Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τους ανέργους
  • [02] Προχωρά άμεσα η δημιουργία νέων ΧΥΤΑ
  • [03] Κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα... συνέχεια!
  • [04] Συνελλήφθη διακινητής πλαστών χαρτονομισμάτων
  • [05] Εγκριση έκθεσης για ένταξη της Τουρκίας
  • [06] Στην Ελλάδα οι πιο καθαρές θάλασσες της Ε.Ε
  • [07] Θεσσαλονίκη:Πιθανή συνάντηση Κοσοβάρων-Σέρβων
  • [08] Διπλωματικές κυρώσεις Ε.Ε κατά της Κούβας
  • [09] Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στην Συνέλευση
  • [10] Συμφωνία στην Ε.Ε. για τους πολίτες τρίτων χωρών
  • [11] Σύνοδος των Ευρωπαίων βιομηχάνων στο Λαγονήσι
  • [12] Παρίσι:Συνελήφθη ύποπτος για την 11η Σεπτεμβρίου
  • [13] Να μην επιστρέψουν ακόμα οι πρόσφυγες, λέει ο ΟΗΕ
  • [14] Ημερίδα για την εργατική νομοθεσία

    [01] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τους ανέργους

    5/6/2003 10:55:00 μμ

    Συλλαλητήριο αλληλεγγύης προς τους ανέργους και απολυμένους πραγματοποίησε απόψε στην πλατεία Συντάγματος το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων. Με κεντρικό σύνθημα "Αγώνας κατά των απολύσεων και για την επιβίωση των εργαζομένων" το ΠΑΜΕ βεβαίωσε ότι "Δεν θα αφήσουμε τους ανέργους μόνους τους", ενώ υπενθύμισε για την κινητοποίηση "ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό" στις 19-21 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Δημ. Θεοδώρου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Βιβή Μασούρα από τους εργαζόμενους της ΠΑΛΚΟ και ο Φιλ. Γεωργουδάκης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΝΟ Θεσσαλονίκης. Με το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωθέντες μέσω της Σταδίου και της Ομόνοιας κατευθύνθηκαν προς την εταιρία "ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ", στην Πειραιώς, με ενδιάμεση στάση στο υπουργείο Εργασίας.

    ''Αντεργατικά τα προγράμματα ανεργίας''

    Οι ομιλητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους που βιώνουν την απόλυση και την ανεργία. Κατήγγειλαν την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, την "εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική" και την "εργοδοσία ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της λαϊκής πάλης".

    Χαρακτήρισαν οδυνηρές τις εξελίξεις για την εργατική πάλη και απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή όξυνση της κατάστασης. Ανέφεραν ότι και η ΝΔ υποστηρίζει τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα και όλα αυτά, όπως είπαν, γίνονται προς όφελος "των πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πολυεθνικών". Αναφερόμενοι στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, "που έχει μοναδικό γνώμονα το κέρδος" είπαν, ότι συνθλίβονται οι μικρές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού εάν δεν υπάρξει σύγκρουση και νίκη του λαού με τα μονοπώλια.

    Επίσης επέδωσαν ευθύνες στις ηγεσίες των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τις οποίες χαρακτήρισαν συμβιβασμένες, καθώς και στις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που "λειτουργούν για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας".

    Χαρακτήρισαν επί της ουσίας αντεργατικά μέτρα τα προγράμματα της ανεργίας γιατί όπως είπαν με την επιδότηση της εργασίας "δίνουν νέες επιχορηγήσεις με τεράστια ποσά στους καπιταλιστές αντί να επιδοτούν τους ανέργους". Προέτρεψαν τους εργαζόμενους να συνταχθούν στο πλευρό του ΠΑΜΕ για αγώνα ταξικό ενάντια στα μονοπώλια και διεκδικητικό πλαίσιο: το σταμάτημα των απολύσεων, βαριά πρόστιμα σε όσους κλείνουν επιχειρήσεις, επιδότηση όλων των ανέργων, συνταξιοδότηση στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άνδρες, ειδική προστασία των ΑΜΕΑ, επιχορήγηση ενοικίου, πάγωμα δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς και επιδότηση σπουδών για παιδιά ανέργων.

    [02] Προχωρά άμεσα η δημιουργία νέων ΧΥΤΑ

    5/6/2003 7:37:00 μμ

    Επισπεύδεται η δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, καθώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του σώματος. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήρε τη στάση του κ. Μητσοτάκη και επέκρινε τη ΝΔ λέγοντας ότι για να κυβερνήσει πρέπει να έχει προτάσεις και την τόλμη να παίρνει αποφάσεις.

    Υπέρ ο Κ. Μητσοτάκης, κατά η ΝΔ

    Η κ. Βάσω Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για την μη λήψη απόφασης όταν πρόκειται μάλιστα για το σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας που έχει η χώρα μας.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαφοροποιούμενος από τη θέση των εισηγητών της ΝΔ που ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας δήλωσε ότι την υποστηρίζει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να πει όχι σε αυτή την πρόταση και μάλιστα παίρνει την ευθύνη ''να λυθεί σήμερα το πρόβλημα'', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η επίσημη θέση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε από τους εισηγητές του κόμματος ήταν να αποσυρθεί η τροπολογία και να επιλεγεί άλλη διαδικασία για μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και των ενδιαφερόμενων φορέων.

    [03] Κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα... συνέχεια!

    5/6/2003 9:39:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Συνεχίζονται τα τραγελαφικά επεισόδια με τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, που αποστέλλει ο δήμος Αθηναίων. Μόνο μια φορά πήγε στην Αθήνα, πριν από 23 χρόνια, και μάλιστα με πούλμαν για ένα γάμο, αλλά τώρα καλείται να πληρώσει πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα στην πρωτεύουσα. Το παράδοξο περιστατικό αφορά τον Θεόδωρο Φελώνη, 70 ετών, συνταξιούχο, από την περιοχή Κεραμίδι της Αμφιλοχίας. Ο Φελώνης, που έλαβε ταχυδρομικά κλήση από το δήμο Αθηναίων για να πληρώσει την παράβαση, εκφράζει την έκπληξή του, καθώς όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν οδηγεί κανένα όχημα.

    [04] Συνελλήφθη διακινητής πλαστών χαρτονομισμάτων

    5/6/2003 9:25:00 μμ

    Πλαστά χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 3.800 ευρώ, εντόπισαν την Πέμπτη το μεσημέρι αστυνομικοί της Ασφαλείας Πατρών, ύστερα από έφοδο, που πραγματοποίησαν στο σπίτι του Παναγιώτη Αλεξόπουλου, 33 ετών, σιδερά, στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων. Οι αστυνομικοί αξιοποίησαν σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο συλληφθείς τροφοδοτούσε με πλαστά χαρτονομίσματα την αγορά της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Αλεξόπουλος κρατείται και ανακρίνεται στην Ασφάλεια ενώ αύριο αναμένεται να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα.

    [05] Εγκριση έκθεσης για ένταξη της Τουρκίας

    5/6/2003 10:36:00 μμ

    Δεκτή έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Αριε Οστλάντερ για την αίτηση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση ενεκρίθη με 276 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 38 και η οποία καλεί την Τουρκία να καταργήσει ''εν καιρώ'' το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας που είναι το βασικό όργανο του στρατού και να θέσει υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο το στρατιωτικό προϋπολογισμό.

    Απερρίφθησαν τροπολογίες για Κυπριακό, θρησκευτικές ελευθερίες

    Επίσης, ζητείται από την Τουρκία ν' απαλλαγεί από το ισχύον Σύνταγμα του 1982, το οποίο φέρει τη σφραγίδα των στρατιωτικών και να συνοδεύσει τη μεταρρύθμιση του κράτους με την εκπόνηση νέου Συντάγματος, που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές αξίες. Θα πρέπει επίσης ν' αποσύρει τους εκπροσώπους του στρατού από πολιτικούς οργανισμούς, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας και εκείνο των οπτικοακουστικών μέσων.

    Σε ότι αφορά τις ελευθερίες για τις θρησκευτικές πρακτικές, ο κ. Οστλάντερ εισηγείται την αναγνώριση της ελευθερίας στις θρησκείες των μειονοτήτων και ζητά μεγαλύτερη ελαστικότητα από την κρατική μηχανή, για την πρακτική του Ισλαμισμού στην Τουρκία.

    Το θέμα χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ''δίκοπο μαχαίρι'', γι' αυτό και ήδη από την προηγούμενη ανάγνωση υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία εφιστάται η προσοχή στον κ. Ερντογάν ότι δεν θα πρέπει ν' αγγίξει αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της σύστασης του Τουρκικού κράτους, που είναι ο κοσμικός του χαρακτήρας.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τροπολογία που αφορά την Κύπρο και η οποία προβλέπει ''από τα τέσσερα εμπλεκόμενα μέρη'' να παρθούν γενναία μέτρα για να εξασφαλιστεί μία δίκαιη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Με την απόρριψη της τροπολογίας την ευθύνη για τα γενναία μέτρα έχουν μόνο ''η τουρκοκυπριακή ηγεσία και οι τουρκικές αρχές''.

    Επίσης, απορρίφθηκε η φράση σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ''χαιρετίζει τις τελευταίες εξελίξεις που κατέστησαν δυνατές από τις δύο πλευρές με το άνοιγμα των συνόρων'', φράση στην οποία η λέξη ''σύνορα'' θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

    Προς ικανοποίηση του τουρκικού ''λόμπυ'' απορρίφθηκε επίσης τροπολογία, με την οποία καλούνται ''όλα τα κράτη-μέλη καθώς και η τουρκική κυβέρνηση και η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ν' αναγνωρίσουν τη γενοκτονία κατά των Αρμενίων το 1915''.

    Κατά τη συζήτηση που είχε προηγηθεί, παρουσιάζοντας την έκθεσή του ενώπιον της Ολομέλειας ο κ. Οστλάντερ τόνισε ότι η πόρτα της Ε.Ε για την Τουρκία είναι ανοικτή, ο δρόμος όμως δύσκολος. Το τουρκικό κράτος βασίζεται σε μία φιλοσοφία της δεκαετίας του '20, όταν επικρατούσε ο εθνικισμός, η καταπίεση των μειονοτήτων, ο ισχυρός ρόλος του στρατού, ιδίως σε θέματα Τύπου και Παιδείας. Εκείνο που είναι ιδιαίτερα προβληματικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι με ποιον μιλάει στην Τουρκία: Με την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ερντογάν ή με το ''βαθύ κράτος'' των αξιωματούχων του στρατού και των υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών;

    Επίλυση Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν

    Ο κ. Οστλάντερ πρόσθεσε: ''Δεν είναι ειλικρινές ν' αποκρύπτονται τα αρνητικά στοιχεία από την Τουρκία και να της εμφανίζονται στη συνέχεια, πρέπει από σήμερα να ξέρει τι έχει ν'αντιμετωπίσει'', είπε ο εισηγητής.

    Υπογράμμισε τέλος, ότι μία επιπλέον προϋπόθεση για την προώθηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι η επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Καί από τη δική του θέση ο επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα της Διεύρυνσης Γκύντερ Φερχόιγκεν υπογράμμισε ότι η σύμπραξη της Τουρκίας γιά την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κυπριακό θα επηρεάσει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε πάντως ως πολύ σημαντικό για τη σημερινή συγκυρία το να έχει η Ε.Ε στους κόλπους της μία ισλαμική χώρα. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντικές προόδους, αλλά εντός του σύντομου διαστήματος που απομένει πρέπει να κάνει ακόμα σημαντικότερα βήματα όπως: Για την κατάργηση των βασανιστηρίων, την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών, τη μείωση του πολιτικού ρόλου των στρατιωτικών και την τήρηση στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [06] Στην Ελλάδα οι πιο καθαρές θάλασσες της Ε.Ε

    5/6/2003 10:08:00 μμ

    Τις πιο καθαρές θάλασσες, μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα από τις 1914 παραλίες που εξετάσθηκαν, οι 1866 πήραν "μπλε" σημαία, που σημαίνει ότι πληρούσαν τα πλέον αυστηρά κριτήρια της οδηγίας, 46 παραλίες πήραν "πράσινη" σημαία, που σημαίνει ότι η ποιότητα των νερών είναι κατάλληλη για τους λουόμενους και 2 μόνο παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι.

    Συγκεκριμένα:

    Θάλασσες ακατάλληλες (απαγορεύεται το κολύμπι): Θέση Μαντρόλη - Λούτσα Αττικής και Κέντρο Ακρογιάλι - Σαρωνίδα Αττικής. Πράσινη σημαία (παραλίες κατάλληλες για κολύμπι πληρούν τα ελάχιστα κοινοτικά κριτήρια).

    Αττική: τμήματα της παραλίες ΕΟΤ στον Αλιμο

    Αστέρια της Γλυφάδας

    Τμήμα της πλαζ Βουλιαγμένης έναντι Ναυτικού Ομίλου

    Αγιος Νικόλαος στο Καβούρι

    τμήμα της Σαρωνίδας αριστερά της υπόγειας διάβασης

    Αγιος Δημήτριος και Λομβάρδα στο δήμο Κρωπίας.

    Κρήτη: Ξενοδοχείο Ερη - Λιμήν Χερσονήσου (Ηράκλειο)

    Ταβέρνα Ακρόπολις - Λιμήν Χερσονήσου (Ηράκλειο)

    Ξενοδοχείο Δαμνόνη Μπέι-Φοίνικας (Ρέθυμνο)

    Ξενοδοχείο Αλίανθος - Πλακιάς - Φοίνικας (Ρέθυμνο)

    Δωδεκάνησα: Ξενοδοχείο Ιμπέριαλ - Ιξιά (Ρόδος)

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: Ασκληπιός Αγίου Κήρυκου (Ικαρίας)

    Ξενία Βίγλα (Λέσβος)

    Καφετέρια Πονηρού-Σκάλα Πολυχνήτου (Λέσβος)

    Μακεδονία: Καφετέρια Πασίδη - Καλλάνδρα - Κασσάνδρα

    Ξενοδοχείο Αθως Παλλάς - Καλιθέα - Κασσάνδρα

    Κασσάνδρα Ποσίδη κάμπινγκ ΕΟΤ

    Ξενοδοχείο Ποσίδη Χολιντέις - Κασσάνδρα

    Ποτίδεα Πάλλας - Μουδανιά

    Ξενοδοχείο Τζέρμανι - Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

    Δυτική Ελλάδα: Θέση Βραχάκια αριστερό άκρο - Παναγιά Βόνιτσας

    Ντίσκο Μπάτερ Φλάι (Ηγουμενίτσα - Θεσπρωτία)

    Εστιατόριο Γκόλφω - Κρυονέρι - Πάργα

    Πανόραμα Κυανή Ακτή - Πρέβεζα

    Τουριστικό περίπτερο Κυανής Ακτής - Πρέβεζα

    Πελοπόννησος: Καφέ Οστια, Οινόα, Εναλάξ - Αίγιο

    Γεφυράκι - Παλαιοχώρι, Γαστούνης

    Κάμπινγκ Πάτρα - Αγιά Πατρών

    Ξενοδοχείο Αχαΐα Μπιτς - Προάστιο Πατρών

    Ξενοδοχείο Τζάκι - Προάστιο Πατρών

    Μέσο ακτής Αρκούδι - Βαρθολομιού

    Θαλάσσια περιοχή Επιταλίου Βολάκου

    Κατάστημα Βουζάλα - Βιβάρι Αρκαδίας

    Νησιά Ιονίου: Ξενοδοχείο Κόρφου Παλλάς/Χίλτον (Κανόνι - Κέρκυρα)

    Ξενοδοχείο Καστέλο - Αργάσι Ζακύνθου

    Στερεά Ελλάδα: Μέσον Ακτής Πλατεία Κύρρας - Ιτέα

    Πιτσαρία "Το Κύμα" Καμμένα Βούρλα

    Μέσον πλάζ ΕΟΤ Καμμένα Βούρλα.

    [07] Θεσσαλονίκη:Πιθανή συνάντηση Κοσοβάρων-Σέρβων

    5/6/2003 9:59:00 μμ

    Το ενδεχόμενο συμμετοχής των Κοσοβάρων στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ που θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη την 21η Ιουνίου, αντιμετωπίζει ο Οργανισμός σύμφωνα με το Διοικητής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Μίκαελ Στάινερ. Εκτιμάται ότι εφ' όσον αυτό τελικά υλοποιηθεί, τότε στη Θεσσαλονίκη θα συναντηθούν, για πρώτη φορά αφότου το Κόσοβο τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Βελιγραδίου με Αλβανούς Κοσοβάρους. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της συνάντησης αυτής, ο Μίκαελ Στάινερ δήλωσε σήμερα στην Πρίστινα ότι όσοι συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα έχουν βέβαια δικαίωμα να συνομιλήσουν με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν και επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες εν καιρώ.

    Για πρώτη φορά μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς

    Ο Πρόεδρος του Κόσοβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ο τοπικός πρωθυπουργός Μπαϊράμ Ρετζέπι μετά το τέλος των νατοϊκών βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, ποτέ όμως δεν έτυχε στη διάρκειά τους να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Βελιγραδίου.

    Οι διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι εφόσον Κοσοβάροι παραβρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη, αυτή θα είναι η πρώτη παρουσία τους σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη. Εξάλλου σήμερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, συναντήθηκε στην Πρίστινα με την τοπική ηγεσία της επαρχίας. Σ

    το τέλος των συνομιλιών αυτών, ο Σολάνα δεν έδωσε ιδιαίτερες διευκρινίσεις αναφορικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας του Κόσοβου στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, αλλ' ούτε απάντησε ευθέως, κατά πόσο θεωρεί πιθανόν να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι του Κοσόβου με τους εκπρόσωπους της κυβέρνησης του Βελιγραδίου.

    Περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης έχει δύο σκοπούς, αφενός να γίνει προσέγγιση των βαλκανικών κρατών με την Ε.Ε, αφετέρου δε να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους οι αντιπροσωπείες των βαλκανικών κρατών.

    [08] Διπλωματικές κυρώσεις Ε.Ε κατά της Κούβας

    5/6/2003 9:53:00 μμ

    Την επιβολή διπλωματικών κυρώσεων κατά της Κούβας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί, και ειδικά μετά την απόφαση των αρχών να εκτελέσουν τρεις άνδρες, που είχαν καταλάβει ένα πλοιάριο και επιχείρησαν να το οδηγήσουν στις ΗΠΑ, και να φυλακίσουν 75 διαφωνούντες πολίτες καθώς και ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Η Ελληνική Προεδρία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι οι "15" αποφάσισαν ομόφωνα να μειώσουν τις διμερείς ανωτάτου επιπέδου κυβερνητικές επισκέψεις στην Κούβα και τις συμμετοχές τους σε πολιτιστικά γεγονότα στην Κούβα.

    [09] Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στην Συνέλευση

    5/6/2003 8:43:00 μμ

    Πολλά μέλη της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης πέρασαν στην επίθεση κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, αλλά ταυτόχρονα και σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων εκείνων, που έχουν ταχθεί εναντίον των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. "Ας μην αφήσουμε ορισμένους να σαμποτάρουν το έργο μας", αναφώνησε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ολιβιέ Ντιαμέλ, τονίζοντας ότι επανάπαυση στις "συμβιβαστικές" λύσεις για τους μελλοντικούς θεσμούς της Ε.Ε, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη Συνθήκη της Νίκαιας το 2000, και "ανόητη" είναι και "αυτοκαταστροφική".

    Μετ' εμποδίων οι εργασίες

    Σύμφωνα με τον Ντιαμέλ ύστερα από εργασίες 15 μηνών της Συνέλευσης και λιγότερο από 15 μέρες, πριν αυτή να παραδώσει το τελικό προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι εργασίες της Συνέλευσης "έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο". Την παρέμβαση του Γάλλου ευρωβουλευτή επικρότησε αμέσως μετά ο Ολλανδός βουλευτής, Φρανς Τίμερμανς.

    Εκπρόσωποι των 18 από τα 27 ευρωπαϊκά κράτη, που συμμετέχουν στις εργασίες της Συνέλευσης ζητούν να υιοθετηθεί, συνταγματικής ισχύος, μεταρρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη της Νίκαιας, παρά το ότι τελικά η Συνθήκη της Νίκαιας υιοθετήθηκε από τους "15" ομόφωνα.

    Στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης μετέχουν 105 μέλη, εκ των οποίων τα μέλη, που αντιπροσωπεύουν κυβερνήσεις είναι περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού. Συμμετέχουν επίσης βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Επιτροπής των Βρυξελλών. Ο Γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ στη δική του παρέμβαση ζήτησε από τα μέλη της Συνέλευσης "να ξεπεράσουν τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα τους" και να αρθούν στο ύψος "της στρατηγικής, νευραλγικής" χρονικής συγκυρίας για την Ευρώπη.

    [10] Συμφωνία στην Ε.Ε. για τους πολίτες τρίτων χωρών

    5/6/2003 9:52:00 μμ

    Σε συμφωνία για το καθεστώς που διέπει τους επί μακρόν πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών υποθέσεων, που συνεδρίασε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο συμφώνησε σε μια ελάχιστη εναρμόνιση των ρυθμίσεων για τους επί μακρόν διαμένοντες, σύμφωνα με την οποία ένας πολίτης τρίτης χώρας που διαμένει σε κράτος μέλος της Ε.Ε. για τουλάχιστον πέντε χρόνια θα έχει στη συνέχεια το δικαίωμα εγκατάστασης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμεί και όπου θα έχει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι κοινοτικοί πολίτες σε ότι αφορά τη εξεύρεση εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και την εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα σήμερα κοινοτική νομοθεσία μπορεί να παραμείνει το πολύ τρεις μήνες.

    [11] Σύνοδος των Ευρωπαίων βιομηχάνων στο Λαγονήσι

    5/6/2003 8:13:00 μμ

    Οι θέσεις και οι προβληματισμοί της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας για αποτελεσματικότερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιριών, ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, θα τεθούν επί τάπητος στην τακτική εξαμηνιαία σύνοδο των προέδρων της UNICE (Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης), που πραγματοποιείται την Παρασκευή σε ξενοδοχείο του Λαγονησίου, με τη συμπαράσταση του ΣΕΒ.

    Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Τους Ευρωπαίους βιομήχανους της UNICE δέχτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ το βράδυ προς τιμήν τους παρατέθηκε επίσημο δείπνο στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Την Παρασκευή στο Λαγονήσι θα συνέλθει το συμβούλιο των προέδρων της UNICE, όπου θα συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως το μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση, η διεθνής οικονομική κατάσταση και ειδικότερα η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιριών.

    Παραδοσιακά, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι, πριν από κάθε σύνοδο κορυφής της ΕΕ, παρουσιάζουν τις θέσεις τους προκειμένου να ληφθούν υπόψη από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών.

    Στις 16 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι επίσημες θέσεις και οι προβληματισμοί της UNICE αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως θα προκύψουν από την αυριανή συνεδρίαση και θα παραδοθούν στις 21 Ιουνίου στο Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

    [12] Παρίσι:Συνελήφθη ύποπτος για την 11η Σεπτεμβρίου

    5/6/2003 10:38:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ένας Μαροκινός, ισλαμιστής που πιθανολογείται ότι πρόσκειται στην "ομάδα του Αμβούργου", της οποίας τα μέλη βοήθησαν τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, συνελήφθη σήμερα στην περιοχή του Παρισιού από την DST, την γαλλική υπηρεσία αντικατασκοπίας, όπως έγινε γνωστό από πηγή, που ασχολείται με την υπόθεση αυτή. Ο συλληφθείς, Καρίμ Μέχντι, 34 ετών, θα παρουσιαστεί απόψε στον δικαστή Ζαν Λουί Μπριγκέρ, που ασχολείται με τα θέματα της τρομοκρατίας. Ο Μέχντι συνελήφθη από τη Διεύθυνση Επιτήρησης της Επικράτειας (DST) και πέρασε τέσσερις ημέρες στα κρατητήρια της DST στο Παρίσι. Πρόκειται για το πρώτο άτομο, που συλλαμβάνεται στη Γαλλία, στο πλαίσιο της γαλλικής έρευνας, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μέχντι συνελήφθη την Κυριακή το βράδυ στο παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ όπου προερχόμενος από την Γερμανία ανέμενε την πτήση του για τη νήσο Ρεϋνιόν.

    [13] Να μην επιστρέψουν ακόμα οι πρόσφυγες, λέει ο ΟΗΕ

    5/6/2003 10:28:00 μμ

    Ο ΟΗΕ δεν επιθυμεί την άμεση επιστροφή των ιρακινών προσφύγων στη χώρα τους, η οποία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ντένις Μακναμάρα. "Ορισμένοι ιρακινοί πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ιράκ αμέσως. Θα διευκολύνουμε την επιστροφή αυτών, που πραγματικά επιθυμούν να επιστρέψουν αλλά δεν τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν τώρα", τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, περίπου 500 ιρακινοί πρόσφυγες, που έχουν μπλοκαριστεί στο στρατόπεδο της Ράφα, στη Σαουδική Αραβία μετά από τον πόλεμο του Κόλπου του 1991 ζητούν να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους.

    Κανείς δεν εγγυάται την ασφάλεια τους

    Οι 500 αυτοί περιλαμβάνονται μεταξύ των συνολικά 5.233 προσφύγων του στρατοπέδου αυτού που γλίτωσαν από την καταστολή της εξέγερσης των Σιίτων εδώ και δώδεκα χρόνια.

    Από την πλευρά του το Ιράν ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο επαναπατρισμός, εντός των εβδομάδων, περίπου 200 χιλιάδων ιρακινών προσφύγων, που βρίσκονται στο έδαφός του ενώ 550 Ιρακινοί, που είχαν καταφύγει πρόσφυγες στο Λίβανο, λόγω του πολέμου στην πατρίδα τους, οδηγήθηκαν ήδη από τον Μάιο στη χώρα τους μέσω Συρίας.

    "Δεν επιθυμούμε προς το παρόν να ενθαρρύνουμε την επιστροφή και άλλων προσφύγων. Θα το κάνουμε με μεγάλη περίσκεψη το προσεχές διάστημα σε συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της προσωρινής διοίκησης της χώρας αυτής", τόνισε ο κ. Μακαναμάρα. "Η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη για ένα τέτοιο μαζικό κύμα προσφύγων", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αχμαντ Φαουζί, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Ιράκ, Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέγιο.

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, υπάρχουν τώρα 137.000 πρόσφυγες στο Ιράκ, εκ των οποίων 12.000 Κούρδοι του Ιράν, 6.500 Αραβες του Ιράν, 13.500 Τούρκοι και 80.000 Παλαιστίνιοι.

    Καμία σταθερότητα στο Ιράκ

    Από το Λονδίνο η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να μην επιτρέψουν ακόμα στους ιρακινούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όπου η κατάσταση "απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί σταθερή".

    "Θα χρειαστούν δυστυχώς πολλοί μήνες ίσως και χρόνια ώστε η κατάσταση στο Ιράκ να γίνει όλο και πιο σταθερή και σίγουρη και να επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων με κάθε ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου", εκτιμά η οργάνωση σε σχετική της ανακοίνωση και προσθέτει ότι "η αμερικανική και βρετανική κατοχή δεν εγγυάται προς το παρόν μια σωστή και σίγουρη εθελουσία επιστροφή όλων των ανθρώπων, που έχουν εκτοπιστεί".

    [14] Ημερίδα για την εργατική νομοθεσία

    5/6/2003 9:11:00 μμ

    Υπέρ της διατήρησης των εργατικών δικαιωμάτων στη χώρα, τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε την Πέμπτη η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ, με θέμα την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αντιμάχεται κάθε προοπτική εξαθλίωσης της εργασίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, καυτηριάζοντας την τακτική τμήματος των εργοδοτών.

    Συστηματική παραβίαση των ωραρίων και των συμβάσεων

    Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι όποιες αναγκαίες προσαρμογές σε νέες οικονομικές ή κοινωνικές συνθήκες θα γίνουν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ενώ επισήμανε ότι η ύπαρξη ισχυρών συνδικάτων μπορεί τελικά να αποδειχθεί υπέρ μιας ισχυρής κοινωνίας και οικονομίας.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για τακτικές που αποσκοπούν στην κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, στην εισαγωγή της ωρομίσθιας ασφάλισης και μια γενικότερη στροφή προς πολιτικές μείωσης του εργατικού κόστους.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρότεινε τη στροφή προς την εισαγωγή του δείκτη ποιότητας στην εργασία, ενώ ζήτησε την εφαρμογή του 35ώρου, την εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης μεταξύ εργατών και υπαλλήλων και το γενικότερο σεβασμό στην εργατική νομοθεσία και το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Κουσελάς μίλησε για συστηματική παραβίαση των ωραρίων και των συμβάσεων στις Τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι ένα τμήμα της εργοδοσίας δεν καταλαβαίνει ότι με μειωμένους μισθούς και υποβαθμισμένο προσωπικό τελικά μειώνεται η κατανάλωση και κατά συνέπεια η ζήτηση των προϊόντων.

    Ο κ. Κουσελάς πρότεινε να θεσμοθετηθεί εργατικός δικαστής που θα επιλαμβάνεται των διαφορών στους εργασιακούς χώρους να θεσμοθετηθεί τριψήφια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με το σώμα επιθεωρητών εργασίας ώστε να γίνει δυνατή η άμεση καταγγελία παραβίασης των νόμων και των συμβάσεων και να συγκροτηθεί μαύρη λίστα επιχειρήσεων που παραβιάζουν συστηματικά τις υποχρεώσεις τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 June 2003 - 20:56:56 UTC