Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με τον Καναδό ομόλογό του
  • [02] Επεισόδιο στον Κορυδαλλό με τον διευθυντή των φυλακών
  • [03] Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΚΕΔΚΕ
  • [04] ''Πνίγηκε'' το Νευροκόπι
  • [05] Διακλαδική άσκηση ''Σάρισα 2003''
  • [06] Φόρουμ με θέμα: ''Γυναίκες, ειρήνη, εξωτερική πολιτική''
  • [07] Ισραηλινός τραυματίζεται από πυρά Παλαιστινίου
  • [08] Το ΝΑΤΟ βρήκε τόνους όπλων στη Βοσνία
  • [09] Προς υιοθέτηση μέτρων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν
  • [10] Αυξήθηκε η τιμή του βαμβακιού
  • [11] Η ώρα των αποφάσεων για τον Παναθηναϊκό
  • [12] SARS: Πρώτο κρούσμα στη Ρωσία-Σε καραντίνα σχολείο του Τορόντο
  • [13] Προβλήματα στις online αγορές εντοπίζουν οι Ευρωπαίοι
  • [14] Χειρουργική με ρομπότ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    [01] Συνάντηση Σημίτη με τον Καναδό ομόλογό του

    28/5/2003 10:07:00 μμ

    Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Καναδός ομόλογός του Ζαν Κρετιέν. Κανένα σύννεφο δεν σκιάζει τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι άριστες δήλωσαν χαρακτηριστικά οι δύο Πρωθυπουργοί, που επισήμαναν τις πολύ καλές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Σημίτης απηύθυνε πρόσκληση προς τις καναδικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, με στόχο την ευρύτερη αγορά της περιοχής. Επίσης, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν και για τη διεθνή οικονομική ύφεση, ενώ ο Ζαν Κρετιέν έδωσε συγχαρητήρια στον Κώστα Σημίτη για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η κυβέρνησή του στον τομέα της οικονομίας.

    [02] Επεισόδιο στον Κορυδαλλό με τον διευθυντή των φυλακών

    28/5/2003 10:58:00 μμ

    Για βάναυση, απρόκλητη και χυδαία επίθεση, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, με αφορμή το επεισόδιο που δημιουργήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του διευθυντή των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού Σπύρου Αθανασόπουλου και της δικηγόρου Έλλης Ρίζου. Σύμφωνα με τον κ. Παξινό, η δικηγόρος δέχτηκε την επίθεση του διευθυντή των φυλακών κατά την άσκηση των καθηκόντών της ως συνηγόρου κρατουμένου των φυλακών. Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά κ. Πεπόνης, μετά την υποβολή μήνυσης, άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Αθανασόπουλου για απρόκλητη έργο εξύβριση, λόγω εξύβριση και παρακώλυση ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος. Επίσης, διέταξε να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να συλληφθεί, ωστόσο, ο διευθυντής των φυλακών κρύβεται, προκειμένου να αποφύγει την σύλληψή του. Τέλος, η ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρει ότι πλέον αποτελεί μονόδρομο η άμεση απομάκρυνση του από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    [03] Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΚΕΔΚΕ

    28/5/2003 8:38:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, θα ζητήσει η ΚΕΔΚΕ, μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά στα οικονομικά των ΟΤΑ. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε την Τετάρτη να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον κ. Σημίτη, προκειμένου να υπάρξει για το 2003 αύξηση των εσόδων κατά 350 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2002 και όχι 120 εκ. ευρώ που δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Παράλληλα, η Διοίκηση της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν η ολομέλεια των προέδρων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των δημάρχων των πρωτευουσών όλων των Νομών της χώρας προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από τα οικονομικά των ΟΤΑ.

    Επίσης, θα ζητηθεί από τα κόμματα να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο για να συγκεντρωθούν στοιχεία για το ύψος των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης από το 1989 μέχρι και σήμερα.

    [04] ''Πνίγηκε'' το Νευροκόπι

    Πηγή: ΝΕΤ 28/5/2003 7:56:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις στο Νευροκόπι. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα, όπου καλλιεργούνται σιτηρά, πατάτες και καλαμπόκι, έχουν πλημμυρίσει και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι πλημμύρες οφείλονται στο ότι τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο, καθώς μια φυσική χοάνη η οποία υπάρχει στους πρόποδες του βουνού παραμένει κλειστή από συσσωρευμένα υλικά, που κατεβάζει ο χείμαρρος. Οι αγρότες περιμένουν με αγωνία τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που καταστρέφεται η σοδειά τους.

    [05] Διακλαδική άσκηση ''Σάρισα 2003''

    28/5/2003 9:28:00 μμ

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η τελική φάση της μεγάλης εθνικής διακλαδικής άσκησης ''Σάρισα 2003'', η οποία διεξήχθη στις περιοχές Ασκού Προφήτη και στην παραλία Βρασνών, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Αμέσως μετά την άσκηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συνεχάρησαν τους διοικητές των Μονάδων του στρατηγείου Διοίκησης Αντίδρασης Ενίσχυσης Εφεδρείας, που συμμετείχαν στην άσκηση.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σχολίασε μεταξύ άλλων ότι παρά τις συστηματικές προσπάθειες της χώρας μας για βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι ακόμα προς το παρόν δεν έχουν καρποφορήσει, κατάσταση που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και σιγουριά.

    Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση των διακλαδικών στρατηγείων και των μονάδων τους στη μεταξύ τους συνεργασία κατά τις διακλαδικές επιχειρήσεις υπό συνθήκες ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης τμήματα επαγγελματιών οπλιτών.

    [06] Φόρουμ με θέμα: ''Γυναίκες, ειρήνη, εξωτερική πολιτική''

    28/5/2003 8:40:00 μμ

    Η διπλωματία της κοινωνίας, η διπλωματία των πολιτών, των γυναικών, έχει παρουσία, έχει πρόταση και πρέπει η φωνή της να δυναμώσει και να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ των Αθηνών με θέμα: ''Γυναίκες, ειρήνη και εξωτερική πολιτική: η ευρωπαϊκή προοπτική'', το οποίο οργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της Eλληνικής Προεδρίας. Ο ρόλος των γυναικών δεν είναι μόνο να μετάσχουν σε κέντρα εξουσίας για την προώθηση της ειρήνης, αλλά και στη διαμόρφωση συνθηκών, όπως η βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και εμπέδωσης της ειρήνης, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    Προώθηση διαβουλεύσεων με γυναικείες οργανώσεις

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας για την προώθηση του ρόλου των γυναικών, είπε ότι ετέθη το ζήτημα του φύλου στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε, στις εργασίες κρίσιμων συμβουλίων, όπως στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής και για το λόγο αυτό βρίσκονται εδώ γυναίκες από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Κύπρο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Προσπαθήσαμε, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, να αποτρέψουμε τον πόλεμο στο Ιράκ, ζήσαμε την τραγωδία της τρομοκρατίας σε πολλά σημεία της γης και σήμερα ως προεδρία της Ε.Ε προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ρόλο του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προώθηση της διεθνούς νομιμότητας.

    Με την ευκαιρία της προώθησης του Οδικού Χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, "προωθούμε τακτικές διαβουλεύσεις του "κουαρτέτου" με τις γυναικείες οργανώσεις για τη συλλογή προτάσεων και ιδεών", τόνισε ο υπουργός.

    Η Μαρία Δαμανάκη, με την ιδιότητα της επικεφαλής του Δικτύου Γυναικών Βουλευτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Win Balkans), εξήρε τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας για την προώθηση του ρόλου των γυναικών και ιδιαιτέρως αυτή για την ενσωμάτωση των πολιτικών του φύλου στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό σύνταγμα, αρχή, που αν υλοποιηθεί, όπως είπε, θα αποτελέσει μεγάλο βήμα στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

    Η κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε στα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες έχουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: καλύτερη αντίληψη για το χρόνο και καλύτερη αντίληψη για τους διαθέσιμους πόρους, αυτό που η επιστήμη αναφέρει ως αειφόρο ανάπτυξη.

    Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν οι σύνεδροι στη φράση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, την οποία μετέφερε στο φόρουμ η προεδρεύουσα Ελένη Σταμίρη: ''Ελπίζω ότι στην πορεία αυτού του αιώνα θα αποδείξουμε ότι η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη των συγκρούσεων είναι η επέκταση του ρόλου των γυναικών ως ειρηνοποιοί''.

    [07] Ισραηλινός τραυματίζεται από πυρά Παλαιστινίου

    28/5/2003 11:35:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Πυρ εναντίον λεωφορείου κοντά στην παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνας, στα νότια της Δυτικής Όχθης, άνοιξε την Τετάρτη Παλαιστίνιος ένοπλος, τραυματίζοντας ελαφρά έναν Ισραηλινό. Ο ένοπλος έβαλε εναντίον του λεωφορείου στο σταυροδρόμι της Χαλχούλ, πέντε χλμ. βορείως της Χεβρωνας, τραυματίζοντας έναν επιβάτη, όπως ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Από την πλευρά τους, εβραίοι έποικοι τόνισαν πως το λεωφορείο είχε προορισμό τον οικισμό του Κιριάτ Αρμπα, κοντά στη Χεβρώνα. Ο δράστης της επίθεσης διέφυγε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεσή του.

    [08] Το ΝΑΤΟ βρήκε τόνους όπλων στη Βοσνία

    28/5/2003 8:47:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Περισσότερους από τρεις τόνους όπλων, που φυλάσσονταν παράνομα σε ''νεκροταφείο'' παλιών αυτοκινήτων στο Μόσταρ, στη Νότια Βοσνία, ανακάλυψαν άνδρες της Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SFOR). Μετά από καταγγελία, η SFOR βρήκε επτά οβίδες των 250 κιλών και 15 βόμβες των 100 κιλών στον μουσουλμανικό τομέα της διαιρεμένης πόλης ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Κροάτες. Ο εκπρόσωπος της SFOR, Τομάσο Ματζιστράτι τόνισε ότι η πρόσβαση στην τοποθεσία αυτή θα απαγορευτεί στο κοινό έως ότου τα όπλα αποθηκευτούν σε ασφαλή χώρο. Πολλοί Βόσνιοι εξακολουθούν να κρύβουν όπλα επτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR), 1.452 ατυχήματα έχουν προκληθεί στη Βοσνία από νάρκες ή εκρηκτικά, μετά το τέλος του πολέμου.

    [09] Προς υιοθέτηση μέτρων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν

    28/5/2003 7:19:00 μμ

    Σειρά συσκέψεων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση και κυρίως για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας "Ιππόκαμπος" ζήτησαν το πρωί από τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα την παρέμβασή του προς την Αγροτική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση της εταιρείας, ώστε να μην κλείσει και χάσουν τη δουλειά τους. Τον υπουργό επισκέφτηκαν και οι εργαζόμενες του Ινστιτούτου Αδυνατίσματος Beauty &amp; Diet και ζήτησαν να μεσολαβήσει στη νέα διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Πάντως, η αγοράστρια εταιρεία First Boston Investment φέρεται διατεθειμένη να καταβάλλει ως τις 5 Ιουνίου το 50% των οφειλών προς το προσωπικό. Σε αυτή τη βάση το υπουργείο φέρεται να προτείνει στους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας μέχρις ότου βρεθεί λύση στα προβλήματα της επιχείρησης.

    Σχετικά με τους εργαζόμενους στα σούπερ-μάρκετ ''Αφοί Αντωνόπουλοι'', σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για αγορά της επιχείρησης και έγινε συζήτηση για τη διασφάλιση -σε αρνητικό ενδεχόμενο- των αποζημιώσεων των εργαζομένων, αφού πιστωτές της επιχείρησης προχωρούν σε κατασχέσεις.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε επαφή μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων της Schiesser-Palco σχετικά με την προοπτική των ειδικών προγραμμάτων επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται το ενδεχόμενο αυξημένης επιδότησης των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν απολυμένες εργάτριες της εταιρείας, ενώ προβλέπεται και αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης για το ενδεχόμενο αυταπασχόλησης όσων το επιδιώξουν.

    [10] Αυξήθηκε η τιμή του βαμβακιού

    28/5/2003 11:49:00 μμ

    Ευχάριστα είναι τα νέα για τους βαμβακοπαραγωγούς, που προέρχονται από τις Βρυξέλες, καθώς η διαχειριστική επιτροπή έκανε δεκτή την εκτιμώμενη ποσότητα που δήλωσε η χώρα μας. Έτσι, η τελική τιμή του βαμβακιού θα διαμορφώνεται στις 253 δραχμές ανά κιλό, 51 δραχμές περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Στο μεταξύ, με συμβιβαστική συμφωνία επί Ελληνικής Προεδρίας αναμένεται να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    [11] Η ώρα των αποφάσεων για τον Παναθηναϊκό

    28/5/2003 11:26:00 μμ

    Οι προαναγγελθείσες εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού είναι πλέον γεγονός. Ο πρόεδρος των "πρασίνων", Αγγελος Φιλιππίδης δέχτηκε το πρωί της Τετάρτης τρεις ποδοσφαιριστές, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον τους στην ομάδα. Πρώτος και καλύτερος δεν ήταν άλλος από τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ο οποίος δέχθηκε γενναία αύξηση, αλλά και πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του. Οι επόμενοι ήταν ο Γκόραν Βλάοβιτς και ο Κάρλος Σαΐνιο, στους οποίους προτάθηκε μεγάλη μείωση των αποδοχών τους.

    Αναγνώριση της προσφοράς του Ολισαντέμπε

    Εμφανώς ικανοποιημένος από την φετινή παρουσία του "Μανόλη" στην Παιανία, ο κ. Φιλιππίδης του πρότεινε αύξηση των αποδοχών του από 300.000 ευρώ καθαρά, στα 500.000 ευρώ ετησίως.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού πρότεινε στον παίκτη την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του, που λήγει το 2005, για άλλα δύο χρόνια. Ωστόσο, ο Ολισαντέμπε δεσμεύθηκε να απαντήσει, οπότε λογικά θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

    Στη συνέχεια, ο Φιλιππίδης μίλησε με τον Γκόραν Βλάοβιτς, προτείνοντάς του μείωση της τάξης του 40%. Δηλαδή, από τα 290 εκατομμύρια δραχμές που έπαιρνε μέχρι σήμερα, στα 170 εκ. Η απάντηση του Κροάτη μεσοαμυντικού ήταν θετική.

    Τρίτος στη σειρά ήταν ο Κάρλος Σαϊνιο και η πρόταση του Παναθηναϊκού ήταν από τα 90 εκ. δραχμές που πήρε τον πρώτο χρόνο, να πάρει 45 εκ. τον επόμενο. Ο Πορτογάλος ζήτησε χρόνο για να σκεφτεί την πρόταση και την Πέμπτη αναχωρεί για την πατρίδα του.

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν και οι Λυμπερόπουλος, Σάριτς, Βόκολος, Σαπάνης, Μπαρτζώκας, Κυργιάκος και ο Γιαν Μικάελσεν.

    [12] SARS: Πρώτο κρούσμα στη Ρωσία-Σε καραντίνα σχολείο του Τορόντο

    28/5/2003 9:41:00 μμ

    Σε καραντίνα τέθηκαν 6.400 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο, μεταξύ των οποίων 2.000 σε σχολείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαθητής του σχολείου, βόρεια του Τορόντο, εμφάνισε συμπτώματα του ιού, ενώ ένας από τους γονιούς του δουλεύει στο νοσοκομείο North York General Hospital. Στο μεταξύ, το πρώτο κρούσμα Ατυπης Πνευμονίας ανακοίνωσε η Ρωσία το απόγευμα της Τετάρτης. Πρόκειται για έναν 25χρονο ασθενή από το Μπλαγκόβεστσενσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, στα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

    Κλείνει τα σύνορα με Μογγολία και Κίνα η Ρωσία

    Το Τορόντο αποτελεί την μόνη περιοχή εκτός Ασίας όπου έχουν πεθάνει άνθρωποι από την άτυπη πνευμονία. Τις τελευταίες μέρες τα μέτρα κατά του ιού είχαν χαλαρώσει. Ωστόσο, σύμφωνα με νοσηλευτές, υπήρχαν ασθενείς με συμπτώματα όμοια με αυτά του ιού.

    Η είδηση για το πρώτο κρούσμα SARS στη Ρωσία, προκάλεσε ιδιαίτερη αμηχανία στο Πεκίνο, καθώς συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία. O Hu Jintao, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 300 ετών της Αγίας Πετρούπολης αλλά και σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την πληγωμένη λόγω SARS εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας σε φοιτητές στη Μόσχα, δήλωνε ότι η χώρα του έχει λάβει δρακόντεια μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

    Την Τρίτη, κατά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μη χτυπήσει ο SARS και τη Ρωσία.

    Με ανακοίνωση του την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητο γεγονός το πρώτο κρούσμα Ατυπης Πνευμονίας στη χώρα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar - Tass, η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει μέχρι τις 4 Ιουνίου όλα τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Κίνα και τη Μογγολία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνοριακή γραμμή της Ρωσίας με την Κίνα είναι 3645 χιλιομέτρων, ενώ αυτή με τη Μογγολία είναι 3.485 χλμ.

    Η κατάσταση σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

    Την ίδια ώρα, τέσσερα νέα κρούσματα SARS και άλλους τέσσερις θανάτους ανακοίνωσε η Κίνα.

    Τρεις από τους θανάτους και τρία από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Πεκίνο.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 325 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους Κίνα και έχουν καταγραφεί 5323 κρούσματα.

    Σχετική ύφεση παρουσιάζει ο ιός στο Χονγκ Κονγκ, όπου το τελευταίο 24ώρο έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άτομα και έχουν εντοπισθεί ακόμα δυο κρούσματα.

    Μέχρι στιγμής 269 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Χονγκ Κονγκ ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 1728 κρούσματα του ιού.

    Πηγή: Reuters

    [13] Προβλήματα στις online αγορές εντοπίζουν οι Ευρωπαίοι

    28/5/2003 8:57:00 μμ

    Αρκετά προβλήματα, στις αγορές μέσω Internet, διαπιστώνονται από την πανευρωπαϊκή έρευνα που διενήργησε το δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή. Ένας στους δέκα Ευρωπαίους δεν παρέλαβε ποτέ το προϊόν που παρήγγειλε, αν και το πλήρωσε, ενώ το 10% των ηλεκτρονικών καταστημάτων δεν έδινε ακριβείς πληροφορίες για το τελικό κόστος των προϊόντων. Η πανευρωπαϊκή έρευνα, παρουσιάστηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας παρουσία εκπροσώπων του ΙΝΚΑ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Αθηνών.

    Τα αγκάθια του ηλεκτρονικού εμπορίου

    Ένας στους τρεις καταναλωτές που θέλησαν να επιστρέψουν τα προιόντα που είχαν αγοράσει από ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν πήρε πίσω τα χρήματα του, αν και επέστρεψε εγκαίρως τα προϊόντα.

    Μόνο το 37% των επιστροφών αποζημιώθηκε πλήρως.

    Το 35% των ηλεκτρονικών καταστημάτων δεν έδινε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να υποβάλουν τα παράπονά τους.

    Το 46% δεν παρείχαν επαρκείς πληροφορίες για την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους.

    Το 39% δεν ενημέρωνε τους καταναλωτές για την ασφάλεια των online συναλλαγών τους.

    Ένα στα δέκα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν ανέφερε πουθενά τη διεύθυνση του.

    Το 41% των καταστημάτων, ενώ διέθεταν sites σε διαφορετικές γλώσσες, δεν παρείχαν τις πληροφορίες για τις αγορές σε όλες τις διαθέσιμες γλώσσες.

    Στην Ελλάδα...

    Το ΙΝΚΑ, που συμμετείχε στην έρευνα, κατέγραψε 39.729 παράπονα και καταγγελίες για τις πωλήσεις από απόσταση στην Ελλάδα, κατά το διάστημα 1/1/1970 έως 31/3/2003.

    Μόνο το 2002 οι σχετικές καταγγελίες έφτασαν στις 4.587, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 κατεγράφησαν 1.499 σχετικά παράπονα.

    Η ταυτότητα της έρευνας

    Η πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, παρουσία εκπροσώπων του ΙΝΚΑ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Αθηνών, πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

    Κάλυψε και τις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της συμμετοχής στελεχών των ευρωπαϊκών φορέων καταναλωτή κάθε κράτους.

    Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με τη συμμετοχή εννέα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

    [14] Χειρουργική με ρομπότ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    28/5/2003 8:09:00 μμ

    Πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, μία μέθοδος, που είναι ανώδυνη μετεγχειρητικά και απαιτεί ελάχιστο χρόνο όχι μόνο ως προς την επέμβαση, αλλά και ως προς την ανάρρωση. Στη μέθοδο, που λέγεται λαπαροσκοπική νεφρεκτομή, χρησιμοποιήθηκε η ρομποτική χειρουργική, με τη βοήθεια του ρομπότ ''Αίσωπος 1000'', την τεχνολογία του Τμήματος Ηλεκτρονικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και την επιστημονική γνώση των γιατρών του νοσοκομείου Χανίων. Την παρουσίαση έκανε την Τετάρτη ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος Πέτρος Χατζηλίας.

    Ελπιδοφόρα επέμβαση για όσους έχουν πρόβλημα με τα νεφρά

    Οπως τόνισε ο Πέτρος Χατζηλίας μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εγχείρηση έγινε πριν από ένα μήνα με απόλυτη επιτυχία και χρησιμοποιήθηκε η τεχνική ''hand assisted'' λαπαροσκοπική νεφρεκτομή.

    Η επέμβαση θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς σήμερα η τάση παγκοσμίως είναι να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές ή τομές μικρής ή ελάχιστης προσπέλασης. Για αυτό σήμερα χρησιμοποιείται η λαπαροσκοπική χειρουργική, όπου, χωρίς τομές στον ανθρώπινο οργανισμό εκτελούνται επεμβάσεις.

    Η συγκεκριμένη επέμβαση, η νεφρεκτομή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση σαν λαπαροσκοπική πράξη, γίνεται σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού και μετά από πολλές προσπάθειες πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.

    Αναίμακτη και σχεδόν ανώδυνη επέμβαση

    Ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου εξήγησε την διαδικασία: ''Χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο, υποβοηθούμενη με το χέρι λαπαροσκοπική νεφρεκτομή και το ρομπότ ''Αίσωπος 1000''. Η τεχνική αυτή βοηθάει σημαντικά τον ασθενή και έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ο ασθενής φεύγει σε περίπου τέσσερις ημέρες μετά την εγχείρηση από το νοσοκομείο, ενώ για την κλασική επέμβαση απαιτούνται 9-14 ημέρες.

    Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη, περίπου μία φιάλη αίμα, οπότε δεν χρειάζεται μετάγγιση. Δεν χρειάζονται αναλγητικά όπως στις μεγάλες τομές. Ισως μόνο κάποιο "Ντεπόν". Επίσης ο ασθενής σε 15 ημέρες επανέρχεται στη δουλειά του''.

    Τι σημαίνει νεφρεκτομή;

    Αφαίρεση και εξαίρεση του νεφρού, όταν το όργανο έχει καρκίνο ή έχει καταστραφεί από κάποιου είδους απόφραξη ή από κάποια φλεγμονή, ή από ρήξη που οφείλεται σε τροχαίο. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται η νεφρεκτομή. Στην περίπτωση του ασθενή που χειρουργήθηκε, αυτός είχε κατεστραμμένο νεφρό, συνεπεία απόφραξης από πέτρα, δεν είχε δώσει την δέουσα προσοχή, με αποτέλεσμα ο νεφρός να έχει χάσει τη λειτουργία του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 May 2003 - 20:55:33 UTC