Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς άλλοθι το έγκλημα στα Τέμπη
  • [02] Αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς
  • [03] Στοιχεία - σοκ για παραβάσεις φορτηγών το 2002
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών
  • [05] Συνομιλία Παπανδρέου- Πάουελ για Ιράκ-Μεσανατολικό
  • [06] Η μετα-Σαντάμ εποχή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [07] Στο δρόμο για Αθήνα ο Κόφι Ανάν
  • [08] Υπόθεσης ''Παλαιοκρασσά'' συνέχεια
  • [09] Σαρόν: ''Επικίνδυνος ο πρόεδρος της Συρίας''
  • [10] Δύο Παλαστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά
  • [11] Σε αφαίρεση όγκου υποβλήθηκε ο Σαρόν
  • [12] Κάρτμαν: ''Σύντομα οι συνομιλίες με τη Β. Κορέα''
  • [13] Καταγγελίες για αιματηρές σφαγές στο Κονγκό
  • [14] Σύνοδος στη Νασιρίγια για τη νέα εποχή Ιράκ
  • [15] Νέες κατηγορίες των ΗΠΑ κατά Συρίας για χημικά όπλα
  • [16] Προσπάθειες ανάκτησης των λεηλατημένων αρχαιοτήτων
  • [17] Απονομή δικαιοσύνης από τον ΟΗΕ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
  • [18] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από Σιίτες στη Νασιρίγια
  • [19] Συνολικά 118 οι νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ
  • [20] Μομφές Χριστοδουλάκη κατά επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο
  • [21] Τον 3o χαμηλότερο μισθό στην Ε.Ε. έχουν οι Ελληνες
  • [22] Κίνα: Αύξηση ξένων επενδύσεων παρά την άτυπη πνευμονία
  • [23] Πολλά ρεκόρ στη δημοπρασία συλλογής έργων του Μπρετόν
  • [24] Πέθανε διακεκριμένος Έλληνας της ομογένειας
  • [25] Mια βραδιά στο Μόντρεαλ με Νταλάρα-Μαρινέλλα
  • [26] Ερευνες στην Ιταλία για κρούσμα άτυπης πνευμονίας
  • [27] Μπαμπάς ξανά στα 70 ο Μπελμοντό

    [01] Χωρίς άλλοθι το έγκλημα στα Τέμπη

    15/4/2003 11:30:00 πμ

    Ημέρα πανελλήνιας οδύνης η χθεσινή. Στο Μακροχώρι Ημαθίας κηδεύτηκαν οι 21 δεκαεξάχρονοι μαθητές και μαθήτριες που βρήκαν τραγικό θάνατο την Κυριακή στα Τέμπη όταν το λεωφορείο όπου επέβαιναν συγκρούστηκε με νταλίκα. Δύο μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα και όλοι αγωνιούν για την ζωή των 17 παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, έξι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Οι γιατροί αισιοδοξούν καθώς η υγεία τους βελτιώνεται σταθερά ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκείνα που πήραν εξιτήριο για το σπίτι τους καθώς χρειάζονται άμεσα ψυχολογική υποστήριξη. Τους τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λάρισας θα επισκεφθεί σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε στις οικογένειες των θυμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ενα λεπτό σιγή σε όλα τα σχολεία

    Με εντολή του υπουργείου Παιδείας θα τηρηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα σχολεία ενός λεπτού σιωπή ως ένδειξη συμμετοχής στο γενικό πένθος, ενώ καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι σημαίες των σχολείων και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Κλειστά και σήμερα θα παραμείνουν τα σχολεία στο νομό Ημαθίας.

    Τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για πλήρη διαλεύκανση σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας.

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και ποινικές διώξεις

    Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, απήγγειλε το βράδυ ο εισαγγελέας υπηρεσίας της Λάρισας, προς τον οδηγό της φονικής νταλίκας των Τεμπών Δημήτρη Ντόλα, 44 ετών. Ο οδηγός βγήκε το απόγευμα από το Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, οδηγήθηκε από άνδρες της Τροχαίας στον εισαγγελέα, όπου και του απαγγέλθηκε η παραπάνω κατηγορία. Κατηγορία που σπάνια απαγγέλλεται σε υπαίτιους τροχαίων ατυχημάτων και είναι σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο οδηγός της νταλίκας οδηγήθηκε στη συνέχεια στον ανακριτή, όπου ζήτησε και πήρε διήμερη προθεσμία για να απολογηθεί, οπότε θα παρουσιαστεί εκ νέου στον ανακριτή την Τετάρτη και μέχρι τότε κρατείται στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης ζητάει να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και να ασκηθούν ποινικές διώξεις προς κάθε κατεύθυνση. Μάλιστα, ζητάει να εξετασθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος κατά των υπευθύνων της τραγωδίας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, απέστειλε χθες στο δήμαρχο Αποστόλου Παύλου Μακροχωρίου Ημαθίας κ. Ελ. Βαλαβάνη, το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: ''Απευθύνομαι με οδύνη σε σας για να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε στους γονείς των παιδιών που χάθηκαν, τις οικογένειές τους και σε όλους τους συνδημότες σας τη βαθύτατη θλίψη όλων μας για το τραγικό γεγονός. Ολοι συμμετέχουμε στο βαρύτατο πένθος, που επικρατεί στο δήμο σας και, μη μπορώντας να προσφέρουμε τίποτα άλλο, ενώνουμε τη βαθύτατη λύπη μας με τη δική σας. Είθε ο Θεός να βοηθήσει όλους που επλήγησαν τόσο πολύ. Προς τους τραυματίες και τις οικογένειές τους, εύχομαι γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους''.

    [02] Αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς

    15/4/2003 8:54:00 πμ

    Απρόσιτο ακόμη και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας λόγω της ιστορικής συνόδου κορυφής κατά την οποία θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης 10 νέων μελών στην ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Πληροφορίες προς το κοινό για όλα τα ΜΜΜ θα δίνονται από τον αριθμό 185. Προβλήματα και στις αεροπορικές πτήσεις αναμένεται να σημειωθούν. Από απόψε και για το επόμενο 48ωρο θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών λόγω αυξημένης εναέριας κυκλοφορίας που θα δημιουργήσει η προσέλευση των πρωθυπουργικών αεροσκαφών.

    Aναλυτικά:

    - Στο Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο την Τετάρτη 12.00-19.00 θα διακοπούν τα δρομολόγια Ομόνοια-Θησείο.

    - Στο Μετρό την Τετάρτη 6.00-20.00 και την Πέμπτη 6.00-18.00 δεν θα γίνονται στάσεις στο σταθμό της Ακρόπολης.

    - Στα τρόλεϊ Τετάρτη και Πέμπτη καταργούνται έξι δρομολόγια που περνάνε από το κέντρο της πόλης ενώ στα υπόλοιπα γίνονται τροποποιήσεις.

    - Τροποποιήσεις γίνονται ακόμη και στα δρομολόγια των λεωφορείων.

    [03] Στοιχεία - σοκ για παραβάσεις φορτηγών το 2002

    15/4/2003 12:14:00 πμ

    Η τροχαία το 2002 διενήργησε σχεδόν 3.800 ελέγχους σε φορτηγά αυτοκίνητα. Διαπιστώθηκαν σχεδόν 9.500 παραβάσεις που αφορούν κίνηση φορτηγών στο αντίθετο ρεύμα, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2003 εντοπίστηκαν 862 φορτηγά που κυκλοφορούσαν με φθαρμένα ελαστικά. Στο πλαίσιο των δράσεων του για την ασφάλεια των οδικών μεταφορών, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, είχε ζητήσει από τις Νομαρχίες όλης της χώρας τη δημιουργία Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχου. Παράλληλα είχε ζητήσει να γίνονται έλεγχοι τις απογευματινές και βραδινές ώρες και τα αποτελέσματα των ελέγχων να σταλούν για ενημέρωση στο υπουργείο.

    Λίγες οι νομαρχίες που έκαναν τους ελέγχους

    Ωστόσο, από το σύνολο των νομαρχιών της χώρας, μόνο 17 νομαρχίες απέστειλαν στοιχεία για ελέγχους που έκαναν το 2002.

    Σύμφωνα με αυτά, την περασμένη χρονιά, διαπιστώθηκαν 1.874 παραβάσεις, επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 992.000 ευρώ, ενώ παρακρατήθηκαν πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας σε 430 περιπτώσεις.

    Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών τα πρόστιμα και οι ποινές στους παραβάτες έχουν γίνει αυστηρότερα, ενώ ειδικά για την υπερφόρτωση των οχημάτων το πρόστιμο φτάνει τα 1174 ευρώ (400.000 δρχ) και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων για ένα μήνα.

    Επίσης με απόφαση του κ. Βερελή παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη 250 περιπτώσεις που αφορούσαν παραβάσεις στον τομέα των ΚΤΕΟ.

    Σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτή αφορά όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα άνω του 1,5 τόνου τα Σαββατοκύριακα κατά την καλοκαιρινή περίοδο από 7 Ιουνίου έως 8 Σεπτεμβρίου και τις αργίες καθόλη τη διάρκεια του έτους.

    Ειδικά για την περιοχή των Τεμπών, η απαγόρευση ισχύει μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο και μόνο τις Κυριακές, από ώρες 18.00 έως 21.00

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών

    15/4/2003 9:13:00 πμ

    Σε τέσσερις συνεχείς 24ωρες απεργίες προχωρούν από σήμερα έως και την Παρασκευή οι γιατροί του νοσοκομείου "Σωτηρία" διεκδικώντας αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες. Εξάλλου, 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο μεθαύριο, 16 και 17 του μήνα, οι γιατροί του ΙΚΑ με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Αιτήματά τους είναι η καταβολή επιδομάτων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους.

    [05] Συνομιλία Παπανδρέου- Πάουελ για Ιράκ-Μεσανατολικό

    14/4/2003 10:08:00 μμ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις τόσο στο Ιράκ όσο και στο Μεσανατολικό, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιτάχυνση της δημοσίευσης του οδικού χάρτη, ενώ ο κ. Πάουελ από την πλευρά του ζήτησε από τον προεδρεύοντα της ΕΕ να παρέμβει προς την παλαιστινιακή πλευρά για να διοριστεί το ταχύτερο δυνατόν το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αμπού Μάζεν.

    Οι κ. Παπανδρέου και Πάουελ συζήτησαν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ με επίκεντρο το ανθρωπιστικό, αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον κ. Πάουελ την ανάγκη να γίνουν κάποιες κινήσεις από αμερικανικής πλευράς που θα επιτρέψουν τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, από μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται στο Ιράκ και τόνισε επίσης με αφορμή τις πρόσφατες κλοπές από το μουσείο της Βαγδάτης την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον κ. Παπανδρέου τα συλλυπήτηρια της αμερικανικής κυβέρνησης για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τόσα νέα παιδιά.

    [06] Η μετα-Σαντάμ εποχή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    15/4/2003 12:25:00 πμ

    Ο προσδιορισμός του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και η εμπλοκή της ΕΕ στη μεταπολεμική εποχή στο Ιράκ ήταν τα βασικό θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε την ανάγκη να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίo η Ε.Ε. θα λειτουργήσει και θα παράσχει βοήθεια την "επόμενη μέρα" στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης μέτρων στήριξης για την αποτελεσματική διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, ενώ επανέλαβε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 20-21 Μαρτίου, τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο στη μεταπολεμική περίοδο.

    Αναγκαία η διαμόρφωση κοινής θέσης στην ΕΕ

    Μάλιστα, την Τετάρτη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στην Αθήνα, θα παραστεί, μετά από πρόσκληση της ελληνικής προεδρίας, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων εθνών Κόφι Ανάν ώστε να αναδειχθεί ο βασικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ.

    Ο κ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε τη συζήτηση των "15" εποικοδομητική τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει ρευστή λόγω της συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων. Εξήγησε πάντως ότι είναι πρόωρο για ουσιαστικές αποφάσεις στο επίπεδο των "15" καθώς, όπως είπε, απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ.

    Ο κ. Γιαννίτσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε διευκρινιστούν οι θέσεις με τις οποίες θα προχωρήσει η ΕΕ στο άτυπο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου στην Ολυμπία.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα είπε ότι επρόκειτο για τη πρώτη συζήτηση που είχαν οι ''15'' μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ και τόνισε την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα με το γενικό γραμματέα στην Αθήνα ώστε στο άτυπο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων στις αρχές Μαϊου να διαμορφωθεί "μια πιο σαφής θέση για τις δυνατότητες εμπλοκής της ΕΕ".

    Ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών η οποία δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόϊγκεν δήλωσε ότι "δεν θα πρέπει προτρέχουμε" και υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής θέσης της ΕΕ στη "επόμενη μέρα" στο Ιράκ . Η θέση αυτή εξαρτάται ολοκληρωτικά από τα κατά πόσο όλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα επιλύσουν το θέμα της διαμόρφωσης του διεθνούς νομικού πλαισίου για τη λειτουργία της μεταβατικής διοίκησης, κάτι που όπως εκτίμησε παραμένει στην παρούσα φάση ακόμη ασαφές.

    Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη είπε ότι οι "15" αναμένεται να εκφράσουν την ικανοποίηση τους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα ζητώντας τη συνέχισή τους. Προέβλεψε ότι από τις συζητήσεις που θα γίνουν το μήνυμα θα είναι "θετικό και ενθαρρυντικό" για την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε ότι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις η περαιτέρω στάση της Αγκυρας θα είναι "προσεκτική και συνετή".

    Περί της ''πρωτοβουλίας των τεσσάρων'' στον τομέα της Αμυνας

    Την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία των τεσσάρων - Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου - για τη δημιουργία ενός πυρήνα "ενισχυμένης συνεργασίας" στον τομέα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, δεν επιθυμεί να αποκλείσει οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος και δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τη δράση του ΝΑΤΟ, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από το βήμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Τάσος Γιαννίτσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    Οπως δήλωσε ο Τ. Γιαννίτσης, στη συζήτηση των τεσσάρων στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες, δεν θα εμπλακούν θεσμικά όργανα της ΕΕ.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δεν αποκλείεται η πρωτοβουλία των τεσσάρων, να πάρει τη μορφή πρότασης στο πλαίσιο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης ή κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ατυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον επόμενο μήνα στην Ολυμπία.

    Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπως σημείωσε ο Ελληνας αναπληρωτής, οι υπουργοί Εξωτερικών των ''15'' συζήτησαν το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής και συμφώνησαν ότι θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να εξεταστούν από τους ''15'', οι πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές του ζητήματος, προκειμένου να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τον επόμενο μήνα στην Ολυμπία.

    [07] Στο δρόμο για Αθήνα ο Κόφι Ανάν

    15/4/2003 8:36:00 πμ

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναχωρεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) από τη Νέα Υόρκη με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες την κατάσταση στο Ιράκ. Η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης που φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης 10 νέων χωρών μελών στην Ε.Ε. αντικαθιστά την περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο γ.γ. την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μόσχα.

    Διαδοχικές συναντήσεις και συνεργασίες

    Ο Κόφι Ανάν θα έχει στην Αθήνα χωριστές συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τον οικοδεσπότη της συνόδου πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ και της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν.

    Θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών που θα βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα για την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων χωρών μελών.

    [08] Υπόθεσης ''Παλαιοκρασσά'' συνέχεια

    15/4/2003 11:56:00 πμ

    Με ανάγνωση εγγράφων για την επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασσά, συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετειού Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Στο δικαστήριο άρχισε την κατάθεσή της η μάρτυρας, Ευγενούλα Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι 15 ημέρες πριν την απόπειρα δολοφονίας του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, είχε δει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, το Σάββα Ξηρό και το Βασίλη Τζωρτζάτο να παρακολουθούν το σπίτι του Τούρκου διπλωμάτη. Η μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι και οι τρεις άνδρες παρίσταναν τους τοπογράφους και πήγαιναν τις πρωινές ώρες στην περιοχή, όπου έγινε το χτύπημα. ''Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ήταν μέλη της 17Ν. Νόμιζα ότι ήταν υπάλληλοι, που ήθελαν να φτιάξουν την παιδική χαρά''.

    Η ανάμειξη του Σάββα Ξηρού

    Η κα Γεννηματά ανέφερε, επίσης, ότι, όταν έγινε η επίθεση, οι δράστες, τους οποίους χαρακτήρισε αδίστακτους, είχαν κλείσει τους γύρω δρόμους για να μπορούν να διαφύγουν. Η μάρτυρας έκανε λόγο και για μια γυναίκα, την οποία είχε δει μαζί τους δύο φορές και ήταν -όπως είπε- ψηλή και με πολύ κοντό μαλλί.

    Η κα Γεννηματά υποστήριξε πως συνάντησε τυχαία και πάλι το Σάββα Ξηρό επτά χρόνια αργότερα σε ένα ταξί.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ο Σάββας Ξηρός έβγαλε ένα πιστόλι και απείλησε την μάρτυρα και τον οδηγό, όταν διαπληκτίστηκαν για τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν.

    Κουφοντίνας: ''Λάθος σχεδιασμός''

    Για λάθος επιλογή και σχεδιασμό της επίθεσης σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά, μίλησε ο Δημ. Κουφοντίνας, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον κατηγορούμενο να διευκρινίσει τη θέση του για τη συγκεκριμένη ενέργεια και να εξηγήσει την έννοια της συγνώμης, την οποία ζήτησε από την μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν.

    Ο Δημ. Κουφοντίνας υποστήριξε πως ήταν μεγάλη η ευθύνη της οργάνωσης στη συγκεκριμένη ενέργεια, για την οποία από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει, όπως ανέφερε, τη βαθιά τους λύπη.

    ''Ζήτησα συγνώμη από τη μάνα του Αξαρλιάν, γιατί τι μπορείς να πεις σε μια μάνα που έχασε το γιο της; Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ενέργεια, δεν υπάρχει προσπάθεια να αποσείσουμε τις ευθύνες μας. Ήταν λάθος σχεδιασμός και επιλογή της ενέργειας'', ανέφερε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    [09] Σαρόν: ''Επικίνδυνος ο πρόεδρος της Συρίας''

    15/4/2003 10:02:00 πμ

    Αριέλ Σαρόν

    ''Επικίνδυνο'' χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, και ζήτησε να ενταθούν οι αμερικανικές πιέσεις στη Δαμασκό για την εκδίωξη των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων από το συριακό έδαφος και το νότιο Λίβανο. ''Ο Μπασάρ Ασαντ είναι επικίνδυνος. Η κρίση του έχει εξασθενίσει'', υποστήριξε ο Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξή του στην "Γεντιότ Αχρονότ". ''Στον πόλεμο στο Ιράκ αποδείχθηκε ανίκανος να βγάλει συμπεράσματα από προφανή γεγονότα. Οποιοσδήποτε είχε μάτια θα έβλεπε ότι το Ιράκ θα ήταν από την πλευρά των χαμένων. Όμως ο Ασαντ πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα αποτύγχαναν'', δήλωσε ο Σαρόν.

    Ιρακινό στρατιωτικό υλικό στη Συρία

    Ο Σαρόν απέφυγε να κάνει λόγο για αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, αλλά επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η Βαγδάτη μετέφερε στρατιωτικό υλικό στη Συρία πριν εκδηλωθεί η εισβολή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το Ιράκ μετέφερε όπλα στη Συρία είτε για να μην τα εντοπίσουν οι αμερικανικές δυνάμεις, είτε για να διοχετευθούν στη Χεζμπολάχ. Δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν -κατά το Ισραήλ- έχουν διοχετευθεί στη Συρία και όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Σαρόν ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν ''πολύ ισχυρές'' πιέσεις στη Συρία, αλλά διευκρίνισε ότι δεν εννοεί απαραίτητα ''πολεμική εμπλοκή'', επιμένοντας στην ανάγκη ''διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων''.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε πέντε ζητήματα που -κατά την άποψή του - πρέπει να τεθούν από τις ΗΠΑ στη Συρία:

    Η απομάκρυνση και διάλυση των ''παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων'' που δρουν έξω από τη Δαμασκό- Χαμάς και Τζιχάντ. Την εκδίωξη της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς από την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Τον τερματισμό της συνεργασίας της Συρίας με το Ιράν. Την ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανικού στρατού στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και την εκδίωξη από την περιοχή της Χεζμπολάχ. Τη διάλυση του δικτύου πυραύλων εδάφους-εδάφους, που όπως λέει το Ισραήλ, έχει αναπτύξει η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

    Οι ΗΠΑ ενέτειναν την πίεση στη Συρία το τελευταίο 24ωρο, προειδοποιώντας τη Δαμασκό με την επιβολή κυρώσεων, επειδή -όπως λέει η Ουάσινγκτον- η Συρία δίνει καταφύγιο στους ιρακινούς ηγέτες, αναπτύσσει χημικά όπλα και υποστηρίζει την τρομοκρατία. Από την πλευρά της, η Συρία αρνείται ότι διαθέτει χημικά όπλα και διαψεύδει ότι συνεργάζεται με το Ιράκ.

    [10] Δύο Παλαστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

    15/4/2003 12:01:00 μμ

    Παλαιστίνιος μαχητής της οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σήμερα σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες, όταν αυτοί έκαναν έφοδο σε κτίριο στο οποίο ο Παλαιστίνιος είχε κρυφτεί στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσαν στρατιωτικές ισραηλινές πηγές. Η ταυτότητα του Παλαιστίνιου δεν έχει γίνει γνωστή. Δύο άλλα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που βρίσκονταν μέσα στο ίδιο κτίριο, το οποίο είχαν περικυκλώσει στρατιώτες, παραδόθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επιπλέον, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο προάστιο Ταλ -αλ-Σουλτάν στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Το θύμα, ο 32χρονος Αμπντού ελ Χαμίντ αλ Αις, κάτοικος του ίδιου προαστίου, σκοτώθηκε από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης. Οι δύο αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε 3.155 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, από τους οποίους 2.376 Παλαιστίνιοι και 721 Ισραηλινοί.

    Σε αφαίρεση όγκου υποβλήθηκε ο Σαρόν

    O Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υποβλήθηκε, κάτω από άκρα μυστικότητα, σε αφαίρεση καρκινικού όγκου στο πρόσωπο σε νοσοκομείο του Τελ-Αβίβ, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Γεντιότ Αχρονότ'' και τον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού.

    Η επέμβαση που έγινε στον αριστερό κρόταφο, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και πήγε καλά. ''Ο Αριέλ Σαρόν είναι καλά και δεν χρειάζεται επιπρόσθετη περίθαλψη'', δήλωσαν οι θεράποντες γιατροί του πρωθυπουργού στη ''Γεντιότ Αχρονότ''.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο με ένα τσιρότο στον κρόταφο.

    [11] Σε αφαίρεση όγκου υποβλήθηκε ο Σαρόν

    15/4/2003 11:28:00 μμ

    O Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υποβλήθηκε, κάτω από άκρα μυστικότητα, σε αφαίρεση καρκινικού όγκου στο πρόσωπο σε νοσοκομείο του Τελ-Αβίβ, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Γεντιότ Αχρονότ'' και τον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού. Η επέμβαση που έγινε στον αριστερό κρόταφο, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και πήγε καλά. ''Ο Αριέλ Σαρόν είναι καλά και δεν χρειάζεται επιπρόσθετη περίθαλψη'', δήλωσαν οι θεράποντες γιατροί του πρωθυπουργού στη ''Γεντιότ Αχρονότ''. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο με ένα τσιρότο στον κρόταφο.

    [12] Κάρτμαν: ''Σύντομα οι συνομιλίες με τη Β. Κορέα''

    15/4/2003 8:17:00 πμ

    Ο επικεφαλής του διεθνούς κοσόρτσιουμ που κατασκευάζει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Βόρειο Κορέα, τόνισε σήμερα πως αναμένει οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ να ξεκινήσουν το πολύ σε δύο εβδομάδες. Ο Τσαρλς Κάρτμαν, εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Ενεργειακής Ανάπτυξης της Κορεατικής Χερσονήσου (KEDO), δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως το γεγονός ότι η Β. Κορέα μετακινήθηκε από την άκαμπτη θέση της για αποκλειστικά διμερείς συνομιλίες ναι μεν μπορεί να μην αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα, αλλά αποτελεί τουλάχιστον ένα θετικό βήμα.

    "Δεν πιστεύω πως θα λάβουν αυτού του είδους τη δημόσια θέση και κατόπιν θα καθυστερήσουν πολύ να καθίσουν στο τραπέζι. Πιστεύω πως η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σχετικά σύντομα", τόνισε ο Κάρτμαν, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί με τη Πιόνγιάνγκ ως ανώτερος διπλωμάτης επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

    Ο ίδιος τόνισε πως μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ, πρόσθεσε όμως όσο περισσότερο διαρκέσουν τόσο το καλύτερο, γιατί θα αποδείξει πως όλες οι πλευρές παίρνουν σοβαρά τις συνομιλίες. Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόγραμμα για τους "εναλλακτικούς" πυρηνικούς αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος προχωρεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

    [13] Καταγγελίες για αιματηρές σφαγές στο Κονγκό

    15/4/2003 1:00:00 πμ

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρουάντα και οι ένοπλοι του RCD-Γκόμα (Συναγερμός του Κονγκό για τη Δημοκρατία) επιδίδονται από τις αρχές Απριλίου σε ''συστηματικές σφαγές'' στις ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων που συγκέντρωσε το Δίκτυο Γαλλία Κονγκό (RFC), μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Λυών.

    Μαρτυρίες φρίκης

    ''Στις 13 Απριλίου στη Μπουρχάλε, 62 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μπουκαβού (Νότιο Κίβου), οι δυνάμεις του RCD συνεπικουρούμενες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρουάντα εισέβαλαν στο χωριό και έκαψαν σπίτια, σε ορισμένα από τα οποία υπήρχαν μέσα άνθρωποι", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας που κατόρθωσε να γλιτώσει. Ο ίδιος έκανε λόγο "για λεηλασία του τοπικού Κέντρου Υγείας, του Λυκείου και της Ενορίας''.

    Αλλά και άλλες μαρτυρίες που κατατέθηκαν το Δίκτυο Γαλλία Κονγκό και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις τοπικές αρχές του Νότιου Κίβου, κάνουν λόγο για ''σφαγές πολιτών από τα στρατεύματα της Ρουάντα και του RCD-Γκόμα σε πολλές περιοχές των Εδαφών Ουαλούνγκου (Νότιο Κίβου)''

    Σύμφωνα με μία από τις μαρτυρίες, μέσα σε 48 ώρες έξι χωριά υπέστησαν φοβερές σφαγές, οι οποίες συνεχίζονται, όπως επίσης συνεχίζονται και οι γενικευμένες λεηλασίες.

    ''Εκατοντάδες στρατιώτες της Ρουάντας εισέβαλαν στα χωριά. Αρχισαν να πυροβολούν τις καλύβες με τη διαταγή να σκοτώνουν όλους τους αρσενικούς άνω των πέντε χρόνων", είπε ο μάρτυρας.

    Παρόμοιες σφαγές σημειώθηκαν και σε άλλα χωριά όπου ''οι στρατιώτες συγκέντρωσαν εκατοντάδες ανθρώπους, χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και έπειτα γάζωσαν με σφαίρες τα σπίτια όπου είχαν συγκεντρωθεί οι άνδρες, πριν τους βάλουν φωτιά'', επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ιερωμένοι που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.

    [14] Σύνοδος στη Νασιρίγια για τη νέα εποχή Ιράκ

    15/4/2003 10:47:00 πμ

    Μία ημέρα μετά την πτώση του Τικρίτ-του τελευταίου οχυρού του Σαντάμ Χουσεΐν-η ιρακινή αντιπολίτευση συναντάται σήμερα στη Νασιρίγια με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που θα ηγηθούν της επιχείρησης ανασυγκρότησης στο νέο Ιράκ. Στη συνάντηση της Νασιρίγια θα παραστούν 60 Ιρακινοί που εκπροσωπούν Σιϊτικές, Σουνιτικές και Κουρδικές οργανώσεις, όπως επίσης και οπαδοί της παλιννόστησης της μοναρχίας. Στόχος της συνάντησης είναι η συγκρότηση ''σε μερικές εβδομάδες'' της νέας πολιτικής διοίκησης του Ιράκ. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στους κόλπους της ιρακινής αντιπολίτευσης, Ζαλμάι Χάλιλζαντ και ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.

    ''Δεν θα αποδεχτούμε την αμερικανική ομπρέλα''

    Στη συνάντηση δεν θα μετάσχει πάντως το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ -η μεγαλύτερη οργάνωση των Σιιτών που διαθέτει 15.000 ενόπλους μαχητές. ''Δεν σκοπεύουμε να παραστούμε στη συνάντηση της Νασιρίγια γιατί δεν θα είναι προς όφελος του ιρακινού λαού'' τόνισε ο Αμπντελαζίζ Χακίμ, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης. ''Από την αρχή, η ανεξαρτησία ήταν η διακήρυξή μας. Δεν θα αποδεχτούμε την αμερικανική ομπρέλα ή την κυριαρχία οποιουδήποτε άλλου'' πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του κινήματος, Χάμιντ Αλ Μπαγιατί, δήλωσε ότι "η διάσκεψη οργανώθηκε από τον στρατηγό Τόμι Φράνκς και για λόγους αρχής δεν δεχόμαστε να λάβουμε μέρος σε συνάντηση που έχει οργανωθεί από έναν Aμερικανό στρατηγό".

    Στη σύνοδο δεν θα παραστεί και ο Αχμαντ Τσαλαμπί, που προαλείφεται από τους Αμερικανούς να ηγηθεί στο μέλλον της μεταπολεμικής κυβέρνησης του Ιράκ, αλλά θα εκπροσωπηθεί με αντιπρόσωπό του. Βρετανός στρατιωτικός εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι οι Ιρακινοί θέλουν την κατά το δυνατό συντομότερη αποχώρηση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων από τη χώρα τους.

    "Πιστεύω ότι θέλουν να φύγουμε το συντομότερο δυνατό. Θέλουν ξανά να είναι υπεύθυνοι για τη χώρα τους'' τόνισε ο Βρετανός ταξίαρχος Τιμ Γκρός που είναι επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στην επιχείρηση ανασυγκρότησης του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες σιίτες διαδήλωσαν κατά της συνόδου της αντιπολίτευσης που οργανώνουν οι Αμερικανοί.

    ''Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χωρίσουν το Ιράκ σε τρία τμήματα''

    Τα Ηνωμένα Εθνη, που έχουν λάβει υπόσχεση από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ότι θα παίξουν κάποιο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, θα εκπροσωπηθούν με παρατηρητές στη διάσκεψη. ''Δεν πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ γιατί είχαν γίνει ντε φάκτο σύμμαχος του Σαντάμ'' υποστήριξε ο Τσαλαμπί σε συνέντευξή του στη γαλλική Μοντ.

    Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Χάτζι-Μαχμούντ, επικεφαλής του Κουρδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να χωρίσουν το Ιράκ σε τρία τμήματα και να κυβερνήσουν τη χώρα για δύο χρόνια. Ο Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράκ πρόκειται να διαιρεθεί σε κεντρικό, βόρειο και νότιο τμήμα και να κυβερνηθεί από τρεις Αμερικανούς και τουλάχιστον τρεις ιρακινούς πρώην υπουργούς, αλλά χωρίς την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων. Οι τρεις Αμερικανοί θα είναι ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ για το βόρειο Ιράκ, μία γυναίκα, που αναφέρθηκε μόνο ως Γκλάσμπι, για το κεντρικό και ένας στρατηγός, που αναφέρθηκε ως Βίνσεντ για το νότιο τμήμα του Ιράκ.

    Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Τόμι Φρανκς θα είναι στρατιωτικός διοικητής για όλο το Ιράκ. Ο Χάτζι-Μαχμούντ ανέφερε επίσης προς το ιρανικό πρακτορείο ΙRNA ότι οι τρεις ιρακινοί υπουργοί θα είναι ο Αντνάν Πατσάσι, Οικονομικών, Σαλάχ Σαίχλι ως εκπρόσωπος και ο Αχμαντ Χομπούμπι ως υπουργός Εσωτερικών.

    Ο Γκάρνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''USA Today'' τόνισε ότι είναι σημαντικό να εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό μια μεταβατική διοίκηση στο Ιράκ. ''Θα ήθελα να ήμουν στη Βαγδάτη μία εβδομάδα πριν'' τόνισε ο Γκάρνερ και πρόσθεσε ότι φοβάται πως ''κάθε ημέρα που καθυστερούμε χάνουμε κάποια ώθηση και ίσως υπάρξουν κάποια κενά που θα επιχειρηθεί η κάλυψή τους και τα οποία εμείς δεν θέλουμε να καλυφθούν''.

    Ο Βρετανός ταξίαρχος Τιμ Γκρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση του Ιράκ μία ιρακινή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ''μία πλήρης εκλογική διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο''.

    Εξι F-117 Στελθ επέστρεψαν στις ΗΠΑ

    Εξι αμερικανικά βομβαρδιστικά F-117 Στελθ επέστρεψαν στις ΗΠΑ "αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους", όπως ανακοινώθηκε χθες από τη βάση τους στο Χόλομαν, στο Νέο Μεξικό.

    Τα αμερικανικά αεροσκάφη έφθασαν στη βάση Λάνγκλεϊ, στη Βιρτζίνια, έπειτα από πτήση οχτώ ωρών. Πολλά άλλα ακόμη από τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στον Κόλπο αναμένεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ εντός των προσεχών ημερών. Εκπρόσωπος του 49ου σμήνους στο Χόλομαν αρνήθηκε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό. Περίπου 300 άτομα είχαν αναπτυχθεί για την συντήρηση των F-117 για τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ.

    [15] Νέες κατηγορίες των ΗΠΑ κατά Συρίας για χημικά όπλα

    15/4/2003 10:30:00 πμ

    Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, εξαιτίας της συμπεριφοράς της στη διένεξη στο Ιράκ, μελετούν οι ΗΠA, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, μετά από συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ. Η Συρία διέψευσε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι διαθέτει χημικά όπλα, ενώ παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες της Βρετανίας τονίζοντας ότι ουδέποτε συνεργάστηκε με την κυβέρνηση του Σ. Χουσεΐν. "Δεν υπάρχει σχέδιο εισβολής στη Συρία", δηλώνει ο Τ. Μπλερ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν εξέφρασε τις ανησυχίες του καθώς οι αμερικανικές επικρίσεις προς τη Συρία και στο ρόλο της στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την ακρασφαλή κατάσταση στη Μ. Ανατολή. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζ. Στρο δήλωσε ότι εξαρτάται από τη Συρία να αποδείξει πως δεν είναι ''κράτος-παρίας'', δίνοντας απαντήσεις στις κατηγορίες ότι παρέχει καταφύγιο σε αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ.

    Στρο: ''Από τη Συρία εξαρτάται. . . ''

    Ωστόσο, ο Στρο απέφυγε να χαρακτηρίσει ευθέως τη Συρία ''κράτος-παρία'', όπως έκανε η Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι ''εμείς χρησιμοποιούμε διαφορετικούς χαρακτηρισμούς''.

    ''Η Συρία έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία των κρατών'', ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Κεντρική Διοίκηση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Κατάρ. ''Αναμένουμε να αντιληφθούν τη νέα πραγματικότητα και να κινηθούν προς τα εμπρός'', δήλωσε ο Τζακ Στρο.

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν δήλωσε ότι ανησυχεί ''για τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν'' από τη Συρία για την απόκτηση χημικών όπλων.

    Ωστόσο ο Τζακ Στρο επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Δαμασκό, λέγοντας ότι ''εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε προσπαθήσει να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τη Συρία'', για την οποία πρόσθεσε ότι ''είναι σημαντικό να ακολουθήσει εποικοδομητική τακτική''. ''Η Συρία οφείλει να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης'', πρόσθεσε ο Τζακ Στρο, διαψεύδοντας ότι υπάρχει κατάλογος κρατών όπου μπορεί να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον της Συρίας, αλλά θα ασκήσει διπλωματικές πιέσεις στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ. ''Υπάρχουν κάποιες σημαντικές ερωτήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Συρία. . . μεταξύ των οποίων το θέμα των χημικών όπλων'', δήλωσε ο Τζακ Στρο.

    Πυρά Ράμσφελντ κατά Συρίας

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ κατηγόρησε χθες Δευτέρα τη Συρία ότι έκανε δοκιμές χημικών όπλων τους τελευταίους 12-15 μήνες και επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως η Δαμασκός έδωσε καταφύγιο σε Ιρακινούς αξιωματούχους και υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η Συρία αρνείται ότι έχει χημικά όπλα, ή ότι συνεργάστηκε με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, στη συνέντευξή του στο Κατάρ, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ''να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα στο Ιράκ'', διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα δώσουν ''ζωτικό ρόλο'' στον ΟΗΕ στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ. Πρόσθεσε πάντως ότι ο ρόλος αυτός ''θα εξαρτηθεί'' από τη θέση ''των άλλων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαιτέρως από το εάν θα υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση τα μόνιμα μέλη του Σώματος''.

    [16] Προσπάθειες ανάκτησης των λεηλατημένων αρχαιοτήτων

    15/4/2003 8:39:00 πμ

    Με τις διεθνείς αρχές συνεργάζονται οι ΗΠΑ προκειμένου να ανακτηθούν οι αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν από τα μουσεία στο Ιράκ έπειτα από την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, και με ραδιοφωνικές εκπομπές ζητούν τους από τους Ιρακινούς να επιστρέψουν τα κλεμμένα, τόνισε την Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Την ίδια ώρα, η Ένωση Διευθυντών Μουσείων Τέχνης απευθύνει έκκληση σε Μουσεία και συλλέκτες σε ολόκληρο τον κόσμο να μην αγοράζουν αντικείμενα τα οποία λεηλατήθηκαν από το μουσείο της Βαγδάτης.

    Έκκληση να μην αγοράζονται αρχαία αντικείμενα από τη Βαγδάτη

    ''Οι ΗΠΑ θα συνεργασθούν με πολλά πρόσωπα και οργανισμούς, όπως την ΕΕ, την UNESCO, την Interpol, όχι απλώς για να ασφαλίσει τις εγκαταστάσεις, αλλά για να ανακτηθούν όσα εκλάπησαν και επίσης για να αποκατασταθούν όσα έχουν σπάσει'', τόνισε ο Πάουελ.

    Ο ίδιος τόνισε πως το αμερικανικό κεντρικό επιτελείο (CENTCOM) διέταξε τα στρατεύματά της να προστατεύσουν τα μουσεία και τις άλλες αρχαιότητες στην κατεχόμενη χώρα.

    Οι ΗΠΑ κατηγορήθηκαν ότι ολιγώρησαν όσον αφορά την έγκαιρη περιφρούρηση της Βαγδάτης μετά την ανατροπή του καθεστώτος κι ότι δεν έπραξαν τίποτε για να σταματήσουν τις εκτεταμένες λεηλασίες.

    Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, όπου εδρεύει η Ένωση Διευθυντών Μουσείων Τέχνης, στην οποία μετέχουν διευθυντές 175 Μουσείων των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, καταγγέλλουν τη λεηλασία του Μουσείου της Βαγδάτης, καθώς και την καταστροφή πολιτιστικών θησαυρών και μνημείων στο Αφγανιστάν.

    Ο διευθυντής της Ένωσης Μάξουελ Αντερσον καλεί τα Μουσεία και τους συλλέκτες σε ολόκληρο τον κόσμο να μην αγοράζουν αρχαία αντικείμενα που εκλάπησαν από το μουσείο της Βαγδάτης και τονίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση και επιστροφή των αντικειμένων αυτών θα πρέπει να διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές.

    Η Ένωση εξάλλου προτείνει να κοινοποιείται στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα κλεμμένα αρχαία αντικείμενα.

    [17] Απονομή δικαιοσύνης από τον ΟΗΕ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία

    15/4/2003 11:34:00 πμ

    Επείγουσα σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, με σκοπό να υποβάλει προτάσεις για την απονομή Δικαιοσύνης, τόσο για τα πρόσφατα, όσο και για τα προηγούμενα εγκλήματα στο Ιράκ προτείνει η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση τονίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην αναμόρφωση του Ιρακινού Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλισθεί η απονομή δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, στα θύματα και στους υπεύθυνους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ιρακινούς κυβερνητικούς υπαλλήλους κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά και από τους συμμετέχοντες σε μια σειρά συρράξεων, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι θα πρέπει να απορριφθούν η λειτουργία Αμερικανικών και Βρετανικών Ειδικών Δικαστηρίων, καθώς και στρατιωτικών Επιτροπών, επειδή κινδυνεύουν να θεωρηθούν ως "Δικαιοσύνη του Νικητή".

    [18] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από Σιίτες στη Νασιρίγια

    15/4/2003 10:55:00 πμ

    Χιλιάδες Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους Σιίτες, συγκρότησαν σήμερα το πρωί στη Νασιρίγια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνάντηση της αντιπολίτευσης που οργανώνουν οι Αμερικανοί στην πόλη, μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου. ''Ναι στην ελευθερία. Ναι στο Ισλάμ. Όχι στην Αμερική και στον Σαντάμ'' φώναζαν οι περίπου 20.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν οι θρησκευτικοί ηγέτες των Σιϊτών. ''Οι λαϊκές και θρησκευτικές δυνάμεις που οργάνωσαν αυτή τη διαδήλωση εκτιμούν ότι η Χάουζα της Νατζάφ (θρησκευτική σχολή των Σιιτών) είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του λαού του Ιράκ, που αποτελείται σε ποσοστό 80% από Σιίτες'' τόνισε ο Ουάραντ Νασράλα, εκ των ιμάμηδων που είναι επικεφαλής της διαδήλωσης.

    Αξιώνουμε την αποχώρηση των Αμερικανοβρετανών

    ''Η Χάουζα και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, είναι αυτή που θα επιλέξει τους εκπροσώπους του λαού'', πρόσθεσε ο ιμάμης Νασράλα.

    Ο εκπρόσωπος των μηχανικών της περιοχής, Ιχσάν Μοχάμεντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Σιίτες ''αξιώνουν την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων. Απελευθερωθήκαμε από τον Σαντάμ και η αποστολή τους ολοκληρώθηκε'', πρόσθεσε.

    ''Αν λογαριάζουν να κάνουν κατοχή θα αντιταχθούμε'' τόνισε ο Ιχσάν Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι ''δεν επιθυμούμε μια σιϊτική κυβέρνηση, αλλά μία αντιπροσωπευτική και έντιμη κυβέρνηση των σιϊτών''.

    [19] Συνολικά 118 οι νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ

    15/4/2003 9:17:00 πμ

    Συνολικά 118 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν βρει τον θάνατο από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε χθες βράδυ το αμερικανικό Πεντάγωνο. Από αυτούς οι 105 έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, ή από φίλια πυρά, ενώ άλλοι 13 σκοτώθηκαν σε διάφορα δυστυχήματα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Τζιμ Κασέλα. Ο αριθμός των τραυματιών στα πεδία των μαχών ανέρχεται στους 495, ενώ άλλοι 56 τραυματίσθηκαν σε διάφορα άλλα ατυχήματα, σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό.

    Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε ραγδαία την Κυριακή, όταν καταμετρήθηκαν ανάμεσα στα θύματα και οι μέχρι στιγμής αγνοούμενοι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

    Μέχρι χθες τέσσερις στρατιώτες εξακολουθούσαν να θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι, μία κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν μπορούν θα θεωρηθούν με βεβαιότητα πως είναι νεκροί ή αιχμάλωτοι πολέμου.

    [20] Μομφές Χριστοδουλάκη κατά επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο

    15/4/2003 8:43:00 πμ

    Βολές κατά εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο για τη συμπεριφορά τους κατά το διάστημα της ανόδου των τιμών των μετοχών (1999) αλλά και για την πτώση τους που ακολούθησε στη συνέχεια εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων του London's Bussiness School.. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι κατά την περίοδο αυτή, ορισμένες επιχειρήσεις ''αντιμετώπισαν τη μαζική προσέλευση των μικροεπενδυτών με ανευθυνότητα και προσωπική ιδιοτέλεια σπεύδοντας να ενισχύσουν την ατομική τους περιουσία και να προβούν σε προκλητικές εκδηλώσεις νεοπλουτισμού, αριβισμού και καταχρήσεων''. Ο κ. Χριστοδουλάκης στην ομιλία του προέτρεψε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν με κατάλληλες κινήσεις στην αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος τονίζοντας ότι ''η κυβέρνηση δεν ασκεί εταιρική διακυβέρνηση αλλά θέτει το πλαίσιο και τους μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας''.

    [21] Τον 3o χαμηλότερο μισθό στην Ε.Ε. έχουν οι Ελληνες

    15/4/2003 8:42:00 πμ

    μετά τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, oι Ελληνες έχουν τον τρίτο χαμηλότερο, ελάχιστο μηνιαίο μισθό στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2003, σε σύνολο εννέα χωρών μελών για τις οποίες η νομοθεσία προβλέπει έναν υποχρεωτικό ελάχιστο μισθό, ο μηνιαίος ελάχιστος ονομαστικός μισθός του Έλληνα είναι 605 ευρώ με τελευταίο του Πορτογάλου με 416 ευρώ και προτελευταίο του Ισπανού με 526 ευρώ. Τον υψηλότερο ελάχιστο μισθό έχουν οι Λουξεμβούργιοι με 1.369 ευρώ και ακολουθούν οι Ολλανδοί με 1.249 ευρώ και οι Βέλγοι με 1.163 ευρώ.

    Σύγκριση του βιοτικού επιπέδου στην Ε.Ε

    Εκφρασμένος σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), που αποτελούν έναν ενιαίο τρόπο σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου στην Ε.Ε.:

    ο ελάχιστος μισθός του Έλληνα φτάνει τα 725 MAΔ,

    ενώ μικρότερο μισθό λαμβάνουν οι Πορτογάλοι με 543 ΜΑΔ το μήνα και οι Ισπανοί με 617 ΜΑΔ.

    Το μεγαλύτερο ελάχιστο μισθό σε ΜΑΔ έχουν οι Λουξεμβούργιοι με 1338 ΜΑΔ.

    Εξάλλου, οι αποκλίσεις των "15" με τις νέες χώρες μέλη είναι σημαντικές:

    Ο ονομαστικός μισθός στους "10" κυμαίνεται από 535 ευρώ το μήνα, στη Μάλτα (752 ΜΑΔ) έως 116 ευρώ, στη Λετονία (239 ΜΑΔ).

    [22] Κίνα: Αύξηση ξένων επενδύσεων παρά την άτυπη πνευμονία

    15/4/2003 12:30:00 πμ

    Αύξηση 57% σημείωσαν σε σχέση με πέρσι, οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, παρά την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν στα 13,1 δις δολάρια από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο. Την ίδια περίοδο, οι προοπτικές επενδύσεων αυξήθηκαν επίσης κατά 60% φθάνοντας τα 23 δις δολάρια. Την περασμένη χρονιά, η Κίνα δέχθηκε επενδύσεις αξίας 52 δις δολαρίων, και αναδείχθηκε, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, πρώτη χώρα υποδοχής επενδύσεων παγκοσμίως. Οι οικονομολόγοι πάντως επέστησαν την προσοχή στις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για την κινεζική οικονομία αν παραταθεί η κρίση της άτυπης πνευμονίας. Σύμφωνα με τον Ντιν Γουίτερ της Morgan Stanley, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα μειωθεί κατά 0,5% στο 6,5% αν η επιδημία δεν ελεγχθεί ως την αρχή του καλοκαιριού.

    [23] Πολλά ρεκόρ στη δημοπρασία συλλογής έργων του Μπρετόν

    15/4/2003 8:55:00 πμ

    Αντρέ Μπρετόν

    Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας της προσωπικής συλλογής μοντέρνας τέχνης του "Πάπα" του υπερρεαλισμού Αντρέ Μπρετόν έφερε κέρδη 13, 24 εκατ. ευρώ, στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο παρισινό ξενοδοχείο Ντρουό-Ρισελιέ, στην οποία σημειώθηκαν πέντε παγκόσμια ρεκόρ τιμής, ένα εκ των οποίων για έργο του Χανς Αρπ, και 17 προνομιακές πωλήσεις στο γαλλικό κράτος. Η δεύτερη παρτίδα της συλλογής θα εκποιηθεί σήμερα, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της συλλογής των φωτογραφιών του μεγάλου συγγραφέα, σήμερα το βράδυ, αύριο και την Πέμπτη, και κατόπιν η εκποίηση των έργων Πρωτόγονης Τέχνης, το βράδυ της Πέμπτης, στην τελευταία από τις δημοπρασίες που ξεκίνησαν στις 7 Απριλίου.

    ''Χτυπήθηκαν'' έργα σε εκατομμύρια ευρώ!

    Την περασμένη εβδομάδα εκποιήθηκε η θαυμάσια βιβλιοθήκη του Μπρετόν, που η πώλησή της ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς υπολογισμούς, με τελική τιμή άνω των 7 εκατ. ευρώ, πολλά έργα της οποίας αποκτήθηκαν από το κράτος για να παραμείνουν ως πνευματική κληρονομιά όλων.

    Από το πρωί της Δευτέρας πολλά από τα αντικείμενα που κάποτε κοσμούσαν το παρισινό "άντρο" του Μπρετόν εκποιήθηκαν μετά τυμπανοκρουσιών και υψηλών τιμών, η συλλογή νομισμάτων "έπιασε" τα 69,440 ευρώ, ενώ τα αντικείμενα Πρωτόγονης Τέχνης τα 607.700 ευρώ.

    Η "βεντέτα" της συλλογής, "Η παγίδα" του Ζοάν Μιρό, το οποίο εκτιμάτο στα 3-5 εκατ. ευρώ, πωλήθηκε μόλις στα 2.5 εκατ. ευρώ, ενώ τα άλλα 83 τεμάχια της συλλογής πωλήθηκαν σε τιμή πολλαπλάσια (έως και 30 φορές!) της αρχικής εκτίμησής τους.

    Ανάμεσα στα πέντε παγκόσμια ρεκόρ τιμής πώλησης περιλαμβάνεται το ανάγλυφο σε χρωματιστό ξύλο που φιλοτέχνησε το 1927 Χανς Αρπ, με τον τίτλο "Γυναίκα", που πωλήθηκε με προνομιακή μεταχείριση έναντι 2.5 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Κέντρου Ζορζ Πομπιντού (το γνωστό Μπομπούρ).

    Το Μπομπούρ δεν αρκέσθηκε μόνο σε αυτό το απόκτημα. Απέκτησε, πάλι χάρις στο προνομιακό του δικαίωμα, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ, το έργο με αερογράφο πάνω σε γυαλί του Μαν Ρέι "Αδυνατότητα Χορού/ Κίνδυνος" (1920) και για 150,000 ευρώ το γκουάς πάνω σε χαρτί του μεγάλου Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγο Ριβέρα "Επικοινωνούντα Δοχεία" (το οποίο θυμίζει το ομώνυμο έργο του Μπρετόν).

    Από την ανάλογη προνομιακή μεταχείριση του κράτους επωφελήθηκαν και τα Μουσεία της Μασαλίας, της Ρέν, της Ρέμ, του Σαιντ-Ετιέν, της Βιλνέβ ντ' Ασκ, της Κολιούρ, του Κιμπέρ, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης των Παρισίων, το Μουσείο Πικάσο, και της Βιβλιοθήκης Τζακ Ντουσέ. Ακόμη και το Μονακό άδραξε την ευκαιρία για να αποκτήσει ένα ready made του Μαρσέλ Ντισάν με τμήμα ρουλέτας του Καζινό στο Μόντε Κάρλο.

    [24] Πέθανε διακεκριμένος Έλληνας της ομογένειας

    15/4/2003 1:01:00 πμ

    Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ελληνοαμερικανός, Ντίνος Γιαννόπουλος, πρώην διευθυντής σκηνής της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης. Ο αποθανών διετέλεσε στη θέση αυτή από το 1945 μέχρι το 1977. Η εφημερίδα The New York Times σημειώνει ότι ο Γιαννόπουλος θεωρούσε ως "ένα από τους θριάμβους της καλλιτεχνικής του πορείας την παραγωγή της όπερας του Puccini 'Τosca' στην Αθήνα, με την Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο".

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου του 1919. Οταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αγωνίστηκε στο αντιστασιακό κίνημα. Είχε πλούσια καριέρα, μεταξύ των οποίων, ήταν η καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ στο Βανκούβερ, της Ακαδημίας Φωνητικών Τεχνών στη Φιλαδέλφεια και η ίδρυση του Μουσικού Φεστιβάλ Αθηνών το 1955.

    [25] Mια βραδιά στο Μόντρεαλ με Νταλάρα-Μαρινέλλα

    15/4/2003 8:15:00 πμ

    Πλημμύρισε προχθές η αίθουσα συναυλιών του Μόντρεαλ από τους ήχους της έντεχνης ελληνικής μουσικής, που ερμήνευσαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο ο Γιώργος Νταλάρας και η Μαρινέλλα. Σε ένα κατάμεστο χώρο από Ελληνισμό της πρώτης και της δεύτερης γενιάς οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν τραγούδια μιας εποχής που έδωσε διαχρονικά ακούσματα και μιας άλλης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρώτη γενιά ανέτρεξε στις αναμνήσεις του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού από τα χείλη της Μαρινέλλας και η νεολαία σιγοτραγούδησε τις συνθέσεις των Κατσιμιχαίων, του Σαββόπουλου, του Μαχαιρίτσα ακολουθώντας το Γιώργο Νταλάρα. Οι Ελληνες του Μόντρεαλ αγκάλιασαν τη Μαρινέλα, όπως της έπρεπε, ως πρώτης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού ενώ επεφύλαξαν πολιτικές επευφημίες για τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, όχι μόνο για την ερμηνευτική του φλόγα, αλλά και για την αντιπολεμική του στάση κατά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Ο Γιώργος Νταλάρας ανταπέδωσε. . . Με τα αλληγορικά λόγια των τραγουδιών ανταποκρίθηκε στο Ελληνοκαναδικό κοινό, που τον αποθέωσε σε μια έκρηξη συμπαράστασης για τη στάση του απέναντι στον πόλεμο.

    Συναυλία αφιερωμένη στον Απόδημο Ελληνισμό

    Η βραδιά που τέλειωσε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα ήταν αφιερωμένη εξαιρετικά στον Ελληνισμό του Μόντρεαλ, που μόνο για καλλιτέχνες του διαμετρήματος της Μαρινέλλας και του Νταλάρα βγαίνει από τη μοναξιά του μαζικά για να απολαύσει το Ελληνικό τραγούδι.

    Τη συναυλία μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Γιώργος Ζαχαριουδάκης, ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Παϊδούσης, η αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής του Καναδά Ελένη Μπακοπάνου, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος και άλλοι επώνυμοι κι ανώνυμοι Ελληνες του Μόντρεαλ.

    [26] Ερευνες στην Ιταλία για κρούσμα άτυπης πνευμονίας

    15/4/2003 1:49:00 πμ

    Ενας 56χρονος Ιταλός πέθανε τη Δευτέρα στη Νάπολη, όπου είχε νοσηλευθεί για σύντομο χρονικό διάστημα με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της άτυπης πνευμονίας, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του νοσοκομείου. Εάν οι εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του ιού της άτυπης πνευμονίας, θα πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από τη νόσο αυτή, στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ η άτυπη πνευμονία έχει προσβάλει 193 άτομα, ανακοίνωσε η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων Τζούλι Τζέρμπερντινγκ.

    Είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι στην Ασία

    ''Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι πρόκειται για άτυπη πνευμονία, αλλά πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων για να αποφανθούμε'', δήλωσε ο δρ. Ερνέστο Φελίτσι, υπεύθυνος του νοσηλευτικού κέντρου του Ραβέλο, έξω από τη Νάπολη, όπου ο άτυχος Ιταλός είχε νοσηλευθεί αρχικά πριν μεταφερθεί στη συνέχεια στο νοσοκομείο Κοτούνιο της Νάπολης.

    Ο ασθενής αυτός, κάτοικος του Αμάλφι, μιας λουτρόπολης κοντά στο Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας, είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι δέκα ημερών στην Ασία.

    [27] Μπαμπάς ξανά στα 70 ο Μπελμοντό

    15/4/2003 8:44:00 πμ

    Το τέταρτο παιδί του θα αποκτήσει το καλοκαίρι ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Ζαν-Πολ Μπελμοντό που μόλις συμπλήρωσε τα 70, δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους η σύζυγός του Νάτι. ''Είναι ένα μεγάλο δώρο ζωής, είμαστε πολύ ευτυχισμένοι'', δήλωσε η σύντροφος του Γάλλου ηθοποιού. Πρόσθεσε οτι αναμένει το παιδί να έλθει στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η Νάτι παντρεύτηκε πέρυσι τον Μπελμοντό, αφού συμβίωσε μαζί του για περισσότερα από 10 χρόνια. Ο Μπελμοντό από τα τρία παιδιά του ''έχασε'' το μεγαλύτερο, την κόρη του Πατρίτσια, από πυρκαγιά, στη διάρκεια του 1994. Ο Γάλλος ηθοποιός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ έκανε τον Αύγουστο του 2001 διακοπές στην Κορσική, το οποίο ακόμα επηρεάζει την καθημερινή ζωή του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 April 2003 - 9:43:29 UTC