυθμίσεις ενώ από την πλευρά του ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για αλλαγή της σωστής πολιτικής που ακολουθείτο στο χώρο της ενέργειας.

    "Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει αυτή η πολιτική", είπε χαρακτηριστικά ο Α. Ρίζος.

    Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, καταλογίζουν στις πολιτικές της κυβέρνησης, έντονη αντίφαση, καθώς από τη μια μεριά προχωρά στη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με ιδιωτική εταιρία επιδιώκοντας και από την άλλη ενισχύει οικονομικά τη δημιουργία ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποδυναμώνοντας έτσι τη ΔΕΗ έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών της στην ΕΕ.

    [11] Παράταση για τον ειδικό μηχανισμό σήμανσης στοιχείων

    10/6/2003 7:57:00 μμ

    Παρατείνεται η προθεσμία εφαρμογής του ειδικού φορολογικού μηχανισμού σήμανσης στοιχείων από τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη διάτρηση των τιμολογίων και των αποδείξεων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση της αρχικής προθεσμίας που έληγε τον Ιούλιο, γίνεται για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

    Οι νέες προθεσμίες που ορίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι οι ακόλουθες:

    για τις ανώνυμες εταιρίες με ΑΦΜ που λήγει στο 1,2,3 μέχρι 1/9/2003 για τις εταιρίες με ΑΦΜ που λήγει στο 4,5,6 μέχρι 5/9/2003 για τις εταιρίες με ΑΦΜ που λήγει στο 7,8,9 μέχρι 10/9/2003 και για τις εταιρίες με ΑΦΜ που λήγει στο 0 μέχρι 15/9/2003. Για τα λοιπά νομικά πρόσωπα (ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ) μέχρι τις 31/8/2003. Για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα μέχρι 30/9/2003. Για τις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 2.934.702 ευρώ και μέσο όρο προσωπικού 50 άτομα και άνω, η σχετική προθεσμία εφαρμογής του μέτρου παρατείνεται μέχρι 31/10/2003. Και για τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως από τη νομική μορφή τους, οι οποίες εκδίδουν φορολογικά στοιχεία εκτός εγκατάστασης ή έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή με λογισμικό μη συμβατό με ήδη πιστοποιημένα προγράμματα, η σχετική προθεσμία παρατείνεται μέχρι 31/10/2003.

    [12] Πόλο: Εκτός ημιτελικών η εθνική Γυναικών

    10/6/2003 8:04:00 μμ

    Εκτός ημιτελικών έμεινε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λιουμπλιάνας. Τα κορίτσια του Φώντα Μουδάτσιου ηττήθηκαν 6-5 στα προημιτελικά από την Ολλανδία αν και στο 3ο επτάλεπτο κατάφεραν να προηγηθούν με 5-4. Όμως οι Ολλανδέζες ισοφάρισαν και στη συνέχεια έφθασαν στη νίκη με την εθνική μας να έχει τραγικά ποσοστά στην παίκτρια παραπάνω (0/9 έναντι 1/7 για τις αντιπάλους μας). Έτσι, η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη την Ισπανία για τις θέσεις 5-6, ενώ η Ολλανδία θα παίξει στα ημιτελικά με την Ιταλία. Στον δεύτερο προημιτελικό, η Ρωσία κέρδισε 12-10 την Ισπανία και στα ημιτελικά θα παίξει με την Ουγγαρία. Στον αγώνα για τις θέσεις 7-8 η Γερμανία νίκησε εύκολα 21-1 τη γηπεδούχο Σλοβενία.

    Τα επτάλεπτα του αγώνα Ολλανδία-Ελλάδα: 1-3, 2-1, 1-1, 2-0.

    Τα τέρματα της εθνικής μας σημείωσαν οι Κανελλοπούλου (2), Ασιλιάν (1), Μωραϊτίδου (1) και Οικονομοπούλου (1), ενώ για την Ολλανδία σκόραραν οι Ντε Μπρούιν (3), Κάιπερς (12) και Κάπεν (1).

    Τα σημερινά αποτελέσματα συνοπτικά:

    Ρωσία-Ισπανία 12-10

    Ολλανδία-Ελλάδα 6-5

    Γερμανία-Σλοβενία 21-1

    Οι ομάδες την Τετάρτη έχουν ρεπό και οι αγώνες ξεκινούν και πάλι την Πέμπτη, όπου θα γίνουν οι αναμετρήσεις:

    Θέσεις 5-6

    13.00 Ισπανία-Ελλάδα Ημιτελικά

    14.30 Ιταλία-Ολλανδία

    16.00 Ουγγαρία-Ρωσία

    [13] Καθ' οδόν για τον Αρη το ''Σπίριτ''

    10/6/2003 10:44:00 μμ

    Εκτοξεύτηκε την Τρίτη από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το πρώτο από τα δίδυμα διαστημικά οχήματα της NASA, με προορισμό τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο πύραυλος ''Δέλτα 2'', μεταφέρει το "Σπίριτ", ρομποτικό όχημα με δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών στην επιφάνεια του Αρη. Και τα δύο ρομπότ αναμένεται να προσεδαφιστούν τον ερχόμενο Ιανουάριο για να πραγματοποιήσουν γεωλογικές αναλύσεις ώστε να επιβεβαιωθεί αν υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη μεγάλες ποσότητες νερού. ''Βλέπουμε μια καθαρή αποκόλληση'', είπε ένας υπεύθυνος του κέντρου ελέγχου, ευχόμενος στον ''Σπίριτ'' ''ένα καλό ταξίδι και μια επιτυχημένη αποστολή''.

    Ευνοϊκή περίοδος για αποστολές

    Η εκτόξευση του μη επανδρωμένου πυραύλου που μετέφερε τον ''Σπίριτ'' έγινε στις 13:58 τοπική ώρα (20:58 ώρα Ελλάδας) και 37 λεπτά αργότερα ο τρίτος και τελευταίος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε με επιτυχία αφήνοντας τον ''Σπίριτ'' να συνεχίσει μόνος του το ταξίδι των επτά μηνών προς τον Αρη.

    Η αμερικανική αποστολή στον κόκκινο πλανήτη έπεται της πρώτης ευρωπαϊκής αποστολής με το "Μαρς Εξπρές" και τον βολιστήρα "Μπιγκλ 2" από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Η βιασύνη των διαστημικών υπηρεσιών και το αυξημένο ενδιαφέρον για τον Αρη οφείλεται στη ευνοϊκή αυτήν την περίοδο θέση του κόκκινου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα, η οποία θα τον φέρει πιο κοντά παρά ποτέ στον πλανήτη μας.

    Τα αμερικανικά ρομποτικά οχήματα "Σπίριτ" και "Ινσπιρέισον" οφείλουν τα ονόματά τους στην εννιάχρονη Αμερικανίδα, Σόφι Κόλις από την Αριζόνα, η οποία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε για την βάπτιση των δύο σκαφών.

    Τα δύο οχήματα της NASA, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στον πλανήτη Αρη στις αρχές του 2004, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν ενδείξεις ύπαρξης νερού κατά το γεωλογικό παρελθόν του Aρη. Θα διανύουν απόσταση περίπου 40 μέτρων κάθε 23 ώρες, όσο περίπου διαρκεί η ημέρα στον Aρη, και θα εξετάσουν το περιβάλλον με πέντε διαφορετικά όργανα. Σε αυτά περιλαμβάνονται πανοραμική κάμερα, μικροσκόπιο και μια συσκευή που μπορεί να τρυπά βράχους για την ανάλυση του εσωτερικού τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 June 2003 - 20:59:13 UTC