Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Υπάρχει ακόμα ελπίδα'' διαμηνύει ο Ρόμπερτσον
  • [02] Αυξήσεις σε ασφάλιστρα και φάρμακα
  • [03] Εξώδικο Κάτανετς προς τον Ολυμπιακό
  • [04] Στη ΓΓΑ το στάδιο Καραϊσκάκη
  • [05] Το τελευταίο ''αντίο'' στον Μίμη Κουγιουμτζή
  • [06] ΕΔΟΕΑΠ: Διάγνωση μελανώματος

    [01] ''Υπάρχει ακόμα ελπίδα'' διαμηνύει ο Ρόμπερτσον

    3/3/2003 8:03:00 μμ

    Μπορεί ακόμη να αποφευχθεί μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ υπό τον όρο ότι η Βαγδάτη θα σεβαστεί την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον από το Βουκουρέστι επισημαίνοντας ότι "μία στρατιωτική επέμβαση είναι προς το παρόν θεωρητική και μπορεί να παραμείνει έτσι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν αποφασίσει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις για τον αφοπλισμό που προβλέπονται στην απόφαση 1441''.

    Ταυτόχρονα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου με την οποία απορρίφθηκε η ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία εκφράζει τους φόβους αυτής της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ότι θα αποτελέσει αντικείμενο ''ιρακινών απειλών''. Ο Ρόμπερτσον μετέβη τη Δευτέρα στο Βουκουρέστι για ολιγόωρη επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει με τις αρχές της χώρας τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει η Ρουμανία πλήρες μέλος της Συμμαχίας. Η χώρα αυτή προσκλήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της Πράγας, τον Σεπτέμβριο του 2002

    [02] Αυξήσεις σε ασφάλιστρα και φάρμακα

    3/3/2003 7:55:00 μμ

    Νέες δελεαστικές παροχές σκέφτονται να προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στον τομέα της υγείας, προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον των πολιτών. Ανάμεσα σ' αυτές η συμπληρωματική σύνταξη από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και η εισαγωγή σε λουξ δωμάτιο κρατικού νοσοκομείου. Στον τομέα των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων οι υπέρογκες αυξήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της Γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Αυξάνονται, από τις 5 Μαρτίου 175 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, από 0,84% έως 19%. Παράλληλα, μειώνεται η τιμής σε 82 φάρμακα από 0,21% έως 67,5%, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Κοντομηνάς: ''οι αυξήσεις είναι απαραίτητες''

    Συστάσεις προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να προβεί ο κλάδος σε αυξήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε μάλιστα αδικαιολόγητες.

    Αντίθετα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Κοντομηνάς, αντέτεινε ότι οι αυξήσεις είναι απαραίτητες, εξαιτίας του κακού διεθνούς επιχειρηματικού κλίματος.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κλάδος κατέχει τα πρωτεία στις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας εταιρειών.

    Ο υφυπουργός Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κάλεσε σε διάλογο τη νέα διοίκηση της Ένωσης για το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ειδικότερα:

    Για τα ακίνητα: Στην πρόταση για την αποτίμηση των ακινήτων στην πραγματική τους αξία, μελετάται να δοθεί μια μεταβατική λύση μέχρι να υιοθετηθούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Η περίπτωση των ακινήτων εκτός σχεδίου μελετάται επίσης με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη αντικειμενικού προσδιορισμού στην περιοχή και η υφιστάμενη εμπορική δραστηριότητα. Απαιτήσεις από ενυπόθηκα δάνεια: Προκειμένου να μειωθεί το κόστος των εταιριών για την αποδοχή σε ασφαλιστική τοποθέτηση των απαιτήσεων από ενυπόθηκα δάνεια, θα μπορεί να γίνεται δεκτή βεβαίωση του μηχανικού, που υπάρχει στο φάκελο έγκρισης του δανείου με την προϋπόθεση ότι θα είναι πρόσφατη. Διάθεση σε μετοχές μιας επιχείρησης: Η πρότασή για αύξηση του ισχύοντος ποσοστού για επένδυση σε μετοχές μιας επιχείρησης από 5% σε 10% επί των αποθεμάτων μελετάται με την προϋπόθεση ότι θα αφορά σε εισηγμένες μετοχές και για περιορισμένο διάστημα. Περιθώριο Φερεγγυότητας: Οι αλλαγές στον τρόπο αποτίμησης των ακινήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, κατ' αναλογία θα λαμβάνονται υπόψη και στο περιθώριο φερεγγυότητας σε μικρότερα ποσοστά. Προσαρμοσμένη φερεγγυότητα (στους ασφαλιστικούς ομίλους): Ήδη και στη χρήση 2001 εφαρμόσθηκαν οι κανόνες για την προσαρμοσμένη φερεγγυότητα. Το 2002 όμως θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κάνουν έγκαιρα τους υπολογισμούς και να πάρουν τα όποια μέτρα πριν το κλείσιμο των ισολογισμών τους. Αύξηση εγγυητικών κεφαλαίων: Οι διατάξεις των οδηγιών που πρέπει να εφαρμοσθούν από το έτος 2004, προβλέπουν κατώτατα εγγυητικά κεφάλαια ύψους 3.000.000 ευρώ.

    Το υπουργείο δεν είναι αντίθετο στην πρόταση της ΕΑΕΕ να θεσμοθετηθούν ως κατώτατα όρια εγγυητικών κεφαλαίων τα 6.000.000 ευρώ, θεωρεί όμως ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις, νέες και ήδη λειτουργούσες.

    Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

    Αυξήσεις από 0,84% μέχρι 19% σε 175 φάρμακα και μειώσεις από 0,21% έως 67,5% σε 82 φάρμακα αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα ισχύσει από 5 Μαρτίου, περιλαμβάνονται:

    Τιμές 101 νέων φαρμάκων που κυκλοφορούν για πρώτη φορά ή νέων μορφών ή νέων συσκευασιών ήδη κυκλοφορούντων ιδιοσκευασμάτων. Ογδόντα δύο μειώσεις τιμών, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αυτή διαμορφώθηκε τελικά ύστερα από την επεξεργασία της ειδικής επιτροπής. Οι μειώσεις αυτές κλιμακώνονται σταδιακά από 0,21% έως και 67,5% και προέκυψαν μετά από εμπεριστατωμένο έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων, καθώς και αντίστοιχα αιτήματα των ενδιαφερόμενων εταιριών. Μεταβολές τιμών που αφορούν προσαρμογή τιμών 11 αντιγράφων φαρμάκων στο 80% των τιμών των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, όπως αυτές καθορίστηκαν από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 2/2002, ως και τιμές που αφορούν αναπροσαρμογή τιμών ήδη κυκλοφορούντων 164 ιδιοσκευασμάτων που κρίθηκαν μοναδικά και αναντικατάστατα για τη Δημόσια υγεία ή υπήρχε κίνδυνος απόσυρσης από την κυκλοφορία ή ακόμα παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών εξ αφορμής της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής τους.

    Οι αναπροσαρμογές αυτές και για τις δυο περιπτώσεις κλιμακώνονται από 0,84% έως και 19%.

    ''Σταθμίζοντας τα παραπάνω, οι αυξήσεις που εγκρίθηκαν και των οποίων τα επίπεδα είναι αισθητά χαμηλότερα από εκείνα των αντίστοιχων μειώσεων, εξουδετερώνονται έτσι ώστε ουσιαστικά δεν επέρχεται καμιά επιβάρυνση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή'', τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [03] Εξώδικο Κάτανετς προς τον Ολυμπιακό

    3/3/2003 10:17:00 μμ

    Εξώδικο στον Ολυμπιακό έστειλε τη Δευτέρα ο Σρέτσκο Κάτανετς με το οποίο ζητά 3.365.520 ευρώ, το ποσό δηλαδή του συμβολαίου του μαζί με τα πριμ μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Αναλυτικά, ο Σλοβένος τεχνικός ζητά 2.000.000 ευρώ ως βασική αμοιβή του για τα επόμενα τρία χρόνια, 600.000 ως πριμ κατάκτησης των αντίστοιχων πρωταθλημάτων, 300.000 πριμ κυπέλλων και ακόμη 800.000 ως πριμ για πρόκριση στον β' γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Από το συνολικό ποσό αφαιρούνται οι μισθοί του τριμήνου, που κάθισε στον πάγκο της Πειραϊκής ΠΑΕ και του έχουν καταβληθεί.

    [04] Στη ΓΓΑ το στάδιο Καραϊσκάκη

    3/3/2003 7:47:00 μμ

    Η χρήση, διοίκηση και διαχείριση του χώρου του σταδίου Καραϊσκάκη, περνά πλέον στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών περί ''μισθώσεις ακινήτων για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και άλλες διατάξεις''. Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης για 49 έτη της χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης του χώρου του σταδίου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο αθλητικό σωματείο ''Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιά'', υπό τον όρο αυτό να αναλάβει την ανακατασκευή του σταδίου.

    Μετά τη λήξη επιστρέφει στην ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

    Μετά τη λήξη της παραχώρησης η χρήση, διοίκηση και διαχείριση του σταδίου επιστρέφει στην ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Ακόμη ορίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων το στάδιο θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στην ''Αθήνα 2004''.

    Στην αιτιολογική έκθεση εξάλλου, αναφέρεται ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις κύριες και βοηθητικές του σταδίου, αφενός δεν πληρούν τις τεχνικές και αθλητικές προδιαγραφές της FIFA και UEFA και αφετέρου τις ειδικές ολυμπιακές προδιαγραφές τέλεσης των αγώνων ποδοσφαίρου, στους οποίους τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και η ''Αθήνα 2004'' προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

    [05] Το τελευταίο ''αντίο'' στον Μίμη Κουγιουμτζή

    3/3/2003 8:20:00 μμ

    Το Μίμη Κουγιουμτζή αποχαιρέτησε το μεσημέρι της Δευτέρας, στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Παλαιό Φάληρο, σύσσωμο το ελληνικό θέατρο, οι συγγενείς του και εκατοντάδες τιμητές του έργου του. Ο ήχος του φλάουτου και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον συνόδευσε ως την τελευταία κατοικία του. Συντετριμμένος ήταν ο Γιώργος Λαζάνης, με τον οποίο ο Μίμης Κουγιουμτζής κράτησε σθεναρά τις υποθήκες του δασκάλου τους Κάρολου Κουν. Αλλά και ο αδελφός του και η πρώτη σύζυγός του και αφοσιωμένη συνεργάτης του Ρένη Πιττακή, οι μαθητές του από το Θέατρο Τέχνης, όλοι με ανείπωτη θλίψη είπαν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στα ιδανικά του θεάτρου.

    Μία ζωή γεμάτη θέατρο

    Ο Μίμης Κουγιουμτζής, γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1936 και πρωτόπαιξε το 1959 στην σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στο έργο "Υψηλή Εποπτεία" του Ζάν Ζενέ, ενώ μετά τον θάνατο του Καρόλου Κουν έγινε βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης.

    Το 1977 υπέγραψε την σκηνοθετική του δραστηριότητα με το έργο του Θανάση Κωσταβάρα "Φραγκότο".

    Πολλές φορές "γεύτηκε" και το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος, που έπαιζε και σκηνοθετούσε.

    Ο Μίμης Κουγιουμτζής, υπήρξε βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης, μαζί με τον Γιώργο Λαζάνη και δίδασκε στη Δραματική Σχολή του θεάτρου. Το 1994 εγκαινίασε την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης.

    Το 1972 απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το Ντοκιμαντέρ "Χρονικό - Συλλογές από το Θέατρο Τέχνης", που κατέγραψε ιστορικές στιγμές της θεατρικής σκηνής.

    Μάλιστα και πέρυσι ο Μίμης Κουγιουμτζής συνυπέγραψε με ομάδα πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών μια κινηματογραφική ταινία, που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Δράμας.

    Στη διάθεση του είχε σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο με καταγραφή όλων των μεγάλων στιγμών του Θεάτρου Τέχνης, στη χώρα μας, μια μελέτη στην αρχαία τραγωδία. Μάλιστα, το παράπονό του, ήταν ότι δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

    Τελευταία σκηνοθεσία του Μίμη Κουγιουμτζή, είναι η φετινή παράσταση "Ένα λεπτό και μια στιγμή" στο θέατρο της οδού Φρυνίχου. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν συστηματικά με το θέατρο της οδού Φρυνίχου (μια εκ των δυο σκηνών του Θεάτρου Τέχνης).

    Ο Μίμης Κουγιουμτζής είχε παντρευτεί δυο φορές, την πρώτη φορά με την ηθοποιό Ρένα Πιττακή.

    [06] ΕΔΟΕΑΠ: Διάγνωση μελανώματος

    3/3/2003 8:14:00 μμ

    Ένα σημαντικό όπλο για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος στους ανθρώπους που εργάζονται στα ΜΜΕ και τις οικογένειες τους έχουν πλέον στα χέρια τους. Πρόκειται για το πρώτο μηχάνημα έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος στην Ελλάδα το οποίο απέκτησε ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Ειναι μία υπερσύγχρονη συσκευή η οποία χαρτογραφεί τους σπίλους (ελιές) και τις δερματικές βλάβες, κάνοντας ψηφιακή ανάλυση της εικόνας τους. Με αυτό το μηχάνημα οι δερματολόγοι μπορούν να αναγνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι τα στοιχεία κάθε βλάβης που διερευνούν. Όπως ανέφεραν την Δευτέρα οι επιστήμονες του ΕΔΟΕΑΠ, η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η μέγιστη ετήσια ηλιοφάνεια φτάνει τις 298 μέρες το χρόνο.

    Το 6,5% των σπίλων μεταλλάσσονται σε κακοήθη μελανώματα, ενώ ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση μελανώματος είναι τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται ειδικά σε νεαρές ηλικίες και πιο συγκεκριμένα σε παιδιά κάτω των 19 ετών.

    Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Κ. Γκοτσίνας τόνισε οι 12.500 ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούν να εξετάζονται προληπτικά στο Ιατρείο Σπίλου, μετά από ραντεβού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 March 2003 - 21:53:54 UTC