Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα
  • [02] Μόνιμες κάρτες παραμονής σε μετανάστες
  • [03] Η Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση στο Μπαλί

    [01] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα

    7/11/2002 10:30:00 μμ

    Δύσκολη νύχτα αναμένεται να περάσουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, καθώς με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το επόμενο τρίωρο αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το πρωί οι κάτοικοι της Αττικής έζησαν εφιαλτικές ώρες, καθώς από τις ισχυρές νεροποντές οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ ο Κηφισός για μία ακόμη φορά ξεχείλισε. Αυτή την ώρα, η στάθμη του ποταμού έχει υποχωρήσει και η οδός Πειραιώς έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Κακοκαιρία πλήττει και την υπόλοιπη χώρα, καθώς στα λευκά ντύθηκαν περιοχές της Β. Ελλάδας.

    Στο έλεος της βροχής το λεκανοπέδιο

    Μια μέρα για γερά νεύρα ήταν η σημερινή για τους κατοίκους της πρωτεύουσας αλλά και πολλών άλλων περιοχών της χώρας, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς και κυρίως στις συγκοινωνίες.

    Στην Αθήνα ειδικότερα τα προβλήματα προσέλαβαν μεγαλύτερη διάσταση από την υπερχείλιση του Κηφισού, που είχε αποτέλεσμα να τεθούν για ώρες εκτός κυκλοφορίας κεντρικοί οδικοί κόμβοι, όπως η Πειραιώς, ενώ υπήρξαν και πολλά πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια.

    "Θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για την υπερχείλιση του Κηφισού", τόνισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, που επέρριψε ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρεία έργων ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ και στον επιβλέποντα μηχανικό του υπουργείου.

    Η κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το σημείο που γίνονται τα έργα μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και την νέα υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά.

    Από αργά το απόγευμα έχει αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων και ήδη η Πειραιώς έχει δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ ξεκίνησαν και οι πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Κανονικά πραματοποιούνται και τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ από Πειραιά προς Κηφισιά.

    Νωρίτερα, απεκλεισμένο για περίπου έξι ώρες έμεινε το αεροδρόμιο των Σπάτων. Ενδεικτικό είναι ότι από τις πέντε το απόγευμα είχαν απαγορευθεί οι απογειώσεις αεροσκαφών, ενώ από τις οκτώ διεκόπησαν και οι προσγειώσεις.

    Η δυνατή βροχή έθεσε εκτός λειτουργίας πολλούς φωτεινούς σηματοδότες, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους να είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Το μεσημέρι, Ι.Χ. αυτοκίνητο, που βρισκόταν στη θέση Μπλόκο Ελευσίνας, ανετράπη και παρασύρθηκε από χείμαρρο. Ευτυχώς, ανασύρθηκε σώος ο οδηγός του από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

    Η Πυροσβεστική έχει μέχρι στιγμής λάβει περισσότερες από 210 κλήσεις, ενώ νωρίς το απόγευμα βρίσκονταν στους δρόμους 105 συνεργεία με 300 άνδρες του Σώματος. Οι περιοχές που αντιμετώπισαν τα κυριότερα προβλήματα ήταν του Ρέντη, Φάληρο, Μοσχάτο, Κερατσίνι, Ελευσίνα Μαγούλα, Λυκόβρυση, Πεύκη και Μεταμόρφωση.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πρώτα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Στη Βόρεια Ελλάδα έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά των νομών Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Ημαθίας και Πέλλας.

    Σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες, ενώ η θερμοκρασία σημείωσε κάθετη πτώση και στην Κοζάνη και τη Φλώρινα το θερμόμετρο έδειχνε 3 και 2 βαθμούς αντίστοιχα.

    Βολές Συνασπισμού κατά της κυβέρνησης

    "Η πολιτική ανευθυνότητα των αρμοδίων έχει ξεπεράσει κάθε λογική και αγγίζει τα όρια της παχυδερμίας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός και επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα αντί για έργα Ολυμπιακής βιτρίνας να αναληφθεί ένα έκτακτο πρόγραμμα θωράκισης του ανοχύρωτου λεκανοπεδίου.

    Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να βάλει τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

    [02] Μόνιμες κάρτες παραμονής σε μετανάστες

    7/11/2002 10:31:00 μμ

    Δύο εκατομμύρια ειδικές ετικέτες για τους μετανάστες πρόκειται να εκτυπώσει η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από εντολή του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ετικέτες αυτές, που θα επικολλώνται στα διαβατήρια των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, θα αναγράφουν όλα τα στοιχεία τους και θα έχουν ισχύ άδειας παραμονής για ένα έτος η οποία θα ανανεώνεται μετά τη λήξη τους. Στόχος της απόφασης αυτής είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων στις 13 περιφέρειες της χώρας και στο υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε και στους 54 νομούς της χώρας να υπάρξει ο εξοπλισμός, το λογισμικό και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είναι έτοιμες οι διευθύνσεις των περιφερειών να επιδώσουν τις άδειες.

    Στόχος της νέας ρύθμισης

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιφερειών υπό τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, εξετάστηκε η όλη διαχείριση του προβλήματος των μεταναστών στη χώρα μας, καθώς λήγουν στις 31.12.02 οι προσωρινές κάρτες παραμονής που είχαν εκδοθεί για ένα εξάμηνο.

    Σύμφωνα με τον γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών, Β. Βαλασσόπουλο, με την ενιαία βάση δεδομένων και με συγκεκριμένους κωδικούς, το ελληνικό κράτος θα έχει στοιχεία για την ταυτότητα, το φύλο, το επάγγελμα και τη διαμονή των αλλοδαπών, ώστε αφενός να υπάρχει έλεγχος και αφετέρου να αποφευχθούν προβλήματα διπλοεγγραφής τους από νομό σε νομό.

    Επειδή η διαδικασία απόδοσης της άδειας είναι περίπλοκη, εκπονήθηκε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι νομαρχίες θα καταρτίζουν τους φακέλους με την άδεια εργασίας και το ποινικό μητρώο των αλλοδαπών, στοιχεία τα οποία θα διασταυρώνονται με αυτά της Υπηρεσίας Αλλοδαπών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στη συνέχεια θα αποστέλλονται στη διεύθυνση περιφέρειας για τη διαπιστωτική πράξη του ΓΓ Περιφέρειας, ενώ η διανομή στους ενδιαφερόμενους θα γίνει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου βάσει ειδικού καταλόγου θα δέχονται τα διαβατήρια στα οποία και θα επικολλούνται οι ετικέτες.

    Οφέλη για μετανάστες

    Παράλληλα, θα ξεκινήσει ενημερωτικά προς τις πρεσβείες και τους συλλόγους αλλοδαπών και σε τοπικό επίπεδο, ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 να εφοδιαστούν όλοι οι μετανάστες με ετήσια μόνιμη κάρτα παραμονής.

    Μέχρι σήμερα πάνω από το 70% των φακέλων των αλλοδαπών με τα έγγραφα που είναι απαραίτητα να συγκεντρωθούν, είναι έτοιμοι και μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο αναμένει να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό και στο επόμενο τρίμηνο να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Με την άδεια αυτή - για την οποία οι μετανάστες πρέπει να καταβάλουν παράβολο 50.000 δρχ - θα μπορούν να ταξιδεύουν και στις χώρες της ΕΕ. Για τις περιπτώσεις όπου θα υπάρξουν καθυστερήσεις από την πλευρά των υπηρεσιών, θα υπάρξει ανοχή από το κράτος και ενδεχομένως και νομοθετική ρύθμιση.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία λόγω του μεγάλου όγκου των μεταναστών. Στην Αττική υπολογίζεται ότι κατοικούν 140.000 μετανάστες, που ενδεχομένως να φθάσουν στις 170.000 και στην Κεντρική Μακεδονία 35.000, όσοι έχουν προσωρινή κάρτα. Στις υπόλοιπες περιφέρειες ο αριθμός των μεταναστών κυμαίνεται από 15-20.000.

    [03] Η Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση στο Μπαλί

    7/11/2002 9:33:00 μμ

    Την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανέλαβε η Αλ Κάιντα, όπως μετέδωσε σήμερα το CNN. Με μήνυμά του, το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε νυχτερινά κέντρα και οίκους ανοχής στην Ινδονησία, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 190 ανθρώπων. Το μήνυμα παρουσιάζεται σε αραβική ιστοσελίδα και αναμεταδίδεται στα αγγλικά από την ιστοσελίδα του CΝΝ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 November 2002 - 21:53:59 UTC