Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερδύναμη ειρήνης κατά του πολέμου
  • [02] Χτυπήθηκε κατά λάθος το Ιράν
  • [03] Σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών για λήψη μέτρων
  • [04] error 'ASP 0113'
  • [05] Βομβαρδίζεται και πάλι η Βαγδάτη
  • [06] Αντιδρούν οι Γερμανοί-Διαψεύδουν οι Τούρκοι
  • [07] Αιματοχυσία στο Βόρειο Ιράκ
  • [08] Μπους: Δεν θα δεχθούμε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη
  • [09] Στρατηγός Φρανκς: Ενας πόλεμος άνευ προηγουμένου
  • [10] Τα οφέλη της μετρά η Βουλγαρία από τον βομβαρδισμό του Ιράκ
  • [11] Αντιμέτωπη η ισπανική κυβέρνηση με το ΟΧΙ των πολιτών
  • [12] Αυξάνεται η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών στον πόλεμο

    [01] Υπερδύναμη ειρήνης κατά του πολέμου

    22/3/2003 7:22:00 μμ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα σε όλο τον πλανήτη οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Κοινωνικό Φόρουμ. Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της χώρας. Σε συμβολική περικύκλωση της Νατοϊκής βάσης του Ακτίου στην Πρέβεζα θα προχωρήσουν αύριο φιλειρηνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Χθες, με ηχηρά αντιπολεμικά συνθήματα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

    Θεσσαλονίκη

    Με μικρότερη προσέλευση από χθες, οι Θεσσαλονικείς προσήλθαν και σήμερα στο καθημερινό πλέον αντιπολεμικό τους ραντεβού.

    Τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί από το δήμο Καλαμαριάς.

    Η ''Δράση: Θεσσαλονίκη 2003'', το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ κάλεσαν τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος να συγκεντρωθούν στον πεζόδρομο Καλαμαριάς και να πορευτούν αρχικά προς το στρατόπεδο Κόδρα και στη συνέχεια στο Γ' Σώμα Στρατού.

    Καβάλα

    Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας μας με κυρίαρχο αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος.

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο, πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα, από το τοπικό κοινωνικό φόρουμ.

    Η συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα ''Μπλόκο στη μηχανή του πολέμου'', έγινε στην κεντρική πλατεία ''Ελευθερίας'' της πόλης.

    Τα μέλη του φόρουμ, κάλεσαν τον πληθυσμό της Καβάλας να βάλει λευκά σεντόνια, πετσέτες στα μπαλκόνια των σπιτιών του, να απέχουν οι μαθητές από τα μαθήματά τους, να γίνουν καταλήψεις στα ΤΕΙ Καβάλας, μποϊκοτάζ στα αμερικανικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά προϊόντα, να βάλει ο καθένας ένα αυτοκόλλητο, ή μια κονκάρδα στο μέρος της καρδιάς ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ.

    Πάτρα

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο με συμβολικό αποκλεισμό του αεροδρομίου του Αραξου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

    Νωρίτερα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

    Στη συγκέντρωση μετείχαν και μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ καθώς επίσης εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

    Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα κατήγγειλαν την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ.

    Περνώντας μπροστά από το βρετανικό υποπροξενείο ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν στην πρόσοψη του κτιρίου κόκκινες μπογιές.

    Ο συμβολικός αποκλεισμός του αεροδρομίου του Αραξου διήρκεσε μία περίπου ώρα.

    [02] Χτυπήθηκε κατά λάθος το Ιράν

    22/3/2003 3:01:00 μμ

    Έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν πύραυλοι Τόμαχοκ, που εκτοξεύτηκαν από πολεμικό πλοίο αντί να χτυπήσουν ιρακινούς στόχους έπεσαν σε ιρανικό έδαφος διενεργεί το αμερικανικό Πεντάγωνο. "Γνωρίζουμε αυτήν την πληροφορία. Θα ελέγξουμε αν ένας ή δύο πύραυλοι έχασαν το στόχο τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν. Να θυμίσουμε ότι τη νύχτα της Παρασκεύς χτυπήθηκαν από πυραύλους αποθήκες διυλιστηρίων κοντά στην πόλη Αμπαντάν, 50 χλμ από τα σύνορα Ιράκ - Ιράν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα. Σύμφωνα και με το ιρανικό πρακτορείο ΙRNA, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις στο νότιο Ιράκ, παραβίασαν σήμερα τον ιρανικό εναέριο χώρο στο Αμπαντάν και δύο πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος του Ιράν.

    [03] Σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών για λήψη μέτρων

    22/3/2003 2:15:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την αποτίμηση της καταστάσεως εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και την εκπόνηση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, των προβλημάτων που ανακύπτουν. Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικώς με την ''είσοδο'' της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην εμπλοκή στον πόλεμο ''οποιασδήποτε χώρας που συνορεύει με το Ιράκ'' και σημείωσε τη βούληση της ΕΕ να συμβάλει στην αντιμετώπιση του πιθανού κύματος προσφύγων εξαιτίας του πολέμου. Υπενθύμισε ότι η Αθήνα ως προεδρία της ΕΕ έχει εισηγηθεί στην Ενωση τρόπους αντιμετωπίσεως του προβλήματος που πιθανώς θα αντιμετωπίσει η Τουρκία από ένα προσφυγικό ρεύμα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό του Ιράκ και κάλεσε σε συνεργασία τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός με τους κ.κ. Κρις Πάτεν και Χαβιέ Σολάνα της ΕΕ, ώστε οι ''15'' και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.

    Ο υπουργός πρόσθεσε, τέλος, ότι υπάρχει σχετικώς στενή επαφή με τις αραβικές χώρες και τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς και με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [04] error 'ASP 0113'

    Script timed out

    /site/news/newsbody_eu.asp

    The maximum amount of time for a script to execute was exceeded. You can change this limit by specifying a new value for the property Server.ScriptTimeOut or by changing the value in the IIS administration tools.

    [05] Βομβαρδίζεται και πάλι η Βαγδάτη

    22/3/2003 7:52:00 μμ

    Νέο κύμα βομβαρδισμών σημειώνεται στα περίχωρα της Βαγδάτης. Αντιαεροπορικά πυρά ακούγονται στην πρωτεύουσα του Ιράκ, ενώ καίγεται το κτίριο επικοινωνιών. Ενίσχυση της δύναμης πυρός διατάζει ο Μπους. Τη σθεναρή αντίσταση των Ιρακινών στρατιωτών αντιμετωπίζει ο αμερικανικός και βρετανικός στρατός στη Βασόρα. Εξάλλου, ένας Αυστραλός δημοσιογράφος έπεσε νεκρός στο Β. Ιράκ, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών Βρετανών δημοσιογράφων, που κατευθύνονταν στη Βασόρα. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με ανταποκριτή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky TV. Στο μεταξύ διαψεύδεται η είδηση ότι έπεσε η Νασαρίγια. Οι σύμμαχοι πιθανόν να ελέγχουν μία γέφυρα στα δυτικά της πόλης. Μάχες, διεξάγονται και στο παλιό λιμάνι της Ουμ Κασρ, όπου ιρακινοί θύλακες, αντιστέκονται στην ολοκληρωτική παράδοση της πόλης.

    Ένας δημοσιογράφος νεκρός και τρεις αγνοούμενοι

    Ένας Αυστραλός δημοσιογράφος σκοτώθηκε και εννέα πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σε χωριό του Βόρειου Ιράκ. Η ενέργεια αποδίδεται, από τους Κούρδους του Ιράκ, σε ισλαμική στρατιωτική οργάνωση, που θεωρείται ύποπτη για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο μεταξύ των τραυματιών είναι άλλος ένας δημοσιογράφος. Οι δημοσιογράφοι περίμεναν άδεια για να μπουν στο χωριό Χουρμάλ, του βορείου Ιράκ, όταν ένα ταξί σταμάτησε πίσω τους και εξερράγη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός του ταξί κατάφερε να φύγει πριν από την έκρηξη.

    Αξιωματούχοι για την ασφάλεια της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUK) δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ, η οποία κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, ευθύνεται για τη βομβιστική αυτή επίθεση που σημειώθηκε έξω από το χωριό Χουρμάλ.

    Εξάλλου τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SKY TV. Οι τέσσερις στρατιώτες, μέλη μονάδας αναγνώρισης, έπεσαν σε ενέδρα, καθώς επέβαιναν σε δύο τζιπ Humvee στην αρχή της στρατιωτικής φάλαγγας. "Εκτοξεύτηκαν αυτοπροωθούμενες βομβίδες, μία στο κάθε τζιπ Humvee, σκοτώνοντας και τους δύο επιβαίνοντες του κάθε οχήματος", δήλωσε σε σύντομη ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση, ο δημασιογράφος του SKY TV Κόλιν Μπραζίερ, που ακολουθούσε τα τζιπ.

    Τέλος αγνοείται η τύχη του δημοσιογράφου του τηλεοπτικου δικτύου ΙΤΝ, Τέρι Λόυντ καθώς και δύο συναδέλφων του, των Φρεντ Νερακ και Χουσεΐν Ότμαν. Η τελευταία επικοινωνία μαζί τους έλαβε χώρα καθώς κατευθύνονταν προς τη Βασόρα, στο νότιο Ιρακ.

    Μαίνονται οι μάχες - Αλληλοσυγκρουόμενες οι πληροφορίες

    Οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ σύμφωνα με ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, τρεις νεκροί και 207 τραυματίες είναι ο απολογισμός από χθεσινές επιδρομές με πύραυλους Κρούζ.

    Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι χερσαίες επιχειρήσεις. Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις πολιορκούν την Βασόρα όπου διεξάγονται σκληρές μάχες.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα, οι σημερινοί βομβαρδισμοί στη Βασόρα προκάλεσαν τον θάνατο 50 ανθρώπων.

    Σκληρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο λιμάνι Ουμ Κασρ. Ο υπουργός ενημέρωσης του Ιράκ κάνει λόγο για βαριές απώλειες των συμμαχικών δυνάμεων.

    Ταυτόχρονα φουντώνει και η μάχη της προπαγάνδας, με τις δύο πλευρές να διοχετεύουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμφισβητείται η κατάληψη από τις αμερικανικές δυνάμεις της πόλης Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ. Επιβεβαιώνεται απλώς ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ελέγχουν μία γέφυρα στον Ευφράτη.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού του μεικτού γενικού επιτελείου των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότιο Ιράκ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συμμαχικών στρατευμάτων.

    Τέλος, κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι, 50 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν στο βόρειο Ιράκ εναντίον πυρήνα ισλαμιστών μαχητών, με αποτέλεσμα το θάνατο 45 ατόμων.

    Έρχονται χειρότερες ημέρες για το Ιράκ

    Ενίσχυση της δύναμης πυρός προκειμένου να συντομευτεί ο πόλεμος προανήγγειλε ο Τζόρτζ Μπούς και προειδοποίησε την ιρακινή ηγεσία ότι σε αυτή την εκστρατεία δεν θα υπάρξουν ημίμετρα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων Τόμι Φράνκς. "Έρχονται χειρότερες μέρες για το Ιράκ" είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, δε, ότι έχουν συλληφθεί περίπου 2000 αιχμάλωτοι.

    Συνάντηση Σαντάμ με επιτελείς του, μετέδωσε η τηλεόραση του Ιράκ

    Το Ιράκ ζήτησε το Σάββατο από τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν και να σταματήσουν την αμερικανο-βρετανική εισβολή.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση ο Σαντάμ Χουσεΐν συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

    [06] Αντιδρούν οι Γερμανοί-Διαψεύδουν οι Τούρκοι

    22/3/2003 3:26:00 μμ

    Τούρκοι κομάντος

    Έτοιμοι να αποσύρουν τα πληρώματα τους από τα ΝΑΤΟικά AWACS, εμφανίζονται οι Γερμανοί, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που θέλουν την Τουρκία, αντίθετα στις επιθυμίες των συμμάχων, να έχει προωθήσει εμπροσθοφυλακή 1500 κομάντος στο Βόρειο Ιράκ. "Εάν οι Τούρκοι πάρουν μέρος στον πόλεμο αυτό θα σημάνει την έναρξη μιας νέας κατάστασης, που θα οδηγήσει στην απόσυρση των Γερμανών στρατιωτών από τα πληρώματα των AWACS στην Τουρκία", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερίκών Γιόσκα Φίσερ, μετά τη συνάντηση του με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι οι Γερμανοί στρατιώτες αποτελούν το 1/4 της δύναμης των AWACS, που επιχειρούν στην Τουρκία.

    Διαψεύδουν οι Τούρκοι

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού διέψευσε ότι η Τουρκία απέστειλε δυνάμεις της στο Βόρειο Ιράκ στη διάρκεια της νύχτας. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ δεν σχολίασε τις πληροφορίες, που κάνουν λόγο για είσοδο τουρκικών δυνάμεων στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο Ιράκ. Υπεύθυνος του ΝΑΤΟ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η αποστολή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την προστασία της Τουρκίας σε περίπτωση ιρακινής επίθεσης "δεν έχει αλλάξει".

    Εκπρόσωπος του Τουρκικού Επιτελείου δήλωσε νωρίτερα στην Αγκυρα ότι "η Τουρκία δεν έχει περάσει στο Βόρειο Ιράκ", και πρόσθεσε ότι "οι σχετικές πληροφορίες είναι ψευδείς".

    Διεθνή πρακτορεία, όμως αλλά και ο τουρκικός Τύπος, μετέδιδαν από χθες το βράδυ, ότι περίπου 1000 Τούρκοι κομάντος έχουν περάσει στο βόρειο Ιράκ, μια κίνηση που προκαλεί ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σταθερά σε μια τέτοια εξέλιξη. "Δεν βλέπουμε την ανάγκη μιας τουρκικής διείσδυσης στο βόρειο Ιράκ", είπε χθες αργά το βράδυ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    [07] Αιματοχυσία στο Βόρειο Ιράκ

    22/3/2003 1:08:00 μμ

    Σε τραγικό θέατρο των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων μετατράπηκαν χθες τη νύχτα από τις 12 έως τις 2.30 το πρωί, τοπική ώρα, τα χωριά, που βρίσκονται στα βουνά, που αποτελούν το φυσικό σύνορο Ιράκ - Ιράν, στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ στο Βόρειο Ιράκ, Τάσο Τέλλογλου, περίπου 64 πύραυλοι, έπληξαν τα χωριά, όπου εδρεύουν ισλαμιστικές οργανώσεις, που φέρονται να συνδέονται με την Αλ Κάιντα ενώ οι Κούρδοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 123 έως 125 πυραύλους που είχαν ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο 65 ατόμων, μεταξύ των οποίων κι ένας άμαχος. Στο μεταξύ, το CNN Turk, ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 100, σύμφωνα με πηγές κουρδικών φατριών.

    [08] Μπους: Δεν θα δεχθούμε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη

    22/3/2003 5:24:00 μμ

    Σε μία νέα επίδειξη δύναμης και υπεροχής των ΗΠΑ, προέβη, κατά το νέο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Θα δει ο κόσμος τη δύναμη των στρατιωτικών μας δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε επιγραμματικά στους στόχους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που είναι ο αφοπλισμός του Σαντάμ Χουσείν αλλά και η απελευθέρωση των Ιρακινών. Κατηγόρησε επίσης τους Ιρακινούς, ότι δεν έχουν τηρήσει τους κανόνες ασφαλείας και έχουν αφήσει ως ασπίδες στις πόλεις αμαχους πολίτες.

    Πόλεμος για την απελευθέρωση των Ιρακινών

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν άλλο αποτέλεσμα, παρά τη νίκη.

    "Ο Λαός των ΗΠΑ δε θα ζήσει στο έλεος της απειλής μίας χώρας" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, βαφτίζοντας τον πόλεμο επιχείρηση απελευθέρωσης των Ιρακινών.

    [09] Στρατηγός Φρανκς: Ενας πόλεμος άνευ προηγουμένου

    22/3/2003 5:09:00 μμ

    Για την μέχρι τώρα εξέλιξη των επιχειρήσεων, ενημέρωσαν από τη στρατιωτική βάση του Κατάρ, οι επικεφαλείς της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης. Η συχνότητα των επιχειρήσεων βασίζεται στην μυστικές πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, δήλωσε ο στρατηγός Φρανκς, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασφαλιστεί από τους συμμάχους, οι πετρελαιοπηγές, οι οποίες όπως υπογράμμισε, ανήκουν στον ιρακινό λαό. Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 200 Ιρακινοί αιχμάλωτοι.

    Ευέλικτη επιχείρηση με πολλαπλούς συνδυασμούς όλων των σωμάτων

    Από τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις έχουν βρεθεί, όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά, τα οποία δεν προορίζονται για αμυντικούς σκοπούς.

    Μέχρι στιγμής, παραμένουν ανοιχτοί, οι θαλάσσιοι δρόμοι κυκλοφορίας.

    Η συμμαχική ευέλικτη επιχείρηση, περιλαμβάνει ένα συνασπισμό δυνάμεων, πεζικού, αεροπορίας, στρατού και ειδικών δυνάμεων και στόχο έχει να τεθεί τέλος στο καθεστώς του Χουσεΐν, να εντοπιστούν και να απομονωθούν τα όπλα μαζικής καταστροφής να συλληφθούν οι τρομοκράτες, να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ιρακινούς.

    Η εκστρατεία, όπως τόνισε ο στρατηγός Φρανκς, δε θα μοιάζει με καμία άλλη στην ιστορία θα χαρακτηρίζεται από το σοκ, την έκπληξη και την ακρίβεια.

    [10] Τα οφέλη της μετρά η Βουλγαρία από τον βομβαρδισμό του Ιράκ

    22/3/2003 4:17:00 μμ

    Στα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην συμμαχία, που εξαπολύει πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ήταν αφιερωμένη η σημερινή συνεδρίαση του ειδικού Συντονιστικού Συμβουλίου, το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και μερικές μέρες, με σκοπό να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράκ και τις προεκτάσεις του πολέμου στην ίδια τη Βουλγαρία. Ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες δολάρια θα λάβει η Βουλγαρία για τη χρήση του αεροδρομίου Σαράφοβο, κοντά στο λιμάνι Μπουργκάς, από τα έξι αεροσκάφη ανεφοδιασμού KS 10Α, τα οποία χρησιμοποιούν το βουλγαρικό αεροδρόμιο σαν βάση εδώ και 20 μέρες περίπου. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Λιούμπομιρ Ιβανόφ, ο οποίος υπογράμμισε και την ευεργετική επίδραση της διαμονής των Αμερικανών αεροπόρων στον τοπικό τουρισμό και στην οικονομία του Μπουργκάς γενικότερα. Επίσης ο Ιβάνωφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία θα ζητήσει την Δευτέρα διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με το πρόσφατο αίτημα της Ουάσιγκτον για κλείσιμο της πρεσβείας του Ιράκ στη Σόφια και απέλαση του ιρακινού πρέσβη.

    [11] Αντιμέτωπη η ισπανική κυβέρνηση με το ΟΧΙ των πολιτών

    22/3/2003 2:03:00 μμ

    Πρωτοφανή έλεγχο των τηλεοπτικών εικόνων από τις πραγματικά μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της Ισπανίας και μεταδίδονται στο εξωτερικό, επισημαίνει η ανταποκρίτρια της ΝΕΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή. Οι Ισπανοί σε ποσοστό άνω του 85% αντιτάσσονται σθεναρά στον πόλεμο, που έχει συναινέσει με ενθουσιασμό η δεξιά κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ανά μία σχεδόν ώρα μέλη της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τον ίδιο τον αντιπρόεδρο, εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια καταδικάζοντας τα φιλειρηνικά συλλαλητήρια, χαρακτηρίζοντας τα παράνομα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η βραδινή συγκέντρωση στη Μαδρίτη θα ξεπεράσει σε πλήθος την κορυφαία συγκέντρωση της 15ης Φεβρουαρίου, όπου η ισπανική πρωτεύουσα είχε πλημμυρίσει από 1.500.000 πολίτες.

    Και οι Κύπριοι βγήκαν στους δρόμους

    Και στην Κύπρο, όμως, νέες εκδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε διάφορες πόλεις της Κύπρου. Η "Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο", που περιλαμβάνει στους κόλπους της αρκετές οργανώσεις, πραγματοποίησε σήμερα στη Λευκωσία αντιπολεμική διαδήλωση.

    Με σύνθημα "Σταματήστε αμέσως αυτό τον βρόμικο πόλεμο" οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο "Ελευθερία" και κατευθύνθηκαν στον αμερικανικό ραδιοσταθμό στην περιοχή Μακεδονίτισσας, αποκλείοντας την περιοχή.

    Στο μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών οργάνωσε το πρωί δενδροφύτευση στο δάσος Αθαλάσσας στη Λευκωσία, ονομάζοντας την περιοχή '"Δάσος της Ειρήνης". Το δάσος της ειρήνης αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων θα θυμίζει για πάντα την ημέρα που Αμερικανοί και Βρετανοί άρχισαν τον άδικο και καταστροφικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Στην Πάφο, το "Κοινωνικό Φόρουμ" και οι εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς της επαρχίας πραγματοποίησαν επίσης αντιπολεμική εκδήλωση, που περιλαμβανε πικετοφορία στους κυριότερους δρόμους της πόλης και παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος από μαθητικά συγκροτήματα. Οι διαδηλωτές αξίωσαν τερματισμό του πολέμου και την απομάκρυνση των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

    [12] Αυξάνεται η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών στον πόλεμο

    22/3/2003 4:10:00 μμ

    Μέγάλη αύξηση σημείωσε η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών από τότε που άρχισε ο πόλεμος, καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών δηλώνουν υπέρ της πολιτικής του Μπους, δείχνει σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Νιού Γιόρκ Τάιμς''. Συνολικά το 70% των Αμερικανών δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, σημειώνοντας αύξηση 19 μονάδων σε διάστημα δέκα ημερών, ενώ η αναλογία αυτών που αντιτίθενται στον πόλεμο μειώθηκε κατά 15 μονάδες στη διάρκεια της ίδιας περιόδου πέφτοντας στο 27%, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της "Νιού Γιόρκ Τάιμς" και του δικτύου CBS. Ωστόσο η απόφαση του Μπους να προσφύγει στη βία εναντίον του Ιράκ λαμβάνει την υποστήριξη του 93% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων και μόνον του 50% των Δημοκρατικών.

    Η σφυγμομέτρηση αυτή διεξήχθη τηλεφωνικώς την Πέμπτη το βράδυ, σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξη του πολέμου στη Βαγδάτη σε δείγμα 463 Αμερικανών ενηλίκων και έχει περιθώριο σφάλματος συν - πλην 5%.

    Προηγούμενη σφυγμομέτρηση των Gallup-USA Today, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή έδειχνε ότι το 76% των Αμερικανών τάσσονταν υπέρ του πολέμου των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον του ιρακινού καθεστώτος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 March 2003 - 18:08:07 UTC