Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά η χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει
  • [02] Προγραμματικές θέσεις ΝΔ για τους αγρότες
  • [03] Συνάντηση-συνεργασία Γεννηματά- Β. Παπανδρέου
  • [04] Χανιά: Καταδίκη Αμερικανού για κακοποίηση και ληστεία
  • [05] Τελικά αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών
  • [06] Παπαντωνίου: Επικίνδυνη μία τουρκική εισβολή στο β. Ιράκ
  • [07] Συνέντευξη Α. Διαμαντοπούλου στους Financial Times
  • [08] Παπαντωνίου για ''ευρωστρατό''
  • [09] Οι Ούγγροι αποφασίζουν το Σάββατο για την ένταξη στην Ε.Ε.
  • [10] Ιδιαίτερης σημασίας η συνάντηση της 16ης Απριλίου
  • [11] Επιδοτήσεις για μια ηλεκτρονική Ευρώπη
  • [12] Δολοφονία Βρανόπουλου: Ο ''Β1'' έδειξε Κουφοντίνα-Ξηρό
  • [13] Γερμανία: Αίσιο τέλος σε ομηρεία λεωφορείου
  • [14] Νεκρός Ιταλός στο Αφγανιστάν
  • [15] Σεισμός στο Τορίνο
  • [16] Χάος στη Βαγδάτη - ''Επεσε'' και η Μοσούλη
  • [17] Κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ θέλουν Βερολίνο- Μόσχα
  • [18] Περιοδεία Στρο στις χώρες του Κόλπου
  • [19] Σκοτώθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [20] Ιράν: Επίθεση κατά του Ισλάμ ο πόλεμος στο Ιράκ
  • [21] Περλ: ''Ο ΟΗΕ θα καταβυθιστεί μαζί με το καθεστώς Χουσεΐν''
  • [22] Τσοχατζόπουλος: Πτώση των τιμών του πετρελαίου
  • [23] Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την Α' Εθνική
  • [24] Πέθανε ο Ν. Καρυπίδης, Ολυμπιονίκης της Eλευθέρας Πάλης
  • [25] Και νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας
  • [26] Υπεραιωνόβια παντρεύτηκε 86χρονο

    [01] Κανονικά η χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει

    11/4/2003 7:20:00 μμ

    Οι έγγραφες διαβεβαιώσεις που είχαν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά από τους συναρμόδιους υφυπουργούς και κυρίως τον κ. Φλωρίδη τους έπεισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να χορηγούν μέχρι τις 30 Ιουνίου όπως αποφάσισαν φάρμακα επί πιστώσει στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί ανέστειλαν την κινητοποίησή τους ελπίζοντας ότι θα υλοποιηθούν όσα τους έχουν υποσχεθεί, δηλαδή ότι θα κατατεθεί, το αργότερο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την καταβολή από το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων στους φαρμακοποιούς, μέσα σε 40 ημέρες, του ποσού που αντιστοιχεί στα φάρμακα τα οποία αγοράζουν οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή. Επίσης θα πρέπει σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς να τηρηθεί σταδιακά η εξόφληση του μεγάλου χρέους που έχει το ταμείο του Δημοσίου προς αυτούς ενώ διευκρινίστηκε από την πλευρά τους ότι οι κινητοποιήσεις θα ξαναρχίσουν εάν μέχρι τις αρχές Ιουλίου δεν έχουν δει έμπρακτα δείγματα επίλυσης των αιτημάτων τους.

    Δηλώσεις υφυπουργού Υγείας Ε. Νασιώκα

    Ο υφυπουργός Υγείας σε δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί η διάταξη για την απλούστευση των διαδικασιών, ώστε "να πληρώνονται τα φαρμακεία που εκτελούν συμβάσεις των ασφαλισμένων του δημοσίου, όπως όλα τα άλλα ταμεία, εγκαίρως".

    Αφού εξήγησε τους λόγους της καταγγελίας της σύμβασης από το φαρμακευτικό σύλλογο Αθηνών και Πειραιώς και της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του δημοσίου, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι σε λιγότερο από ένα μήνα οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται μετά από ένα χρονικό διάστημα "μικρότερο των 45 ημερών".

    Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Νασιώκας, "έχουν κατατεθεί στις τράπεζες όλα τα χρωστούμενα" και "κάθε δέκα μέρες κατατίθενται περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ". Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόγκας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν συμμετοχή στο φάρμακο έως και 25%, κάτι που δεν γινόταν μέχρι το 1992. Το ξεκίνησε η ΝΔ και το συνέχισε το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Τσιόγκας.

    Στην επισήμανση του κ. Νασιώκα ότι το φάρμακο στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο της Ευρώπης, ο κ. Τσιόγκας παρατήρησε ότι και οι μισθοί στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότεροι της Ευρώπης. Ανταπαντώντας, ο κ. Νασιώκας είπε ότι στις χρόνιες δύσκολες παθήσεις η συμμετοχή είναι 0%, ότι σε άλλες είναι 10% "και βεβαίως υπάρχουν πολλές που είναι 25%, αλλά οι έχοντες τα λιγότερα δεν πληρώνουν ποτέ 25%".

    [02] Προγραμματικές θέσεις ΝΔ για τους αγρότες

    11/4/2003 7:20:00 μμ

    Τις βασικές προγραμματικές του θέσεις για την αγροτική πολιτική παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Θήβας. Ο κ. Καραμανλής που σε αυτή τη νέα φάση περιοδειών χρησιμοποιεί περισσότερο προγραμματικό παρά καταγγελτικό λόγο, κάλεσε τους αγρότες αρκετές φορές, να στραφούν σε ποιοτικές καλλιέργειες, ώστε να ανακτήσουν τα ελληνικά προϊόντα το χαμένο έδαφος και να μην ερημωθεί η ύπαιθρος. Ο Πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα είναι δίπλα στους αγρότες και θα έχει ως βασική προτεραιότητά του μια επιθετική αγροτική πολιτική, τονίζοντας ότι σε αντίθετη κατεύθυνση από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της ΝΔ, θα δίνει μάχες στις Βρυξέλλες για τα ελληνικά συμφέροντα.

    Ο κ. Καραμανλής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον αγροτικό τομέα και ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα παχιά λόγια και να σταματήσει "το άγος του εμπαιγμού των αγροτών", αναγνωρίζοντας τα λάθη που έκανε όπως στην περίπτωση του κανονισμού για το βαμβάκι."Είναι δύσκολο", είπε ο κ. Καραμανλής, "να ανατρέψουμε θεσμικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα δώσουμε μάχες και θα αγωνιστούμε σκληρά".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, να δώσει μάχη για να μπει στη διαπραγμάτευση και η συζήτηση για τα μεσογειακά προϊόντα μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου, καθώς, όπως τόνισε, θα είναι δύσκολο να γίνει αυτό αν κλείσει προηγουμένως η διαπραγμάτευση για τα προϊόντα των χωρών του Βορρά.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ισχυρή Ελλάδα με ερημωμένη περιφέρεια δεν γίνεται, ενώ πρότεινε το υπουργείο Γεωργίας να έχει επιτελικό ρόλο πληροφόρησης, καθοδήγησης και συντονισμού των αγροτών.

    "Οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί σύμβουλοι", τόνισε ο κ. Καραμανλής, "πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους αγρότες, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει", ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Μιλώντας για τον ΕΛΓΑ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως θα πρέπει να καλύπτει όλους τους κινδύνους και να καταβάλλει μετά την παρέλευση τριμήνου τις αποζημιώσεις στους αγρότες έντοκα. "Δεν μπορεί οι πολίτες όπως τους ζητά το κράτος να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και το κράτος να εμφανίζεται αναξιόπιστο και ανακόλουθο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για εξυγίανση της ΑΤΕ και τη δημιουργία πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους αγρότες, αφού αυτός είναι ο ρόλος της. Είπε ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει βάρη από κομματικές παρεμβάσεις και κακή διαχείριση, αλλά και από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο της Σοφοκλέους.

    Ο κ. Καραμανλής επανέφερε την πρότασή του για ρύθμιση στα πανωτόκια, η οποία, όπως είπε, πρέπει να προβλέπει ότι το οφειλόμενο κεφάλαιο δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της αρχικής οφειλής. "Δεν θα πούμε να χαριστούν τα χρέη", είπε ο κ. Καραμανλής, "γιατί αυτό θα ήταν κακό παράδειγμα για τους νομοταγείς. Αλλά πρέπει να μπει φρένο σε αυτή τη ληστεία", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής επίσης πρότεινε τη δημιουργία Οργανισμού Προώθησης των αγροτικών προϊόντων, οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες με χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και μείωση του ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών προϊόντων.

    [03] Συνάντηση-συνεργασία Γεννηματά- Β. Παπανδρέου

    11/4/2003 1:50:00 μμ

    Νέο μήνυμα προς τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς και σε όσους αντιδρούν για το θέμα των χωματερών απηύθυνε την Παρασκευή το μεσημέρι η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, μετά από συνάντηση-συνεργασία με την υπερνομάρχη Αθηνών Φώφη Γεννηματα. Στη συνάντηση Παπανδρέου-Γεννηματά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το πράσινο, το κυκλοφοριακό, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

    Κοινός στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

    ''Αυτό το αίσχος για τη χώρα μας πρέπει να τελειώνει και θα τελειώσει", τόνισε η κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, μιας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Δεν μπορούμε πλέον να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Οι δήμαρχοι που αντιδρούν όπως ο δήμαρχος Κορωπίου είναι απ' αυτούς που εξακολουθουν να λειτουργούν και έχουν συναινέσει για πάρα πολλά χρόνια σε παράνομες χωματερές. Δεν καταλαβάίνω γιατί ο δήμαρχος Κορωπίου αντιδρά για τη νόμιμη αλλά συναινεί για την παράνομη χωματερή.

    Κοινός μας στόχος, τόνισε η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και έχουμε πολλά θέματα που πρέπει να κάνουμε, οπως είναι η αύξηση του πρασίνου, η βελτίωση της κυκλοφορίας και είναι απαραίτητο να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ μας.

    Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να αποκεντρώσει κάποια πράγματα και περιμένω τις προτάσεις που θα κάνει η κυρία Γεννηματά και ως υπερνομάρχης και ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

    Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι "το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό. Υπάρχει σαφέστατη πρόθεση του υπουργείου για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και εμείς ετοιμαζόμαστε ως υπερνομαρχία αφού συζητήσουμε με τα όργανα της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ να τις αναλάβουμε και στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τον πολίτη και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου".

    [04] Χανιά: Καταδίκη Αμερικανού για κακοποίηση και ληστεία

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2003 3:27:00 μμ

    Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της ελληνικής Δικαιοσύνης στον 19χρονο Αμερικανό αστυνομικό, που υπηρετεί στη Βάση Σούδας, Στήβεν Ρήθ. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ένοχο για τον ξυλοδαρμό και τη ληστεία σε βάρος της Χανιώτισσας Μίνας Κάλλου και του επέβαλε ποινή κάθειρξης δέκα ετών, αναγνωρίζοντας μόνο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς, όταν διέπραξε το αδίκημα, ήταν 18 ετών. Το δικαστήριο επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση στη Μίνα Κάλλου 30.000 ευρώ, ενώ ο καταδικασθείς έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Πενταμελές Εφετείο. Μέχρι τότε θα βρίσκεται στην Αμερικανική Βάση της Σούδας υπό περιοριστικούς όρους. Στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκε ο άλλος Αμερικανός, που μαζί με τον Ρήθ τέλεσαν τις αξιόποινες πράξεις.

    Ο Τζόσουα Βάσλερ έχει φύγει από τη Βάση Σούδας και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν κάτω από ποιες συνθήκες έφυγε, καθώς ήταν υπό περιορισμό.

    Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, οι Χανιώτες που βρίσκονταν στην αίθουσα για να στηρίξουν τη Μίνα Κάλλου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η ίδια δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, έπρεπε όμως, όπως είπε, στο εδώλιο να καθίσει και ο άλλος Αμερικανός. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η συνήγορός της Ρούλα Παυλαντωνέα.

    Ο Στήβεν Ρήθ υποστήριξε ότι, όταν τέλεσε τις πράξεις που κατηγορείται, ήταν μεθυσμένος και είπε στο δικαστήριο ότι δεν συμμετείχε στον ξυλοδαρμό της Μίνας Κάλλου, παρά μόνο στην αρπαγή της τσάντας της.

    Νωρίτερα, και πριν αρχίσει η δίκη, ζήτησε συγνώμη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Χανιώτισσα επιχειρηματία, που όμως, δεν την δέχθηκε.

    Το περιστατικό που είχε αναστατώσει την κοινή γνώμη των Χανίων, έχοντας πάρει πανελλήνιες διαστάσεις, σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα στις 2 Φεβρουαρίου 2002. Η Μίνα Κάλλου επέστρεφε στο σπίτι της στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όταν δέχθηκε την επίθεση των δυο Αμερικανών, που την χτύπησαν στο πρόσωπο και την λήστεψαν.

    [05] Τελικά αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών

    11/4/2003 12:44:00 μμ

    Μικρές αυξομειώσεις των δυνάμεων των φοιτητικών παρατάξεων σημειώθηκαν στις φετινές φοιτητικές εκλογές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι αυξομειώσεις αυτές όμως που σημειώθηκαν κατά τμήματα δεν στάθηκαν ικανές για αλλαγή του σκηνικού. Έτσι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διατήρησε για ακόμη μια χρονιά την πρωτιά της, ενώ αυξημένες εμφανίζονται και οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ. Σύμφωνα με τα κοινά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τέσσερις παρατάξεις (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ, Ένωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών και ΕΑΑΚ) στις φετινές εκλογές ψήφισαν 21.899 φοιτητές, έναντι 18.136 πέρυσι, αύξηση 20,75%. Από αυτά άκυρα ήταν τα 465 ψηφοδέλτια. Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια έλαβαν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ποσοστό 40,7%, έναντι 40,4% το 2002, ΠΑΣΠ 21,4% έναντι 20,1%, ΠΚΣ 14,2% έναντι 14,1%, Ένωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών 6,87% έναντι 5,82%, ΕΑΑΚ 6,1% έναντι 5,77% και λοιπά - λευκά 10,73% από 13,8% που ήταν το 2002.

    Τα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΠΚΣ έχουν ως εξής:

    ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 38,35% (41,8% το 2002) ΠΑΣΠ 20,85% (19,97%) ΠΚΣ 14,28% (14,85%) Ένωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών 5,15% (5,91%) ΕΑΑΚ 5,36% (5,85%) Αγωνιστικές Κινήσεις 2,14% (2,01%) Πρωτοβουλία Γένοβα 1,12% (0,85%) Δίκτυο 1,58% (0,95%) Αριστερά Σχήματα 0,79% (0,67%) και λοιπά 9,15% (5,6%)

    [06] Παπαντωνίου: Επικίνδυνη μία τουρκική εισβολή στο β. Ιράκ

    11/4/2003 12:17:00 μμ

    Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, την πιθανότητα εισβολής της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου. Επίσης, δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ αποτελεί την προϋπόθεση για να περάσει η χώρα σε μία δημοκρατική διακυβέρνηση. Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρέπει να μείνει εντός των συνόρων της. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    ''Ελληνικές εταιρείες θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ''

    Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, θα εργαστούμε ώστε οι ελληνικές εταιρείες να λάβουν μέρος των χρεών τους και να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Ο κ. Παπαντωνίου κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών της Ατυπης Συνάντησης των Γενικών Διευθυντών Εξοπλισμών των υπουργείων Αμυνας της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας είναι η προοπτική της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ενοποίησης στον τομέα της Αμυνας.

    [07] Συνέντευξη Α. Διαμαντοπούλου στους Financial Times

    11/4/2003 7:15:00 μμ

    Η στρατηγική απασχόλησης της Ε.Ε. αρχίζει να αποκτά νόημα, μετά από πεντέμισι χρόνια, υπογράμμισε με συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Financial Times, η Αννα Διαμαντοπούλου. Όπως αναφέρει η Ελληνίδα Επίτροπος, οι τελευταίες κατευθύνσεις απασχόλησης που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, συνάδουν για πρώτη φορά με τις κατευθύνσεις της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής. Παρόλα αυτά, όπως διαπίστωσε, μόνο πέντε κράτη μέλη, έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη μακροχρόνια ανεργία.

    ''Μόνο λίγοι, ακολουθούν κατανοητές, φιλικές προς την εργασία μεταρρυθμίσεις για φορολογικά οφέλη" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στις τελευταίες κατευθύνσεις απασχόλησης έκανε λόγο για 10 εντολές - δράσεις για την εξάλειψη της ανεργίας.

    Οι εντολές θεμελιώνουν περίπου 14 στόχους προς εφαρμογή σε όλη την Ε.Ε. και 57 συστάσεις που έχει επινοήσει η Επιτροπή για τα κράτη-μέλη.

    Όπως τονίζει, οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι και επαληθεύσιμοι.

    Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, έως το 2005 όλοι οι άνεργοι της Ε.Ε. πρέπει να έχουν ένα ''προσωπικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας'' πριν από τον τέταρτο μήνα ανεργίας.

    [08] Παπαντωνίου για ''ευρωστρατό''

    11/4/2003 5:15:00 μμ

    Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ξεπερνώντας εθνικές αναστολές και εγωισμούς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, κηρύσσοντας την Παρασκευή την έναρξη των εργασιών της Ατυπης Συνάντησης των Γενικών Διευθυντών Εξοπλισμών των υπουργείων Αμυνας των χωρών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Ρόδο. Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης εντός του 2003. "Το θέμα", όπως είπε, "έχει ολοκληρωθεί σε πολιτικό και εξοπλιστικό επίπεδο και στη Σύνοδο του Μαΐου θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό σκέλος". Τέλος, ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που προωθεί η Προεδρία και αφορά στην προοπτική της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

    [09] Οι Ούγγροι αποφασίζουν το Σάββατο για την ένταξη στην Ε.Ε.

    11/4/2003 4:23:00 μμ

    Μεγάλη αναμένεται να είναι η πλειοψηφία των "Ναι" κατά το δημοψήφισμα που διεξάγεται το Σάββατο στην Ουγγαρία και στο οποίο καλούνται οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την ένταξη της χώρας τους, την 1η Μαΐου 2004, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη Μάλτα και τη Σλοβενία - όπου στις 8 και 23 Μαρτίου αντίστοιχα έγιναν δημοψηφίσματα με θετική έκβαση - η Ουγγαρία αποτελεί την τρίτη από τις δέκα προς ένταξη χώρες, της οποίας οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ως προς την προσχώρησή της στην ΕΕ.

    Μεγάλη η υπεροχή του ''ναι'' δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων φέρουν μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και να αισιοδοξούν επίσης ως τα προσωπικά τους πλεονεκτήματα από αυτή.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του "Ναι" στο δημοψήφισμα αναμένεται να ξεπεράσει αρκετά το 60%, ενώ ανάλογα υψηλή αναμένεται να είναι η συμμετοχή και να κυμανθεί γύρω στο 70%.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι νομικά δεσμευτικό εάν το αποτέλεσμά του είναι έγκυρο, δηλαδή εάν τουλάχιστο ένα τέταρτο του συνόλου των ψηφοφόρων έχει ψηφίσει με ένα "Ναι" ή ένα "Όχι".

    Μόνο οι ακροδεξιοί κατά της ένταξης

    Υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ τάσσονται, επίσημα τουλάχιστον, και τα τέσσερα κόμματα της ουγγρικής Βουλής, τόσο τα δύο του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλιστικό και Ένωση Ελεύθερων Δημοκρατών, όσο και τα δύο συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ένωση Νεαρών Δημοκρατών και το Δημοκρατικό Φόρουμ.

    Σαφώς κατά της ένταξης στην ΕΕ τοποθετείται το εξωκοινοβουλευτικό ακροδεξιό Κόμμα της Αλήθειας και της Ζωής του διαβόητου δημαγωγού Ιστβαν Τσούρκα, που προειδοποιεί για "ξεπούλημα" ουγγρικής γης σε ξένες πολυεθνικές και στην απώλεια της δυνατότητας μιας εθνικής οικονομικής πολιτικής.

    Απαραίτητη η επανακαθιέρωση των αδειών εισόδου στη χώρα

    Ούγγροι παρατηρητές επισημαίνουν το γεγονός πως με την ένταξη της Ουγγαρίας στην ΕΕ τα σύνορά της μετατρέπονται σε εξωτερικά κοινοτικά σύνορα και θα είναι αναγκαία η επανακαθιέρωση των αδειών εισόδου με μερικές από τις γειτονικές της χώρες.

    Για το λόγο αυτό καθίσταται εξαιρετικά σημαντική η όσο το δυνατό γρηγορότερη ένταξη στην ΕΕ και των υποψηφίων χωρών, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κροατίας.

    [10] Ιδιαίτερης σημασίας η συνάντηση της 16ης Απριλίου

    11/4/2003 12:28:00 μμ

    Στη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνάντηση, που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της ''πρώην ΕΟΚ'' και της ''νυν ΕΕ'', εξελίσσεται το Ευρωπαΐκο Συμβούλιο Κορυφής της 16ης Απριλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των υποψηφίων χωρών της Ε.Ε.. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, την επομένη, 17 Απριλίου. Αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., ηγέτες των υποψηφίων χωρών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Επιτροπής Περιφερειών και ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, θα αρχίσουν να έρχονται σταδιακά από την Τρίτη, 15 Απριλίου, στην Αθήνα.

    Για το μέλλον της Ευρώπης

    Εκτός απ'αυτούς θα έρθουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 40 ευρωπαϊκών χωρών και δεκάδες εμπειρογνώμονες και περίπου 2.000 εκπρόσωποι Τύπου και τεχνικοί απο περισσότερες απο 45 χώρες.

    Για τις μετακινήσεις όλων αυτών θα χρησιμοποιηθούν 200 λιμουζίνες, 25-30 πούλμαν, ενώ την ασφάλεια και την ομαλή διακίνησή τους θα την εξασφαλίσουν περισσότεροι απο 10.000 αστυνομικοί, πολλοί απ'αυτούς απο άλλες πόλεις της Ελλάδος.

    Επίσης, η έλευση των κκ Κόφιν Ανάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χαβιέ Σολάνα μετατρέπει μια εθιμοτυπική εκδήλωση όπως αρχικά είχε θεωρηθεί, όχι απλώς σε ''ημέρα εορτής'' αλλά σε μια ουσιαστικότατη για το μέλλον της Ευρώπης υπόθεση.

    Θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και η ''επόμενη μέρα'', το Κυπριακό και άλλα διεθνή θέματα, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής των ηγετών των κρατών-μελών και των υποψηφίων χωρών, ενώ γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η ''εκδήλωση'', δεδομένου ότι προγραμματίζονται δεκάδες διμερείς επαφές.

    Εξυπακούεται ότι η διασφάλιση των καταλλήλων συνθηκών και προϋποθέσεων ομαλής διεξαγωγής, τόσο της εκδήλωσης για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 υποψηφίων χωρών, όσο και της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, απαιτεί πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' στις αστυνομικές αρχές κλπ.

    Τέλος, από τις αρχές της εβδομάδας τα φώτα στα γραφεία του Υπουργείου Εξωτερικών κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ στο Γραφείο Προεδρίας εργάζονται ακόμα και μετά τις 4 τα μεσάνυχτα.

    [11] Επιδοτήσεις για μια ηλεκτρονική Ευρώπη

    11/4/2003 7:49:00 μμ

    Παρουσία των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησε την Παρασκευή, στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης διήμερο συμπόσιο με θέμα "προς μία κοινωνία της πληροφορίας στην Ευρώπη για όλους τους πολίτες". Όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ για την εξοικείωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες, ενώ αναμένεται να αναδειχθούν οι πολιτικές που θα ενισχύσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την ηλεκτρονική Ευρώπη.

    [12] Δολοφονία Βρανόπουλου: Ο ''Β1'' έδειξε Κουφοντίνα-Ξηρό

    11/4/2003 3:43:00 μμ

    Ενώπιος ενωπίω με τους κατηγορουμένους βρέθηκε ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία Β1, που αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως τον άνθρωπο που πυροβόλησε τον πρώην διοικητή της Εθνικής και με πιθανότητα 90% τον Σάββα Ξηρό. Από την πλευρά του, η συνήγορος του Κουφοντίνα χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον μάρτυρα. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασής του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αν αποδοκιμάζει τη δολοφονία Βρανόπουλου, προκαλώντας την αντίδραση του συνηγόρου του κατηγορουμένου Γιάννη Ραχιώτη. Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσουν οι μάρτυρες για τη βομβιστική επίθεση σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού "Μega", αλλά και αυτήν κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

    Ο Σ. Ξηρός ήταν ο οδηγός της μηχανής, με την οποία διέφυγαν

    Λίγο πριν εμφανιστεί στο δικαστήριο ο Β1, ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού κ. Αγιοστρατίτης ανακοίνωσε ότι ο μάρτυρας ονομάζεται Γιώργος Τσερνόγλου και επισήμανε ότι έχει δώσει δύο προανακριτικές καταθέσεις με τα πλήρη στοιχεία του μετά τη δολοφονία Βρανόπουλου, ενώ όταν κλήθηκε από τον εφέτη ανακριτή ζήτησε προστασία και έλαβε τον κωδικό Β1.

    Ο κ. Τσερνόγλου αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ως τον άνθρωπο που πυροβόλησε τον πρώην διοικητή της Εθνικής και με πιθανότητα 90% τον Σάββα Ξηρό, ως τον οδηγό της μηχανής, στην οποία επιβιβάστηκε ο εκτελεστής και έφυγαν προς την πλευρά του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο Κολωνάκι.

    Όπως είπε ο κ. Τσερνόγλου βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό με τη μηχανή του και ακολούθησε τους δύο δράστες μέχρι μία πάροδο κοντά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου είδε τον Κουφοντίνα, ο οποίος του έκανε ένα νεύμα, που σήμαινε αν συμβαίνει κάτι.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τότε έκανε αναστροφή και πήγε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, όπου μετά από λίγο και αφού είχε ανακοινωθεί ότι η δολοφονία ήταν ενέργεια της ''17 Νοέμβρη'', έσπευσε εκεί η αντιτρομοκρατική.

    Αντιπαράθεση Προέδρου-Ραχιώτη

    Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα Γιώργου Τσερνόγλου (Β1) ο πρόεδρος ζήτησε από τον Γιωτόπουλο να απαντήσει αν αποδοκιμάζει τη δολοφονία Βρανόπουλου ως πράξη βίας. Αμεση ήταν η αντίδραση του συνηγόρου του Γιάννη Ραχιώτη, που επισήμανε ότι ο εντολέας του καλείται να απαντήσει για τη γνώμη του και όχι για την ουσία της κατηγορίας.

    - Γιωτόπουλος: Ασφαλώς. Διαφωνώ πλήρως με τις πράξεις βίας. Είναι η πέμπτη ή έκτη φορά που μου γίνεται η ίδια ερώτηση.

    - Ραχιώτης: Η ηθική αυτουργία κύριε Πρόεδρε είναι πράξη. Δεν μπορεί να ρωτάται ο κατηγορούμενος τη γνώμη του.

    - Πρόεδρος: Ξέρω πολύ καλά τι ρωτάω. Ενας ηθικός αυτουργός ποτέ δεν θα είχε αποδοκιμάσει την πράξη του. Οχι μόνο δεν έχει υπόψιν του την ηθική απαξία της πράξης, αλλά δίνει και εντολή για την εκτέλεσή της.

    - Ραχιώτης: Γίνεται μια προσπάθεια να συζητηθεί η γνώμη του κατηγορουμένου και όχι η πράξη για την οποία κατηγορείται.

    - Γιωτόπουλος: Κύριε πρόεδρε είμαι εδώ γιατί με κατηγορεί ένα βούλευμα ότι είμαι αρχηγός μιας οργάνωσης που λέγεται εγκληματική. Είμαι υποχρεωμένος να αντικρούσω το βούλευμα. Θα το αντικρούσω μέσα από τους παραλογισμούς και τις αντιφάσεις του.

    [13] Γερμανία: Αίσιο τέλος σε ομηρεία λεωφορείου

    11/4/2003 4:30:00 μμ

    Αίσιο τέλος είχε η κατάληψη λεωφορείου στο Βερολίνο, όταν στις 15.30 ώρα Ελλάδας οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο και απελευθέρωσαν τους δύο ομήρους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ο δράστης τραυματίστηκε, ενώ οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους. Το λεωφορείο είχε σταματήσει στη συνοικία Σένεμπεργκ του δυτικού Βερολίνου και επί πολλές ώρες ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο ένοπλος διαπραγματευόταν με τους αστυνομικούς.

    Αγνωστος ο αριθμός των δραστών

    Σύμφωνα με την αστυνομία, επί μία ώρα το λεωφορείο περιφερόταν στους δρόμους του Βερολίνου πριν ακινητοποιηθεί.

    Ο δράστης κατέλαβε το λεωφορείο στη συνοικία Στεγκλίτς του νοτίου Βερολίνου, όπου προηγουμένως λήστεψε υποκατάστημα της Commerzbank, της τέταρτης μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Γερμανίας.

    Εκπρόσωπος της τράπεζας στη Φραγκφούρτη επιβεβαίωσε τη ληστεία στο υποκατάστημά της, αλλά δεν ανέφερε το ύψος του ποσού που αφαιρέθηκε ούτε τον αριθμό των δραστών.

    [14] Νεκρός Ιταλός στο Αφγανιστάν

    11/4/2003 6:11:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Το άψυχο σώμα ενός Ιταλού ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη από ομάδα Ταλιμπάν, βρέθηκε στο Αφγανιστάν, ενώ η ιταλική πρεσβεία στην Καμπούλ δήλωσε ότι έχει άγνοια για το γεγονός. Δύο Ταλιμπάν, αφού σταμάτησαν το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Ιταλός, τον σκότωσαν, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της επαρχίας Ζαμπούλ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το θύμα ήταν τουρίστας. Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις εναντίον ξένων στο Αφγανιστάν έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

    [15] Σεισμός στο Τορίνο

    11/4/2003 4:38:00 μμ

    Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή Αλεσάντρια ανατολικά του Τορίνου στη βορειοδυτική Ιταλία, ανακοινώθηκε από το εθνικό ινστιτούτο Γεωφυσικής. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα, ή ζημιές.

    [16] Χάος στη Βαγδάτη - ''Επεσε'' και η Μοσούλη

    11/4/2003 7:22:00 μμ

    Κάθε μέρα που περνά, η Βαγδάτη βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην αναρχία. Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να λάβει σύντομα τέλος. Μετά τη Βαγδάτη και το Κιρκούκ, η Μοσούλη, η μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ στο Βορρά και πρωτεύουσα του πετρελαίου, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών. Η πόλη έπεσε αμαχητί καθώς ολόκληρο το 5ο σώμα τού ιρακινού στρατού που είχε αναλάβει την υπεράσπισή της παραδόθηκε. Ακολούθησαν σκηνές παρόμοιες με εκείνες στην ιρακινή πρωτεύουσα: πανηγυρισμοί, λεηλασίες και αποκαθήλωση του σανταμικού καθεστώτος. Ομως, η παρουσία Κούρδων στη Μοσούλη και το Κιρκούκ, κινητοποίησε τα στρατιωτικά αντανακλαστικά της Αγκυρας.

    Αποχώρηση των Κούρδων από Κιρκούκ-Μοσούλη

    Μετά το Κιρκούκ και η Μοσούλη πέρασε υπό τον έλεγχο των Αμερικανών όπου παραδόθηκε το 5ο Σώμα του ιρακινού στρατού. Αμέσως μετά την κατάληψη των δύο πόλεων, οι Κούρδοι μαχητές, κατόπιν εντολής των ηγετών τους, αποχώρησαν από τις δυο πόλεις για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση με την Τουρκία. Η Τουρκία αναμένεται να εγκαταστήσει στρατιωτικούς παρατηρητές και στις δύο πόλεις. Την αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών επιβεβαίωσε στην Τουρκία και η αμερικανική διοίκηση. Παράλληλα άρχισε η επιχείρηση για τον αμερικανικό έλεγχο των μεγαλύτερων ιρακινών πετρελαιοπηγών.

    Νωρίτερα ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπάνι δήλωσε στο CNN ότι οι κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν στο Κιρκούκ για να διασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές από πιθανές πράξεις δολιοφθοράς των υποχωρούντων ιρακινών στρατιωτών.

    Οι Κούρδοι αποχώρησαν αμέσως μετά την άφιξη του κύριου όγκου των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες έφτασαν σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Μουσούλης.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες, της 173ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους που οδηγούν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κιρκούκ σε μία επιχείρηση που έχει ως στόχο να τις ελέγξουν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ.

    Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν δύο παιδιά στην Νασιρίγια

    Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν κατά λάθος δύο παιδιά σήμερα το πρωί στην Νασιρίγια όταν ο οδηγός μικρού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν αγνόησε διαταγή τους να σταματήσει. Ο στρατιωτικός διοικητής Τζέι Ντελαρόσα δήλωσε ότι άλλοι εννιά επιβάτες στο μικρό λεωφορείο τραυματίστηκαν από τα πυρά.

    "Οι πεζοναύτες ανέλαβαν δράση για να προστατευθούν καθώς πίστεψαν ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας" υποστήριξε ο Ντελαρόσα στο Ρόιτερ, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες περιθάλπονται ήδη από τους πεζοναύτες. "Ήταν ένα λυπηρό λάθος" τόνισε.

    Συνεχίζεται το χάος σε Βαγδάτη και Βασόρα

    Στη Βαγδάτη επικρατεί χάος, καθώς οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και επιδίδονται σε σειρά λεηλασιών.

    Ιρακινοί καταστηματάρχες στο κέντρο της Βαγδάτης άνοιξαν πυρ το πρωί της Παρασκευής εναντίον κατοίκων, που επιχειρούσαν να λεηλατήσουν τα καταστήματά τους, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ομάδες ενόπλων αφαίρεσαν από το νοσοκομείο Αλ Κίντι, από ηλεκτρικές πρίζες έως ιατρικό εξοπλισμό και κρεβάτια. Οι πόρτες των νοσοκομείων είναι κλειστές και ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την τάξη και τον νόμο στη πόλη.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αμφιβάλλει κατά πόσο υπάρχουν νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στην Βαγδάτη λόγω του χάους και της αναρχίας που επικρατεί στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Από τις λεηλασίες δεν γλίτωσε ούτε το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης, του οποίου τα γραφεία έχουν ολοκληρωτικά λεηλατηθεί. Αγγεία και ορισμένα αγάλματα έχουν σπάσει και άλλα έχουν ανατραπεί, ενώ τα ξύλινα ταμεία του μουσείου έχουν αδειάσει και βρίσκονται σκορπισμένα στο πάτωμα.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατέλαβαν σήμερα το κτίριο όπου στεγάζεται η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Στη διάρκεια της νύχτας, ένοπλοι Ιρακινοί Σιίτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ομάδας των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν στις ανατολικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπως ανέφεραν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με απεσταλμένο του Ρόιτερ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ακούγονταν σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών, για περισσότερο από μία ώρα.

    Στη Βασόρα, ο εκπρόσωπος των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Κρις Βέρνον παραδέχθηκε ότι οι λεηλασίες και οι ληστείες στις περιοχές που έχουν καταλάβει από τα ιρακινά στρατεύματα οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις καθιστούν αδύνατη την αποστολή τροφίμων, νερού και φαρμάκων από τις υπηρεσίες αρωγής προς τα άτομα που έχουν ανάγκη.

    Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία της διατήρησης της τάξης απειλεί τις προσπάθειές για αποστολή βοήθειας που απελπισμένα ζητούν οι Ιρακινοί.

    Τέλος, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 136 άνδρες των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την έναρξη των επιχειρήσεων. Οι 105 είναι Αμερικανοί και 31 Βρετανοί. Επτά Αμερικανοί έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Ιρακινούς και άλλοι 11 θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ δεν υπάρχουν αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι από την πλευρά των Βρετανών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

    [17] Κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ θέλουν Βερολίνο- Μόσχα

    11/4/2003 7:41:00 μμ

    Την ανάγκη διευθέτησης της ιρακινής κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υπογράμμισαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. "Οι χώρες μας πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τη σταθερότητα του συστήματος του διεθνούς δικαίου που στηρίζεται στον κυρίαρχο ρόλο του ΟΗΕ", είπε ο Ρώσος πρόεδρος και χαιρέτισε την πτώση του καθεστώτος Χουσείν, επικρίνοντας ταυτόχρονα τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό. "Δεν θα υπερασπιστούμε τον Σαντάμ. Ωστόσο, το Ιράκ δεν έπρεπε να πέσει με τη στρατιωτική βία" είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε" Με δεδομένο ότι το 80% των χωρών του κόσμου είναι στην ίδια περίπτωση με το Ιράκ, θα κάνουμε πόλεμο σε όλους;" Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εντός των επόμενων ωρών και η τριμερής συνάντηση Σιράκ, Πούτιν, Σρέντερ.

    Γαλλία-Ρωσία-Γερμανία ρίχνουν τους τόνους

    Νωρίτερα, Πούτιν και Σρέντερ, υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες απειλές στο μέλλον.

    Οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ , οι οποίοι ηγήθηκαν των χωρών που αντιτάχθηκαν στην αμερικανοβρετανική επιχείρηση, αναμένεται να αναζητήσουν από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θα πείσουν τον Τζορτζ Μπους να μην αγνοήσει και τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, καταγράφεται και από τις τρεις πλευρές ένα πιο συμφιλιωτικό κλίμα σε σχέση με την Ουάσινγκτον.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς, πρότεινε στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες ''να διαγράψουν τμήμα ή το σύνολο του έναντί τους χρέους του Ιράκ'', προσθέτοντας ότι αυτό το χρέος προέρχεται από τα χρήματα που η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία ''είχαν δανείσει στον Σαντάμ Χουσεΐν για να αγοράσει όπλα, μέσα καταστολής και να οικοδομήσει παλάτια''.

    Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι η συνάντηση κορυφής της Πετρούπολης δίνει μία ''ευκαιρία στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ για να υπενθυμίσει τις αξίες και τις αρχές των δημοκρατιών μας και την προσήλωσή τους στο δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ''.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και ο Γερμανός ομόλογός του Γιόσκα Φίσερ επανέλαβαν ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των εξελίξεων στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [18] Περιοδεία Στρο στις χώρες του Κόλπου

    11/4/2003 7:31:00 μμ

    Με τον Αμερικανό στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, τον επικεφαλής της προσωρινής αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ, θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κουβέιτ, ο Τζακ Στρο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, προανήγγειλε την περιοδεία του στις χώρες γύρω από τη φλεγόμενη περιοχή, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίσει ούτε το πότε αλλά ούτε και τη σειρά με την οποία θα επισκεφθεί το Μπαχρέιν, τη Σ. Αραβία και το Κατάρ. Πιθανότερη ημερομηνία αναχώρησης, θεωρείται η Κυριακή, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές την Τετάρτη και Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

    Μαζί του θα ταξιδέψει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπράιεν, ο οποίος θα μεταβεί στη Συρία και το Ιράν.

    Σύμφωνα με τις χθεσινές του δηλώσεις, Βρετανία και ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοση νέων αποφάσεων από τον ΟΗΕ για την επιβεβαίωση των ιρακινών συνόρων, τη διασφάλιση ταχείας ανθρωπιστικής αρωγής και την εγκαθίδρυση μιας μεταπολεμικής διοίκησης.

    ''Υποστηρίζουμε τον έγκαιρο σχηματισμό μιας ιρακινής προσωρινής αρχής, η οποία σταδιακά θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα'', είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το Ιράκ θα πρέπει να κυβερνηθεί από τον ίδιο τον ιρακινό λαό.

    [19] Σκοτώθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν

    11/4/2003 5:01:00 μμ

    Οι αεροπορικές επιδρομές των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων βρήκαν τον στόχο τους. Ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν αλ-Τικρίτι που ήταν αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μουχαμπαράτ, σκοτώθηκε την Παρασκευή μετά τον βομβαρδισμό της κατοικίας του στην πόλη Ραμαντίν, 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    Τα αεροσκάφη έριξαν έξι βόμβες JDAM σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσουν πλήρως το καθεστώτος Χουσεΐν, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανών δυνάμεων στο Κατάρ.

    Τον θάνατό του επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στην οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Κάιρο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της, στις 5 Μαρτίου ο Μπαρζάν αλ Τικρίτι είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα στη Τζαντρίγια, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Μετά την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στην ιρακινή πρωτεύουσα έφυγε από εκεί και πήγε στη κτήμα του στο Ραμαντί, σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων. ''Η οικογένειά του, που ζει στην Ευρώπη, μου είπε ότι σκοτώθηκε ως μάρτυρας σήμερα το πρωί'', πρόσθεσε.

    [20] Ιράν: Επίθεση κατά του Ισλάμ ο πόλεμος στο Ιράκ

    11/4/2003 2:50:00 μμ

    Ως επίθεση κατά του Ισλάμ, θεωρεί το Ιράν τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κατά του Ιράκ και προειδοποίησε την ιρακινή αντιπολίτευση να μην συνεργαστεί με τις ξένες δυνάμεις. Ωστόσο, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι Ιρανοί είναι ικανοποιημένοι από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που όπως υποστήριξε, ήταν ένας ανελέητος δικτάτορας.

    ''Ιστορικός εξευτελισμός'' η αμερικανική διοίκηση του Ιράκ

    Ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης θεωρεί επίθεση κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τοποθετηθεί ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, ως επικεφαλής της προσωρινής αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ.

    ''Οι Ιρακινοί δεν ξέφυγαν από τη δικτατορία του Σαντάμ για να πέσουν στο ζυγό μιας ακόμη μεγαλύτερης δικτατορίας ενός Αμερικανού'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε την ιρακινή αντιπολίτευση να μη διαπράξει έναν "ιστορικό εξευτελισμό" συνεργαζόμενη με τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις και τους συνέστησε να μην αφήσουν να δημιουργηθεί μία χαοτική κατάσταση, που θα δώσει πρόσχημα στις ξένες δυνάμεις να εγκατασταθούν στο Ιράκ.

    "Δεν πρέπει ούτε να εκστασιάζονται μπροστά στην αμερικανική στρατιωτική νίκη, ούτε να τρομοκρατούνται από αυτήν. Οι Ιρακινοί επιζητούν την ελευθερία και μια κυβέρνηση με βάση τα εθνικά και θρησκευτικά ιδεώδή τους", κατέληξε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.

    [21] Περλ: ''Ο ΟΗΕ θα καταβυθιστεί μαζί με το καθεστώς Χουσεΐν''

    11/4/2003 11:52:00 πμ

    Τα Ηνωμένα Έθνη ''θα καταβυθιστούν'' μαζί με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ακόμη και αν είναι πιθανόν ότι ''ο ΟΗΕ δεν θα εξαφανισθεί πλήρως'', θεωρεί ο πρώην σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου. ''Η κυριαρχία του τρόμου του Σαντάμ Χουσεΐν τερματίζεται. Η μπααθική του κυβέρνηση ωστόσο δεν θα καταβυθιστεί μόνη της. Κατά ειρωνικό τρόπο, μαζί της θα καταβυθιστούν και τα Ηνωμένα Έθνη'', λέει ο Ρίτσαρντ Περλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Figaro. ''Είναι πιθανόν ο ΟΗΕ να μην εξαφανισθεί τελείως'', προσθέτει.

    Επικρίνοντας σφοδρά τις χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο στο Ιράκ ο Ρίτσαρντ Περλ δηλώνει: ''Εάν μία πολιτική είναι ορθή όταν την εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, πώς μπορεί να είναι εσφαλμένη απλά και μόνο επειδή η κομμουνιστική Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία και μία πληθώρα δικτατοριών δεύτερης κατηγορίας αρνούνται να την εγκρίνουν;''.

    ''Τα πιο επικίνδυνα κράτη είναι τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής, χημικά και πυρηνικά όπλα. Το Ιράκ ανήκε στα κράτη αυτά, αλλά υπάρχουν και άλλα'', προειδοποιεί.

    ''Η χρόνια ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσει σε εφαρμογή τις δικές του αποφάσεις, όπως αποδεικνύει η περίπτωση του Ιράκ, είναι προφανής: απλώς ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή του'', λέει ο Ρίτσαρντ Πέρλ.

    [22] Τσοχατζόπουλος: Πτώση των τιμών του πετρελαίου

    11/4/2003 11:54:00 πμ

    Την εκτίμηση ότι στο β' εξάμηνο και στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα υπάρξει μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου εξέφρασε ο υπουργός ανάπτυξης μιλώντας σε ημερίδα με θέμα "Πετρέλαιο και Οικονομία, Διεθνείς Εξελίξεις και Επιπτώσεις τους στην Ελληνική Αγορά". Τεκμηριώνοντας αυτή την άποψη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η νέα κατοχική δύναμη στο Ιράκ είναι υποχρεωμένη να τροφοδοτήσει την παγκόσμια αγορά με αποθέματα πετρελαίου. "Εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου θα υπάρξει αφθονία και οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν καθοδικά", ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ότι πλέον θα εισέλθουμε μια περίοδο που θα ισοφαριστούν οι απώλειες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

    Στέρεες βάσεις για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης

    Ο υπουργός παράλληλα εξήρε τη λειτουργία του ελληνικού εμπορικού παραγωγικού δυναμικού στο χώρο της αγοράς πετρελαίου, το οποίο, όπως τόνισε, λειτούργησε άψογα στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς του πετρελαίου. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, αποδεικνύει, ότι οι όροι της πετρελαϊκής αγοράς στη χώρα μας είναι αποτελεσματικοί και σωστοί αποτελώντας παράλληλα τη στέρεη βάση για να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας καθ'όλη τη διάρκεια της δεκαετίας.

    "Στην Ελλάδα καταφέραμε να έχουμε το φθηνότερο πετρέλαιο, τις φθηνότερες βενζίνες, χωρίς όμως να μειωθεί κερδοφορία των επιχειρήσεων", σημείωσε ο υπουργός.

    Ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας για να διατηρηθεί η Ελλάδα σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, επανέλαβε ο υπουργός, περνάει και μέσα από τη διασύνδεση της με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, τραπεζών, επικοινωνιών κ.ά.

    [23] Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την Α' Εθνική

    11/4/2003 12:09:00 μμ

    Σημαντικά παιχνίδια, που ίσως προκαλέσουν ανακατατάξεις στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας. Από τα παιχνίδια αυτά ξεχωρίζει ο αγώνας μεταξύ του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού, που ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για την έκβαση του πρωταθλήματος. Ο Πανιώνιος θέλει τη νίκη για να συνεχίσει την εντυπωσιακή φετινή του πορεία και να κάνει ένα καθοριστικό βήμα για τη συμμετοχή στο Kύπελλο UEFA της επομένης περιόδου.

    Οι παράγοντες της ομάδας της Νέας Σμύρνης ζήτησαν τη συμπαράσταση των φιλάθλων, ενώ ο τεχνικός, Μπουμπένκο, θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα ατού του Ολυμπιακού στην προσπάθεια για την κατάκτηση της μεγάλης νίκης. Από την άλλη πλευρά ο Ολεγκ Προτάσοφ ζήτησε από τους παίκτες του να μην έχουν στο μυαλό τους το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και να επικεντρωθούν στον αγώνα της Νέας Σμύρνης.

    Όσον αφορά στην 11αδα του αγώνα, ο Προτάσοφ φάνηκε να έχει καταλήξει στους 11 που θα ξεκινήσουν στη Νέα Σμύρνη.

    Οι 11άδα του Ολυμπιακού: Κατεργιαννάκης, Κωστούλας, Βενετίδης, Αντζας, Αμανατίδης, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι και Οφορίκουε θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι πρώτοι που θα αγωνιστούν κόντρα στον Πανιώνιο, ενώ αρκετές ελπίδες ν αγωνιστούν (μάλλον ως αλλαγές) έχουν οι Ανατολάκης, Ζε Ελίας, Χούτος και Μαυρογενίδης.

    Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκός, θα υποδεχθεί στην Πάτρα, λόγω της τιμωρίας του, τη Ξάνθη και δεν σκέφτεται κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης, αφού μόνο έτσι θα διατηρήσει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό (ή θα την αυξήσει σε περίπτωση απωλειών των ''ερυθρολεύκων'' στη Νέα Σμύρνη) και θα συνεχίσει να στοχεύει στην κατάκτηση του τίτλου.

    Η ΑΕΚ παίζει στην έδρα της με τον Ηρακλή και θέλει να εξασφαλίσει την τρίτη θέση και της συμμετοχή στο τσάμπιονς λιγκ.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στα Τρίκαλα, μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη.

    Ο "δικέφαλος του Βορρά", παρά τα όσα προβλήματα θέλει τη νίκη απέναντι στον συμπολίτη, αφενός για να διατηρηθεί σε τροχιά UEFA και αφετέρου για το γόητρο που προσφέρουν οι τρεις βαθμοί σε ανάλογες αναμετρήσεις. Το ανάλογο ισχύει και για την ομάδα του Φοιρού που θα παραταχτεί με την ψυχολογία στα ύψη μετά την κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος στο Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στο Αιγάλεω.

    Στον Κορυδαλλό ο Ιωνικός παίζει τους κόπους μιας χρονιάς κόντρα στην Προοδευτική που θέλει τη νίκη για να αισθάνεται ακόμα πιο ασφαλής, ενώ η Καλλιθέα θέλει οπωσδήποτε τη νίκη κόντρα στα Γιάννενα στο ματς που θα φιλοξενηθεί στην Κοζάνη.

    Ο Ακράτητος φιλοξενεί στα Ανω Λιόσια την Παναχαϊκή.

    Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:00 (Νίκαιας) Προοδευτική-Ιωνικός (ALPHA) 17:00 (Κοζάνης) Γιάννινα-Καλλιθέα (ALPHA) 17:00 (Ανω Λιοσίων) Ακράτητος-Παναχαϊκή (Supersport)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    17:45 (Τρικάλων) ΠΑΟΚ-Αρης (ALPHA) 17:45 (Νέας Σμύρνης) Πανιώνιος-Ολυμπιακός (ALPHA) 19:00 (Αιγάλεω) Αιγάλεω-ΟΦΗ (Supesport) 20:00 (Νίκος Γκούμας) ΑΕΚ-Ηρακλής (ALPHA) 20:00 (Παναχαϊκής) Παναθηναϊκός-Ξάνθη (ALPHA)

    Βαθμολογία (25ης ημέρας):

    Παναθηναϊκός 58 Ολυμπιακός 57 ΑΕΚ 53 Πανιώνιος 48 ΠΑΟΚ 43 Αρης 42 Ηρακλής 40 ΟΦΗ 35 Ξάνθη 32 Αιγάλεω 27 Προοδευτική 25 Καλλιθέα 23 Ιωνικός 20 Ακράτητος 19 ΠΑΣ Γιάννινα 19 Παναχαϊκή 8

    [24] Πέθανε ο Ν. Καρυπίδης, Ολυμπιονίκης της Eλευθέρας Πάλης

    11/4/2003 3:00:00 μμ

    Η αθλητική οικογένεια της πάλης, έχασε ένα επίλεκτο μέλος της. Ο Νίκος Καρυπίδης, 4ος Ολυμπιονίκης της Ελευθέρας Πάλης στη θρυλική Ολυμπιάδα του Μεξικού (1968) στην κατηγορία των 63 κιλών, έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Η κηδεία του Νίκου Καρυπίδη, θα γίνει αύριο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου (17.00), στη γενέτειρά του, Αναγέννηση Σερρών.

    [25] Και νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας

    11/4/2003 5:45:00 μμ

    Εννέα αλλοδαποί νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Σαγκάης με άτυπη πνευμονία, ανακοίνωσε το αμερικανικό προξενείο στο οικονομικό αυτό κέντρο της Κίνας. Στους ασθενείς περιλαμβάνονται και δύο Αμερικανοί που περιθάλπονται στο Νοσοκομείο Πνευμονικών Νοσημάτων της Σαγκάης, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με το αμερικανικό προξενείο της πόλης. Δύο Βρετανοί (που όμως διαπιστώθηκε πως δεν πάσχουν από τη νόσο) και τουλάχιστον ένας Γερμανός ήταν στον ίδιο θάλαμο, αλλά ακόμη δεν έγινε σαφές εάν οι Βρετανοί περιλαμβάνονται στους εννέα αλλοδαπούς. Στην Σιγκαπούρη επτά νέα κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα Παρασκευή, ενώ μία Ινδή, μέλος του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου, νοσηλεύεται καθώς παρουσιάζει συμπτώματα που κρίθηκαν ως ύποπτα. Με τα τελευταία περιστατικά, τα κρούσματα από την άτυπη πνευμονία έφθασαν στην Σιγκαπούρη τα 140, συμπεριλαμβανομένων τριών ατόμων κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη ασθένεια στη χώρα αυτή.

    Αυξάνουν οι θάνατοι από τη νόσο στην Ασία

    Η Σαγκάη έχει ήδη επιβεβαιώσει ένα κρούσμα του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

    Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο φονικός ιός που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα έχει προσβάλλει 61 επιπλέον άτομα στο έδαφος της, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας σε 1.059.

    Δύο ακόμη ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων από τη νόσο σε 32, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Τουλάχιστον 3.000 άτομα σε όλον τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 114 έχουν πεθάνει.

    Το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προωτοεμφανίστηκε σε επαρχία της νότιας Κίνας έπληξε το Χονγκ Κονγκ το Μάρτιο και εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες από τους ταξιδιώτες των αεροπορικών εταιριών.

    Απαγόρευσε η Κίνα τα ταξίδια προς Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη

    Να διακόψουν όλα τα οργανωμένα ταξίδια προς τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη ζήτησε την παρασκευή η Κίνα από τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας, εξαιτίας της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Την απόφαση πήρε ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Κίνας μετά την κήρυξη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των χωρών αυτών ως περιοχών που έχουν μολυνθεί με τον ιό της θανατηφόρας αυτής νόσου, συμπλήρωσε το πρακτορείο.

    Σε καραντίνα το πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου στη Σιγκαπούρη

    Την ίδια ώρα οι σε καραντίνα έθεσαν οι Αρχές της Σιγκαπούρης το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου "Superstar Virgo" διότι υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, αλλά, σύμφωνα με ανακοίνωση, κανένας επιβάτης δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

    Οι λιμενικές αρχές της Σιγκαπούρης δήλωσαν ότι ένα μέλος του πληρώματος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης στις 9 Απριλίου, κατά τον κατάπλου του πλοίου, που προερχόταν από το Πουκέ της Ταϊλάνδης με 625 επιβάτες. Το πλοίο απέπλευσε και πάλι την ίδια μέρα με 814 επιβάτες αλλά επέστρεψε στη Σιγκαπούρη την Παρασκευή.

    [26] Υπεραιωνόβια παντρεύτηκε 86χρονο

    11/4/2003 2:14:00 μμ

    Ύστερα από 57 χρόνια συμβίωσης, δύο Χιλιανοί, η Ισιντόρα Οχέντα, 107 ετών και ο Όσκαρ Μαρτίνεζ, 86 ετών, αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στο Σαντιάγο, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες. Λίγο βαρήκοη από τα γηρατειά, η νύφη καθυστέρησε ν' απαντήσει στο ληξίαρχο όταν τη ρώτησε αν θέλει για σύζυγό της τον Όσκαρ Μαρτίνεζ. Όταν όμως είπε το μεγάλο ναι, η φωνή της ήταν τόσο δυνατή και τόσο ευκρινής που οι καλεσμένοι εντυπωσιάστηκαν. Είναι ο δεύτερος γάμος και για τους δύο. Οι νεόνυμφοι γνωρίστηκαν σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους καθώς και οι δύο ήταν σε χηρεία, τη δεκαετία του '40 του περασμένου αιώνα όταν εκείνη ήταν στα πενήντα της και ο γαμπρός μόλις στα 29 του. Να ζήσουν!

    ''Πρέπει να παντρευτούμε όπως θέλει ο Θεός, είναι αμαρτία να ζούμε έτσι'', δήλωσε η υπεραιωνόβια νύφη στο τέλος της τελετής του πολιτικού γάμου που έγινε στα γραφεία της κοινότητας Λα Φλορίντα, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Ελ Μερκούριο''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 April 2003 - 16:55:55 UTC