Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών
  • [02] Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη
  • [03] Πάγκαλος: Υπέρ γαλλικού μοντέλου εκλογικού συστήματος
  • [04] Στα υψηλά ποσοστά η γυναικεία επιχειρηματικότητα
  • [05] Eurostat: Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα
  • [06] Μάρτυρας υπεράσπισης Γ. Σερίφη: ''Καμία σχέση με βία ο κατηγορούμενος''
  • [07] Συνάντηση Πάπα-Πάουελ τη Δευτέρα
  • [08] Αλγερία: Νέος ισχυρός μετασεισμός σπέρνει πανικό
  • [09] ΗΠΑ: Νόμος για τη μείωση των φόρων
  • [10] Σε συμφωνία με τη Χαμάς προσβλέπει ο Αμπας
  • [11] Διεθνής Αμνηστία: Οι συνέπειες του πολέμου κατά τρομοκρατίας
  • [12] Βρετανία: Μονάδες μαζικής απολύμανσης κατά χημικών όπλων
  • [13] Στο Ιράκ σήμερα ο Τόνι Μπλερ
  • [14] Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε επίθεση στο Ιράκ
  • [15] Ανησυχούν οι ΗΠΑ για το ρόλο του Ιράν στο Ιράκ
  • [16] Για μαζικές εκτελέσεις Σιιτών το '91 μιλά η HRW
  • [17] Σε αναζήτηση λύσεων για τα λουκέτα σε επιχειρήσεις
  • [18] Πόρισμα του ΣΔΟΕ ανακάλυψε απάτη Ψωμιάδη
  • [19] Η Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης
  • [20] ''Ο Ακάθιστος Ύμνος'' του Χ. Λεοντή στο Βυζαντινό Μουσείο
  • [21] Νέα έξαρση SARS
  • [22] Βράβευση της Βραζιλίας για πρόγραμμα κατά του AIDS
  • [23] Η γεροντική άνοια μαστίζει τους ηλικιωμένους
  • [24] Ενας ταύρος περιζήτητος γαμπρός
  • [25] Ο ''Μουτζούρης'' ξεκίνησε και πάλι τις βόλτες στο Πήλιο

    [01] Κανονικά οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών

    29/5/2003 10:33:00 πμ

    Παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν οι κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφοράς που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο. Επομένως οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ωστόσο καθυστερούν οι πρωινές πτήσεις προς Θεσσαλονίκη λόγω έργων που γίνονται στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

    [02] Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη

    29/5/2003 11:44:00 πμ

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μεταβαίνει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 300 χρόνια της πόλης και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ-Ρωσίας. Οι επίσημοι εορτασμοί θα αρχίσουν την Παρασκευή με συνάντηση των αρχηγών κρατών των χωρών-μελών της κοινοπολιτείας ανεξαρτήτων κρατών. Στη σύνοδο στην Αγία Πετρούπολη θα συμμετάσχουν 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής Ρωσίας-ΕΕ και το μεσημέρι ο κ. Σημίτης ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ενωσης για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα.

    Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου την Παρασκευή

    Ο κ. Σημίτης, πρόκειται να έχει νέα συνάντηση την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναχώρησε το πρωί για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, αλλά και στους εορτασμούς για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής πόλης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αναχώρησή του, αναφορικά με τις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για την ομιλία του ενώπιον της κεντρικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, είπε ότι είναι ευχαριστημένος, εφόσον είναι τέτοιου είδους τα μόνα θέματα που βρίσκει η αντιπολίτευση για να επικρίνει την κυβέρνηση.

    Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι θεωρεί χρέος του να ενημερώνει όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς για το Κυπριακό, και κυρίως μέλη της ελληνικής Βουλής και πρόσθεσε ότι, εάν κληθεί και από άλλα κόμματα, το ίδιο θα πράξει.

    Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή να έχει εξοργιστεί με την παρουσία του ενώπιον των μελών του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, είπε, στη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή υπήρξε ευχάριστο κλίμα, χωρίς οποιαδήποτε δυσανασχέτηση.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη και τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Χριστόδουλο Πασιαρδή. Η κυπριακή αποστολή επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή το απόγευμα.

    [03] Πάγκαλος: Υπέρ γαλλικού μοντέλου εκλογικού συστήματος

    29/5/2003 11:24:00 πμ

    Αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος με σύγκλιση προς το γαλλικό μοντέλο, πρότεινε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων δημοσιογράφων με θέμα: "Παγκοσμιοποίηση- Μ.Μ.Ε και προβολή θεμάτων ισότητας". Ο κ. Πάγκαλος πρότεινε την ύπαρξη 200 εκλογικών περιφερειών και λίστες των 100 ατόμων, στις οποίες θα συμμετέχουν κατά 50% άνδρες και γυναίκες. Επίσης ο κ. Πάγκαλος πρότεινε να δίνονται στις μητέρες το δικαίωμα μιας επιλογής μεταξύ της προσωρινής συνταξιοδότησης και της χορήγησης ενάμιση χρόνου άδειας μητρότητας για κάθε παιδί.

    [04] Στα υψηλά ποσοστά η γυναικεία επιχειρηματικότητα

    29/5/2003 9:40:00 πμ

    Η ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας, αποτελεί συστατικό στοιχείο της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για τον συνεχή εκσυγχρονισμό και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης από το βήμα συνεδρίου με θέμα ''Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Από την ιδέα στην υλοποίηση''.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη αύξηση εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση το 1992 ήταν 42%, ενώ το 2002 αυξήθηκε στο 50%.

    Παράλληλα όμως, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Το 2000 το 8,4% του γυναικείου πληθυσμού σε ηλικία προς εργασία ήταν πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών. Το 2002 το 19,5% των απασχολούμενων γυναικών είναι κάτοχοι πτυχίων Ανωτάτων Σχολών και μεταπτυχιακών τίτλων.

    Σε ορισμένους τομείς, παρουσιάζονται εντυπωσιακά στοιχεία, όπως η υψηλή συμμετοχή των Ελληνίδων στον τομέα της έρευνας.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. (στοιχεία 1999-2000), την οποία επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών:

    Η συμμετοχή των γυναικών σε ερευνητικές θέσεις είναι 41%, η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε μετά την Πορτογαλία (43%). Η συμμετοχή των γυναικών στην έρευνα στην Ανώτατη εκπαίδευση ήταν 28% στην Ε.Ε, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 44%, το δεύτερο υψηλότερο (μετά την Ιρλανδία με 46%) στην Ε.Ε. Η συμμετοχή Ελληνίδων στη βιομηχανική έρευνα είναι 24% του συνόλου των Ελλήνων ερευνητών στη βιομηχανία, δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ιρλανδία (28%). Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις 15%.

    Βάσει των στοιχείων της Ε.Ε (2000) η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι αυξημένη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων γυναικών στην Ε.Ε (16,7%) και μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία, κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (3,7%) γυναικών επιχειρηματιών (δηλαδή αυτοαπασχολούμενες γυναίκες με εξαρτημένους εργαζόμενους).

    Το 2002, το 1/3 των απασχολούμενων γυναικών είτε ήταν αυτοαπασχολούμενες ή εργάζονταν σε οικογενειακή τους επιχείρηση. Ταυτόχρονα όμως οι Eλληνίδες κατέχουν υψηλά ποσοστά στη συνολική ανεργία (14,5% σε σχέση με 6,4% των ανδρών) και η θέση τους στην αγορά εργασίας παραμένει μειονεκτική σε σχέση με τους άντρες.

    Οι αποδοχές των γυναικών στην Ε.Ε υπολείπονται σημαντικά των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 1995-1999, οι μέσες αποδοχές των γυναικών στην ΕΕ ήταν στο 75% των ανδρών, και στην Ελλάδα στο 70%.

    Στην Ελλάδα, στον τομέα των χρηματοοικονομικών και του λιανεμπορίου, οι αποδοχές των γυναικών φτάνουν στο 80-90% των ανδρών.

    Στην Ε.Ε το 2000 το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών 15-64 ετών αποτελούσε το 54% του γυναικείου πληθυσμού με τα ίδια χαρακτηριστικά, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 41%. Αν και το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα ανέβηκε το 2002 σε σχεδόν 43%, υπολείπεται ακόμα από αυτό της Ε.Ε.

    Το ποσοστό μερικής απασχόλησης για τις γυναίκες στο σύνολο της Ε.Ε είναι σχεδόν 34% ενώ στην Ελλάδα περίπου 8%, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χριστοδουλάκης Η Στρατηγική της Λισσαβόνας όρισε ως στόχο για το 2010 ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ για τις γυναίκες το 60% και οι στόχοι που έθεσε η ΕΕ στην Στοκχόλμη το 2001 ήταν η επίτευξη απασχόλησης 57% για τις γυναίκες μέχρι το 2005.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, παραμένει χαμηλή -αν και δυναμικά διευρυνόμενη- η παρουσία των γυναικών στις θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων στον επιχειρηματικό χώρο. Το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών είναι το 1/3 του αντίστοιχου ποσοστού των ανδρών επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο σύνολο των εργαζομένων στους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών (στοιχεία Ε.Ε 2000).

    Η συμμετοχή γυναικών σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι γενικά μικρή (χαμηλότερο ποσοστό προτάσεων που υποβάλλονται από γυναίκες είναι στη Σουηδία 2,5%, υψηλότερο Φινλανδία 10,4%). Στην Ελλάδα, η συμμετοχή γυναικών σε προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε μετά την Φινλανδία (8,5%).

    Ολες τις Ελληνίδες στηρίζει στο ξεκίνημα του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος το Υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιώντας σχετικές δράσεις μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ''Ανταγωνιστικότητα'', επεσήμανε ο υφυπουργός Αλέξενδρος Καλαφάτης.

    Εχουν ήδη προκηρυχτεί δύο κύκλοι της γυναικείας επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 46,24 εκατ. ευρώ και όπως ανακοινώθηκε κατά τον πρώτο κύκλο προκήρυξης εντάχθηκαν συνολικά 275 νέες επιχειρήσεις δημιουργώντας συνολικά 500 νέες θέσεις εργασίας.

    Από τις εγκριθείσες η πλειοψηφία τους εμπίπτει στον μεταποιητικό κλάδο και ο μέσος προϋπολογισμός των προτάσεων φτάνει τα 65.000 ευρώ. Ποσοστό 65% των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν, πραγματοποιούνται σε περιοχές εκτός Αττικής με αξιόλογη παρουσία των Περιφερειακών Κέντρων Μακεδονίας (ποσοστό 14% των σχεδίων), της Κρήτης (11%) και Πελοποννήσου (7%).

    Αρωγός στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της μείωσης της ανεργίας στέκεται, σύμφωνα με την πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με το πρόγραμμα ''Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης''.

    Παράλληλα οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια που καταβάλλουν στο νέο σκηνικό που άρχισε να διαμορφώνεται έχουν αρωγό και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οδυσσέας Κυριακόπουλος

    [05] Eurostat: Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα

    29/5/2003 9:00:00 πμ

    Το ύψος των δαπανών για συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, με αυτό που ισχύει στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, δηλαδή περί το 12,5% του ΑΕΠ. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τις δαπάνες πρόνοιας στα κράτη-μελη της ΕΕ. Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών για συντάξεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ εμφάνισε το 2000 η Ιταλία με 14,7% και το μικρότερο η Ιρλανδία με 3,6%. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των συνταξιοδοτικών δαπανών, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά υψηλό ποσοστό δαπανών για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

    Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι οι δαπάνες για συντάξεις αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα το 1991 στα 11,1% του ΑΕΠ, το 1993 στο 11,3% του ΑΕΠ, το 1997 στο 11,7% του ΑΕΠ και το 2000 στο 12,5% του ΑΕΠ. Αντιστοίχως για τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ οι δαπάνες για συντάξεις αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο το 1991 στο 12% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ, το 1993 στο 12,9%, το 1997 στο 12,9% και το 2000 στο 12,5%.

    Σε ό,τι αφορά την κατανομή των συνταξιοδοτικών δαπανών, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά υψηλό ποσοστό δαπανών για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα εκ του συνόλου των δαπανών για συντάξεις για το έτος 2000, το 64,5% αφορούσαν στην Ελλάδα τις συντάξεις γήρατος, το 7,1% τις συντάξεις αναπηρίας, το 6,5% διάφορα κοινωνικά επιδόματα και το 21,9% τις δαπάνες για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

    Ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος ήταν ο εξής: το 75,8% των συνταξιοδοτικών δαπανών αφορούσε το 2000 τις συντάξεις γήρατος, το 9,7% τις συντάξεις αναπηρίας, το 9,6% διάφορα κοινωνικά επιδόματα και μόνο το 4,9% τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

    Μόνο η Δανία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ αφιερώνει μεγαλύτερο ποσοστό εκ του συνόλου των συνταξιοδοτικών δαπανών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και συγκεκριμένα το 22,6%.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στην Ολλανδία το 21,6% των συνταξιοδοτικών δαπανών αφορούν τις συντάξεις αναπηρίας. Σε ό,τι αφορά όμως τις συνταξιοδοτικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους, η Ελλάδα εμφανίζει την τελευταία δεκαετία σημαντική αύξηση.

    Συγκεκριμένα την περίοδο 1993-1997 οι δαπάνες για συντάξεις, σε πραγματικούς όρους αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 3,9%, ενώ η αντίστοιχη μέση κοινοτική αύξηση ήταν περί το 2%.

    Για την περίοδο 1997-2000 οι αυξήσεις των δαπανών για συντάξεις, σε πραγματικούς όρους, ήταν στην Ελλάδα περί το 7%, ενώ η αντίστοιχη μέση κοινοτική αύξηση παρέμεινε στα επίπεδα του 2%. Κατά την περίοδο 1997-2000 ανάλογη αύξηση των πραγματικών δαπανών για συντάξεις σημειώθηκε μόνο στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανά κάτοικο, άνω των 60 ετών, δαπάνη για σύνταξη γήρατος, η Ελλάδα εμφανίζει την τελευταία δεκαετία αξιοσημείωτη άνοδο. Συγκεκριμένα, έρχεται με ποσοστό περί το 3% στην τέταρτη θέση μετά την Πορτογαλία, στην οποία η αύξηση την τελευταία δεκαετία ήταν κατά μέσο όρο 6,7% ετησίως, την Ιρλανδία που ήταν στο 4% και τη Δανία που ήταν στο 3,5%.

    [06] Μάρτυρας υπεράσπισης Γ. Σερίφη: ''Καμία σχέση με βία ο κατηγορούμενος''

    Πηγή: ΑΠΕ 29/5/2003 9:57:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, που έχουν κληθεί από την εισαγγελική Αρχή και περιλαμβάνονται στον κατάλογο μαρτύρων του κατηγορητηρίου, συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη η δίκη των 19 φερομένων ως μελών της 17Ν. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πανεπιστημιακός Νίκος Ρήγος, ο οποίος κατέθεσε ότι επί 26 χρόνια ο Γιάννης Σερίφης ήταν ο ''συνήθης ύποπτος'' για τις διωκτικές Αρχές, ενώ όλη η δράση και η δημόσια έκφραση του κατηγορουμένου δεν έχει, όπως είπε, καμία σχέση με πρακτικές ατομικής βίας.

    H εμπλοκή Γ. Σερίφη στη δολοφονία Γουέλς

    Ένταση δημιουργήθηκε κατά την υποβολή ερωτήσεων από τον εισαγγελέα της έδρας Χρήστο Λάμπρου προς το μάρτυρα σχετικά με το περιεχόμενο της απολογίας, που είχε δώσει στην ανακρίτρια ο Παύλος Σερίφης, στην οποία ενέπλεκε στην υπόθεση της δολοφονίας Γουέλς τον εξάδελφό του Γιάννη Σερίφη.

    Ο Παύλος Σερίφης ζήτησε και πήρε το λόγο, ανακαλώντας όσα αναφέρονται στην απολογία του. ''Δεν ξέρω τίποτα γι αυτά. Εγώ, κύριε εισαγγελέα, είμαι ανάπηρος 25 χρόνια. Τα όπλα θέλουν δύο χέρια, ενώ εγώ έχω ένα και μουδιασμένο'', ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος.

    [07] Συνάντηση Πάπα-Πάουελ τη Δευτέρα

    29/5/2003 11:13:00 πμ

    Το Βατικανό

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα έχει συνομιλίες τη Δευτέρα στο Βατικανό με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', όπως ανέφεραν πηγές στην Πόλη του Βατικανού. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ποντίφηκα και ενός κορυφαίου μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, για τον οποίο το Βατικανό είχε εκφράσει την αντίθεσή του το Βατικανό. Η επίσκεψη αυτή φαίνεται ότι αποσκοπεί στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Βατικανού παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ θα συναντηθεί επίσης στη διάρκεια του ταξιδιού του και με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι.

    Ο Ποντίφηκας, ο οποίος στις αρχές του μήνα συμπλήρωσε τα 83 του χρόνια, είχε συμμετάσχει ενεργά στην διεθνή εκστρατεία για την αποτροπή του πολέμου. Απεσταλμένοι του είχαν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και με τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου.

    Την Κυριακή ο Πάουελ θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για τη συνάντηση Μπους-Πούτιν. Ο Μπους θα μεταβεί στη συνέχεια στο Εβιάν της Γαλλίας για τη σύνοδο κορυφής της G8 και ο Πάουελ στη Ρώμη.

    [08] Αλγερία: Νέος ισχυρός μετασεισμός σπέρνει πανικό

    29/5/2003 9:04:00 πμ

    Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τα ξημερώματα την Αλγερία σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους, που βλέπουν έντρομοι τη γη να τρέμει καθημερινά από την περασμένη Τετάρτη και τον μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του νέου σεισμού που σημειώθηκε στις 5.15 ώρα Ελλάδος ήταν στην περιοχή της πόλης Ζεμούρι, 70 χλμ ανατολικά του Αλγερίου. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησαν άλλοι δύο μετασεισμοί 3,7 και 4,2 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί πάντως θύματα ή ζημιές. Ο πρώτος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πρωτεύουσα της Αλγερίας συγκλονίζοντας τα κτήρια. Από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Αλγερία στις 21 Μαΐου έχασαν τη ζωή τους 2.251 άνθρωποι και 10.243 τραυματίστηκαν.

    Οι κάτοικοι ζουν πια με τους μετασεισμούς

    Η σεισμική δόνηση των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκε στο Ζεμούρι, 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου. Οι μετασεισμοί συνεχίζονταν μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με το CRAAG, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 21 Μαϊου και από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1000 μετασεισμικές δονήσεις στην Αλγερία.

    Σεισμικές δονήσεις την Τετάρτη και στην Τουρκία

    Σεισμοί αναστάτωσαν χθες και την γειτονική Τουρκία. Τα ξημερώματα της Τετάρτης δύο σεισμοί μεγέθους 3,7 και 4 Ρίχτερ αντίστοιχα, χτύπησαν τη Boρειοδυτική Τουρκία, την περιοχή Μπολού (100 χλμ από τη Νικομήδεια). Οι μνήμες από τους φονικούς σεισμούς το 1999 στη Νικομήδεια και το Μπολού, όπου 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ξύπνησαν. Οπως και από το σεισμό του Μπινγκιόλ, στην Ανατολική Τουρκία, την 1η Μαΐου, όπου έχασαν τη ζωή τους 170 άνθρωποι.

    [09] ΗΠΑ: Νόμος για τη μείωση των φόρων

    29/5/2003 12:09:00 πμ

    Νόμο που προβλέπει τη σταδιακή μείωση φόρων, ύψους 350 δισ. δολαρίων, σε πολυετή χρονικό ορίζοντα, υπέγραψε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Σήμερα κάνουμε τα αναγκαία για να ενισχύσουμε την αμερικανική οικονομία, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπους, ο οποίος με τον νέο νόμο προσβλέπει στη δημιουργία θέσεων εργασίας το 2003. Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η μείωση των φόρων θα αποτελέσει μια σημαντική ελάφρυνση από τα φορολογικά βάρη που επιβαρύνουν 136 εκατ. Αμερικανούς φορολογούμενους.

    Ωστόσο, τα 350 δισ. δολάρια, απέχουν αρκετά από τον στόχο του συνόλου των 726 δισ. δολαρίων, που ο Τζορτζ Μπους είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να ψηφίσει τον περασμένο Ιανουάριο.

    Η βούληση του Aμερικανού προέδρου προσέκρουσε στην άρνηση των δημοκρατικών Γερουσιαστών και ορισμένων μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους, που δεν ήθελαν να επιβαρύνουν περισσότερο το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, που φέτος αναμένεται να φθάσει τα 400 δισ. δολάρια.

    Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος είναι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να χαρούν αυτό το καλοκαίρι την επιστροφή φόρου, που ήδη είχαν καταβάλλει για το τρέχον οικονομικό έτος.

    [10] Σε συμφωνία με τη Χαμάς προσβλέπει ο Αμπας

    29/5/2003 9:32:00 πμ

    Σε συμφωνία με την Χαμάς για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών αναμένει να καταλήξει, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς. Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός εκτιμά ότι ως την επόμενη εβδομάδα θα έχει καταλήξει σε συμφωνία εκεχειρίας με την ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πάντως άγνοια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" για την ειρήνη. Στο μεταξύ οι αιματοχυσίες στις παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζονται. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας Ισραηλινός τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων.

    Αιματηρά επεισόδια σε παλαιστινιακές περιοχές

    Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα Πέμπτη από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ο 24χρονος έπεσε νεκρός την ώρα που οι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα, πραγματοποιούσαν έρευνες σε σπίτια της περιοχής.

    Την ίδια ώρα στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, ένας άλλος 23χρονος Παλαιστίνιος, μέλος του ριζοσπαστικού κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ βρήκε το θάνατο στις συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν ισραηλινά άρματα και τζιπ εισέβαλαν στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη και στο προσφυγικό στρατόπεδο.

    Εξάλλου, ένας Ισραηλινός τραυματίσθηκε ελαφρά χθες, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον λεωφορείου κοντά στην παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνα, στα νότια της Δυτικής Οχθης. Ο τραυματίας ήταν επιβάτης του λεωφορείου. Ο δράστης της επίθεσης διέφυγε και οι έρευνες για την ανεύρεσή του συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

    Η Χαμας δηλώνει άγνοια για την επικείμενη ''συμφωνία''

    Στο μεταξύ, αγνοια δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς για τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς περί συμφωνίας τερματισμού των αντι-ισραηλινών επιθέσεων ως την επόμενη εβδομάδα.

    "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει" τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ Ράντισι.

    "Αν οι Ισραηλινοί σταματήσουν να σκοτώνουν Παλαιστινίους αμάχους ,ελευθερώσουν τους κρατουμένους και σταματήσουν την επίθεσή τους,θα πάψουμε να βάζουμε ως στόχο τους ισραηλινούς αμάχους" τόνισε ο αλ Ράντισι.

    "Η Χαμάς θα δεσμευτεί να σταματήσει την τρομοκρατία τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη" υποστήριξε ο Αμπάς σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

    Η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για σωρεία επιθέσεων αυτοκτονίας με θύματα εκατοντάδες Ισραηλινούς από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά χαιρετίζουν την αποδοχή του οδικού χάρτη από το Ισραήλ

    Πάντως, η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, χαιρέτισε την επικύρωση του ειρηνευτικού σχεδίου υπό την ονομασία 'οδικός χάρτης' από την ισραηλινή κυβέρνηση και ζητεί να σταματήσει η εκκαθάριση Παλαιστινίων μαχητών από τους Ισραηλινούς.

    "Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα χαίρονται που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν αποδέχθηκαν τον οδικό χάρτη, είναι ένα πολύ κάλό πράγμα", τόνισε ο Αμπού Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος του ένοπλου κινήματος που πρόσκειται στην οργάνωση Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

    "Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση αυτή, όμως πολλά άλλα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή" τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι "ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει τις δολοφονίες των ηγετών της Ιντιφάντα. Τα αποτελέσματα του οδικού χάρτη θα πρέπει να γίνουν αισθητά στο πεδίο εφαρμογής τους. Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να παραμείνει μία απλή διακήρυξη, θα πρέπει να οδηγήσει στην δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους".

    [11] Διεθνής Αμνηστία: Οι συνέπειες του πολέμου κατά τρομοκρατίας

    29/5/2003 8:36:00 πμ

    Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που έχουν κηρύξει οι δυτικοί ηγέτες, έχει καταστήσει τον κόσμο πιο επισφαλή, αναφέρει Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της, την οποία έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Τον περασμένο χρόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλήθηκαν, οι διεθνείς νόμοι υπονομεύθηκαν και οι κυβερνήσεις απέφυγαν την έρευνα. Σύμφωνα με την έκθεση, το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται ανασφαλείς πολλοί άνθρωποι στον κόσμο και να αυξάνονται οι διακρίσεις μεταξύ ατόμων διαφορετικής θρησκείας και καταγωγής. Τη στιγμή που περισσότεροι από 600 άνθρωποι κρατούνται ακόμα από τις αμερικανικές αρχές χωρίς δίκη στη βάση του Γκουαντάναμο, η Βρετανή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Κέιτ Αλεν προειδοποιεί για τις ''σοβαρές συνέπειες'' του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

    Η Αλεν επεσήμανε ''το βαρύ τίμημα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις ανθρώπινες ζωές'' στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Κολομβία, το Μπουρούντι, την Τσετσενία και το Νεπάλ, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή ήταν στραμμένη στο Ιράκ.

    Η Αλεν προειδοποίησε για τον ''πραγματικό κίνδυνο'' να γίνει στο Ιράκ ό,τι συνέβη στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία περισσότερους από 18 μήνες μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν, εκατομμύρια Αφγανοί αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

    Όσον αφορά την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένα από τα πλέον συζητηθέντα θέματα, ωστόσο πέρυσι ήταν το θέμα για το οποίο δραστηριοποιήθηκε λιγότερο η διεθνής κοινότητα.

    [12] Βρετανία: Μονάδες μαζικής απολύμανσης κατά χημικών όπλων

    29/5/2003 11:24:00 πμ

    Οι πρώτες μονάδες μαζικής απολύμανσης για θύματα από επιθέσεις με χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα θα τεθούν σε λειτουργία στη Βρετανία εντός των προσεχών ημερών, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Times. Τέσσερα οχήματα χωρητικότητας 26 τόνων θα σταθμεύουν σε πυροσβεστικούς σταθμούς σε στρατηγικά σημεία του Λονδίνου καθώς η Βρετανία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

    Προληπτική ''θωράκιση'' κατά πανικού

    Τα οχήματα αυτά, παρόμοια με εκείνα που έχουν τοποθετηθεί σε πόλεις και σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, περιέχουν μεγάλες σκηνές, ντουζιέρες και αποδυτήρια που είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν μέχρι και 200 ανθρώπους την ώρα.

    Οι αρχές θεωρούν πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν εγκαίρως την απολύμανση προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

    Η κυβέρνηση επένδυσε 56 εκατομμύρια λίρες (78 εκατομμύρια ευρώ) για την ανάπτυξη 80 οχημάτων απολύμανσης στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ παρόμοιο εξοπλισμό αναμένεται ότι θα αποκτήσει και η Σκοτία.

    [13] Στο Ιράκ σήμερα ο Τόνι Μπλερ

    29/5/2003 10:05:00 πμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έφθασε το πρωί στη Βασόρα, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο Μπλερ είναι ο πρώτος ηγέτης του συνασπισμού που ανέτρεψε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος επισκέπτεται το Ιράκ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έφτασε στη Βασόρα για να ευχαριστήσει τα βρετανικά στρατεύματα που ελέγχουν την περιοχή, αλλά και για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας. Ο Μπλερ καθ' οδόν προς τον Κόλπο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να ευχαριστήσει τις ένοπλες δυνάμεις ''για το σπουδαίο έργο τους και να προβεί σε μια εκτίμηση της κατάστασης όσον αφορά τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, αλλά και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ''.

    [14] Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε επίθεση στο Ιράκ

    29/5/2003 10:43:00 πμ

    Ενας Aμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του στο Ιράκ από εχθρικά πυρά, ανακοίνωσε η Αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική διοίκηση. Ο στρατιώτης δέχτηκε εχθρικά πυρά, καθώς ταξίδευε σε κεντρική οδό ανεφοδιασμού στο Ιράκ, τονίζεται στην ανακοίνωση, δίχως να αναφερθεί η ακριβής τοποθεσία της επίθεσης. Ο στρατιώτης μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ανέφερε η Centcom. Λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στρατιωτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να διατηρήσουν στο Ιράκ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη απ' ότι είχαν προβλέψει, για να εδραιώσουν την ασφάλεια στη χώρα, όπως έγραψαν την Πέμπτη, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    [15] Ανησυχούν οι ΗΠΑ για το ρόλο του Ιράν στο Ιράκ

    29/5/2003 8:56:00 πμ

    Ανησυχητική δραστηριότητα των Ιρανών στο Ιράκ παρατηρείται, όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, η οποία, όπως επισήμανε, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν συνεχιστεί επί μακρόν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαράζι δήλωσε την Τετάρτη, πως η χώρα του, όπως κι άλλα γειτονικά κράτη επιθυμούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στο Ιράκ, πράγμα που θα ήταν ζωτικής σημασίας για την εγκαθίδρυση μίας δημοκρατικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

    Φόβοι για αναδιοργάνωση του Μπάαθ

    Ο Πολ Μπρέμερ, υπογράμμισε ότι διαπιστώνεται μια σταθερή αύξηση της ιρανικής δραστηριότητας στο Ιράκ, γεγονός που είναι ανησυχητικό.

    ''Στην πιο ήπια μορφή, βλέπουμε προσπάθειες του Ιράν να επαναλάβει τη συνταγή που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Δηλαδή να στείλει ανθρώπους, που είναι ουσιαστικά πολεμιστές, και να επιχειρήσει να δημιουργήσει κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι το μέσον για να αποκτήσουν δημοτικότητα'' είπε ο Μπρέμερ στη συνέντευξη του που πρόκειται να μεταδοθεί την Πέμπτη.

    ''Και τότε θ' αρχίσουν να εξοπλίζονται και θα καταλήξουμε με ένα σοβαρό πρόβλημα εάν το αφήσουμε να εξελιχθεί'' πρόσθεσε.

    Ο Μπρέμερ είπε επίσης ότι ανησυχεί για την πιθανότητα να αναδιοργανωθούν τα μέλη του κόμματος Μπάαθ που παραμένουν πιστά στον Σαντάμ Χουσεΐν και να επιχειρήσουν να επιστρέψουν δυναμικά, μετά την ανατροπή του καθεστώτος τον περασμένο Μάρτιο.

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης υπέρ της συμμετοχής για δημοκρατική κυβέρνηση στο Ιράκ

    Το ζήτημα του Ιράκ εξετάστηκε στα παρασκήνια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών από τα κράτη -μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ιρανός ΥΠΕΞ Καμάλ Χαράζι δήλωσε πως "επιτύχαμε μία συναίνεση που μόνο με τη συμμετοχή και τις συμβουλές από τις γειτονικές χώρες του Ιράκ θα μπορεί να εξασφαλιστεί η επικράτηση μίας δημοφιλούς κυβέρνησης στη Βαγδάτη".

    "Οσοι διατείνονται πως δεν έχουν ανάγκη από τις συμβουλές μας είναι άφρονες", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Συρία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και τα μη αραβικά κράτη του Ιράν και της Τουρκίας, είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό να διαμορφώσει την κυβέρνησή του.

    "Μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να επιλέξουν μία δημοκρατική κυβέρνηση βασισμένη στη βούλησή τους", τόνισε ο Χαράζι.

    [16] Για μαζικές εκτελέσεις Σιιτών το '91 μιλά η HRW

    29/5/2003 10:08:00 πμ

    Σε Σιιτες μουσουλμάνους οι οποίοι εκτελέσθηκαν μαζικά το 1991, ανήκουν οι σωροί που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο Μαχαουΐλ, ανακοίνωσε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, βασιζόμενη στη μαρτυρία ενός επιζώντος. Στη 14-σέλιδη αναφορά της, με τίτλο "Οι ομαδικοί τάφοι στο Μαχαουΐλ: η αλήθεια", που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον, η οργάνωση επικαλείται τη μαρτυρία ενός νεαρού Ιρακινού (12 ετών εκείνη την εποχή), ο οποίος ρίχθηκε μαζί με τη μητέρα του και δύο συγγενείς του σε έναν από τους τάφους, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει, καθώς δεν επλήγη από τις σφαίρες των εκτελεστών τους.

    Πρόκειται, όπως τονίζει η οργάνωση, "για την πρώτη ανεξάρτητη μαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο η ιρακινή κυβέρνηση είχε καταπνίξει την σιιτική εξέγερση μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991".

    Ο νεαρός, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται, διηγείται πως είχε συλληφθεί, όπως και χιλιάδες άλλοι Σιίτες, από μέλη της Δημοκρατικής Φρουράς και παραστρατιωτικούς του κόμματος Μπάαθ και οδηγήθηκε στα περίχωρα της βάσης αλ Μαχαουΐλ, κοντά στην πόλη Χίλα.

    Εκεί, διηγείται πως γλίτωσε από τις ομαδικές εκτελέσεις, των οποίων τα θύματα ρίχνονταν βιαστικά σε ομαδικούς τάφους. Η μαρτυρία του, που καταγράφηκε από μέλη της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια τετραήμερης παραμονής τους στην περιοχή, επιβεβαιώνεται κι από τις μαρτυρίες άλλων κατοίκων της περιοχής, προσθέτει η οργάνωση.

    Η HRW επίσης εκφράζει την θλίψη της που οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν μερίμνησαν να θέσουν έγκαιρα υπό τον έλεγχό τους ομαδικούς τάφους, οι οποίοι ερευνήθηκαν βιαστικά και αλλοιώθηκαν από τις οικογένειες των θυμάτων των εκτελέσεων, καθιστώντας έτσι αδύνατη την ταυτοποίηση πολλών σορών και δυσχεραίνουν την έναρξη μίας αξιόπιστης έρευνας.

    [17] Σε αναζήτηση λύσεων για τα λουκέτα σε επιχειρήσεις

    29/5/2003 9:47:00 πμ

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται χθες και σήμερα στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να βρεθεί λύση για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Εν τω μεταξύ παράνομες και καταχρηστικές έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Δράμας τις απολύσεις των 220 εργαζόμενων στην Αθηναϊκή Χαρτοποΐα ''Σόφτεξ'' κάνοντας αποδεκτή τη συλλογική προσφυγή τους. Τη ίδια ώρα αναζωπυρώνονται και οι ανησυχίες των εργαζομένων της ΑΓΕΤ για σχέδιο μείωσης του προσωπικού με μαζικές απολύσεις, στα εργοστάσια του Ομίλου.

    ''Ιππόκαμπος'': Λύση για 350 εργαζομένους - ''Α. Αντωνόπουλοι'': Ενδιαφέρον για εξαγορά

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην εταιρεία ''Ιππόκαμπος'' πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μεσολάβησης προς τις τράπεζες ώστε να παγώσουν προς στιγμή τα δάνεια και να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει τη θέση των 350 εργαζομένων που απειλούνται.

    Για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ ''Αδελφοί Αντωνόπουλοι'' εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για αγορά της επιχείρησης και έγινε συζήτηση για τη διασφάλιση των αποζημιώσεων των εργαζομένων αφού οι πιστωτές της επιχείρησης προχωρούν σε κατασχέσεις.

    Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία κατέρχονται αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξαγορά της από την εταιρεία Κολιός, χωρίς πρώτα να διασφαλισθούν οι 430 θέσεις εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στα Beauty and Diet διεκδικούν τα δεδουλευμένα

    Τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα επισκέφτηκαν την Τετάρτη οι εργαζόμενες του Ινστιτούτου Αδυνατίσματος Beauty and Diet και ζήτησαν να μεσολαβήσει στη νέα διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

    Πάντως, η αγοράστρια εταιρεία First Boston Investment φέρεται διατεθειμένη να καταβάλει ως τις 5 Ιουνίου το 50% των οφειλών προς το προσωπικό.

    Σε αυτή τη βάση το υπουργείο φέρεται να προτείνει στους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας μέχρις ότου βρεθεί λύση στα προβλήματα της επιχείρησης.

    Οριστικό λουκέτο στην Palco - Ειδικά μέτρα για τους απολυμένους

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων της Schiesser-Palco και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την προοπτική των ειδικών προγραμμάτων επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται το ενδεχόμενο αυξημένης επιδότησης των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν απολυμένες εργάτριες της εταιρείας, ενώ προβλέπεται και αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης για το ενδεχόμενο αυταπασχόλησης όσων το επιδιώξουν.

    Σχέδιο απολύσεων στην ΑΓΕΤ

    Aναζωπυρώνονται και οι ανησυχίες των εργαζομένων της ΑΓΕΤ για σχέδιο μείωσης του προσωπικού με μαζικές απολύσεις, στα εργοστάσια του Ομίλου. "Η Λαφάρζ ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία, η οποία είναι ενήμερη, ότι η γαλλική εταιρεία στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ, σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία κατά 900 εργαζόμενους" δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Ομοσπονδίας τσιμεντεργατών Θ. Κόνιαρης.

    Η γεν. διευθύντρια Μαριάννα Σοφιανού επικοινωνίας της εταιρείας δήλωσε ότι στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση της παραγωγικότητάς και η μείωση του παραγωγικού και εργατικού κόστους.

    "Έχουμε περισσότερο προσωπικό. Το έχουμε συζητήσει και με τα σωματεία. Θα βρούμε μαζί τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα. Τα νούμερα είναι εντελώς υποθετικά", ισχυρίστηκε η κα. Σοφιανού.

    [18] Πόρισμα του ΣΔΟΕ ανακάλυψε απάτη Ψωμιάδη

    29/5/2003 10:43:00 πμ

    Πόρισμα φωτιά του ΣΔΟΕ για κομπίνα που άδειασε τα ταμεία της ΑΕΚ αποκαλύπτει σήμερα η σφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το απόρρητο πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθανάσιο Ψαράκη κατηγορεί τους Μάκη και Χαρίλαο Ψωμιάδη οι οποίοι είχαν διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ αντίστοιχα, ότι με εικονικά τιμολόγια απέσπασαν από τα ταμεία της ΑΕΚ 6,5 δισ. δραχμές που προέρχονταν από τηλεοπτικά δικαιώματα και πριμ από το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Πως στήθηκε η κομπίνα

    Σύμφωνα με το απόρρητο πόρισμα του ΣΔΟΕ εκτός του Μάκη Ψωμιάδη στην υπόθεση εμπλέκονται τα δυο του εξαδέλφια του Χαρίλαος Ψωμιάδης του Παναγιώτη και Χαρίλαος Ψωμιάδης του Γεωργίου, οι οποίοι είχαν διατελέσει αντίστοιχα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΑΕΚ. Επίσης, ο συνεργάτης του και δεξί του χέρι Αντώνης Κατσαρός ο οποίος εμφανίστηκε ως ο εργολάβος που θα αναλάμβανε τα έργα για το αθλητικό κέντρο της ομάδας στους Θρακομακεδόνες.

    Η κομπίνα όπως αποκαλύπτει το πόρισμα των ελεγκτών στήθηκε τον περασμένο Ιούνιο όταν ο Αντώνης Κατσαρός ανέλαβε την κατασκευή του αθλητικού κέντρου και προεισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 13.304.500 ευρώ για. . .μελλοντικές εργασίες. Το περίεργο είναι ότι ο κ. Κατσαρός προπληρώθηκε για το έργο χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η αγορά του οικοπέδου, κάτι που άλλωστε δεν συνέβη ποτέ. Στη συνέχεια και χωρίς να έχει προηγηθεί το οποιοδήποτε έργο, ο Κατσαρός εξέδωσε τρία εικονικά τιμολόγια για τα ποσά που εισέπραξε. Δύο μήνες αργότερα μετά την ανάθεση του έργου, τον Σεπτέμβριο του 2002, ο Χαρίλαος Ψωμιάδης ενημέρωσε τον κ. Κατσαρό ότι η συμφωνία για αγορά του οικοπέδου δεν προχώρησε και ότι έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα. Ο Κατσαρός αν και είχε προεισπράξει ένα σημαντικό ποσόν επέστρεψε επιταγές και μετρητά στον Χ. Ψωμιάδη, και αυτός με την σειρά του επέστρεψε δύο από τα τρία εικονικά τιμολόγια που είχε εκδώσει ο Κατσαρός.

    Στο πόρισμα αναφέρεται συγκεκριμένα: "Από τον έλεγχο των κατασχεθέντων και παραληφθέντων στοιχείων από την ΠΑΕ ΑΕΚ. . . προέκυψε ότι η ΠΑΕ ζήτησε, έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 13.304.500 ευρώ".

    Τα χρήματα αυτά μετά την ματαίωση του έργου επιστρέφονται από τον Κατσαρό στον Χ. Ψωμιάδη, οποίος ισχυρίζεται ότι τα επέστρεψε σε κάποιον Αγγελο Ρωσίδη γιατί τα είχε δανειστεί από αυτόν. Τα χρήματα πάντως δεν μπήκαν ποτέ στο ταμείο της ομάδας. Ο Αγγελος Ρωσίδης δεν έχει εντοπιστεί ακόμα και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΔΟΕ, ενδέχεται να είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.

    [19] Η Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης

    29/5/2003 12:53:00 πμ

    Στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι κρίθηκε ο μεγάλος τελικός του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Νικήτρια αναδείχτηκε η Μίλαν, που είχε ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Ντίντα, ο οποίος έπιασε τρία από τα πέναλτι των παιχτών της Γιουβέντους. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, που διεξήχθη στο κατάμεστο από 68.000 φιλάθλους "Ολντ Τράφορντ", οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα, παρότι και οι δύο είχαν αρκετές ευκαιρίες να στείλουν τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Στην παράταση, η κούραση "νίκησε" τους 22 παίχτες, με αποτέλεσμα να παραμείνει το μηδέν και να οδηγηθούμε στα πέναλτι. Τώρα πλέον, η Μίλαν επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από εννέα χρόνια.

    Ρεσιτάλ των τερματοφυλάκων η διαδικασία των πέναλτι

    Μόλις στο 8' ο Αντρέι Σεβτσένκο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με σουτ από το ύψος του πέναλτι, ωστόσο ο βοηθός διαιτητής είχε σηκώσει τη σημαία του, κρίνοντας ότι ο Ρούι Κόστα, που ήταν "ακάλυπτος", επηρέαζε την ορατότητα του Μπουφόν, μια απόφαση μάλλον τραβηγμένη.

    Λίγο αργότερα, στο 17', ο Τζίτζι Μπουφόν πραγματοποίησε μία ενστικτώδη απόκρουση, που σίγουρα στο μέλλον θα βρει θέση στα "χάιλαϊτς" του Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας τον Ιντζάγκι με την απορία, πώς κατάφερε να "βγάλει" αυτήν την κεφαλιά-ψαράκι, μετά τη σέντρα του Ζέεντορφ.

    Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, η απουσία του τιμωρημένου Πάβελ Νέντβεντ ήταν εμφανέστατη, καθώς η Γιουβέντους υστερούσε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Οι εναλλαγές της μπάλας γίνονταν μετά δυσκολίας και μόνο κάποιες επιθετικές ενέργειες του Τζαμπρότα «τάραξαν την ηρεμία της άμυνας των "ροσονέρι".

    Βέβαια, στα μετόπισθεν, οι Φεράρα, Μοντέρο, Τιράμ, Τούντορ δεν άφηναν να περάσει τίποτε, όμως η τελευταίος της τετράδας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πρόωρα τον τελικό, όταν τραυματίστηκε στο 42'.

    Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ο 33χρονος Αντόνιο Κόντε, στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, τη στέλνει με κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι, μετά από σέντρα του Ντελ Πιέρο. Η Μίλαν είχε γλιτώσει το γκολ "από τα αποδυτήρια" και ο βετεράνος άσος καταριόταν την τύχη του.

    Παρότι το γκολ δεν ερχόταν για καμία από τις δύο πλευρές, ο ρυθμός παράμενε γρήγορος με τη Μίλαν να διατηρεί την υπεροχή.

    Ο Λίπι προσπάθησε να αλλάξει τον ρου του αγώνα, αντικαθιστώντας τον Ντάβιντς με τον Ζαλαγέτα και ουσιαστικά μετατρέποντας τον Ντελ Πιέρο σε συνδετικό κρίκο μεταξύ κέντρου και επίθεσης.

    Ωστόσο, τίποτα δεν άλλαξε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, παρά το γεγονός ότι η Μίλαν είχε δύο καλές στιγμές με τον Ιντζάγκι στο 74' και το 77' για να ανοίξει το σκορ.

    Στο 7' της παράτασης τραυματίστηκε ο Ρόκε Ζούνιορ και παρέμεινε χωλαίνοντας στο γήπεδο, όμως ουσιαστικά, η Μίλαν είχε μείνει με παίκτη λιγότερο, γεγονός που της απαγόρευε να ρισκάρει.

    Έτσι, στα έξτρα 30 λεπτά της παράτασης δεν έγινε ούτε μία αξιόλογη φάση, με εξαίρεση τη μπαλιά του Σεβτσένκο προς τον Ιντζάγκι, στο 119', με τον Λιλιάν Τιράμ να επεμβαίνει την τελευταία στιγμή και να δέχεται τον ασπασμό του Μπουφόν.

    Η ψυχοφθόρος διαδικασία των πέναλτι ξεκίνησε με τη Γιουβέντους να έχει σαφές πλεονέκτημα, τόσο λόγω της παρουσίας του καλύτερου τερματοφύλακα του κόσμου κάτω από τα δοκάρια της, όσο και λόγω των επιλογών του Αντσελότι. Ο προπονητής της Μίλαν είχε αντικαταστήσει τον Ρούι Κόστα, ενώ δεν εμπιστεύτηκε ούτε ως αλλαγή τον Ριβάλντο, γεγονός που στερούσε δύο πολύ καλούς εκτελεστές.

    Όμως, κανείς δεν περίμενε το τι θα ακολουθήσει, καθώς η διαδικασία των πέναλτι εξελίχθηκε σε ρεσιτάλ των δύο τερματοφυλάκων, με τον Ντίντα και τον Μπουφόν να αποκρούουν το ένα μετά το άλλο.

    Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος "έσωσε" ένα παραπάνω και με το σκορ να είναι στο 2-2, ο Αντρέι Σεβτσένκο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-2 και χαρίζοντας στη Μίλαν το 6ο κύπελλο πρωταθλητριών στην ιστορία της.

    Παράλληλα είναι το πρώτο τρόπαιο που κατακτά στην προπονητική του καριέρα ο Κάρλο Αντσελότι, ενώ ο Κλάρενς Ζέεντορφ γίνεται ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Αγιαξ, Ρεάλ, Μίλαν).

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γερμανός Μάρκους Μερκ, ο οποίος έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Κοστακούρτα, Τακινάρντι και Ντελ Πιέρο.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τιράμ, Φεράρα, Τούντορ (42' Μπιριντέλι), Μοντέρο, Καμορανέζι (46' Κόντε), Ντάβιντς (65' Ντάβιντς), Τακινάρντι, Τζαμπρότα, Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ.

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Κοστακούρτα (66' Ρόκε Ζούνιορ), Νέστα, Μαλντίνι, Καλάτζε, Γκατούζο, Πίρλο (71' Σερζίνιο), Ζέεντορφ, Ρούι Κόστα (87' Αμπροζίνι), Σεβτσένκο, Ιντζάγκι.

    [20] ''Ο Ακάθιστος Ύμνος'' του Χ. Λεοντή στο Βυζαντινό Μουσείο

    29/5/2003 9:40:00 πμ

    Ο Χρήστος Λεοντής συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής μουσικής δραστηριότητας. Τραγούδια του συνθέτη από το Θέατρο και το έργο του "Ο Ακάθιστος Ύμνος" θα παρουσιαστούν στη συναυλία που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 29 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22). Τη συναυλία στον περίβολο του Βυζαντινού Μουσείου, θα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής. Να σημειώσουμε ότι το έργο "Ο Ακάθιστος Υμνος" παρουσιάζεται για πρώτη φορά υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Ερμηνεύουν οι τραγουδιστές Λάκης Χαλκιάς, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους και Ιωάννα Φόρτη. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αρβανίτη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Το 1963, ο θίασος των "Ενωμένων καλλιτεχνών" που είχε δημιουργήσει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αναθέτει στο Χρήστο Λεοντή τη σύνθεση της μουσικής για το έργο του Ηλία Λυμπερόπουλου, "Λιούτσα". Το έργο περιελάμβανε 10 τραγούδια, τα οποία ο συνθέτης έγραψε σε ένα απόγευμα... Αυτό ήταν η αρχή.

    Φαίνεται πως η γοητεία και η ατμόσφαιρα του θεάτρου ήταν αυτό που μάγεψε και επηρέασε το συνθέτη από την πρώτη στιγμή της επαφής με το χώρο αυτό, καθώς και με την κατοπινή ενασχόλησή και δραστηριότητά του στο χώρο του θεάτρου. Έχει γράψει τη μουσική σε πάνω από εκατό θεατρικά έργα, Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων. Εκεί όμως που είναι αναγνωρισμένη η αξία της μουσικής του είναι στο αρχαίο δράμα. Η μόνιμη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης και με τον Κάρολο Κουν, μέχρι που έφυγε, αλλά και μετέπειτα έχουν προσφέρει μεγάλε και πανευρωπαϊκές επιτυχίες.

    Στη συναυλία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο συνθέτης έχει επιλέξει μερικά τραγούδια από παραστάσεις με μουσική του, που γράφτηκαν κατά καιρούς και σε διαφορετικά είδη θεατρικού λόγου, από Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Λόρκα, Ντάριο Φο, Ευθυμιάδη. Εκεί φαίνεται και η ευρύτητα της θεατρικής αντίληψης και η αμεσότητα της μουσικής του.

    Ο Ακάθιστος Υμνος είναι ένα έργο του Χρήστου Λεοντή που γράφτηκε το 2001, κατόπιν παραγγελία της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Ορους. Σπουδή στον Ακάθιστο Υμνο χαρακτηρίζει ο συνθέτης το έργο αυτό, που βασίζεται στο αριστουργηματικό ποίημα του Ρωμανού του Μελωδού. Ο χαρακτηρισμός αυτός, προφανώς, προκύπτει από τον διάλογο, τη συνύπαρξη και την αλληλοσυμπλήρωση μουσικών στοιχείων Ανατολής και Δύσης. Η μελωδική γραμμή του συνθέτη, παραπέμπει στο χρώμα και τον πλούτο της βυζαντινής μουσικής, η μελωδία της οποίας σηκώνει όλο το βάρος της έκφρασης του ποιητικού λόγου, χωρίς τη χρεία άλλων μουσικών στοιχείων. Θα μπορούσε δηλαδή να εκτελείται το έργο αυτό, μόνο με φωνές, ή και με μία μόνο φωνή. Τα μουσικά χαρακτηριστικά των δύο κόσμων, όχι μόνο δεν συγκρούονται αλλά συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται στον Ακάθιστο Ύμνο.

    [21] Νέα έξαρση SARS

    29/5/2003 12:03:00 μμ

    Ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας στην Ταϊβάν αυξήθηκε κατά 50 και έφτασε τα 660, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 40 ασθενείς που περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στον κατάλογο των ύποπτων κρουσμάτων. Ογδόντα ένας άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ταϊβάν από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) ενώ οι αποθεραπευθέντες ανέρχονται σε 122. Στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μεγαλώνει καθημερινινά η λίστα των νεκρών από το SARS ενώ το πρώτο κρούσμα του SARS διαγνώσθηκε επισήμως και στη Ρωσία.

    Μετράει κι άλλους νεκρούς το Τορόντο

    Δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη μάχη με τον θάνατο στην περιοχή του Τορόντο από το φονικό ιό.

    Μέχρι σήμερα έχουν χάσει 29 άτομα τη ζωή τους στην περιοχή του Τορόντο, το μόνο μέρος εκτός Ασίας που μετράει νεκρούς από την θανατηφόρο ασθένεια.

    Σε καραντίνα εξάλλου τέθηκε την Τετάρτη μια ολόκληρη κοινότητα στο Τορόντο και το γυμνάσιο της περιοχής, όταν μαθητής παρουσίασε τα συμπτώματα της νόσου. Φορέας του ιού πιθανολογείται πως είναι ένας από τους γονείς του μαθητή, που εργάζεται σε νοσοκομείο της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που 8.000 άνθρωποι- 6.400 κάτοικοι και 2.000 μαθητές- τίθενται σε καραντίνα σε μη ασιατική χώρα από την ημέρα που εκδηλώθηκε η ασθένεια.

    Μειώθηκε ο αριθμός κρουσμάτων σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

    Την ίδια ώρα, τρία νέα κρούσματα SARS και άλλους δύο θανάτους ανακοίνωσε η Κίνα.

    Ενας από τους θανάτους και τρία νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Πεκίνο.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 327 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους Κίνα και έχουν καταγραφεί 5323 κρούσματα.

    Σχετική ύφεση παρουσιάζει ο ιός στο Χονγκ Κονγκ, όπου το τελευταίο 24ώρο έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άτομα και έχουν εντοπιστεί ακόμα τρία κρούσματα.

    Πρόκειται για την 15η συνεχή ημέρα κατά την οποία τα νέα κρούσματα τα οποία ανακοινώνονται καθημερινά δεν ξεπερνούν τα πέντε. Το Σάββατο, για πρώτη φορά από τότε που εκδηλώθηκε η επιδημία, τον Μάρτιο, δεν ανακοινώθηκε κανένα νέο κρούσμα.

    Μέχρι στιγμής 273 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Χονγκ Κονγκ, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 1732 κρούσματα του ιού.

    Ο ιός στη Ρωσία

    Το πρώτο κρούσμα του SARS διαγνώσθηκε επισήμως και στη Ρωσία. Πρόκειται για έναν 25χρονο ασθενή από το Μπλαγκόβεστσενσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, επί του ποταμού Αμούρ που ορίζει τα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα.

    Η είδηση για το πρώτο κρούσμα SARS στη Ρωσία, προκάλεσε ιδιαίτερη αμηχανία στο Πεκίνο, καθώς συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Ρωσία. O Hu Jintao, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 300 ετών της Αγίας Πετρούπολης αλλά και σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την πληγωμένη λόγω SARS εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας σε φοιτητές στη Μόσχα, δήλωνε ότι η χώρα του έχει λάβει δρακόντεια μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

    Την Τρίτη, κατά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μη χτυπήσει ο SARS και τη Ρωσία.

    Με ανακοίνωση του την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητο γεγονός το πρώτο κρούσμα Ατυπης Πνευμονίας στη χώρα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar - Tass, η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει μέχρι τις 4 Ιουνίου όλα τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Κίνα και τη Μογγολία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνοριακή γραμμή της Ρωσίας με την Κίνα είναι 3645 χιλιομέτρων, ενώ αυτή με τη Μογγολία είναι 3.485 χλμ.

    [22] Βράβευση της Βραζιλίας για πρόγραμμα κατά του AIDS

    29/5/2003 8:50:00 πμ

    Στο εθνικό πρόγραμμα της Βραζιλίας κατά του AIDS θα απονεμηθεί το Βραβείο Γκέιτς για την παγκόσμια υγεία, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

    Ο διευθυντής του προγράμματος, Δρ. Πάουλο Ρ. Τεϊσέιρα, που θα παραλάβει την Πέμπτη, το βραβείο, δήλωσε ότι το χρηματικό ποσό θα διατεθεί σε διάφορα κέντρα υποστήριξης των ασθενών και στα ορφανά, οι γονείς των οποίων πέθαναν από AIDS.

    Μεγάλες εκστρατείες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού

    Το πρόγραμμα της Βραζιλίας, που θεωρείται ως πρότυπο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συνδυάζει τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, από το 1996, μαζί με μεγάλες εκστρατείες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

    Περίπου 115.000 ασθενείς λαμβάνουν δωρεάν φαρμακευτική αγωγή και η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 50%.

    ''Η Βραζιλία απέδειξε ότι με επιμονή, δημιουργικότητα και ευσπλαχνία η επιδημία του AIDS μπορεί να υποχωρήσει'' δήλωσε ο Δρ. Ουίλιαμ Φέτζ, ένας από τους διευθυντές του Ιδρύματος που δημιούργησε ο ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Microsoft

    [23] Η γεροντική άνοια μαστίζει τους ηλικιωμένους

    29/5/2003 8:33:00 πμ

    H γεροντική άνοια είναι η νέα μάστιγα της εποχής μας, σύμφωνα με έρευνα των αυστραλιανών αρχών. Η εταιρεία Access Economics εκτιμά ότι ήδη η άνοια κοστίζει στην αυστραλιανή οικονομία 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και προβλέπει πως σε 40 χρόνια το 3,3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος θα δαπανάται για τη θεραπεία του μισού εκατομμυρίου Αυστραλών πολιτών που θα πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Η κυβέρνηση Χάουαρντ καλείται από τον ιατρικό κόσμο να πάρει δραστικά μέτρα τώρα πριν η κατάσταση επιδεινωθεί.

    Η πιο συχνή μορφή η νόσος Αλτσχάιμερ

    Σύμφωνα με τους ιατρούς από τα εβδομήντα χρόνια τους οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης αν και κάποιοι αρχίζουν να εμφανίζουν τα συμπτώματα αυτά και νωρίτερα. Οι ειδικοί προβλέπουν πως ένας στους πέντε ανθρώπους που φτάνουν τα 70 τους χρόνια θα αναπτύξει άνοια.

    Η πιο συχνή μορφή της είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ. Περίπου 15 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο πάσχουν από αυτή τη νόσο που εντοπίστηκε το 1908, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο ως προς την παθογένεσή της, ενώ συχνά και τα συμπτώματά της δεν αναγνωρίζονται από τους συγγενείς του ασθενούς (αλλά και από τους γιατρούς), καθώς η περίεργη συμπεριφορά του θεωρείται ως φυσική εξέλιξη του γήρατος.

    Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως με έκπτωση της πρόσφατης μνήμης, αδυναμία συγκράτησης νέων πληροφοριών, συχνές ερωτήσεις για πράγματα στα οποία μόλις προ ολίγου είχαν δοθεί απαντήσεις, δυσκολία ανάκλησης ονομάτων και ουσιαστικών, προοδευτική δυσχέρεια χρήσης λεξιλογίου, πτώχεια λόγου και φτάνει ώς την πλήρη αφασία και τη δυσχέρεια επιτέλεσης πρακτικών συνηθισμένων λειτουργιών σε βαθμό να μην μπορεί το άτομο να αυτοεξυπηρετηθεί.

    Στο μεταξύ οι αυστραλιανές αρχές προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις γυναίκες, μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας που έγινε στην Αμερική και δείχνει ότι γυναίκες που κάνουν ορμονοθεραπεία πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοια. Οι αυστραλιανές αρχές διευκρίνισαν ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε μόνο μεταξύ ηλικιωμένων γυναικών και ήταν φυσικό να παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά άνοιας.

    [24] Ενας ταύρος περιζήτητος γαμπρός

    29/5/2003 11:07:00 πμ

    Καλύτερος ταύρος στον κόσμο στέφθηκε ο ''Λάνσελοτ'', που ζει στη Γερμανία και ο οποίος μετά τη διάκρισή του αυτή προσελκύει πλήθος εκτροφέων αγελάδων που θέλουν ν' αγοράσουν το σπέρμα του, αξίας περίπου 180.000 ευρώ το λίτρο. Ο ''Λάνσελοτ'', ένας μαυρόασπρος Holstein-Friesian ταύρος, ηλικίας τεσσάρων ετών και βάρους 900 κιλών, ήρθε πρώτος στα διεθνή συστήματα αξιολόγησης του Interbull Centre στην Ουψάλα, στη Σουηδία, ανακοίνωσε η κτηνοτροφική επιχείρηση Osnabrueck Herdbook Cooperative, στην οποία ανήκει.

    Η εταιρεία, ανέφερε πως από τεστ που έγιναν σε 130 αγελάδες που γονιμοποίησε αποδείχθηκε, ότι από το σπέρμα του γεννήθηκαν οι αγελάδες που παράγουν το καλύτερο γάλα στον κόσμο.

    Μία ''μερίδα'', 0,25 χιλιοστών του λίτρου, σπέρματος του Λάνσελοτ, κοστίζει 45 ευρώ και σύμφωνα με τον Αντρέας Κάντζι της επιχείρησης, ο ''Λάνσελοτ'' παράγει 2.500 τέτοιες ''μερίδες'' σπέρματος το μήνα.

    Ωστόσο όμως, όπως σημείωσε ο Κάντζι, πέρα από τις ανέσεις του πολυτελούς του σταύλου, ο ''Λάνσελοτ'' δεν θα κερδίσει τίποτε άλλο από το περιζήτητο σπέρμα του, καθώς όπως κάθε άλλος επιβήτορας του είδους του όταν φτάσει στην ηλικία των έξι ή επτά ετών θα έρθει αντιμέτωπος με τον σφαγέα. ''Οταν φτάνουν σε αυτήν την ηλικία, η σεξουαλική τους ικανότητα πέφτει'', κατέληξε ο Κάντζι.

    [25] Ο ''Μουτζούρης'' ξεκίνησε και πάλι τις βόλτες στο Πήλιο

    29/5/2003 10:50:00 πμ

    Με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η ιστορία του ΟΣΕ το γνωστό ''τραινάκι του Πηλίου'', ο θρυλικός πλέον ''Μουτζούρης'' ξεκίνησε πάλι το δρομολόγιό του στη γραμμή Ανω Λεχώνια-Μηλιές, διαδρομή που θα εκτελείται μόνο τα Σαββατοκύριακα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Ιστορία 80 ετών σε ράγες

    O ''Moυτζούρης'' που για ογδόντα χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, κατασκευάστηκε σε δυο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903 και αρχικά συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου.

    Μετά την κατάργησή του, το 1971 έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του κάτι που έγινε πραγματικότητα το 1996, έπειτα από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής.

    Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, η διαδρομή με το τραινάκι που επαναδρομολογήθηκε στη γραμμή Ανω Λεχώνια-Μηλιές, μήκους 15 χλμ, θα διαρκεί 90 λεπτά με μέγιστη ταχύτητα 20 χλμ την ώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 May 2003 - 10:33:25 UTC