Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν
  • [02] Δέσμευση κυβέρνησης για ΧΥΤΑ- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [03] Καβάλα: Αντιδράσεις κατά της δημιουργίας νατοϊκού λιμανιού
  • [04] Στη Βουδαπέστη σήμερα ο Πρωθυπουργός
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή με Αυστριακό Καγκελάριο
  • [06] Τον Σ. Ξηρό αναγνώρισαν μάρτυρες στην υπόθεση Περατικού
  • [07] Οικονομικό πρόγραμμα για Μ. Ανατολή παρουσιάζει ο Μπους
  • [08] Εορτασμοί στη Ρωσία για την νίκη επί των Ναζί
  • [09] Ανεμοστρόβιλος 'χτύπησε' την Οκλαχόμα των ΗΠΑ
  • [10] ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα επτά χωρων της Α. Ευρώπης
  • [11] Σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [12] Δύο χιλιάδες αιχμάλωτους κρατούν οι Αμερικανοί
  • [13] Φραστική επίθεση κατά Μπους από το δήμαρχο του Λονδίνου
  • [14] Προσγείωση του πρώτου ιρανικού αεροπλάνου στη Βαγδάτη
  • [15] Έκρηξη της ανεργίας προβλέπουν οι βιομήχανοι

    [01] Στα κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν

    9/5/2003 10:31:00 πμ

    Με πακέτο οικονομικής βοήθειας προς το κατοχικό καθεστώς φτάνει στα κατεχόμενα την σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Τα μέτρα αυτά ωστόσο δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, επισήμανε ο Σερντάρ Ντενκτάς. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο υιός Ντενκτάς είπε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για λύση, αλλά απαρχή για νέο σχέδιο. Εκφράζοντας τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι δεν αναμένει κάτι από την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν υπάρξουν εκπλήξεις, η Λευκωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

    Ιακώβου: ''Δεν περιμένουμε τίποτα από την επίσκεψη''

    Ο αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης Σερτάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη Ερντογαν, θα ανακοινωθούν οικονομικά μέτρα στήριξης των κατεχομένων, τα οποία ωστόσο δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο υιός Ντενκτάς, είπε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για λύση, αλλά απαρχή για νέο σχέδιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν αναμένει ο,τιδήποτε από την αυριανή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, ωστόσο, πρόσθεσε, εάν υπάρξουν εκπλήξεις, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον τουρκικό τύπο, οι στρατηγοί απαγόρευσαν στον Ερντογαν να προχωρήσει σε άνοιγμα της Αμμοχώστου.

    Το αμερικανικό ινστιτούτο Στράτφορ, το οποίο έχει προσβάσεις στη CIA και το Πεντάγωνο, εκτιμά ότι οι στρατηγοί στην Αγκυρα, δεν αποκλείεται να διενεργήσουν πραξικόπημα για ανατροπή του Ταγίπ Ερντογαν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, είπε ότι θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο σενάριο, αφού κατά την άποψή του, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Τουρκία, δεν προσφέρονται για εκδήλωση πραξικοπήματος

    Καθοριστική χαρακτηρίζει την επίσκεψη ο Ντενκτάς

    Επίσκεψη μεγάλης σημασίας για τους Τουρκοκυπρίους χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς και τόνισε ότι αυτή θα επικεντρωθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα καθορίσει το μέλλον της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Ντενκτάς υποστήριξε πως εάν γινόταν αποδεκτό θα έδιδε στους Ελληνοκυπρίους, που περνούν τώρα στα κατεχόμενα, το δικαίωμα να εκδιώξουν τους Τουρκοκυπρίους και να επαναδιεκδικήσουν τα σπίτια τους.

    Κατά τον Ντενκτάς, η πρόσφατη απόφαση της ψευδοκυβέρνησής του, για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στην ελεύθερη διακίνηση, αποσκοπούσε στην εξεύρεση μιας βάσης που θα οδηγούσε στην ειρήνη, σε αντίθεση, όπως είπε, με την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία επεδίωξε με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταστεί και πάλι ιδιοκτήτης ολόκληρης της Κύπρου.

    Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η επιλογή της σημερινής ημερομηνίας για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού είναι συμβολική, καθώς η ενάτη Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης, και ο Ταγίπ Ερντογαν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση.

    [02] Δέσμευση κυβέρνησης για ΧΥΤΑ- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    9/5/2003 9:22:00 πμ

    Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται το θέμα των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Αττικής, καθώς εντός του Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. "Δεν υπάρχει περιθώριο από την Ε.Ε. να μην προχωρήσει το πρόγραμμα" δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καμπέλης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής, τούς κάλεσε να στηρίξουν την προσπάθεια του υπουργείου.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατοίκων που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να κατασκευαστούν οι ειδικοί χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην περιοχή τους. Το κλείσιμο του κόμβου Ασπροπύργου, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου έχουν προγραμματίσει σήμερα από τη μία μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, κάτοικοι των δυτικών συνοικιών.

    Το πράσινο φως έδωσε η ΚΕΔΚΕ

    Τη χωροθέτηση νέων νέων χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην Αττική, ενέκρινε μετά από συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η ΚΕΔΚΕ.

    Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει στο εξής να διαχειρίζεται από μόνη της το θέμα αυτό, που αποτελεί και αποκλειστική της αρμοδιότητα.

    [03] Καβάλα: Αντιδράσεις κατά της δημιουργίας νατοϊκού λιμανιού

    9/5/2003 11:40:00 πμ

    Συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία νατοϊκού λιμανιού στον κόλπο των Ελευθερών Παγγαίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Νέας Περάμου με τη συμμετοχή εκπρόσώπων φορέων και πολλών κάτοικων ακόμα και από την Καβάλα. Η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου συνέπεσε με την άφιξη στην πόλη του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος θα συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα γίνει στη νομαρχία Καβάλας. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 4.000 υπογραφές από κατοίκους της περιφέρειας Ελευθερών Παγγαίου οι οποίοι δεν θέλουν το νατοϊκό λιμάνι στον τόπο τους, τονίζοντας πως ο χώρος που επιλέχθηκε να γίνει η εγκατάσταση αυτή προστατεύεται από τη συνθήκη NATURA και μάλιστα όχι μόνο η συγκεκριμένη παραθαλάσσια περιοχή, αλλά ολόκληρο το τμήμα της ακτογραμμής του κόλπου των Ελευθερών.

    Θα προχωρήσουν σε προσφυγές οι κάτοικοι

    Φορείς και κάτοικοι τονίζουν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να πετύχουν ανατροπή και ματαίωση της κατασκευής αυτής, την οποία κρίνουν επιζήμια -αν γίνει- για τον τουρισμό της περιοχής, τον αλιευτικό της πλούτο, την εμπορικότητα του δήμου Ελευθερών και των δημοτικών διαμερισμάτων και εκφράζουν φόβους πως ένα τέτοιο λιμάνι θα οδηγήσει σε φθίνουσα πορεία τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και της εν γένει εμπορικής κίνησης, που γίνεται από το υπάρχον σήμερα εμπορευματικό λιμάνι των Ελευθερών Παγγαίου.

    [04] Στη Βουδαπέστη σήμερα ο Πρωθυπουργός

    9/5/2003 8:39:00 πμ

    Τη Βουδαπέστη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις 24 πρωτεύουσες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. "Για την ειρήνευση και για την ανοικοδόμηση του Ιράκ όπου κεντρικό ρόλο θα έχει ο ΟΗΕ, πρέπει να μεριμνήσουν οι χώρες που πήραν μέρος στον πόλεμο", δήλωσε την Πέμπτη από τη Βαρσοβία ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογο του Λέτσεκ Μίλερ. Επίσης, ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, με στόχο να σταματήσει η παραγωγή και η χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής σε όλο τον κόσμο.

    Αλλα θέματα που εξετάσθηκαν στη συνάντηση ήταν η διεύρυνση, η λαθρομετανάστευση και το θέμα που έχει προκύψει με τη Βόρεια Κορέα.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται να επισκεφθεί την Σλοβεκία και τη Τσεχία και θα επιστρέψει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, από τη Βίλνιους, μετά τη συνάντηση του με τον Λιθουανό ομόλογό του, τόνισε ότι "κρίσεις όπως η εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας και η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει καμιά χώρα μόνη της". Επίσης υπογράμμισε πως η διεθνής τρομοκρατία παραμένει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί γιατί έχει ιδεολογικές και οικονομικές αιτίες.

    Ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε ότι η ελληνική προεδρία θα προσπαθήσει να λάβει τέλος η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο ΗΠΑ-ΟΗΕ-ΕΕ και Ρωσίας που προβλέπει ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    [05] Συνάντηση Καραμανλή με Αυστριακό Καγκελάριο

    9/5/2003 11:43:00 πμ

    Το μέλλον της ΕΕ μετά την πρόσφατη διεύρυνση, το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα και οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τις θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βιέννη. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του για την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Συζήτηση έγινε και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς πολλές χώρες της Ένωσης, ανάμεσά τους και η Αυστρία, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις του επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει στο νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης και συνδρομής, για να απολαμβάνουν, όπως είπε, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.

    Ο κ. Καραμανλής που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Σιούσελ, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αυστρία ως χώρες μεσαίου μεγέθους μπορούν να παίξουν ρόλο για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών κατά την μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση για τις θεσμικές αλλαγές στη νέα Ευρώπη των ''25''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η συζήτηση για τις αλλαγές αυτές δεν πρέπει να γίνει χώρος αντιπαραθέσεων και διενέξεων, ενώ επέμεινε στις θέσεις του για την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Σημείωσε, δε, ότι μία ομάδα κρατών, ένας σκληρός πυρήνας, είναι αναγκαίο και αναπόφευκτο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί, όπως τόνισε, επιβάλλεται από την πραγματικότητα, ενώ επιτρέπεται η ενισχυμένη συνεργασία και από το θεσμικό πλαίσιο.

    [06] Τον Σ. Ξηρό αναγνώρισαν μάρτυρες στην υπόθεση Περατικού

    9/5/2003 11:52:00 πμ

    Ο μάρτυρας Γιώργος Μπούας

    Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται, από τις 9 το πρωί, η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών, Γιώργου Μπούας, αναγνώρισε το Σάββα Ξηρό και με μεγάλες πιθανότητες τον αδελφό του Βασίλη, ως δύο από τους δράστες της δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού. Ο μάρτυρας κατέθεσε, ωστόσο, ότι δεν είδε το Σάββα Ξηρό να πυροβολεί τον Κωστή Περατικό. Αυτός που πυροβόλησε τον εφοπλιστή, σύμφωνα με την κατάθεσή του, είχε "χορευτικό βήμα και ίσια μαλλιά".

    Ο μάρτυρας Παναγιώτης Ρούσης

    Το Βασίλη Ξηρό αναγνώρισε στην κατάθεσή του και ο μάρτυρας Παναγιώτης Ρούσσης, ως έναν από τους δράστες της δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

    Ο κ. Ρούσσης κατέθεσε ότι το ένα από τα δύο άτομα που είδε να σταματούν ένα ταξί με πιστόλια στα χέρια, να παίρνουν το αυτοκίνητο και να διαφεύγουν, του θυμίζει τον Βασίλη Ξηρό.

    Για την υπόθεση της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας στο Περιστέρι, στις 18 Ιουλίου του 1990, κατέθεσε, στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια καταστήματος, Φάνη Γκούσκου. Στην κατάθεσή της η μάρτυρας εξέφρασε με βεβαιότητά πως ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες, που είδε μετά τη ληστεία να βγαίνουν από ένα βαν, κρατώντας μια τσάντα. Ο Χριστόδουλος Ξηρός χαρακτήρισε ''φαντασιόπληκτη'' τη μάρτυρα και υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε μέλος της 17 Νοέμβρη

    [07] Οικονομικό πρόγραμμα για Μ. Ανατολή παρουσιάζει ο Μπους

    9/5/2003 10:29:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Σχέδιο για την ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής που θα προβλέπει κυρίως τη διαμόρφωση εντός 10 ετών μίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την περιοχή αυτή θα παρουσιάσει σήμερα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Την ίδια ώρα, την εκτίμησή του για τον νέο Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τον "εταίρο" στην ειρήνη. Παράλληλα ο Αριέλ Σαρόν δηλώνει έτοιμος για άνευ όρων διαπραγματεύσεις με τη Συρία, τρία χρόνια μετά το ναυάγιο των συνομιλιών Τελ Αβίβ-Δαμασκού, με αφορμή την ισραηλινή κατοχή στα υψώματα του Γκολάν. Το βράδυ της Πέμπτης Παλαιστίνιοι εξαπέλυσαν πέντε ρουκέτες εναντίον ισραηλινού χωριού.

    Ζώνη ελεύθερου εμπορίου μέσα σε δέκα χρόνια

    Σχέδιο για την ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής που θα προβλέπει κυρίως τη διαμόρφωση εντός 10 ετών μίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την περιοχή αυτή θα παρουσιάσει σήμερα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Το σχέδιο θα παρουσιαστεί κατά την προγραμματισμένη ομιλία του αμερικανού προέδρου σε πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Μπους θα αναφερθεί και στις ευκαιρίες που δημιουργεί ο νέος ''οδικός χάρτης'' για τη Μέση Ανατολή στη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Να σημειωθεί ότι ο ''οδικός χάρτης" προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού Κράτους έως το 2005.

    Ο Μπους θα ανακοινώσει ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζόελικ θα μετάσχουν τον Ιούνιο στην Ιορδανία σε συνάντηση οικονομικού περιεχομένου που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστούν τα μέσα για την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων και η διαμόρφωση μιας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε 10 χρόνια''.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ''πολύ αισιόδοξος'' για την πρόοδο στη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά την προσεχή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ μεταβαίνει στις 10 Μαΐου στη Μέση Ανατολή, όπου θα συναντηθεί το Σάββατο και την Κυριακή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα παλαιστινιακά εδάφη για συνομιλίες με το νέο παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς

    Έταιρο στην ειρήνη χαρακτηρίζει ο Σαρόν τον Αμπάς

    "Έταιρο", χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τον νεό Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούτ Αμπάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Τον ξέρω καλά. Τον έχω συναντήσει κάποιες φορές. Δεν έχω πρόβλημα να τού σφίξω το χέρι... Νομίζω ότι είναι ένας από τους Παλαιστίνιους που αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατό να νικήσεις το Ισραήλ με την τρομοκρατία. Τον θεωρώ ως εταίρο".

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία χωρίς προϋποθέσεις. "Είμαι έτοιμος να κάνω διαπραγματεύσεις με το οποιοδήποτε αραβικό έθνος, συμπεριλαμβανόμενης της Συρίας, χωρίς προϋποθέσεις...οι Σύροι βέβαια έχουν αιτήματα για μας και θα έχουμε οπωσδήποτε και εμείς αιτήματα γι' αυτούς. Είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα αυτά", αναφέρει ο Σαρόν σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση.

    Η Συρία επιμένει ότι οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα προηγούμενων ειρηνευτικών προσπαθειών και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, όροι που απορρίπτονται από το Ισραήλ. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες κατέρρευσαν το 2000 μετά τις διαφωνίες σχετικά με το μέλλον των υψωμάτων του Γκολάν, που κατέλαβε το Ισραήλ από την Συρία στον πόλεμο του 1967.

    Ελαφρός τραυματισμός Ισραηλινής από αυτοσχέδιες ρουκέτες

    Πέντε αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου Κασάμ εκτοξεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης από Παλαιστινίους στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας και έπληξαν την κοινότητα Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα.

    Η επίθεση εκδηλώθηκε μετά τον θάνατο ενός στελέχους της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη διάρκεια επιδρομής ισραηλινών ελικοπτέρων στη Γάζα.

    [08] Εορτασμοί στη Ρωσία για την νίκη επί των Ναζί

    9/5/2003 11:32:00 πμ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντλήσει διδάγματα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο για να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, σε ομιλία του για την επέτειο της νίκης των Συμμάχων επί των Ναζί το 1945. ''Πρέπει να αντλήσουμε εκ νέου διδάγματα από τον πόλεμο και να μην ξεχάσουμε γιατί οι φασίστες έλαβαν το δικαίωμα να καθορίσουν τις τύχες του κόσμου, τις τύχες άλλων χωρών και λαών, λογαριάζοντας ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι'' τόνισε ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας ενώπιον των στρατιωτών που μετείχαν σε μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

    ''Κατά την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, το αίσθημα της καθολικής απειλής του φασισμού δεν ήταν άμεσο, η αναμονή και η παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας επέτρεψε στον φασισμό να προχωρήσει με επιθετικό τρόπο προκαλώντας τα επόμενα χρόνια εκατομμύρια θύματα'', τόνισε ο Πούτιν.

    ''Ήταν η ενότητα που έδωσε τη δυνατότητα να νικήσουμε τον φασισμό. Η μοναδική αυτή εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί σήμερα καθώς μια νέα οικουμενική απειλή, αυτή της διεθνούς τρομοκρατίας, βρίσκεται ενώπιόν μας και ενάντια σε αυτή πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων των πολιτισμένων χωρών'' κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

    [09] Ανεμοστρόβιλος 'χτύπησε' την Οκλαχόμα των ΗΠΑ

    9/5/2003 10:48:00 πμ

    Από ισχυρό ανεμοστρόβιλο επλήγη το βράδυ της Πέμπτης η πόλη της Οκλαχόμα, για δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία. Ο ανεμοστρόβιλος, που σάρωσε στην κυριολεξία στο πέρασμα του πολλές κατοικημένες περιοχές στην πόλη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν 100 τραυματίες. Τα Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 1500 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 300 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ζημιές έπαθε και ένα εργοστάσιο της General Motors. Οι αρχές έδωσαν εντολή να απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πολιτείας, πλην των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών.

    [10] ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα επτά χωρων της Α. Ευρώπης

    9/5/2003 10:32:00 πμ

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα τις υποψηφιότητες των επτά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία της Λετονίας, Εσθονίας, Λιθουανίας, Σλοβενίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, πρώτου οι επτά χώρες ενταχθούν επισήμως στη Συμμαχία, γεγονός που πρόκειται να υλοποιηθεί τον Μάιο του 2004.

    [11] Σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    9/5/2003 11:34:00 πμ

    Σχέδιο απόφασης που θα δίνει στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της την εξουσιοδότηση να δαπανούν κατά το δοκούν τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ, καταθέτουν σήμερα Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ. Το σχέδιο απόφασης, που είναι οκτώ σελίδων, προβλέπει την άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράκ το 1990, εκτός του εμπάργκο πωλήσεων όπλων. Ωστόσο στο έγγραφο δεν γίνεται καμία αναφορά στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως αξίωναν όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας τα τελευταία 12 χρόνια. Η Ρωσία, η Γαλλία και άλλες χώρες αναμένεται ότι θα θέσουν το ζήτημα της επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    ''Κανένας ρόλος για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ''

    ''Το μεγάλο ζήτημα θα είναι η ισορροπία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών, όπου πολλά μέλη θέλουν ισχυρότερο και πιο καθορισμένο ρόλο για τον ΟΗΕ'', δήλωσε διπλωμάτης κράτους-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Οι Αμερικανοί με το σχέδιο απόφασης επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να δαπανούν κατά το δοκούν τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν βλέπει "κανένα ρόλο για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο προσεχές μέλλον''. ''Η συμμαχία έχει αναλάβει τη διαδικασία των ερευνών για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Πάντως, οι ΗΠΑ ζητούν από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν να ορίσει έναν ειδικό συντονιστή, ο οποίος θα επιβλέπει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ και τις ''ενέργειες για την ανοικοδόμηση'', μετέχοντας στην επιτροπή επίβλεψης των εσόδων από την επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς φορείς.

    Οι ΗΠΑ θέλουν να ''προλάβουν'' την ανανέωση του προγράμματος ''Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων''

    Οι ΗΠΑ θέλουν να έχει εγκριθεί το σχέδιο απόφασης μέχρι τις 3 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να ανανεωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα "Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων". Χωρίς την έγκριση της απόφασης πάντως ούτε οι Ιρακινοί ούτε οι Αμερικανοί έχουν την νόμιμη αρμοδιότητα εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράκ.

    Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη σημειώνουν πάντως ότι αν και το προτεινόμενο από την Ουάσινγκτον σχέδιο απόφασης δίνει κάποιες αρμοδιότητες στον ΟΗΕ, όλοι οι μοχλοί εξουσίας στο Ιράκ παραμένουν στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

    Η Ρωσία επιμένει πάντως ότι της άρσης των κυρώσεων πρέπει να προηγηθεί έρευνα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία θα επιβεβαιώνεται η έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη την άμεση άρση ορισμένων από τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράκ στις 2 Αυγούστου το 1990 μετά την εισβολή των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουβέιτ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος αισιοδοξεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει στο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας.

    "Το καθεστώς που ήταν κάποτε ο στόχος των κυρώσεων μας δεν υπάρχει πια και η αποστολή μας είναι τώρα να ανοικοδομήσουμε το Ιράκ", τόνισε ο Σνόου.

    Ανάμεσα στις κυρώσεις που δεν θα ισχύουν πλέον είναι αυτή που απαγόρευε στους Αμερικανούς πολίτες να στέλνουν χρήματα στους Ιρακινούς. Στο εξής όσοι Αμερικανοί επιθυμούν θα μπορούν να στέλνουν έως και 500 δολάρια σε φίλους ή συγγενείς.

    [12] Δύο χιλιάδες αιχμάλωτους κρατούν οι Αμερικανοί

    9/5/2003 10:00:00 πμ

    Δύο χιλιάδες αιχμαλώτους κρατούν οι αμερικανικές δυνάμεις στους οποίους μάλιστα έχουν αφαιρέσει τα δικαιώματα που έχουν οι αιχμάλωτοι πολέμου χαρακτηρίζοντας τους "παράνομους μαχητές". Ο συνταγματάρχης Καρλ Γκέτζκε, νομικός του αμερικανικού στρατού, δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο προσαγωγής αυτών των αιχμαλώτων ενώπιον αμερικανικού στρατιωτικού δικαστηρίου. Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν αφήσει ελεύθερους περίπου 7000 αιχμαλώτους, εκ των οποίων 3781 απέκτησαν την ελευθερία τους, αφού υπέγραψαν δήλωση δεσμευμένοι ότι ''δεν πρόκειται να εμπλακούν σε εχθρικές ενέργειες ή να πάρουν τα όπλα'' εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Ο συνταγματάρχης υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και των τακτικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι Ιρακινοί αιχμάλωτοι που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν πολίτες, ''που βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή'', όταν συνελήφθησαν.

    Ο ίδιος αξιωματικός πρόσθεσε ότι κάποιοι από τους ''παράνομους μαχητές'' ήταν μέλη της παραστρατιωτικής φρουράς των Φενταγίν, που έστησαν ενέδρες σε αμερικανούς, πολεμούσαν με πολιτική περιβολή και έκαναν επιδρομές στις γραμμές ανεφοδιασμού των Αμερικανών.

    [13] Φραστική επίθεση κατά Μπους από το δήμαρχο του Λονδίνου

    9/5/2003 9:09:00 πμ

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, συγκρίνοντας την αμερικανική κυβέρνηση με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Σε δηλώσεις που μετέδωσε η τηλεόραση του BBC, ο δήμαρχος του Λονδίνου ανέφερε ότι ο Μπους ''δεν είναι νόμιμος πρόεδρος'' των ΗΠΑ. ''Πρόκειται για μία κυβέρνηση χωρίς καμία απολύτως στήριξη και αγωνιώ να τη δω να ανατρέπεται, όπως αγωνιούσα για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν'', ανέφερε ο Κεν Λίβινγκστον. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του Κεν Λίβινγκστον, που υποστηρίζουν ότι έτσι αποθαρρύνονται οι Αμερικανοί τουρίστες να επισκεφθούν τη βρετανική πρωτεύουσα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του δημάρχου του Λονδίνου, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Κεν Λίβινγκστον. Ο δήμαρχος το Λονδίνου, γνωστός ως "Κόκκινος Κεν", είναι ένας από τους πολέμιους της εμπλοκής της Βρετανίας στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

    [14] Προσγείωση του πρώτου ιρανικού αεροπλάνου στη Βαγδάτη

    9/5/2003 11:17:00 πμ

    Προσγειώθηκε την Πέμπτη στη Βαγδάτη το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο από την ημέρα που η ιρακινή πρωτεύουσα καταλήφθηκε από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. Πρόκειται για μία πτήση τσάρτερ της ιδιωτικής εταιρείας Air Bagdad προερχόμενη από το Αμαν της Ιορδανίας με 40 επιβάτες, οι οποίοι χρειάσθηκε να πληρώσουν εξαπλάσιο αντίτιμο εισιτηρίου σε σχέση με τις προπολεμικές τιμές.

    Η εταιρεία αυτή, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, σχεδιάζει να καθιερώσει δύο πτήσεις την εβδομάδα από το Αμάν, ενώ σύντομα θα συνδέει αεροπορικά τη Βαγδάτη με το Κουβέιτ, το Ντουμπάι και άλλες πόλεις της περιοχής, με την προσδοκία ότι οι πτήσεις αυτές θα εξυπηρετήσουν πολλούς επιχειρηματίες και μέλη οργανώσεων αρωγής.

    Ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας Πίτερ Χέντερσον που διευθύνει την εταιρεία δήλωσε ότι οι πτήσεις της Air Bagdad έχουν εγκριθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις και την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ που επιβλέπει την τήρηση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί στο Ιράκ μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990.

    [15] Έκρηξη της ανεργίας προβλέπουν οι βιομήχανοι

    9/5/2003 9:14:00 πμ

    Tον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία κρούουν οι Έλληνες βιομήχανοι, οι οποίοι προβλέπουν έκρηξη της ανεργίας στο 18-20% αν δεν ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι η προώθηση της επιχειρηματικότητας με την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία καταστάσεις, όπως της Palco. Πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας πραγματοποιούν σήμερα οι περίπου 500 εργαζόμενοι της Palco.

    ''Το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί''

    Ο κ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την εξαγορά της Παπαστράτος από την Philip Morris, πράγμα που, όπως είπε, δείχνει ότι παρά τα προβλήματα γίνονται ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, είπε, οι αποχωρήσεις ή το κλείσιμο επιχειρήσεων θα συνεχιστούν, καθώς η Ελλάδα έχει πάψει να είναι χώρα χαμηλού εργατικού κόστους.

    Στήριξη των εργαζομένων της Palco επεξεργάζεται η κυβέρνηση

    Μέτρα ενίσχυσης των ανέργων, σε περίπτωση που οι προσπάθειες για να μην μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας Palco στη Βουλγαρία, αποβούν άκαρπες επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. "Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να μεταπείσει τη διοίκηση της εταιρείας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ από την πλευρά της η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να βρει λύση ώστε η εταιρεία να παραμείνει στην Ελλάδα.

    "Η επιχείρηση δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από τον νόμο'' τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, και κάλεσε την εταιρεία να αναθεωρήσει τη στάση της για ομαδικές απολύσεις. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση - χωρίς κάποιο αποτέλεσμα - των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 May 2003 - 9:16:38 UTC