Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον Κηφισό
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-λόρδου Χάνεϊ για Κυπριακό
  • [03] Γ. Παπανδρέου- Β. Σβίμερ για Ελληνική Προεδρία
  • [04] Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [05] Τουρκία: Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ συνδικαλιστών
  • [06] Συνομιλίες Ερντογάν με Σρέντερ και Φίσερ
  • [07] Ινδία: Έκρηξη νάρκης με νεκρούς αστυνομικούς
  • [08] Νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο
  • [09] Πρόταση αποφυλάκισης του Μιλόσεβιτς
  • [10] Εν αναμονή η απόφαση ΠΑΕ για τηλεοπτική στέγαση
  • [11] Ενθουσιασμός στα νέα πρόσωπα της Εθνικής
  • [12] Ευρωμπάσκετ: Σήμερα ο αγώνας Ελλάδα-Βέλγιο
  • [13] Πέθανε ο Βέλγος ''αθάνατος'' Αλεξάντρ ντε Μερόντ
  • [14] Χειρουργήθηκε ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ
  • [15] Υδατοσφαίριση: Πρόκριση Ολυμπιακός-Γλυφάδα
  • [16] UEFA: Απέρριψε αίτημα της Μακάμπι
  • [17] NBA: Που θα μείνει η ''Dream Team'' το 2004
  • [18] ''Ο γύρος του κόσμου'' από το Εθνικό
  • [19] Η ''Κάρμεν'' στην Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [20] ''Τοπία των Αθηνών'' του Ηλία Δεκουλάκου
  • [21] Οι ''Δρόμοι προς την Ευρώπη'' της Τέχνης
  • [22] Ημέρες Αρχιτεκτονικής στο κέντρο της Αθήνας
  • [23] Μεγάλο βήμα στον πόλεμο κατά του καρκίνου
  • [24] Υπέρογκα τα χρέη των νοσοκομείων
  • [25] Ψεύτικες υποσχέσεις από προϊόντα ομορφιάς
  • [26] Ένας υπολογιστής στον καρπό του χεριού σας
  • [27] Σε υψηλά επίπεδα οι πωλήσεις των φωτο-κινητών
  • [28] Έκθεση με αντικείμενα του Φρανκ Σινάτρα

    [01] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον Κηφισό

    Πηγή: ΑΠΕ 20/11/2002 4:07:00 μμ

    Κατεδαφίσεις 64 αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος του Κηφισού ποταμού, θα αρχίσουν να γίνονται από τις επόμενες ημέρες από συνεργεία της περιφέρειας Αττικής, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή για διακοπή της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης στα κτίσματα αυτά. Την επιβολή προστίμων σε πέντε επιπλέον επιχειρήσεις της περιοχής Κηφισού, για περιβαλλοντικές παραβάσεις, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Εν τω μεταξύ , η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση 25 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μεταξύ των οποίων και ο φορέας διαχείρισης του Κηφισού, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη για την προστασία ολόκληρου του Κηφισού.

    Συνάντηση είχε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, σχετικά με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

    Η κ.Παπανδρέου δήλωσε μετά την συνάντηση ότι ο υπουργός Οικονομίας δεσμεύτηκε ότι στόχος του δεν είναι να μειωθούν τα κίνητρα για την προώθηση των μέτρων που αφορούν το περιβάλλον αλλά θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα.

    Επίσης, αποφασίστηκε να συνεργαστούν τα τρία συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας ώστε να υπάρξουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικότερα αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική αλλά και τις κατευθύνσεις του Γιοχάνεσμπουργκ απ' ότι θα απέφεραν οι φοροαπαλλαγές.

    Σχετικά με τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα η κ.Παπανδρέου διευκρίνισε ότι ο κ.Χριστοδουλάκης βρήκε εύλογο το αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ για διάθεση άμεσων πόρων και ήδη συμφωνήθηκε να διατεθεί το ποσό των 57,8 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 20 δισ.δρχ) για έργα αυτής της κατηγορίας στην Αττική.

    Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες κατά της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περιβαλλοντικές παραβάσεις η κ. Παπανδρέου ανέφερε, ότι από το σύνολο των 92 υποθέσεων που εκκρεμούσαν σε βάρος της Ελλάδας από τις αρχές του 2000 έχουν κλείσει οι 37 και εξετάζονται από την επιτροπή οι 55.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-λόρδου Χάνεϊ για Κυπριακό

    20/11/2002 2:03:00 μμ

    Για το σχέδιο Ανάν και την επίλυση του Κυπριακού αντάλλαξαν απόψεις, σε συνάντηση τους το πρωί στη Ρηγίλης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής και ο ειδικός μεσολαβητής της Μ. Βρετανίας για το Κυπριακό λόρδος Ντέϊβιντ Χάνεϊ. Η Ν.Δ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα ζητήματα της λειτουργικότητας της προτεινομένης λύσης, το Συνταγματικό, τους εποίκους και την εναρμόνιση με το Κοινοτικό κεκτημένο. Ο κ. Χάνεϊ, σύμφωνα με πληροφορίες, υποσχέθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να αλλάξουν ορισμένες ρυθμίσεις του σχεδίου.

    Δέσμευση Χάνεϊ για παρέμβαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα

    Σε ό,τι αφορά στις προθεσμίες- και με αφορμή τις δηλώσεις της Αγκυρας ότι δεν προλαβαίνει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου για να απαντήσει- ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ είπε στην ηγεσία της Ν.Δ ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα καταβάλει προσπάθεια, ώστε να πειστεί η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά και να αλλάξουν γνώμη.

    Ο Βρετανός εκπρόσωπος εκτίμησε επίσης ότι και για ιστορικούς και για σημειολογικούς λόγους θα είναι σοβαρό να μετάσχει ο Ραούφ Ντενκτάς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    [03] Γ. Παπανδρέου- Β. Σβίμερ για Ελληνική Προεδρία

    20/11/2002 3:45:00 μμ

    Τις ιδέες και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας ενόψει των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ. Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον κ. Σβίμερ για το πνεύμα συνεργασίας το οποίο διέπει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ισλαμικό και αραβικό κόσμο.

    Ο Σβίμερ υπέρ της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    Ο Ελληνας υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σβίμερ για τη στήριξη που προσφέρει στην ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας καθώς, ο δεύτερος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στον κόσμο και σε μια διευρυμένη Ευρώπη.

    Σε ό,τι αφορά στη παγκόσμια συνεργασία ο κ. Σβίμερ τόνισε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση του ισλαμικού με τον χριστιανικό κόσμο, υπάρχει μόνο σύγκρουση μεταξύ πολιτισμένων και βαρβάρων.

    [04] Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

    20/11/2002 6:25:00 μμ

    Τζορτζ Μπους-Βάτσλαβ Χάβελ

    Είναι υπόθεση της κάθε χώρας να αποφασίσει αν θα λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση για τον αφοπλισμό του Ιράκ, δήλωσε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ στην Πράγα, όπου έφτασε χθες για να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Πέμπτη. Βασικό θέμα της Συνόδου είναι η διεύρυνση με την ένταξη επτά πρώην κομμουνιστικών κρατών, ανάμεσά τους και τα τρία κράτη της Βαλτικής. Διεύρυνση τέτοιου μεγέθους έχει να συμβεί από το 1949. Επίσης, θα συζητηθεί και η δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Σε πραγματικό φρούριο έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα της Τσεχίας για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Μπους: Απαραίτητη η συναίνεση των συμμάχων

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η διήμερη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει αύριο στην Πράγα θα υιοθετήσει μία διακήρυξη υποστήριξης προς την τελευταία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών η οποία ζητεί από το Ιράκ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στην τσεχική πρωτεύουσα.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι ο Τζορτζ Μπους δεν ζητά από την Συμμαχία να δεσμευθεί ότι θα λάβει στρατιωτικά μέτρα για να εξαναγκάσει τον Σαντάμ να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ, ούτε να απειλήσει με άλλα μέτρα, εάν η απόφαση αυτή δεν γίνει σεβαστή από τη Βαγδάτη.

    Από την πλευρά της, η Γαλλία είχε καταστήσει σαφές από χθες το βράδυ ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πέρα από μια διακήρυξη υποστήριξης της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπενθυμίζοντας ότι τάσσεται κατά οποιασδήποτε απόφασης θα προέβλεπε τη συμβολή του ΝΑΤΟ σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτούν τους συμμάχους τους. Παρόλο που ο αφοπλισμός του Ιράκ δεν αποτελεί ένα από τα επίσημα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, αναμένεται να επισκιάσει τις συνομιλίες για διεύρυνση.

    Την ίδια ώρα, πρωτοφανή είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην τσεχική πρωτεύουσα, καθώς έχουν επιστρατευθεί σχεδόν 15.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων. Επίσης, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16 θα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Τσεχίας καθώς τα αεροσκάφη που διαθέτει η τσεχική πολεμική αεροπορία κρίθηκαν ακατάλληλα για την προστασία των συνέδρων.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου, δεν θα πραγματοποιηθούν εμπορικές πτήσεις, ενώ για την αποφυγή των επεισοδίων η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε στους πολίτες της Πράγας να εγκαταλείψουν την πόλη και να μεταβούν στην ύπαιθρο.

    Στη Ρωσία ο Μπους μετά τη Σύνοδο

    Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στην Πετρούπολη όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. "Η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να συνειδητοποίησουν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή", δήλωσε προσφάτως ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας επίσης ότι η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη Δύση και πως το ΝΑΤΟ οφείλει να εκσυγχρονίζει συνεχώς τις στρατηγικές του.

    [05] Τουρκία: Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ συνδικαλιστών

    Πηγή: ΑΠΕ 20/11/2002 12:50:00 μμ

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ μελών δύο εργατικών συνδικάτων. Όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV, το επεισόδιο σημειώθηκε στο Ζεϊτινμπουρνού, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης και πυροδοτήθηκε από μια μακροχρόνια διαμάχη ανάμεσα στο συνδικάτο Disk και το μικρό εργατικό συνδικάτο Τumtis. Μέλη των δυο συνδικάτων οπλισμένα με μαχαίρια, ρόπαλα και πέτρες επιδόθηκαν σε μια πραγματική μάχη που εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυρών. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν μετά την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία συνέλαβε δεκαπέντε άτομα.

    [06] Συνομιλίες Ερντογάν με Σρέντερ και Φίσερ

    20/11/2002 12:34:00 μμ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Την εποικοδομητική στάση της νέας τουρκικής κυβέρνησης στην επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού και το ''ξεμπλοκάρισμα'' του θέματος του λεγόμενου ''ευρωστρατού'' ανέδειξαν, τόσο ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, στις συνομιλίες που είχαν χθες στο Βερολίνο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Ωστόσο, δεν διατυπώθηκε κάποια δέσμευση από γερμανικής πλευράς για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος να προσδιοριστεί στην σύνοδο κορυφής των ''15'' στην Κοπεγχάγη μία συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    [07] Ινδία: Έκρηξη νάρκης με νεκρούς αστυνομικούς

    20/11/2002 11:50:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Επτά ινδοί αστυνομικοί βρήκαν τον θάνατο όταν το περιπολικό στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη στο κρατίδιο Τζαρκαχάντ της ανατολικής Ινδίας. Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή της αστυνομίας του κρατιδίου, η νάρκη τοποθετήθηκε από αντάρτες. Στην ανατολική Ινδία, δύο είναι οι οργανώσεις μαοϊκών ανταρτών που δραστηριοποιούνται: το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κέντρο (MCC) και η Ομάδα Λαϊκού Πολέμου (PWG). Η χθεσινή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε λεωφορείο και προκάλεσε το θάνατο 14 ανθρώπων στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της νότιας Ινδίας, αποδόθηκε στην οργάνωση PWG.

    [08] Νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο

    20/11/2002 2:20:00 μμ

    Σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Νότιας Κορέας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον βορειοκορεατικής πυραυλάκατου που διείσδυσε σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή στα σύνορα των δύο χωρών. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να εγκαταλείψουν όλες τις ρήτρες της αντι-πυρηνικής συμφωνίας που συνήφθη με τη Βόρειο Κορέα το 1994, μολονότι κρίνει πως ακυρώθηκε στην πράξη από την Πιονγκγιάνγκ, τόνισε χθες στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κέλι.

    Δεν καταργούν οι ΗΠΑ την αντιπυρηνική συμφωνία

    Σύμφωνα με τον Κέλι, πρόκειται για μία συμφωνία που έχει παραμείνει σε ισχύ επί οχτώ χρόνια και περιλαμβάνει κάποιον αριθμό από ρήτρες, που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Η Βόρειος Κορέα παραδέχθηκε πρόσφατα πως συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, κατά παράβασιν της συμφωνίας του 1994, που πρόβλεπε το πάγωμά του, ενώ και οι αποκαλύψεις για το χημικό οπλοστάσιο της χώρας έχει προκαλέσει ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο.

    [09] Πρόταση αποφυλάκισης του Μιλόσεβιτς

    20/11/2002 1:39:00 μμ

    Δυο δικηγόροι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης πρότειναν την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για ένα χρόνο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Dagen της Δανίας. Αντίθετη βρίσκει την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε η σχετική πρόταση.

    Ο Στίβεν Κέι από τη Βρετανία και ο Μπρανισλάβ Ταπούσκοβιτς προτείνουν σε εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο κατέθεσαν στους δικαστές του δικαστηρίου, να αφεθεί ο Μιλόσεβιτς ελεύθερος για ένα χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η υγεία του και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι δύο δικηγόροι διορίστηκαν από το ΔΠΔ πέρυσι ως "amici curiae" ("φίλοι του δικαστηρίου") για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης για τον Μιλόσεβιτς. Ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ, Τζιμ Λαντέιλ, δήλωσε ότι το έγγραφο των δυο δικηγόρων είναι εμπιστευτικό και συνεπώς δεν μπορεί να προβεί σε κανένα σχόλιο.

    Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε τάχθηκε κατά της πρότασης για αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για ένα χρόνο, καθώς πιστεύει πως δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη. "Αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο. Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να έχει την απαραίτητη φροντίδα. Η δίκη πρέπει να συνεχιστεί", τόνισε η Ντελ Πόντε.

    [10] Εν αναμονή η απόφαση ΠΑΕ για τηλεοπτική στέγαση

    20/11/2002 6:19:00 μμ

    Κανονικά θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου μετά την απόφαση που πήρε σήμερα το μεσημέρι, η Γενική Συνέλευση της ΕΠΑΕ, σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Επίσης, τη οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον ALPHA συζητούν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ, για τα δικαιώματα των τηλεοπτικά άστεγων ομάδων. Όπως είναι γνωστό, η πρόταση του ALPHA προς τις ομάδες είναι 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα υπάρχει οικονομική συνδρομή από την ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ.

    Όσον αφορά στον τρόπο διανομής των χρημάτων στις 9 "άστεγες" ΠΑΕ Α' Εθνικής, συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει υποβάλλει ο Ολυμπιακός και είναι ο εξής: ο Ολυμπιακός να πάρει το 31,3% , η ΑΕΚ το 21,6%, ο ΠΑΟΚ το 8,9%, ο Αρης το 8,2%, η Ξάνθη το 5%, η Προοδευτική το 4,5%, ο Πανιώνιος το 3,6%, τα Γιάννινα το 3,5% και η Παναχαϊκή το 3,4%.

    Η NETMED, από την πλευρά της, επανήλθε σήμερα με νέα πρόταση, αλλά απορρίφθηκε από τις "άστεγες" ΠΑΕ.

    Στο μεταξύ, στη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος της ΕΠΑΕ με όλους τους αρμόδιους φορείς (θα συγκροτηθεί νέα επιτροπή που θα κάνει τις συζητήσεις), με στόχο να βρεθεί η πολυπόθητη λύση για την βιωσιμότητα των ΠΑΕ, αλλά και την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου.

    Στην διάρκεια της Γ.Σ έγινε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους προέδρους των ΠΑΕ Παναχαϊκή, Αρη Λουκόπουλο και Καλλιθέα, Νίκου Σαλευρή, όταν άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται σχετικά με το ποιος έχει τις περισσότερες οφειλές.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    [11] Ενθουσιασμός στα νέα πρόσωπα της Εθνικής

    20/11/2002 6:15:00 μμ

    Τα νέα πρόσωπα έκλεψαν την παράσταση στην πρώτη προπόνηση της Εθνικής, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, ενόψει του σημερινού φιλικού αγώνα με την Ιρλανδία, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ο Διονύσης Χιώτης και ο Γιάννης Αμανατίδης χαρακτήρισαν την πρόσκληση τους ως επιβράβευση των προσπαθειών τους, ενώ ντεμπούτο με τη φανέλα της Εθνικής θα κάνει και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Μοναδική απουσία για τον Ότο Ρεχάγκελ είναι αυτή του Κωνσταντινίδη, που τη θέση του πήρε ο Γιάννης Γκούμας, ενώ ο Πατσατζόγλου προπονήθηκε κανονικά. Με απουσίες έφτασε χθες στην Αθήνα η ομάδα της Ιρλανδίας. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1 στις 9:00 το βράδυ. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ιταλός Τρενταλάντζε.

    O Γερμανός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ δήλωσε ότι "οι παίκτες της Ιρλανδίας είναι μαχητές, έχουν εγωισμό και δύναμη. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι".

    [12] Ευρωμπάσκετ: Σήμερα ο αγώνας Ελλάδα-Βέλγιο

    20/11/2002 5:46:00 μμ

    Την έκτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες θα κυνηγήσει στη Λιέγη του Βελγίου σήμερα το βράδυ, η Εθνική Ελλάδας κόντρα στο Βέλγιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, η οποία θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Σουηδία. Από την πλευρά του, το Βέλγιο θέλει τη νίκη, ώστε να έχει ελπίδες να καταλάβει την τρίτη θέση του ομίλου, η οποία πιθανώς να του δώσει το "εισιτήριο" της πρόκρισης. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη θα επιδιώξει να επαναλάβει την εμφάνιση του πρώτου παιχνιδιού, όταν και επικράτησε με το ευρύ 88-49, για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Το παιχνίδι θα προβληθεί στις 23:30 σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΤ1.

    Ενδεικτική, άλλωστε, των προθέσεων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι η δήλωση του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος τόνισε: "Πάμε εκεί για να καθαρίσουμε το παιχνίδι".

    Στη διάθεση του "ξανθού" βρίσκονται 13 παίκτες και συγκεκριμένα οι Σιγάλας, Παπαλουκάς, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης, Σχορτσιανίτης, Κακιούζης, Γλυνιαδάκης, Χαρίσης, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Παπανικολάου, Παπαϊωακείμ.

    [13] Πέθανε ο Βέλγος ''αθάνατος'' Αλεξάντρ ντε Μερόντ

    20/11/2002 7:27:00 μμ

    Ο Βέλγος "αθάνατος" Αλεξάντρ ντε Μερόντ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών. Ο ντε Μερόντ από το 1967 ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά των απαγορευμένων ουσιών, που ενισχύουν την απόδοση των αθλητών. "Με μεγάλη λύπη η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πληροφορήθηκε σήμερα το πρωί τον θάνατο του πρίγκηπα Αλεξάντρ ντε Μερόντ, μέλους της ΔΟΕ από το 1964", αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής. Τη λύπη του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, από την Αβάνα.

    "Το Ολυμπιακό Κίνημα έχασε έναν εξαιρετικό άνδρα. Μέσω του χαρίσματος και των πεποιθήσεών του, υπήρξε ένας ένθερμος υποστηρικτής των αξιών του Ολυμπισμού σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Γεννημένος το 1934 στο Βέλγιο, ο πρίγκηπας ντε Μερόντ άρχισε την καριέρα του ως πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Βελγίου για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

    Στη συνέχεια, υπήρξε ο επικεφαλής της επιτροπής κατά του ντόπινγκ του υπουργείου Υγείας του Βελγίου, ενώ αργότερα έγινε διαχειριστής μέσα στην Διαομοσπονδιακή Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη ΔΟΕ, διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (1980-1990), αντιπρόεδρος (1986-1990 και 1994-1998), ενώ από το 1967 και μετά ήταν πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ.

    [14] Χειρουργήθηκε ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ

    20/11/2002 7:14:00 μμ

    Με επιτυχία υποβλήθηκε το πρωί σε εγχείρηση κοιλιακών ο γκολκίπερ Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος του ΠΑΟΚ. Ο Μακεδόνας τερματοφύλακας, πιθανόν να βγεί και αύριο από το Ιατρικό Κέντρο. Την επέμβαση παρακολούθησε ο γιατρός του ΠΑΟΚ Γιώργος Οικονομίδης. Προπονήσεις θα αρχίσει σε ένα δεκαπενθήμερο και υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμος πλήρως με την είσοδο του καινούργιου χρόνου

    [15] Υδατοσφαίριση: Πρόκριση Ολυμπιακός-Γλυφάδα

    20/11/2002 5:41:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ντέρμπι αποδείχθηκε και το σημερινό παιχνίδι υδατοσφαίρισης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που πραγματοποιήθηκε στο κολυμβητήριο του Πειραιά. Μετά το 21-4 για το πρωτάθλημα, οι "ερυθρόλευκοι" για το Κύπελλο Ελλάδος αυτή τη φορά, επικράτησαν 18-5 των "αιωνίων αντιπάλων" τους κατακτώντας την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το εισιτήριο της πρόκρισης πήρε και η Γλυφάδα, η οποία σε αγώνα που έγινε στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά, νίκησε 13-3 την Ξάνθη.

    [16] UEFA: Απέρριψε αίτημα της Μακάμπι

    20/11/2002 3:48:00 μμ

    Απέρριψε η UEFA, το αίτημα της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, να διεξαχθεί στο Ισραήλ ο αγώνας Μακάμπι-ΑΕΚ, για το κύπελλο UEFA. Νέα έδρα πρέπει να δηλώσει η Μακάμπι, για τον επαναληπτικό αγώνα των δύο ομάδων μέχρι αύριο το απόγευμα. Στο μεταξύ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενημέρωσε ότι Σουηδός Λαρς-Ακε Λαγκρέλ θα είναι ο παρατηρητής αγώνα της πρώτης αναμέτρησης ΑΕΚ-Μακάμπι Χάιφα για τον Γ' γύρο του κυπέλλλου UEFA, η οποία θα διεξαχθεί στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας στις 28 Νοεμβρίου στις 21:15.

    Επίσης, η UEFA ενημέρωσε ότι έλαβε έγγραφο από την Κυπριακή Ομοσπονδία, σχετικά με οικονομική εκκρεμότητα της ισραηλινής ομάδας προς το γήπεδο ΓΣΠ, από τους αγώνες που έδωσε εκεί για το Champions League και παρακαλεί την Ομοσπονδία του Ισραήλ να μεσολαβήσει για την τακτοποίησή της.

    [17] NBA: Που θα μείνει η ''Dream Team'' το 2004

    20/11/2002 3:33:00 μμ

    Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ θα διαμείνει, στο Ολυμπιακό χωριό, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών, Τομ Γιέρνστεντ. Ο κ. Γιέρνστεντ δήλωσε ότι "το πρότειναν πολλοί παίκτες, καθώς το θεωρούν σημαντικό στην γενικότερη εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων."

    Στο μεταξύ η ομοσπονδία κάνει προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, θέλοντας να "στρατολογήσει" τα μεγαλύτερα αστέρια του ΝΒΑ, που θα ξεπλύνουν την ντροπή της αποτυχίας στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ιντιανάπολης.

    Ο Σακίλ Ο' Νιλ επανέλαβε πως θα λάβει μέρος στη "Dream Team" μόνο αν ο Φιλ Τζάκσον δεχτεί να είναι προπονητής, ενώ οι Ρέι Αλεν (Μιλγουόκι Μπακς), Τζέισον Κιντ (Νιού Τζέρσεϊ Νετς), Τιμ Ντάνκαν (Σαν Αντόνιο Σπερς) και Τρέισι ΜακΓκρέιντι (Ορλάντο Μάτζικ) έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να ταξιδέψουν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    [18] ''Ο γύρος του κόσμου'' από το Εθνικό

    20/11/2002 3:42:00 μμ

    Το πασίγνωστο έργο του Ιούλιου Βερν "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στη Παιδική Σκηνή, από τις 21 Νοεμβρίου και για ένα μήνα. Η σκηνοθεσία είναι της Μαριάννας Τόλη, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Φιλέα Φογκ και του Πασπαρτού εμφανίζονται ο Νίκος Σιδέρης και ο Χρήστος Παππάς αντίστοιχα. Τη διασκευή του κειμένου έχουν κάνει η Μαριάννα Τόλη και ο Γιώργος Βάλαρης, ενώ τα σκηνικά ο Γιώργος Ασημακόπουλος.

    Eπί σκηνής

    Ο Φιλέας Φογκ, ο Πασπαρτού, η Αούντα και ο Επιθεωρητής Φιξ, διάσημοι ήρωες του έργου, ζωντανεύουν στη σκηνή. Είκοσι οχτώ ηθοποιοί και χορευτές δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά πρωτόγνωρους τόπους, παράξενους λαούς και να ζήσουν μαζί με τους ήρωες αναρίθμητα συναρπαστικά περιστατικά.

    Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3301881

    [19] Η ''Κάρμεν'' στην Εθνική Λυρική Σκηνή

    20/11/2002 12:01:00 μμ

    Με ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της όπερας, την "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ άνοιξε εφέτος η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη και η μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη. Στον ρόλο της όμορφης και ανεξάρτητης τσιγγάνας που παρασύρεται από τον άστατο και ερωτικό της χαρακτήρα, η Ελένη Λιώνα.

    Πολυμελής θίασος ηθοποιών και χορευτών

    Την πρωταγωνίστρια πλαισιώνει πολυμελής θίασος ηθοποιών και χορευτών, ενώ στην παράσταση συμμετέχει και η παιδική χορωδία "Μανώλης Καλομοίρης", την οποία διευθύνει η Φανή Παλαμίδη.

    Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά.

    Tα κοστούμια επιμελήθηκε η Κλερ Μπρέισγουελ.

    Οι χορογραφίες είναι της Εφης Καρακώστα.

    Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες για τις:

    22-24 Νοεμβρίου 5-7 Δεκεμβρίου 10-11 Δεκεμβρίου.

    Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210-3612461.

    [20] ''Τοπία των Αθηνών'' του Ηλία Δεκουλάκου

    20/11/2002 4:13:00 μμ

    Την τελευταία έκθεση του Ηλία Δεκουλάκου παρουσιάζουν η Γκαλερί Νέες Μορφές στις 3 Δεκεμβρίου. Την ενότητα δουλειάς με τίτλο "Τοπία των Αθηνών" που ολοκλήρωσε το 1998 και δεν πρόλαβε να δείξει. Δύο λάδια σε μουσαμά μεγάλων διαστάσεων με θέμα "Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός" και "Λυκαβηττός", αποτελούν τον βασικό άξονα της έκθεσης που θα διερκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2003. Η έκθεση περιλαμβάνει άλλα 20 μικρών διαστάσεων λαδοπαστέλ έργα από τοπία που ο ζωγράφος έβλεπε από το σπίτι του, ζώντας αποτραβηγμένος.

    "Στις συνθέσεις με τα τοπία της Μάνης και της Αθήνας, δεν προσπαθώ να αναπαράγω ζωγραφικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή μορφές (υπόθεση εξαντλημένη στη ζωγραφική), αλλά να καταγράψω ζωγραφικά τα αισθήματά μου προς αυτά, χωρίς θεατρικές ή μορφικές υπερβολές, με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια του ερωτικού αισθήματος" εξηγούσε ο καλλιτέχνης σε κάποια κείμενα του αποσπάσματα εξ αυτών περιλαμβάνονται και στον κατάλογο της έκθεσης.

    Και προσθέτει "Παρ' όλη την καταστροφή του Αθηναϊκού λεκανοπεδίου και της ατμόσφαιράς του, υπάρχουν και σήμερα θέσεις από τις οποίες κάποιες μέρες, κάποιες ώρες, βλέπω την Ακρόπολη όπως είναι εντυπωμένη στο συναισθηματικό μου κόσμο από τα παιδικά μου ακόμη χρόνια. Το οπτικό πεδίο έχει περιοριστεί δραματικά, αλλά η οπτική μνήμη το ανακαλεί στο γνώριμό της εύρος. Τα συναισθήματα παραμένουν πάντα ίδια· Συναισθήματα, πέραν (αλλά όχι και εκτός) της οπτικής συγκίνησης που μου προξενεί το μνημείο καθώς ανακλά το έγχρωμο και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό Αττικό Φως που το λούζει."

    Γκαλερί Νέες Μορφές Βαλαωρίτου 9, Αθήνα

    [21] Οι ''Δρόμοι προς την Ευρώπη'' της Τέχνης

    20/11/2002 3:56:00 μμ

    Σε φορτηγά αυτοκίνητα, που συμβολίζουν το ταξίδι, την κίνηση και την συνάντηση των πολιτισμών σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο έργα καλλιτεχνών στα πλαίσια της έκθεσης ''Οι δρόμοι προς την Ευρώπη'', η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνης Ζορμπά, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τον καλλιτεχνικό οργανισμό Απολλώνεια. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία, ενώ οι Κύπριοι καλλιτέχνες Μαρία Παπαχαραλάμπους και Αχιλλέας Κεντώνης αντιπροσώπευσαν την Κύπρο με μια εγκατάσταση video art που συμβολίζει τις θεμελιώδεις καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης στις οποίες οικοδομείται η σύγχρονη Ευρώπη.

    Η έκθεση είναι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στο Στρασβούργο όπου αυτήν τη στιγμή διεξάγεται η ειδική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ με τη συμμετοχή βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών.

    Εγκαινιάζοντας την έκθεση, η κ. Ζορμπά τόνισε ότι μέσα από το έργο των καλλιτεχνών, οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και οράματα για την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ''αυτά τα πολιτιστικά μονοπάτια είναι εξίσου σημαντικά με τα πολιτικά'', καθώς ''ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ορθολογική προσέγγιση''.

    ''Χρειάζεται'', είπε η κ. Ζορμπά ''επίσης, συναίσθημα και διαίσθηση και αυτό μπορεί να το δώσει μόνο ο πολιτισμός''.

    Τέλος στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτ Κόξ, η Επίτροπος Πολιτισμού Βίβιαν Ρέντινγκ, ενώ υποστήριξη για την πραγματοποίηση της έκθεσης, προσέφεραν το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ,το Γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η περιφέρεια Αλσατίας και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

    [22] Ημέρες Αρχιτεκτονικής στο κέντρο της Αθήνας

    20/11/2002 12:01:00 μμ

    Την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κόσμο της Αρχιτεκτονικής, τη σημασία και τη χρησιμότητά της μέσα από 30 ιστορικά κτίρια διαφορετικών περιόδων στο κέντρο της Αθήνας, μάς προσφέρουν οι εκδηλώσεις "10 Ημέρες Αρχιτεκτονικής" από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 8 Δεκεμβρίου. Με τις εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιούνται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΠΟ έχουν στόχο να εντοπιστούν, να αναδειχθούν και κατά συνέπεια να γίνουν αναγνωρίσιμα στο κοινό κάποια παραδείγματα της σύγχρονης ελληνικής Αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε να αποτελέσουν αφορμή για την έναρξη συζητήσεων-δράσεων με θέμα την "Αρχιτεκτονική στην πόλη".

    Ταξίδι στο χρόνο από τα ιστορικά κτίρια

    Τα 30 κτίρια που θα μπορούν να επισκεφτούν οι κάτοικοι της Αθήνας είναι πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης, όπως στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Στουρνάρη ή Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, η κατοικία Ζάννα, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ωδείο Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και πολλά άλλα. Πέντε από αυτά τα κτίρια θα αποτελούν χώρους δράσης της εκδήλωσης και θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό τις 10 ημέρες των εκδηλώσεων.

    Στους χώρους τους θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πληροφορίες και οπτικό υλικό για όλα τα επιλεγμένα κτίρια. Επίσης θα πραγματοποιηθούν σε αυτά οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό και για τα σχολεία.

    Επίσης, στο πλαίσιο των συζητήσεων-δράσεων για την αρχιτεκτονική στην πόλη, έχουν συγκεντρωθεί άρθρα ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών τα οποία και θα διατίθενται προς δημοσίευση. Για την αρχιτεκτονική στην πόλη έχουν δώσει άρθρα προσωπικότητες της πνευματικής και πολιτικής ζωής (Αλέκος Φασιανός, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Βαρώτσος, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μηνάς Βιντιάδης).

    Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, αλλά και σε άλλες χώρες με σκοπό την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής.

    [23] Μεγάλο βήμα στον πόλεμο κατά του καρκίνου

    20/11/2002 6:55:00 μμ

    Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υποστηρίζουν ότι παρασκεύασαν Βρετανοί ερευνητές. Το εν λόγω εμβόλιο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία, έχει αποδειχθεί 100% αποτελεσματικό, κυρίως σε νεαρές γυναίκες. Το εμβόλιο λειτουργεί ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να επιτίθεται επιτυχώς στον ιό (papiloma-HPV) που ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου της μήτρας.

    Η εταιρία Merck Sharp &amp; Dohme που χρηματοδοτεί το νέο αυτό εμβόλιο, υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό μόνο σε κοπέλες που δεν είχαν στο παρελθόν σεξουαλική επαφή, αφού ο ιός των κονδυλωμάτων,που προκαλεί καρκίνο στη μήτρα, μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

    Ο καρκίνος της μήτρας, από τον οποίο πάσχουν πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες περίπου σε όλο τον κόσμο, όταν εντοπίζεται εγκαίρως με το παπ-τεστ, μπορεί να θεραπευτεί. Παρ όλα αυτά τριακόσιες χιλιάδες γυναίκες αναμένεται να πεθάνουν από την ασθένεια μέσα στον χρόνο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόληψη δεν είναι διαδεδομένη.

    Η έρευνα πάνω στο εμβόλιο κατά αυτής της μορφής καρκίνου, πάντως, σύμφωνα με την εταιρία Merck Sharp &amp; Dohme συνεχίζεται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

    [24] Υπέρογκα τα χρέη των νοσοκομείων

    20/11/2002 4:14:00 μμ

    Σοβαρό πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της χώρας καθώς το χρέος τους προς τους προμηθευτές φαρμάκων, νοσοκομειακού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού έχει φτάσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ (300 δισεκατομμύρια δρχ). Το γεγονός αυτό ανησυχεί πλέον την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αφού οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν εντόκως τα χρήματα που τους οφείλονται.

    Σοβαρότερο το πρόβλημα με το ΙΦΕΤ

    Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα των χρεών από τιμολόγια που οφείλει προς τους προμηθευτές το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο τροφοδοτεί τα νοσοκομεία με απολύτως αναγκαία φάρμακα, όπως πλάσμα αίματος και αντικαρκινικά. Ορισμένες προμηθεύτριες εταιρίες προτίθενται να διακόψουν την παροχή αυτών των φαρμάκων διότι το ΙΦΕΤ έχει ανεξόφλητα τιμολόγια εδώ και 12 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες στο Ινστιτούτο και το κατηγορούν για επιλεκτική μεταχείριση ορισμένων προμηθευτών, και γι' αυτό θα διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Υγείας για την άνιση μεταχείριση.

    Βάσει του νόμου, τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να εξοφλούν τους προμηθευτές τους το αργότερο εντός 90 ημερών από την παραλαβή του τιμολογίου, ενώ σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2000/35 που ισχύει υποχρεωτικά και στη χώρα μας από τον περασμένο Αύγουστο, όλα τα τιμολόγια πρέπει να εξοφλούνται το αργότερο εντός 60 ημερών, διαφορετικά επιβάλλεται τόκος ή ποινή.

    [25] Ψεύτικες υποσχέσεις από προϊόντα ομορφιάς

    20/11/2002 2:20:00 μμ

    "Μην εμπιστεύεστε τα προϊόντα ομορφιάς και αδυνατίσματος που σας υπόσχονται θαύματα" προειδοποιεί τους καταναλωτές η νέα καμπάνια του βρετανικού Γραφείου Δίκαιου Εμπορίου και τους προτρέπει να μην εξαπατούνται από παραπλανητικές διαφημίσεις προϊόντων που υποστηρίζουν ότι θα αλλάξουν τη ζωή τους. Η αρμόδια υπηρεσία στην Αγγλία δέχτηκε πέρυσι περίπου 1.200 παράπονα που αφορούσαν σε προϊόντα αδυνατίσματος και ομορφιάς.

    Προϊόντα αναποτελεσματικά και συχνά επικίνδυνα

    Έρευνες που έγιναν σε αυτά τα προϊόντα έδειξαν ότι τρία στα τέσσερα δεν πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους και ότι πολλά από αυτά περιέχουν φάρμακα που είναι διαθέσιμα στο κοινό μόνο με συνταγή γιατρού.

    Σύμφωνα με το Γραφείο Δίκαιου Εμπορίου, πολλές διαφημίσεις δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις και αποκρύπτουν σοβαρά στοιχεία. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί με τα προϊόντα που διακηρύσσουν θεαματικά αποτελέσματα και να συμβουλεύονται τον φαρμακοποιό ή το γιατρό τους.

    [26] Ένας υπολογιστής στον καρπό του χεριού σας

    20/11/2002 1:43:00 μμ

    Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να είχατε ένα μικρό υπολογιστή στο χέρι σας; Αν κάτι τέτοιο σας ακούγεται αδύνατο, ξανασκεφτείτε το, γιατί η εταιρία ρολογιών χειρός Fossil προετοιμάζεται να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα ρολόγια. Σε λίγο καιρό, η Fossil θα διαθέσει στην αγορά ρολόγια, τα οποία θα λειτουργούν, παράλληλα και ως προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί καθώς θα περιέχουν το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών παλάμης. Τα ρολόγια αυτά μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με τεχνολογικά προϊόντα και σε κοσμηματοπωλεία.

    Η Microsoft αντεπιτίθεται

    Σύμφωνα με τον Donald Brewer, τον αντιπρόεδρο του τεχνολογικού τμήματος της Fossil, τα νέα ρολόγια θα αποτελέσουν μεγάλη επιτυχία και θα προσελκύσουν ιδιαίτερα τους άνδρες. Δημοσκοπήσεις, άλλωστε, έδειξαν ότι το δύο τρίτα των ανδρών που έχουν PDA, δεν τα παίρνουν μαζί τους, παρά μόνο όταν πηγαίνουν στη δουλειά τους. Ένα ρολόι, όμως, είναι πολύ πιο εύχρηστο και δε χρειάζεται να το αποχωρίζονται.

    Το παράδειγμα της Fossil δε διστάζει να ακολουθήσει και ο πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος πρόσφατα αποκάλυψε ότι θα προβεί στην παραγωγή "έξυπνων" μικροαντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου και ενός ρολογιού.

    [27] Σε υψηλά επίπεδα οι πωλήσεις των φωτο-κινητών

    20/11/2002 6:50:00 μμ

    Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει η αγορά των κινητών τηλεφώνων με ενσωματωμένες ψηφιακές κάμερες, καθώς κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2002 έχουν πωληθεί 10 εκατομμύρια φωτο-κινητά. Οι μισές, σχεδόν, πωλήσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αυτού, σύμφωνα με μια νέα αναφορά της εταιρίας Στράτιτζι Αναλίτικς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, μέχρι το τέλος του 2002 θα έχουν πωληθεί 16 εκατομμύρια φωτο-κινητά. Μάλιστα, οι πωλήσεις των φωτο-κινητών ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των υπολογιστών παλάμης (PDA), κάτι που δείχνει τη σημασία της αναδυόμενης αυτής αγοράς.

    Χαμηλότερες τιμές σε Ιαπωνία-Κορέα

    Η Ιαπωνία και η Κορέα ηγούνται στις πωλήσεις φωτο-κινητών, καθώς στις χώρες αυτές πωλήθηκαν το 96% του συνόλου των συσκευών παγκοσμίως, τους πρώτους εννέα μήνες του 2002. Οι λιανικές τιμές πωλήσεων -άνω των 300 ευρώ- στη δυτική Ευρώπη αποτελούν σημαντικό εμπόδιο αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Στράτετζι Αναλίτικς, Ντέιβιντ Κερ. "Είναι σημαντικό να κατεβάσουμε τις τιμές ώστε να κυμανθούν σε επίπεδα κάτω των 150 ευρώ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κερ.

    [28] Έκθεση με αντικείμενα του Φρανκ Σινάτρα

    20/11/2002 2:27:00 μμ

    Ενθύμια του Φρανκ Σινάτρα, περιλαμβανομένων των χρυσών του δίσκων και του Όσκαρ που κέρδισε για την ταινία "Από εδώ ως την αιωνιότητα", εκτίθενται στην αίθουσα "Φρανκ Σινάτρα" στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στην Αμερική, από όπου αποφοίτησε πρόσφατα η μεγαλύτερη εγγονή του. Η συλλογή εκτίθεται λίγα μόνο χιλιόμετρα από την έπαυλη του Σινάτρα στο Μπέβερλι Χιλς και το ράντσο του, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

    Καριέρα εξήντα ετών

    Τα αναμνηστικά αυτά αποτελούν μέρος της δωρεάς που έκαναν οι κόρες του διάσημου ηθοποιού και ερμηνευτή, Νάνσι και Τίνα, οι οποίες εργάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο για τη συγκέντρωσή τους. Τα αντικείμενα αυτά σχηματίζουν τη μεγαλύτερη συλλογή ενθυμίων που σηματοδοτεί την καριέρα του Σινάτρα. "Είχε μία καριέρα εξήντα περίπου χρόνων κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να το πει στη μουσική βιομηχανία", τόνισε η Νάνσι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 November 2002 - 18:02:21 UTC