Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ο Καραμανλής
  • [02] Πρώτη μέρα της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών στη Ρόδο
  • [03] Επιφυλακτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ''μόνιμο'' πρόεδρο
  • [04] Τραγωδία με υποβρύχιο στην Κίνα
  • [05] Στη Δαμασκό ο Πάουελ
  • [06] Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για νέο χτύπημα
  • [07] Αυτοκτόνησε ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στη Σικελία
  • [08] Στον τελικό του Τσάμπιον Καπ ο Αρης
  • [09] Υδατοσφαίριση Α1 ανδρών-Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός
  • [10] Έφυγε ο συγγραφέας Μοχάμεντ Ντιμπ

    [01] Περιοδεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ο Καραμανλής

    2/5/2003 11:31:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Διήμερη περιοδεία πραγματοποιεί από τη Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, όπου έχει συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες και τις παραγωγικές τάξεις της Κεφαλονιάς ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Κεφαλονιάς και θα επισκεφθεί την ιερά μονή του Αγίου Γερασίμου. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη με τις παραγωγικές τάξεις της Κεφαλονιάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρατική ανεπάρκεια, για έλλειψη κοινωνικού κράτους και για αδυναμία να ελέγξει την διαπλοκή και την διαφθορά.

    Δηλώσεις Καραμανλή για τη σκανδαλολογία

    "Το πολυδιαφημιζόμενο "κοινωνικό κράτος" δεν φαίνεται πουθενά. Οι κοινωνικοί πόροι δεν φτάνουν σ' αυτούς που έχουν ανάγκη. Συγκροτημένη πολιτική δεν υπάρχει σε κανέναν τομέα. Παντού απλώνονται σκιές διαπλοκής, διαφθοράς και ασυδοσίας που έγιναν μάστιγες για την ελληνική οικονομία, για ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και για κάθε πολίτη, χωριστά", είπε ο Κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ προετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς που θα βασίζεται σε δύο άξονες, στην ενίσχυση του στρατηγικού και ελεγκτικού ρόλου της κεντρικής Διοίκησης και έχει ως βασικές προτεραιότητες την αποκέντρωση, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό .

    Ο κ. Καραμανλής σχολίασε και τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για την σκανδαλολογία, με την οποία ζήτησε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης. "Ξέχασε, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι είναι ο ίδιος που απαγόρευσε τη διερεύνηση των υποθέσεων που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή; Ξέχασε τις ύβρεις που εκτόξευσαν οι εκπρόσωποί του εναντίον των εισαγγελέων κάθε φορά ακουμπούσαν υποθέσεις λεηλασίας του Δημοσίου χρήματος; Ξέχασε τους ισχυρισμούς τους για πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης και ποινικοποίηση της πολιτικής; Τώρα θυμήθηκε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης; Και εδώ θέλω να τονίσω ότι το θέμα του Χρηματιστηρίου για μας δεν έχει κλείσει''.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική που χαράσσει η ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι "'βασικός στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Προτάσσουμε: Την προώθηση ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών. Την επίσπευση των πραγματικών αποκρατικοποιήσεων. Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την εξωστρέφεια της οικονομίας. Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού τομέα, της αλιείας, της τουριστικής βιομηχανίας μας".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι στόχος είναι η διενέργεια εκλογών το 2004. "Ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό να λέει ότι στόχος του είναι η διενέργεια εκλογών την Άνοιξη του 2004. Αυτό, όμως, σημαίνει πως, ούτε είναι βέβαιος, ούτε αισθάνεται σιγουριά".

    [02] Πρώτη μέρα της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών στη Ρόδο

    2/5/2003 10:08:00 μμ

    Το Μεσανατολικό και η ανοικοδόμηση του Ιράκ ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στην Ρόδο. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιώργος Παπανδρέου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ο αρμόδιος επίτροπος για την εξωτερική πολιτική Κρις Πάτεν, χαιρέτισαν την πρώτη συνάντηση των "25" υπουργών Εξωτερικών και επέμειναν στον άτυπο χαρακτήρα του Συμβουλίου, ο οποίος δεν επιτρέπει επίσημες αποφάσεις.

    Οι πρωτοβουλίες του Συμβουλίου

    Αναφερόμενος στην διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για δύο κοινές θέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αφορούν τα αμέσως επόμενα βήματα και την ανάγκη έκδοσης εντολής (mandat) από τα Ηνωμένα Έθνη σχετικώς με την νομιμοποίηση του μεταβατικού καθεστώτος στην Βαγδάτη.

    "Δώσαμε στον Πάτεν το πράσινο φως να προετοιμάσει τα θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι υπάρχει από πλευράς των "25" η πρόθεση για επιστροφή των επιτετραμμένων τους στην Βαγδάτη.

    Την επεξεργασία και προετοιμασία προτάσεων για την διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής στην περιοχή, προκειμένου να τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ανέλαβε ο Χαβιέ Σολάνα.

    Σε ερώτηση σχετικώς με τον πολιτικό συμβολισμό της αυριανής επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών στην πόλη Κας, στα τουρκικά παράλια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για "τείχη που πέφτουν, όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες να πέφτουν και τα τείχη στην Κύπρο" και πρόσθεσε ότι "τα ελληνικά νησιά κοιτούν προς την Τουρκία. Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχε κάποτε έντονη εμπορική δραστηριότητα. Μπορεί να ξαναρχίσει αυτή η δραστηριότητα. Αυτός ο συμβολισμός θα αναδειχθεί ιδιαίτερα με την αυριανή επίσκεψή μας".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συζήτηση για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ο Σολάνα μίλησε για μια "πολύ χρήσιμη άσκηση", που θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν είναι στρατιωτική δύναμη.

    "Η στιγμή είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς και τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και εάν μπορούμε να καταλήξουμε και σε κάποιο κείμενο".

    [03] Επιφυλακτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ''μόνιμο'' πρόεδρο

    2/5/2003 8:53:00 μμ

    Την αντίθεση της στη θεσμοθέτηση ''μόνιμου'' προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θητεία πέντε ετών, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιολογώντας τις προτάσεις του Προεδρείου της Συνέλευσης για τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, είναι αμφίβολο αν σ αυτό το στάδιο ένας "μόνιμος" πρόεδρος θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου στην Ε.Ε. Συνηγορεί ωστόσο στη δημιουργία "μόνιμης", επί θητεία, θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε που θα είναι ταυτοχρόνως και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος με εξουσιοδότηση του Συμβουλίου θα εκπροσωπεί την Ένωση σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

    Προτάσεις της Επιτροπής

    Όσον αφορά την ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων του Συμβουλίου, προτείνεται από την Επιτροπή, πέρα από την αρχή της διπλής πλειοψηφίας, κράτη μέλη-πληθυσμοί, και η ελάττωση του ορίου της ειδικής πλειοψηφίας κάτω από τα 3/5 του πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί στην πρόταση του Προεδρείου της Συνέλευσης.

    Τέλος για τη σύνθεση της Επιτροπής υποστηρίζεται η συμμετοχή ενός Επιτρόπου από κάθε κράτος - μέλος. Στις προτάσεις της Επιτροπής δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της κοινοτικής μεθόδου και διατυπώνεται το αίτημα για αποσαφήνιση του ρόλου των κοινοτικών θεσμών πριν από το θέμα της προεδρίας τους.

    [04] Τραγωδία με υποβρύχιο στην Κίνα

    2/5/2003 4:52:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Μία ακόμη τραγωδία επεφύλαξε η ειδησεογραφία στην Κίνα, που ήδη δοκιμάζεται από την επιδημία τής άτυπης πνευμονίας. Τραγωδία με 70 νεκρούς στην θάλασσα της Κίνας. Οπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Σινουά, μηχανική βλάβη σημειώθηκε κατά την διάρκεια άσκησης σε συμβατικό υποβρύχιο του κινεζικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 αξιωματικοί και πλήρωμα που επέβαιναν στο σκάφος. Το κινεζικό πρακτορείο δεν αναφέρει πότε συνέβη το τραγικό δυστύχημα, παρά μόνο ότι πρόκειται για τα χειρότερα στην ιστορία της χώρας. Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι το υποβρύχιο ρυμουλκήθηκε σε λιμάνι της Κίνας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει την τοποθεσία. Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση διαβίβασε τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των αξιωματικών και των μελών του πληρώματος.

    Tο χειρότερο δυστύχημα στη ναυτική ιστορία της Κίνας

    Το υποβρύχιο, που ήταν ένα από τα 90 που διαθέτει ο κινεζικός στόλος, ήταν συμβατικό και όχι πυρηνικό, όπως το μοιραίο ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ, που είχε βυθιστεί στη θάλασσα Μπάρεντς τον Αύγουστο του 2000 και είχε γίνει ο τάφος και των 118 ναυτικών του.

    Στρατιωτική πηγή αναφέρει ότι το δυστύχημα αυτό ήταν το χειρότερο στη ναυτική ιστορία της Κίνας μετά από εκείνο στη δεκαετία του 80 όταν ένα αντιτορπιλικό είχε εκραγεί παρασύροντας στο θάνατο 100 ανθρώπους.

    [05] Στη Δαμασκό ο Πάουελ

    2/5/2003 11:39:00 μμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έφθασε απόψε στην Δαμασκό, όπου σκοπεύει να ζητήσει από την Συρία να συνεργαστεί στην εγκαθίδρυση μιας συνολικής ειρήνης στην περιοχή και να εγκαταλείψει τη γραμμή σύγκρουσης με το Ισραήλ. Ο Πάουελ, που έφθασε προερχόμενος από τα Τίρανα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που άρχισε χθες Πέμπτη στην Ισπανία, θα πρέπει να έχει συνομιλίες αύριο Σάββατο το πρωί με τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, του οποίου η χώρα είχε αντιταχθεί σε μια αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

    "Θα του εκθέσω πολύ ξεκάθαρα τις απόψεις των ΗΠΑ για τις αλλαγές στην περιοχή μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν και με τον "οδικό χάρτη", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του, αναφερόμενος στο σχέδιο για μια ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από το κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).

    "Θα του εκθέσω πως αυτά τα δύο πράγματα συνδέονται", πρόσθεσε. "Επιθυμώ να έχω την προσωπική μου εκτίμηση για την κατάσταση", είπε ακόμη ο Πάουελ για τις συνομιλίες που θα έχει με τον Σύριο πρόεδρο.

    "Αυτό που θέλω να ξέρω, όχι αναγκαστικά αύριο, οπωσδήποτε όμως στο μέλλον, σε σχέση με τις ανταλλαγές απόψεων που θα έχουμε αύριο και με τις αμοιβαίες εκτιμήσεις μας, είναι αν οι Σύριοι θα αρχίσουν ή όχι να παίρνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που να δείχνουν ότι έχουν κατανοήσει καλά τη νέα κατάσταση", σημείωσε τέλος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    Ο Πάουελ αύριο Σάββατο το μεσημέρι θα μεταβεί στη Βηρυτό για συνομιλίες με την λιβανική ηγεσία, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

    [06] Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για νέο χτύπημα

    2/5/2003 9:15:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μία οδηγία - προειδοποίηση εξέδωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στην Ουάσινγκτον υπόψη αερολιμενικών αρχών και πιλότων σύμφωνα, με την οποία η οργάνωση Αλ Κάιντα κάνει την τελική προπαρασκευή για μία αεροπορική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο το προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι του Πακιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, που έχει στη διάθεσή του το σχετικό έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου, οι αερολιμενικές αρχές και οι πιλότοι παρακαλούνται να ενημερώσουν τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για κάθε ύποπτη δραστηριότητα. Αυτό το έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου φέρει ημερομηνία 1η Μαΐου και σε αυτό γίνεται η επίκληση "αξιόπιστων πληροφοριών". Οι πληροφορίες αυτές με τη σειρά τους προέρχονται από το "Κέντρο Ερευνών για Τρομοκρατικές Ενέργειες", που έχει κάνει και την ανάλυσή τους και στη συνέχεια υπέβαλε πόρισμα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

    [07] Αυτοκτόνησε ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στη Σικελία

    2/5/2003 8:36:00 μμ

    Ο φερόμενος ως δολοφόνος των πέντε ανθρώπων σήμερα στην κοινότητα του Ατσι Καστέλο, στην ανατολική ακτή της Σικελίας, αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε στο πρακτορείο "Ansa" από τον επιθεωρητή της αστυνομίας της πόλης Βιτόρια, σε απόσταση 100χλμ νότια του Ατσι Καστέλο-εκεί ο άνδρας αυτός αυτοκτόνησε μέσα σε μια εκκλησία με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο δολοφόνος, Τζιουζέπε Λότα, 32 ετών, εισήλθε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο του Ατσι Καστέλο και άνοιξε πυρ με δύο όπλα σκοτώνοντας τον δήμαρχο Μικέλε Τοσκάνο, ένα γυναικολόγο 45 ετών, πατέρα δύο παιδιών, μια κοινωνική λειτουργό 43 ετών και δυο εργαζόμενους στο δήμο 37 και 34 ετών αντίστοιχα.

    [08] Στον τελικό του Τσάμπιον Καπ ο Αρης

    2/5/2003 10:44:00 μμ

    Την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Καπ εξασφάλισε απόψε ο Αρης. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή επικράτησε με 73-66 της Χέμοφαρμ από τη Σερβία-Μαυροβούνιο στον δεύτερο ημιτελικό του φάιναλ-φορ, που διεξάγεται στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης και θα διεκδικήσει το τρόπαιο την Κυριακή στις 21:00 με αντίπαλο την πολωνική Προκόμ. Κορυφαίος παίκτης των "κιτρινόμαυρων" ήταν ο Ράιαν Στακ με 19 πόντους και 14 ριμπάουντ και 4 κοψίματα.

    [09] Υδατοσφαίριση Α1 ανδρών-Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

    2/5/2003 9:11:00 μμ

    Τον 5ο συνεχόμενο τίτλο του στο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης της Α1 των ανδρών κατέκτησε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε 11-6 της Βουλιαγμένης στο κολυμβητήριο του Λαιμού στον τρίτο τελικό για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Ετσι οι "Ερυθρόλευκοι" με 3-0 νίκες σε βάρος της Βουλιαγμένης έκαναν και φέτος το νταμπλ στην Ελλάδα. Την τρίτη θέση κατέκτησε ο Εθνικός, ο οποίος νίκησε σήμερα 10-8 τη Χίο στο κολυμβητήριο Πειραιά, στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα. Ο Εθνικός στο συνολικό σκορ επικράτησε της αντιπάλου του με 2-1 νίκες.

    [10] Έφυγε ο συγγραφέας Μοχάμεντ Ντιμπ

    2/5/2003 11:11:00 μμ

    Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ένας από τους μεγαλύτερους γαλλόφωνους συγγραφείς. Ο Αλγερινός συγγραφέας Μοχάμεντ Ντιμπ πέθανε σήμερα στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε στο Αλγέρι το κρατικό ραδιόφωνο. Πολυγραφότατος συγγραφέας, ο Μοχάμεντ Ντιμπ έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Το Μεγάλο Σπίτι", το 1952. Γεννημένος στις 20 Ιουλίου του 1920 στην Τλεμπσέν, 540 χλμ δυτικά του Αλγερίου, εθεωρείτο ως ένας από τους μεγαλύτερους Αλγερινούς γαλλόφωνους συγγραφείς. Ο Ντιμπ είχε τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Γαλλοφωνίας της γαλλικής Ακαδημίας το 1994 και με το βραβείο Μαλαρμέ το 1998.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 May 2003 - 20:55:09 UTC