Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής διάκριση για το ''Ελ. Βενιζέλος''
  • [02] Θεσ/νίκη: Μολότοφ σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας
  • [03] Στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός
  • [04] Σκανδαλίδης: Προτεραιότητα οι νησιωτικές περιοχές
  • [05] ''Καίνε'' τα πειστήρια Γιωτόπουλο- Σ. Ξηρό
  • [06] Περιοδεία Μπερλουσκόνι σε Μ. Ανατολή, Αίγυπτο
  • [07] Εκλογή νέου προέδρου της 58ης Συνέλευσης του ΟΗΕ
  • [08] Επίθεση στην Αυστραλία σχεδίαζε η Αλ Κάιντα
  • [09] Αμμοθύελλα στην Αυστραλία
  • [10] Εκρηξη αερίου σε πολυκατοικία στο Γκρόζνι
  • [11] Τραυματισμός Ιρακινών πολιτών κατά τη διάρκεια ελέγχου
  • [12] Κλεισμένοι στα μεταλλωρυχεία οι 100 εργαζόμενοι
  • [13] Συμφωνία ΠΑΟ με Ογκουνσότο
  • [14] Αρση βαρών: 4ος ο Κουρτίδης
  • [15] Η ζωφόρος του Παρθενώνα σε CD-ROM
  • [16] Ταϊλάνδη: Με το πατρικό τους όνομα πλέον οι γυναίκες
  • [17] Έσπασε τη μύτη του ο Μπάρι Μανίλοου

    [01] Διεθνής διάκριση για το ''Ελ. Βενιζέλος''

    6/6/2003 8:51:00 πμ

    Ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" τιμήθηκε με το βραβείο Eagle 2003 του διεθνούς οργανισμού αερομεταφορών ΙΑΤΑ που εκπροσωπεί 280 αερομεταφορείς απ' όλο τον κόσμο. Το βραβείο δόθηκε σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του αερολιμένα στον κλάδο των αερομεταφορών με την εφαρμογή μέτρων συγκράτησης ή μείωσης των χρεώσεών του προς τις αεροπορικές εταιρείες. Το ίδιο βραβείο έλαβαν τα αεροδρόμιο Σιγκαπούρης και Μελβούρνης.

    [02] Θεσ/νίκη: Μολότοφ σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας

    Πηγή: ΑΠΕ 6/6/2003 10:49:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εμπρηστική επίθεση με βόμβα μολότοφ πραγματοποίησαν τα ξημερώματα άγνωστοι σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται μπροστά από τη φυσικομαθηματική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία οι δράστες έρριξαν την αυτοσχέδια εμπρηστική βόμβα λίγο πριν τις 6 το πρωί πάνω στο μηχάνημα ΑΤΜ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Να σημειωθεί ότι το μηχάνημα δεν λειτουργούσε και δεν υπήρχαν χρήματα σ' αυτό.

    [03] Στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός

    6/6/2003 8:54:00 πμ

    Νέα περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες άρχισε ο πρωθυπουργός, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σημίτης βρίσκεται από την Πέμπτη στο Παρίσι όπου την σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    [04] Σκανδαλίδης: Προτεραιότητα οι νησιωτικές περιοχές

    6/6/2003 9:33:00 πμ

    Αρση των ανισοτήτων ανάμεσα στις ηπειρωτικές και στις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Επιτροπής Περιφερειών που πραγματοποιείται στη Ρόδο. Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε οι νησιωτικές περιοχές να θεωρηθούν πρώτης προτεραιότητας και να τυγχάνουν των ανάλογων χρηματοδοτήσεων απ' όλα τα προγράμματα.

    Επίσης, ζήτησε η απόφαση της Επιτροπής να διαβιβαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ώστε να παρθεί η οριστική απόφαση.

    Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για μετεξέλιξη της Επιτροπής Περιφερειών σε Ευρωπαϊκή Γερουσία, που θ' αποτελέσει ένα νέο σημαντικό αντιπροσωπευτικό Σώμα στον κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι εργασίες της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούνται στο Μέγαρο των Ιπποτών, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η 40η Σύνοδος των Γενικών Διευθυντών Δημόσιας Διοίκησης.

    [05] ''Καίνε'' τα πειστήρια Γιωτόπουλο- Σ. Ξηρό

    6/6/2003 11:50:00 πμ

    Τρία αποτυπώματα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και ένα του Σάββα Ξηρού, που βρέθηκαν σε έπιπλα της γιάφκας της οδού Πάτμου, "καίνε" τους δυο κατηγορούμενους για συμμετοχή στη 17Ν. Ο Ιωάννης Γιαννακούρης προϊστάμενος του τμήματος εξερεύνησης εγκληματολογικών ερευνών, παρουσίασε τα πειστήρια που βρέθηκαν στην οδό Πάτμου. Είχε προηγηθεί ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης αν θα καταθέσει ως μάρτυρας ή όχι η οποία όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Ένσταση υπέβαλε η υπεράσπιση του Βασίλη Τζωρτζάτου, υποστηρίζοντας ότι ο αστυνόμος κ. Γιαννακούρης, ο οποίος είναι προϊστάμενος του τμήματος εξερεύνησης της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ασφάλειας και συνοδεύει τα πειστήρια, δεν πρέπει να καταθέσει ως μάρτυρας, επειδή έχει ασκήσει και ανακριτικά καθήκοντα.

    [06] Περιοδεία Μπερλουσκόνι σε Μ. Ανατολή, Αίγυπτο

    6/6/2003 10:45:00 πμ

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε την Πέμπτη επίσημες συνομιλίες στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους του ζήτησε να μεταβεί προσεχώς στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες που θα έχει εκεί. Ο κ. Μπελουσκόνι επιβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση τη Δευτέρα 9 Ιουνίου.

    Πηγές της συνοδείας του ανέφεραν ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, ενώ πρόσθεσαν ότι αναμένουν ο Ιταλός πρωθυπουργός να περιοδεύσει και στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ιορδανία. "Πρέπει να τονωθεί η οικονομία της περιοχής, να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Χωρίς οικονομική ανάκαμψη δεν νοείται ειρήνευση" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισήμανε ο κ. Μπερλουσκόνι.

    [07] Εκλογή νέου προέδρου της 58ης Συνέλευσης του ΟΗΕ

    6/6/2003 10:27:00 πμ

    Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνέρχεται για να εκλέξει τον υπουργό Εξωτερικών της Σεντ Λούσια, Τζούλιαν Χούντε, ως πρόεδρο της 58ης συνόδου, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσαν διπλωμάτες του διεθνούς οργανισμού. Ο Χούντε θα αντικαταστήσει τον Γιάν Κάβαν της Δημοκρατίας της Τσεχίας, ο οποίος ήταν πρόεδρος της 57ης Συνέλευσης από τον Σεπτέμβριο του 2002.

    Η Σεντ Λούσια είναι ένα μικρό νησί της Καραϊβικής, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό και τις εξαγωγές μπανάνας.

    Η Συνέλευση των 191 χωρών- μέλων συμφώνησε στις αρχές του χρόνου να εκλέξει τον πρόεδρο και τους επικεφαλής της επιτροπής αρχών τρεις μήνες νωρίτερα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους για να διοργανώσουν την προσεχή Συνέλευση.

    Ο Χούντε είναι υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κένι Αντονι και μέλος του του Εργατικού Κόμματος της Σεντ Λούσια.

    [08] Επίθεση στην Αυστραλία σχεδίαζε η Αλ Κάιντα

    6/6/2003 10:20:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Στελέχη της Αλ Κάιντα σχεδίαζαν να επιτεθούν σε ισραηλινούς στόχους στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου. Οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώνονται μετά την αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας του Εβραϊκής καταγωγής, Αυστραλού πολίτη, Τζο Γκούτνικ.

    Ο Γκούτνικ, ένας από τους πλουσιότερους κατοίκους της Αυστραλίας, θεωρείται από τους πλέον ένθερμους υποστηριχτές της αντι-παλαιστινιακής πολιτικής που υιοθετούν οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες του Ισραήλ και είναι από τους πλέον θερμούς υποστηριχτές, φίλους (αλλά και χρηματοδότης) του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

    Το σχέδιο δολοφονίας του αποκαλύφθηκε από την Αυστραλιανή Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (ASIO) μετά από επιδρομές της σε σπίτια όπου έμεναν άνθρωποι με "ύποπτες διασυνδέσεις" με την τρομοκρατική οργάνωση Τζεμά Ισλαμία.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, στόχος των τρομοκρατών θα ήταν η τοποθέτηση βόμβας στη συναγωγή όπου προσεύχεται ο Γκούτνικ.

    Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας του Σίδνεϊ, Στίφεν Ρόθμαν, μετά την αποκάλυψη του σχεδίου δολοφονίας του Γκούτνικ, δήλωσε ότι "είχαν προγραμματιστεί κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Εβραϊκούς στόχους και οι αυστραλιανές αρχές είναι ενήμερες".

    Ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ντάριλ Γουΐλιαμς, αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες του κ. Ρόθμαν. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα μέλη της Αλ Κάϊντα στην Αυστραλία και πρόσθεσε ότι πέρα από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, οι Εβραίοι της Αυστραλίας δαπανούν πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για "ιδιωτική ασφάλεια".

    [09] Αμμοθύελλα στην Αυστραλία

    6/6/2003 10:18:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Μηδέν ορατότητα έχει σήμερα η Μελβούρνη. Ισχυρότατοι άνεμοι που φτάνουν σε ταχύτητα τα 120 χιλιόμετρα την ώρα έχουν σηκώσει και μεταφέρει τεράστιες ποσότητες σκόνης πάνω από τη Μελβούρνη, με αποτέλεσμα να περιορίσουν στο ελάχιστο την ορατότητα ενώ σε κάποιες περιοχές βρέχει λάσπη. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν ρίξει ηλεκτρικές στήλες με και αρκετές περιοχές να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης έχουν παρασυρθεί οροφές και έχουν ξεριζωθεί δέντρα και εκατοντάδες πολίτες ζητούν βοήθεια από τα σωστικά συνεργεία για να αντιμετωπίσουν τη θεομηνία ενώ το χάος βασιλεύει και στους περισσότερους δρόμους της πολιτείας της Βικτόριας.

    [10] Εκρηξη αερίου σε πολυκατοικία στο Γκρόζνι

    6/6/2003 10:08:00 πμ

    Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και οχτώ παιδιά, από έκρηξη σε τετραόροφη πολυκατοικία στην πρωτεύουσα Γκρόζνι της Τσετσενίας, που προκλήθηκε μάλλον από διαρροή αερίου, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών.

    Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου, τόνισε ο εισαγγελέας της Τσετσενίας, Βλαντιμίρ Κραβτσένκο.

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η έκρηξη προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα. Τα θύματα ανήκουν στην ίδια οικογένεια" τόνισε ο Κραβτσένκο, προσθέτοντας ότι "πρακτικά αποκλείεται" να πρόκειται για βομβιστική επίθεση. Αλλα τρία παιδιά νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένα.

    Οι αρχές είχαν εκφράσει στην αρχή φόβους για τρομοκρατική επίθεση καθώς μετά το δημοψήφισμα που οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές στις 23 Μαρτίου στην Τσετσενία, με το οποίο επικυρώθηκε η ενσωμάτωση της δημοκρατίας αυτής του Καυκάσου στη ρωσική Ομοσπονδία, αυξήθηκαν οι επιθέσεις των αυτονομιστών ανταρτών.

    [11] Τραυματισμός Ιρακινών πολιτών κατά τη διάρκεια ελέγχου

    6/6/2003 10:10:00 πμ

    Τέσσερις Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν από τα πυρά Aμερικανού στρατιώτη στη Βαγδάτη στη διάρκεια ελέγχου, ανακοίνωσε η κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση (Centcom). Από τα πυρά οι τέσσερις Ιρακινοί τραυματίστηκαν στα πόδια και ένας στο μάτι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Centcom και προστίθεται ότι "η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο". Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές διέταξαν ανακρίσεις για το επεισόδιο.

    [12] Κλεισμένοι στα μεταλλωρυχεία οι 100 εργαζόμενοι

    6/6/2003 9:08:00 πμ

    Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται κλεισμένοι στις στοές των μεταλλείων, στο Στρατώνι Χαλκιδικής, περίπου 120 εργαζόμενοι της εταιρείας TVX Hellas (θυγατρική της Kinross Gold Corporation), οι οποίοι ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, ύστερα από την αίτηση αναστολής πληρωμών που κατέθεσε η εταιρεία. Οι μεταλλωρύχοι από τη Δευτέρα που κλείστηκαν στις στοές πραγματοποιούν και απεργία πείνας, αρνούμενοι να βγουν αν δεν λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

    Από τους απεργούς πείνας, προς το παρόν, ευτυχώς κανένας δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν και όλοι τους είναι εξαντλημένοι, ενώ είναι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις στοές.

    Σε τακτά χρονικά διαστήματα συνάδελφοι των απεργών τους εφοδιάζουν με νερό, ενώ την Πέμπτη προσφέρθηκαν από γιατρούς οι πρώτες βοήθειες σ' έναν απεργό που αισθάνθηκε αδιαθεσία.

    Εκπρόσωποι και συγγενείς των εργαζομένων, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται από την πρώτη μέρα της κινητοποίησης στην είσοδο της στοάς των μεταλλείων για να συμπαρασταθούν και να προσφέρουν βοήθεια στους έγκλειστους μεταλλωρύχους.

    [13] Συμφωνία ΠΑΟ με Ογκουνσότο

    6/6/2003 11:37:00 πμ

    Τον 20χρονο Νιγηριανό Πάτρικ Ογκουνσότο, που φέτος "έβγαλε μάτια" με τον Εργοτέλη στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, θέλει ο Παναθηναϊκός και σύμφωνα με πληροφορίες έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τον επιθετικό της κρητικής ομάδας. Ο Ογκουνσότο δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2004 με τον Εργοτέλη, όμως ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά θα διαχειρίζεται τα δικαιώματά του και θα τον παραχωρήσει ως δανεικό σε ομάδα της Α' εθνικής, με βασικό υποψήφιο τον ΟΦΗ. Το σίγουρο είναι ότι ο πρώτος σκόρερ της Γ'΄ εθνικής δεν πρόκειται να στελεχώσει άμεσα τους δευτεραθλητές Ελλάδας, αλλά αν οι επιδόσεις του παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, τότε σε 12 μήνες θα ενταχθεί στους "πράσινους".

    [14] Αρση βαρών: 4ος ο Κουρτίδης

    6/6/2003 10:34:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο νεαρός πρωταθλητής μας στα 85κ, Νίκος Κουρτίδης, πήρε την τέταρτη θέση στο ζετέ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος άρσης βαρών εφήβων-νεανίδων, που διεξάγεται στο Ερμοσίγιο του Μεξικού. Ο 17χρονος αθλητής του Ηρακλή Καβάλας, που ήταν και ο μικρότερος στην κατηγορία, στάθηκε άτυχος αφού έχασε στην πρώτη προσπάθεια τόσο στο αρασέ όσο και στο ζετέ και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μετάλλιο. Στο αρασέ σήκωσε 52.5κ στη δεύτερη προσπάθεια και 157.5κ στην τρίτη και πήρε την 5η θέση. Εξάλλου στο ζετέ σήκωσε 187.5 στη δεύτερη προσπάθεια και 192.5κ στην τρίτη, όσα και ο Αρμένιος Τιγκράν Μαρτιροσιάν, ο οποίος είχε όμως μικρότερο σωματικό βάρος και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Στο σύνολο ο Κουρτίδης πήρε την 5η θέση με 350κ. Ο 17χρονος πρωταθλητής μας δεν μπόρεσε να πιει νερό, αν και έφθασε κοντά στην πηγή. Κέρδισε όμως τις εντυπώσεις, ενώ έχασε από αντιπάλους, κατά τρία χρόνια μεγαλύτερους και έχει ελπίδες για κάτι πολύ καλύτερο στο μέλλον.

    Τρία παγκόσμια ρεκόρ

    Χρυσό μετάλλιο στο σύνολο πήρε ο Ρώσος Ρομάν Εκοτόφ (355κ), χάλκινο στο αρασέ (160κ) και ασημένιο στο ζετέ (195κ). Ασημένιο στο σύνολο πήρε ο Αρμένιος Τιγκράν Μαρτιροσιάν (352.5κ), λόγω μιεκρότερου σωματικού βάρους από τον Τούρκο Φατίχ Μπαϊκάρ, που πήρε το χάλκινο. Ακόμη ο Μαρτιροσιάν πήρε ασημένιο στο αρασέ (160κ) και χάλκινο στο ζετέ (192.5κ). Χρυσό στο ζετέ πήρε ο Πολωνός Κάρολ Γκορζιζέφσκι (197.5κ) και χρυσό στο αρασέ (162.5κ) ο Μπαϊκάρ.

    Τρία παγκόσμια ρεκόρ καταρρίφθηκαν στα 75κ των νεανίδων.

    Δύο ρεκόρ κατέρριψε η Αιγύπτια Νόλα Ραμαντάν στο αρασέ με 116.5κ (παλιό 164κ της Ουγγαρέζας Γκιούγκι Λίπεζ από 9/11/2001) και στο σύνολο 262.5κ (παλιό 260κ της Αιγύπτιας Νάζα Μοχάμεντ από 20/3/2003).

    Η Ραμαντάν πήρε ακόμη ασημένιο μετάλλιο στο ζετέ με 147.5κ.

    Την ίδια επίδοση πέτυχε και η Κινέζα Τσουνχόν Λιού και επειδή ήταν ελαφρύτερη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ (το παλιό 145κ της Αιγύπτιας Μοχάμεντ από 20/3/2003). Ακόμη η Λιού πήρε ασημένια μετάλλια στο αρασέ (112.5κ) και στο σύνολο (260κ), ενώ η Σίμπες Σίμσεκ (Τουρκία) κέρδισε τρία χάλκινα (100-130-230).

    Αποτελέσματα:

    75κ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Νάζα Ραμαντάν (Αίγυπτος) 116.5 ΑΡΑΣΕ, 147.5 ΖΕΤΕ, 262.5 ΣΥΝΟΛΟ Τσουνχόν Λιού (Κίνα) 112.5 ΑΡΑΣΕ, 147.5 ΖΕΤΕ, 260 ΣΥΝΟΛΟ Σίμπες Σίμσεκ (Τουρκία) 100 ΑΡΑΣΕ, 130 ΖΕΤΕ, 230 ΣΥΝΟΛΟ Σάλι Μαχμούντ (Αίγυπτος) 100 ΑΡΑΣΕ, 127.5 ΖΕΤΕ, 227.5 ΣΥΝΟΛΟ Ντέμπορα Λόβελι (Αυστραλία) 90 ΑΡΑΣΕ, 112.5 ΖΕΤΕ, 202.5 ΣΥΝΟΛΟ Πρίσιλα Βαλεζούα(Μεξικό) 85 ΑΡΑΣΕ, 97.5 ΖΕΤΕ, 182.5 ΣΥΝΟΛΟ

    85κ ΕΦΗΒΩΝ

    Ρομάν Σκοτόφ (Ρωσία) 160 ΑΡΑΣΕ, 195 ΖΕΤΕ, 355 ΣΥΝΟΛΟ Τ. Μαρτιροσιάν (Αρμενία) 160 ΑΡΑΣΕ, 192.5 ΖΕΤΕ, 352.5 ΣΥΝΟΛΟ Φατίχ Μπαϊντάρ (Τουρκία) 162.5 ΑΡΑΣΕ, 190 ΖΕΤΕ, 352.5 ΣΥΝΟΛΟ Κ. Γκοριζέφσκι (Πολωνία) 155 ΑΡΑΣΕ, 197.5 ΖΕΤΕ, 350 ΣΥΝΟΛΟ Νίκος Κουρτίδης (Ελλάς) 157.5 ΑΡΑΣΕ, 192.5 ΖΕΤΕ, 350 ΣΥΝΟΛΟ Νικολάι Αμος (Λευκορωσία) 160 ΑΡΑΣΕ, 180 ΖΕΤΕ, 340 ΣΥΝΟΛΟ

    [15] Η ζωφόρος του Παρθενώνα σε CD-ROM

    6/6/2003 11:03:00 πμ

    Η εικονική αναπαράσταση της ζωφόρου, ένα σημαντικό έργο ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής πολιτιστικού περιεχομένου "Η ζωφόρος του Παρθενώνα", ένα έργο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή, σε CD-ROM. Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης - Α' Εφορεία Προϊστορικών &amp; Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT). Το περιεχόμενο του CD-ROM "H ζωφόρος του Παρθενώνα", που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας" του ΕΚΤ (χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας"), είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό κόμβο του ΕΚΤ, στη διεύθυνση www.ekt.gr/parthenonfrieze.

    Η εφαρμογή ''Η ζωφόρος του Παρθενώνα''

    Φωτο αρχείου

    Η εφαρμογή συγκεντρώνει και υπομνηματίζει για πρώτη φορά, στα ελληνικά και αγγλικά, όλους τους σωζόμενους λίθους της ζωφόρου των μουσείων Βρετανικού, Ακροπόλεως και Λούβρου, σε φωτογραφίες των αυθεντικών λίθων και όχι των αντιγράφων.

    Οι φωτογραφίες έχουν συμπληρωθεί με τα σωζόμενα σχέδια των J. Carrey (1674) και J. Stuart (1751), δίνοντας την πληρέστερη δυνατή εικόνα του συνόλου.

    "Η ζωφόρος του Παρθενώνα" απευθύνεται τόσο σε αρχαιολόγους όσο και στο ευρύτερο κοινό, με πίνακα επιλογών (μενού) που περιλαμβάνει εισαγωγή και περιήγηση στη ζωφόρο, περιγραφή των παραστάσεων ανά λίθο, αρίθμηση των λίθων, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και αναφορά στους συντελεστές του έργου. Για την εφαρμογή συνεργάστηκαν οι: Άλκηστις Χωρέμη, Κορνηλία Χατζηασλάνη, Σωκράτης Μαυρομμάτης, Ειρήνη Καϊμάρα, Κωστής Αντωνιάδης και Εύη Σαχίνη.

    Η εισαγωγή παρέχει πληροφορίες για το ναό και το γλυπτό διάκοσμο, θεωρίες για την ερμηνεία του θέματος της ζωφόρου καθώς και για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ιστορία της.

    Η περιήγηση του χρήστη στις τέσσερις πλευρές του μνημείου, με το εικονίδιο ενός παιδιού που κινείται παράλληλα με τη ζωφόρο στο κάτω μέρος της οθόνης, πραγματοποιείται και προς τις δυο κατευθύνσεις, από τα δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στο χρήστη να παρακολουθήσει "ζωντανα" την πορεία της πομπής των Παναθηναίων, να σταθεί σε λεπτομέρειες και να ενημερωθεί αναλυτικά για κάθε απεικόνιση.

    Η περιγραφή των παραστάσεων της ζωφόρου ανά λίθο περιλαμβάνει φωτογραφικό κατάλογο των λίθων, με συνοδευτική εισαγωγή και περιγραφικά κείμενα. Επιλέγοντας ένα λίθο με το δείκτη, εμφανίζεται η αναλυτική περιγραφή του και η φωτογραφία του, με αχνό υπόβαθρο τα σχέδια του Carrey, τα οποία εμφανίζονται ή απομακρύνονται από την οθόνη με τη χρήση ενός πλήκτρου.

    Χρησιμοποιώντας τα βέλη, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στον επόμενο ή στον προηγούμενο λίθο. Σε περίπτωση που ο λίθος ή το περιγραφικό κείμενο είναι μεγάλο, η μετακίνηση γίνεται με τα σχετικά scrollbars. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα επεξήγησης προεπιλεγμένων λέξεων.

    Επίσης, η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μια συνεχής ανάγλυφη παράσταση με μορφές, που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού, μέσα από την εξωτερική κιονοστοιχία του, και είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα και ύψος περίπου ένα μέτρο.

    Το θέμα της ζωφόρου είναι η πομπή προς την Ακρόπολη κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

    Στην πομπή εικονίζονται περίπου 360 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές και περισσότερα από 250 ζώα, κυρίως άλογα. Ομάδες ιππέων και αρμάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου, ενώ ακολουθεί η πομπή της θυσίας με τα ζώα και τη μεταφορά ιερών τελετουργικών σκευών και προσφορών.

    Στη μέση της ανατολικής πλευράς, επάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται η παράδοση του πέπλου στο λατρευτικό ξύλινο άγαλμα της θεάς, που αποτελούσε το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.

    Σημαντικό έργο για την ψηφιακή τεκμηρίωση

    Η εικονική αναπαράσταση του συνόλου των παραστάσεων της ζωφόρου αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ψηφιακή τεκμηρίωση και προβολή πολιτιστικού περιεχομένου μεγάλης αξίας.

    Το ΕΚΤ, ως φορέας που συλλέγει, τεκμηριώνει, ψηφιοποιεί και διαθέτει ελληνικό περιεχόμενο, συμμετέχει στην εφαρμογή αυτή αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για μια νέα συστηματική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Το CD-ROM και το ομότιτλο πολύπτυχο βιβλίο, των Σωκράτη Μαυρομμάτη και Κορνηλίας Χατζηασλάνη, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2003 στο Μουσείο Μπενάκη, από το Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, καθηγητή Αγγελο Δεληβορριά, τον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και το Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Ευάγγελο Μπούμπουκα.

    Ο κ. Δεληβοριάς επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο εξαιρετικής ποιότητας έργα, με εκπαιδευτική διάσταση.

    Ο κ. Δ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στη συνεισφορά των δύο εκδόσεων για την ακριβή αναπαράσταση της ζωφόρου στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ζωφόρος είναι το πρώτο μνημείο όπου "αυτοσυστήνεται" η πρώτη δημοκρατία του κόσμου, δεδομένου ότι σε αυτό απεικονίζονται ανθρώπινες μορφές στην πομπή προς την Ακρόπολη κατά τα Παναθήναια. Από την πλευρά του, ο κ. Ε. Μπούμπουκας επεσήμανε τη συνεισφορά του ΕΚΤ στη διάδοση ελληνικού περιεχομένου σε ψηφιακή μορφή με νέες τεχνολογίες, και στις προσπάθειες που καταβάλλει το ΕΚΤ για ενίσχυση ανάλογων προσπαθειών.

    Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, τόσο το CD-ROM όσο και το βιβλίο απευθύνονται στο ευρύ κοινό με εύληπτο και κατανοητό τρόπο.

    Χαρακτηρίζονται όμως ταυτόχρονα και από επιστημονική τεκμηρίωση, γεγονός που τα καθιστά ένα απαραίτητο εργαλείο τόσο για τον αρχαιολόγο - μελετητή που έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τη σχετική έρευνα, όσο και για τον καθηγητή ως εκπαιδευτικό βοήθημα.

    [16] Ταϊλάνδη: Με το πατρικό τους όνομα πλέον οι γυναίκες

    6/6/2003 10:50:00 πμ

    Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφάσισε τη Πέμπτη ότι όλες οι γυναίκες της χώρας μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν το πατρικό τους όνομα μετά το γάμο τους, τονίζοντας ότι προγενέστερη απόφαση που ίσχυε επί 10ετίες είναι αντισυνταγματική. Το 15μελες Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και 2 κατά ότι οι γυναίκες μπορούν να διατηρούν το πατρικό τους όνομα μετά το γάμο. '' Ενα άρθρο της Πράξης Ονόματος του 1962 παραβιάζει το δικάιωμα της ελευθερίας των γυναικών και δημιουργεί κοινωνική ανισότητα'', δήλωσε ο δικαστικός υπάλληλος Νομπαντόν Χενγκαρόεν. Το Σύνταγμα της Ταϊλάνδης προβλέπει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων και απαγορεύει τις διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων.

    [17] Έσπασε τη μύτη του ο Μπάρι Μανίλοου

    6/6/2003 10:34:00 πμ

    Ο διάσημος τραγουδιστής Μπάρι Μανίλοου ανακοίνωσε σήμερα ότι έσπασε τη μύτη του όταν ''τράκαρε'' πάνω σ' ένα τοίχο. Ο τραγουδιστής που είναι το ίδιο γνωστός για το μέγεθος της μύτης του, όσο και για τα τραγούδια του, αυτοτραυματίσθηκε τη νύχτα όταν σηκώθηκε από το κρεβάτι στο σπίτι του. Ο Μανίλοου δήλωσε ότι όπως ήταν ζαλισμένος από τον ύπνο έπεσε πάνω στον τοίχο και παρέμεινε αναίσθητος στο πάτωμα για περίπου τέσσερις ώρες. Διατηρώντας την αίσθηση του χιούμορ ο γνωστός τραγουδιστής δήλωσε ''Έπρεπε με κάποιο τρόπο να φτιάξω τη μύτη μου, και γι αυτή τη μύτη απαιτείτο μια πολλή δύσκολη και μεγάλης διάρκειας χειρουργική επέμβαση''.

    Ο τραγουδιστής βρισκόταν στο σπίτι του στο Παλμ Σπρινγκς όταν συνέβη το ατύχημα και μόλις είχε επιστρέψει από το Μαλιμπού όπου μαζί με την Μπέτι Μίντλερ ετοιμάζουν ένα καινούργιο άλμπουμ.

    Όπως δήλωσε όταν σηκώθηκε τη νύχτα νόμιζε ότι ήταν ακόμα στο Μαλιμπού και από συνήθεια ''έστριψα αριστερά αντί για δεξιά με συνέπεια να πέσω πάνω στον τοίχο''.

    Ο 56χρονος Μανίλοου δήλωσε ότι εκτός από τη σπασμένη μύτη του, που μετά το χτύπημα έχει πρηστεί, δεν έχει κανέναν άλλο τραυματισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 June 2003 - 9:41:18 UTC