Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς κουβούκλιο θα συνεχιστεί η δίκη
  • [02] Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη της ''17Ν''
  • [03] Βρέθηκε στον Αλιάκμονα το 3χρονο αγοράκι
  • [04] Ατύχημα στο νοσοκομείο ''Μεταξά''
  • [05] Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ
  • [06] Διώξεις για το θάνατο του μικρού Παναγιώτη Bασιλέλλη
  • [07] Σε εκκρεμότητα το θέμα δικαστικής συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ
  • [08] Συνάντηση Γιαννίτση-Κίνοκ για κοινοτικούς υπαλλήλους
  • [09] Πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες στις τέχνες και τον πολιτισμό
  • [10] Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Κάρτα Ασφάλισης Υγείας
  • [11] Ιταλία: Νεκρός ύποπτος για τρομοκρατία
  • [12] Πολύνεκρο ναυάγιο στον ποταμό Νίγηρα
  • [13] Νέα έκθεση θα παρουσιάσει η Βαγδάτη
  • [14] ''Δεν θα μας εμποδίσει η άρνηση των Τούρκων'' λένε οι ΗΠΑ
  • [15] Έξι νεκροί και 15 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς
  • [16] ΠΟΥ: Τραγικές οι συνέπειες του ενδεχόμενου πολέμου
  • [17] Νέο τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ
  • [18] Nομίσματα Ολυμπιακών Αγώνων 2004
  • [19] Διεθνές Grand Prix ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ 2003
  • [20] ΗΠΑ: Διαλέξεις για την επιστροφή των Μαρμάρων
  • [21] Κηδεύτηκε ο Ντίνος Δημόπουλος

    [01] Χωρίς κουβούκλιο θα συνεχιστεί η δίκη

    3/3/2003 4:26:00 μμ

    Με την απαγγελία των κατηγοριών προς τους 19 κατηγορουμένους, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο, ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα, η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης για την υπόθεση της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι, παραπέμπονται για περίπου 2.000 αδικήματα, ενώ αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά και πολλών συνηγόρων πολιτικής αγωγής ήταν η απομάκρυνση του γυάλινου διαχωριστικού. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους από το προστατευτικό που περιβάλλει τις θέσεις των κατηγορουμένων.

    ''Χορός'' ενστάσεων

    Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, άνοιξε ο "χορός" των ενστάσεων για την τοποθέτηση του κουβούκλιου γύρω από τους κατηγορουμένους.

    Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αφαίρεση αρχικά των αλεξίσφαιρων τζαμιών γύρω από τους κατηγορούμενους και στη συνέχεια του βασικού σκελετού του περιφράγματος.

    Πρώτος υπέβαλε ένσταση στο δικαστήριο ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης. Σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη η ύπαρξη του γυάλινου διαχωριστικού θίγει την προσωπικότητα των κατηγορουμένων και δεν διευκολύνει την επικοινωνία τους με τους συνηγόρους.

    Ο κ. Ραχιώτης τόνισε ότι η ύπαρξη του δεν προβλέπεται από το κώδικα δικαστηρίων και πρόσθεσε ότι για την ειδική διαρρύθμιση της αίθουσας θα έπρεπε να υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία, όμως, όπως υποστήριξε, αν διαθέτει το δικαστήριο θα πρέπει να εξεταστεί από άποψη νομιμότητας. Και αυτό διότι, όπως είπε ο κ. Ραχιώτης, ακόμη και με υπουργική απόφαση, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, καθώς το δικαστήριο λαμβάνει μέτρα, τα οποία επιφυλάσσουν διαφορετική αντιμετώπιση απ' αυτήν που λαμβάνονται συνήθως στα δικαστήρια.

    Ο συνήγορος του Γιωτόπουλου υπογράμμισε στο δικαστήριο ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έθεσε θέμα ειδικής προστασίας. ''Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό μήνυμα, που απευθύνεται εκτός της αίθουσας. Αυτό το "κλουβί" συνιστά υπόμνηση ειδικού καθεστώτος.

    Δεν χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα. Με αυτού του είδους τα μέτρα γίνονται συνειρμοί με αυτά που κρίναμε ως βάρβαρα σε άλλες χώρες''. Ο κ. Ραχιώτης ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την "καθαίρεση" του γυάλινου κλουβιού.

    Ακολούθως έλαβε το λόγο ο εκ των συνηγόρων του Γιάννη Σερίφη κ. Σπύρος Φυτράκης, ο οποίος τόνισε ότι στον κώδικα για τον οργανισμό δικαστηρίων δεν προβλέπονται προστατευτικά κουβούκλια. Σύμφωνα με τον κ. Φυτράκη με το νέο νόμο προβλέπεται η προστασία μαρτύρων όχι όμως κατηγορουμένων. Ο συνήγορος τόνισε ότι η ύπαρξη του "περιφράγματος" παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης.

    Επικαλέστηκε επίσης απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στην δίκη του Μοχάμεντ Ρασίντ, το οποίο είχε κρίνει ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη τοποθέτηση προστατευτικών παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από τους μάρτυρες της υπόθεσης που υπηρετούσαν το FBI.

    Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Κουφοντίνας κάνοντας λόγο για "γυάλινο κλουβί", το οποίο χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο". Αναφέρθηκε στο πρόβλημα κακής ακουστικής που υπάρχει στην αίθουσα και πρόσθεσε επίσης ότι όπως πληροφορήθηκε κατά την προηγούμενη ημέρα το χώρο του δικαστηρίου επισκέφθηκαν Αμερικανοί "ειδικοί". Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    Για "κινηματογραφικό σκηνικό" έκανε λόγο η συνήγορος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ.

    Την αφαίρεση του γυάλινου διαχωριστικού προκειμένου να εξασφαλιστεί η επικοινωνία των κατηγορουμένων με τους συνηγόρους υπεράσπισης ζήτησε από το δικαστήριο και ο εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων κ. Χρήστος Λάμπρου.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης -καθώς τέθηκε νωρίτερα θέμα από την υπεράσπιση- να διακοπεί η δίκη για λίγες μέρες ώστε να προλάβουν οι συνήγοροι να ενημερωθούν για τη δικογραφία σε βάρος του Ανέστη Παπαναστασίου η οποία συνεκδικάζεται με αυτήν των υπολοίπων φερομένων ως μελών της ''17Ν'' λόγω συνάφειας.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής πρότεινε να βρεθεί οπωσδήποτε άλλος τρόπος προστασίας των κατηγορουμένων σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει την απομάκρυνση του γυάλινου διαχωριστικού.

    Υπέρ της απομάκρυνσης του κουβούκλιου οι συνήγοροι των οικογενειών Αθανασιάδη και Μπακογιάννη, Λυκουρέζος και Βασιλακόπουλος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, που εκπροσωπεί τον Γιώργο Πέτσο, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, ο οποίος είπε επίσης ότι και τα έδρανα του δικαστηρίου είναι πολύ μικρά.

    Λίγο πριν αποφασίσει το δικαστήριο για το θέμα ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε και πάλι το λόγο και υποστήριξε ότι το θέμα της "περίφραξης" δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό. ''Η ύπαρξη του κουβούκλιου είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Το θέμα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό. Κοστίζει δυο εκατ. ευρώ και οι τεχνικοί σας λένε ότι δεν μπορεί να βγει; Εγώ σας λέω ότι σε μισή ώρα μπορεί να βγει''. Στο σημείο αυτό κάποιος από το ακροατήριο χαριτολογώντας φώναξε ''Ναι αν βάζαμε βόμβα...''.

    Επετράπη η χρήση μαγνητοφώνου στους δημοσιογράφους

    Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει εντός των ημερών, εάν θα χρησιμοποιηθούν και τηλεοπτικές κάμερες για την κάλυψη της δίκης. Να σημειώσουμε ότι τη δίκη παρακολουθούν 250 δημοσιογράφοι.

    Το πρωί αποχώρησαν οι φωτογράφοι από την αίθουσα, μετά από αίτημα της υπεράσπισης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι με απόφαση του δικαστηρίου επετράπη η χρήση του δημοσιογραφικού κασετοφώνου και πρόσθεσε πως ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς καρτοτηλεφώνων στην αίθουσα Τύπου.

    Την ερχόμενη Τρίτη καλούνται οι μάρτυρες

    Το κατηγορητήριο των 50.000 σελίδων αποδίδει στους 19 κατηγορούμενους περίπου 2.000 αδικήματα, μεταξύ αυτών 23 φόνοι, δεκάδες τραυματισμοί και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων.

    Η πολυαναμενόμενη δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί.

    Η νομική διαδικασία άρχισε με τη νομιμοποίηση των συνηγόρων υπεράσπισης από τους κατηγορουμένους και στη συνέχεια άρχισαν να δηλώνουν παράσταση οι δικηγόροι των πολιτικών εναγόντων.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων είχαν γνωστοποιήσει από τις προηγούμενες ημέρες ότι σκοπεύουν να υποβάλουν στο δικαστήριο σωρεία ενστάσεων που θα αφορούν αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, ακυρότητα της προδικασίας, περιορισμό της δημοσιότητας, προβλήματα επικοινωνίας με τους εντολείς τους λόγω των αυστηρότατων μέτρων ασφάλειας και άλλα.

    Οπως εκτιμάται η πρώτη εβδομάδα της δίκης θα αναλωθεί στην υποβολή και την αιτιολόγηση των ενστάσεων.

    Στην ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων πρώτο ήταν του Δημήτρη Κουφοντίνα και τελευταίο του Ανέστη Παπαναστασίου.

    Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας αναμένεται να κληθεί ο Αμερικανός στρατιωτικός Ρόμπερτ Τσαντ.

    Στους κατηγορούμενους επετράπη να λάβουν εντός του προστατευτικού κουβούκλιου, όποια θέση επιθυμούσαν. Ετσι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε θέση δίπλα στην Αγγελική Σωτηροπούλου, ενώ και οι αδερφοί Ξηρού επέλεξαν να κάτσουν σε διπλανές θέσεις.

    Ο συνήγορος του Τσελέντη, κ. Αριστείδης Οικονομίδης υπέβαλε, ένσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου και για τον τρόπο, με τον οποίο κληρώθηκε η έδρα.

    Οι δικηγόροι που θα παρασταθούν στη δίκη φθάνουν τους 150, ενώ οι θέσεις που έχουν προβλεφθεί για την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση εντός της δικαστικής αίθουσας είναι συνολικά 130.

    Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Μαρτίου, θα εκφωνηθούν τα ονόματα των 350 μαρτύρων κατηγορητηρίου που θα καταθέσουν, αλλά και εκείνα των μαρτύρων υπεράσπισης που θα προταθούν από τους κατηγορουμένους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ''το κύριο ζήτημα πρέπει να είναι η ουσία της δίκης'' και πρόσθεσε πως με τις ενέργειες των αρμοδίων αρχών ''η τρομοκρατία στην Ελλάδα υπέστη μια βαριά ήττα'' και πως στη διάρκεια της δίκης ''χωρίς αναίρεση της ελευθερίας της έκφρασης, θα επιχειρηθεί να απομυθοποιηθεί η τρομοκρατία''.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Τουλάχιστον 800 άτομα βρίσκονταν από τα ξημερώματα έξω από τις φυλακές. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί τηλεοράσεων, φωτορεπόρτερς, μάρτυρες, δικηγόροι, συγγενείς θυμάτων και κατηγορουμένων περίμεναν έξω από τις τρεις εισόδους των γυναικείων φυλακών.

    Από νωρίς προσήλθε η Ντόρα Μπακογιάννη, με την κόρη της Αλεξία και ο Γιώργος Πέτσος. Προσήλθε και ο Γιάννης Σερίφης ο μόνος από τους κατηγορούμενους που δεν ήταν προφυλακισμένος.

    Οι είσοδοι είναι διαχωρισμένες για το ακροατήριο, τους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους και τους παρατηρητές. Υπάρχουν τρία σημεία ελέγχου για τους εισερχόμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου με ισάριθμα μηχανήματα για την ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων, ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών.

    Για τις ανάγκες της δίκης εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αστυνομικοί απαγόρευσαν τη διέλευση των οχημάτων στην οδό Σολωμού, η οποία χωρίζει τις ανδρικές από τις γυναικείες φυλακές. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στο ύψος των φυλακών.

    Τα πρακτικά της δίκης θα μεταδίδονται μέσω του ΑΠΕ κάθε 2 με 3 ώρες. Κάθε ραδιοφωνικός σταθμός και κάθε τηλεόραση έχουν στη διάθεση τους από μια δική τους τηλεφωνική γραμμή, ενώ υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των άλλων δημοσιογράφων και 57 καρτοτηλέφωνα.

    Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, βρέθηκαν από νωρίς στο χώρο διεξαγωγής της δίκης, ώστε να εξετασθούν επί τόπου οι συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος τόνισε ότι τέθηκαν στον πρόεδρο του δικαστηρίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο έργο τους, τα οποία όπως είπε οδεύουν προς μια λύση.

    [02] Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη της ''17Ν''

    3/3/2003 7:28:00 μμ

    Ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα και την δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν". Η δίκη του αιώνα, είναι ο χαρακτηρισμός που κυριαρχεί στα περισσότερα δίκτυα του εξωτερικού. Δεύτερη είδηση μετά τη σύλληψη ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν ήταν για το CNN από τα πρώτα του δελτία ,η δική της "17Ν". Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ρεπορτάζ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC. Με τη φράση "αυτή η δίκη μας αφορά άμεσα" ξεκίνησε το ρεπορτάζ του CNN Turk.

    Για χαοτικές σκηνές κάνει λόγο το BBC

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε την είδηση ενστερνίζοντας τον τίτλο "δική άνευ προηγουμένου". Το CNN αφιέρωσε περισσότερα από πέντε λεπτά τηλεοπτικού χρόνου για τη δική της "17Ν", ενώ το δελτίο ειδήσεων περιελάμβανε και τηλεφωνική ανταπόκριση από την Αθήνα. Στην ιστοσελίδα του CNN αναφέρεται ότι η δίκη ξεκίνησε με την αντιδικία για το γυάλινο διαχωριστικό, στο οποίο βρίσκονται οι κατηγορούμενοι.

    Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είναι αυτά που έχουν εντυπωσιάσει το BBC και περιγράφονται με λεπτομέρειες στα ρεπορτάζ που μεταδίδει από νωρίς το πρωί το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Στην ιστοσελίδα του γίνεται λόγος για χαοτικές σκηνές.

    Σε κάθε δελτίο, η δική της "17Ν" περιλαμβάνεται στις επικεφαλίδες των ειδήσεων, ενώ το BBC έχει ετοιμάσει και παρουσιάζει μια συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Πέτσο, για την απόπειρα δολοφονίας του από τη "17Ν" τον Μάιο του '89 με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    Το βρετανικό δίκτυο κάνει εκτενή αναφορά στη δολοφονία του ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς στην Λεωφόρο Κηφισίας πριν από τρία χρόνια και στο ίδιο θέμα ανοίγει παρένθεση για να υπενθυμίσει ότι στην Αθήνα ,διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

    Με τη φράση "αυτή η δίκη μας αφορά άμεσα" ξεκίνησε το ρεπορτάζ του CNN Turk και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο έσπευσε να υπενθυμίσει ότι οι κατηγορούμενοι σε συνεντεύξεις τους παρομοιάζουν τους εαυτούς, με τους ήρωες του '21.

    H δημοσιογράφος Νουρ Μπατούρ, που μεταδίδει για το CNN turk ,τις εξελίξεις από την Αθήνα, γράφει στο άρθρο της στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας ,την Χουριέτ, ότι και ο ηγέτης των Κούρδων του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε αυτοανακηρυχθεί πριν τη δίκη του εθνικός ήρωας.

    Τις επιστολές του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα που δημοσιεύτηκαν στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, μαζί με το χρονικό της υπόθεσης από τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, μετέδωσε και το πρακτορείο Reuters.

    Στη μάχη για τις πρώτες εικόνες ρίχτηκε και το Associated Press, που παρουσίασε τα πρώτα πλάνα από την Αθήνα τα οποία και μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ελάχιστα λεπτά.

    [03] Βρέθηκε στον Αλιάκμονα το 3χρονο αγοράκι

    3/3/2003 3:03:00 μμ

    Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του μικρού 3χρονου Θανάση Σένια που επέβαινε στο μοιραίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, όταν στις 22 Φεβρουαρίου έκανε βουτιά θανάτου από τη γέφυρα του ποταμού Αλιάκμονα, παρασέρνοντας τελικά στο θάνατο συνολικά 16 άτομα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σαμουήλ Ντούγκου, που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, διαπιστώθηκε από τα ευρήματα ότι ο άτυχος 3χρονος πνίγηκε, καθώς δεν έφερε κακώσεις παρά μόνο ένα κάταγμα στο δεξιό μηρό, το οποίο όμως δεν ήταν ικανό για να προκαλέσει το θάνατο.

    Υπέκυψε και η 35χρονη δασκάλα

    Το άψυχο κορμί του 3χρονου Θανάση Σένια εντόπισαν άνδρες των σωστικών συνεργείων στον ποταμό Αλιάκμονα το πρωί, σε μικρή απόσταση από τη γέφυρα όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

    Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων, ύστερα από επίπονες έρευνες βρήκαν στην κοίτη του ποταμού το πτώμα του παιδιού, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο όπου έπεσε το λεωφορείο τη μοιραία εκείνη νύχτα της 22ας Φεβρουαρίου.

    Να σημειωθεί, ότι από την πρώτη κιόλας μέρα του δυστυχήματος ερευνούσαν εξονυχιστικά το τμήμα του ποταμού μέχρι τις εκβολές δεκάδες άνδρες σωστικών συνεργείων. Στις έρευνες συμμετείχε και ο άτυχος πατέρας του 3χρονου, ο οποίος έχασε και την μόλις 8 χρόνων κόρη του, η κηδεία της οποίας έγινε την Κυριακή στην Αλβανία. Η σύζυγος του Σένια, που επέβαινε, επίσης, στο μοιραίο λεωφορείο νοσηλεύεται ακόμη σε κατάσταση σοκ στο ''Ιπποκράτειο'' νοσοκομείο.

    Στο μεταξύ, υπέκυψε την Κυριακή, στα τραύματά της, η 35χρονη δασκάλα Ευδοξία Μανικατζή, η οποία νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ιπποκράτειου. Η 35χρονη, έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές και άλλες κακώσεις και είχε υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις.

    [04] Ατύχημα στο νοσοκομείο ''Μεταξά''

    3/3/2003 6:25:00 μμ

    Οχτώ άτομα τραυματίστηκαν, ελαφρά, από πτώση ανελκυστήρα στο ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά. Το περιστατικό συνέβη το πρωί, όταν ο ανελκυστήρας, στον οποίο βρίσκονταν επισκέπτες και νοσηλευτές, έπεσε από το ισόγειο στο τρίτο υπόγειο. Οι επτά τραυματίες παρέμειναν για νοσηλεία στο Μεταξά, για προληπτικούς λόγους, ενώ μία νοσηλεύτρια μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρει ευθύνες η εταιρεία συντήρησης των ανελκυστήρων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες μέρες είχε παρουσιάσει βλάβη τρεις φορές.

    [05] Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ

    3/3/2003 3:19:00 μμ

    "Οι δημοσκοπήσεις δεν ψηφίζουν, ψηφίζει ο ελληνικός λαός με βάση τη δουλειά, το έργο μας και την προοπτική που χαράσσουμε", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Απογευματινή, και σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η NΔ συγκεντρώνει 38,3%, το ΠΑΣΟΚ 30,8%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5%, ο ΣΥΝ συγκεντρώνει 3,1%, ενώ το 13,8% των ερωτηθέντων δεν παίρνει θέση.

    Ακόμη ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με διαφορά 1,6% από τον Κώστα Σημίτη, ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι 31,1% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

    Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτό να διεκδικήσει τη νίκη, ο Κώστας Σημίτης εξακολουθεί να έχει ισχυρή εικόνα, καθώς συγκεντρώνει το 59%.

    [06] Διώξεις για το θάνατο του μικρού Παναγιώτη Bασιλέλλη

    3/3/2003 11:35:00 πμ

    Δύο χρόνια μετά το θάνατο του τρίχρονου Παναγιώτη Βασιλέλλη από μία σπάνια μορφή καρκίνου, ασκήθηκαν διώξεις και άρχισε προανάκριση εναντίον του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρου Καρατζά, του περιφερειακού διοικητή της Τράπεζας Αντώνιου Χάλαρη και του διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής στη Μυτιλήνη Παναγιώτη Τζαβέλλα. Κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, διακεκριμένη περίπτωση υπεξαίρεσης και παράβαση των διατάξεων περί παράνομου εράνου. Υπενθυμίζεται, ότι από τους γονείς του παιδιού είχε καταγγελθεί ότι η δέσμευση και μη διάθεση από την Εθνική Τράπεζα χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί από προσφορές πολιτών, δεν επέτρεψαν στο μικρό Παναγιώτη να ταξιδέψει στην Αμερική, στερώντας κάθε ελπίδα για θεραπεία του.

    [07] Σε εκκρεμότητα το θέμα δικαστικής συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ

    3/3/2003 3:20:00 μμ

    Αναβλήθηκε η απόφαση για τη δικαστική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ όσον αφορά την έκδοση υπόπτων τρομοκρατικών ενεργειών, για την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου των 15 υπουργών Δικαιοσύνης, το Μάιο. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Πετσάλνικος σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, αλλά υπογράμμισε ότι κάποιες χώρες μέλη ζήτησαν πίστωση χρόνου για διαβούλευση με το κοινοβούλιό τους, προκειμένου να αποφανθούν για ορισμένα σημεία της συμφωνίας. Ο κ. Πετσάλνικος εκτίμησε επίσης ότι από πλευράς εγγυήσεων το κείμενο αυτό της ΕΕ είναι πολύ πιο προωθημένο από αντίστοιχα κείμενα διμερών συμφωνιών. ων''.

    Αποφάσεις για χάκερς, μετανάστες, χρηματικές ποινές

    Οι 15 υπουργοί Δικαιοσύνης κατέληξαν εξάλλου σε απόφαση-πλαίσιο για τις επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφορικής. ''Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση --είπε ο κ Πετσάλνικος-- που αντιμετωπίζει διάφορα κρούσματα εγκληματικότητας που πλήττουν την κοινωνία της πληροφορίας. Αποβλέπει στην καταπολέμηση αφ΄ ενός των επιθέσεων κατά των συστημάτων πληροφοριών, που συνιστούν καίρια μορφή εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, αφετέρου κατά της δράσης οργανωμένων ομάδων εξειδικευμένων κυρίως στην πειρατεία και την καταστροφή ιστοσελίδων.

    Το Συμβούλιο σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο σε δύο ακόμη αποφάσεις-πλαίσιο:

    - Στο σχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπου γίνεται ειδική μνεία στο προοίμιο, ώστε να περιλαμβάνονται και περιπτώσεις άσκησης βίας εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή πίστης.

    - Στο σχέδιο για αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων που επιβάλλουν χρηματικές ποινές. Στο θέμα αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον κατάλογο των αδικημάτων επί των οποίων θα χωρεί αμοιβαία αναγνώριση ανεξαρτήτως της ύπαρξης του διπλού αξιόποινου.

    Η πρόταση της προεδρίας, την οποία συμμερίζεται και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών, όπως ανέφερε ο κ Πετσάλνικος, είναι να διατηρηθεί ο κατάλογος αδικημάτων που περιέχονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να προστεθεί ένας μικρός ακόμη αριθμός αδικημάτων για τα οποία θα υπάρχει συναίνεση.

    [08] Συνάντηση Γιαννίτση-Κίνοκ για κοινοτικούς υπαλλήλους

    3/3/2003 6:52:00 μμ

    Στον υπό κατάρτιση νέο κανονισμό του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς των κοινοτικών υπαλλήλων, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης με τον Επίτροπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κίνοκ, στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Ο Νιλ Κίνοκ τόνισε ότι η επίτευξη πολιτικής απόφασης στο πλαίσιο του Συμβουλίου για την υιοθέτηση του νέου κανονισμού, αποτελεί ζήτημα ουσιαστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ελπίδα για θετική κατάληξη του θέματος μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας, δηλαδή μέχρι του τέλος Ιουνίου.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η ελληνική προεδρία αποδίδει μείζονα σημασία στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το ζήτημα αυτό, ιδίως μάλιστα ενόψει της επικείμενης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική προεδρία προτίθεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία υιοθέτησης του νέου κανονισμού από το Συμβούλιο.

    [09] Πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες στις τέχνες και τον πολιτισμό

    3/3/2003 3:35:00 μμ

    Ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στον πολιτισμό και τις τέχνες, προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος χαιρετίζοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ατόμων με αναπηρία, που διοργάνωσε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το ψήφισμα θα είναι έτοιμο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και ήδη η επεξεργασία σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών έχει ολοκληρωθεί.

    Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ ατόμων με αναπηρίες, ο υπουργός Πολιτισμού το χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική πρωτοβουλία ιδίως φέτος που η ΕΕ αναγορεύει όλη τη χρονιά έτος ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος και στις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση των ατόμων με αμαξίδια και γενικότερα με κινητικά προβλήματα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    "Μια υψηλού επιπέδου ομάδα αρχιτεκτόνων και γενικότερα τεχνικών έχει αρχίσει να εργάζεται, ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη λύση που δεν θα θίγει αισθητικά τον βράχο της Ακρόπολης, αλλά θα επιτρέπει στους Έλληνες αναπήρους αλλά και τους επισκέπτες της χώρας μας--που θα πολλαπλασιαστούν μέχρι το 2004 και θα συνεχιστεί αυτό και μετά ελπίζουμε--να επισκέπτονται την Ακρόπολη και να πραγματοποιούν έτσι ένα όνειρο γιατί ένοιωθαν εξαιρετικά αποκλεισμένοι όταν έβλεπαν ότι πρακτικά αυτό δεν είναι εφικτό", διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    [10] Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Κάρτα Ασφάλισης Υγείας

    3/3/2003 3:06:00 μμ

    Την 1η Ιουνίου 2004 πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της κοινής Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας. Η ενιαία ατομική κάρτα έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει όλα τα ισχύοντα έντυπα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και τα οποία είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής σε άλλο κράτος-μέλος. Η νέα κάρτα θα διευκολύνει τους πολίτες της ΕΕ, τους φορείς παροχής υπηρεσιών περίθαλψης (ιατρούς, νοσοκομεία) και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

    Αρχικά, η κάρτα θα αντικαταστήσει το έντυπο ''Ε111'' στις περιπτώσεις σύντομης παραμονής σε άλλο κράτος-μέλος, παραδείγματος χάρη για διακοπές, και, σε δεύτερη φάση, όλα τα άλλα έντυπα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου προσωρινής διαμονής-υπάλληλοι αποσπασμένοι σε άλλη χώρα (Ε128), εργαζόμενοι στις διεθνείς μεταφορές (Ε110), σπουδαστές (Ε128) και άνεργοι που μεταβαίνουν σε άλλο κράτος-μέλος προς αναζήτηση εργασίας (Ε119). Σε τρίτη φάση, θα πάρει τη μορφή ηλεκτρονικής ''έξυπνης'' κάρτας με δυνατότητα ανάγνωσης από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, αν και αναμένεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες, δεν θα μεταβάλει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών της ΕΕ. Η κάρτα θα δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα στους ασθενείς που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για την υγειονομική τους περίθαλψη στο εξωτερικό, να εισπράξουν ταχύτερα τα σχετικά έξοδα από το σύστημα ασφάλισής τους.

    Σε γενικές γραμμές θα είναι περισσότερο ευνοϊκή για τους πολίτες της ΕΕ, καθώς θα έχουν περισσότερες δυνατότητες περίθαλψης κατά την προσωρινή διαμονή τους σε άλλο κράτος μέλος. Μία τέτοια δυνατότητα, για την οποία έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών, είναι η παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε πολίτες που βρίσκονται σε κράτος μέλος διαφορετικό της μόνιμης κατοικίας τους, και όχι μόνο σε περίπτωση αιφνίδιας ασθένειας.

    Σημειώνεται ότι η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας αποτελεί συνέχεια του αιτήματος της εαρινής Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης, το Μάρτιο του 2002, κατά την οποία ζητήθηκε από την Επιτροπή να παρουσιάσει στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 21 Μαρτίου 2003, τη λεπτομερή διαδικασία για την προοδευτική εισαγωγή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας.

    Για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την περίθαλψη εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που διακινούνται σε κράτη μέλη εκτός της μόνιμης κατοικίας τους η αρμόδια Επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: ''Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας θα καταστήσει την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ευκολότερη και ταχύτερα για τους πολίτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής τους σε άλλο κράτος μέλος. Η κάρτα θα έχει επίσης και μεγάλη συμβολική αξία: μετά το ευρώ, η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας είναι ένα άλλο κομμάτι της Ευρώπης στην τσέπη μας.'' Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία για το θέμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

    http://europa.eu.int/comm/employment social/news/2003/feb/hicard en.html

    [11] Ιταλία: Νεκρός ύποπτος για τρομοκρατία

    3/3/2003 2:40:00 μμ

    Απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής το ένα από τα δύο φερόμενα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που συνελήφθησαν νωρίτερα χθες, ύστερα από αιματηρή συμπλοκή σε τρένο κατά την οποία ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ανακοίνωσε σήμερα αστυνομική πηγή. Ο Μάριο Γκαλέσι, 37 ετών, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Αρέτσο (κεντρική Ιταλία) υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, στόχος των δύο τρομοκρατών ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Μαρία Γκράτσια Σιστίν.

    Ανακρίνεται η Ντεσντεμόνα Λιότσι

    Η 43χρονη Ντεσντεμόνα Λιότσι που τον συνόδευε στο ταξίδι μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία, καθώς η εισαγγελία της πόλης αυτής είναι αρμόδια για την υπόθεση, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή.

    Η συμπλοκή έγινε στο τρένο όταν αστυνομικοί ζήτησαν τα στοιχεία από το ζευγάρι που αντέδρασε πυροβολώντας, σκοτώνοντας τον ένα αστυνομικό και τραυματίζοντας σοβαρά τον δεύτερο. Ένας τρίτος αστυνομικός επενέβη τραυμάτισε τον Γκαλέσι και αφόπλισε την Λιότσι.

    Η Λιότσι καταζητείται από το 1990 και ο Γκαλέσι από το 1998. Καταζητούνται από την αντιτρομοκρατική για την δολοφονία του συμβούλου του υπουργείου Εργασίας, Ντ' Αντόνα στη Ρώμη πριν τρία χρόνια και του καθηγητή και συμβούλου του ίδιου υπουργείου Μπιάτζι στην Μπολόνια.

    Πάνω τους βρέθηκε ένα πιστόλι το οποίο σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες είναι όμοιο με αυτό με το οποίο δολοφονήθηκαν οι δύο σύμβουλοι. Επίσης ντοκουμέντα και σχεδιαγράμματα που έχουν σχέση με την προετοιμασία της δολοφονίας της υφυπουργού Εργασίας Μαρία Γκράτσια Σεστίνι που κατοικεί στο Αρέτσο.

    [12] Πολύνεκρο ναυάγιο στον ποταμό Νίγηρα

    3/3/2003 5:53:00 μμ

    Εννέα νεκροί και τουλάχιστον 80 αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός της βύθισης ενός πλοίου στον ποταμό Νίγηρα της βόρειας Νιγηρίας πριν από δύο ημέρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, του ναυαγίου επέζησαν πέντε άνθρωποι, ενώ έχουν ανασυρθεί εννέα πτώματα από τα νερά του ποταμού. Το ποταμόπλοιο, στο οποίο επέβαιναν μέχρι και εκατό άτομα, προσέκρουσε σε ένα σκόπελο και βυθίστηκε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [13] Νέα έκθεση θα παρουσιάσει η Βαγδάτη

    3/3/2003 6:43:00 μμ

    Αλλους 6 πυραύλους Αλ Σαμούντ και 2 πολεμικές κεφαλές κατέστρεψε τη Δευτέρα η Βαγδάτη υπό την επίβλέψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ συμμορφούμενο με το ψήφισμα 1441, ενώ σε λίγες μέρες το Ιράκ θα παρουσιάσει νέα έκθεση για αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων. "Η καταστροφή των πυραύλων είναι απόδειξη για το πόσο αποτελεσματική είναι η δουλειά των επιθεωρητών και για τη δραστήρια συνεργασία της Βαγδάτης με τον ΟΗΕ", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

    Προαποφασισμένος πόλεμος;

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sun" που βασίζεται σε πληροφορίες στελέχους των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών, η Ουάσιγκτον περιμένει το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, ίσως την επόμενη Πέμπτη, 13 Μαρτίου. "Μόλις μάθουμε πως έχουμε τις 9 ψήφους θα βάλουμε μπροστά. Ο στρατός δεν θα περιμένει παραπάνω", φέρεται να έχει πει ο Αμερικανός. Η Sun εικάζει πως η τελική έκθεση των επιθεωρητών που θα παρουσιάσει ο Χανς Μπλιξ την Παρασκευή θα συμπεραίνει πως η Βαγδάτη δεν συνεργάστηκε πλήρως.

    Το Ιράκ πρέπει να κάνει περισσότερα, να συνεργαστεί περισσότερο με τη διεθνή κοινότητα και τους επιθεωρητές του ΟΗΕ τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ από την Αλγερία όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη.

    Να προχωρήσει σε κάποια εντυπωσιακή κίνηση, με ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως την παρουσίαση στοιχείων για κρυμμένα όπλα, ζήτησε από τον Σαντάμ Χουσεΐν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, από το Κατάρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διάσκεψης των χωρών του κόλπου με την προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό παράθυρο-ευκαιρία για να σωθεί η ειρήνη.

    Εξάλλου στο Λονδίνο βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με το Βρετανό ομόλογό του Τζέφρι Χουν και θα του αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής προεδρίας και τη σημασία της ενότητας της Κομισιόν.

    Την ίδια ώρα, χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στο βόρειο Ιράκ με συνθήματα κατά της Βαγδάτης ζητώντας την προστασία των ΗΠΑ από πιθανή εισβολή τουρκικού στρατού στην περιοχή τους με πρόσχημα την επίθεση κατά του Σαντάμ. Για πρώτη φορά επίσης ενώθηκαν σε κοινό μέτωπο οι αντίπαλες κουρδικές οργανώσεις υπό τους Ταλαμπανί και Μπαρζανί, ενώ μετέχουν και στην 6μελή επιτροπή της ιρακινής αντιπολίτευσης.

    Διχάζει το Ιρακινό τους άραβες

    Διχασμένες εμφανίστηκαν οι αραβικές χώρες στη σύνοδο της Αιγύπτου για το αν θα καταγγείλουν μια επίθεση εναντίον μουσουλμανικής χώρας διαρρηγνύοντας τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.

    Νωρίτερα ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την ανάκληση του πρεσβευτή του από τη Σαουδική Αραβία, μετά το έντονο επεισόδιο μεταξύ του Καντάφι και του Σαουδάραβα διαδόχου με αφορμή το ιρακινό.

    [14] ''Δεν θα μας εμποδίσει η άρνηση των Τούρκων'' λένε οι ΗΠΑ

    3/3/2003 7:36:00 μμ

    Το "όχι" του τουρκικού κοινοβουλίου δεν εμποδίζει τα σχέδιά μας για το Ιράκ, δήλωσε τη Δευτέρα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "οποιοσδήποτε σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις θέλει να διαθέτει εναλλακτικές λύσεις''. Τόνισε, δε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο γενικό επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Στουτγάρδη ότι δεν πιστεύει πως αυτό "θα χαλάσει το θέαμα". Ο στρατηγός παραδέχτηκε ότι μια επέμβαση στο Ιράκ, από τα βόρεια της χώρας, μέσω Τουρκίας θα ήταν ''σαφέστατα πλεονέκτημα από στρατιωτικής άποψης'', υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν τις ιρακινές δυνάμεις σε πολλά μέτωπα. Εξάλλου, ''έκπληξη'' χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του τουρκικού κοινοβουλίου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

    Φλάισερ: ''Θα νικήσουμε με, ή χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας''

    "Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιες θα είναι οι συνέπειες της ψηφοφορίας αυτής του τουρκικού κοινοβουλίου, επισήμανε ο Φλάισερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προσφύγουν στη βία για να αφοπλίσουν το Ιράκ, η επιχείρηση αυτή ''θα είναι νικηφόρα'' με ή χωρίς την επιμελητειακή βοήθεια της Τουρκίας.

    "Εξετάζουμε όλες τις επιλογές και όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Όμως οποιονδήποτε δρόμο και αν επιλέξει η Τουρκία, αν ο (Αμερικανός) πρόεδρος αποφασίσει να δώσει άδεια για τη χρήση της βίας, λίγη σημασία έχουν οι δρόμοι που θα ακολουθηθούν, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι η νίκη στο στρατιωτικό επίπεδο'', σχολίασε ο ίδιος.

    Ο Φλάισερ αναγνώρισε ωστόσο ότι το πέρασμα των αμερικανικών στρατευμάτων από την Τουρκία για μια εισβολή στο βόρειο Ιράκ θα ήταν ο "προτιμότερος" δρόμος, αλλά ''όχι και ο μόνος δρόμος'', όπως σημείωσε. ''Υπάρχουν κι άλλα μέσα για να επιτευχθούν οι στρατιωτικοί στόχοι και μια επιτυχία'', έκρινε, παραδεχόμενος ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμούσε πάντως μια ψηφοφορία υπέρ της ανάπτυξης των στρατευμάτων της. ''Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και θα παραμείνει'', δήλωσε τέλος, επισημαίνοντας ότι ''δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα τόσο γρήγορα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας'' και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις αμερικανικές αρχές.

    Την ίδια ώρα το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι μπορεί να δεχθεί να φιλοξενήσει τα αμερικανικά στρατεύματα που θα αναπτύσσονταν στην Τουρκία, μετά την άρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου να επιτρέψει την ανάπτυξή τους στη χώρα αυτή, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας του Κουβέιτ.

    [15] Έξι νεκροί και 15 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς

    3/3/2003 6:32:00 μμ

    Έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 15 άλλοι τραυματίστηκαν από τον αμερικανό-βρετανικό βομβαρδισμό της Βασόρας στο νότιο τμήμα του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Βαγδάτη. Ο Βομβαρδισμός, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, έπληξε "πολιτικές" εγκαταστάσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο INA. "Η επίθεση προκάλεσε το μαρτύριο έξι πολιτών, ενώ 15 άλλοι τραυματίστηκαν", δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

    [16] ΠΟΥ: Τραγικές οι συνέπειες του ενδεχόμενου πολέμου

    3/3/2003 6:29:00 μμ

    Σε μια περίοδο που πολλοί ακόμη Ιρακινοί εξακολουθούν να πεθαίνουν από τις συνέπειες του Πολέμου του Κόλπου του 1991, η χώρα θα αντιμετωπίσει μια φοβερή καταστροφή στον τομέα της υγείας, αν ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ. "Αν γίνει πόλεμος, θα είναι καταστροφικός για τους ανθρώπους του Ιράκ. Έχουμε ένα πολύ εύθραυστο σύστημα υγείας με έναν πολύ ευάλωτο πληθυσμό'', σημείωσε ο Γκούλαμ Πόπαλ, εκπρόσωπος της ΠΟΥ στη Ιράκ.

    Κατεστραμμένο το σύστημα υγείας του Ιράκ

    Ο καταστροφικός Πόλεμος του Κόλπου το 1991 και τα δώδεκα χρόνια εξουθενωτικών μεταπολεμικών κυρώσεων κατέστρεψε το σύστημα υγείας του Ιράκ και πυροδότησε το ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των 25 εκατομμυρίων κατοίκων του.

    Η παιδική θνησιμότητα φτάνει ήδη τα 108 παιδιά στα χίλια, καθώς 131 παιδιά στα χίλια κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από υποσιτισμό, διευκρίνισε ο Πόπαλ, λέγοντας ότι και η θνησιμότητα των εγκύων αυξήθηκε στις 294 ανά χίλιες γυναίκες. ''Το ένα τρίτο των παιδιών στο Ιράκ υποσιτίζονται. Είναι πάρα πολύ ευάλωτα. Η υγεία τους, η αντίσταση του οργανισμού τους είναι πολύ κακή σε όλες τις αρρώστιες. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό γιατί η κατάσταση τώρα είναι πολύ χειρότερη από το 1991'', σχολίασε.

    Τα νοσοκομεία του Ιράκ τα οποία ως το 1991 ήταν τα καλύτερα στη Μέση Ανατολή και ανταποκρίνονταν στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απώλειες ενός πολέμου, εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού και την έλλειψη ιατρικών εφοδίων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

    [17] Νέο τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ

    3/3/2003 6:10:00 μμ

    Αναπροσαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2003 κατά 2,5% το τιμολόγιο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ στη βασική κατηγορία των οικιακών καταναλωτών. Με τη σχετική υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κλίμακες παγίου τέλους για την κατηγορία της οικιακής χρήσης, ανάλογα με την τριμηνιαία κατανάλωση. Η κατηγορία των Οικιακών Καταναλωτών για τους οποίους η αύξηση στο τιμολόγιο ύδρευσης είναι 2,5%, αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 92,4%) των πελατών της ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον για 1.120.000 πελάτες, δηλαδή 65%, που έχουν τριμηνιαία κατανάλωση έως 30 κ.μ., το πάγιο τέλος παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο (0,52 ευρώ/μήνα από 0,5172 ευρώ/μήνα, σήμερα).

    Συγκεκριμένα οι τρεις κλίμακες παγίου τέλους είναι:

    Εως 30 κ.μ./τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 0,52 ευρώ/μήνα. Από 30 έως 60 κ.μ./τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 0,80 ευρώ/μήνα. Ανω των 60 κ.μ./τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 1,50 ευρώ/μήνα.

    Για τις λοιπές κατηγορίες τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ η αύξηση είναι 3,4% δηλαδή ισούται με τον πληθωρισμό του 2002, όπως ορίζει η από 19.12.1999 υπουργική απόφαση.

    Το τιμολόγιο ενίσχυσης δικτύων Δήμων και Κοινοτήτων διαμορφώνεται σε 0,45 ευρώ ανά κ.μ. (σήμερα 0,3096 ευρώ ανά κ.μ.), προκειμένου αφενός να καλύψει το κόστος και αφετέρου να πλησιάσει το τιμολόγιο, που εφαρμόζεται για όλους τους άλλους πελάτες της ΕΥΔΑΠ.

    Τα τέλη αποχέτευσης, τα οποία μέχρι σήμερα είναι σε ποσοστό 52% επί της αξίας του νερού, αναπροσαρμόζονται στο 56%, σύμφωνα με την από 19.12.1999 υπουργική απόφαση.

    Η προηγούμενη αναπροσαρμογή είχε γίνει την 1η Απριλίου 2002 και τα νέα τιμολόγια θα εφαρμοστούν για τις καταναλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Απριλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2003.

    [18] Nομίσματα Ολυμπιακών Αγώνων 2004

    3/3/2003 5:40:00 μμ

    Eιδική έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσιάστηκε την Δευτέρα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα. Η παρουσίαση των νομισμάτων πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος, Αναστάσιο Βασιλαδιώτη. Στη μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία των Ολυμπιακών, αλλά και των αναμνηστικών νομισμάτων, η οποία πήρε επίσημη μορφή το 687 π.Χ., με την έκδοση του αργυρού στατήρα στην Αίγινα, αναφέρθηκε ο Υπ. Οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι τα Ολυμπιακά νομίσματα χρησίμευαν στους επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, οι οποίοι αντάλλασσαν τα τοπικά τους νομίσματα με τα Ολυμπιακά, ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές.

    Παραμένει συλλεκτικό νόμισμα

    ''Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα, συμμετέχει σε ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ, το οποίο χρησιμοποιείται από την ΕΕ, αλλά και διεθνώς, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα ανταλλαγής νομισμάτων'', ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    "Παραμένει, όμως, το συλλεκτικό νόμισμα'', συνέχισε ο κ. Χριστοδουλάκης, ''ως ένα υψηλά ποιοτικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης των Αγώνων και με την έκδοση αυτή πιστεύω πως ανταποκρινόμαστε στο θεσμό αυτό''.

    Στην ιδιαίτερη συλλεκτική αξία των αναμνηστικών νομισμάτων των Αγώνων του 2004 αναφέρθηκε η κ. Αγγελοπούλου, επισημαίνοντας πως είναι το πρώτο Ολυμπιακό νόμισμα της νέας χιλιετίας και το πρώτο ελληνικό συλλεκτικό ευρώ.

    Η πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 είπε ότι θα κυκλοφορήσουν 6 σειρές, εκ των οποίων η κάθε μια θα περιλαμβάνει 1 χρυσό και 2 αργυρά νομίσματα.

    Τα χρυσά νομίσματα αντλούν τη θεματολογία τους από τον Πολιτισμό και τα αργυρά από τον Αθλητισμό.

    Επίσης, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι θα κυκλοφορήσουν 160.000 χρυσά και 800.000 αργυρά νομίσματα, όλα πιστοποιημένα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα έσοδα τα οποία προσδοκά να αποκομίσει η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, ανέρχονται σε 2,5 εκ. ευρώ.

    ''Όταν παίρνει κάποιος το νόμισμα, δεν εμπλουτίζει απλώς την συλλογή του, αλλά συμβάλλει ενεργά στη διοργάνωση των Αγώνων του 2004'', ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Εθνικό Νομισματοκοπείο και την Alpha Bank, επίσημη χορηγό των Αγώνων του 2004, η οποία θα έχει και την αποκλειστική διανομή των νομισμάτων.

    Ημερομηνίες έκδοσης-ανάγλυφα νομισμάτων

    Αναλυτικά οι ημερομηνίες έκδοσης και τα ανάγλυφα νομισμάτων:

    Σειρά 1η: Κυκλοφορεί από 3 Μαρτίου 2003

    Χρυσό: Κρήτη-Το Ανάκτορο της Κνωσού.

    Αργυρό 1: Δρομέας Αργυρό 2: Δισκοβόλος Σειρά 2η: Κυκλοφορεί από 2 Ιουνίου 2003

    Χρυσό: Ολυμπία-Η Κρύπτη από την οποία εισέρχονταν οι αθλητές στο Στάδιο

    Αργυρό 1: Ακόντιο

    Αργυρό 2: Αλμα εις Μήκος Σειρά 3η: Κυκλοφορεί από 1 Σεπτεμβρίου 2003

    Χρυσό: Το Παναθηναϊκό Στάδιο-1896

    Αργυρό 1: Σκυταλοδρομία

    Αργυρό 2: Ιππασία Σειρά 4η: Κυκλοφορεί από 3 Νοεμβρίου 2003

    Χρυσό: Ζάππειο-Το Ολυμπιακό Χωριό του 1896

    Αργυρό 1: Ρυθμική Γυμναστική

    Αργυρό 2: Κολύμβηση Σειρά 5η: Κυκλοφορεί από 1η Μαρτίου 2004

    Χρυσό: Η Ακρόπολη των Αθηνών

    Αργυρό 1: Αρση Βαρών

    Αργυρό 2: Πάλη Σειρά 6η: Κυκλοφορεί από 31 Μαΐου 2004

    Χρυσό: Η Ακαδημία Αθηνών

    Αργυρό 1: Χειροσφαίριση

    Αργυρό 2: Ποδόσφαιρο

    Τέλος, η άλλη όψη είναι κοινή για όλα τα νομίσματα και έχει δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο εξωτερικός φέρει τα δώδεκα αστέρια, χαρακτηριστικό όλων των νομισμάτων της Ευρωπαϊκής ζώνης, ενώ ο εσωτερικός φέρει την ονομαστική αξία των 100 ευρώ για τα χρυσά και των 10 ευρώ για τα αργυρά νομίσματα, τον κότινο, κύριο σύμβολο των Αγώνων του 2004, το λογότυπο της ΑΘΗΝΑ 2004, τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους και το ανθέμιο, σύμβολο του Ελληνικού Νομισματοκοπείου.

    [19] Διεθνές Grand Prix ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ 2003

    3/3/2003 2:47:00 μμ

    Το διάστημα από 1-8 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί φέτος το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας 2003. Ο διαγωνισμός αυτός, θεσμός της πόλης των Αθηνών, έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους σε παγκόσμια κλίμακα. Διοργανώνεται από κοινού με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η ΕΡΤ Α.Ε.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το φιλόμουσο κοινό της Αθήνας θα έχει τη χαρά ν' ακούσει ωραίες φωνές και ενδιαφέρουσες ερμηνείες από εξήντα πέντε νέους τραγουδιστές που επελέγησαν, μεταξύ των οποίων οι δεκαπέντε είναι Έλληνες.

    Τους νέους καλλιτέχνες θα κρίνει διεθνής επιτροπή από διάσημους, όπως πάντοτε, τραγουδιστές του λυρικού θεάτρου, φημισμένους παιδαγωγούς και διευθυντές λυρικών θεάτρων.

    Η Επιτροπή αποτελείται από τους:

    Paolo Montarsolo - Ιταλία Luigi Alva -Περού Ghena Dimitrova - Βουλγαρία Peter Katona - Αγγλία Charles Spencer - Αγγλία-Αυστρία Σώτος Παπούλκας και Κική Μορφωνιού, Ελλάδα.

    Επίσης στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν φέτος και οι τέσσερις βραβευμένοι στον Γ διεθνή διαγωνισμό του 1975, που διαπρέπουν στην διεθνή μουσική σκηνή και καλούνται με τη σειρά τους να κρίνουν τους νέους συναδέλφους τους.

    Είναι οι:

    Nelly Miriciou 1ο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας

    Nelly Boschkova και Maria Venuti, 2ο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας και Ivan Konsulov 1ο Βραβείο ανδρικής ερμηνείας

    Τρεις κύκλοι του Φεστιβάλ

    Το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας διεξάγεται σε τρεις κύκλους με την παρουσία κοινού και έχει ως εξής:

    1ος Κύκλος Σάββατο -Κυριακή, 1 και 2 Μαρτίου, Ινστιτούτο GOETHE.

    2ος Κύκλος Τρίτη - Τετάρτη, 4 και 5 Μαρτίου, Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ώρα 18:30.

    3ος Κύκλος Απονομή Βραβείων Σάββατο 8 Μαρτίου, Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, ώρα 18:30

    [20] ΗΠΑ: Διαλέξεις για την επιστροφή των Μαρμάρων

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2003 6:58:00 μμ

    Σειρά διαλέξεων για την ιστορία των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την ιστορική αναγκαιότητα της επιστροφής τους στην Ελλάδα, θα δώσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός ο φημισμένος Βρετανός παραγωγός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Γουίλιαμ Στιούαρτ που είναι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής των Μαρμάρων. Η περιοδεία του κ. Στιούαρτ διοργανώνεται από την έδρα ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι-Σεντ Λιούις, η οποία έχει ενεργοποιηθεί για το θέμα και μάλιστα πέρυσι διοργάνωσε διεθνή διάσκεψη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων του χώρου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελλάδα.

    Η πρώτη διάλεξη θα δοθεί στις 6 Μαρτίου στο Σαν Φραντσίσκο και θα ακολουθήσουν το Βανκούβερ (στις 7 Μαρτίου), το Πόρτλαντ (8 Μαρτίου), το Σεντ Λιούις (9 Μαρτίου), το Σικάγο (11 Μαρτίου), η Ουάσιγκτον (13 Μαρτίου), το Τορόντο (16 Μαρτίου) και η Οτάβα 18 Μαρτίου.

    [21] Κηδεύτηκε ο Ντίνος Δημόπουλος

    3/3/2003 8:55:00 πμ

    Στιγμιότυπο από την ταινία

    τα "Τα Δελφινάκια του Αμβρακικού"

    Ο "ευγενής του λαϊκού σινεμά" σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο Ευγενίδειο, και η κηδεία του έγινε το Σάββατο με τη διακριτικότητα που τον χαρακτήρισε σε όλη του τη ζωή. Ο σκηνοθέτης γνωστός για την πλούσια φιλμογραφία του με μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές κινηματογραφικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 82 του χρόνια.

    Γεννήθηκε το 1921 στο Πάλερο της Αιτωλοακαρνανίας και σπούδασε Νομικά.

    Δούλεψε στη Φίνος Φίλμ, γύρισε 48 ταινίες και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα αστέρια της εποχής από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τη Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Φωτόπουλο και ασχολήθηκε με όλα τα κινηματογραφικά είδη: Κωμωδίες, Κομεντί, Μελοδράματα, Ταινίες κοινωνικής καταγγελίας, ακόμα και "φουστανέλες" από το "Τζό ο τρομερός" στη "Λόλα" από την "Αστέρω" στη "Μανταλένα", από τις "Κυρίες της Αυλής" ως την πιο πρόσφατη επανάκαμψή του με τα "Δελφινάκια του Αμβρακικού" (1993).

    Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1953 με την ταινία "Οι ουρανοί είναι δικοί μας". Γύρισε περίπου πενήντα ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες βασίστηκαν σε δικά του σενάρια.

    Η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για το μυθιστόρημά του "Αν όλα τα Πιτσιρίκια του Κόσμου" το 1987. Το 1989, το βιβλίο του "Τα Δελφινάκια του Αμβρακικού" εγγράφηκε από την Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην τιμητική λίστα των καλύτερων παιδικών βιβλίων της χρονιάς. Ο Ντίνος Δημόπουλος υπέγραψε ακόμα 50 θεατρικές παραστάσεις και 15 βιβλία.

    Κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο σε στενό οικογενειακό κύκλο στη Ραφήνα. Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Φλωρέττα Ζάννα και είχε δύο παιδιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 March 2003 - 17:55:10 UTC