Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη ενόψει της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης
  • [02] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ι. Μαγκριώτης
  • [03] Ευθύνες στον Ντενκτάς επιρρίπτει αμερικανικό ψήφισμα
  • [04] Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες του Ελ. Βενιζέλου
  • [05] Νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες
  • [06] Στάση εργασίας των γιατρών του ΙΚΑ
  • [07] ''Αδικία η δολοφονία του πατέρα μου''
  • [08] Αμφιβολίες μάρτυρα
  • [09] Στη Χάγη ο Νάσερ Όριτς
  • [10] ''Αμαχητί'' έπεσε η Μοσούλη-Χάος στη Βαγδάτη
  • [11] Τριμερής διάσκεψη στη Ρωσία για το Ιράκ
  • [12] Πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ η τάξη στο Ιράκ
  • [13] ''Εξυπνες βόμβες'' εναντίον του σπιτιού του αδελφού του Σαντάμ
  • [14] Εγκαταλείπει την έδρα του ΟΗΕ ο Ιρακινός πρέσβης
  • [15] Πάουελ: Δεν έχουμε κατάλογο χωρών, όπου θα επιτεθούμε
  • [16] Βανδαλισμοί στην ιρακινή πρεσβεία στο Ιράν
  • [17] Υπέρ της στρατιωτικής δράσης η πλειοψηφία των Αμερικανών
  • [18] Προς τη Μοσούλη Αμερικανοί και Κούρδοι
  • [19] Ευρωλίγκα: Το πανόραμα των αγώνων
  • [20] UEFA: Νίκη-πρόκριση για την Πόρτο
  • [21] Υδατοσφαίριση: Ελλάδα-Πολωνία 16-4
  • [22] ΕΠΑΕ: Πρόστιμα σε Ολυμπιακό και Ηρακλή
  • [23] Πυγμαχία: Νίκη του Ορέστη Σαρίδη
  • [24] UEFA: Σέλτικ-Μποαβίστα 1-1
  • [25] Κίνα: Nέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας
  • [26] Προτιμήστε μασάζ αντί παυσίπονων για τον πονοκέφαλο
  • [27] Δημοφιλής ο Σαντάμ στο διαδίκτυο
  • [28] Σούπα φαντασμάτων

    [01] Σύσκεψη ενόψει της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης

    11/4/2003 11:30:00 πμ

    Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης της προσεχούς Τετάρτης στην Αθήνα, για την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης των 10 νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης για το μέλλον της Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτό θα βρίσκονται στην Αθήνα περισσότεροι από 40 ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο αναμένεται να έχουν συζήτηση για τις εξελίξεις στο ιρακινό ο Κώστας Σημίτης, καθώς και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες.

    [02] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ι. Μαγκριώτης

    11/4/2003 9:14:00 πμ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Μαγκριώτης, θα μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης του Σώματος, με θέμα "Το ΣΑ και οι περιφερειακές οργανώσεις: αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια". Ο κ. Μαγκριώτης θα εκπροσωπήσει τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού και ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Μέσα διευθέτησης τοπικών διενέξεων

    Εκτός από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων των δεκαπέντε μελών του ΣΑ, θα μιλήσουν εκπρόσωποι έξι περιφερειακών οργανισμών, της ΕΕ (ο κ. Μαγκριώτης), της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου (με ομιλητή το γενικό γραμματέα του), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικών Αφρικανικών Κρατών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, πρωταρχικός σκοπός της συνεδρίασης είναι η προαγωγή των επιμέρους στοχεύσεων του Χάρτη του Διεθνούς Οργανισμού (άρθρο 52) που αναφέρονται στην προώθηση μέσων διευθέτησης περιφερειακών, τοπικών διενέξεων από το ΣΑ, σε συνεργασία με οργανισμούς των οποίων η αυτόνομη δράση επίσης ενθαρρύνεται, είτε με πρωτοβουλίες των επιμέρους κρατών-μελών του ΟΗΕ, είτε μετά από σχετική απόφαση του ΣΑ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχει περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων περιφερειακών οργανισμών προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εποικοδομητική συζήτηση.

    Η εκλογή των ομιλητών έλαβε υπόψη γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και τον βαθμό συνεργασίας των εν λόγω οργανώσεων με τον ΟΗΕ. Η συζήτηση θα εστιασθεί σε ζητήματα αποτροπής, διαχείρισης και επίλυσης διενέξεων, καθώς και σε ζητήματα σύναψης και διατήρησης ειρήνης, εξετάζοντας τόσο τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική αρένα, όσο και τις νέες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ του ΟΗΕ και των περιφερειακών οργανώσεων.

    [03] Ευθύνες στον Ντενκτάς επιρρίπτει αμερικανικό ψήφισμα

    11/4/2003 8:07:00 πμ

    Ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ με το οποίο τάσσεται υπέρ της ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Κόφι Ανάν και εκφράζει την πρόθεση της αμερικανικής Βουλής να ενισχύσει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, ζητεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενεργοποιηθεί και πάλι προς αυτή την κατεύθυνση ενώ επιρρίπτει ουσιαστικά στον Ραούφ Ντενκτάς την ευθύνη για την κατάρρευση της πρωτοβουλίας Ανάν, εκφράζοντας λύπη για την απόρριψη του σχεδίου του γ.γ. του ΟΗΕ από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Για τον Ντενκτάς σημειώνει ότι με τη στάση του αυτή "αρνήθηκε στους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να ορίσουν το μέλλον τους". Το ψήφισμα, το οποίο εισήγαγε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, υιοθετήθηκε ομόφωνα, με 422 ψήφους υπέρ και καμία κατά.

    Σε δήλωσή του αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο κ. Μπιλιράκης τόνσε ότι "η ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα, προσπάθησε να επανενώσει την Κύπρο ως μια ενιαία, κυρίαρχη, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά προσέκρουσε στη στάση του κ. Ντενκτάς".

    Ο κ. Μπιλιράκης τόνισε ότι ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος εμφανίσθηκε έτοιμος να θέσει το σχέδιο σε δημοψήφισμα κάτι όμως που δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει ο κ. Ντενκτάς. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής της Φλόριντα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της τελευταίας αυτής προσπάθειας του ΓΓ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να συνεχισθούν οι προσπάθειες.

    Το ψήφισμα καλεί επίσης τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την αναζήτηση λύσης.

    [04] Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες του Ελ. Βενιζέλου

    11/4/2003 11:28:00 πμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στις υγειονομικές υπηρεσίες του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Σε αεροσκάφος της Σίγκαπουρ Ερλάιν που προσγειώθηκε στις 8 το πρωί στα Σπάτα, μία 60χρονη επιβάτης ισραηλινής καταγωγής, παρουσίασε έντονους κοιλιακούς πόνους. Εξετάστηκε από τους γιατρούς Πρώτων Βοηθειών του αεροδρομίου, αλλά δεν διαπιστώθηκε τίποτα ανησυχητικό που να τη συνδέει με τη φονική πνευμονία. Πιθανώς να επρόκειτο για σύμπτωμα γαστερντερίτιδας. Η επιβάτης θα αναχωρήσει όπως ήταν προγραμματισμένο κανονικά με πτήση της Ελ Αλ, για το Τελ Αβίβ.

    [05] Νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες

    11/4/2003 11:01:00 πμ

    Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κοινωνικό διάλογο. Σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα το θέμα, το οποίο χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται δύο επιτροπές για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία και στην πρώτη επιτροπή θα υπάγονται στο εξής τα θέματα της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων και του καθορισμού των αργιών.

    [06] Στάση εργασίας των γιατρών του ΙΚΑ

    11/4/2003 9:36:00 πμ

    Δίωρη στάση εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Απριλίου. Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά αποφασίζουν σήμερα αν θα επαναλάβουν τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. ''Σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την απλοποίηση των διαδικασιών εξόφλησης των φαρμακοποιών'', διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση, η οποία για μία ακόμη φορά- όπως είπε- αθέτησε τις υποσχέσεις της.

    [07] ''Αδικία η δολοφονία του πατέρα μου''

    11/4/2003 11:04:00 πμ

    Την τιμωρία όσων ευθύνονται για τη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου ζήτησε, στη διάρκεια της κατάθεσής της, η κόρη του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μαρίνα-Ιφιγένεια Βρανοπούλου. Η μάρτυρας χαρακτήρισε ''αδικία και τρέλα'' τη δολοφονία του πατέρα της και υποστήριξε οτι δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον σκοτώσουν. ''Τότε και τώρα προσπαθώ να καταλάβω το γιατί. Σε αυτή τη δίκη περιμένω τις απαντήσεις. Είναι, όμως, πολύ δειλοί για να το παραδεχθούν'', κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο γιός του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Βρανόπουλος. Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην προκήρυξη της 17Ν, στην οποία γίνεται λόγος για την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στη συνέχεια ο Νίκος Γρύσπος, οδηγός του Μιχάλη Βρανόπουλου, ο οποίος τραυματίστηκε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Ο κ. Γρύσπος κατέθεσε ότι είχε δει τη φιγούρα του δράστη, αλλά δεν είχε προλάβει να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του και γι' αυτό δε μπορεί να τον αναγνωρίσει.

    ''Είναι μια συμμορία δολοφόνων''

    Με την κατάθεση της Σοφίας Δασκαλάκη, χήρας του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλου, συνεχίζεται η δίκη της 17Ν. Η κ. Δασκαλάκη αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη δολοφονία του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας από τη 17Ν, στις 24 Ιανουαρίου του 1994. Η μάρτυρας αρνήθηκε πως υπήρχε πολιτικό κίνητρο για την ενέργεια αυτή και εξέφρασε τη βεβαιότητά της, με βάση τα σκίτσα, που αναγνώρισαν αυτόπτες μάρτυρες, ότι το Μιχάλη Βρανόπουλο σκότωσαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός.

    Στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Βρανόπουλου αναμένεται να καταθέσει για πρώτη φορά προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Β1.

    "Αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούσαν να δεχθούν έναν άνθρωπο πετυχημένο. Δε μπορούσαν να δεχθούν κάποιον που ζει, προσφέρει και είναι περήφανος για τις πράξεις του. Αυτοί είναι περήφανοι για τις δικές τους πράξεις; Αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στο περιθώριο και είναι ανύπαρκτοι. Είναι μια συμμορία δολοφόνων", τόνισε η κ. Δασκαλάκη.

    Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην επαγγελματική πορεία του Μιχάλη Βρανόπουλου και υποστήριξε ότι μοναδικές συνέπειες από το θάνατό του ήταν στην οικογένειά της.

    "Τον σκότωσαν στη μέση της Αθήνας. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κίνητρο γι' αυτό".

    Η κυρία Δασκαλάκη κατέθεσε πως θεωρεί υπεύθυνους για την επιλογή του συζύγου της ως στόχου της 17Ν όλους όσους αναλάβανε την ευθύνη με προκήρυξη.

    [08] Αμφιβολίες μάρτυρα

    11/4/2003 11:36:00 πμ

    Αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου, ήταν ο Θεόδωρος Καλαμπόκας, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και υποστήριξε ότι στον εφέτη-ανακριτή είχε υποστηρίξει πως ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, μοιάζει στα χαρακτηριστικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Σήμερα, όμως, δεν είναι βέβαιος, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ο δράστης ήταν περισσότερο σωματώδης και πιο μελαμψός. Νωρίτερα, ο Ιωάννης Παναγάκος, συνοδός Ασφαλείας του Μιχάλη Βρανόπουλου, κατέθεσε ότι έξι μήνες πριν το χτύπημα, είχε δει στην Εθνική Τράπεζα έναν άνδρα που μοιάζει με τον Θωμά Σερίφη. Όπως είπε, τον πρόσεξε γιατί έμοιαζε με έναν φίλο του. Την υπόθεση αυτή φέρονται να εμπλέκονται ο Σάββας Ξηρός, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον Μιχάλη Βρανόπουλο και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως ηθικός αυτουργός.

    [09] Στη Χάγη ο Νάσερ Όριτς

    11/4/2003 11:00:00 πμ

    Ο Νάσερ Οριτς, πρώην διοικητής των μουσουλμανικών δυνάμεων στην Σρεμπρένιτσα, συνελήφθη από τους άνδρες της Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία και μεταφέρεται στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [10] ''Αμαχητί'' έπεσε η Μοσούλη-Χάος στη Βαγδάτη

    11/4/2003 11:38:00 πμ

    Δύο παιδιά σκοτώθηκαν κατά λάθος από Αμερικανούς πεζοναύτες σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια, σύμφωνα με το Reuters. Οι Κούρδοι αντάρτες ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης, την τελευταία μεγάλη πόλη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι ιρακινές δυνάμεις. Το μεσημέρι της Πέμπτης, στο κέντρο της Βαγδάτης, τουλάχιστον ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας, σε αμερικανικό φυλάκιο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ για 3 νεκρούς πεζοναύτες κάνει λόγο το αραβικό δίκτυο "Αλ-Τζαζίρα". Νωρίτερα ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και 22 τραυματίστηκαν, από σύγκρουση με ενόπλους σε τζαμί της ιρακινής πρωτεύουσας. Εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές περιουσιών σημειώνονται στη Βαγδάτη, παράλληλα με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων. Δεκάδες τα πτώματα σε συνοικία κοντά στο αεροδρόμιο, όπου αμερικανικό απόσπασμα συγκρούστηκε με Φενταγίν, δηλώνει φωτογράφος του Γαλλικού πρακτορείου.

    Καμμία αντίσταση από Ιρακινούς στη Μοσούλη

    Στην Ουάσιγκτον συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί της G-7 για να συζητήσουν την πορεία της διεθνούς οικονομίας και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν κατά λάθος δύο παιδιά, σήμερα το πρωί στην Νασιρίγια, όταν ο οδηγός μικρού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν αγνόησε διαταγή τους να σταματήσει. Ο στρατιωτικός διοικητής Τζέι Ντελαρόσα δήλωσε ότι άλλοι 9 επιβάτες στο μικρό λεωφορείο τραυματίστηκαν από τα πυρά. "Οι πεζοναύτες ανέλαβαν δράση για να προστατευθούν καθώς πίστεψαν ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας" δήλωσε ο Ντελαρόσα στο Ρόιτερ, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες περιθάλπονται ήδη από τους πεζοναύτες.

    "Ήταν ένα λυπηρό λάθος" τόνισε.

    Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον 5 υπουργεία και η παλιά αγορά στο κέντρο της Βαγδάτης έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

    Εικοσιπέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν σήμερα σε νοσοκομείο της ιρακινής πρωτεύουσας με τραύματα από σφαίρες που υπέστησαν στη διάρκεια συγκρούσεων με κατοίκους της πόλης που επιδίδονταν σε λεηλασίες, δήλωσαν υπεύθυνοι του νοσοκομείου, το οποίο, όπως είπαν οι ίδιοι, δεν είναι σε θέση να τους χειρουργήσει.

    Επιπλέον, ένοπλοι Ιρακινοί Σιίτες εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας επίθεση εναντίον ομάδας των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν στις ανατολικές συνοικίες της Βαγδάτης, ανέφεραν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    "Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και για μία ώρα στην Πόλη του Σαντάμ", μετέδωσε ο απεσταλμένος του Ρόιτερ, Σον Μαγκουάιρ επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές. Αμερικανοί στρατιωτικοί τόνισαν ότι μέλη της Σιϊτικής κοινότητας άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας Φενταγίν στην βορειοανατολική Βαγδάτη όπου κατοικούν κυρίως Σιίτες.

    Αν και πλειοψηφία στο Ιράκ, οι Σιίτες καταπιέζονταν από την σουνιτική μειοψηφία η οποία είχε ουσιαστικά υπό τον έλεγχό της την εξουσία στο Ιράκ από την ίδρυση της χώρας.

    Η Ουάσιγκτον είχε διαβεβαιώσει την Αγκυρα, πως το Κιρκούκ θα τεθεί πολύ γρήγορα υπό αμερικανικό έλεγχο ενώ ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί διέταξε τους Κούρδους μαχητές να παραδώσουν την πόλη στις αμερικανικές δυνάμεις.

    Εγκατέλειψαν τις θέσεις τους οι ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, επιτρέποντας την είσοδο Αμερικανών στρατιωτών και Κούρδων μαχητών στην πόλη, όπως δήλωσε Κούρδος διοικητής σε ανταποκριτή του Ρόιτερ που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης. Στο μεταξύ, λεηλασίες και βανδαλισμοί σημειώνονται και στη Μοσούλη.

    ''Δεν έχουν μείνει οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ εδώ, αυτό είναι σαφές'', δήλωσε ο Κούρδος διοικητής, που βρίσκεται σε ένα μπλόκο ελέγχου, 13 χλμ από το κέντρο της Μοσούλης, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

    Ο Σεμπάστιαν Αλισον, ανταποκριτής του Ρόιτερ στην περιοχή, μεταδίδει ότι επισκευάσθηκε μία σημαντική γέφυρα στο Χαζέρ, στην οδό που συνδέει τη Μοσούλη με το Αρμπίλ, γεγονός που επιτρέπει τη μετακίνηση αμερικανικών αρμάτων μάχης από το Αρμπίλ στη Μοσούλη. Η γέφυρα είχε ανατιναχθεί από Ιρακινούς στρατιώτες πριν από μερικές ημέρες.

    Ένας από τους διοικητές των μαχητών της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι Κούρδοι ένοπλοι έλαβαν ήδη εντολή να αποχωρήσουν από το Κιρκούκ.

    ''Θα αποχωρήσουμε από το Κιρκούκ μόλις φτάσουν οι Αμερικανοί και αυτό θα γίνει αργότερα σήμερα'', δήλωσε ο Κούρδος στρατιωτικός διοικητής Μαμ Ρόσταμ.

    Ο Τζαλάλ Ταλαμπάνι δήλωσε στο CNN ότι οι κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν στο Κιρκούκ για να διασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές από πιθανές πράξεις δολιοφθοράς των υποχωρούντων ιρακινών στρατιωτών. ''Η πόλη του Κιρκούκ θα είναι στα χέρια των Αμερικανών και των συμμαχικών δυνάμεων. Θα είναι τμήμα του Ιράκ, του νέου Ιράκ, του νέου δημοκρατικού, ομόσπονδου Ιράκ'' τόνισε ο Ταλαμπάνι.

    Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Ρόιτερ Σοχέιλ Αφντζεϊ στους δρόμους επικρατεί ηρεμία και ήδη έχουν αρχίσει οι πανηγυρισμοί. "Είμαστε στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο δρόμο και αρκετοί Πεσμέργκα σε φυλάκια ελέγχου", τόνισε.

    "Ακούγονταν πυροβολισμοί νωρίτερα αλλά σύμφωνα με τους Πεσμέργκα ήταν οι αντάρτες που πυροβολούσαν στον αέρα", πρόσθεσε ο απεσταλμένος του βρετανικού πρακτορείου.

    Την Πέμπτη, Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν την πόλη Καϊμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ βομβαρδίστηκε και πάλι η γενέτειρα του Σανταμ, Τικρίτ.

    Φτάνει στην Ουμ Κασρ το πρώτο εμπορικό πλοίο

    Έντονα καταδίκασαν ΗΠΑ και Βρετανία τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των σιιτών μουσουλμάνων σείχη Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοεΐ, κι ενός συνεργάτη του, την Πέμπτη, στη Νατζάφ.

    Αύριο Σάββατο θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Ουμ Κασρ το πρώτο εμπορικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοινώθηκε από το βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

    "Ύποπτη" χαρακτήρισε τη στάση της Συρίας ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στη χώρα. "Η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει κατάλογο χωρών για τις οποίες έχουν προγραμματισθεί επιθέσεις", δήλωσε από την πλευρά του ο Κόλιν Πάουελ προσπαθώντας να δώσει τέλος στη φημολογία ότι οι ΗΠΑ μετά το Ιράκ θα κινηθούν εναντίον του Ιράν ή της Συρίας.

    Ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι επιχειρήσεις, που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ, προωθούν στην αμερικανική Γερουσία τέσσερις γερουσιαστές.

    Οι αμερικανο-βρετανικές απώλειες

    Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 136 άνδρες των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την έναρξη των επιχειρήσεων. Οι νεκροί είναι 106 Αμερικανοί και 30 Βρετανοί. Επτά Αμερικανοί έχουν αιχμαλωτισθεί από τους Ιρακινούς και άλλοι 11 θεωρούνται αγνοούμενοι.

    Δεν έχουν αιχμαλωτισθεί Βρετανοί στρατιώτες, ούτε υπάρχουν Βρετανοί αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

    [11] Τριμερής διάσκεψη στη Ρωσία για το Ιράκ

    11/4/2003 11:15:00 πμ

    Ζακ Σιράκ-Γκέρχαρντ Σρέντερ

    Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να έχουν συνομιλίες το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Πετρούπολη, με βασικό θέμα την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ. Παράλληλα, και οι τρεις ηγέτες έχουν τονίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο κατά την μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.

    Πάντως οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο χαρακτηρίζονται από ένα περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο προς την Ουάσινγκτον.

    Το Κρεμλίνο έχει κάνει σαφές ότι η σημερινή συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί "απάντηση" στη συνάντηση Μπους-Μπλερ που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Μπελφάστ. Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε θέματα όπως είναι η ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και η πολιτική που ακολουθεί στην Τσετσενία.

    Πηγή: BBC GREEK

    [12] Πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ η τάξη στο Ιράκ

    11/4/2003 9:40:00 πμ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε στους Ιρακινούς ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην διατήρηση της τάξης στο Ιράκ, την ώρα, που στη Βαγδάτη και στο Κιρκούκ αναφέρονταν λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων και σπιτιών αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ. "Οι συμμαχικές δυνάμεις θα βοηθήσουν για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, έτσι ώστε οι Ιρακινοί να μπορούν να ζουν με ασφάλεια", ανέφερε ο Τζορτζ Μπους στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ιρακινό λαό. Ο εκπρόσωπός του, Αρι Φλέισερ δήλωσε όμως ότι θα χρειασθεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. "Αυτά τα πράγματα πρέπει να εκτιμώνται σε βάθος χρόνου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ ζητά Γερμανία-Ρωσία

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την διατήρηση της τάξης, οι Αμερικανοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στο σχηματισμό μεταβατικής διοίκησης, η οποία θα λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι να περάσει η εξουσία από τους αμερικανούς στρατιωτικούς στους πολιτικούς.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε στους "Λος Αντζελες Τάιμς" ότι η Ουάσινγκτον θα αναζητήσει την έγκριση του ΟΗΕ για το σχηματισμό Ιρακινής Προσωρινής Αρχής, που θα στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ο Κόλιν Πάουελ, όπως και πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον αρνούνται στα Ηνωμένα Εθνη έναν ηγετικό ρόλο στη μετά-Σαντάμ εποχή στο Ιράκ.

    Στο Βερολίνο, ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ εντείνοντας τις πιέσεις στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, μόνον εφόσον η διαδικασία τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Κόλιν Πάουελ όμως απέρριψε τις εκκλήσεις της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας για "κεντρικό" ρόλο του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση. "Δεν είμαι σίγουρος για το τί σημαίνει αυτό. Απλά λένε: κεντρικός ρόλος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε σήμερα ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παίξουν "κεντρικό ρόλο" στο μεταπολεμικό Ιράκ, συμφωνώντας με τις απόψεις που έχουν εκφράσει Γαλλία και Γερμανία.

    "Ουδείς μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τον ρόλο του ΟΗΕ ως κεντρικής και παγκόσμιας οργάνωσης που διαφυλάττει την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια" τόνισε ο Ιβανόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν.

    "Ελπίζουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ασκήσουν αυτόν τον κεντρικό ρόλο, ιδιαίτερα στη διευθέτηση της μεταπολεμικής κατάστασης στο Ιράκ" τόνισε ο Ιβανόφ και πρόσθεσε: "Η εξουσία αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη της πολιτικής διευθέτησης στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι προς το συμφέρον του ιρακινού λαού και ολόκληρης της περιοχής".

    [13] ''Εξυπνες βόμβες'' εναντίον του σπιτιού του αδελφού του Σαντάμ

    11/4/2003 7:15:00 πμ

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν με έξι "έξυπνες βόμβες" την κατοικία του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ Χουσέιν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν αλ-Τικρίτι, στην πόλη Ραμαντίν, 110 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανών δυνάμεων στο Κατάρ. Τα αεροσκάφη έριξαν έξι βόμβες JDAM "σε μία προσπάθεια , που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την εξουδετέρωση του καθεστώτος Χουσεΐν", ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι "ο (ετεροθαλής) αδελφός του Σαντάμ ήταν προεδρικός σύμβουλος". Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, γίνεται αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν. Η επίθεση έγινε στη 01.45 (τοπική ώρα). Ο Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν αλ-Τικρίτι ήταν αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μουχαμπαράτ.

    [14] Εγκαταλείπει την έδρα του ΟΗΕ ο Ιρακινός πρέσβης

    11/4/2003 5:20:00 πμ

    Αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Παρίσι ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντούρι. Στη συνέχεια θα μεταβεί πιθανώς στη Δαμασκό κατευθυνόμενος προς τη Βαγδάτη, όπως έγινε γνωστό από αραβικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ. Οι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας ανέφεραν ότι ο Αλ Ντούρι έχει προγραμματίσει το ταξίδι του, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει τα σχέδιά του. Ο Ιρακινός διπλωμάτης είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ρόιτερ ότι δεν έχει ολοκληρώσει τα σχέδιά του. "Όταν νοιώσω ότι τα πάντα είναι έτοιμα θα φύγω. Δεν είναι εύκολο να προετοιμαστείς για αναχώρηση", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Ντούρι.

    [15] Πάουελ: Δεν έχουμε κατάλογο χωρών, όπου θα επιτεθούμε

    11/4/2003 2:54:00 πμ

    Δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ κατάλογο χωρών για τις οποίες έχουν προγραμματισθεί επιθέσεις, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη φημολογία ότι οι ΗΠΑ μετά το Ιράκ πιθανόν να κινηθούν εναντίον του Ιράν ή της Συρίας. "Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο ή κάποιο κατάλογο κρατών στην οποίες σκοπεύουμε να επιτεθούμε στη μια κατόπιν της άλλης", δήλωσε ο Πάουελ στο τηλεοπτικό δίκτυο του Πακιστάν. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ κυκλοφόρησε αντίγραφο της συνέντευξης. Η στρατιωτική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ έχει αυξήσει τη φημολογία ότι πιθανόν να βάλουν στο στόχαστρό τους το Ιράν και τη Συρία, χώρες τις οποίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ότι στηρίζουν την τρομοκρατία και διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

    "Ο Πρόεδρος δεν επιδιώκει...ντε και καλά να χρησιμοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική ισχύ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και πρόσθεσε, "κατέστησε σαφές για άλλη μια ακόμα φορά...η βία δεν είναι από τις πρώτες επιλογές του".

    [16] Βανδαλισμοί στην ιρακινή πρεσβεία στο Ιράν

    11/4/2003 11:31:00 πμ

    Οργισμένοι Ιρακινοί Σιίτες εισέβαλαν σήμερα στην πρεσβεία του Ιράκ στην Τεχεράνη, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην εισβολή στην ιρακινή πρεσβεία πήραν μέρος περίπου 50 Ιρακινοί Σιίτες, οπαδοί του επικεφαλής της εξόριστης στο Ιράν σιϊτικής αντιπολίτευσης αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπάκερ Χακίμ.

    [17] Υπέρ της στρατιωτικής δράσης η πλειοψηφία των Αμερικανών

    11/4/2003 9:36:00 πμ

    Σωστή ήταν η απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, εκτιμά το 76% των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Το 79% των ερωτηθέντων σημειώνει πάντως ότι είναι ακόμη νωρίς να διακηρυχθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις νίκησαν στον πόλεμο, παρά την κατάληψη της Βαγδάτης. Ωστόσο, το 51% εκτιμά ότι πρέπει να σκοτωθεί ή να συλληφθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν για να έχουν κερδίσει πραγματικά τον πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 42% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση.

    Το 73% πιστεύει ακόμη ότι θα είναι δύσκολο να εγκατασταθεί μια δημοκρατική σταθερή κυβέρνηση στο Ιράκ και το 62% εκτιμά ότι στην μεταπολεμική κατάσταση ο ΟΗΕ πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.

    Πεπεισμένο είναι το 63% ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας σε αντίθεση με το 22% που δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 8 και 9 Απριλίου με τη συμμετοχή 809 ενηλίκων Aμερικανών.

    [18] Προς τη Μοσούλη Αμερικανοί και Κούρδοι

    11/4/2003 2:56:00 πμ

    Μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών και κουρδικών δυνάμεων κινούνται προς την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ τη Μοσούλη, στο βόρειο μέτωπο, μετά από την παράδοση των Ιρακινών στην περιοχή. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ραμσφελντ δήλωσε ότι, "τις ώρες που πέρασαν ενημερώθηκα ότι εκεί στη Μοσούλη υπάρχει η ευκαιρία οι τακτικές δυνάμεις του Ιράκ να παραδώσουν τα όπλα τους στις κουρδικές δυνάμεις και να μην συνιστούν πλέον απειλή. Σε αυτή την περίπτωση οι κουρδικές δυνάμεις και οι Αμερικανοί στρατιώτες προελαύνουν προς τη Μοσούλη" δήλωσε ο Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση του με μέλη του Κογκρέσου. "Εξ όσων γνωρίζω, από την τελευταία ενημέρωση, πρόκειται για μια τακτική διαδικασία και οι δυνάμεις που εισέρχονται στη πόλη γίνονται δεκτές με ικανοποίηση από τον κόσμο", πρόσθεσε ο Ραμσφελντ.

    [19] Ευρωλίγκα: Το πανόραμα των αγώνων

    11/4/2003 9:27:00 πμ

    Η προοπτική ενός μικρού θαύματος κρατάει τον Ολυμπιακό "ζωντανό" στην υπόθεση πρόκριση στο Final-four της Βαρκελώνης. Στο παιχνίδι-τελικό της δεύτερης φάσης, ο Ολυμπιακός έχασε στο κλειστό του Κορυδαλλού από τη Μπαρτσελόνα με 58-55 (ημίχρονο 35-28), στο πλαίσιο της 5ης ημέρας του Ζ' Ομίλου. Η νίκη της Ολίμπια στη Λιουμπλιάνα επί της Βιλερμπάν διατηρεί το ενδιαφέρον στον Ζ' Ομιλο της Ευρωλίγκα, καθώς την τελευταία αγωνιστική η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τους Σλοβένους. Αν η Ολίμπια νικήσει και παράλληλα ο Ολυμπιακός περάσει νικηφόρα από τη Γαλλία, τότε οι τρεις ομάδες θα ισοβαθμήσουν στην κορυφή, με τους "ερυθρόλευκους" να ευνοούνται, εκτός αν οι Σλοβένοι επικρατήσουν με διαφορά 20 πόντων, οπότε προκρίνονται. Αντίθετα, εντελώς αδιάφορη θα είναι η τελευταία αγωνιστική στον ΣΤ' Όμιλο. Η Μπενετόν Τρεβίζο κέρδισε χθες στη Θεσσαλονίκη την τυπικά γηπεδούχο Μακάμπι με 84-83 και παραμένει αήττητη στη Β' φάση, κάνοντας κράτηση για την πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Την πρόκριση στο Final-four (9-11 Μαϊου) έχουν ήδη εξασφαλίσει Σιένα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα-βαθμολογίες

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 5ης ημέρας:

    Δ' Ομιλος

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Εφές Πίλσεν (Τουρκία) 66-54 Μάλαγα (Ισπανία)-Τσιμπόνα (Κροατία) 95-87

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες):

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας 9 Εφές Πίλσεν 8 Τσιμπόνα 7 Μάλαγα 6

    Ε' Ομιλος

    Ούλκερ (Τουρκία)-Παναθηναϊκός 92-73 Σιένα (Ιταλία)-Σκίπερ Μπολόνια (Ιταλία) 64-68

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες):

    Σιένα 9 Σκίπερ Μπ. 8 Παναθηναϊκός 7 Ούλκερ 6

    ΣΤ' Ομιλος

    Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)-Ταουγκρές (Ισπανία) 85-110 Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία) 83-84

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες):

    Μπενετόν Τρ. 10 Μακάμπι Τελ Αβίβ 8 Ταουγκρές 7 Βίρτους Μπ. 5

    Ζ' Ομιλος

    Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 55-58 Ολίμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία)-Βιλερμπάν (Γαλλία) 87-66

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες):

    Μπαρτσελόνα 9 Ολυμπιακός 8 Ολίμπια Λ. 8 Βιλερμπάν 5

    [20] UEFA: Νίκη-πρόκριση για την Πόρτο

    11/4/2003 8:33:00 πμ

    "Αγκαλιά" με την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, βρίσκεται η Πόρτο. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο νίκησε την Πέμπτη στο "Ντας Αντας" με 4-1 τη Λάτσιο και απέκτησε σαφέστατο προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς, που θα γίνει στις 24 Απριλίου στο " Ολίμπικο" της Ρώμης. Οι Ιταλοί αιφνιδίασαν και άνοιξαν το σκορ μόλις στο πέμπτο λεπτό με τον Κλαούντιο Λόπες. Οι γηπεδούχοι απάντησαν γρήγορα, με μακρινό σουτ του Μανίσε στο 10', και στη συνέχεια ήταν καταιγιστικοί. Πίεσαν ασφυκτικά την εστία του Περούτσι και πήραν το προβάδισμα στο 27' με τον Ντερλέι.

    Ο Βραζιλιάνος "ξαναχτύπησε" στο 50', ενώ επτά λεπτά αργότερα ο Ποστίγκα έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των "Δράκων", που βρίσκονται πλέον με το ενάμισι πόδι στη Σεβίλη, εκεί όπου ίσως συναντήσουν τη συμπολίτισσά τους Μποαβίστα.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Κύρος Βασσάρας.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΠΟΡΤΟ: Μπαϊα, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Κόστα, Καρβάλιο, Νούνο Βαλέντε, Κοστίνια, Ντέκο, Μανίσε, Αλένιτσεφ (83' Τιάγκο), Χέλντερ Ποστίγκα (60' Μάρκο Φερέιρα), Ντερλέι (87' Γιανκάουσκας)

    ΛΑΤΣΙΟ: Περούτσι, Πάνκαρο, Φερνάντο Κόουτο, Μιχαϊλοβιτς, Φαβάλι (69' Καστρομάν), Φιόρε, Στάνκοβιτς, Σιμεόνε (72' Τζιανικέντα), Σέζαρ, Κιέζα (57' Ιντζάγκι), Κλαούντιο Λόπες.

    Αποτελέσμτα

    Στους πρώτους αγώνες της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου UEFA, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

    Σέλτικ (Σκωτία)-Μποαβίστα (Πορτογαλία) 1-1 Πόρτο (Πορτογαλία)-Λάτσιο (Ιταλία) 4-1

    Οι επαναληπτικοί θα γίνουν στις 24 Απριλίου, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 21 Μαϊου στο Estadio Olimpico της Σεβίλης.

    [21] Υδατοσφαίριση: Ελλάδα-Πολωνία 16-4

    11/4/2003 10:46:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Την πρώτη της νίκη για τον Β' όμιλο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα, πέτυχε την Πέμπτη, η Εθνική ομάδα των ανδρών. Η ελληνική ομάδα επικράτησε πολύ εύκολα με 16-4 της Πολωνίας και κράτησε ζωντανές τις ελπίδες για πρόκριση. Τα επτάλεπτα: 3-0, 4-0, 3-3, 6-1. Πρώτος σκόρερ για την Εθνική ήταν ο Χατζηθεοδώρου με 5 τέρματα, από δύο είχαν οι Μάζης και Σάντα ενώ ένα τέρμα είχαν οι Λούδης, Θεοδωρόπουλος, Καλακώνας Χ., Αφρουδάκης, Αφρουδάκης Γ., Βλοντάκης, Τσίκλος. Την Παρασκευή, η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει τη Μάλτα (20.15).

    [22] ΕΠΑΕ: Πρόστιμα σε Ολυμπιακό και Ηρακλή

    11/4/2003 9:02:00 πμ

    Με πρόστιμο 4.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια οπαδών του στον αγώνα με την Παναχαϊκή, ενώ με 2.000 ο Ηρακλής για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ. Παράλληλα, επιβλήθηκε έγγραφη επίπληξη στον Αρη και αυστηρή έγγραφη επίπληξη στον παράγοντα της ΠΑΕ, Δ. Παπαδημητρίου, για δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή που δυσφήμισαν το ποδόσφαιρο, ενώ τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για τριάντα ημέρες και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρω. Ακόμη, ο Δ. Παπαδημητρίου καλείται να ανακαλέσει τις δηλώσεις του εντός πέντε ημερών.

    Οι αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

    Παράλληλα, ο Φωστήρας τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική "κεκλεισμένων των θυρών", για τα σοβαρά επεισόδια οπαδών του στο παιχνίδι με την Καλαμάτα, ενώ πρόκειται να εκτίσει την ποινή του στον αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα.

    Με άλλες αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής:

    Ο Παναιγιάλειος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 8.500 ευρω και ο Δ. Θεολόγης με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 30 ημέρες και πρόστιμο 300 ευρω. Ο Αθηναϊκός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 600 ευρω. Απαλλάχθηκαν, επειδή εξόφλησαν τα χρέη τους, Παναχαϊκή, Προοδευτική, Εθνικός Αστέρας, Παναιγιάλειος, Ατρόμητος, Φωστήρας, Χαλκηδόνα και Ναυπακτιακός, ενώ αναβλήθηκαν για την Δευτέρα 14 Απριλίου οι εκδικάσεις των υποθέσεων ΟΦΗ, Πανιωνίου και Λεβαδειακού. Ακόμη, αναβλήθηκαν για την Πέμπτη 17 Απριλίου οι εκδικάσεις των υποθέσεων των ΠΑΕ ΑΕΚ και Χ. Ψωμιάδη, Αρη, ΠΑΟΚ, Παναχαϊκής, Καβάλας, Αθηναϊκού, Κασσάνδρας, Ολυμπιακού Βόλου, Κιλκισιακού και Εθνικού.

    Στο μεταξύ, επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών στους ποδοσφαιριστές Κασάπη (ΑΕΚ), Νεμπεγλέρα (Ηρακλή), Γκουζιώτη (Παναχαϊκή), Ρουμπάκη (ΟΦΗ), Κατσαβό (Καλαμαριά), Παρασκευαϊδη (Αθηναϊκός), Ταξιάρχη (Ολυμπιακός Βόλου).

    Με μια αγωνιστική τιμωρήθηκαν οι Οφρυδόπουλος (Ιωνικός), Μάρκος, Κουκέλκα (ΠΑΟΚ), Λουμπαρδέας, Μπούντισα (Παναχαϊκή), Σοάρες (ΟΦΗ), Ιωαννίδης, Κασόγλου (Κασσάνδρα), Κωνσταντίνου, Τζανετής (Φωστήρας), Χατζηζήσης (Καλαμαριά), Γεωργόπουλος, Μίχος (Πατραϊκός), Ζαφειρόπουλος (Παναιγιάλειος) και Διαμαντής (Απόλλων).

    Τέλος, οι ποδοσφαιριστές Βούκσεβιτς, Κλάεβιτς, Αρμάν Καραμιάν και Αρτάβαζντ Καραμιάν κατέθεσαν σήμερα στη ΕΕΟΔΕΠ αίτηση για λύση των συμβολαίων τους κατά της ΠΑΕ Παναχαϊκή για οικονομικές οφειλές.

    [23] Πυγμαχία: Νίκη του Ορέστη Σαρίδη

    11/4/2003 8:54:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Την πρώτη ελληνική νίκη στο Διεθνές τουρνουά πυγμαχίας της Βαρσοβίας κατέκτησε ο Ορέστης Σαρίδης, ενώ με ήττα ξεκίνησε ο Γιώργος Γαζής, όπως είχαν κάνει μια μέρα πριν και οι Οδυσσέας Σαρίδης και Γιώργος Μπίλης. Στα σημερινά παιχνίδια, ο πρωταθλητής του Πανελληνίου στα 60 κιλά, Ορέστης Σαρίδης, κέρδισε με 18-10 στα σημεία τον Σουηδό Πότι. Αντίθετα, την ήττα, που συνοδεύτηκε από πολλά παράπονα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, γνώρισε στα 75κ. ο Γιώργος Γαζής. Ο πυγμάχος του Εθνικού Κοζάνης έχασε με 19-11 στα σημεία από τον Πολωνό Νιοτ.

    [24] UEFA: Σέλτικ-Μποαβίστα 1-1

    11/4/2003 8:39:00 πμ

    Κοντά στον τελικό του Kυπέλλου UEFA, βρίσκεται η Μποαβίστα, που απέσπασε ισοπαλία από τη Σέλτικ στο "Πάρκχεντ" στον πρώτο ημιτελίκό της διοργάνωσης. Η ρεβάνς θα γίνει στις 24 Απριλίου, στο "Ντο Μπέσα". Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, στο 48', ο Βέλγος Γιος Βαλζερέν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, μετά από σέντρα του Ανουνσιασάο. Η Μποαβίστα είχε πετύχει, το πολύτιμο εκτός έδρας γκολ. Όμως, η αντίδραση της Σέλτικ ήταν άμεση και τρία λεπτά αργότερα (51') ο Χένρικ Λάρσον εκμεταλλεύθηκε τη σέντρα του Νιλ Λένον και ισοφάρισε.

    Το 1-1 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή κι έτσι τώρα η Μποαβίστα έχει το "πάνω χέρι" ενόψει της ρεβάνς της Μεγάλης Πέμπτης, στο Πόρτο.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΣΕΛΤΙΚ: Ντάγκλας, Μίαλμπι, Μπάλντε, Βαλζερέν, Τόμπσον, Αγκάτ (74' Σίλα), Πετρόφ (78' Φερνάντες), Λένον, Λάμπερτ, Λάρσον, Χάρτσον.

    ΜΠΟΑΒΙΣΤΑ: Ρικάρντο, Αβαλος, Πάουλο Τούρα, Εντερ, Εριβάν, Μάριο Λόζα, Πεδρόσα (90' Ρούι Οσκαρ), Ανουνσιασάο, Λουϊς Κλαούντιο (46' Καφού, 81' Μποσίνγκουα), Μαρτελίνιο, Ντούντα.

    [25] Κίνα: Nέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας

    11/4/2003 10:41:00 πμ

    Αλλα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Υγείας. Συνολικά 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα από τον θανατηφόρο ιό. Στο Χονγκ Κονγκ το τελευταίο θύμα της ασθένειας είναι ένας Αμερικανός δάσκαλος ο οποίος όμως ασθένησε, ενώ βρισκόταν στην επαρχία Γκουανγντονγκ της Κίνας, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ από την Ουάσινγκτον. Πρόκειται για τον Τζέιμς Σόλσμπερι, 50 ετών, ο οποίος δίδασκε αγγλικά κοντά στο Σεντσέν. Οι εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές αρχές αγνόησαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις των φίλων του να μεταφερθεί στο Χονγκ Κονγκ για νοσηλεία και όταν πλέον έγινε αυτό, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Σόλσμπερι ήταν ήδη νεκρός.

    Στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί και ο 6χρονος γιος του που πάσχει από την ίδια ασθένεια και η κατάσταση του κρίνεται σταθερή.

    Οι υγειονομικές αρχές του Γκουανγντονγκ υποστηρίζουν πάντως ότι ο Σόλσμπερι κόλλησε την ασθένεια στο Χονγκ Κονγκ, κάτι που διαψεύδουν οι οικείοι του.

    [26] Προτιμήστε μασάζ αντί παυσίπονων για τον πονοκέφαλο

    11/4/2003 9:13:00 πμ

    Τα άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους οι οποίοι προκαλούνται από άγχος πρέπει να αποφεύγουν τα παυσίπονα, συμβουλεύει το περιοδικό υγείας Vital που κυκλοφορεί στο Αμβούργο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους και παίρνουν παυσίπονα για περισσότερες από 10 φορές το μήνα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιους πονοκεφάλους. Αντίθετα ο πονοκέφαλος πρέπει να αντιμετωπίζεται με μασάζ και φυσική άσκηση.

    Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πονοκεφάλου είναι το λεγόμενο μασάζ του νομίσματος, όπου ο μασέρ πιέζει ένα νόμισμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και με κινήσεις ζικ-ζακ το κατευθύνει προς τους ώμους και τούμπαλιν.

    Μια άλλη μέθοδος είναι να τοποθετείται το μέτωπο ανάμεσα στα χέρια. Με αυτό τον τρόπο το κεφάλι γέρνει ανάμεσα στα χέρια τα οποία ασκούν μια ελαφρά πίεση στο μέτωπο.

    Το άρθρο του περιοδικού καταλήγει ότι αυτές οι πρακτικές μπορούν να εφαρμόζονται από τρεις έως πέντε φορές την ημέρα.

    [27] Δημοφιλής ο Σαντάμ στο διαδίκτυο

    11/4/2003 9:54:00 πμ

    Μπορεί να αγνοούνται τα ίχνη του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά οτιδήποτε έχει σχέση μ' αυτόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και περιζήτητο στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, οι συλλέκτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω του διαδικτύου 1.000 διαφορετικά είδη στα οποία εικονίζεται ο Σαντάμ, όπως ιρακινά χαρτονομίσματα, μπλουζάκια και βιντεοταινίες. Ένας ''πωλητής'' που διαθέτει ''δηνάρια Σαντάμ'', ένα από τα δύο χαρτονομίσματα που χρησιμοποιούνται στο Ιράκ, έσπευσε να διαφημίσει το απόκτημα του ως ιστορικό κομμάτι του οποίου η συλλεκτική αξία αυξήθηκε κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου μέχρι χθες. Οι ελάχιστες καθημερινές ''επισκέψεις'' στη σελίδα ενθυμίων του Σαντάμ Χουσέιν ανέρχονται σε 900. Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα αυτόγραφο του Σαντάμ, δηλαδή μια υπογεγραμμένη από τον ίδιο φωτογραφία, πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον 203 δολάρια.

    '' Με την υπάρχουσα κατάσταση, τα χρήματα αυτά σε λίγο θα είναι πολύ σπάνια στο Ιράκ, τουλάχιστον αυτά που έχουν επάνω τους τη φωτογραφία του Σαντάμ'', σημειώνει στην ιστοσελίδα ο πωλητής.

    Το ιρακινό ''δηνάριο του Σαντάμ'' είναι ένα από τα δημοφιλέστερα είδη για τους συλλέκτες και κοστολογείται 40 δολάρια, ενώ κατά την έναρξη του πολέμου ένα αμερικανικό δολάριο ανταλλάσσοταν με 3.000 ιρακινά δηνάρια.

    [28] Σούπα φαντασμάτων

    11/4/2003 9:11:00 πμ

    Αγνωστοι προχώρησαν στον εκταφή σκελετών γυναικών από την πόλη Χανγκζού, τους οποίους προώθησαν για την παρασκευή της ''σούπας φαντασμάτων''. Όπως γράφει η εφημερίδα "South China Morning Post" οι σκελετοί εκλάπησαν και η αστυνομία του Χανγκζού, στην επαρχία Ζεγιάνγκ, εκτιμά ότι τα οστά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή μιας παραδοσιακής σούπας. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής πιστεύουν ότι ''η σούπα φαντασμάτων'', που παρασκευάζεται αποκλειστικά από οστά γυναικών-θεραπεύει σειρά ασθενειών, σχολιάζει η εφημερίδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 April 2003 - 9:13:10 UTC