Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η διαφθορά στο Δημόσιο
  • [02] Διαψεύδει η κυβέρνηση ένταση στις σχέσεις της με ''Αθήνα 2004''
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου
  • [04] Θάνατος φοιτήτριας από νευρική ανορεξία
  • [05] Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις εκλογές στην Κύπρο
  • [06] Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
  • [07] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα
  • [08] Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για τον τουρισμό
  • [09] Διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν
  • [10] Συνεργασία Αράβων ηγετών-ΕΕ για το Ιράκ
  • [11] Διαθέσιμο ένα ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο θέλουν Γαλλία-Αγγλία
  • [12] Συνομιλίες Βενιζέλου-UEFA για μέλλον ποδοσφαίρου
  • [13] Σελίδα στο δίκτυο για το e-learning
  • [14] Ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς αφρικανικές χώρες
  • [15] Ιράκ: Εν αναμονή των νέων στοιχείων Πάουελ
  • [16] Αγγλία: Απομακρύνθηκε από την ηγεσία τεμένους ο ιμάμης Μάσρι
  • [17] Σεισμική δόνηση στην Κροατία
  • [18] Εκρηξη με δεκάδες νεκρούς στο Πακιστάν
  • [19] Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις πώλησης της Ο.Α.
  • [20] Νέα τμήματα ΣΔΟΕ για έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων
  • [21] Δικαιούχοι του ΟΓΑ θα ενημερώνονται στο 1464
  • [22] Γκαργκάνας: Σταθερά τα θεμέλια του ευρώ
  • [23] Ernst & Young: Ερευνα για την απάτη σε εταιρείες
  • [24] Τραυματίστηκε ο Ελευθερόπουλος
  • [25] Προημιτελικά κυπέλλου με ενδιαφέρον αύριο
  • [26] Μυστηριώδης κλοπή στο μουσείο ''Τεριάντ'' στη Μυτιλήνη
  • [27] Εθισμό στα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλεί συστατική τους ουσία
  • [28] Κολούμπια: Πένθος και αναπάντητα ερωτήματα
  • [29] Εγκυος για τρίτη φορά η Μαντόνα;
  • [30] Δημοπρασία ημερολογίου Γάλλου... δήμιου!
  • [31] Ζητούνται... Κινέζοι πράκτορες!

    [01] Στη Βουλή η διαφθορά στο Δημόσιο

    4/2/2003 7:19:00 μμ

    Η διαφθορά στο Δημόσιο είναι το θέμα συζήτησης, που ξεκίνησε στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αναμένεται να αναφερθεί στο σύστημα κρατικών προμηθειών και ανάθεσης δημόσιων έργων, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την κάθαρση και την εξυγίανση, τόσο σε επίπεδο δημοσίων έργων, όσο και στο ευρύτερο χώρο τη δημόσιας διοίκησης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά της κυβέρνησης τόνισε ότι ''κάποιοι καταφεύγουν στο υβρεολόγιο για να αντιμετωπίσουν την έρευνα που γίνεται, είτε για τους εκβιασμούς, είτε και για άλλες παράνομες πράξεις''.

    [02] Διαψεύδει η κυβέρνηση ένταση στις σχέσεις της με ''Αθήνα 2004''

    4/2/2003 5:50:00 μμ

    "Δεν γνωρίζω τίποτα περί δυσαρέσκειας της κυρίας Αγγελοπούλου, δεν υπάρχουν σκέψεις αλλαγής της ηγεσίας του Αθήνα 2004", ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης, κατά την οποία αποφασίστηκε αυστηρός έλεγχος του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και εξήγησε ότι το σημερινό ραντεβού του κ. Σημίτη με την πρόεδρο της Αθήνα 2004 αναβλήθηκε για αύριο λόγω φόρτου εργασίας του πρωθυπουργού.

    Υπό εποπτεία η Οργανωτική Επιτροπή

    Η συγκρότηση ομάδας που θα αναλάβει την συνολική παρακολούθηση του έργου και των επί μέρους προϋπολογισμών της Οργανωτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε, στην σύσκεψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με την παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου και των υπουργών Οικονομίας-Πολιτισμού. Στόχος της ομάδας είναι ο καλύτερος έλεγχος του συνολικού κόστους των Αγώνων.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πώς βρισκόμαστε στο τελευταίο 18μηνο και ενώ η Ολυμπιακή προετοιμασία πάει πάρα πολύ καλά, η διεθνής συγκυρία δυσκολεύει το έργο. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η Ομάδα Παρακολούθησης Έργου να ελέγχει την εξέλιξη του συνόλου του προϋπολογισμού, κάτι που δεν σημαίνει πώς οι δύο προϋπολογισμοί, κυβέρνησης και οργανωτικής επιτροπής, θα χάσουν την αυτοτέλειά τους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, άλλος ένας λόγος ήταν και η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιος θα εκταμιεύσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να παραδοθούν ολοκληρωμένες οι αθλητικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να γίνουν οι αγώνες με αρτιότητα, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη ΔΟΕ.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ώστε να υπάρξει τόσο καλύτερος έλεγχος, όσο και καλύτερη διαχείριση, ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε ότι τα επιπλέον χρήματα για έργα και ανάγκες μόνιμου χαρακτήρα θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ εκείνα που μετά τους Ολυμπιακούς θα ξηλωθούν θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2004.

    Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υποδομές και επενδύσεις για όλη τη χώρα, μέτρα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και είναι προίκα για τον ελληνικό λαό. "Δεν γνωρίζω τίποτα περί δυσαρέσκειας της κ. Αγγελοπούλου, δεν υπάρχει λόγος αντιδικίας, δεν υπάρχουν σκέψεις αλλαγής της ηγεσίας του "Αθήνα 2004", δηλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Πρωτόπαπας εξήγησε ότι ο καλούμενος να πληρώσει είναι λογικό να θέλει να παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς καθώς είναι χρήματα του ελληνικού λαού και είναι αυτονόητο ότι πρεπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο έλεγχος θα αφορά τα πρόσθετα χρήματα που θα δοθούν για τα λεγόμενα overlays, καθώς για τους προηγούμενους προϋπολογισμούς έχει ήδη γίνει έλεγχος.

    Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να αποφασισθεί επέκταση του ωραρίου μόνο για δύο μήνες που θα κορυφωθεί η αγοραστική κίνηση λόγω των αγώνων.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου

    4/2/2003 12:38:00 μμ

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ και η προετοιμασία της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, το οποίο για πρώτη φορά θα ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα αμυντικής πολιτικής, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

    Προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του ιρακινού

    Στις δηλώσεις του, ο κ.Παπαντωνίου αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ, αφού παρατήρησε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση, επανέλαβε ότι η ελληνική προεδρία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση απόψεων, ώστε η ΕΕ είτε να προωθήσει την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, είτε να εξασφαλίσει την τήρηση των διαδικασιών βάσει των αρχών που διέπουν τον ΟΗΕ.

    Ακόμα, ο ίδιος επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποσταλούν ελληνικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός, θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, εφόσον υπάρχει απόφαση της διεθνούς κοινότητας και οι οποίες θα αφορούν σε διευκολύνσεις.

    Ο κ.Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι το ΚΥΣΕΑ παραμένει το αρμόδιο όργανο για τα θέματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, κ.λπ.

    [04] Θάνατος φοιτήτριας από νευρική ανορεξία

    4/2/2003 7:22:00 μμ

    Σοκ έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα των Ιωαννίνων ο θάνατος 20χρονης φοιτήτριας της Ιατρικής από τη Λάρισα, ο οποίος, οπως αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής οφείλεται σε ανακοπή που προήλθε από ασιτία, λόγω χρόνιου προβληματος ανορεξίας. Η ψυχολογική αυτή ασθένεια ονομάζεται ψυχογενής, ή νευρική ανορεξία (anorexia nervosa), που οδηγεί σε συνεχή αποχή από τροφή και εμφανίζεται κυρίως στα κορίτσια νεαρής και εφηβικής ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σωματικό βάρος της άτυχης φοιτήτριας δεν έφθανε τα 25 κιλά.

    Ο θάνατός της νεαρής κοπέλας δημιούργησε πολλα ερωτηματικα στα οποία έδωσε απαντήσεις ο ιατροδικαστής. Η 20χρονη είχε το πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν έφυγε από το σπίτι της για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων.

    Το περασμένο Σάββατο, μαζί με τη μητέρα της ξεκίνησαν από τα Γιάννενα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ για το σπίτι τους στη Λάρισα. Στην περιοχή Αυχένα της Κατάρας όμως η φοιτήτρια έχασε τις αισθήσεις της.

    Ο οδηγός και οι συνεπιβάτες της προσπάθησαν να την συνεφέρουν χωρίς αποτέλεσμα. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι ήταν ήδη νεκρή.

    Στη συνέχεια ο ιατροδικαστής που έκανε νεκροψία διαπίστωσε ότι ο θάνατος επήλθε από ανακοπή, συνεπεία συστηματικής αποχής από τροφή.

    [05] Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις εκλογές στην Κύπρο

    4/2/2003 6:36:00 μμ

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου στην Κύπρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα και είπε ότι εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα παραδοθούν στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται συσκέψεις και ότι διεξάγονται ακόμη και δοκιμαστικοί έλεγχοι στα ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης, ανέφερε ότι έγινε γενική δοκιμή με τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι γύρω στις 6 το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ γύρω στις 22.00-23.00 θα γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα.

    [06] Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    4/2/2003 4:14:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F16 παρενόχλησαν αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού P-3 ORION, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Το ένα από τα τουρκικά αεροσκάφη πέρασε μόλις 150 μέτρα από το ελληνικό αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ "Ενεργώς προσπάθεια". Η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε διάβημα τόσο προς την Αγκυρα, όσο και προς το ΝΑΤΟ.

    [07] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα

    4/2/2003 3:15:00 μμ

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επιστρέφουν, όπως μας ενημερώνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο της. Από το απόγευμα αναμένεται να εκδηλωθούν πολύ ισχυρές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Αύριο τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από αργά το απόγευμα και σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

    Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι, εντάσεως 8 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στα ανατολικά 10 μποφόρ, θα επικρατήσουν στα πελάγη.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εν τω μεταξύ, μέχρι και αύριο παραμένει ο νομός Αχαΐας, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο νομό Έβρου, καθώς η στάθμη του ομώνυμου ποταμού έχει ξεπεράσει ήδη το όριο της επιφυλακής.

    [08] Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για τον τουρισμό

    4/2/2003 6:46:00 μμ

    Πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας θα υπογράψουν αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και η υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας G. Aksit, η οποία φθάνει στην Ελλάδα απόψε, επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας. Οι δύο υπουργοί θα έχουν συνομιλίες για τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και της αναμενόμενης τουριστικής κίνησης στην περιοχή, ενόψει και του πολέμου στο Ιράκ. Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα πεδία όπου, πέρα από τον ανταγωνισμό των δύο χωρών, αναπτύσσονται επιχειρηματικές ευκαιρίες για συνεργασία και επενδύσεις, συμβάλλοντας στη γενικότερη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    [09] Διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν

    4/2/2003 5:17:00 μμ

    Το δικαίωμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, να βλέπει τους οικείους του και τους δικηγόρους του, υπερασπίστηκαν δεκάδες Κούρδοι, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία σήμερα το μεσημέρι. Οι συγκεντρωθέντες υποστήριξαν πως ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έχει τη δυνατότητα επισκεπτηρίου με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να τον έχει καταβάλει ψυχολογικά. Με τη διαμαρτυρία τους ζήτησαν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ να ενδιαφερθεί για τα δικαιώματα του Οτσαλάν. Η διαμαρτυρία διεξήχθη ειρηνικά, ενώ το κτίριο της πρεσβείας περιφρουρούσαν αστυνομικές δυνάμεις.

    [10] Συνεργασία Αράβων ηγετών-ΕΕ για το Ιράκ

    4/2/2003 4:47:00 μμ

    Τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αραβικών χωρών η οποία αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιώργος Παπανδρέου,έπειτα απο συνάντηση που είχε στη Βηρυτό με τον πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ και τον υπουργό Εξωτερικών Μαχμούντ Χαμούντ. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την προθυμία τόσο των Λιβανέζων όσο και γενικότερα των Αράβων ηγετών να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αραβικού κόσμου και να μεταβούν στη Βαγδάτη ειδικοί απεσταλμένοι, ίσως Αραβες αλλά και Ευρωπαίοι.

    Απεύχονται τη διάσπαση Ιράκ οι Αραβες

    ''Είναι απαραίτητο να κινητοποιήσουμε τον αραβικό κόσμο ώστε να καταστήσουμε σαφές το μήνυμα οτι πρέπει να καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια για την ειρήνη στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1441. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε προσεχείς συναντήσεις τόσο των Αράβων όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχει ήδη συζήτηση για τις συνέπειες ενός πιθανού πολέμου και οι αραβικές χώρες έχουν αντιληφθεί οτι πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Δεν επιθυμούν, ωστόσο, σε καμία περίπτωση τη διάσπαση του Ιράκ και θέτουν ως κυρίαρχη προτεραιότητα την παράλληλη προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή'', είπε ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα απευθείας από τη Βηρυτό με προορισμό τη Νέα Υόρκη όπου θα παρακολουθήσει τη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Αμέσως μετά θα επιστρέψει στη Μέση Ανατολή για την ολοκλήρωση της περιοδείας του.

    Εν τω μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να επισπεύσει τη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου κορυφής του στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, έπειτα από σχετικές εκκλήσεις, λόγω της απειλής μιας στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    Τακτική τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Πάουελ

    Στο όλο θέμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος τόνισε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συχνή επαφή με τον Ελληνα ομόλογο του Γ. Παπανδρέου για την αντιμετώπιση του θέματος του Ιράκ, όπως και άλλων διεθνών ζητημάτων.

    Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών έγινε το Σάββατο.

    Ο κ. Μπάουτσερ δεν σχολίασε την απόφαση του κ. Παπανδρέου να αναλάβει την πρωτοβουλία για να μεταβεί στις χώρες της περιοχής της Μέσης Ανατολής, αλλά περιορίσθηκε να δηλώσει ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών από το Ιράκ, και ότι πολλοί καταβάλλουν προσπάθειες να το καταστήσουν αυτό σαφές στον Ιρακινό ηγέτη.

    Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Β. Κορέα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συντονίζουν τις κινήσεις τους με την ΕΕ και άλλες χώρες, και κάλεσε τη Β. Κορέα να καταλάβει ότι πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τις 28 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται μια σαφής ευκαιρία για λύση και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να την εκμεταλλευθούν, συμπληρώνοντας ότι είναι σαφές πως η 28η Φεβρουαρίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία (deadline) μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή και συνεργάζεται με την τουρκική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την χρήση τουρκικού εδάφους από αμερικανικές δυνάμεις αντιλαμβανόμενη ταυτόχρονα τη συνταγματική διαδικασία που προβλέπεται και περιλαμβάνει την ενημέρωση του κοινοβουλίου της χώρας.

    [11] Διαθέσιμο ένα ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο θέλουν Γαλλία-Αγγλία

    4/2/2003 4:46:00 μμ

    Η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τρίτη, στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής Σιράκ-Μπλερ στο Τουκέ της βόρειας Γαλλίας πως σκοπός τους είναι να υπάρχει ''πάντα διαθέσιμο ένα ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο''. Οι δύο χώρες εξέφρασαν την ευχή να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροναυτικών τους δυνάμεων, ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

    Διαψεύδεται η πληροφορία των ''Τάιμς''

    ''Αντικειμενικός σκοπός είναι να υπάρχει μόνιμα ένα ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο διαθέσιμο'', επισημαίνεται στο κείμενο της γενικής διακήρυξης, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι ''οι αεροπορικές και ναυτικές δυνατότητες αποτελούν ένα παράγοντα-κλειδί για την επίδειξη ισχύος''.

    Η Γαλλία και η Βρετανία εξέφρασαν επίσης την ελπίδα για συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών ασκήσεων. Η διακήρυξη αυτή δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία που δημοσίευσαν σήμερα οι "Τάιμς", σύμφωνα με την οποία Ιταλία και Ισπανία, που διαθέτουν από ένα αεροπλανοφόρο η κάθε μία, θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ναυτική δύναμη.

    Να σημειωθεί ότι η Γαλλία διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο και η Βρετανία τρία, από τα οποία το "Ρόγιαλ Αρκ" πλέει ήδη προς τον Κόλπο.

    [12] Συνομιλίες Βενιζέλου-UEFA για μέλλον ποδοσφαίρου

    4/2/2003 6:21:00 μμ

    Η σχέση της UEFA με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η θέση του αθλητισμού, τόσο του επαγγελματικού, όσο και του ερασιτεχνικού, στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, που είχε τη Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία πραγματοποιεί τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής στην Αθήνα.

    Έκτακτη συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες

    Ο κ. Βενιζέλος, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη, του ΓΓΑ, Νίκου Εξαρχου και των προέδρων της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση και ΕΠΑΕ, Θανάση Κανελλόπουλου, συζήτησε με τον πρόεδρο της UEFA, Λέναρτ Γιόχανσον, τον γενικό γραμματέα Γκέρχαρντ Αϊγκνερ και τα μέλη της διοίκησης, Περ Ραβν Ομντάλ και Μάικ Λι, το ζήτημα αυτό που αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα του αθλητισμού.

    Ηδη ο κ. Βενιζέλος έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν τα θέματα του ντόπινγκ, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης της Γουάντα, καθώς και οι θέσεις των χωρών μελών ως προς την ενσωμάτωση ειδικής διάταξης για τον αθλητισμό στη μελλοντική συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση

    Επίσης, συζητήθηκαν, η σχέση ανάμεσα στον οικονομικό και αθλητικό ανταγωνισμό στο πεδίο του ποδοσφαίρου, οι ρυθμίσεις που αφορούν την ελεύθερη κίνηση των αθλητών, των προπονητών και των άλλων επαγγελματιών στο χώρο του αθλητισμού τόσο μεταξύ των κοινοτικών χωρών όσο και σε σχέση με τρίτες χώρες, οι περιορισμοί που τίθενται σε διεθνές επίπεδο από τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και η δυνατότητα ή η σκοπιμότητα χρηματοδότησης των αθλητικών υποδομών από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού άκουσε τις απόψεις της UEFA και έθεσε προς την Εκτελεστική της Επιτροπή μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία η Ομοσπονδία θα απαντήσει εγγράφως, προκειμένου αυτά να ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν από τη συνάντηση της 25ης Φεβρουαρίου. Πιθανότατα οι κύριοι Βενιζέλος και Γιόχανσον θα συναντηθούν την παραμονή της 25ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

    [13] Σελίδα στο δίκτυο για το e-learning

    4/2/2003 4:39:00 μμ

    Ιστοσελίδα, αφιερωμένη στην ηλεκτρονική μάθηση έθεσε την Τρίτη σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης "Learntec 2003" που εγκαινιάζεται στην Καρλσρούη με θέμα την ηλεκτρονική μάθηση, παρουσία της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδιας για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Η εν λόγω ιστοσελίδα θα παρέχει πληροφορίες για τις κοινοτικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, όπως το πρόγραμμα eLearning (2004-2006) που πρόκειται να εγκριθεί, αλλά και για συνδέσμους με εθνικές, δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν.

    Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει την διάδοση των καλύτερων πρακτικών σε ότι αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας στην εκπαίδευση.

    Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της ιστοσελίδας, η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ανέφερε: "Η ηλεκτρονική μάθηση, δηλαδή η χρήση των τεχνολογιών της επικοινωνίας για σκοπούς εκπαιδευτικούς, αποτελεί σημαντική συνιστώσα της οικονομίας της γνώσης. Για την επίτευξη των στόχων που αποφάσισαν στη Λισσαβόνα πριν από δύο χρόνια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή να αποκτήσει η ΕΕ πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της γνώσης, σημαντικές προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδίως της ηλεκτρονικής μάθησης".

    [14] Ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς αφρικανικές χώρες

    4/2/2003 2:27:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, συνολικού ύψους 71 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, τα 35 εκατομμύρια θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών της Δημοκρατίας του Κονγκό, τα 16 εκατομμύρια θα διανεμηθούν σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Σιέρρα Λεόνε, Γουϊνέα και Λιβερία) και τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια θα χορηγηθούν σαν ανθρωπιστική βοήθεια προς το χειμαζόμενο από τον εμφύλιο πόλεμο Σουδάν.

    To πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα των τελευταίων ετών

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόγραμμα βοήθειας προς χώρες της Αφρικής, σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

    Τα ποσά που θα διατεθούν πρόκειται να αντληθούν από συναφείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας κάτω από τον έλεγχο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πουλ Νήλσον.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Νήλσον χαρακτήρισε το πρόγραμμα σαν το πλέον φιλόδοξο των τελευταίων ετών, συμπληρώνοντας πως δεν προβλέπεται να υπάρξει αναπροσαρμογή των δεδομένων του προγράμματος μέσα στο 2003.

    Το πρόγραμμα αυτό συνέχισε ο κ. Νήλσον αποτελεί έκφραση των παλαιότερων Κοινοτικών δεσμεύσεων απέναντι στις χειμαζόμενες Αφρικανικές χώρες.

    "Φιλοδοξούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη την στήριξή μας και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της ασφάλειας στις περιοχές όπου αυτή έχει διαταραχθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για να προσθέσει πως η Επιτροπή θα εξακολουθήσει τις προσπάθειές της στην ίδια κατεύθυνση.

    Η βοήθεια δεν αναχαιτίζει τα προβλήματα

    Αναλυτικότερα το πρόγραμμα βοήθειας προς την Δημοκρατία του Κονγκό παρά τις πρόσφατες προόδους που έχουν συντελεστεί εξακολουθεί να μην παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χώρα είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ αποσταλεί, εντούτοις η θνησιμότητα διατηρείται στα ίδια υψηλότατα επίπεδα γεγονός που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος ειδικά σε σχέση με τους υπάρχοντες μηχανισμούς αξιοποίησης να διανομής της ανθρωπιστικής αυτής βοήθειας.

    Παρά την Κοινοτική βοήθεια η δυσεντερία και ο υποσιτισμός εξακολουθούν να είναι οι κυριότερες αιτίες θανάτου των εξαθλιωμένων πολιτών της Αφρικανικής αυτής χώρας, που τώρα μόλις αρχίζει να ξεπερνά το σόκ του πρόσφατου εμφύλιου πολέμου.

    Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία το πρόγραμμα επιδιώκει να καλύψει ιατροφαρμακευτικά 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 55 οργανωμένα κέντρα υγείας, ενώ ταυτόχρονα η επισιτιστική βοήθεια καλύπτει ήδη τις ανάγκες 60.000 υποσιτισμένων παιδιών και 115.000 οικογενειών.

    Πληγές που αιμορραγούν οι εμφύλιοι πόλεμοι

    Οι τρεις χώρες τις Δυτικής Αφρικής, που συγκαταλέγονται στις αφρικανικές χώρες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

    Τα τελευταία 13 χρόνια μία σειρά αιματηρών εμφυλίων πολέμων έχουν μετατρέψει τις χώρες αυτές σε επίγειες κολάσεις για τους κατοίκους τους, οι οποίοι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες μετακινούμενοι ως πρόσφυγες ένθεν και ένθεν των συνόρων.

    Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση στην προσπάθεια επαναπατρισμού των προσφύγων. Μάλιστα 220.000 Λιβεριανοί πρόσφυγες έχουν ήδη επαναπατριστεί ενώ άλλοι 60.000 εξακολουθούν να "φιλοξενούνται" στη Σιέρρα Λεόνε και στην Γουϊνέα. Το μεγαλύτερο βάρος προσφύγων το δέχτηκε πάντως η Γουϊνέα η οποία εξακολουθεί να φιλοξενεί στο έδαφός της 70.000 πρόσφυγες από τη Σιέρρα Λεόνε και άλλους 50.000 από την Λιβερία.

    Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα οι πρώτοι θα πρέπει να επαναπατριστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Στο Σουδάν η ευρωπαϊκή ειρηνευτική διαμεσολάβηση συνεχίζεται, μετ' εμποδίων και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή σε βάθος χρόνου.

    Ο εμφύλιος πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει έως τώρα προκαλέσει το θάνατο 2 εκατομμυρίων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 4 εκατομμυρίων.

    Τεράστιος αριθμός Σουδανών πολιτών εξαρτάται απόλυτα από την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτούς, καθιστώντας έτσι την ανάγκη για την παροχή αυτής της βοήθειας ακόμα επιτακτικότερη. Η αποτελεσματικότητα πάντως της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτηθεί και από έναν άλλο παράγοντα.

    Τον περασμένο Οκτώβριο υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των ενόπλων αντικαθεστωτικών συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Εάν η συμφωνία αυτή τηρηθεί τότε σε πρώτη φάση θα καταστεί δυνατή η ορθολογιστικότερη κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία σήμερα διανέμεται μέσω ενός προφανώς ανεπαρκούς δικτύου.

    Τέλος σημειώνεται πως από το 1993 έως σήμερα το Σουδάν έχει δεχτεί συνολική βοήθεια ύψους 176 εκατομμυρίων Ευρώ, ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει ποτέ δεχτεί η χώρα αυτή.

    [15] Ιράκ: Εν αναμονή των νέων στοιχείων Πάουελ

    4/2/2003 7:54:00 μμ

    Κλιμακώνεται η πίεση προς το Ιράκ, εν αναμονή των νέων στοιχείων που θα παρουσιάσει την Τετάρτη στον ΟΗΕ ο Κόλιν Πάουελ, για απαγορευμένα όπλα που αποκρύπτει η Βαγδάτη, από τους επιθεωρητές. Το Ιράκ πρέπει να αφοπλιστεί μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που είχαν Σιράκ και Μπλερ. Σε συνεργασία για το ιρακινό ζήτημα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους. Την ίδια ώρα ο Σαντάμ Χουσεΐν με συνέντευξή του στο Βρετανικό Channel-4, αρνείται κάθε σχέση του με την Αλ Καΐντα.

    Επιφυλακτική η Μόσχα

    Ο κ. Μπούς παρουσίασε στον Ρώσο ομολογό του "την αμερικανική εκτίμηση για τις δραστηριότητες της Βαγδάτης σε θέματα αφοπλισμού", σύμφωνα με την ανακοίνωση. Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε "το ρόλο-κλειδί της εργασίας των επιθεωρητών για τις αποφάσεις που θα έλθουν", για το ιρακινό ζήτημα.

    Ο Πάουελ αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με ορισμένους από τους υπουργούς Εξωτερικών που θα παρίστανται στην αυριανή του παρουσίαση των στοιχείων για το Ιράκ.

    Αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως ο Πάουελ, πιθανώς να καταθέσει φωτογραφίες από τοποθεσίες που πιστεύεται πως αποτελούν κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων.

    Αλλη επίσημη πηγή τόνισε πως ο Πάουελ πέρασε μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας εξετάζοντας τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που πρόκειται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17.30, ώρα Ελλάδος. Η ομιλία του θα καλυφθεί τηλεοπτικά.

    Της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα προεδρεύσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, η χώρα του οποίου ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος κράτους για το Φεβρουάριο.

    Στη Νέα Υόρκη φθάνει απόψε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για να λάβει μέρος στην αυριανή ενημέρωση του Αμερικανού ομολόγου του. Εκτός από συναντήσεις που θα έχει με ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών-μελών του Συμβουλίου, πιθανόν ο κ. Παπανδρέου να έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Πάουελ, καθώς και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Ανάν.

    Συνεχίζονται οι επαφές Σημίτη για ειρηνική λύση

    Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας για ειρηνική διέξοδο. Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τους ομολόγους του της Βρετανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Σουηδίας και διερεύνησε τη δυνατότητα σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής για το Ιράκ. Αυτό όμως θα εκτιμηθεί μετά την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε στους κυρίους Μπλερ, Μπερλουσκόνι και Μπαρόσο, ότι η επιστολή των 8 δεν συνέβαλε στην καλή εικόνα της ΕΕ και είχε αρνητική συμβολή στην αναγκαία ενιαία στάση της.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου, οι κύριοι Μπλερ και Μπερλουσκόνι είχαν ενημερώσει το διπλωματικό γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού ότι εμμένουν στην ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για το θέμα του Ιράκ και δεν επιθυμούν κινήσεις που θα επέφεραν ρήγμα στην ΕΕ.

    Προετοιμασίες πολέμου

    Την ίδια ώρα, και τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln κατέπλευσε το Σαββατοκύριακο στη Θάλασσα του Ομάν, ενώ σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων τύπου Πάτριοτ προχωρά στο Ισραήλ στο πλαίσιο κοινών αμερικανο-ισραηλινών γυμνασίων. Τα γυμνάσια έχουν χαρακτηριστεί "ασκήσεις ρουτίνας" και πραγματοποιούνται στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ.

    Η Τουρκία που αναμένεται από την πλευρά της, να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη επίθεση, δεν θα μείνει αμέτοχη εάν ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ, καθώς κάτι τέτοιο δεν της το επιτρέπουν τα περιφερειακά της συμφέροντα της, όπως δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

    Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία συγκαλεί αυτήν την εβδομάδα το Κοινοβούλιο για να συζητήσει το θέμα, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την ανάπτυξη 10.000 αμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία για επιμελητειακή υποστήριξη και τη διέλευση από το έδαφός της προς το Ιράκ 30.000 αμερικανών στρατιωτών. Η Αγκυρα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναπτύξουν και 350 μαχητικά αεροσκάφη σε πολλές αεροπορικές βάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Στην Αγκυρα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη υπό την αιγίδα της Τουρκίας, συνάντηση των Κούρδων ηγετών του Βόρειου Ιράκ. Οπως δήλωσε πηγή της αμερικανικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα, σήμερα αναμένονται στην Αγκυρα ο αμερικανός εκπρόσωπος στην ιρακινή αντιπολίτευση Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (ΠΕΚ) Τζαλάλ Ταλαμπανί και ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΔΚΚ) Νετσιρβάν Μπαρζανί.

    Εγινε επίσης γνωστό ότι στη συνάντηση θα μετάσχει και ο Σανάν Αχμέτ Αγά, πρόεδρος του Μετώπου των Τουρκομάνων του Ιράκ, που εκπροσωπεί την υποστηριζόμενη από την Τουρκία τουρκόφωνη αυτή μειονότητα του Ιράκ. Το ΔΚΚ και η ΠΕΚ ελέγχουν το ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο δεν υπόκειται στον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας της Βαγδάτης από το 1991.

    Η Αγκυρα έχει απειλήσει, ότι θα προσφύγει στη βία εάν οι δύο αυτές κουρδικές οργανώσεις επωφεληθούν ενός πολέμου για να ανακηρύξουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα αφυπνίσει τις αυτονομιστικές προσδοκίες και των κουρδικών πληθυσμών της Τουρκίας.

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Σαντάμ Χουσέιν συνέστησε στη Βρετανία, να συμβουλεύσει τους αμερικανούς συμμάχους της να μην επιτεθούν κατά του Ιράκ, υπενθυμίζοντας την αντίσταση του ιρακινού λαού κατά των βρετανών αποικιοκρατικών δυνάμεων πριν από 70 περίπου χρόνια.

    [16] Αγγλία: Απομακρύνθηκε από την ηγεσία τεμένους ο ιμάμης Μάσρι

    4/2/2003 5:02:00 μμ

    Αιφνιδίως απομάκρυναν οι βρετανικές αρχές τον επικεφαλής του τεμένους στο Λονδίνο, ριζοσπάστη ιμάμη Μάσρι, αιγυπτιακής καταγωγής. Ο πολυσυζητημένος μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Χάμζα αλ-Μάσρι απομακρύνθηκε από επικεφαλής του τεμένους στο Φίνσμπουρι Παρκ, στο βόρειο Λονδίνο, από την Φιλανθρωπική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής οργάνωσης που έχει την εποπτεία των τόπων θρησκευτικής λατρείας. Η οργάνωση αποφάσισε να απαγορεύσει στον Αμπού Χάμζα να κάνει κηρύγματα στο τέμενος αυτό επειδή ''εκμεταλλεύεται τη θέση του για να κάνει άτοπες πολιτικές δηλώσεις'', αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

    Θα αγνοήσει την απόφαση λέει ο ιμάμης

    ''Ο λόγος της απαγόρευσης είναι ότι κάνω πολιτικά σχόλια κατά της Αμερικής και του Ισραήλ'', δήλωσε προς το Ρόιτερ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Μάσρι θα είναι ελεύθερος να προσεύχεται στο τέμενος, το οποίο έκλεισε πρόσφατα μετά τις επιδρομές της αστυνομίας.

    Η αστυνομία είχε επιδράμει στο τέμενος τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των ερευνών για τη δηλητηριώδη ουσία ρισίν. Ο αιγυπτιακής καταγωγής Μάσρι, που είχε χειροκροτήσει τόσο τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, όσο και την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, δήλωσε ότι θα αγνοήσει την απόφαση.

    [17] Σεισμική δόνηση στην Κροατία

    4/2/2003 5:02:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα τα νότια νησιά της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Οπως ανακοινώθηκε από το σεισμολογικό ινστιτούτο στο Ζάγκρεμπ, η δόνηση σημειώθηκε στις 12:51 τοπική ώρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα νησιά της Αδριατικής, που βρίσκονται περί τα 500 χιλιόμετρα νότια της κροατικής πρωτεύουσας.

    [18] Εκρηξη με δεκάδες νεκρούς στο Πακιστάν

    4/2/2003 3:42:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τους 17 έχουν φτάσει οι νεκροί --μεταξύ των οποίων και δύο μαθητές--και τους εννιά οι τραυματίες από έκρηξη κιβωτίου στο βορειοανατολικό Πακιστάν. Το περιστατικό, που φαίνεται να οφείλεται σε ατύχημα, σημειώθηκε όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο κιβώτιο μέσα στο οποίο υπήρχαν εκρηκτικά για την κατασκευή πυροτεχνημάτων. Η αστυνομία πάντως εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

    Αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια οι αρχές

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Σαμπριάλ, κοντά στο Σιαλκότ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Λαχόρης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και ακολούθησε πυρκαγιά, η οποία αργότερα κατασβέστηκε.

    ''Δεν υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε σαμποτάζ. Το πιθανότερο είναι η φωτιά να προκλήθηκε από τσιγάρο η σπίρτο που κάποιος πέταξε κατά λάθος'', δήλωσε ο Σαΐντ Αχμαντ Γκοντάλ, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

    [19] Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις πώλησης της Ο.Α.

    4/2/2003 7:07:00 μμ

    Σε ναυάγιο οδηγήθηκε, για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, η προσπάθεια πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ακαρπες ήταν οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο "Ρέστη", σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του συμβούλου ιδιωτικοποίησης, που έχει αναλάβει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, για λογαριασμό του δημοσίου. Στο διαγωνισμό, που είχε γίνει για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής, δεύτερος προτιμητέος όμιλος, μετά τον όμιλο "Ρέστη", είχε αναδειχθεί η Ετζίαν Αιρ λάινς, του ομίλου "Βασιλάκη".

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ξεκινήσουν ακόμα διαπραγματεύσεις με τον όμιλο "Βασιλάκη", καθώς η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής "παγώνει" έως ότου λήξει η υπόθεση με το Ιράκ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας παρατήρησε ότι οι προσφορές που υπεβλήθησαν, εξετάστηκαν στη βάση των κριτηρίων της αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και βιωσιμότητας.

    Ο σκοπός είναι, υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας, ''να υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, που θα ανήκει σε κάποιο ποσοστό σε ιδιωτικό φορέα, αλλά που θα έχει προοπτικές βιωσιμότητας''.

    [20] Νέα τμήματα ΣΔΟΕ για έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων

    4/2/2003 3:42:00 μμ

    Τρία νέα ειδικά τμήματα με στόχο τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων, την επεξεργασία ανεπίσημων βιβλίων και στοιχείων και το πόθεν έσχες δημιουργούνται στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΣΔΟΕ. Τα κριτήρια ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα εφαρμόζονται με την ίδια αυστηρότητα και στο εσωτερικό του σώματος, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και κάλεσε σε εγρήγορση τα στελέχη του, ώστε να καταστεί σαφές ότι οι έλεγχοι, ούτε οδηγούνται, ούτε πτοούνται από πολιτικές σκοπιμότητες και πιέσεις. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής την υποβολή κάθε χρόνο έκθεσης πεπραγμένων από το ΣΔΟΕ με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας του σώματος.

    [21] Δικαιούχοι του ΟΓΑ θα ενημερώνονται στο 1464

    4/2/2003 3:36:00 μμ

    Περίπου 30.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ θα μπορούν από αύριο, να ενημερώνονται από το 1464 για συντάξεις και πολυτεκνικά επιδόματα που θα χορηγηθούν μέχρι τον Απρίλιο, ενώ από τις 24 του μηνός, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν και στα ΚΕΠ, ηλεκτρονικά, τις φορολογικές τους δηλώσεις, με την προβλεπόμενη έκπτωση. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπ. Εσωτερικών προσθέτοντας ότι έως το καλοκαίρι, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα περίπου 750 ΚΕΠ, για τη στελέχωση των οποίων θα προσληφθούν 2.000 μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά και μερικώς απασχολούμενοι.

    [22] Γκαργκάνας: Σταθερά τα θεμέλια του ευρώ

    4/2/2003 2:58:00 μμ

    Υπέρ του ισχυρότερου ευρώ τάχθηκε σε ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας. Στο Συνέδριο με θέμα "Η Ευρώπη, η Μεσόγειος και το Ευρώ", που πραγματοποιείται στην Αθήνα υπό την αιγίδα του επιτρόπου για τα νομισματικά Πέδρο Σόλμπες, ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου ως πορεία προς τη θετική κατεύθυνση, προκειμένου να διορθωθούν οι διεθνείς ασυμμετρίες. Επίσης, υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερα επίπεδα, δείχνοντας τα σταθερά θεμέλιά του, ενώ τόνισε ότι, με την αύξηση των χωρών-μελών της ΕΕ, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο διεθνής ρόλος του ευρωπαϊκού νομίσματος.

    [23] Ernst & Young: Ερευνα για την απάτη σε εταιρείες

    4/2/2003 11:57:00 πμ

    O μεγαλύτερος κίνδυνος για απάτη σε μια επιχείρηση προέρχεται μέσα από την εταιρεία και από στελέχη τα οποία βρίσκονται στις "τάξεις" της λιγότερο από ένα έτος. Το 85% των διευθυντικών στελεχών που διαπράττουν τις μεγαλύτερες απάτες βρίσκονται στην εταιρία για διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την ογδοη παγκόσμια έρευνα της Ernst &amp; Young για την Απάτη, στην οποία συμμετείχαν 400 γενικοί διευθυντές εταιρειών από 30 χώρες, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα από πολυεθνικές έως μικρομεσαίες εταιρείες.

    Τα στελέχη της απάτης...

    Περισσότερες από τις μισές εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα (55% επί του συνόλου), έχουν υποστεί σημαντικές απάτες κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με το 20% εξ αυτών να έχουν υποστεί περισσότερα από 10 κρούσματα.

    Σχεδόν το ήμισυ εξ αυτών αφορούσαν απάτες άνω των 100.000 δολαρίων και το 13% αυτών ξεπερνούν το ένα εκατ.δολάρια.

    Οι μεγαλύτεροι παραβάτες προέρχονται από την διοίκηση των εταιρειών (55%), ενώ το υπόλοιπο προσωπικό ευθύνεται για το 30% των αδικημάτων.

    Βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα όσον αφορά στην ικανότητα των εταιρειών να αποζημιώνονται για τις ζημίες που υφίστανται λόγω απάτης.

    Το έτος 2000, 27% των εταιρειών που είχαν υποστεί απάτη είχαν αποζημιωθεί, ενώ από την έρευνα του 2002 προέκυψε ότι το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 55%.

    Αν και μόνο το 45% των εταιρειών θεωρεί ότι η τακτική που ακολουθούν για την καταπολέμηση της απάτης είναι κατανοητή από το προσωπικό τους, εν τούτοις είναι σαφές ότι οι εταιρείες δίνουν ολοένα και αυξανόμενο βάρος στον κίνδυνο της απάτης. Είναι δε γεγονός ότι το 58% των εταιρειών έχει πλέον υιοθετήσει και αποτυπώσει σε έναν "εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας", αρχές καλής εταιρικής διακυβέρνησης και κώδικα δεοντολογίας (σε σχέση με το 33% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό που είχε προκύψει από την προηγούμενη έρευνα).

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst &amp; Young Southeast Europe, κ. Χρήστος Γκλαβάνης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε ότι "όσο η Εταιρική Διακυβέρνηση υιοθετείται από τις εταιρείες παρέχοντας στους μετόχους διαφάνεια, τόσο θεωρούμε ότι η απάτη θα έρχεται στην επιφάνεια, με τελικό αποτέλεσμα ο κίνδυνος της αποκάλυψής της να είναι από μόνος του επαρκής αποτρεπτικός παράγων για την διενέργειά της".

    [24] Τραυματίστηκε ο Ελευθερόπουλος

    4/2/2003 7:41:00 μμ

    Η ατυχία χτύπησε για άλλη μία φορά τον Ολυμπιακό, καθώς ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος τραυματίστηκε στον ώμο, κατά την διάρκεια της σημερινής προπόνησης. Ο διεθνής τερματοφύλακας, που αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις στην κεντρική κλινική Αθηνών, τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με τους ώμους του. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, για να μπορέσει να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του πρωταθλητή Ελλάδας.

    Ο τραυματισμός του Ελευθερόπουλου ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής προπόνησης του Ολυμπιακού και σίγουρα προβλημάτισε τον Σρέτσκο Κάτανετς, ενόψει του αγώνα της Κυριακής με τον Ηρακλή.

    Οι Νόβακ και Μαυρογενίδης μπήκαν στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης και αναμένεται να τεθούν στην διάθεση του προπονητή τους για το Κυριακάτικο ντέρμπι.

    Αντίθετα, οι Κωστούλας και Αλεξανδρής, που έκαναν θεραπεία και ατομικό πρόγραμμά, δεν θα προλάβουν να παίξουν κόντρα στον "Γηραιό".

    [25] Προημιτελικά κυπέλλου με ενδιαφέρον αύριο

    4/2/2003 5:52:00 μμ

    Mε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Νέα Σμύρνη, όπου ο Πανιώνιος θα υποδεχθεί την ΑΕΚ (17.00), σε μια κόντρα χωρίς ασφαλή προγνωστικά, ξεκινούν αύριο οι αγώνες για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος. Στον άλλο αγώνα ο Παναθηναϊκός υποδέχεται το πάντα μαχητικό Αιγάλεω, (19.00) με σκοπό ένα σκορ που θα του εξασφαλίσει την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα.

    ΑΕΚ- Πανιώνιος

    Ο Πανιώνιος είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θέλει να αποδείξει την δυναμική του διεκδικώντας την πρόκριση από την ΑΕΚ, κάνοντας την αρχή με νίκη στην αυριανή συνάντηση.

    Η ΑΕΚ θα παίξει στη Νέα Σμύρνη για να κάνει το πρώτο βήμα της πρόκρισης και στην προσπάθεια της αυτή θα έχει μαζί της, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, τον Βασίλη Τσάρτα, που επέστρεψε στην ομάδα μετά τη νέα συμφωνία με την "κιτρινόμαυρη" διοίκηση.

    Ο Τσάρτας συμπεριλήφθηκε στην 18μελή αποστολή της "Ενωσης" και θέτει υποψηφιότητα για να συμμετάσχει και στο μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό. Ενόψει του μεγάλου αγώνα της Λεωφόρου, ο Μπάγεβιτς προτίμησε να δώσει ανάσες στους Νικολαϊδη, Κασάπη και Μπορμπόκη. Εκτός αποστολής για το αυριανό ματς έμειναν και οι τραυματίες Καψής, Ιβιτς αλλά και ο Σεντένο λόγω υποχρεώσεων με την εθνική της Κόστα Ρίκα.

    ΠΑΟ-Αιγάλεω

    Με τη ψυχολογία να βρίσκεται στα ύψη μετά την σπουδαία νίκη επί της Προοδευτικής στο πρωτάθλημα, που κράτησε την ομάδα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ο ΠΑΟ θέλει να "καθαρίσει" την πρόκριση από το αυριανό ματς.

    Ο Σέρτζιο Μαρκαριάν ανακοίνωσε τους 21 παίκτες της αποστολής από την οποία αποκλείστηκαν οι Νικοπολίδης, Ολισαντέμπε, Χένρικσεν και Μικάελσεν. Στον αγωνιστικό τομέα ο Γιάννης Γκούμας ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα λόγω μιας ελαφριάς ίωσης που τον ταλαιπωρεί, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες προπονήθηκαν κανονικά.

    [26] Μυστηριώδης κλοπή στο μουσείο ''Τεριάντ'' στη Μυτιλήνη

    4/2/2003 6:54:00 μμ

    Την κλοπή ενός σημαντικού έργου τέχνης, του εικονογραφημένου από τον Ματίς "Μεγάλου Βιβλίου" υπό τον τίτλο "jazz", κατήγγειλε χθες ο Διευθυντής του Μουσείου "Τεριάντ" της Μυτιλήνης κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος. Η κλοπή έγινε αντιληπτή το μεσημέρι της Κυριακής, μετά από προγραμματισμένο έλεγχο του Διευθυντή. Τότε και όπως δηλώνει διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν 30 εσωτερικές σελίδες που φυλασσόταν σε κλειδωμένη προθήκη ασφαλισμένου χώρου. Ας σημειωθεί ότι οι δράστες της κλοπής αντικατέστησαν τις κλεμμένες σελίδες με αντίγραφα.

    Ελλιπή τα μέτρα προστασίας του μουσείου

    Επειδή δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης της προθήκης, όπου φυλάσσονταν τα έργα, εικάζεται, ότι η κλοπή πραγματοποιήθηκε σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου όταν οι φύλακες επέβλεπαν τις υπόλοιπες αίθουσες.

    Σύμφωνα με τον κ. Μανιατόπουλο "παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της υποδομής και της σωστής λειτουργίας του Μουσείου, τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή, δεδομένου ότι αυτά έχουν σχεδιαστεί πριν από 25 χρόνια". Προανάκριση διενεργείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

    [27] Εθισμό στα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλεί συστατική τους ουσία

    4/2/2003 6:59:00 μμ

    Η καλή διάθεση που έχουμε όταν τρώμε σοκολάτα, από την οποία πολλοί άνθρωποι είναι εξαρτημένοι οφείλεται λένε τώρα οι επιστήμονες σε μια ουσία, η οποία ονομάζεται β-καζομορφίνη 7 και αποτελεί ίσως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εθισμού των παχύσαρκων στα γλυκά. Η συγκεκριμένη ουσία υπάρχει στο συμπυκνωμένο γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας και παγωτού. Εξαιτίας της ίδιας ουσίας πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να περιορίσουν και την κατανάλωση τυριών.

    Ανησυχία από την αύξηση των παχύσαρκων στην Ελλάδα

    Το νεότερο αυτό στοιχείο που προκύπτει από διεθνείς μελέτες ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, με αφορμή τη διοργάνωση του 5ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνουν και αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν μέχρι το 2030 το 60% - 70% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαροι και το 40%-50% παχύσαρκοι. Οι ειδικοί τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι η παχυσαρκία συνοδεύεται πολλές φορές και από άλλες παθήσεις.

    Ειδικότερα, το 61% των παχύσαρκων παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το 34% καρκίνο ενδομητρίου, το 30% χολολιθίαση, το 24% οστεοαρθρίτιδα, το 17% αυξημένη αρτηριακή πίεση και στεφανιαία νόσο και το 11% καρκίνο του μαστού και του παχέως εντέρου

    [28] Κολούμπια: Πένθος και αναπάντητα ερωτήματα

    4/2/2003 2:10:00 μμ

    Σε επιμνημόσυνη δέηση στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, για τα θύματα του Κολούμπια θα παραστεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος. Χθες, σε διάγγελμα του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εξερεύνηση του διαστήματος και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων. ''Θα θυμόμαστε τους επτά, άνδρες και γυναίκες, του Κολούμπια για τα επιτεύγματά τους, τον ηρωισμό τους και την επιδίωξή τους για το θαυμαστό" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χαράζουν το μέλλον της διαστημική τους πολιτικής με οδηγό το όραμα των επτά αστροναυτών.

    46% μείωση στο budget της NASA τα τελευταία 10 χρόνια

    Την ώρα που η Αμερική πενθεί για το χαμό του πληρώματος του Κολούμπια, ένα θέμα που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την αμερικανική κοινή γνώμη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

    Οι περικοπές στον προϋπολογισμό της NASA, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια είχε μειωθεί κατά 46%.

    Από την περασμένη Ανοιξη, ειδικοί σύμβουλοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχαν στον τομέα ασφάλειας, οι

    Σε πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του περικοπές στο πρόγραμμα της NASA, είχε υπογραμμισθεί ότι όσο μειώνεται το προσωπικό της υπηρεσίας και αυξάνονται οι διαστημικές πτήσεις λόγω της κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος για δυστυχήματα.

    Στην ίδια έκθεση τονιζόταν ακόμη ότι η ΝΑΣΑ ''δεν είναι σε θέση να επιβλέψει αποτελεσματικά τα συμβόλαια με τις εταιρίες Μπόινγκ και η Λόκχιντ Μάρτιν τους βασικούς προμηθευτές του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων.

    Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας

    Η NASA πάντως ανακοίνωσε ότι έχει σχηματίσει μία πιο σαφή εικόνα για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία λεπτά μετά την είσοδο του διαστημικού λεωφορείου στη γήινη ατμόσφαιρα.

    Παρόλα αυτά, δεν είναι σε θέση για την ώρα να εντοπίσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

    Σύμφωνα με το Διευθυντή του Διαστημικού Προγράμματος, Ρον Ντίτεμορ, ως πιθανό αίτιο της έκρηξης εξετάζεται η ζημιά που προκλήθηκε στα πλακίδια θερμικής προστασίας του διαστημοπλοίου, μέρος των οποίων φαίνεται ότι αποκολλήθηκε από την άτρακτο.

    Ναι στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA λέει το 82% των Αμερικανών

    Πάντως, ακόμα και μετά από την τραγωδία που έπληξε τη χώρα τους οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαστημικού τους προγράμματος.

    Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση των USA Today/CNN/Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το 82% επιθυμεί τη συνέχιση των επανδρωμένων πτήσεων των διαστημικών λεωφορείων, ενώ μόνο ένα 15% επιθυμεί τη διακοπή τους.

    Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η εξερεύνηση του διαστήματος είναι θέμα ζωτικής σημασίας ενώ η πλειοψηφία αυτών, το 80%, επιθυμεί ο προϋπολογισμός της NASA να παραμείνει στο σημερινό του επίπεδο (56%) ή να αυξηθεί (24%).

    Στην ερώτηση "Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν οι πολίτες στην ικανότητα της NASA να εμποδίσει νέα δυστυχήματα;"

    το 38% απαντά ''μεγάλη εμπιστοσύνη'', το 44% δηλώνει ''αρκετή'' το 11% ''όχι πολλή'' το 6% ''καμία''

    Το 1986 μετά την καταστροφή του Challenger το 80% των Αμερικανών είχε ταχθεί υπέρ της εξακολούθησης των επανδρωμένων πτήσεων, σύμφωνα με παρόμοια σφυγμομέτρηση της εποχής εκείνης.

    Η σφυγμομέτρηση της Κυριακής έγινε σε 462 ενήλικες με περιθώριο λάθους +-5%.

    [29] Εγκυος για τρίτη φορά η Μαντόνα;

    4/2/2003 3:22:00 μμ

    Εγκυος στο τρίτο της παιδί, είναι, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Heat, η Μαντόνα. Η 44χρονη διάσημη τραγουδίστρια, φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα να έκανε την πρώτη εξέταση όπου επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη της, στην κλινική Βιβέκα του Λονδίνου, στα τέλη του 2002. Την είδηση, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει η μητέρα του συζύγου της, Γκάι Ρίτσι. " Δεν γνωρίζουμε τίποτε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει έντονη φημολογία στον Tύπο'' είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Βρετανού σκηνοθέτη, στο πρακτορείο Associated Press.

    [30] Δημοπρασία ημερολογίου Γάλλου... δήμιου!

    4/2/2003 12:22:00 μμ

    Το προσωπικό ημερολόγιο ενός Γάλλου δήμιου, που αποκεφάλισε περίπου 400 ανθρώπους, θα δημοπρατηθεί σήμερα στο Παρίσι την Τετάρτη, από τον Οίκο Ντρουό. Ο Ανατόλ Ντεϊμπλέ κατέγραψε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα το τι ακριβώς έκανε στη δουλειά του, από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα, σε περίπου 2.000 σελίδες, στις οποίες σημειώνει ημερομηνίες, τόπους, καιρικές συνθήκες, ονόμα μελλοθανάτων, τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν, αλλά και λεπτομέρειες από τις δίκες τους. Πολλές φορές αναφέρει και τα τελευταία τους λόγια, όπως αυτά του Ιβ Κουλιού που εκτελέστηκε στις 31 Οκτωβρίου 1925: ''Ζήτω η αναρχία! Θάνατος στους μπάτσους!''.

    Ο Ανατόλ Ντεϊμπλέ ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του και του παππού του και οδήγησε στη γκιλοτίνα 395 άντρες και γυναίκες, από μικρολωποδύτες ως δολοφόνους προέδρων, κατά τη διάρκεια της 40χρονης... καριέρας του.

    Ο Ντεϊμπλε πέθανε από ανακοπή το 1939 στην πλατφόρμα του τρένου πηγαίνοντας σε μια ακόμα εκτέλεση.

    Έξι μήνες αργότερα η Γαλλία απαγόρευσε τις δημόσιες εκτελέσεις, αλλά θανατοποινίτες συνέχισαν να εκτελούνται μέχρι το 1977 στα προαύλια των φυλακών. Η θανατική ποινή καταργήθηκε στη χώρα αυτή το 1981.

    Οι "αναμνήσεις" του Γάλλου δήμιου περιλαμβάνονται σε 14 τετράδια που έχουν χωριστεί σε δύο ενότητες: ''Εκτελέσεις'' και ''Καταδίκες'' και αναμένεται να πουληθούν ακόμα και στο ποσό των 15.000 ευρώ.

    [31] Ζητούνται... Κινέζοι πράκτορες!

    4/2/2003 12:09:00 μμ

    "Γιατί να εργάζεσθε για μία κοινότητα, όταν μπορείτε να υπηρετήσετε το έθνος;" είναι το ερώτημα της CIA το οποίο, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρουσιάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά, που απευθύνονται κυρίως στο σινο-αμερικανικό κοινό. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, εκμεταλλευόμενη την εορταστική ατμόσφαιρα για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, ξεκινά την προπαγανδιστική της εκστρατεία, καλώντας Αμερικανούς κινεζικής καταγωγής να στρατολογηθούν στον μυστικό κόσμο της κατασκοπείας.

    "Καθώς το Έτος της Κατσίκας βρίσκεται στην καρδιά των καθαρών και ισχυρών προσπαθειών για την ειρήνη, την αρμονία και την ηρεμία, σε τούτους τους καιρούς της πρόκλησης, επιδεικνύουμε την ίδια αποφασιστικότητα στην αποστολή μας του φρουρού της Αμερικής και των κατοίκων της", τονίζεται στο ίδιο διαφημιστικό, που καταλήγει: "Κι εσείς, μπορείτε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ευθύνη".

    Η εκστρατεία αυτή "έχει στόχο Αμερικανούς κινεζικής καταγωγής με καλή γνώση της γλώσσας, της περιοχής και με εμπειρία", εξήγησε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Πολ Νόουακ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το παρελθόν κάθε υποψηφίου πράκτορα από αυτήν την κατηγορία θα περάσει από εξονυχιστική εξέταση.

    Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ξεκίνησαν παρόμοια εκστρατεία για να στρατολογήσουν πράκτορες με γνώση της αραβικής, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 February 2003 - 17:54:06 UTC