Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερη μέρα κρίσιμων επαφών στη Βαγδάτη
  • [02] Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
  • [03] Σεισμός στην Κεντρική Ταϊβάν

    [01] Δεύτερη μέρα κρίσιμων επαφών στη Βαγδάτη

    Αννίτα Πασχαλινού 9/2/2003 11:01:00 πμ

    Νέο κύκλο επαφών με Ιρακινούς αξιωματούχους, ξεκινούν στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Χθες ο Χανς Μπλιξ χαρακτήρισε χρήσιμες και ουσιαστικές τις συναντήσεις που είχε με παράγοντες της ιρακινής κυβέρνησης, την ώρα που επί ευρωπαϊκού εδάφους, Γερμανία και ΗΠΑ διασταύρωναν τα ξίφη τους για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης. Προειδοποίηση στις ΗΠΑ, να μην προχωρήσουν σε μονομερή επίθεση κατά του Ιράκ, απηύθυνε ο Κόφι Ανάν. Το ιρακινό ζήτημα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στη Γερμανία οι Γκέρχαρντ Σρέντερ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σκληρή κόντρα Ράμσφελντ - Φίσερ για το Ιρακινό

    "Η Γερμανία δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα ενός πολέμου" δήλωσε χθες στο Μόναχο, ο Γιόσκα Φίσερ και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί διχασμένης Ευρώπης.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο κατά του Ιράκ.

    "Δώδεκα χρόνια διπλωματίας, οικονομικών κυρώσεων, περιορισμένων στρατιωτικών επεμβάσεων, δεν ήταν αρκετά για να πείσουμε τον Σαντάμ Χουσείν, να αφοπλιστεί" δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας και χαρακτήρισε ασυγχώρητη τη στάση της Γαλλίας, Γερμανίας και του Βελγίου να εμποδίσουν τις αμυντικές προετοιμασίες της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ιράκ.

    Για το ίδιο θέμα, πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι υπάρχει "πλήρης συμφωνία" στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για υπεράσπιση της Τουρκίας σε περίπτωση που δεχθεί ιρακινή απειλή.

    Την επισήμανση ότι η Γαλλία δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ, έκανε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, τονίζοντας ωστόσο ότι μία πολεμική σύρραξη θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση.

    Διπλωματική κινητικότητα

    Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την 14η Φεβρουαρίου, σε διπλωματικό μαραθώνιο για την κρίση στο Ιράκ, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του αραβικού κόσμου.

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, Σαούντ Αλ Φαϊσάλ και τον Σύρο πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασάντ, θα έχει σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

    Το ιρακινό, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στη Γερμανία οι Γκέρχαρντ Σρέντερ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Νέες αμερικανοβρετανικές επιδρομές στη ζώνη αποκλεισμού

    Μια κινητή μονάδα αεράμυνας του Ιράκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, βομβάρδισαν χθες το βράδυ, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη.

    "Η συγκεκριμένη μονάδα, συνιστούσε απειλή για τα αεροσκάφη της συμμαχίας" δήλωσαν οι ΗΠΑ.

    Αντίθετα, για "αεροπορική επιδρομή εναντίον κατοικημένων περιοχών" έκανε λόγο η Βαγδάτη.

    [02] Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο

    9/2/2003 10:24:00 πμ

    Υπό την επίβλεψη 300 ξένων παρατηρητών διεξάγονται στο Μαυροβούνιο εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Πρόκειται για επανάληψη των εκλογών της 22ας Δεκεμβρίου, οι οποίες ακυρώθηκαν αφού το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο του απαιτούμενου. Συνολικά τότε, προσήλθε στις κάλπες το 44% των ψηφοφόρων, την ώρα που για να θεωρούνται έγκυρες οι εκλογές θα έπρεπε η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Φαβορί για τη νίκη είναι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, δεξί χέρι του ισχυρού άνδρα της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    [03] Σεισμός στην Κεντρική Ταϊβάν

    9/2/2003 10:35:00 πμ

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Ταϊβάν. Το επίκεντρο του σεισμού, που είχε βάθος 11χιλιόμετρα, εντοπίστηκε στην επαρχία Ναντού της Κεντρικής Ταιβάν και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν έχουν γίνει αναφορές για θύματα ή ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική δόνηση, σημειώθηκε πολύ κοντά στην πόλη Γιουσίχ, επίκεντρο του μεγάλου σεισμού του 1999, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 February 2003 - 10:39:48 UTC