Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αγκυρα υποστηρίζει το καθεστώς Ντενκτάς
  • [02] Το ''Hilton'' στρατηγείο της ΔΟΕ το 2004
  • [03] Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το θέμα των χωματερών
  • [04] Πρωτόπαπας περί διαφθοράς
  • [05] Ισπανία: Εντοπίστηκε πλοίο με Ελληνες ναυτικούς και φορτίο κοκαΐνης
  • [06] Εντοπίστηκαν πλαστά Ευρώ στο Κιλκίς
  • [07] Ικανοποίηση της FIG για τα ολυμπιακά έργα
  • [08] ΕΛΑ: Την Παρασκευή απολογείται ο Μιχάλης Κασσίμης
  • [09] Συνάντηση Παπανδρέου με πρέσβη ΠΓΔΜ
  • [10] Ενας νεκρός από σύγκρουση τρένου με φορτηγό
  • [11] Σώος εργάτης που καταπλακώθηκε από τόνους χαλικιών
  • [12] Online διαβούλευση περί νέου κανονισμού για χημικά
  • [13] Διάσκεψη για ανάπτυξη-απασχόληση στον τομέα ενέργειας
  • [14] Σύνοδος του ευρωκοινοβουλίου για το Ιράκ
  • [15] Διεθνές Συνέδριο για τη διευρυμένη Ευρώπη
  • [16] Κουφοντίνα και Β. Ξηρό αναγνώρισε μάρτυρας
  • [17] Εφιάλτης εν πτήσει για 200 άτομα στη Λ.Δ. του Κονγκό
  • [18] Επιδίωξη των ΗΠΑ και η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν
  • [19] Γέφυρα φιλίας Σρέντερ προς τις ΗΠΑ
  • [20] Αφγανιστάν: Ανθρωποι και ζώα πέθαναν από ψεκασμούς καλλιεργειών
  • [21] Κρούσματα χολέρας και στη Βαγδάτη
  • [22] Ανακάλυψη μαζικών τάφων στη Βασόρα
  • [23] Αντίθετοι με τη ''Νέα Ολυμπιακή'' φροντιστές και συνοδοί
  • [24] Πτώση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Απρίλιο
  • [25] Φρούριο η Ριζούπολη
  • [26] Tα βρήκαν ENIC-Ψωμιάδης
  • [27] Στη Τούμπα ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος
  • [28] Ο Πελέ και ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

    [01] Η Αγκυρα υποστηρίζει το καθεστώς Ντενκτάς

    9/5/2003 6:24:00 μμ

    Απόλυτη στήριξη στην πολιτική Ντενκτάς, με έμφαση στα τελευταία μέτρα που πήρε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου στα Κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας, ότι αναλογα μέτρα πρέπει να λάβει και η Ελλάδα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο ισότιμα κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες και στη βάση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να εξευρεθεί η λύση του κυπριακού, επίσης, ζήτησε την άρση του εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους και εξήρε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τη "νεκρή ζώνη" μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού σημείου ελέγχου στο "Λήδρα Πάλας" και συνομίλησε με αξιωματικό των Ηνωμένων Εθνών, και το λιμάνι της Κερύνειας. Ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε παράνομη την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, αν πραγματικά υποστηρίζει δίκαιη λύση.

    Υποστηρίζει η Αγκυρα το καθεστώς Ντενκτάς

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα επανέλαβε ότι υποστηρίζει η Αγκυρα τα μέτρα που πήρε πρόσφατα ο Ραούφ Ντενκτάς και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην άρση των λεγόμενων εμπάργκο.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αναμένονται μέτρα από τη μια μόνο πλευρά, αλλά ανάλογα βήματα πρέπει να γίνουν και από την άλλη. Αναμένουμε εκ μέρους της Ελλάδας να γίνουν ανάλογα βήματα, όπως και από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς υποστηρίζουν μια συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί, όπως δήλωσε επανειλημμένα και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων και διαβεβαίωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα βρουν την Τουρκία πάντα στο πλευρό τους.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην κατεχόμενη Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο "ισότιμα κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες και στη βάση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να εξευρεθεί η λύση του κυπριακού".

    Επίσης, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και μετέφερε τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού στους "αδελφούς Τουρκοκύπριους", ενώ υπογράμμισε ότι η ιστορία έχει διδάξει στον τουρκικό λαό, αλλά και στους τουρκοκυπρίους ότι όσοι αγωνίζονται επιτυγχάνουν και χαράζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην μερική άρση των μέτρων διακίνησης εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του στον Ραούφ Ντενκτάς και στο ψευδοκράτος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει την επίτευξη δίκαιης λύσης και ότι όλοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία της ελεύθερης διακίνησης από τα οδοφράγματα. Αναφερόμενος στο λεγόμενο εμπάργκο, είπε ότι αυτό θα πρέπει να αρθεί, "αφού το θέμα αυτό είναι το σημαντικότερο στο νησί" και κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέμβουν.

    "Η Αγκυρα", είπε, "δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τους Τουρκοκυπρίους" και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ευημερία τους, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως ότι μεταφέρει πακέτο μέτρων για στήριξη του ψευδοκράτους.

    Εξάλλου, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στο μεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος.

    Λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν το καθεστώς Ντενκτάς εξήγγειλε νέα μέτρα αυτή τη φορά για τους Ελληνοκυπρίους. Ο λεγόμενος υπουργός Συγκοινωνιών, Σαλίφ Μίρογλου ανακοίνωσε την παραχώρηση περιορισμένου αριθμού υποτροφιών σε Ελληνοκυπρίους στα πανεπιστήμια που λειτουργούν παράνομα στα κατεχόμενα και την ελεύθερη διακίνηση στο εμπόριο. Ο Σαλίφ Μίρογλου είπε επίσης ότι δόθηκε το πράσινο φως στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στα κατεχόμενα για συνεργασία με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών.

    Παπαδόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν

    Ο Κύπριος πρόεδρος σε δηλώσεις του, υπέδειξε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να αποδεχθεί η τουρκική πλευρά το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, αν πραγματικά υποστηρίζει δίκαιη λύση.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν παράνομη και ανέφερε πως ''η πολιτική προσέγγιση για δημιουργία δύο περιοχών στην Κύπρο με εθνικά αμιγή πληθυσμό, αντίστοιχα, συγκρούεται με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, καθώς και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δίκαια λοιπόν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούν την ανακήρυξη της 'Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου' νομικά άκυρη, απαιτούν ανάκλησή της και καλούν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίζουν''.

    Παράλληλα, επανέλαβε την προθυμία και ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ''για άμεσες και ουσιαστικές συνομιλίες κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του σχεδίου Ανάν, για εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών", όπως ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 2 Απριλίου 2003.

    Υπογράμμισε πως ''η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στα κατεχόμενα, είναι μια παράνομη πράξη, προερχόμενη από τον πολιτικό ηγέτη της χώρας που εισέβαλε και κατέχει μέχρι σήμερα παράνομα και με τη βία μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια είχε εγγυηθεί το 1960''.

    ''Αν ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει πραγματικά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθώς και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατά τη σημερινή αναχώρησή του από την Τουρκία ισχυρίστηκε, μπορεί να μετατρέψει τη γενικόλογη διακήρυξή του σε συγκεκριμένη πολιτική και πράξη, πείθοντας τον κ. Ντενκτάς να επανέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες, αποδεχόμενος το σχέδιο Αναν ως βάση για διαπραγματεύσεις'', σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως ''Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν έμπρακτα και με τη συμπεριφορά τους αποδείξει τις τελευταίες μέρες ότι τους ενώνει το κοινό όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας''. Όπως είπε, ''οι δύο κοινότητες μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά μέσα σε μια επανενωμένη πατρίδα και ένα κράτος, στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ομως, η πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών που η τουρκική πλευρά επέβαλε από το 1974 ή η επιδίωξη καθιέρωσης 'μέτρων καλής γειτονίας', δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε συνιστούν λύση του Κυπριακού'', ανέφερε.

    Όπως σημείωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ''η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα ούτε αποδέχεται, ούτε πρόκειται να αποδεχθεί την ύπαρξη και αναγνώριση δύο κυρίαρχων κρατών στο νησί. Ηταν ακριβώς η εμμονή σε αναγνώριση δεύτερου κράτους στο νησί που οδήγησε σε απομόνωση τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, χωρίς οποιαδήποτε ευθύνη της δικής μας πλευράς'', επεσήμανε.

    Είπε επίσης πως ''λόγω της κατοχής και της διαίρεσης, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί'' και ''ήταν ακριβώς η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία εμείς ευνοούμε, που οδήγησαν τον ΟΗΕ σε εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών του για συνολική διευθέτηση, με τη συγκατάθεση όλων, περιλαμβανομένου του κ. Ντενκτάς''.

    Απαγόρευση εισόδου στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους

    Εν τω μεταξύ, οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους να περάσουν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να καλύψουν την επίσκεψη Ερντογάν, εάν δεν επιδείκνυαν πρώτα τα διαβατήρια τους.

    Οι δημοσιογράφοι, που μέχρι σήμερα έμπαιναν στα κατεχόμενα με τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, αρνήθηκαν να το κάνουν και ζήτησαν τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος όμως ήταν ότι δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία στα Ηνωμένα Έθνη και ότι στα κατεχόμενα ισχύουν οι νόμοι του ψευδοκράτους.

    [02] Το ''Hilton'' στρατηγείο της ΔΟΕ το 2004

    9/5/2003 6:09:00 μμ

    Συμφωνία για την ανάδειξη του "Hilton", ως επίσημου ξενοδοχείου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 , υπέγραψαν την Παρασκευή η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος της εταιρείας ''Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις'' και του Ομίλου Alpha Bank κ.Κωστόπουλος. Νωρίτερα, η κ. Αγγελοπούλου βρέθηκε στην ΕΡΤ για να παρουσιάσει οπτικοακουστικό υλικό ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής αναφορικά με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες.

    Ηilton: Ένα σημείο αναφοράς για την Αθήνα

    Μιλώντας αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης ανακαίνισης του ξενοδοχείου είναι εξαιρετικά, από άποψη αισθητικής αλλά και λειτουργικότητας.

    "Το νέο Hilton αποτελεί ήδη απτό παράδειγμα της κληρονομιάς που οι Αγώνες αφήνουν στην πόλη και στο επίπεδο της φιλοξενίας" είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ευχαρίστησε το Γενικό Διευθυντή του HILTON κ. Van der Vliet για το πνεύμα συνεργασίας που έχει επιδείξει απέναντι στην "ΑΘΗΝΑ 2004" και τόνισε τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει το ξενοδοχείο το καλοκαίρι του 2004, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που αποτελεί πρόκληση.

    Σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας χαρακτήρισε από την πλευρά του το ξενοδοχείο ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.

    Οπτικοακουστικό υλικό για άτομα με ειδικές ανάγκες

    Λίγο νωρίτερα, η κ. Αγγελοπούλου παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής, αναφορικά με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ετοίμασε η "ΑΘΗΝΑ 2004" και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να διαθέτει μέσω των μαζικών φορέων που εκπροσωπούν αυτά τα άτομα.

    Πρόκειται για μια πρότυπη δουλειά, η οποία ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης "Ευαισθητοποίηση-Εκπαίδευση Κοινού-Μαθητών" της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στόχος της "ΑΘΗΝΑ 2004" είναι να φέρει κοντά στους Αγώνες όλους τους ανθρώπους και ταυτόχρονα να καταστήσει φανερό ότι αντιμετωπίζει ισότιμα όλους, ανεξαρτήτως από τα οποιαδήποτε προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν κάποιοι από αυτούς.

    Στο υλικό περιλαμβάνονται ένα ντοσιέ με πληροφοριακό υλικό σε γραφή Braille, για όσους έχουν προβλήματα όρασης που συνοδεύεται από ένα ηχητικό CD για όσους δεν γνωρίζουν ανάγνωση της γλώσσας Braille και δύο βιντεοκασέτες, στις οποίες όλες οι πληροφορίες αποδίδονται στη νοηματική γλώσσα, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής

    [03] Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το θέμα των χωματερών

    9/5/2003 5:25:00 μμ

    Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην εθνική Αθηνών Κορίνθου στον Ασπρόπυργο, από κατοίκους της Δυτικής Αττικής που αντιδρούν στη δημιουργία στο δήμο τους νέας χωματερής. Η αστυνομία συνέλαβε δυο άτομα, για παρακώλυση συγκοινωνιών. Την ίδια ώρα, την απόφασή της να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στη χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων επανέλαβε η υπ. Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Διευκρίνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες, αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα της καύσης. Από την πλευρά της η Δήμαρχος Αθηναίων, δήλωσε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι εφικτή με περιβαλλοντικούς όρους αποδεκτούς, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Μπακογιάννη

    Η διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και οι αναπλάσεις περιοχών και όψεων των κτηρίων στις Ολυμπιακές διαδρομές ήταν τα θέματα, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου με τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά αυτό το αίσχος με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, καθώς δεν μπορεί να διασύρεται η χώρα διεθνώς και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

    Κανένα περιθώριο για βήματα προς τα πίσω

    Στο μεταξύ, σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το θέμα των χωματερών της Αττικής, καθώς εντός του Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.

    "Δεν υπάρχει περιθώριο από την Ε.Ε. να μην προχωρήσει το πρόγραμμα" δήλωσε χθες στην ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καμπέλης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής, τούς κάλεσε να στηρίξουν την προσπάθεια του υπουργείου.

    Πράσινο φως και από την ΚΕΔΚΕ

    Στα μέσα της εβδομάδας, το πράσινο φως για τη χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην Αττική, έδωσε μετά από συνεδρίαση της και η ΚΕΔΚΕ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει στο εξής να διαχειρίζεται από μόνη της το θέμα αυτό, που αποτελεί και αποκλειστική της αρμοδιότητα.

    [04] Πρωτόπαπας περί διαφθοράς

    9/5/2003 4:23:00 μμ

    "Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εντιμότητας και της διαφάνειας και στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκει τη διαμόρφωση συναντίληψης, ώστε η Βουλή να είναι σε θέση να παίρνει πρόσθετα μέτρα που θα ευνοούν τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου της Δημοκρατίας μας", τόνισε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Πρωτόπαπας, παρατήρησε επίσης ότι η ΝΔ συμπεριφέρεται με αντινομία καθώς ενώ ζητά στο θέμα του βασικού μετόχου τη μείωση συμμετοχής στα δημόσια έργα από 5% σε 1%, ο ευρωβουλευτής της Αντώνης Τρακατέλλης ζητά να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. ''Ας μας πει η ΝΔ αν θέλει αυστηροποίηση του μέτρου ή πλήρη απελευθέρωση. Και ας μην συμπεριφέρεται υποκριτικά", κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Απάντηση Ρουσόπουλου-Συνεχίζονται οι μηνύσεις

    Η τελευταία αυτή παρατήρηση του κ. Πρωτόπαπα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλου, που απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόνισε ότι στην προκειμένη περίπτωση, αυτός που φέρεται υποκριτικά είναι η κυβέρνηση Σημίτη. Ο κ. Ρουσόπουλος, κάλεσε τον κ. Πρωτόπαπα, να πει ευθέως, αν δέχεται η Κυβέρνηση, την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη διαφάνεια. "Ολα τ΄ άλλα είναι υπεκφυγές, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Οσον αφορά τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με το πόθεν έσχες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως το θέμα θα συζητηθεί όταν έρθουν και οι σχετικές προτάσεις Σκανδαλίδη, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Αναφερόμενη στο πολιτικό κλίμα που υπάρχει, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, παραδέχτηκε ότι δεν είναι το καλύτερο, αλλά το σημαντικό είναι να υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο έχουμε εκλεγεί, διευκρινίζοντας ότι όπου υπάρχουν κρούσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Το πρωί, μήνυση κατά του ιδιοκτήτη της "Αυριανής" Γιώργου Κουρή και του έκδοτη-διευθυντή Γιώργου Τσιρογιάννη για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση δια του τύπου κατέθεσε το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας.

    Εν τω μεταξύ την αντίδραση του Υπουργείου Εργασίας προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της "Αυριανής" για σκάνδαλο στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ. Σε ανακοίνωση του τονίζεται ότι η μελέτη για την αναδιοργάνωση του οργανισμού έγινε με διεθνή διαγωνισμό και ήταν διαφανής.

    [05] Ισπανία: Εντοπίστηκε πλοίο με Ελληνες ναυτικούς και φορτίο κοκαΐνης

    9/5/2003 6:51:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Φορτωμένη με 3,6 τόνους κοκαΐνης ήταν η παλιά τορπιλάκατος "Κόρκ" που με σημαία Ονδούρας, αλλά και με επτά Έλληνες ναυτικούς, μεταξύ των μελών του πληρώματος της, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από σκάφη της ισπανικής Ακτοφυλακής, ενώ έπλεε 520 ναυτικά μίλια από τις δυτικές ακτές της Ισπανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πίσω από το μετασκευασμένο πρώην πολεμικό πλοίο που είχε αποπλεύσει από κράτος της Λατινικής Αμερικής με προορισμό την Ευρώπη, φέρεται να είναι Έλληνας πλοιοκτήτης, ο οποίος και ναυτολόγησε τους επτά Έλληνες ναυτικούς. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι δομινικανής υπηκοότητας. Οι ταυτότητες των μελών του πληρώματος δεν ανακοινώθηκαν, ενώ η αξία των ναρκωτικών εκτιμάται γύρω στα 400 εκατ. δολαρίων.

    Καταδίωξη στη μέση του Ατλαντικού

    Τα οκτώ μέλη του πληρώματος του πλοίου, οι επτά Έλληνες και ο καπετάνιος, οδηγήθηκαν στο λιμάνι Βίγκο στη ΒΔ Ισπανία για ανάκριση.

    Το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από επιχείρηση καταδίωξης του βρετανικού βασιλικού ναυτικού και αξιωματούχων των ισπανικών τελωνειακών υπηρεσιών, η τορπιλάκατος με τέσσερις κινητήρες μήκους 42 μέτρων ''Cork'' αναχαιτίστηκε και κατασχέθηκε η κοκαΐνη που μετέφερε, η οποία προοριζόταν για την ευρωπαϊκή αγορά. Το πλήρωμα συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση.

    H παλιά τορπιλάκατος, ναυπηγημένη κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με σημαία Ονδούρας, πιστεύεται ότι κατευθυνόταν στο λιμάνι Βίγκο, όπου το πλήρωμα σκόπευε να ξεφορτώσει το φορτίο κοκαΐνης σε μικρότερα πλοία.

    Στην επιχείρηση αυτή μετείχαν δύο σκάφη του βρετανικού ναυτικού υποστηριζόμενα από δύο ελικόπτερα.

    O κυβερνήτης της φρεγάτας του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, με την υποστήριξη της οποίας έγινε η καταδίωξη του πλοίου, περιέγραψε την επιχείρηση αυτή ως ''μεγάλη επιτυχία''. ''Και τα δύο σκάφη κατάφεραν να φτάσουν στο πλοίο και προς μεγάλη έκπληξη του πληρώματός του, βρεθήκαμε ξαφνικά εκεί, στη μέση του Ατλαντικού'', δήλωσε ο πλοίαρχος Μάικ Μάνσερ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης στο Λονδίνο, η ποσότητα της κοκαΐνης ήταν τόσο μεγάλη που το πλήρωμα του πλοίου θα έπρεπε να κοιμάται στη γέφυρα, καθώς οι κουκέτες τους ήταν γεμάτες από το φορτίο. Αξιωματούχοι των βρετανικών τελωνείων ανακοίνωσαν ότι το ένα πέμπτο της κοκαΐνης αυτής προοριζόταν για τη βρετανική αγορά.

    Το ρεκόρ κατάσχεσης κοκαΐνης από τις ισπανικές αρχές χρονολογείται τον Ιούλιο του 1999, όταν οι τελωνειακοί ανακάλυψαν 15 τόνους του ναρκωτικού αυτού, δέκα σε ένα πλοίο στα ανοικτά των Καναρίων και πέντε στην ξηρά, λίγες μέρες αργότερα στη Γαλικία, στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης.

    Η Ισπανία θεωρείται ένα από τα κύρια σημεία εισόδου της νοτιοαμερικάνικης κοκαΐνης στην Ευρώπη.

    [06] Εντοπίστηκαν πλαστά Ευρώ στο Κιλκίς

    9/5/2003 5:37:00 μμ

    Την εξάρθρωση κυκλώματος πλαστών Ευρώ, ερευνά στο Κιλκίς, η αστυνομία, καθώς ένας 47χρονος προσπάθησε να προωθήσει στην αγορά 12.000 Ευρώ σε πλαστά χαρτονομίσματα των 200 Ευρώ. Πρόκειται για τον Γ.Ε που έδωσε για πραγματοποιηθείσα συναλλαγή στον Ν.Χ, ιδιοκτήτη πρακτορείου ΟΠΑΠ, 39 χαρτονομίσματα. Επίσης σε άλλη συναλλαγή ο 47χρονος πλήρωσε τον Π.Κ, έμπορο ποτών, με 21 χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Τόσο ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου όσο και ο έμπορος ποτών ανακάλυψαν ότι τα χαρτονομίσματα ήταν πλαστά όταν μετέβησαν σε τράπεζες της περιοχής για να τα καταθέσουν. Η αστυνομία, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    [07] Ικανοποίηση της FIG για τα ολυμπιακά έργα

    9/5/2003 4:39:00 μμ

    Την ικανοποίηση τους τόσο για το υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, όσο και για το Ολυμπιακό Χωριό, εξέφρασαν την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), που ολοκλήρωσαν την διήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα. H Τεχνική Επιτετραμμένος και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τη Ρυθμική Γυμναστική της FIG, κα Egle Abruzzini, η οποία συνοδευόταν από το Στέλεχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Claudia Schoensleben, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα δύο έργα, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

    [08] ΕΛΑ: Την Παρασκευή απολογείται ο Μιχάλης Κασσίμης

    9/5/2003 3:12:00 μμ

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ζήτησε και έλαβε από τον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Μιχάλης Κασίμης σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί συμπληρωματικές κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων που αφορούν 53 ενέργειες της οργάνωσης "Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας". Ο Κασίμης πριν περίπου ένα μήνα απολογήθηκε ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου για τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για συνέργια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου το 1987. Ο κατηγορούμενος, που αρνείται κάθε συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    [09] Συνάντηση Παπανδρέου με πρέσβη ΠΓΔΜ

    9/5/2003 1:00:00 μμ

    Θαυμάσιες είναι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας ΦΥΡΟΜ, όπως τόνισαν μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο νέος πρέσβης της ΠΓΔΜ στη χώρα μας, Μπλαγκόγια Χατζίνσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και για το θέμα της ονομασίας για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε να υπάρξει αίσιο τέλος. Από την πλευρά του ο κ. Χατζίνσκι επισήμανε ότι είναι εξαιρετικές οι σχέσεις Αθήνας- Σκοπίων ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Κώστα Σημίτη. Η Ελλάδα --είπε ο νέος πρέσβης-- είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη ΠΓΔΜ και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την βοήθεια που παρείχε στην ειρηνική διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του το 2001.

    Απαντώντας σε ερώτησή της ΝΕΤ 105,8 για την διαμάχη που υπάρχει με ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις από ντόπιους παράγοντες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκε το θέμα αλλά επί της ουσίας είναι θετικές οι εξελίξεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ.

    "Σε κάθε χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου "υπάρχουν δηλώσεις διαφόρων που σχολιάζουν ελεύθερα, αλλά το επίπεδο των διμερών σχέσεών μας είναι θαυμάσιο".

    [10] Ενας νεκρός από σύγκρουση τρένου με φορτηγό

    9/5/2003 11:56:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός σύγκρουσης αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ με ΙΧ φορτηγό, που έγινε στις 10.40 σε φυλασσόμενη διάβαση στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στη θέση Σιντριβάνι Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το ΙΧ φορτηγό πέρασε ανάμεσα στις μπάρες που ήταν κατεβασμένες, για να διασχίσει τις γραμμές, χωρίς ο οδηγός του να δει το τρένο που ερχόταν. Η αμαξοστοιχία παρέσυρε το ΙΧ φορτηγό, το οποίο στη συνέχεια έπεσε πάνω σε δύο μοτοποδήλατα, που περίμεναν πριν από τις γραμμές για να ανοίξει η διάβαση και να περάσουν. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ο οδηγός του φορτηγού και να τραυματιστούν οι δύο οδηγοί των δικύκλων. Τα στοιχεία του νεκρού και των τραυματιών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    [11] Σώος εργάτης που καταπλακώθηκε από τόνους χαλικιών

    9/5/2003 5:16:00 μμ

    "Τύχη βουνό" είχε 40χρονος εργάτης στην Κατερίνη, καθώς οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πιερίας τον ανέσυραν σώο μέσα από σιλό χαλικιών, τα οποία τον είχαν καταπλακώσει. Πρόκειται για τον Μιχαήλ Σαραψή, ο οποίος έπεσε στο σιλό και καταπλακώθηκε από τόνους χαλικιού. Στο σημείο έφτασαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής με δέκα άνδρες, οι οποίοι έκαναν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν. Ο 40χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κατερίνης εκτός κινδύνου. Το περιστατικό σημειώθηκε σε εργοστάσιο σκυροδέματος, που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Κατερίνης-Παλαιού Κεραμιδίου.

    [12] Online διαβούλευση περί νέου κανονισμού για χημικά

    9/5/2003 2:08:00 μμ

    H αύξηση της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από την έκθεση σε χημικά προϊόντα, με την παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας της χημικής βιομηχανίας της ΕΕ, είναι ο στόχος των νέων προτάσεων που παρουσίασε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, πρόκειται για την έναρξη διαβουλεύσεων στο διαδίκτυο που θα διαρκέσουν οκτώ βδομάδες ώστε οι ενδιαφερόμενες πλευρές να διατυπώσουν σχόλια πριν οριστικοποιηθεί η πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση νέου κανονισμού για τα χημικά προϊόντα. Ο νέος κανονισμός θ' αντικαταστήσει περίπου 40 κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς και θα προβλέπει τη δημιουργία συστήματος για την καταχώριση, την αξιολόγηση και την έγκριση των χημικών προϊόντων.

    ''Στοίχημα'' για την ΕΕ ο συμβιβασμός των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων

    Ο νέος κανονισμός θα πρέπει επίσης να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την καινοτομία των προϊόντων προς το μακροπρόθεσμο όφελος της παραγωγής και εισαγωγής χημικών προϊόντων, των χρηστών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

    Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η νέα νομοθεσία θα βασιστεί στο σύστημα Reach για την καταχώριση, αξιολόγηση, και έγκριση χημικών προϊόντων το οποίο επιβάλλει στις εταιρείες που παράγουν, εισάγουν και χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, να αξιολογούν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη διακίνηση ασφαλών χημικών στην αγορά.

    Ο νέος κανονισμός θα πρέπει επίσης να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την καινοτομία των προϊόντων προς το μακροπρόθεσμο όφελος της παραγωγής και εισαγωγής χημικών προϊόντων, των χρηστών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

    Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η νέα νομοθεσία θα βασιστεί στο σύστημα Reach για την καταχώριση, αξιολόγηση, και έγκριση χημικών προϊόντων το οποίο επιβάλλει στις εταιρείες που παράγουν, εισάγουν και χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, να αξιολογούν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη διακίνηση ασφαλών χημικών στην αγορά.

    Ο αρμόδιος για θέματα Επιχειρήσεων επίτροπος Ερκι Λικάνεν δήλωσε ότι στο σύστημα που σχεδιάζεται καταβάλλεται ουσιαστική προσπάθεια να αποφευχθεί η περιττή γραφειοκρατία, να παρασχεθεί βοήθεια στις επιχειρήσεις ώστε να πληρούν τις νέες απαιτήσεις με το ελάχιστο δυνατό κόστος, να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η καινοτομία, και να εξασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική.

    ''Πιστεύω ότι αυτό που παρουσιάσαμε σήμερα αποτελεί μια ικανοποιητική βάση για να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία, αλλά είμαστε φυσικά ανοικτοί για περαιτέρω σχόλια από όλους τους ενδιαφερομένους'' υπογράμμισε ο κ. Λικάνεν.

    Από την πλευρά της αρμόδια για το Περιβάλλον επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ δήλωσε ότι ''κάθε μέρα, είμαστε εκτεθειμένοι σε χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας, στην εργασία ή στα σπίτια μας. Εντούτοις, για πολλές από αυτές, δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με τους κινδύνους ή τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους. Επομένως, η μεταρρυθμιστική πρότασή μας επιβάλλει στη βιομηχανία να παρέχει πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τις χημικές ουσίες που παράγει ή εισάγει και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να επιλέγουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος επειδή θα επιμείνουμε σε αυστηρές διαδικασίες έγκρισης για τις ουσίες που προκαλούν τις περισσότερες ανησυχίες. Η επιβολή, στη βιομηχανία, της υποχρέωσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτά που παράγει θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της εικόνας του τομέα των χημικών προϊόντων. Η βιομηχανία θα έχει τελικά συμφέρον να επενδύει σε καινοτομίες με τη μορφή νέων ασφαλών χημικών ουσιών - η σημερινή τάση της χρήσης παλαιών χημικών ουσιών για να αποφεύγεται η περίπλοκη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης έχει σταματήσει τις επενδύσεις σε ασφαλέστερα χημικά προϊόντα.''

    [13] Διάσκεψη για ανάπτυξη-απασχόληση στον τομέα ενέργειας

    9/5/2003 2:00:00 μμ

    "Αναδιάρθρωση-Ανάπτυξη-Απασχόληση σε περιοχές εξαρτώμενες από τον ενεργειακό τομέα", είναι το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 9 και αύριο Σάββατο 10 Μαΐου, στην Πτολεμαΐδα. Στις εργασίες της διάσκεψης που ξεκίνησαν το πρωί συμμετέχουν σύνεδροι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι και θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους όσον αφορά στην προσαρμογή των οικονομιών μετά την απελευθέρωση της ενέργειας. Αυτό τόνισε - μεταξύ άλλων - ο νομάρχης Κοζάνης κ. Ιορδάνης Ανδρεάδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

    Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης παραβρίσκονται η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Δημήτρης Παπούλιας.

    Το Σάββατο, αναμένεται και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [14] Σύνοδος του ευρωκοινοβουλίου για το Ιράκ

    9/5/2003 1:01:00 μμ

    Η κατάσταση στο Ιράκ θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στη βάση των δηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις των δυο Κοινοτικών οργάνων (Συμβούλιο - Επιτροπή) σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανασυγκρότηση της χώρας αυτής και ειδικότερα με ποιους όρους και σε ποιο πλαίσιο θα είναι δυνατή η συμμετοχή της. Τις προηγούμενες ημέρες την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου θα απασχολήσουν και άλλα μείζονα θέματα για το περιβάλλον, καθώς και ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

    Στο ''τραπέζι'' σημαντικά ζητήματα

    Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αρχίζει τη Δευτέρα 12 του μηνός στο Στρασβούργο και κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή, θα ασχοληθεί και με θέματα που αφορούν τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την περιβαλλοντική ευθύνη και σχετικά με την αντιμετώπιση διαμεθοριακών περιβαλλοντικών ζημιών, καθώς και με τις σχέσεις με ειδικές διεθνείς συμβάσεις για τη θαλάσσια ρύπανση απο πετρέλαιο αλλά και με τις ζημιές στο περιβάλλον που σχετίζονται με δραστηριότητες που αφορούν την πυρηνική ενέργεια.

    Επίσης στην ατζέντα της Συνόδου συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για το 2003 που έχει προτείνει η Επιτροπή.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνει τη δέουσα έμφαση στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ζητεί για το λόγο αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ένα νέο πρόγραμμα δράσης που θα περιλαμβάνει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2010.

    Η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να ληφθούν ενεργά μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων στην Ευρώπη, να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για την απασχόληση, χωρίς όμως αυτές να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

    Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι:

    Η κατάσταση της ναυπηγικής βιομηχανίας στον κόσμο Τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας Το προσχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης για το έτος 2004 Η μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες Πρόταση κανονισμού για την καθιέρωση κοινών διαδικασιών όσον αφορά την αξιολόγηση της ασφάλειας και τη χορήγηση αδειών για τα αρώματα στα καπνιστά τρόφιμα που χρησιμοποιούνται μέσα ή πάνω στα τρόφιμα Κανονισμός σχετικά με το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού.

    Εξάλλου, το μεσημέρι της 14ης Μαΐου σε πανηγυρική συνεδρίαση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Πολωνίας κ. Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι ο οποίος θα απευθυνθεί προς τους ευρωβουλευτές. Στην απογευματινή συνεδρίαση της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί συζήτηση σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας για τις νέες γειτονικές χώρες που θα συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ένταξη των δέκα νέων κρατών-μελών.

    Παράλληλα, η Ελληνική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβούν σε δηλώσεις σχετικά με την προετοιμασία της Διάσκεψης ΕΕ-Ρωσίας.

    [15] Διεθνές Συνέδριο για τη διευρυμένη Ευρώπη

    9/5/2003 5:26:00 μμ

    ''Η Ευρώπη μετά τη Διεύρυνση: Το Νέο Ευρωπαϊκό Τοπίο'', είναι το θέμα διεθνούς συνεδρίου, που οργάνωσε στα Γιάννενα, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και το οποίο αποτελεί μέρος του επίσημου προγράμματος δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Στην εναρκτήρια συνεδρία, μίλησαν ο Ηλίας Πλασκοβίτης, γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Νίκος Γκόντας και ο Δημήτριος Κώνστας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μαξ βαν ντερ Στουλ, απεσταλμένος του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ για την ΠΓΔΜ.

    Για τις ευρωατλαντικές σχέσεις και τη διευρυμένη Ευρώπη, καθώς και για τη συνεργασία πέραν των νέων συνόρων της Ευρώπης, ομιλητές ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Στεφάνου (καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιάννης Εμμανουηλίδης (ερευνητής του Κέντρου Ερευνας Εφαρμοσμένης Πολιτικής Μονάχου), Νάνσυ Κοντού (σύμβουλος του Επιτρόπου Φερχόϊγκεν) Δημήτρης Κώνστας και Χάρης Παπαδημητρίου (καθηγητές Παντείου Πανεπιστημίου).

    Αναμένεται εκτίμηση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην Ε.Ε μετά τη διεύρυνση από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση σε κάθε χώρα για τις προοπτικές της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και στις προοπτικές πλήρους ενσωμάτωσης των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ.

    Τα επιμέρους θέματα θα εξεταστούν στο πλαίσιο των εξελίξεων που διαμορφώνουν οι νέες διεθνείς συνθήκες στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ρόλο της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα και στους συχνά συγκρουόμενους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής, καθώς και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    [16] Κουφοντίνα και Β. Ξηρό αναγνώρισε μάρτυρας

    9/5/2003 2:09:00 μμ

    Τον Βασίλη Ξηρό και το Δημήτρη Κουφοντίνα αναγνώρισε ως δράστες της ληστείας που έγινε στα ΕΛΤΑ Βύρωνα στις 27 Ιανουαρίου του 1997, ο υπάλληλος Γιάννης Πιαδίτης. Ο μάρτυρας πιθανολόγησε ότι οι δράστες είχαν πληροφόρηση από την Κεντρική υπηρεσία των ΕΛΤΑ, καθώς γνώριζαν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα υπήρχαν δυο σάκοι με χρήματα που προορίζονταν για τις συντάξεις του ΙΚΑ. Στο μεταξύ, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης μέλους του δικαστηρίου, η δίκη διεκόπη νωρίτερα και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, με την εξέταση μαρτύρων από την υπόθεση ληστείας στο σούπερ-μάρκετ "Μαρινόπουλος", αλλά και βομβιστικών επιθέσεων που είχε διαπράξει η "17Ν".

    Τις φωτογραφίες τριών ατόμων, ζήτησε η υπεράσπιση Τζωρτζάτου

    Νωρίτερα, τις φωτογραφίες τριών ατόμων, που στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε πολλές ποινικές υποθέσεις, και τους οποίους αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναγνωρίσει ως δράστες της ληστείας των ΕΛΤΑ Αιγάλεω το Δεκέμβριο του 1991, ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου και αποφάσισε να εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση την Τρίτη ώστε να έχουν προσκομιστεί από την Ασφάλεια οι επίμαχες φωτογραφίες.

    Σύμφωνα με την υπεράσπιση και οι τρεις είχαν παραπεμφθεί για την υπόθεση αυτή και απαλλάχθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο.

    Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως αν οι ίδιοι μάρτυρες αναγνωρίσουν τώρα στο δικαστήριο άλλους ως δράστες της ληστείας θα αναδειχθεί το πόσο υποκειμενικές είναι οι αναγνωρίσεις.

    [17] Εφιάλτης εν πτήσει για 200 άτομα στη Λ.Δ. του Κονγκό

    9/5/2003 5:43:00 μμ

    Εκατόν εξήντα άνθρωποι αγνοούνται, ενώ 40 διασώθηκαν, από το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, πάνω από τον εναέριο χώρο της Λ.Δ. του Κονγκό, όπως ανέφερε στρατιωτική πηγή στην Κινσάσα. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στο Ιλιούσιν 76, το οποίο είχε ναυλωθεί από το στρατό για μία πτήση στο Λουμούμπασι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και μετέφερε 200 άτομα (στρατιωτικούς και πολίτες), χάλασε το υδραυλικό σύστημα, με αποτέλεσμα να ανοίξει η πόρτα του αεροσκάφους εν πτήσει, και να παρασυρθούν στο κενό οι επιβάτες του.

    ''Η πόρτα άνοιξε όταν χάλασε το υδραυλικό σύστημα'', λίγο μετά την απογείωση και ενώ το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος 2.200 μέτρων, δήλωσε αξιωματικός του στρατού στην πρωτεύουσα της Λ.Δ. Κονγκό.

    Η είδηση δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, που οι αρχές άρχισαν να ειδοποιούν τους συγγενείς των επιβατών. Η κυβέρνηση δεν προέβη αμέσως σε ανακοινώσεις για το δυστύχημα.

    Η χρήση μεταγωγικών αεροπλάνων για τη μεταφορά επιβατών δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στην περιοχή. Τα τετρακινητήρια αυτά αεροσκάφη, εάν και παλαιάς τεχνολογίας, χρησιμοποιούνται ευρέως στην Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Κίνα, επειδή υπάρχει έλλειψη μεταγωγικών αεροσκαφών διεθνώς.

    Το οδικό δίκτυο της Λ.Δ.Κονγκό είναι σε πολύ κακή κατάσταση και έτσι τα μεγάλα ταξίδια πρέπει να γίνονται αεροπορικώς, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα αεροπλάνα είναι παλιά και κακοσυντηρημένα.

    [18] Επιδίωξη των ΗΠΑ και η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν

    9/5/2003 5:02:00 μμ

    Οι ΗΠΑ "δεν θα λησμονήσουν τις υποχρεώσεις τους στο Αφγανιστάν", δήλωσε την Παρασκευή από την Καμπούλ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτατζ στη διάρκεια επίσκεψης λίγων ωρών που πραγματοποίησε στην αφγανική πρωτεύουσα. "Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μου ζήτησε να έρθω στο Αφγανιστάν για να υπογραμμίσω πως οι ΗΠΑ, αν και είμαστε τώρα απασχολημένοι στο Ιράκ, δεν θα λησμονήσουν τις ευθύνες τους εδώ στο Αφγανιστάν και πως είμαστε ικανοί να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα", διαβεβαίωσε ο Αρμιτατζ σε συνέντευξη Τύπου. Ο Αρμιτατζ έφτασε το πρωί στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ (40 χλμ. βόρεια της Καμπούλ) προερχόμενος από το Πακιστάν και είχε συνομιλίες στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

    Ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ

    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ, τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Αφγανιστάν δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν τα αίτια, αλλά και το σημείο της έκρηξης, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται ότι επρόκειτο για αεροπλάνο που πετούσε σε χαμηλό ύψος και έσπασε το φράγμα του ήχου.

    [19] Γέφυρα φιλίας Σρέντερ προς τις ΗΠΑ

    9/5/2003 3:04:00 μμ

    Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνδεδεμένες με μία πραγματικά ζωτικής σημασίας φιλία, τόνισε την Παρασκευή ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία, ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι η φιλία αυτή είναι θεμελιωμένη επί της σταθερής βάσης της κοινής εμπειρίας και των κοινών αρχών. Αξιοσημείωτο είναι πως οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν να μιλήσουν από το Νοέμβριο του 2002.

    Σρέντερ: ''Οι ΗΠΑ είναι σημαντικός σύμμαχος της Γερμανίας''

    Την επόμενη εβδομάδα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον πλέον υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που θα επισκεφτεί το Βερολίνο, μετά τη νίκη του Γερμανού καγκελαρίου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2002.

    Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν και για την οργάνωση συνάντησης Σρέντερ-Μπους, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής στα τέλη Μαΐου στην Πετρούπολη.

    Οι δύο ηγέτες έχουν να συνομιλήσουν από τον Νοέμβριο, αν και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πρόσφατα ότι λυπάται για τις υπερβολικές δηλώσεις του για το Ιράκ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως η χώρα του δεν θα ξεχάσει ποτέ τι έκαναν οι ΗΠΑ για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της ευημερίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την υποστήριξή της στη διαδικασία επανένωσης των δύο Γερμανιών το 1990.

    Επίσης, ο κ. Σρέντερ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ο πλέον σημαντικός σύμμαχος της Γερμανίας, αλλά η σχέση της χώρας του με τη Γαλλία είναι επίσης ζωτικής σημασίας και κανείς δεν πρέπει να πιέσει το Βερολίνο να επιλέξει μεταξύ των δύο.

    Τέλος, ο καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κοινή αμυντική πρωτοβουλία, που εκδηλώθηκε τον περασμένο μήνα από τη Γερμανία, τη Γαλλία , το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, υπονομεύει το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας είναι προς το συμφέρον της διατλαντικής συμμαχίας.

    [20] Αφγανιστάν: Ανθρωποι και ζώα πέθαναν από ψεκασμούς καλλιεργειών

    9/5/2003 4:48:00 μμ

    Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε χωριά του ανατολικού Αφγανιστάν όταν αεροπλάνα ψέκασαν με φυτοφάρμακα την περιοχή τους για να καταστρέψουν καλλιέργειες παπαρούνας από την οποία παράγεται το όπιο, μετέδωσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (AIP), που έχει την έδρα του στο Πακιστάν. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στα χωριά Νουκαρχέλ, Μανογκάι και Μαρκιχέλ στην περιοχή Χογκιανί, στην επαρχία Νανγκαρχάρ στα σύνορα με το Πακιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο.

    Καρζάι: Οι από αέρος ψεκασμοί θα συνεχιστούν

    Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις του καλλιεργητή οπίου Αμπντούλ Καντίρ από το χωριό Νουκαρχέλ, ανέφερε ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στους ψεκασμούς έπεσαν επίσης σε οπωροφόρα δέντρα στα χωριά, με αποτέλεσμα να πεθάνει μία νεαρή γυναίκα όταν έφαγε ραντισμένα φρούτα.

    Τέσσερα παιδιά πέθαναν σε παρόμοιο περιστατικό στο χωριό Μαρκιχέλ, καθώς και ορισμένα ζώα που βοσκούσαν σε περιοχή που είχε προηγουμένως ψεκαστεί με φυτοφάρμακα.

    Το AIP μετέδωσε ότι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι έχει προειδοποιήσει τους καλλιεργητές ότι οι από αέρος ψεκασμοί θα συνεχιστούν εφόσον δεν καταστρέψουν οι ίδιοι τις καλλιέργειες οπίου.

    [21] Κρούσματα χολέρας και στη Βαγδάτη

    9/5/2003 3:31:00 μμ

    Μετά τη Βασόρα, τα πρώτα κρούσματα χολέρας απόρροια της έλλειψης καθαρού νερού σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη όπως ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Unicef. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Unicef, ολοένα και περισσότερα άτομα έχουν αρχίσει να καταφεύγουν με συμπτώματα διάρροιας στα νοσοκομεία του βορειοανατολικού προαστείου Σαντρ, πρώην Πόλης του Σαντάμ, που είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της νόσου λόγω της πολυκοσμίας που επικρατεί στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΠΟΥ Κριστίν ΜακΝάμπ, μέχρι στιγμής υπάρχουν 16 ύποπτα κρούσματα χολέρας στη Βαγδάτη, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

    Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα χολέρας έχουν επιβεβαιωθεί στη Βασόρα, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΥ Ιαν Σίμπσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι 17 άτομα παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα της νόσου, ενώ εξετάζονται άλλες 50 περιπτώσεις ατόμων με διαρροϊκά συμπτώματα.

    Η ΜακΝάμπ διευκρίνισε ότι, αν και ορισμένα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί κλινικά, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων καθυστερούν διότι πραγματοποιούνται στο γειτονικό Κουβέιτ. Η ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο σύστημα υδροδότησης στη Βασόρα. Τα περισσότερα συμπτώματα χολέρας εμφανίζονται σε παιδιά 13 μηνών έως τεσσάρων ετών.

    Η ΜακΝάμπ επεσήμανε ακόμα ότι η κατάσταση από άποψη ασφαλείας που επικρατεί αποτρέπει πολλούς ασθενείς να καταφύγουν στα νοσοκομεία για θεραπεία. Επιπλέον τα περισσότερα ασθενοφόρα της Βαγδάτης έχουν καταστραφεί στη διάρκεια του κύματος λεηλασιών.

    [22] Ανακάλυψη μαζικών τάφων στη Βασόρα

    9/5/2003 2:01:00 μμ

    Μεγάλος αριθμός μαζικών τάφων με λείψανα Ιρακινών πολιτών ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή της Βασόρας, στο Νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Χουντίτ Αρένας Λιθέα, σημείωσε ότι μέσα σε τρεις ημέρες βρέθηκαν επτά ομαδικοί τάφοι, που περιέχουν από ένα έως και σαράντα πτώματα. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι πρόκειται για ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης του 1991 κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ή για θύματα πολιτικών δολοφονιών κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.

    Δυσαρέσκεια της Διεθνούς Αμνηστίας

    Η διεθνής οργάνωση ζήτησε από τις αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταστήσουν ζώνες ασφαλείας γύρω από τους μαζικούς τάφους, έτσι ώστε να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν τα στοιχεία, για να δοθεί η δυνατότητα στους ιατροδικαστές να εντοπίσουν την ταυτότητα των θυμάτων και να διαπιστώσουν πότε και πώς σκοτώθηκαν.

    Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο βρετανικός στρατός δεν διαθέτει τμήμα που να είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατηγορεί τις βρετανικές δυνάμεις ότι αφαίρεσαν πτώματα από μαζικούς τάφους.

    Οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι μαζικοί τάφοι υποδείχθηκαν από Iρακινούς πολίτες και, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα πτώματα ετάφησαν το 1991.

    [23] Αντίθετοι με τη ''Νέα Ολυμπιακή'' φροντιστές και συνοδοί

    9/5/2003 5:30:00 μμ

    Την κάθετη και αποφασιστική αντίθεσή τους στα σχέδια διάλυσης του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας και στη δημιουργία της εταιρίας ''φάντασμα'' Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, αποφάσισαν να εκδηλώσουν μετά από έκτακτη κοινή συνεδρίαση τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Ιπτάμενων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) και Συνοδών Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΕΣΟΑ). Όπως επισημαίνουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο ενώσεις θα συμπορευτούν μαζί με σκοπό την ανατροπή του σχεδίου που, όπως λένε, "στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια και δεν διασφαλίζει ούτε το μίνιμουμ βιωσιμότητας για τη νέα εταιρία", ενώ υποστηρίζουν ότι "η βιωσιμότητα της ΟΑ δεν εξαρτάται από την αλλαγή των εργασιακών σχέσων αλλά από τον τερματισμό της κακοδιαχείρισης και της συρρίκνωσης που συντελείται στην εταιρία τα τελευταία χρόνια από όλες τις διοικήσεις της ΟΑ".

    [24] Πτώση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Απρίλιο

    9/5/2003 3:06:00 μμ

    Στο 3,4% από 4,1% που ήταν το Μάρτιο, έπεσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μείωση των τιμών των υγρών καυσίμων, μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κατά 19,4% και της βενζίνης 4,2%. Ο εναρμονισμένος δείκτης που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κοινότητα διαμορφώθηκε στο 3,3% ενώ ο δομικός πληθωρισμός στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές οπωροκηπευτικών και καυσίμων, κινείται κοντά στο 3,4%.

    Ειδικότερα τον Απρίλιο σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 3,1% των τιμών στις υπηρεσίες στέγασης κυρίως λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης κατά 0,6% μειώθηκαν οι τιμές στις υπηρεσίες μεταφορών κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της βενζίνης.

    Αυξήσεις τιμών τον Απρίλιο παρουσιάστηκαν κατά 1,3% στα προϊόντα διατροφής, κυρίως στο κρέας και στις πατάτες, κατά 0,5% στις υπηρεσίες υγείας, κατά 1,7% στο χώρο της εστίασης και κατά 0,6% σε διάφορα άλλα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες.

    Σε μέσα επίπεδα δωδεκαμήνου στο διάστημα Απρίλιος 2003-Μάΐος 2002 ο πληθωρισμός παρουσίασε ρυθμό αύξησης 3,6% έναντι του αντίστοιχου δωδεκαμήνου πέρυσι.

    Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μάλιστα σε τόσο σημαντική έκταση, δείχνει πως η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο υπ. Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [25] Φρούριο η Ριζούπολη

    9/5/2003 2:15:00 μμ

    Πρωτοφανή για ποδοσφαιρικό αγώνα μέτρα έχουν προγραμματιστεί από την Αστυνομία για το μεθαυριανό ντέρμπι μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Ριζούπολης. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του διευθυντή της αστυνομίας Αθηνών ταξίαρχου Ιωάννη Τσιρώνη με εκπροσώπους των δυο ομάδων της ΕΠΑΕ και άλλους αθλητικούς παράγοντες. Μέσα στο γήπεδο θα βρίσκονται 3.000 αστυνομικοί, ενώ άλλοι 2.000 θα υπάρχουν στους γύρω δρόμους. Επίσης, η Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την προσέλευση των οπαδών των δύο ομάδων στο γήπεδο.

    Eξονυχιστικοί έλεγχοι και διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

    Το σχέδιο των μέτρων περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια:

    Πρώτον περιφερειακό έλεγχο αρκετά μακριά από το γήπεδο για όσους κινούνται με δίκυκλα. Όλοι θα υποχρεώνονται να αφήσουν μακριά τα μοτοποδήλατα από το γήπεδο και θα κατευθύνονται πεζή.

    Ο δεύτερος έλεγχος θα είναι περιμετρικά του γηπέδου και θα περνούν από τον αστυνομικό κλοιό μόνο όσοι έχουν εισιτήρια ή κάρτες διαρκείας.

    Η τρίτη ζώνη θα είναι στις θύρες του γηπέδου όπου θα γίνεται εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος για να μην περάσουν επικίνδυνα αντικείμενα κέρματα κλπ. που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη σε φιλάθλους ή παίχτες.

    Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα ξεκινήσουν για το γήπεδο στις 4 το απόγευμα από το Πεδίον του Αρεως, συνοδεία αστυνομικών θα επιβιβαστούν σε τρένα του ΗΣΑΠ και θα κατεβούν στο σταθμό των Ανω Πατησίων απ'όπου θα πάνε πεζή στο γήπεδο.

    Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά τρεις ώρες πριν τον αγώνα δηλαδή στις 5 το απόγευμα, με τρένα θα φτάσουν στο σταθμό των Ανω Πατησίων και από κει και αυτοί πεζή στο γήπεδο.

    Από τις 4 το απόγευμα θα διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το γήπεδο και συγκεκριμένα στην οδό Ανθέων έως την οδό Παπαναστασίου, στη λεωφόρο Ηρακλείου από την οδό Τραλέων έως την οδό Ελ Αλαμέϊν και στη λεωφόρο Ιωνίας από τη Δυρραχείου μέχρι το γήπεδο.

    Με αυτοκίνητο θα περνούν τις αστυνομικές ζώνες μόνο όσοι έχουν ειδικές κάρτες με κόκκινο, πορτοκαλί, ασημί και μπλέ χρώμα δηλαδή ουσιαστικά οι επίσημοι και ένας μικρός αριθμός από αυτούς που έχουν κάρτες διαρκείας.

    Στο εσωτερικό του γηπέδου, σύμφωνα με το σχέδιο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού (2.000 τον αριθμό) θα καταλάβουν τις θύρες 6 και 7, ενώ οι πέντε και οι οκτώ θα είναι κενές και θα βρίσκονται παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού (9.000 συνολικά) θα καθίσουν σε όλο το υπόλοιπο γήπεδο.

    Μετά τη λήξη του αγώνα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα αποχωρήσουν πρώτα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και αφού απομακρυνθούν από όλους τους δρόμους, τα τρένα κλπ θα αρχίσει η αποχώρηση των φιλάθλων του ΠΑΟ, ύστερα από εντολή της αστυνομίας.

    Μέτρα όμως έχουν προγραμματιστεί και από σήμερα μέχρι τη διεξαγωγή του αγώνα για τυχόν μεμονωμένα επεισόδια σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Οπως είπε ο κ. Τσιρώνης έχουν δημιουργηθεί ομάδες μοτοσυκλετιστών με συμβατικές μοτοσυκλέτες οι οποίοι θα κινούνται γρήγορα και άμεσα όπου δημιουργηθεί εστία επεισοδίου για τη γρήγορη καταστολή του.

    [26] Tα βρήκαν ENIC-Ψωμιάδης

    9/5/2003 6:34:00 μμ

    Μετά από πολύ καιρό -ίσως και να έχουν ξεχάσει από πότε- οι παίκτες της ΑΕΚ δέχθηκαν σήμερα ευχάριστα νέα. Αγγελιοφόρος ήταν ο Νίκος Στράτος, ο οποίος λίγο πριν την προπόνηση τους ενημέρωσε ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ENIC κατέληξε σε συμφωνία με τον Μάκη Ψωμιάδη για την αγορά του 38% των μετοχών που κατέχει ο πρώην "ισχυρός άνδρας" της ΠΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αγγλοι θα δώσουν στον Ψωμιάδη περίπου 500.000 ευρώ και θα γίνουν το "απόλυτο αφεντικό" στην ομάδα. Mάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο νομικός εκπρόσωπος των Αγγλων στην Ελλάδα προχωρά τις διαδικασίες μεταβίβασης των μετοχών της ENIC σε φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα παρουσίας στην ΑΕΚ και στην Γενική Συνέλευση της 2ας Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, θα χρηματοδοτήσουν την ΑΕΚ ενόψει της νέας περιόδου, αλλά και πως οι παίκτες θα εισπράξουν τα οφειλόμενα, ενώ θα επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της ομάδας.

    [27] Στη Τούμπα ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος

    9/5/2003 5:37:00 μμ

    Στο γήπεδο της Τούμπας, θα γίνει οριστικά στις 17 Μαϊου, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αρη. Την απόφαση αυτή πήρε στην σημερινή συνεδρίαση του, το ΔΣ της ΕΠΟ, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση της ΠΑΕ Αρης γι΄αλλαγή έδρας.

    [28] Ο Πελέ και ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

    9/5/2003 12:08:00 μμ

    Τι σχέση μπορεί να έχει ο Πελέ με τα παραμύθια; Πιθανότατα καμία, μέχρι τις 15 Μαϊου του 2003, όταν ο διάδοχος του θρόνου στη Δανία, πρίγκιπας Φρειδερίκος, θα τον ανακηρύξει επίτιμο πρέσβη του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν! Η επίσκεψη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή που έχει γνωρίσει ο πλανήτης, είναι η πρώτη μιας μακράς σειράς εκδηλώσεων που θα γίνουν προς τιμήν του διάσημου συγγραφέα παραμυθιών, αλλά και ποιητή. Το 2005 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Οντένσε, στην πόλη που μεγάλωσε και δημιούργησε. Την επόμενη Πέμπτη, ο Πελέ θα βραβεύσει το νικητή, ανάμεσα στα 42 παιδιά που θα διαγωνιστούν στα πέναλτι, στη νέα παραλία που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, παρουσία του Δημάρχου της πρωτεύουσας της Δανίας, Γενς Κράμερ Μίκελσεν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 May 2003 - 16:56:45 UTC