Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναγερμός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας
  • [02] Δεκαεπτά νεκροί από πλημμύρες στην Αργεντινή
  • [03] Ζωντανοί οι 31 Ευρωπαίοι αγνοούμενοι τουρίστες, λέει η Αλγερία
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου

    [01] Συναγερμός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    3/5/2003 11:32:00 πμ

    Σε καραντίνα βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς εκεί νοσηλεύεται ένας άνδρας που πιθανώς να πάσχει από άτυπη πνευμονία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα ελληνικής καταγωγής περίπου 60 χρονών, ο οποίος αντιμετώπιζε τα συμπτώματα της νόσου και εισήχθη στο νοσοκομείο γύρω στις 9.30 το πρωί, ενώ αυτή την ώρα υποβάλλεται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς, μέσα στην επόμενη μία ώρα θα γνωρίζουν αν όντως πρόκειται για τον επικίνδυνο ιό, που μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου έχουν απαγορεύσει τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο.

    [02] Δεκαεπτά νεκροί από πλημμύρες στην Αργεντινή

    3/5/2003 10:58:00 πμ

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι 150.000 χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν εδώ και μία εβδομάδα τη βορειοανατολική Αργεντινή. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην επαρχία Σάντα Φε και τη γειτονική επαρχία Εντρε Ρίος. Τα περισσότερα θύματα είναι κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι που πνίγηκαν, έπαθαν υποθερμία ή υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Την ίδια ώρα, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί αν και η βροχή έχει πλέον σταματήσει.

    Φόβοι για λεηλασίες

    Οι πλημμύρες έχουν ως αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά και αυτοκινητόδρομοι να έχουν καλυφθεί από τα νερά των ποταμών που υπερχείλισαν.

    Οι τελευταίες πληροφορίες την Παρασκευή ανέφεραν ότι το ένα τρίτο της επαρχίας Σάντα Φε, μιας περιοχής που καλύπτει έκταση 133.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει βυθιστεί στο νερό.

    Αξιοσημείωτο είναι πως η Αργεντινή βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και με το 60% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Η τηλεόραση έδειξε εικόνες με τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής πάνω στις στέγες των σπιτιών τους καθώς αρνούνται να τα εγκαταλείψουν φοβούμενοι πιθανές λεηλασίες, ενώ οι αστυνομικοί περιπολούν στην περιοχή με ταχύπλοα.

    [03] Ζωντανοί οι 31 Ευρωπαίοι αγνοούμενοι τουρίστες, λέει η Αλγερία

    2/5/2003 11:49:00 μμ

    Η Αλγερία ανακοίνωσε, ότι έλαβε ισχυρές ενδείξεις ότι οι 31 ευρωπαίοι τουρίστες, που αγνοούνται τους τελευταίους δύο μήνες στην έρημο της Σαχάρας, είναι ακόμη ζωντανοί. Ο υπουργός Εσωτερικών Νουρεντίν Γιαζίντ Ζερχούνι, αρνήθηκε να πει αν οι τουρίστες, για τους οποίους εκφράζονται φόβοι, είτε ότι έχουν χαθεί είτε ότι έχουν απαχθεί, βρίσκονται στα χέρια ισλαμιστών μαχητών οι οποίοι, σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τις εξαφανίσεις. Οι αγνοούμενοι 15 Γερμανοί, δέκα Αυστριακοί, τέσσερις Ελβετοί, ένας Σουηδός και ένας Ολλανδός, που ταξίδευαν σε επτά διαφορετικές ομάδες, εξαφανίστηκαν πριν από περίπου δύο μήνες.

    [04] Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 3/5/2003 12:09:00 πμ

    Από τις 3 Μαΐου του 1991 οι άνθρωποι του Τύπου έχουν την δική τους παγκόσμια ημέρα. Μια ημέρα που δεν αφορά μόνο τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς που εργάζονται στα ΜΜΕ αλλά και όλους εκείνους που θέλουν να ενημερώνονται αντικειμενικά για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας. Η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) για το 2002 καταγράφει 70 θανάτους δημοσιογράφων, ενώ το 2003 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία άλλων 12, που χάθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ. Αυτή την ημέρα, ο ΟΗΕ αφιερώνει μία ιδιαίτερα σκέψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Τύπου

    Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο, με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας της ελευθερία του Τύπου, απέτισε φόρο τιμής στους ''δημοσιογράφους οι οποίοι, ενίοτε και με κίνδυνο της ζωής τους, αποκαλύπτουν ή καταγγέλλουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''. Ο Ντε Μέλο δηλώνει ότι θα συνεχίσει να θεωρεί ''την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, που είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ως μία από τις προτεραιότητές του''.

    Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφηκαν στον πόλεμο του Ιράκ

    Στον χειρότερο μέχρι στιγμής για τους πολεμικούς ανταποκριτές. Δεκατρείς δημοσιογράφοι και εικονολήπτες έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι δυο αγνοούνται. Από τον πόλεμο της προπαγάνδας δεν έμειναν ανέπαφοι και όσοι δεν ήταν στα πεδία της μάχης. Πολλοί απολύθηκαν και απειλήθηκαν γιατί πολύ απλά οι απόψεις τους δεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα. Τρανταχτό παράδειγμα η απόλυση του δημοσιογράφου Πήτερ Αρνέτ από το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒS.

    Η πιο μαύρη σελίδα για τους πολεμικούς ανταποκριτές γράφτηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, το «Παλαιστίνη». Η βόμβα των Αμερικανών και των συμμάχων τους χτύπησε κατευθείαν την καρδιά της ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στον πόλεμο του Ιράκ ακούστηκε τόσο έντονα η άποψη ότι σε έναν πόλεμο αυτό που πεθαίνει πρώτο είναι η είδηση. Αν δεν γινόταν αυτός ο πόλεμος ίσως και να μπορούσαμε αυτή τη χρονιά και να χαμογελάσουμε γιατί για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία οι δολοφονίες δημοσιογράφων παγκοσμίως μειώθηκαν και δεν ξεπέρασαν τις 50. Ενώ το 1999 ήταν 70, το 2000 53, το 2001 60 και το 2002 έπεσαν στις 46.

    Αν και την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 70% οι χώρες εκείνες στις οποίες τα ΜΜΕ απολαμβάνουν τουλάχιστον περιορισμένης ελευθέριας σε πολλά σημεία του πλανήτη, ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν οι βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και εκδοτικών επιχειρήσεων. Πλέον θανατηφόρος χώρα αναδεικνύεται η Κολομβία με 10 θύματα και ακολουθούν η Ρωσία με έξι και Ινδία-Πακιστάν με τρεις.

    Στις φυλακίσεις:

    - η Κίνα έχει 22 έγκλειστους δημοσιογράφους,

    - η Τουρκία 14,

    - η Βιρμανία οκτώ,

    - το Ιράν έξι

    - και στο γενικό σύνολο το νούμερο σκαρφαλώνει στο 83.

    - Στην Κούβα 24 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 12 έως 28 ετών.

    Και ο περιορισμός των δημοσιογράφων δε συμβαίνει μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα. Στα δυτικά κράτη η ελευθερία τους περιορίζεται κυρίως από τα μέσα στα οποία εργάζονται προκείμενου να μην μαθευτούν ειδήσεις οι οποίες θα βλάψουν εταιρείες, πρόσωπα και συμφέροντα φιλικά προσκείμενα.

    Όχι στην λογοκρισία και την φίμωση των δημοσιογράφων!

    "Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο".

    Με την φράση αυτή αρχίζει το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και το άρθρο 13 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κι όμως, αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα αποτελεί κενό γράμμα, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες και τους αγώνες των δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσουν την ελευθεροτυπία έπ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

    Μιλάμε για την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων, ανεξάρτητων και πλουραλιστικών ΜΜΕ που θα συμβάλουν στην εξαφάνιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Κι όμως, η λογοκρισία και άλλες μορφές περιορισμών στον Τύπο εξακολουθούν να υπάρχουν σε 103 χώρες!

    Η ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

    Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, σε ανακοίνωσή της ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου, διακηρύσσει για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί την ελευθεροτυπία ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και μάχεται για την ελεύθερη έκφραση και την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών και των πληροφοριών. Η επίθεση στο Ιράκ και ο επονομαζόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που ακολούθησε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν δημιουργήσει καινούργιες αβεβαιότητες και κινδύνους. "Στη θέση των προσδοκιών για ειρήνη ολοένα και νέες πολεμικές συγκρούσεις ξεσπούν. Διεθνώς διαπιστώνεται ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι βίας και επιθέσεων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους".

    Η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) για το 2002 καταγράφει 70 θανάτους δημοσιογράφων, ενώ το 2003 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία άλλων 12 δημοσιογράφων, που χάθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι κατά την ώρα της επιτέλεσης του λειτουργήματός τους, τονίζει η ΕΣΗΕΑ, προσθέτοντας ότι "την ίδια ώρα, το μέλλον της δημοσιογραφίας και των εργαζομένων πλήττεται από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στο χώρο της ενημέρωσης, από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και τη δημιουργία παγκοσμίων δικτύων ΜΜΕ.

    Οι διάφορες πιέσεις στους δημοσιογράφους, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, πληθαίνουν". "Οι Έλληνες δημοσιογράφοι -τονίζεται- έχουν ήδη πλούσια αρνητική εμπειρία από αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, που δημιουργείται στον τομέα της ενημέρωσης. Οι απολύσεις, η επίθεση στο εισόδημα, τα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις, στην εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, τα φαινόμενα διαπλοκής και εξαρτήσεων, είναι η ωμή πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημοσιογράφοι στη χώρας μας καθημερινά".

    Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων, όλη την προηγούμενη περίοδο, σε πολλές χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την ποιότητα της ενημέρωσης, για την αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου, την ελευθερία στην έκφραση, την ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, είναι η απάντηση στις προκλήσεις των καιρών, υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ και ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων "για να προάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, να καταπολεμήσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, καθώς και να συνεχίσει με αμείωτη ένταση την εκστρατεία της, για να επαναφέρει την ποιότητα στα ΜΜΕ και τα δικαιώματα στο χώρο της εργασίας".

    Μήνυμα Κόφι Ανάν

    ''Στην Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου επιβεβαιώνουμε ξανά το δικαίωμα του Τύπου να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Μέχρι οι ιδέες και η πληροφόρηση να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, η ειρήνη θα παραμένει άπιαστο όνειρο. Οταν επιβάλλεται η λογοκρισία, τόσο η δημοκρατία όσο και η ανάπτυξη είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Ενας ελεύθερος και ανεξάρτητος τύπος είναι η ψυχή των δυνατών και λειτουργικών κοινωνιών και είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την πρόοδο''.

    Tα παραπάνω αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ελευθερία του Τύπου. ''Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου- συνεχίζει το μήνυμα- είναι επίσης μια ευκαιρία να θυμηθούμε όλους αυτούς τους δημοσιογράφους που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της άσκησης του καθήκοντός τους. Πρωτίστως αυτή τη στιγμή, έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας τους 14 που σκοτώθηκαν, και τους δύο που αγνοούνται ακόμα, στον πόλεμο στο Ιράκ. Δεν ξέρουμε ακόμα, και ίσως δεν μάθουμε ποτέ, τις ακριβείς λεπτομέρειες αυτών των θανάτων. Αυτό που ξέρουμε, χάρη στην Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, είναι ότι παρόλο που ο πόλεμος είναι εκ των πραγμάτων επικίνδυνος για αυτούς που τον καλύπτουν, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που πεθαίνουν στη γραμμή του καθήκοντος σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται- γίνονται εσκεμμένα στόχος, ως άτομα, επειδή αποκαλύπτουν τη διαφθορά ή την κατάχρηση εξουσίας, επειδή εναντιώνονται σε συμφέροντα, νόμιμα ή παράνομα- εν ολίγοις επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

    Οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται επίσης για τους ίδιους λόγους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, 136 ήταν οι φυλακισμένοι στα τέλη του 2002. Πολλές εκατοντάδες αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις, εκφοβισμούς και σωματικές επιθέσεις. Πέρα από τις προσωπικές τραγωδίες που δημιουργούν, τέτοιες πράξεις έχουν ένα άσχημο αντίκτυπο στην κοινωνία γενικότερα: καταπνίγουν τη διαφωνία και την αντίθεση. Τέτοιες επιθέσεις δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

    Οι αυτουργοί πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Αυτό το χρόνο Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου συμπίπτει με μια στιγμή που ο Τύπος αναμετριέται με την πολύπλοκη φύση του ρόλου του στις ένοπλες συγκρούσεις και προσπαθεί να καθορίσει τις επαγγελματικές πρακτικές και τους ηθικούς κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) όταν καλύπτουν πολέμους και την ευθύνη που αυτά συνεχίζουν να έχουν κατά τις περιόδους μετά τις συγκρούσεις. Η δημοσιογραφία πάντα συνεπάγεται την ανάληψη δύσκολων αποφάσεων, ιδιαίτερα σε καιρό πολέμου όπου η αυξημένη ένταση οδηγεί σε θέματα που είναι πραγματικά ναρκοπέδια: η αντικειμενικότητα σε αντίθεση με την προπαγάνδα, ο σκεπτικισμός σε αντίθεση με τον σωβινισμό, η ευρύτερη εικόνα σε αντίθεση με τις στιγμιαίες εντυπωσιακές εικόνες, ο αγώνας των δημοσιογράφων να ισορροπήσουν την ανάγκη για αντικειμενικότητα με τα οφέλη που τους προσφέρει το να συνοδεύουν τα στρατεύματα την ώρα της δράσης, η ανάγκη μετάδοσης του αντίκτυπου που έχουν οι συγκρούσεις, κυρίως στους άμαχους, χωρίς όμως σκηνές θανάτου και πόνου που να θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και το ερώτημα αν αυτός ο κατακλυσμός ειδήσεων δεν μειώνει τελικά την ικανότητά μας να αισθανόμαστε, να νοιαζόμαστε, να δρούμε.

    Τα Ηνωμένα Εθνη συνεργάζονται στενά με τα ΜΜΕ και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις σε πολλές χώρες για την υποστήριξη αντικειμενικών αναμεταδόσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την προώθηση επαγγελματικών προτύπων και την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών. Χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες συνεργασίες και χρειάζεται να τις διατηρήσουμε μακροχρόνια. Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το πρώτο μέρος της οποίας λαμβάνει χώρα στη Γενεύη τον Δεκέμβριο, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στον σκοπό της ελευθερίας του Τύπου. Ο όρος ''Κοινωνία της Πληροφορίας'' είναι μια προσπάθεια να περιγράψουμε τα σημεία των καιρών. Αλλοι έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο ψηφιακή εποχή ή εποχή της πληροφορίας. Οποιον όρο και να χρησιμοποιήσουμε, η κοινωνία που χτίζουμε πρέπει να είναι ανοιχτή και πλουραλιστική- μία κοινωνία στην οποία όλοι οι άνθρωποι, σε όλες τις χώρες, θα έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.

    Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου και στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Αλλά και ο Τύπος μπορεί να ωφεληθεί από τη Σύνοδο αν αποσπάσει από τους ηγέτες του κόσμου μια ισχυρή δέσμευση για την υπεράσπιση της ελευθερίας των ΜΜΕ. Ελπίζω ότι ο Τύπος θα καλύψει αυτή τη Σύνοδο κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια...'', καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 May 2003 - 8:53:01 UTC