Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την τραγωδία στον Αλιάκμονα
  • [02] Ρύθμιση νόμου για νέους χώρους ταφής σκουπιδιών
  • [03] Κανονικά οι σχολικές εκδρομές στα Λύκεια
  • [04] Καβάλα-Στον εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Α. Χτενάς
  • [05] Επίσκεψη Ευθυμίου-Φυντανίδη στο 1ο ΤΕΕ
  • [06] Σεμινάριο για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά
  • [07] Σόλμπες: Αντίξοες οι οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ
  • [08] Προβληματισμός στην ΕΕ για την απαγόρευση του HADEP
  • [09] Φ. Πετσάλνικος: ''Κάθε δίκη είναι δίκαια στη χώρα μας''
  • [10] ''Μίνι μανιφέστο'' Κουφοντίνα
  • [11] Προσημείωση ακινήτων Πεϊνό - Κορτές - Σωτηροπούλου
  • [12] Αιφνίδια παρέμβαση Μπους για το Μεσανατολικό
  • [13] Τουρκία-Σχηματισμός κυβέρνησης
  • [14] Αντιπολεμική, συμβολική περικύκλωση υπ. Αμυνας
  • [15] Το Ιράκ συνεχίζει την καταστροφή των πυραύλων
  • [16] Ευρεία σύσκεψη για το Γ' ΚΠΣ
  • [17] Η Πολιτεία στο πλευρό της Ξάνθης
  • [18] Αποκλείστηκαν από τον τελικό οι Δεβετζή-Βασδέκη
  • [19] Αφιέρωμα στον Καβάφη από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
  • [20] ''Αντίο'' στο διασημότερο Ναπολιτάνο τραγουδιστή
  • [21] Το κεμπάμπ της ''προδοσίας'' κι ο Μ. Αλέξανδρος

    [01] Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την τραγωδία στον Αλιάκμονα

    14/3/2003 7:01:00 μμ

    Πρόβλημα στο σύστημα φωτισμού της προπορευόμενης νταλίκας προκάλεσε την τραγωδία στον Αλιάκμονα στις 23 Φεβρουαρίου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άτομα, ανάμεσα τους κι ένα τρίχρονο αγοράκι. Επιπλέον, ο οδηγός του φορτηγού δεν είχε πάρει ποτέ το δίπλωμα που απαιτείται για τέτοιου είδους οχήματα. Ωστόσο, παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι οδηγούσε αποδεδειγμένα υπό την επήρεια αλκοόλ, πιθανόν και χασίς, δεν θα διωχθεί για το δυστύχημα, γιατί τα δύο οχήματα, η νταλίκα και το λεωφορείο, δεν ήλθαν ποτέ σε επαφή!

    Ηλεκτρικό πρόβλημα στην νταλίκα

    Καθοριστικό ρόλο στη πρόκληση της πολύνεκρης τραγωδίας στον Αλιάκμονα έπαιξε ηλεκτρικό πρόβλημα που παρουσίαζε η νταλίκα, όπως διαπίστωσαν οι πραγματογνώμονες στον τεχνικό έλεγχο που διενέργησαν στο όχημα.

    Η ΝΕΤ εξασφάλισε την έκθεση με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.

    Οπως αναφέρεται στη έκθεση, "το σοβαρό ηλεκτρικό πρόβλημα στην νταλίκα, κατά την εκδήλωσή του συντέλεσε στο ξάφνιασμα του οδηγού του λεωφορείου."

    Πως εκτυλίχθηκε η τραγωδία

    Το λεωφορείο δεν επιχείρησε ποτέ να προσπεράσει τη νταλίκα. Και τα δύο οχήματα κινούνταν παράλληλα, η νταλίκα στη μεσαία λωρίδα, το λεωφορείο στην αριστερή. Μπαίνοντας στη γέφυρα ο οδηγός της νταλίκας έκοψε ελαφρά ταχύτητα, κάτι που αποδεικνύεται και από τον ταχογράφο, καθώς σε εκείνο το σημείο υπάρχει σαμαράκι.

    Οταν πάτησε φρένο άναψε το αριστερό φλας, λόγω της βλάβης που υπήρχε στο ηλεκτρικό σύστημα.

    Ο οδηγός του λεωφορείου βρισκόταν λίγα μέτρα πίσω και σε διαδικασία επιτάχυνσης. Το αριστερό φλας της νταλίκας τον ξάφνιασε και έκοψε το τιμόνι αριστερά.

    Για έξι μέτρα το λεωφορείο "έγλειφε" τις μπάρες. Ο οδηγός του λεωφορείου δεν αντιλήφθηκε ότι έχει φθάσει τις μπαριέρες καθώς πριν από αυτές δεν υπήρχε το απαιτούμενο σκαλοπατάκι.

    Εξάλλου, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, ο Μιχάλης Κωνσταντινόπουλος οδηγούσε τη νταλίκα με δίπλωμα 3ης κατηγορίας και όχι 5ης κατηγορίας, όπως απαιτείται για νταλίκα με ρυμουλκό.

    Επίσης αποδεδειγμένα στο αίμα του βρέθηκαν ίχνη κάνναβης.

    Ομως παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι ένορκες καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων ότι είχε καταναλώσει άφθονες μπύρες πριν πιάσει το τιμόνι για το μοιραίο δρομολόγιο, ο οδηγός της νταλίκας δεν αναμένεται να διωχθεί ως συνυπεύθυνος για τη τραγωδία στον Αλιάκμονα.

    Ο λόγος; Τα δύο οχήματα, λεωφορείο και νταλίκα, δεν ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των τριών δευτερολέπτων, όσο δηλαδή διήρκησε το συμβάν.

    Μετά από ένα μήνα το πόρισμα των πραγματογνωμόνων θα κατατεθεί στην Τροχαία Κατερίνης προκείμενου να διαβιβαστεί στο εισαγγελέα. Αυτός είναι και τελικός υπεύθυνος για να κρίνει εις βάρος ποιου θα ασκηθούν διώξεις

    [02] Ρύθμιση νόμου για νέους χώρους ταφής σκουπιδιών

    14/3/2003 2:20:00 μμ

    Σε δέκα ημέρες θα προχωρήσει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση στη χωροθέτηση των νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες δημάρχων. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα. "Πρέπει να βάλουμε μία τάξη στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, γιατί όλοι μιλάμε για την προστασία του, αλλά όλοι το επιβαρύνουμε", υπογράμμισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνουν πάνω από δύο νέοι χώροι ταφής των απορριμμάτων στην Αττική. Αναφερόμενη στο θέμα της ανακύκλωσης η κα Παπανδρέου δήλωσε ότι επί της παρούσης στη χώρα μας μόνο το 33% των υλικών συσκευασίας ανακυκλώνεται, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2005 αυτό το ποσοστό να ανέλθει στο 50%.

    Περιβάλλον: Ενα θέμα που δεν σηκώνει χρονοτριβές

    ''Εχουν εξαντληθεί τα όρια και άμεσα προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση για τους χώρους υγειονομικής ταφής στην Ανατολική Αττική. Το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχουν προβλήματα. Θέλουμε τη συναίνεση και τη συμφωνία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει χρονικό όριο. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να διασύρεται διεθνώς'', τόνισε με έμφαση η κυρία Παπανδρέου.

    Η κ. Παπανδρέου αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατολίσθηση στη χωματερή των Ανω Λιοσίων και γενικότερα το πρόβλημα της Αττικής με την άρνηση δημάρχων διαφόρων περιοχών να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι ταφής στα όρια των δήμων τους, μίλησε για λογική παραλόγου και πρόσθεσε "θα προχωρήσουμε άμεσα".

    "Θα αναλάβουμε εμείς το πολιτικό κόστος ως ΥΠΕΧΩΔΕ, παρότι αυτή είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε να έχουμε και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στους δήμους. Δεν έχουμε περιθώρια αναμονής. Η συναίνεση είναι καλή, αλλά θα πρέπει κάποτε να παίρνονται αποφάσεις. Περιμέναμε για το θέμα αυτό πολλά χρόνια".

    Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των περιοχών που προκρίνονται από τις επιστημονικές μελέτες για τη χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική, είναι η Κερατέα, η περιοχή Τρύπες στο Πολυδένδρι, το Λατομείο Κυριακού στο Κορωπί και το Λατομείο Μουσαμάς στην Ελευσίνα.

    Στόχος μας είναι, πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που αφορά την υγεία των πολιτών. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας παράγει 4.400.000 τόνους ετησίως στερεά απόβλητα και επομένως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση τρόπου εναπόθεσης και διαχείρισής τους. "Είμαστε άλλωστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε αυτό και από την Κοινοτική Νομοθεσία και να προσαρμοστούμε", τόνισε.

    Ακόμη η υπουργός ανέφερε ότι μόνο το 55% των απορριμμάτων πάει σε οργανωμένους χώρους ταφής, ενώ το υπόλοιπο πάει σε διάφορες κατευθύνσεις. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι έως το 2007 να εξαφανιστούν όλες οι παράνομες χωματερές και σ' αυτό έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης έπλεξε το εγκώμιο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που έχει βρει ένα συνολικό τρόπο σε περιφερειακό επίπεδο διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί το θετικό παράδειγμα για όλους.

    Ακόμη η κυρία Παπανδρέου είπε ότι έχουμε υποχρέωση να εντάξουμε και τα ιδιωτικά κεφάλαια στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, διότι έχουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ανακοίνωσε δε ότι το υπουργείο προχωρά άμεσα στον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας. Αναφερόμενη τέλος στην ανακύκλωση είπε ότι μόνο το 33% των υλικών συσκευασίας ανακυκλώνεται, ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν πετύχει ποσοστά πάνω από 50%. Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι μέχρι το τέλος του 2005 η χώρα μας να έχει πιάσει αυτά τα ποσοστά.

    Καταλήγοντας η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ότι καταρτίζεται Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει τη συγκρότηση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2006 στον τομέα της ανακύκλωσης θα έχουν δημιουργηθεί 2000 θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

    Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη συστηματικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για τη χώρα, καλώντας τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στο θέμα αυτό και να συνεργαστούν σε επίπεδο περιφέρειας.

    [03] Κανονικά οι σχολικές εκδρομές στα Λύκεια

    14/3/2003 7:01:00 μμ

    Κανονικά σε όλους τους προορισμούς εντός Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν οι εκδομές, διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ανεύθυνα τα όσα ακούστηκαν από συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της Μέσης Εκπαίδευσης, ότι θα πρέπει το υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα σε περίπτωση πολέμου, ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι μαθητές στις πενταήμερες. Την ίδια ώρα, 24ωρη απεργία εξήγγειλε για τις 3 Απριλίου, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    Απεργία και πορεία έξω από το υπ. Παιδείας στις 3 Απριλίου

    Αιτήματα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης, η οικονομική και επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών, η άμεση καταβολή του επιδόματος των 176 Ευρώ στους εκπαιδευτικούς.

    Την ίδια μέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 11 το πρωί.

    [04] Καβάλα-Στον εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Α. Χτενάς

    14/3/2003 4:19:00 μμ

    Μεταφέρθηκε το μεσημέρι με πρωτοφανή αυστηρή αστυνομική συνοδεία από την Θεσσαλονίκη στην Καβάλα, ο 45χρονος επιχειρηματίας, Ανδρέας Χτενάς, ο οποίος φέρεται ως ''εγκέφαλος'' -κατά την αστυνομία- της διπλής ένοπλης ληστείας, που διαπράχθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2002 στα τραπεζικά καταστήματα της Alpha Bank και της Εμπορικής στην Ελευθερούπολη Παγγαίου. Οδηγήθηκε κατευθείαν στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, χωρίς να κάνει καμία απολύτως δήλωση, ενώ στη συνέχεια μετήχθη στον εισαγγελέα, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για ''απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή'', ''ηθική αυτουργία σε ληστεία από κοινού'' και ''άμεση συνέργια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας''.

    Στη μία μετά το μεσημέρι, οδηγήθηκε στην τακτική ανακρίτρια Καβάλας, η οποία χειρίζεται την υπόθεση και είχε εκδώσει πριν από περίπου 130 μέρες το σχετικό ένταλμα σύλληψης του Α. Χτενά, όταν αυτός κατόρθωσε να διαφύγει τραυματισμένος στην Τουρκία.

    Μέσω του συνηγόρου του, κ. Απόστολου Αποστολίδη, ζήτησε και πήρε προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του, ενώ, όπως δήλωσε ο συνήγορός του, θα καταθέσει στην ανακρίτρια για τον εντολέα του απολογητικό υπόμνημα μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, χωρίς να καθορίσει επακριβώς πότε θα γίνει η νέα προσαγωγή του. Μέχρι τότε θα κρατείται στην Ασφάλεια Καβάλας.

    Ο Α. Χτενάς μεταφέρθηκε με αυστηρή συνοδεία και ευθύνη της Ιντερπόλ, αλλά και Ελλήνων αστυνομικών, αεροπορικώς, στην Θεσσαλονίκη, από την Κωνσταντινούπολη, και κρατήθηκε στη συμπρωτεύουσα, όπου και ανακρίθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε κάποια σχέση με αξιόποινες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και άλλων αδικημάτων, τα οποία διαπράχθηκαν στην Θεσσαλονίκη από σπείρα, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν συλληφθεί.

    Ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας εκδόθηκε στην χώρα μας από την Τουρκία, ύστερα από έγκριση που έδωσαν τα αρμόδια υπουργεία της γειτονικής χώρας, τα οποία είχαν στην κατοχή τους και το ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας Καβάλας και μια σειρά άλλων εγγράφων, που είχαν διαβιβάσει από τον περασμένο Νοέμβριο στις τουρκικές Aρχές και υπηρεσίες οι αντίστοιχες ελληνικές, με τα οποία ζητείτο η έκδοση του Α. Χτενά στη χώρα μας.

    Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την μέρα της έκδοσης του κρατήθηκε διαδοχικά στις φυλακές της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας Καβάλας, όταν ο επιχειρηματίας και άλλοι συνεργάτες του διέπραξαν τις ένοπλες ληστείες, ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει -πράγμα που το κατόρθωσε τελικά- αλλά κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς είχε τραυματισθεί μάλλον σοβαρά στο αριστερό του πόδι.

    Aγνωστο είναι -μέχρι στιγμής- με ποιόν τρόπο έφτασε μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατέληξε στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης, όπου νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στις τοπικές φυλακές, όταν διαβιβάστηκε από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα το ένταλμα σύλληψής του, που είχε εκδώσει η τακτική ανακρίτρια Καβάλας.

    Σε δηλώσεις του, που είχε κάνει από την Τουρκία ο Ανδρέας Χτενάς, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμιά σχέση με τις δύο ληστείες της Ελευθερούπολης, αλλά και με άλλες παρόμοιες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Για τον τραυματισμό του είχε πει τότε πως του τον προκάλεσαν άγνωστοι δράστες, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Έβρου.

    [05] Επίσκεψη Ευθυμίου-Φυντανίδη στο 1ο ΤΕΕ

    14/3/2003 3:05:00 μμ

    Το α΄ Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο στο Μεταξουργείο επισκέφθηκαν το πρωί, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο διευθυντής της "Ελευθεροτυπίας" Σεραφείμ Φυντανίδης, με την ευκαιρία της προσφοράς του εκδοτικού Οργανισμού Τεγόπουλου-Φυτράκη, του ορθογραφικού λεξικού. Ο υπουργός Παιδείας έγινε δεκτός στο νεόδμητο σχολείο με ενθουσιασμό από τους μαθητές και στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα ότι όσοι ήθελαν να υποβαθμίζουν το θεσμό των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, έχουν κάνει λάθος κι αυτό αποδεικνύεται από το σχολείο αυτό και τους ίδιους τους μαθητές.

    ''Μάθετε να ομιλείτε σωστά Ελληνικά''

    Ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε ιδιαίτερα ότι εισάγονται οι απόφοιτοι ισότιμα στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις θετικές αναλογίες που έχουν επιτευχθεί ανάμεσα στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά μαθητή.

    Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, από την πλευρά του βρήκε την ευκαιρία να αστειευτεί με τους μαθητές και να μιλήσει για τη σημασία της ορθής χρήσης της γλώσσας. Μιας γλώσσας που όπως τόνισε, ομιλείται επί 3.000 χρόνια και η σωστή χρήση και κατοχή της αποτελεί το κυριότερο εφόδιο των Ελλήνων. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις "ταλαιπωρίες" που υφίσταται η γλώσσα τα τελευταία χρόνια από την εισδοχή ξενικών εκφράσεων.

    [06] Σεμινάριο για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά

    14/3/2003 7:06:00 μμ

    Σεμινάριο με τίτλο "αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας" διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας. Το σεμινάριο, βασικός άξονας του οποίου είναι οι πολιτικές προστασίας και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα πραγματοποιηθεί στις 17,18 και 19 Μαρτίου 2003 στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο και στους Δελφούς στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο.

    Σεμινάριο με χαρακτήρα εργαστηρίου

    Τους συμμετέχοντες στις συνεδρίες θα απασχολήσουν θέματα, όπως η ευρωπαϊκή ταυτότητα και οι αξίες που εμπεριέχονται στην πολιτιστική κληρονομιά, η ολοκληρωμένη προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και η οργάνωση των περιοδικών εκθέσεων.

    Η διεξαγωγή του σεμιναρίου στους Δελφούς και η προβλεπόμενη επίσκεψη στη Μονή Οσίου Λουκά προσδίδουν σ αυτό χαρακτήρα εργαστηρίου, καθώς οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, τον τρόπο, με τον οποίο η ελληνική Πολιτεία αντιλαμβάνεται και εφαρμόζει τις αρχές της ολοκληρωμένης προστασίας των μνημείων.

    [07] Σόλμπες: Αντίξοες οι οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ

    14/3/2003 2:29:00 μμ

    Απαισιόδοξος για τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, λόγω του υφιστάμενου κλίματος αβεβαιότητας εμφανίστηκε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, με δηλώσεις του στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.

    Δυσοίωνες οι προβλέψεις

    "Επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση, το γνωρίζουμε αυτό επειδή όλα ανεξαιρέτως τα δεδομένα που έχουμε συμβουλευτεί δεν είναι εκείνα που προβλέψαμε'' δήλωσε ο Επίτροπος Σόλμπες.

    "Υπάρχουν παράγοντες αβεβαιότητας, που μας καθιστούν απαισιόδοξους'', πρόσθεσε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου που παρακολουθούν οικονομικό συνέδριο στη Βαρκελώνη.

    Ο Επίτροπος Σόλμπες δεν εξέφρασε ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις ή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών από τυχόν εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι, εξηγώντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να αυξηθεί από τέτοια εξέλιξη κατά 0,2% σε μηνιαία βάση το πολύ, ενώ η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι ανώτερη του 0,1% σε μηνιαία βάση.

    Εξέφρασε όμως την ανησυχία του μπροστά στο ''πολύ απαισιόδοξο σενάριο'' αυτό των απρόβλεπτων για τη διεθνή οικονομία και αυτήν της ΕΕ οικονομικών επιπτώσεων από μεγάλης διάρκειας πόλεμο στο Ιράκ, δηλαδή ύφεση, κραχ στα χρηματιστήρια, ανυπαρξία παραγωγικών επενδύσεων, ναδίρ στον τουρισμό κ.α.

    Τέλος, αναφορικά με το ευρώ, ο Επίτροπος σχολίασε ότι έναντι του δολαρίου και άλλων ''σκληρών'' νομισμάτων το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ''ήταν και είναι υποτιμημένο''.

    Καταλήγοντας δήλωσε ότι ''το ισχυρό ευρώ είναι και αντιπληθωριστικό'' και ότι προσωπικώς ''ανησυχεί πολύ περισσότερο για την ρευστή οικονομική κατάσταση'' παρά από τις διακυμάνσεις ισοτιμίας του ευρώ.

    [08] Προβληματισμός στην ΕΕ για την απαγόρευση του HADEP

    14/3/2003 12:41:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την απαγόρευση από την τουρκική δικαιοσύνη του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HADEP. "Ανησυχούμε ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για μια ετυμηγορία που αντιβαίνει στο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στην Τουρκία", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Έχουμε αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι συμβατή η ετυμηγορία με μια ορισμένη αντίληψη του πλουραλισμού που χαρακτηρίζει μια σύγχρονη δημοκρατία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε χθες το Κόμμα της Δημοκρατίας του Λαού (HADEP) υποστηρίζοντας πως απειλεί την ενότητα της χώρας.

    Εισαγγελείς κατέθεσαν επίσης αίτημα απαγόρευσης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (DEHAP), που είναι αδελφό κόμμα του HADEP.

    [09] Φ. Πετσάλνικος: ''Κάθε δίκη είναι δίκαια στη χώρα μας''

    14/3/2003 6:28:00 μμ

    "Υποχρέωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν να εξασφαλίσει όλες τις λειτουργικές υποθέσεις ώστε η δίκη για τη "17 Νοέμβρη" να διεξαχθεί με άψογο τρόπο", δήλωσε σήμερα από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, εκτιμώντας ότι αυτός ο στόχος επετεύχθη αφού υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των συνηγόρων, καθώς επίσης και των περίπου 400 δημοσιογράφων που καλύπτουν τη δίκη. Απαντώντας σε ερώτηση περί "δίκαιης ή μη, δίκης" τόνισε ότι κάθε δίκη είναι δίκαια στη χώρα μας γιατί οι δικαστές έχουν το Σύνταγμα, τους νόμους και την ελεύθερη συνείδησή τους, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαδικασίες και την εξέλιξη της δίκης.

    ''Υπάρχουν προϋποθέσεις για την ύπαρξη της Τηλεόρασης στα δικαστήρια''

    Για την παρουσία της τηλεόρασης στην αίθουσα του δικαστηρίου, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή το περασμένο φθινόπωρο και θέτει πολύ συγκεκριμένους κανόνες.

    "Το δικαστήριο μπορεί για κάθε δίκη να αποφασίσει την παρουσία της τηλεόρασης εφόσον συμφωνούν σε αυτό όλοι οι παράγοντες της δίκης, οι διάδικοι και ο εισαγγελέας και εφόσον συντρέχει δημόσιο συμφέρον. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η τηλεόραση δεν θα είναι στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων όπως δεν είναι σε καμία αίθουσα δικαστηρίου ευρωπαϊκής χώρας", επανέλαβε ο κ. Πετσάλνικος.

    [10] ''Μίνι μανιφέστο'' Κουφοντίνα

    14/3/2003 12:04:00 μμ

    Αίσθηση πάντως, προκάλεσε την Παρασκευή η νέα παρέμβαση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των συνηγόρων υπεράσπισης επί της ένστασης για την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι αν και υπάρχει ο όρος "πολιτικό έγκλημα", ουδέποτε στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, δικάστηκαν άνθρωποι ως πολιτικοί εγκληματίες. Αναφερόμενος στη δράση της 17 Νοέμβρη, υποστήριξε ότι σαφώς ανάγεται στο πολιτικό έγκλημα καθώς στόχος της ήταν η ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης.

    ''Η 17Ν άνηκε στην Επαναστατική Αριστερά''

    Υποστήριξε, δε, ότι η οργάνωση ήταν καθαρά πολιτική και ανήκε στην Επαναστατική Αριστερά. Σύμφωνα με τον φερόμενο ως ''Λουκά'' της Οργάνωσης, η παρουσία της οργάνωσης επέφερε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του κράτους.

    Δήλωσε επίσης ότι σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις η οργάνωση φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας αλλά και σε έναν στους δέκα νέους και τόνισε ότι η απήχηση αυτή μπορεί να εξηγήσει και τη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται οι κατηγορούμενοι.

    Αναφερόμενος σε δήλωση που είχε κάνει πριν από μέρες, όπου συνέκρινε τη δίκη με ιστορικές δίκες όπως τη δίκη του Κολοκοτρώνη, ο Κουφοντίνας αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι δεν συνέκρινε τον εαυτό του με τον αγωνιστή του '21 και υπογράμμισε ότι δεν τον βάζει καν ούτε δίπλα στους αγωνιστές του παράνομου ΚΚΕ.

    Ο Κουφοντίνας αναφέρθηκε και στη σύλληψη του Έλληνα φοιτητή στο Λονδίνο αναφέροντας ότι το γεγονός φανερώνει το ''ζοφερό μοντέλο'' που θα επακολουθήσει.

    Ο "Λουκάς" χαρακτήρισε ''παιχνιδάκια της Ιστορίας'' τους νόμους που εφαρμόζονται για να καταστέλλονται τα κινήματα και αναφερόμενος ειδικότερα στο Νόμο Περί Οργανωμένου Εγκλήματος, υποστήριξε ότι εκείνοι που τον ''σκάρωσαν'' είναι άνθρωποι που διαφωνούν μ΄αυτή την πρακτική.

    Απαντώντας σε συνήγορο της πολιτικής αγωγής ο οποίος την Πέμπτη είχε υποστηρίξει ότι τα μέλη της 17 Νοέμβρη θα καταταχθούν από την Ιστορία δίπλα στους λήσταρχους Νταβέλη και Γιαγκούλα, ο Κουφοντίνας είπε ότι οι λήσταρχοι θα πρέπει να αναζητηθούν στα άγρια βουνά της Εκάλης και στα σαλέ της Ελβετίας.

    [11] Προσημείωση ακινήτων Πεϊνό - Κορτές - Σωτηροπούλου

    14/3/2003 7:35:00 μμ

    Προσημειώνονται με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας τα ακίνητα των Μαρί Τερέζ Πεϊνό, Αλίθια Ρομέρο Κορτές και Αγγελικής Σωτηροπούλου, προκειμένου να ικανοποιηθεί απαίτηση ύψους 800 εκατομμυρίων δραχμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων από ζημία που υπέστησαν λόγω των ληστειών της οργάνωσης ''17 Νοέμβρη''. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, προσημείωση εγγράφεται στο ακίνητο της κ. Πεϊνό στους Λειψούς, σε ακίνητο της κ. Κορτές στην Κερατέα και στο ακίνητο στην περιοχή του Βαρνάβα που έχει στην κατοχή της η Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Απαγορεύτηκαν σε τηλ. σταθμό οι αναφορές στο γιο της Σωτηροπούλου

    Παράλληλα, με άλλη απόφαση του Πρωτοδικείου απαγορεύεται στον τηλεοπτικό σταθμό ''ΑΛΤΕΡ'' να αναφέρεται στον γιο της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    Προσφυγή είχε καταθέσει η ίδια η κατηγορουμένη στην υπόθεση της 17Ν, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά στο όνομα του γιου της.

    [12] Αιφνίδια παρέμβαση Μπους για το Μεσανατολικό

    14/3/2003 7:01:00 μμ

    Απάντηση στους Ευρωπαίους και Αραβες ηγέτες που τον κατηγορούν για μονοπωλιακό ενδιαφέρον έναντι του Ιράκ, έδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος Μπους. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, θα ανακοινώσουν το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, αμέσως μετά την τοποθέτηση ενός νέου Παλαιστινίου πρωθυπουργού, ο οποίος ωστόσο θα έχει αληθινές εξουσίες. "Μόλις επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνη" είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να σταματήσει ο εποικισμός των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνο με το αίτημα του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για τον διορισμό ενός νέου παλαιστίνιου πρωθυπουργού, εμφανίζεται το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε ο μελλοντικός πρωθυπουργός να έχει πραγματική εξουσία.

    Οι ΗΠΑ ζητούν μία κίνηση καλής θέλησης από τους Ισραηλινούς

    Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη συνύπαρξης των δυο λαών στην περιοχή, γεγονός που όπως είπε προϋποθέτει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε το Ισραήλ, να σταματήσει τον εποικισμό στη Δ. Όχθη σε ένδειξη καλής θέλησης.

    Προσπάθεια να καθησυχάσει τον μουσουλμανικό κόσμο, εν όψει μίας επίθεσης στο Σαντάμ Χουσεϊν, βλέπουν πίσω από την αιφνίδια παρέμβαση Μπους, διπλωματικοί κύκλοι.

    Τον τελευταίο καιρό, ο πρόεδρος Μπους, έχει δεχθεί τα πυρά πολλών Ευρωπαίων αλλά και Αράβων ηγετών, για τις καθυστερημένες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό και για τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος τους στο Ιράκ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, έχει ορίσει για τη θέση του πρωθυπουργού, τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος για την ώρα δεν έχει αποδεκτεί ακόμα την πρόταση του.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, δημιούργησε τη θέση αυτή, μετά από έντονες πιέσεις από πλευράς Αμερικανών και Ισραηλινών να μεταβιβάσει σε άλλους την εξουσία του.

    Οι αντιδράσεις των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων

    ''Συμφωνούμε με τον Τζορτζ Μπους'', σημείωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιόνι Πελέντ, όσον αφορά στις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους για ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο τον τερματισμό της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    "Μόλις υπάρξει ένας Παλαιστίνιος πρωθυπουργός με πραγματικές εξουσίες που θα αρχίσει να αγωνίζεται για να σταματήσει την τρομοκρατία, τότε το Ισραήλ θα είναι πρόθυμο να αρχίσει να συζητεί μια λύση", τόνισε σημείωσε ο Πελέντ.

    Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να έχει ο μελλοντικός τους πρωθυπουργός ''πραγματική εξουσία'' όπως το επιθυμούν οι ΗΠΑ.

    Ο κύριος παλαιστίνιος διαπραγματευτής και μέλος του υπουργικού συμβουλίου Σάεμπ Ερεκάτ διευκρίνισε ότι τα βήματα που έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι Παλαιστίνιοι δημιουργούν το έδαφος για τον διορισμό ενός πρωθυπουργού, που θα έχει εξουσία και θα είναι αξιόπιστος.

    Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις επί του ειρηνευτικού σχεδίου.

    [13] Τουρκία-Σχηματισμός κυβέρνησης

    14/3/2003 6:14:00 μμ

    Σχηματίστηκε η 59η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό την προεδρία του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του αφού προηγουμένως έθεσε τον κατάλογο των υπουργών υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ υπάρχουν άλλοι δύο αντιπρόεδροι. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο δεν μετέχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ερτουγρούλ Γιαλτσίνμπαγιρ, ο οποίος είχε κάνει δηλώσεις εναντίον της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράκ.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση το αργότερο μέχρι τις 26/3

    Με εξαίρεση μερικών αλλαγών, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του νέου υπουργικού συμβουλίου και αυτού της προηγούμενης κυβέρνησης Γκιουλ.

    Με βάση το σύνταγμα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα κάνει μέσα σε μια εβδομάδα τις προγραμματικές δηλώσεις στην εθνοσυνέλευση. Θα ακολουθήσουν, αφού μεσολαβήσουν δύο μέρες μετά τις δηλώσεις, οι συζητήσεις επί του προγράμματος.

    Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση τις συζητήσεις, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης το αργότερο μέχρι τις 26 Μαρτίου.

    Ο Ερντογάν είχε οριστεί εντολοδόχος πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη, μετά τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή 9 Μαρτίου στο Σίιρτ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Ένας από τους τρεις βουλευτές που εξελέγησαν και οι τρεις από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- ήταν ο Ερντογάν.

    Σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    Η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών: Αμπντουλάχ Γκιουλ

    Αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Αμπντουλατίφ Σενέρ

    Αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Μεχμέτ Αλί Σαχίν

    Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Μεχμέτ Αϊντίν

    Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Μπεσίρ Αταλάϊ

    Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Αλί Μπαμπατζάν

    Υπουργός Δικαιοσύνης: Τζεμί Τσιτσέκ

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Βετζντί Γκιονούλ

    Υπουργός Εσωτερικών: Αμπντουλκαντίρ Ακσου

    Υπουργός Οικονομικών: Κεμάλ Ούνακιταν

    Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Χουσείν Τσελίκ

    Υπουργός Δημοσίων Εργων: Ζεκί Έργκεζεν

    Υπουργός Υγείας: Ρετζέπ Ακντάγ

    Υπουργός Μεταφορών: Μπιναλί Γιλντιρίμ

    Υπουργός Γεωργίας: Σαμί Γκιουτσλού

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Μουράτ Μπασεσγκίογλου

    Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου: Αλί Τζοσκούν

    Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Χιλμί Γκιουλέρ

    Υπουργός Πολιτισμού: Ερκάν Μουμτζού

    Υπουργός Τουρισμού: Γκιουλντάλ Ακσίτ

    Υπουργός Δασών: Οσμάν Πεπέ

    Υπουργός Περιβάλλοντος: Κιουρσάτ Τουζμέν

    Βιογραφικό Ερντογάν

    Γεννήθηκε το 1954 στην Κωνσταντινούπολη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε ιερατική σχολή και αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε επί δέκα έξι χρόνια ποδοσφαιριστής σε διάφορες ομάδες της ερασιτεχνικής κατηγορίας. Από το 1969 άρχισε να ασχολείται με την πολιτική.

    Το 1976 εξελέγη μέλος της διοικούσας επιτροπής της νεολαίας του τότε Κόμματος Εθνικιστικής Σωτηρίας.

    Το 1984 ανάλαβε υπεύθυνος της κομματικής οργάνωσης στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης και το 1985 υπεύθυνος κομματικής οργάνωσης Κωνσταντινούπολης.

    Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ως υποψήφιος του Κόμματος Ευημερίας.

    Η πολιτική του καριέρα σημαδεύτηκε από την καταδίκη και φυλάκισή του με την κατηγορία περί πρόκλησης θρησκευτικών, ρατσιστικών και ταξικών διακρίσεων, για ομιλία που είχε κάνει στην πόλη Σίιρτ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Παρέμεινε επί τέσσερις μήνες στη φυλακή.

    Λίγο καιρό αργότερα και μετά το επεισοδιακό συνέδριο του Κόμματος Αρετής, όπου η "ανανεωτική πτέρυγα" του κόμματος με επικεφαλής ίδιο, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυση νέου κόμματος, πράγμα που έγινε με την ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 14 Αυγούστου του 2001.

    Στις 9 Μαρτίου 2003 εξελέγη βουλευτής στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που έγιναν στο Σίιρτ της ΝΑ Τουρκίας και ακολούθως ορίστηκε εντολοδόχος Πρωθυπουργός.

    Σχημάτισε κυβέρνηση στις 14 Μαρτίου.

    Βιογραφικά Γκιουλ

    Γεννήθηκε το 1950 στην Καισαρεία. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Το διάστημα 1977-1983 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Σαγγαρίου. Την περίοδο 1983-1991 εργάστηκε ως ειδικός, στην ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στη Τζέντα. Το 1991 ανακηρύχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. Το ίδιο έτος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, με το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Το 1993 εξελέγη αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στις εκλογές του 1995, εξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής, με το Κόμμα Ευημερίας. Ανέλαβε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση που σχημάτισε στις 28 Ιουνίου του 1996, ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν, με το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

    Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου-16 Ιανουαρίου 1998-να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας, ο Γκιουλ εντάχθηκε στο Κόμμα Αρετής, όπως έκαναν και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, εκτός από τον πρόεδρο Ερμπακάν, για τον οποίον το Δικαστήριο επέβαλε πενταετή απαγόρευση ανάμειξης στην ενεργό πολιτική δράση.

    Στις εκλογές του 1999 ο Γκιουλ εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Αρετής. Στο "ιστορικό" συνέδριο του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Αρετής στις 8 Μαρτίου του 2000, ήταν υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, ως εκπρόσωπος των "ανανεωτικών" και εναντίον του Ρετζαί Κουτάν. Έχασε τη μάχη με διαφορά 122 ψήφων (633 Κουτάν, 521 Γκιουλ).

    Με τη λήξη του συνεδρίου, ξεκίνησε και η διαδικασία διαμόρφωσης κομματικού χώρου με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Γκιουλ και ηγετική μορφή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το νέο κόμμα ιδρύθηκε, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Ιουνίου 2001 να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Αρετής. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2001 και ο Γκιουλ ανέλαβε αντιπρόεδρος. Μετά τις εκλογές της 32 Νοεμβρίου 2002 και τη νίκη του ΚΔΑ, ο Γκιουλ ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση που σχημάτισε στις 18 Νοεμβρίου, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 28 Νοεμβρίου. Με την εκλογή του ηγέτη του ΚΔΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως βουλευτή στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 9ης Μαρτίου 2002 και τον σχηματισμό κυβέρνησης εκ μέρους του Ερντογάν στις 14 Μαρτίου 2003, ολοκλήρωσε τη σύντομη θητεία του στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

    [14] Αντιπολεμική, συμβολική περικύκλωση υπ. Αμυνας

    14/3/2003 7:19:00 μμ

    Αντιπολεμική συγκέντρωση έγινε στις 5 το απόγευμα έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με αφορμή την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας που γίνεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική είσοδο του Πενταγώνου, κρέμασαν πανό, και φώναξαν συνθήματα κατά του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές είχαν πρόθεση να αποκλείσουν το Πεντάγωνο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς δεν ήταν αρκετοί. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ και η "Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη" και σε αυτή συμμετείχαν διάφορες οργανώσεις και φορείς. Για το Σάββατο το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί αντιπολεμικά συλλαλητήρια στα Προπύλαια και το Σύνταγμα και πορείες στην Αμερικάνικη πρεσβεία.

    Λένε ''Οχι'' και στον ''ευρωστρατό''

    Οι διοργανωτές της αντιπολεμικής εκδήλωσης στο Πεντάγωνο κάλεσαν το λαό της Αθήνας να κλιμακώσει τον αγώνα με κεντρικά αιτήματα να κλείσει η βάση της Σούδας και να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της γι΄αυτό τον πόλεμο.

    "Οχι" στη στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε. και στον ''ευρωστρατό'', λένε επίσης οι διαδηλωτές, οι οποίοι στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο που έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα.

    [15] Το Ιράκ συνεχίζει την καταστροφή των πυραύλων

    14/3/2003 6:42:00 μμ

    Τέσσερις ακόμη πυραύλους Αλ Σαμούντ 2, επτά κώνους κεφαλής πυραύλου και άλλον εξοπλισμό, κατέστρεψε την Παρασκευή το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών για τον αφοπλισμό του, Χίρο Ουέκι. Η σημερινή καταστροφή ανεβάζει σε 65 τον αριθμό των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 που έχουν ήδη καταστραφεί, υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ και από την αρχή της διαδικασίας την 1η Μαρτίου, σε σύνολο 100 έως 120 που το Ιράκ έχει ανακοινώσει ότι έχει κατασκευάσει. Επίσης, το Ιράκ έχει προετοιμάσει μια τεχνική έκθεση, που αναμένεται την Παρασκευή στον ΟΗΕ, για την μέτρηση των ποσοτήτων του νευροτοξικού παράγοντα VX που καταστράφηκαν το 1991, ένα από τα πλέον βασικά ζητήματα για τον αφοπλισμό της χώρας.

    [16] Ευρεία σύσκεψη για το Γ' ΚΠΣ

    14/3/2003 5:28:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Η εξέταση της πορείας των επικοινωνιακών προγραμμάτων που συνδέονται με το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η ενίσχυση των μέτρων πληροφόρησης και πρόσβασης των πολιτών στο ΚΠΣ, ήταν το θέμα που απασχόλησε την ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόππαπας τόνισε ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν τόσο το τμήμα που σχετίζεται με τα προγράμματα δημοσιότητας του Γ΄ΚΠΣ όσο η ενίσχυση των μέτρων πληροφόρησης και πρόσβασης του πολίτη και των φορέων.

    [17] Η Πολιτεία στο πλευρό της Ξάνθης

    14/3/2003 4:58:00 μμ

    Αρωγός στην προσπάθεια της ΠΑΕ Ξάνθης να ανακατασκευάσει το αθλητικό της κέντρο που πρόσφατα καταστράφηκε από πυρκαγιά, θα σταθεί η πολιτεία, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Χρήστο Πανόπουλο. Ο κ. Λιάνης, αφού εξέφρασε την οδύνη του για την καταστροφή του αθλητικού κέντρου, σημείωσε ότι στην ίδια περιοχή θα γίνουν και εγκαταστάσεις για την προετοιμασία των εθνικών μας ομάδων.

    Εγκαταστάσεις και για την στέγαση των εθνικών ομάδων

    Ο κ. Λιάνης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ξάνθης είχε πραγματοποιήσει στην ακριτική πόλη μία καταπληκτική αθλητική κυψέλη, η οποία δυστυχώς τώρα πια είναι μόνο αποκαΐδια και ότι η Πολιτεία έχει το χρέος να σταθεί σε αυτή την υπόθεση και θα σταθεί ποικιλότροπα.

    Στους υπάρχοντες χώρους, που είναι ευρύτατοι στην περιοχή, θα κατασκευαστούν τέλειες γηπεδικές εγκαταστάσεις για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων.

    Μετά από συνεννόηση που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, υποστήριξε ότι το νέο έργο, θα γίνει μέσω της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ώστε να υπάρχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την κατασκευή του.

    Το Σάββατο, ο κ. Λιάνης θα επισκεφτεί το καταστραμμένο αθλητικό κέντρο της Ξάνθης και την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με σημαντικούς κυβερνητικούς παράγοντες, για να ξεπεραστούν τυχόν γραφειοκρατικά προβλήματα και να προωθηθεί το έργο το ταχύτερο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πανόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις παραμένουν στην ΠΑΕ, επισήμανε πως η στάση της Πολιτείας ήταν σημαντική, ώστε να τους δώσει το έναυσμα να ξεκινήσουν ξανά την ανακατασκευή του αθλητικού κέντρου.

    Ο μεγαλομέτοχος της ακριτικής ομάδας τόνισε ότι θα γίνει πλέον ένα αθλητικό χωριό, το οποίο θα είναι μοναδικό όχι μόνο στη Θράκη και την Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τα εγκαίνια του θα γίνουν σε εννέα μήνες από σήμερα.

    Ο γ.γ. Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος δήλωσε ότι η Πολιτεία αποφάσισε αυτή την συνδρομή, καθώς δεν ωφελεί κανέναν να φεύγουν από τον αθλητισμό καλοί επιχειρηματίες, όπως ο κ. Πανόπουλος.

    [18] Αποκλείστηκαν από τον τελικό οι Δεβετζή-Βασδέκη

    14/3/2003 2:04:00 μμ

    Αντίθετα με όσα είχαν δείξει πρόσφατα, οι Χρυσοπηγή Δεβετζή και η Ολγα Βασδέκη, αποκλείστηκαν από τον τελικό του τριπλούν, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που ξεκίνησε σήμερα στο Μπέρμιγχαμ. Η Δεβετζή που έχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 14.84 μέτρα, πήδηξε μόλις 13.93 μέτρα (οι άλλες δύο προσπάθειες ήταν 13.39μ και 13.81μ), με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τελικού, καθώς το όριο ήταν 14.20μ. Ανάλογη ήταν και η εμφάνιση της Ολγας Βασδέκη, που αν και είχε καλύτερο εφετινό 14.41 μέτρα, σήμερα έμεινε στα 13.87 μέτρα (Ακυρη, 13.84) και δεν προκρίθηκε στον τελικό.

    Αποκλείστηκε στα 60μ και η Κοκλώνη

    Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της Γεωργίας Κοκλώνη στο παγκόσμιο κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ. Η πρωταθλήτρια μας στους δρόμους ταχύτητας αποκλείστηκε από τα ημιτελικά των 60 μέτρων, καθώς στην 3η προκριματική σειρά κατετάγη 5η με επίδοση 7 δεύτερα και 42 εκατοστά. Στα ημιτελικά προκρίθηκαν 24 αθλήτριες και η Κοκλώνη ήταν συνολικά 26η, δηλαδή έχασε την πρόκριση για δύο θέσεις.

    [19] Αφιέρωμα στον Καβάφη από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

    14/3/2003 7:09:00 μμ

    Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, πραγματοποιεί η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Με αφορμή της συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από το θάνατό του και εκατόν σαράντα χρόνων από τη γέννηση του, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με τίτλο " Η ζωή και το έργο του Καβάφη: Ο παγκόσμιος Ελληνας ποιητής του 20ού αιώνα". Κεντρικός ομιλητής της θα είναι ο ποιητής και συγγραφέας Ντίνος Σιώτης, ο οποίος θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα ποιητή.

    Η εκδήλωση γίνεται με τη συμπαράσταση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

    Η ομιλία του Ντίνου Σιώτη, θα συνοδευτεί από προβολή διαφανειών με φωτογραφίες και σκίτσα του ποιητή, χειρόγραφά του και άλλα ντοκουμέντα.

    Δύο ηθοποιοί, η Ιωάννα Γκαβάκου και ο Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα θα απαγγείλουν ποιήματα του ποιητή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

    [20] ''Αντίο'' στο διασημότερο Ναπολιτάνο τραγουδιστή

    14/3/2003 5:29:00 μμ

    Ο Ρομπέρτο Μουρόλο, ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του ναπολιτάνικου τραγουδιού, πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 91 χρόνων. Ο Μουρόλο ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την ερμηνεία του στο τραγούδι ''Ο Sole mio''. Τα τραγούδια του γνώρισαν μεγάλη επιτυχία από τη δεκαετία του '50 ως σήμερα. Το 1995 τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη ιταλική διάκριση για την προσφορά του στην μουσική κληρονομιά της χώρας. ''Εδώ και πέντε δεκαετίες ο Ρομπέρτο Μουρόλο ήταν η φωνή της πόλης. Τραγούδησε την ελπίδα, τη θλίψη, τα συναισθήματα, τα όνειρα'', δήλωσε ο δήμαρχος της Νάπολης Ρόζα Ρούσο Ιερβολίνο. Η κηδεία του Μουρόλο θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο το πρωί.

    [21] Το κεμπάμπ της ''προδοσίας'' κι ο Μ. Αλέξανδρος

    14/3/2003 11:05:00 πμ

    Ένας ιδιόμορφος ..."πόλεμος" έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της Τουρκίας. Όχι δεν έχει να κάνει με όπλα και πετρέλαια, αλλά με ...αρνίσιο κιμά. Ένας γνήσιος απόγονος των δημιουργών του τουρκικού παραδοσιακού πιάτου κεμπάμπ με την ονομασία "Ισκεντέρ" (δηλαδή Αλέξανδρος στα τουρκικά) κατηγορεί έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στη νοτιοανατολική Τουρκία ως "προδότη" επειδή για να προσελκύσει Αμερικανούς στρατιώτες να δειπνούν στο κατάστημα του άλλαξε, το όνομα του παραδοσιακού εδέσματος. "Γι αυτούς που θέλουν να αλλάξουν το όνομα του "Ισκεντέρ", ας δουν τι θα συμβεί εάν αλλάξουν το ΜακΝτόναλντς σε Μεχμέτ Ντόναλντ", δήλωσε θυμωμένος ο Γιαβούζ Ισκεντέρογλου, στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου που προχώρησε σε αυτήν την πράξη ..."προδοσίας", ονομάζοντας το επίμαχο έδεσμα σε "κεμπάμπ του Αλέξανδρου" ζει στην πόλη Κιζίλτεπε της επαρχίας Μαρντίν, όπου χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να εγκατασταθούν ενόψει του πολέμου στο Ιράκ.

    Το "Ισκεντέρ κεμπάμπ", αρνίσιος κιμάς ψημένος στα κάρβουνα, σε σχήμα μικρού μακρόστενου μπιφτεκιού, που σερβίρεται πάνω σε πίτα καλυμμένο με ντομάτα και σάλτσα γιαουρτιού, θεωρείται ανακάλυψη των προγόνων του Ισκεντέρογλου που άρχισαν να το σερβίρουν πριν 136 χρόνια στην Μπούρσα (Προύσα).

    Πολλοί επισκέπτες στην Τουρκία ακούν όμως ότι το κεμπάμπ έχει πάρει το όνομα του απο το Μέγα Αλέξανδρο.

    "Στη χώρα μου κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει στα αγγλικά το όνομα του κεμπάμπ μου'', προειδοποίησε ο Ισκεντέρογλου ( σ.σ το επίθετο Ισκεντέρογλου θα μπορούσε στα ελληνικά να μεταφρασθεί σε Αλεξάνδρου ή Αλεξάνδρογλου).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 March 2003 - 17:55:04 UTC