Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκίνηση οργή και ερωτηματικά για την τραγωδία
  • [02] Αναστάτωση και στον τόπο διαμονής του οδηγού της νταλίκας
  • [03] Εντοπίστηκε ελληνόκτητο πλοίο με 2.5 τόνους κοκαϊνη
  • [04] Συνάντηση Πέτερ Στρουκ-Γιάννου Παπαντωνίου
  • [05] Στρο: Η σύνοδος στη Νασιρίγια, πρελούδιο για διάσκεψη στη Βαγδάτη
  • [06] Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα αποχωρούν από τον Κόλπο

    [01] Συγκίνηση οργή και ερωτηματικά για την τραγωδία

    14/4/2003 8:58:00 μμ

    Συγκίνηση, έντονες αντιδράσεις, αλλά και πολλά ερωτήματα, προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη. Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην τραγωδία, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε αυστηρή εντολή για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    "Ημέρα πένθους για όλη την ελληνική εκπαίδευση" χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στον τόπο του δυστυχήματος.

    Τη βαθιά του οδύνη, εξέφρασε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρέθηκε και αυτός στην περιοχή.

    Την οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα εξέφρασε εκ μέρους όλων των βουλευτών ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται μέχρι τις 5 Μαΐου όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις και φιλοξενίες στη Βουλή, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το πένθος των γονιών και συμμαθητών των παιδιών, καθώς και της τοπικής κοινωνίας του νομού Ημαθίας.

    "Τούτη την ώρα του πόνου, εκείνο που προέχει είναι η παροχή βοήθειας στους τραυματίες και η συμπαράστασή μας σε όλες τις οικογένειες που θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα ή αγωνιούν για την τύχη τους'' δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και εξέφρασε την οδύνη του για την ανείπωτη τραγωδία.

    Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος για το νέο φόρο αίματος καθώς και για τις τραγικές θυσίες ζωής στο μινώταυρο της αβελτηρίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των πολιτών.

    Ο πρόεδρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε οικογένειες, συγγενείς, φίλους και καθηγητές των θυμάτων.

    "Αν τίποτα στον κόσμο δεν αξίζει όσο το δάκρυ ενός παιδιού, τότε τα δάκρυα όλης της Ελλάδας δεν φτάνουν για να θρηνήσουμε τα παιδιά που χάθηκαν" δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Λιάνης.

    "Στα είκοσι πέντε χρόνια που σαν ρεπόρτερ κάλυψα παρόμοια δραματικά γεγονότα, τίποτα δεν θυμάμαι που να μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος και τη διάσταση αυτής της τραγωδίας" πρόσθεσε.

    Τη βαθιά τους οδύνη για την τραγωδία εξέφρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση της δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη, να καλύψει τα έξοδα σπουδών του καλύτερου μαθητή που θα αποφοιτήσει φέτος από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας, τόπο καταγωγής των 21 μαθητών και μαθητριών που βρήκαν τραγικό θάνατο στο τροχαίο δυστύχημα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

    [02] Αναστάτωση και στον τόπο διαμονής του οδηγού της νταλίκας

    14/4/2003 11:48:00 μμ

    Η είδηση της τραγωδίας στα Τέμπη, συγκλόνισε και τη μικρή κοινωνία των Φερών Έβρου όπου διαμένει με την οικογένειά του ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας Δημήτρης Ντόλας. Κάτοικοι της περιοχής που τον γνωρίζουν, έλεγαν ότι πρόκειται για έναν έμπειρο οδηγό ενώ μέχρι στιγμής αδυνατούν να καταλάβουν πως ενεπλάκη σε αυτό το φοβερό τροχαίο δυστύχημα. Ο Δημήτρης Ντόλας είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Η μικρότερή του κόρη, τελειώνει φέτος το Λύκειο και βρισκόταν σε εκπαιδευτική πενθήμερη εκδρομή με το σχολείο της.

    Η νταλίκα είχε περάσει ΚΤΕΟ τον Ιανουάριο χωρίς κανένα πρόβλημα

    Η μοιραία νταλίκα, που ανήκε στη μεταφορική εταιρεία του Αναστασίου Καμέα, αναχώρησε από τις Φέρες στις 12 χθες το μεσημέρι, με φορτίο 26 τόνους πλάκες νοβοπάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αναστάσιος Καμέας, μόλις πληροφορήθηκε για την τραγωδία, έπαθε υπερτασική κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύτηκε τη νύχτα, ενώ το μεσημέρι πήρε εξιτήριο.

    Η ξυλεία φορτώθηκε από τη Βιομηχανία Ξύλου ''Ακρίτας'' που εδρεύει στην Προβατώνα Εβρου. Είχε περάσει, το τελευταίο της ΚΤΕΟ στις 27 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα.

    Με ανακοίνωση της η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου, επισημαίνει ότι η φόρτωση των νοβοπάν, ''κατά τη συνήθη πρακτική, έγινε υπό την καθοδήγηση του οδηγού του φορτηγού αυτοκινήτου'' και σημειώνει πως το φορτηγό είναι δημοσίας χρήσεως και ανήκει σε ιδιώτη μεταφορέα, ο οποίος ανέλαβε έναντι της εταιρίας "Ακρίτας" τη μεταφορά του φορτίου στο νομό Αττικής.

    [03] Εντοπίστηκε ελληνόκτητο πλοίο με 2.5 τόνους κοκαϊνη

    14/4/2003 10:50:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Φορτίο 2.5 τόνων κοκαΐνης κατέσχεσαν οι ισπανικές αρχές από το αλιευτικό σκάφος Ιρένε με σημαία Τόγκο, ενώ συνελήφθησαν οι Σοφοκλής Τριανταφυλλίδης και Μινόδωρος Βεζυρτζής, που φέρονται ως πλοιοκτήτες. Ο Βεζυρτζής έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν για μεταφορά κοκαΐνης και χασίς. Η αξία της κοκαΐνης που μετέφερε το ελληνικών συμφερόντων αλιευτικό ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ.

    Ανδρες του ΥΕΝ παρακολουθούσαν ηλεκτρονικά όλες τις κινήσεις του Ιρένε

    Το 33μετρο αλιευτικό σκάφος ''Ιρένε'', εντοπίστηκε τα ξημερώματα από τις ισπανικές αρχές, ενώ έπλεε 600 μίλια νοτιοδυτικά των Καναρίων Νήσων και 470 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Μαυριτανίας.

    Στο ψαράδικο, που είχε αποπλεύσει τον Φεβρουάριο από την Ολλανδία, επέβαιναν ως πλήρωμα δυο Ελληνες, δυο Ρώσοι και ένας Ιταλός.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Βεζυρτζής είχε συλληφθεί και το 1999 από τις ιταλικές αρχές ως μέλος πληρώματος του με σημαία Ονδούρας φορτηγού πλοίου ''Κάπτεν Λευτέρης Κ'' που μετέφερε 20 τόνους χασίς.

    Ο εντοπισμός του ''Ιρένε'' από τους Ισπανούς έγινε με τη στενή συνεργασία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας του ΥΕΝ, οι άνδρες του οποίου παρακολουθούσαν ηλεκτρονικά όλες τις κινήσεις του και μέσω δορυφόρου και πληροφορούσαν αντίστοιχα τους Ισπανούς συναδέλφους τους.

    [04] Συνάντηση Πέτερ Στρουκ-Γιάννου Παπαντωνίου

    14/4/2003 11:30:00 μμ

    "Ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ" υπογράμμισαν μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και Γερμανίας κατά τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο. Όπως ανέφεραν, βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και να διαθέσουν "προσωπικό υποστήριξης", είναι να τεθεί η ανασυγκρότηση του Ιράκ υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Αμυνας, μετέφερε στο Γερμανό ομόλογό του, ορισμένα βασικά στοιχεία των συνομιλιών που είχε προ δεκαημέρου με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη Σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς.

    Δηλώσεις για την πρωτοβουλία των ''4''

    Και οι δυο, υπογράμμισαν τη σημαία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

    Ωστόσο όταν ρωτήθηκαν για την επίμαχη ''πρωτοβουλία των τεσσάρων'' - Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου - για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης, εμφανίσθηκαν εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

    ''Μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να δώσει μία ώθηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας'' χαρακτήρισε την κίνηση ο Γ. Παπαντωνίου.

    Από την πλευρά του ο Πέτερ Στρουκ, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της και επέμεινε στο ότι ''δεν πρόκειται ούτε για ξεχωριστούς δρόμους ή ξεχωριστούς άξονες'', αλλά για μία προσπάθεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, από την οποία δεν αποκλείεται κανένας.

    Περί ενίσχυσης Ευρωπαϊκής Αμυνας

    Μιλώντας αργότερα στους Έλληνες ανταποκριτές και τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στις επισκέψεις που πραγματοποιεί στο Βερολίνο και στο Παρίσι, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι η ελληνική Προεδρία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία, γιατί τόσο ως προεδρία όσο και ως Ελλάδα, υπάρχει έντονη υποστήριξη της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

    "Συμφωνήσαμε με τον Στρουκ, ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, για να έχει αξιοπιστία και δύναμη θα πρέπει να στηριχθεί στην ευρύτερη δυνατή βάση και να έχει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή" πρόσθεσε.

    Περί πολέμου στο Ιράκ

    Αναφερόμενος ο Γ. Παπαντωνίου στην κρίση του Ιράκ διαπίστωσε την αδυναμία της Ευρώπης να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί και υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης του ευρωπαϊνού βηματισμού προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική ενοποίηση.

    "'Για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη με το Ιράκ, όπου μία υπερδύναμη ανέλαβε μονομερείς πρωτοβουλίες, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και άλλες δυνάμεις της παγκόσμιας πολιτικής, να συνεργαστούν μαζί με τις ΗΠΑ για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων (της τρομοκρατίας και των μέσων μαζικής καταστροφής) σε πολυμερή βάση.

    Ο Ελληνας υπουργός και οι συνεργάτες του αναχώρησαν ήδη από το Βερολίνο με προορισμό το Παρίσι όπου αύριο θα έχει συνομιλίες αντίστοιχου περιεχομένου με την Γαλλίδα ομόλογό του Μισέλ Αλιό-Μαρί.

    [05] Στρο: Η σύνοδος στη Νασιρίγια, πρελούδιο για διάσκεψη στη Βαγδάτη

    14/4/2003 7:55:00 μμ

    Τζακ Στρο

    Η Βρετανία ελπίζει ότι η σύνοδος των αντιπολιτευόμενων στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που προβλέπεται να διεξαχθεί αύριο Τρίτη στη Νασιρίγια, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή μιας ''διάσκεψης στη Βαγδάτη'', με στόχο την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αρχής στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. Εν αναμονή της διάσκεψης αυτής στη Βαγδάτη, για την οποία ο Στρο δεν έδωσε ημερομηνία, το Αμερικανικό Γραφείο Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ORHA) στο Ιράκ ''θ' αποτελέσει το στοιχείο κλειδί'' των επιχειρήσεων για την επαναλειτουργία των μηχανισμών της χώρας αυτής, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

    Στη Νασιρίγια ο Γκάρνερ

    Έχει τεθεί ζήτημα, παραδέχθηκε ο Στρο, για το αν οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα ''υποστηρίξουν και δεν θα διευθύνουν τη διαδικασία προς μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση'', πρόσθεσε.

    Ο βρετανικός στρατός έχει ήδη ''υποστηρίξει τη διοργάνωση συνόδων των δημαρχείων και τοπικών εκπροσώπων για να ευνοήσει την ανάδειξη εκπροσώπων από αυτήν την περιοχή που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε εθνικές διαβουλεύσεις'', διευκρίνισε ο Στρο, λέγοντας ότι ''το ίδιο θα γίνει όσον αφορά τη σύνοδο της Νασιρίγια'', στην οποία θα μετάσχει και Βρετανός εκπρόσωπος.

    Πρόκειται για ''τη συνάθροιση αντιπροσωπευτικών ατόμων και σε μια δεδομένη στιγμή, δεν μπορώ να πω ακριβώς σε πόσο καιρό, μπορεί να ελπίζει κανείς σε μια διάσκεψη στη Βαγδάτη, η οποία θα εγκαταστήσει μια προσωρινή αρχή στο Ιράκ", κατέληξε.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής του στρατηγού Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος αναμένεται ότι θα ηγηθεί της προσωρινής αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ, έφτασε σήμερα στη Νασιρίγια για να συναντηθεί εκεί με τους επικεφαλής της ιρακινής αντιπολίτευσης, δήλωσε εκπρόσωπός του.

    Ο Μπακ Ουόλτερς, υπεύθυνος της περιοχής του νοτίου Ιράκ στο Γραφείο Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας συναντήθηκε επίσης με τοπικούς υπευθύνους στις πόλεις Σαμάουα και Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    [06] Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα αποχωρούν από τον Κόλπο

    14/4/2003 8:43:00 μμ

    Δύο από τα συνολικά πέντε αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή του Κόλπου και στην ανατολική Μεσόγειο, τα ''Κονσταλέισιον'' και ''Κίτι Χόουκ'', έλαβαν την εντολή να απομακρυνθούν από εκεί, λίγο αφότου περιήλθε στα χέρια των αμερικανών πεζοναυτών ο έλεγχος της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ, δήλωσαν ανώνυμα στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ. Καθένα από τα δύο αεροπλανοφόρα διαθέτει 75 μαχητικά αεροσκάφη. Μετά την αποχώρησή τους, παραμένουν στη μεν ανατολική Μεσόγειο τα αεροπλανοφόρα ''Χάρι Τρούμαν'' και ''Τέοντορ Ρούζβελτ'', στη δε θαλάσσια περιοχή στον Κόλπο το αεροπλανοφόρο ''Νίμιτς''.

    Χιλιάδες αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν στη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ιράκ από αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τα πέντε αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

    Οι βομβαρδισμοί συμπληρώθηκαν με εκείνους που έκαναν βαρέα βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, που απογειώθηκαν από αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βρετανία, αλλά και από την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Γκαρθία, στον Ινδικό ωκεανό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 April 2003 - 20:53:23 UTC