Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [02] Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων Τζίντζιτς
  • [03] Αντιστέκεται σθεναρά η Βασόρα
  • [04] Επτά Βρετανοί νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων
  • [05] Νέα γραπτή δήλωση του Σαντάμ από την ιρακινή τηλεόραση
  • [06] Πρωτοβουλία ΟΗΕ για καλύψη αναγκών στο Ιράκ
  • [07] Χτυπήθηκαν διυλιστήρια στο Ιράν
  • [08] Ο Μπους είδε τους βομβαρδισμούς στην τηλεόραση
  • [09] Αντίθετη η Ρωσία στη νομιμοποιήση του πολέμου
  • [10] Η Διεθνής Αμνηστία για τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [11] Δύο εξέδρες πετρελαίου καταλήφθησαν στον Κόλπο
  • [12] Σκοτώθηκαν ανώτατα στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης
  • [13] Σύγχυση σχετικά με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [14] Η Γαλλία προσπαθεί να πείσει τον Χουσεΐν να εξοριστεί
  • [15] Σχέδιο Ανάν για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ
  • [16] Για μια ώρα μάθημα τένις 50.000 δολάρια!

    [01] Επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    22/3/2003 8:35:00 πμ

    Στο Αφγανιστάν, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν, δύο τραυματίστηκαν και τέσσερις απήχθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων τα ξημερώματα, σε φυλάκια κοντά στην πόλη Σπίν Μπόλντακ των ανατολικών συνόρων της χώρας. Η ευθύνη αποδίδεται στους Ταλιμπάν και τους άνδρες του πολέμαρχου Χεκματιάρ.

    [02] Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων Τζίντζιτς

    22/3/2003 12:14:00 πμ

    Περίπου 900 άτομα συνέλαβαν την Παρασκευή οι αρχές της Σερβίας, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των δολοφόνων του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς. Από την 12η Μαρτίου οπότε και δολοφονήθηκε ο σέρβος πρωθυπουργός, η αστυνομία έχει συλλάβει 2.647 άτομα, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ανάμεσα τους βρίσκονται αρκετά σημαίνοντα στελέχη της σερβικής μαφίας, τα οποία συνελήφθησαν με την χρήση της διευρυμένης εξουσίας που παρέχει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, στο οποίο βρίσκεται η Σερβία, από την ημέρα της δολοφονίας του Τζίντζιτς.

    [03] Αντιστέκεται σθεναρά η Βασόρα

    22/3/2003 11:41:00 πμ

    Την παράδοση της Βασόρα προσπαθούν να διαπραγματευθούν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν κάποιο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Ο ιρακινός στρατός συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στις δυτικές παρυφές της πόλης, όπου συγκρούεται με μονάδες τεθωρακισμένων των Αμερικανών πεζοναυτών, μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον ότι είχε κερδίσει τον έλεγχο της πόλης. Αυτή την ώρα στην πόλη φτάνουν βρετανικές δυνάμεις, προκειμένου να ενισχύσουν τις αμερικανικές θέσεις. "Πρόκειται για καίρια μάχη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός λοχαγός Αντριου Μπέργκεν. Μάχες διεξάγονται και στο παλιό λιμάνι της πόλης Ουμ Κασρ, όπου ιρακινοί θύλακες, αντιστέκονται στην ολοκληρωτική παράδοση της πόλης, την οποία έσπευσαν να ανακοινώσουν πρόωρα από την Παρασκευή οι Αμερικανοί. Διαψεύδουν οι Ιρακινοί την παράδοση της 51ης Μεραρχίας, όπως είχαν ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Τις πληγές της μετράει η Βαγδάτη μετά τον χθεσινοβραδυνό ανελέητο βομβαρδισμό.

    Στο μεταξύ, στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη διέψευσε νωρίτερα την παράδοση της 51ης μηχανοκίνητης Μεραρχίας του ιρακινού στρατού στις αμερικανο - βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί η Ουάσινγκτον. "Η 51η μεραρχία του στρατού πολεμά ακόμη με σθένος και θάρρος τις δυνάμεις εισβολής και προκαλεί σοβαρές απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις", δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος διαβάζοντας ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση.

    [04] Επτά Βρετανοί νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων

    22/3/2003 9:27:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Νεκρά είναι και τα επτά μέλη του πληρώματος των δύο ελικοπτέρων του βρετανικού ναυτικού, που συγκρούσtηκαν στον αέρα επάνω από τα διεθνή ύδατα του Κόλπου, το Σάββατο το πρωί. Η πληροφορία προέρχεται από τον Bρετανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, στη βάση του Κατάρ Ας Σαλίγια. "Το ατύχημα δεν προκλήθηκε από εχθρική ενέργεια", υποστήριξε από την πλευρά του εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στο Λονδίνο.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, συνετρίβη αμερικανικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οχτώ Βρετανοί πεζοναύτες και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.

    [05] Νέα γραπτή δήλωση του Σαντάμ από την ιρακινή τηλεόραση

    22/3/2003 7:47:00 πμ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν σε γραπτή του δήλωση που μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση το πρωί του Σαββάτου διαμήνυσε ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου. "Το Ιράκ, σεβόμενο τον εαυτό του και την ανθρωπότητα, θα σεβαστεί τους αιχμαλώτους πολέμου που θα πιάσουμε. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης", αναφέρει η ανακοίνωση. Η γραπτή- κι όχι "ζωντανή"- αυτή δήλωση έρχεται να ενισχύσει τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από το βράδυ της Πέμπτης σχετικά με την υγεία του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, ο Ιρακινός ηγέτης φέρεται να έχει τραυματιστεί ή ακόμα και να είναι νεκρός από τα πρώτα αμερικανοβρετανικά χτυπήματα την περασμένη Πέμπτη κατά των παλατιών του και πολλών κυβερνητικών κτηρίων στην Βαγδάτη. Το αμερικανικό δίκτυο News Fox όπως κάποιες βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εθεάθη πριν δύο μέρες να μπαίνει σε ασθενοφόρο τραυματισμένος και να φεύγει σε άγνωστη κατεύθυνση.

    Η υγεία του Σαντάμ στο βρετανικό Τύπο

    Οι βρετανικές εφημερίδες του Σαββάτου ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την τύχη του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ο οποίος, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενδέχεται να σκοτώθηκε ή να τραυματίστηκε κατά την πρώτη αεροπορική επιδρομή εναντίον της Βαγδάτης.

    ''Εάν ο Χουσεΐν πράγματι σκοτώθηκε, ο πόλεμος πρακτικά τελείωσε την νύχτα που άρχισε'' γράφει η εφημερίδα ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς'' στην πρώτη σελίδα της υπογραμμίζοντας ότι ''η ιρακινή αντίσταση μπορεί να καταρρεύσει'' εάν επαληθευτεί αυτή η πληροφορία.

    ''Σκοτώθηκε στην πρώτη επίθεση στη Βαγδάτη;'' είναι ο τίτλος της ''Ιντιπέντεντ'' που προσθέτει ότι ''η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να καθορίσει τον πόλεμο στο Ιράκ''.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ''δεν γνωρίζει εάν ο δικτάτορας τραυματίστηκε'' αναφέρει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

    H ''Ντέιλι Μέιλ'' γράφει ότι ''η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε χθες το βράδυ''.

    [06] Πρωτοβουλία ΟΗΕ για καλύψη αναγκών στο Ιράκ

    22/3/2003 10:56:00 πμ

    Διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στον ΟΗΕ, προκειμένου να υιοθετηθούν τροποποιητικές ρυθμίσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμά του "Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων", για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται από τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στη Βαγδάτη να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου, αγοράζοντας τρόφιμα και άλλα είδη για τη ανακούφιση του ιρακινού πληθυσμού. Το πρόγραμμα διακόπηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με αμερικανο-βρετανικό σχέδιο, προβλέπεται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην κατεύθυνση της διαχείρισης των οικονομικών πόρων και λοιπών μέσων υλοποίησης του προγράμματος.

    Επίσης, αναφέρεται στη διαχείριση των υπαρχόντων συμβολαίων και διαθεσίμων ή δεσμευμένων πόρων, χωρίς εμπλοκή των ιρακινών αρχών.

    Στο σχέδιο δίνεται μεταβατικός χαρακτήρας, με χρονικό ορίζοντα 45 ημερών.

    Στο τέλος της περιόδου προβλέπεται η ανανέωση των όρων του σχεδίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, με σύντομες δηλώσεις του κατηγόρησε με οξύτητα τον Κόφι Ανάν για την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου ψηφίσματος από μέρους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τονίζοντας ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ "κατέστη εντολοδόχος των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την προώθηση προτάσεων αποικιοκρατικής έμπνευσης που αποσκοπούν στον εκμηδενισμό του ιρακινού κράτους και την μετατροπή της περιοχής σε αποικία των αμερικανικών και σιωνιστικών συμφερόντων".

    Ο πρέσβης του Ιράκ είπε ότι η χώρα του απορρίπτει το σχέδιο, θεωρώντας το "προσβλητικό" για τον ευρισκόμενο σε βαθιά κρίση ΟΗΕ και για τον γ.γ. του. "Ο διεθνής Οργανισμός απέτυχε να διατηρήσει την ειρήνη και το σχέδιο απόφασης προσφέρει κακές υπηρεσίες σε αυτόν, υποσκάπτοντας την αξιοπιστία του", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί μετακίνηση προσφύγων προς την Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές έχουν σημειωθεί μετακινήσεις πληθυσμών από πόλεις προς την ύπαιθρο, χωρίς να προσεγγίσουν συνοριακές περιοχές. Τέλος, συζητείται το ενδεχόμενο καταδίκης της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    [07] Χτυπήθηκαν διυλιστήρια στο Ιράν

    22/3/2003 7:29:00 πμ

    Ένας πύραυλος χτύπησε στις περίπου 7.45 τοπική ώρα, αποθήκη διυλιστηρίων στο νοτιοδυτικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με ιρανικές κυβερνητικές πηγές. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο από που προήλθε ο πύραυλος, ο οποίος χτύπησε τις αποθήκες στη πόλη Αμπατάν, όπου βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Βασόρα.

    Αρνείται το Ιράκ ότι καταστρέφει τις πετρελαιοπηγές

    Εν τω μεταξύ, το Ιράκ αρνήθηκε την Παρασκευή ότι βάζει φωτιά στις πετρελαιοπηγές του, υπογραμμίζοντας ότι έχει κατασκευάσει "χαντάκια όπου ρέει καιγόμενο πετρέλαιο", σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τα αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά από το να βρουν τους στόχους τους.

    "Η ηγεσία του Ιράκ και οι κυβερνητικοί οργανισμοί προσπαθούν να προστατέψουν τον πλούτο της χώρας, να τον αναπτύξουν και να τον διευρύνουν και όχι να τον κάψουν", μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση, επικαλούμενη επίσημη πηγή, την οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.

    "Αυτό που έχει πάρει φωτιά είναι πετρέλαιο που ρέει σε χαντάκια και που προορίζεται να μπερδέψει τους πιλότους από το να βρουν τους στόχους τους".

    [08] Ο Μπους είδε τους βομβαρδισμούς στην τηλεόραση

    22/3/2003 2:39:00 πμ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, παρακολούθησε από την τηλεόραση ορισμένες σκηνές από το βομβαρδισμό της Βαγδάτης την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου από τα στιγμιότυπα που παρακολούθησε. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτς ΜακΚλέλαν, είπε ότι ο Μπους είδε τηλεόραση για λίγη ώρα, μαζί με τον επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ. Λίγο μετά επιβιβάστηκε μαζί με τη σύζυγο του Λόρα στο προεδρικό ελικόπτερο και αναχώρησε για το Καμπ Ντέιβιντ. Σήμερα Σάββατο ο Μπους θα έχει πολεμικό συμβούλιο με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον στρατηγό Ρίτσαρντ Μάγερς και τη σύμβουλο του σε θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    [09] Αντίθετη η Ρωσία στη νομιμοποιήση του πολέμου

    22/3/2003 11:00:00 πμ

    Η Ρωσία θα αντιταχθεί στις προσπάθειες νομιμοποίησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, σύμφωνα με πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ. "Χωρίς αμφιβολία θα γίνουν προσπάθειες, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, να υπάρξει φόρμουλα νομιμοποίησης της στρατιωτικής επιχείρησης και στη συνέχεια της ανοικοδόμησης του μεταπολεμικού Ιράκ, σύμφωνα με τα σχέδια των πρωταγωνιστών της στρατιωτικής επιχείρησης", δήλωσε ο Ιγκόρ Ιβανόφ. "Θα τις παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά και δεν θα προσδώσουμε οποιαδήποτε νομιμότητα στην ενέργεια αυτή στο πλαίσιο πιθανών σχεδίων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας", κατέληξε.

    [10] Η Διεθνής Αμνηστία για τον πόλεμο στο Ιράκ

    22/3/2003 10:25:00 πμ

    Διευκρινίσεις για τους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη ζητεί από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας η Διεθνής Αμνηστία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής επιτροπής της οργάνωσης ζητείται να διευκρινιστεί ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να προστατευθούν οι άμαχοι. Αναφέρει ότι η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι με βάση το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο αν μια επίθεση είναι εμφανές ότι προκαλεί δυσανάλογες απώλειες αμάχων τότε, αυτή η επίθεση πρέπει να ακυρωθεί ή να ανασταλεί.

    Δυσανάλογες επαφές

    Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται τόσο σε δηλώσεις του προέδρου Μπους όσο και του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για την προστασία των αμάχων καθώς και σε οδηγίες προς τους Ιρακινούς πολίτες τι να κάνουν για να παραμείνουν ασφαλείς σε ενδεχόμενο πόλεμο.

    Σημειώνει δε, ότι αυτές οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς τους Ιρακινούς αμάχους δεν τις απαλλάσσουν από την υποχρέωση να αποφύγουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση, η οποία θα είχε αδιάκριτο ή δυσανάλογο χαρακτήρα.

    [11] Δύο εξέδρες πετρελαίου καταλήφθησαν στον Κόλπο

    22/3/2003 6:35:00 πμ

    Ομάδες υποβρύχιων καταστροφών των ΗΠΑ κατέλαβαν δύο από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εξέδρες πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου, αποτρέποντας τα άτομα που βρίσκονταν σε αυτές να ενεργοποιήσουν τα εκρηκτικά με οποία ήταν παγιδευμένες, μετέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Οι δύο εξέδρες πετρελαίου, 35 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή του Ιράκ, καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης πριν περίπου 24 ώρες και από εκείνη την στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αμερικανών πεζοναυτών.

    Οι δύο εξέδρες είναι δύο από τις βασικές τοποθεσίες όπου φορτώνουν τα μεγάλα δεξαμενόπλοια πετρέλαιο για εξαγωγή. Ο δημοσιογράφος του Fox News, Στηβ Τσεντάνι, ο οποίος ακολούθησε τις ομάδες υποβρύχιων καταστροφών στην αποστολή τους, μετέδωσε ότι τα εκρηκτικά εντοπίστηκαν πάνω αλλά και κάτω από τις εξέδρες και συγκεκριμένα σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό πετρελαίου που συνδέεται με τις εγκαταστάσεις στην ακτή.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αμερικανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο των εξέδρων πετρελαίου χωρίς σχεδόν καμία αντίσταση, ενώ συνέλαβαν τους 41 Ιρακινούς εργαζόμενους οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτές.

    Το αμερικανικό δίκτυο διευκρίνισε πως άργησε να μεταδώσει την είδηση κατόπιν παράκλησης του Πενταγώνου.

    [12] Σκοτώθηκαν ανώτατα στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης

    22/3/2003 5:16:00 πμ

    Τρία ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια έναρξης των "χειρουργικών" βομβιστικών επιθέσεων τα ξημερώματα της Πέμπτης που είχαν στόχο το Ιρακινό Πρόεδρο μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές της CIA. Πρόκειται: για τον Νο2 του ιρακινού καθεστώτος Εζάτ Ιμπραχίμ, αντιπρόεδρο του Επαναστατικού Συμβουλίου του Ιράκ, τον αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν που έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές για το Ιράκ αποφάσεις και είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Πιθανολογείται ότι στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο στρατηγός Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, ο οποίος είναι ξάδερφος του Σαντάμ Χουσεΐν, γνωστός και ως "Αλί ο Χημικός"-παρατσούκλι που του έδωσαν οι Κούρδοι όταν ήταν επικεφαλής των ιρακινών δυνάμεων οι οποίες είχαν εξαπολύσει επίθεση με χημικά όπλα κατά του κουρδικού χωριού Χαλάμπτζα, το 1988-είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του.

    Οι τρεις φερόμενοι ως "νεκροί" βρίσκονταν στο καταφύγιο που χτύπησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά τα ξημερώματα της Πέμπτης και όπου οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις ήλπιζαν ότι θα πετύχουν τον ίδιο τον Ιρακινό Πρόεδρο.

    Χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί έπειτα από τις νυχτερινές μάχες με την 3η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού στο Νότιο Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο Αμερικανός αξιωματικός.

    Ο λοχαγός Αντριου Βέιλς, εκπρόσωπος της Πρώτης Ταξιαρχίας της 3ης Μεραρχίας Πεζικού δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι Ιρακινοί στρατιώτες ανήκουν στην 11η ιρακινή μεραρχία και παραδόθηκαν μετά τη μάχη κοντά στον ποταμό Ευφράτη. "Χιλιάδες Ιρακινοί αναγκάστηκαν να παραδοθούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    [13] Σύγχυση σχετικά με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν

    22/3/2003 4:12:00 πμ

    Τζεφ Χουν

    Μπερδεμένος, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την τύχη του Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν είναι νεκρός ή ζωντανός, μετά τον πρώτο βομβαρδισμό της Βαγδάτης. ''Υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα'', τόνισε ο Χουν στο BBC μετά από μια μέρα γεμάτη φημολογία σχετικά με την τύχη του Σαντάμ. ''Mέχρι να μπούμε στην Βαγδάτη, δεν θα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε την αλήθεια'', διευκρίνισε ο βρετανός αξιωματούχος.

    Κάφλιν: ''Ο Σαντάμ δεν πρόκειται να αυτοεξοριστεί''

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μπόις δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα ο Σαντάμ να σκοτώθηκε στην πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά της Βαγδάτης.

    Ο Βρετανός στρατιωτικός υποστήριξε ότι ο Σαντάμ μπορεί και να έχει σκοτωθεί, εάν ήταν εκεί που γνώριζαν και εάν καθόταν στο σωστό σημείο, την σωστή ώρα όταν προσγειώθηκε ο πύραυλος.

    Πάντως, ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Sunday Telegraph" Κον Κάφλιν, ο οποίος είχε γράψει την βιογραφία Σαντάμ είναι πεπεισμένος ότι ο άνδρας που εμφανίστηκε μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ήταν πράγματι ο ιρακινός πρόεδρος και πως ο Σαντάμ δεν πρόκειται ποτέ να αυτοεξοριστεί αν είναι ζωντανός.

    [14] Η Γαλλία προσπαθεί να πείσει τον Χουσεΐν να εξοριστεί

    22/3/2003 3:28:00 πμ

    Προσπάθεια ώστε να πειστεί ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν να εξοριστεί στη Μαυριτανία, πραγματοποιεί ένας Γάλλος μεσολαβητής, που ενεργεί με τη συγκατάθεση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο μεσολαβητής, που ονομάζεται Πιερ Ντελβάλ, έχει ταξιδέψει πολλές φορές στη Βαγδάτη από τον περασμένο Δεκέμβριο με σκοπό να πείσει τον πρόεδρο του Ιράκ να φύγει για τη Μαυριτανία. Ερωτώμενος από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου, Φρανσουά Ριβασό, δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για το θέμα.

    [15] Σχέδιο Ανάν για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ

    22/3/2003 1:37:00 πμ

    Πρόγραμμα του γ.γ. Κόφι Ανάν, που προβλέπει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ και το οποίο θα χρησιμοποιεί τα έσοδα του πετρελαίου ως αντάλλαγμα για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών, αναμένεται να μελετήσουν το σαββατοκύριακο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των ειδικών για θέματα Μέσης Ανατολής και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν πως ήδη έχουν παραγγελθεί και πληρωθεί από το Ιράκ αγαθά αξίας 8,9 δις δολαρίων, τα οποία ωστόσο δεν έχουν παραδοθεί. Επίθεση κατά του Κόφι Ανάν εξαπέλυσε ο ιρακινός εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλντούρι.

    ''Ο Ανάν βοήθησε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ''

    Ο Μοχάμεντ Αλντούρι κατηγόρησε τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτεθούν στη χώρα του, προσφέροντας τους τη διαχείριση του προγράμματος "πετρέλαιο αντί τροφίμων" και αποσύροντας τις ειρηνευτικές δυνάμεις από το Κουβέιτ.

    Επιπλέον, ο ιρακινός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ τόνισε πως ο Κόφι Αναν έκανε τη χάρη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κατά παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, να αποσύρει όλο το προσωπικό του οργανισμού από το Ιράκ, ενώ πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ιρακινό λαό.

    [16] Για μια ώρα μάθημα τένις 50.000 δολάρια!

    22/3/2003 12:53:00 πμ

    Ο Αντρέ Αγκάσι

    η Στέφι Γκράφ.

    Ο αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ Ράντι Τζόνσον από τους Arizona Diamondbacks πλήρωσε 50.000 δολάρια στη διάρκεια δημοπρασίας, για να κάνει μια ώρα μάθημα τένις με το διάσημο δίδυμο των πρωταθλητών στο άθλημα Στέφι Γκραφ και Αντρέ Αγκάσι, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο αθλητικών ειδήσεων SID. Η δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον αμερικανό ηθοποιό Ρόμπιν Ουίλιαμς, είχε φιλανθρωπικό σκοπό που δεν ήταν άλλος από τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον. Τελικά η δημοπρασία απέφερε συνολικά έσοδα 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων (5,2 εκατομμυρίων ευρώ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 March 2003 - 9:52:57 UTC