Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει την πράσινη γραμμή ο Ραούφ Ντενκτάς
  • [02] Για τη μετανάστευση συζήτησαν Σκανδαλίδης και Μπλιούσι
  • [03] Απεργία κυρύτει η ΕΣΗΕΑ στον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας
  • [04] Θεατρική παράσταση στις φυλακές ανηλίκων
  • [05] Στη βουλή η έκθεση Δαφέρμου για το 2002
  • [06] Επιχειρηματικές ευκαιρίες στις χώρες της διεύρυνσης
  • [07] Η Ρωσία ανησυχεί για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν
  • [08] Αρση των κυρώσεων στο Ιράκ ζητά η Γαλλία
  • [09] Απήχθη σιίτης θρησκευτικός ηγέτης
  • [10] ΕΠΑΕ: Πρόστιμα σε Ολυμπιακό και Πανιώνιο
  • [11] Οδοιπορικό στους ''Δρόμους της Ελιάς''

    [01] Ανοίγει την πράσινη γραμμή ο Ραούφ Ντενκτάς

    22/4/2003 7:58:00 μμ

    Την πράσινη γραμμή ανοίγει από αύριο στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς με στόχο την ελεύθερη διέλευση τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων καθημερινά από το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Το θέμα εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκτός της διαχωριστικής γραμμής. "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων εφόσον είναι και αυτοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη διέλευση εποίκων ή στρατιωτικών δυνάμεων που θα έρχονται μέσω κατεχομένων λιμανιών" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

    Παιχνίδι εντυπώσεων από τον Ντενκτάς

    "Ζητώντας από τους Ελληνοκυπρίους ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να περάσουν στα Κατεχόμενα, θέλει να παρουσιάσει την ύπαρξη κρατικής οντότητας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, ο Ραούφ Ντενκτάς, πέρα από εντυπώσεις, επιδιώκει να αποδείξει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστές κρατικές οντότητες και ότι το ψευδοκράτος είναι κυρίαρχο και έχει σύνορα.

    Ταυτόχρονα, θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τους Τουρκοκυπρίους.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συνεργήσει στις επιθυμίες του Ντενκτάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι θα στηρίξουν τους σχεδιασμούς του.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι αύριο οι Τουρκοκύπριοι ετοιμάζονται μαζικά να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, επεσήμανε ότι αποτελεί θέμα συνείδησης και αξιοπρέπειας για τον κάθε Κύπριο, εάν θα αποδεχθεί να επιδεικνύει το διαβατήριο του, στα λεγόμενα σημεία ελέγχου, για να μπορεί να διακινηθεί στη χώρα του.

    Ο Κ. Μαρκίδης είπε ότι πρόκειται για θέμα τακτικής του Ντενκτάς, σε μια απελπισμένη προσπάθειά του να αλλάξει τη δυσμενή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τον ίδιο, συνεπεία της αδιάλλακτης στάσης του.

    Δοκιμαστικό το μέτρο δηλώνει ο Ντενκτάς

    Νωρίτερα, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανακοινώνοντας την δοκιμαστική άρση της απαγόρευσης κάλεσε όσους Τουρκοκυπρίους επιθυμούν να επισκεφθούν το νότιο μέρος του νησιού.

    Επίσης είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν "τα τουρκοκυπριακά εδάφη", χωρίς όμως να αναφέρει και τις διατυπώσεις που το καθεστώς θα εφαρμόζει.

    Πρόκειται, πρόσθεσε, για δοκιμαστικό μέτρο για να διαπιστωθεί αν οι δύο πλευρές μπορούν να ζήσουν μαζί και τι είδους προβλήματα θα αντιμετωπίσουν.

    Εκτεταμένα ασχολούνται με το θέμα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Η "Κίπρισλι" αναφέρεται στις δηλώσεις Σερντάρ Ντενκτάς για τη σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι έχοντες την ιθαγένεια του ψευδοκράτους θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές με την επίδειξη μόνον της ταυτότητας ή διαβατηρίου, χωρίς να χρειάζονται άδεια.

    Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να εξασφαλίσουν άδεια 48 ώρες πριν από τη μετάβασή τους στις ελεύτερες περιοχές.

    Οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα θα παρουσιάζουν το διαβατήριό τους και αφού εξασφαλίσουν ένα σφραγισμένο έγγραφο θα μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Προς το παρόν δεν προβλέπεται διανυκτέρευση των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές ή των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές από τις 06.30 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

    Οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα θα μπορούν να το πράξουν από τις 09.30 μέχρι τα μεσάνυχτα.

    Τα πρώτα οδοφράγματα που θα καταργηθούν είναι αυτά του Λήδρα Παλλάς, του Περγάμου και σε σημείο 4 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία προς Αμμόχωστο.

    [02] Για τη μετανάστευση συζήτησαν Σκανδαλίδης και Μπλιούσι

    22/4/2003 11:33:00 μμ

    Με τον Αλβανό ομόλογό του Μπεν Μπλιούσι συναντήθηκε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και συζήτησαν θέματα μετανάστευσης αλλά και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στη γειτονική χώρα προγραμματίζονται αλλαγές σ' αυτόν τον τομέα. Οι δύο πολιτικοί αποφάσισαν επίσης να συγκροτηθεί μια μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας. Όταν ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει φήμες σχετικά με κρούσματα άτυπης πνευμονίας στην Αλβανία, ο κ. Μπλιούσι αφού τις διέψευσε κατηγορηματικά ανέφερε πως η Αλβανία ούτως ή άλλως έχει λάβει όλα τα μέτρα πρόληψης.

    [03] Απεργία κυρύτει η ΕΣΗΕΑ στον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας

    22/4/2003 8:53:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος κηρύσσουν από την Μεγάλη Τετάρτη 6 π.μ. έως και την Μ. Πέμπτη στις 6 π.μ., η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας καταγγέλοντας ότι ο ραδιοσταθμός δεν εφαρμόζει τις ΣΣΕ για τους εργαζόμενους. "Αναφέρει στις μισθοδοτικές καταστάσεις τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους ως υπαλλήλους γραφείου και δηλώνει ότι δεν υπάρχει το Μορφωτικό και Επικοινωνιακό ίδρυμα της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΝΠΙΔ) παρότι σε όλες τις μισθοδοτικές αποδείξεις των εργαζομένων, αυτό φαίνεται ότι τους μισθοδοτεί", αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ.

    ''Εργατικός μεσαίωνας''

    "Είναι πλέον προφανές -συνεχίζει η ΕΣΗΕΑ- ότι κάποιοι στη Διοίκηση του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος πιστεύουν ότι η ελληνική εργατική αλλά και λοιπή Νομοθεσία δεν τους αφορά ή ότι υπέρκεινται αυτής. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΕΡ δηλώνουν την απόφασή τους να δώσουν τέλος στο καθεστώς των παρανομιών και του εργασιακού μεσαίωνα, που θέλουν ορισμένοι να επιβάλουν στους εργαζόμενους".

    Τα Διοικητικά Συμβούλια ΕΣΗΕΑ - ΕΤΕΡ καλούν τα Υπουργεία Τύπου και Εργασίας καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβουν.

    [04] Θεατρική παράσταση στις φυλακές ανηλίκων

    22/4/2003 8:33:00 μμ

    Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, που πήγε στις Φυλακές Ανηλίκων στον Αυλώνα όσο και για τα ίδια τα παιδιά. Το γυμνασιακό παράρτημα των Φυλακών είχε το πρόσταγμα. Οι μαθητές έγραψαν, σκηνοθέτησαν και έπαιξαν τρία μονόπρακτα. Οι τίτλοι χαρακτηριστικοί: "Ο γυρισμός", "Πριν από το Δικαστήριο" και "Θύματα τηλεόρασης". Με τη βοήθεια της φιλολόγου τους Γιούλης Πεζοπούλου, που είχε την ευθύνη του εγχειρήματος τα παιδιά έφτιαξαν τα σκηνικά, φρόντισαν το φωτισμό και τα ηχητικά και ερμήνευσαν τους ρόλους. Την παράσταση αφιέρωσαν στους μαθητές που έχασαν τη ζωή τους, πριν από λίγες μέρες στα Τέμπη.

    ''Πυρήνας παιδείας και πολιτισμού''

    Στιγμιότυπο της παράστασης

    Μιλώντας στα παιδιά αλλά και στους τροφίμους, του σωφρονιστικού καταστήματος ο κ. Ευθυμίου είπε μεταξύ άλλων: "Η προσπάθεια σας είναι πυρήνας παιδείας και πολιτισμού, στον αγώνα που δίδετε για να κερδίσετε συλλογικά και ατομικά την αξιοπρέπεια, τη δύναμη που δικαιούσθε. Ο καθένας έχει δικαίωμα και στο λάθος. Όλοι πρέπει να είμαστε δίπλα σας στην πορεία για την κατοχύρωση της προσωπικότητάς σας, για το κέρδος της δικής σας ζωής".

    Ο Υπουργός Παιδείας, μάλιστα ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το Γυμνασιακό Παράρτημα το οποίο θα γίνει κανονικό Γυμνάσιο που θα λειτουργεί στις φυλακές και ότι θα δημιουργηθούν επισήμως Λυκειακές τάξεις. Σημειώνεται ότι το γυμνασιακό παράρτημα άρχισε να λειτουργεί το έτος 2000 με απόφαση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, με 30 μαθητές.

    Σήμερα ο αριθμός των μαθητών, που φοιτούν σε αυτό ανέρχεται σε περίπου 100, εκ των οποίων οι 80 είναι στο γυμνάσιο και οι 20 σε επίπεδο λυκείου. Μάλιστα οι τελευταίοι χαρακτηρίζονται ως κατ΄ οίκον διδαχθέντες μαθητές και μετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Ο κ. Ευθυμίου λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης μοίρασε πασχαλινά δώρα στα παιδιά ενώ δήλωσε: "Σήμερα κερδήθηκε η πιο μεγάλη μάχη. Η μάχη της αξιοπρέπειας των παιδιών, της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, η μάχη της εκπαίδευσης και της Παιδείας".

    Τέλος, σημειώνεται ότι την παράσταση παρακολούθησαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Περιφερειακών Αγώνων Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ιωάννης Γαβρίλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ποιότητας ζωής Αντώνης Αγγελίδης, εκπαιδευτικοί και γονείς των μαθητών-τροφίμων.

    [05] Στη βουλή η έκθεση Δαφέρμου για το 2002

    22/4/2003 8:16:00 μμ

    Παρέδωσε στη Βουλή, την ετήσια έκθεσή του για το 2002, ο πρόεδρος της Αρχής, Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Δαφέρμος. Μεταξύ άλλων, συστήνει προς το υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει ώστε να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια της στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, να εκδώσει οδηγία προς τους διευθυντές των σχολείων, ώστε οι γονείς που επιθυμούν να απαλλαγούν τα παιδιά τους από το μάθημα των θρησκευτικών, να μην χρειάζεται να δηλώσουν αν είναι άθρησκοι ή ετερόδοξοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους, χωρίς διευκρινίσεις.

    Απέρριψε το αίτημα του Τειρεσία

    Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα της Τειρεσίας ΑΕ, που ζητούσε να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται δεδομένα ιδιωτών ή επιχειρήσεων, που έχουν πάρει καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, χωρίς τη συγκατάθεση των ενδιαφερόμενων.

    Η Αρχή προστασίας προσωπικών Δεδομένων δεν συμφωνεί να διαβιβάζονται στην Αστυνομία καθημερινά τα δελτία αφίξεως και αναχωρήσεως των πελατών των ξενοδοχείων.

    Η Αρχή προειδοποιεί τους διαχειριστές πολυκατοικιών να μην αναρτούν την κατάσταση των κοινοχρήστων σε χώρο της πολυκατοικίας στον οποίον έχουν πρόσβαση και τρίτα πρόσωπα.

    [06] Επιχειρηματικές ευκαιρίες στις χώρες της διεύρυνσης

    22/4/2003 8:11:00 μμ

    Καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις δέκα χώρες της διεύρυνσης ξεκινά σε όλη την Ευρώπη η Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ε.Ε. Η καμπάνια που θα διαρκέσει 12 μήνες και φέρει το τίτλο "Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο πλαίσιο της Διεύρυνσης της Ευρώπης" έχει ως στόχο την παροχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρακτικών και ουσιαστικών πληροφοριών για τον εντοπισμό των ευκαιριών και τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις με τις επιχειρήσεις των δέκα νέων κρατών.

    Την ευθύνη υλοποίησης της καμπάνιας έχουν 200 Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών για Επιχειρήσεις (ΕΚΠΕ) σε 26 χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα διοργανώσουν συνολικά 400 δράσεις περιφερειακής εμβέλειας.

    Στην Ελλάδα, ρόλο Εθνικού Συντονιστή για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν έχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για Επιχειρήσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής θα υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης τα ΕΚΠΕ της Καβάλας (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καβάλας), του Βόλου (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος), του Πειραιά (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά) και της Ρόδου (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου).

    [07] Η Ρωσία ανησυχεί για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν

    22/4/2003 8:36:00 μμ

    Την ανησυχία του για τις νέες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ, φοβούμενος ότι η Τεχεράνη μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε σε πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει εγκαταστήσει σε μια πυρηνική της μονάδα ένα σύστημα φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, κάτι που αναζωπυρώνει τους φόβους ότι η χώρα αυτή επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. ''Τέτοιες συσκευές φυγοκέντρισης μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο στο αναγκαίο επίπεδο συγκέντρωσης για πυρηνικά όπλα, υποστήριξε ο Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ.

    "Αν οι πληροφορίες των ΜΜΕ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η κατάσταση προκαλεί ανησυχία'', εκτίμησε ο Ρουμιάντσεφ, που πρόσθεσε ότι αυτό έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας μιας αμερικανικής εταιρείας.

    "Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επικρίνουν το Ιράν και τη Ρωσία για τη συν εργασία τους στην κατασκευή μια πυρηνικής μονάδας, και από την άλλη πλευρά, μια αμερικανική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να οικοδομήσει μια ισχυρή μονάδα για τον εμπλουτισμό ουρανίου", σημείωσε με δυσαρέσκεια ο υπουργός.

    Τέλος, ο κ. Ρουμιάντσεφ τόνισε ότι το Ιράν πρέπει να αναγνωρίσει αυτές τις δραστηριότητες και να επιτρέψει ένα έλεγχο από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [08] Αρση των κυρώσεων στο Ιράκ ζητά η Γαλλία

    22/4/2003 9:05:00 μμ

    Την άμεση άρση των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ και τη σταδιακή διακοπή του προγράμματος του ΟΗΕ "πετρέλαιο έναντι τροφίμων" πρότεινε σήμερα ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ. Ενώ όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάσσονται εντέλει υπέρ της άρσης των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ μετά την εισβολή του το 1990 στο Κουβέιτ, αυτό συνδέθηκε τώρα με την πιστοποίηση του αφοπλισμού του Ιράκ βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ Ζαν Μαρκ ντε Σαμπλιέρ.

    "Επομένως στο μεταξύ θα μπορούσαμε να αναστείλουμε τις κυρώσεις και να προσαρμόσουμε το (πρόγραμμα) πετρέλαιο έναντι τροφίμων σε μια ιδέα σταδιακής διακοπής του", δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την άμεση άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ τώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν. Ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη υποβάλει σχετική πρόταση στον ΟΗΕ.

    Σε αντίθεση με τη Ρωσία, ο Γάλλος πρέσβης δεν συνέδεσε την αναστολή των κυρώσεων με την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ ώστε να μπορέσουν να πιστοποιήσουν ότι το Ιράκ αφοπλίστηκε, όπως ζητούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [09] Απήχθη σιίτης θρησκευτικός ηγέτης

    22/4/2003 11:08:00 μμ

    Ενας σιίτης θρησκευτικός ηγέτης, ο Αγιατολάχ Μοχάμεντ Τάκι αλ-Μαντράσι, απήχθη την Δευτέρα ενώ κατευθυνόταν από το Ιράν προς την Κερμπάλα για να συμμετάσχει στο προσκύνημα που γίνεται στην ιερή πόλη των σιιτών, μετά από 32 χρόνια εξορίας στο Ιράν. "Ο Αγιατολάχ Μαντράσι απήχθη ενώ βρισκόταν σε ένα δρόμο, που οδηγεί στην Κερμπάλα μαζί με άλλα εξήντα άτομα τα οποία επέβαιναν σε δύο λεωφορεία", ανακοίνωσε ο Αζαρ αλ-Καφάτζι, γενικός γραμματέας του Ισλαμικού Ιρακινού Εθνικού Μετώπου, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. "Το κομβόι ακινητοποιήθηκε σε ένα οδόφραγμα (...) σε μια περιοχή που ελέγχεται κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) και την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (UPK), όμως δεν γνωρίζουμε ποιες δυνάμεις τον κρατούν", πρόσθεσε.

    Επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες ο Καφάτζι είπε ότι το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε ο Μαντράσι "οδηγήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία".

    "Ο Μαντράσι επέστρεφε στο Ιράκ μετά από 32 χρόνια στην εξορία, απ' όπου είχε πολεμήσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν", τόνισε. Οπως είπε, υπάρχουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα των απαγωγέων και να απελευθερωθεί ο θρησκευτικός ηγέτης. "Οι σιίτες αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή και καθιστούν υπεύθυνες τις συμμαχικές δυνάμεις" για την απαγωγή, κατέληξε ο Καφάτζι.

    [10] ΕΠΑΕ: Πρόστιμα σε Ολυμπιακό και Πανιώνιο

    22/4/2003 8:19:00 μμ

    Στη Ριζούπολη θα γίνει οριστικά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, καθώς ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με πρόστιμο 15.000 ευρώ τον Ολυμπιακό και με 13.000 ευρώ τον Πανιώνιο για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Η απόφαση στηρίχθηκε στην απολογία του Ολυμπιακού, αλλά και της μαρτυρίας της γιατρού του αγώνα, Μαρίας Γιωτοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός αστυνομικού. Ο αθλητικός δικαστής δεν έλαβε καν υπόψιν του την έκθεση της Αστυνομίας, για τραυματισμό 13 ανδρών της, καθώς κρίθηκε εκπρόθεσμη, αφού υποβλήθηκε μετά από πέντε ημέρες και όχι τρεις, όπως προβλέπεται.

    [11] Οδοιπορικό στους ''Δρόμους της Ελιάς''

    22/4/2003 9:35:00 μμ

    Οι «Δρόμοι της Ελιάς είναι μια πρωτότυπη ιδέα προβολής των προϊόντων της ελιάς στις μεγάλες διεθνείς αγορές μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων εμπνευσμένων από την ελιά. Η ιδέα για την πραγματοποίηση του πολιτιστικού αυτού οδοιπορικού ξεκίνησε το 1999 από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και υιοθετήθηκε από τα ελληνικά και τα μεσογειακά επιμελητήρια παραγωγής, μεταποίησης εμπορίου και υπηρεσιών. Το οδοιπορικό έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα τέσσερις φορές, περνάει και από τις 22 χώρες της Μεσογείου, γίνεται οδικώς, διαρκεί 40 μέρες και διανύονται 16.000 χλμ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το οδοιπορικό των "Δρόμων της Ελιάς", αποκτά διεθνή διάσταση μετά την ένταξη του στο πρόγραμμα της UNESCO, κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον διεθνή οργανισμό.

    Υπό την αιγίδα της UNESCO

    Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα με αφορμή το γεγονός αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν έχουν μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στην βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας και των λαών της Μεσογείου ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις παραγωγικές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.

    Ο γ.γ του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης τόνισε ότι "οι Δρόμοι της Ελιάς" προωθούν μεταξύ άλλων και την συνεργασία στον τουριστικό τομέα, δίνοντας την ευκαιρία δημιουργίας κοινών τουριστικών προγραμμάτων διακοπών και προβολής και ταυτόχρονα προσελκύουν τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος που η χώρα μας επιδιώκει.

    Ο πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός ανέφερε ότι το πρόγραμμα "Οι Δρόμοι της Ελιάς" έγινε δεκτό στην UNESCO με μεγάλο ενθουσιασμό, η οποία αναλαμβάνει να στηρίξει με το διεθνές δίκτυο που διαθέτει κάθε πρωτοβουλία που συνδέεται με την εξέλιξη του προγράμματος ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνιών Γ.Καραμπάτος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό του προγράμματος και στην σημασία του για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 April 2003 - 21:08:30 UTC