Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • [02] Απεβίωσε ο Μιχαήλ Στασινόπουλος
  • [03] Συνάντηση Σκανδαλίδη με Μπακογιάννη
  • [04] Αιχμές ΕΣΗΕΑ για τον κώδικα δεοντολογίας
  • [05] Σχολείο καταρρέει από σεισμό στην Ιταλία
  • [06] Ελληνοτουρκική ισοπαλία
  • [07] Μικρό προβάδισμα ο ΠΑΟΚ
  • [08] Modern Love από το Βρετανικό Συμβούλιο

    [01] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

    31/10/2002 9:54:00 μμ

    Μαχητικό και πολυπληθέστατο το πρώτο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη χώρα μας, που συνδιοργανώθηκε από εργατικά συνδικάτα, όπως η ΓΣΣΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, ειρηνιστικές οργανώσεις και οργανώσεις Παλαιστινίων που εργάζονται στη χώρα μας. Χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πολιτική των ΗΠΑ, το ενδεχόμενο του πολέμου εναντίον του Ιράκ, ο οποίος όπως υπογράμμισαν μέσα από τα συνθήματα- αποσκοπεί στον έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής μέσα από τον έλεγχο των τιμών και της διάθεσής τους.

    Επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία

    Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των ΜΑΤ.

    Κατά την προσπάθεια να αποτραβηχτούν τα συγκεκριμένα άτομα από το τέλος της πορείας των διαδηλωτών οι διμοιρίες των ΜΑΤ αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

    [02] Απεβίωσε ο Μιχαήλ Στασινόπουλος

    31/10/2002 11:42:00 μμ

    Πλήρης ημερών απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 99 ετών ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την μεταπολίτευση και εξέχων νομικός Μιχαήλ Στασινόπουλος, "Η μακρά πορεία του Μιχαήλ Στασινόπουλου εκόσμησε το δημόσιο βίο της χώρας. Ως δάσκαλος της νομικής επιστήμης, ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός και ως ακαδημαϊκός υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη, τηρώντας κατά γράμμα τη δημοκρατική νομιμότητα και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς. Η απορριπτική απόφασή του, ως Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών, αποτέλεσε δείγμα γραφής του δυτικού νομικού πολιτισμού και δικαίως εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

    Γιος του Δημητρίου Στασινόπουλου και της Αικατερίνης Σκοπέλου, γεννήθηκε, στις 27 Ιουλίου του 1903, στη Μεσσήνη και μεγάλωσε στην Καλαμάτα.

    Η δικαστική, πανεπιστημιακή και λογοτεχνική σταδιοδρομία του άρχισε νωρίς, παράλληλα και στους τρεις αυτούς τομείς, ενώ πλούσιο ήταν και το συγγραφικό του έργο.

    Το 1920, εμφανίστηκε στη λογοτεχνική σκηνή με ποιήματα και μεταφράσεις γάλλων ποιητών.

    Το 1924, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Το 1929, έγινε εισηγητής στο Συμβούλιο Επικρατείας.

    Το 1934, αναγορεύτηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής.

    Το 1937, έγινε πάρεδρος Επικρατείας.

    Το 1938, αναγορεύτηκε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην έδρα του Διοικητικού Δικαίου και ένα χρόνο αργότερα έκτακτος καθηγητής, στην έδρα του Διοικητικού Δικαίου, στην Πάντειο Σχολή.

    Το 1943, έγινε σύμβουλος Επικρατείας και τακτικός καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στην Πάντειο Σχολή.

    Το 1947, τοποθετήθηκε πολιτικός σύμβουλος της Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου στο μεταβατικό στάδιο που μεσολάβησε έως την ενσωμάτωση των νησιών στην Ελλάδα.

    Το διάστημα 1948 - 1951, υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε τον Υπαλληλικό Κώδικα.

    Το 1952, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Προεδρίας και Εργασίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Δημητρίου Κιουσόπουλου.

    Την περίοδο 1951-1958, υπήρξε πρύτανης της Παντείου Σχολής και παράλληλα πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1951-1953) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1953-1954).

    Το 1958, ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Προεδρίας στη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου.

    Το 1963, διετέλεσε αντιπρόεδρος και το 1966 πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το 1967, ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπορντό.

    Το 1968, εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών.

    Το 1969, εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών και απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το 1974, στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξελέγη πρώτος βουλευτής Επικρατείας, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

    Παραιτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, δέκα μέρες μετά το δημοψήφισμα με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία, όταν η νέα βουλή τον εξέλεξε προσωρινό πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με 206 ψήφους. Η προεδρική του θητεία διήρκεσε ως τις 19 Ιουνίου 1975, οπότε το αξίωμα ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Βουλή, όπως καθόριζε το Σύνταγμα του 1975.

    Το 1975 επίσης, αποκαταστάθηκε στο δικαστικό σώμα, ως επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τον ίδιο χρόνο έγινε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Παρισίων.

    Το διάστημα 1976-1978, υπήρξε δικαστής ad hoc στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    Το 1978, εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

    Το 1993, εξελέγη πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

    Τα τελευταία χρόνια διέθεσε περιουσιακά του στοιχεία και συνέστησε το Ιδρυμα ''Μιχαήλ Στασινόπουλος'' με έδρα το Ψυχικό με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών στο Διοικητικό Δίκαιο.

    [03] Συνάντηση Σκανδαλίδη με Μπακογιάννη

    31/10/2002 10:57:00 μμ

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, είχε σήμερα το απόγευμα η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μετά από δική της πρωτοβουλία. Μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη είπε πως συζήτησαν με τον υπουργό θέματα που απασχολούν τους δημότες της Αθήνας όπως αυτό των χώρων πρασίνου, της καθαριότητας αλλά και των πόρων που χρειάζεται ο δήμος, όπως επίσης και θέματα που αφορούν την προετοιμασία της πόλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [04] Αιχμές ΕΣΗΕΑ για τον κώδικα δεοντολογίας

    31/10/2002 10:08:00 μμ

    Την αντίθεση της τόσο στο περιεχόμενο όσο και γενικότερα στην απόφαση κατάρτισης κώδικα δεοντολογίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εκφράζει η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, σε ανακοίνωση της. Αντί της σύνταξης του Κώδικα η ΕΣΗΕΑ θέτει σε προτεραιότητα την χορήγηση των αδειών λειτουργίας θεωρώντας ότι κατεπείγουσα ανάγκη είναι η έναρξη δημόσιου κοινωνικού διαλόγου για τη δεοντολογία της ενημέρωσης.

    [05] Σχολείο καταρρέει από σεισμό στην Ιταλία

    31/10/2002 11:49:00 μμ

    Αντιμέτωποι με το χειρότερο εφιάλτη βρέθηκαν οι κάτοικοι του χωριού Σαν Τζουλιάνο της νότιας Ιταλίας. Ο σεισμός των 5,4 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή τους, έγινε αιτία να καταρρεύσει τμήμα στέγης ενός νηπιαγωγίου, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο πέντε παιδιά και δύο γυναίκες. Η Ιταλική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη την επαρχία, ενώ οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι έχει καταστραφεί περίπου το 70% των κατοικιών γύρω από το επίκεντρο.

    Φωνές παιδιών ακούγονται κάτω από τα συντρίμμια

    Η πυροσβεστική έχει καταφέρει να ανασύρει ζωντανά από τα συντρίμμια του σχολικού κτιρίου τριάντα παιδιά, εκ των οποίων, τα οκτώ σοβαρά.

    Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού της πυροσβεστικής, συμμετέχουν και πενήντα εκπαιδευμένα σκυλιά.

    Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί, ευτυχώς, ζωντανοί είκοσι άνθρωποι, εκ των οποίων, οι οκτώ νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για περίπου 100 ανθρώπους εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων.

    Το έργο των πυροσβεστών, βοηθούν πολλοί γονείς, οι οποίοι προσπαθούν, σκάβοντας ακόμα και με τα χέρια, να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό παιδιών που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

    Αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρουν ότι πολλά παιδιά παραμένουν ζωντανά κάτω από τα ερείπια του σχολικού κτιρίου.

    Πανικός στην επαρχία Καμπομπάσο

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την επαρχία Καμπομπάσο, η ιταλική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πληγείσα περιοχή, η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς το 70% των σπιτιών έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

    O σεισμός σημειώθηκε, στις 11.40 τοπική ώρα και είχε επίκεντρο την επαρχία Καμπομπάσο.

    Ακολούθησαν έξι μετασεισμοί, το διάστημα 12.00 με 13.00 το μεσημέρι, εντάσεως ο μεγαλύτερος 3.0 Ρίχτερ.

    Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Νάπολη, όπου το 1980 σε χτύπημα του Εγκέλαδου είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 2570 άτομα.

    Δηλώσεις Γεράσιμου Χουλιάρα στη ΝΕΤ 105,8

    Ετοιμότητα και σε ισχύ τα προληπτικά μέτρα της Πολιτείας, συνέστησε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

    "Μπορούμε να δούμε περιοχές, όχι όμως τη χρονική εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιάρας, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για σεισμούς που θα φθάσουν και άνω των 6 Ρίχτερ.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο ο σεισμός στην Ιταλία να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο ο κ. Χουλιάρας ανέφερε "είναι θεωρίες που εξετάζονται, αλλά οι αποστάσεις είναι μεγάλες" και πρόσθεσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο μετατόπισης των επικέντρων σε κοντινές αποστάσεις, που δεν ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα.

    Τότε ένα ρήγμα μπορεί να ενεργοποιήσει και το διπλανό του.

    Ερωτηθείς δε για τις επίμαχες ελληνικές περιοχές, ανέφερε την Κεντρική Ελλάδα και το Αιγαίο. Εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός για την ενεργοποίηση των ηφαιστειακών ζωνών της χώρας.

    Πηγές: RaiNet News

    [06] Ελληνοτουρκική ισοπαλία

    31/10/2002 11:29:00 μμ

    Προβάδισμα για την πρόκριση στους "32" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέκτησε ο Παναθηναϊκός, που πήρε ισοπαλία 1-1 από τη Φενέρμπαχτσε στον ιστορικής σημασίας αγώνα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αγγελος Μπασινάς με ασύλληπτο σουτ, άνοιξε το σκορ στο 15΄, ενώ για την τουρκική ομάδα ισοφάρισε ο Βραζιλιάνος Ουάσιγκτον στο 42΄. Οι "πράσινοι" κυριάρχησαν στο πρώτο ημίωρο του αγώνα και κατάφεραν να πάρουν "κεφάλι" στο σκορ όταν στο 15΄ ο Αγγγελος Μπασινάς με "φωτοβολίδα" από απόσταση 30 μέτρων "τίναξε" τα δίχτυα του Ρουστού Ρετσμπέρ.

    Ισορροπημένο παιχνίδι χωρίς πολλές φάσεις

    Πέρασε αρκετή ώρα μέχρι να συνέλθει η "Φενέρ", που μετά το 30΄ έκανε αισθητή την παρουσία της στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βραζιλιάνος Στακανέλα Ουάσιγκτον έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες, όταν στο 31΄ νικήθηκε από τον Νικοπολίδη σε εξ΄επαφής σουτ και στο 36΄ όταν βρέθηκε μόνος στο ύψος του πέναλτι, όμως έστειλε τη μπάλα πολύ ψηλά.

    Στην... τρίτη και φαρμακερή ο Ουάσινγκτον δεν αστόχησε. Βέβαια, χρειάστηκε και τη βοήθεια του διαιτητή, που δεν είδε ότι κοντρόλαρε τη μπάλα καθαρά με το χέρι, όταν στο 42΄ πλάσαρε από κοντά τον Νικοπολίδη και έβαλε "φωτιά" στις κερκίδες του "Σουκρού Σαράτσογλου".

    Οι παίκτες του Σέρτζιο Μαρκαριάν δεν αιφνιδιάστηκαν από την αποφασιστικότητα που έδειξε η Φενέρμπαχτσε στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Αν και οι Τούρκοι είχαν τον έλεγχο, δεν δημιούργησαν σοβαρούς κινδύνους, με εξαίρεση μια φάση στο 75΄ όταν και πάλι ο Νικοπολίδης με ενστικτώδη επέμβαση έσωσε τον Παναθηναϊκό προ του Σαμ Τσόνσον.

    Αμεση ήταν η απάντηση των "πρασίνων" στο 76΄, όμως η κεφαλιά του Κυργιάκου από πολύ πλεονεκτική θέση, κατέληξε στην αγκαλιά του Ρουστού.

    Το "κύκνειο άσμα" στην προσπάθεια της Φενέρμπαχτσε να φτάσει στη νίκη, ήταν στο 84ο λεπτό σε μια φάση διαρκείας, όταν και πάλι ο Αντώνης Νικοπολίδης σταμάτησε διαδοχικά τους Τζόνσον και Ορτέγκα.

    Με εξαίρεση αυτή τη φάση, η ελληνική ομάδα είχε εξισορροπήσει πλήρως το παιχνίδι μετά το 70΄ και τελικά κράτησε το πολύτιμο 1-1.

    Διαιτητής: Πασκουάλε Ρoντομόντι (Ιταλία).

    Κίτρινες: Χένρικσεν, Μικάελσεν, Φύσσας, Κωνσταντινίδης, Σάριτς, Στέβιτς, Ορτέγκα.

    Οι συνθέσεις:

    ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ρουστού, Ογκουν, Ουμίτ Οζάτ, Ράπαιτς (46΄ Σερχάτ), Τσεϊφουν, Τουντσάι, Ουάσινγκτον, Ακιέλ, Ορτέγκα, Τζόνσον, Στέβιτς (77΄ Μπαϊρακτάρ)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Μικάελσεν (86΄ Γκούμας), Μπασινάς, Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος, Κωνσταντίνου (61΄ Ολισαντέμπε), Καραγκούνης (65΄ Σάριτς)

    Υπογραφή Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    Η αποστολή του Παναθηναϊκού στην Κωνσταντινούπολη, εν τω μεταξύ, είχε και πολιτικό χρώμα, καθώς στη γείτονα μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού και ο υφυπουργός Πολιτισμού, οι οποίοι παρακολούθησαν το ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

    Πριν από τον αγώνα οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ελλάδας και Τουρκίας, οι πρόεδροι της Φενέρ Μπαχτσέ και του Παναθηναϊκού, οι προπονητές και οι αρχηγοί των δύο ομάδων υπέγραψαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε αίθουσα του σταδίου της τουρκικής ομάδας.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της υποψηφιότητας για τη συνδιοργάνωση του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Εθνών Ευρώπης 2008 και τόνισαν την πεποίθηση ότι οι δύο λαοί μπορούν να ζουν ειρηνικά και να συνεργάζονται σε όλους τους τομείς.

    Μικρής έκτασης επεισόδια

    Το παιχνίδι δυστυχώς αμαυρώθηκε από περιορισμένης έκτασης επεισόδια που δημιούργησαν ανεγκέφαλοι οπαδοί των δύο ομάδων. Αρχικά, είχαμε επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων, τα οποία δεν πήραν μεγάλη έκταση χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας.

    Στη συνέχεια, όμως, είχαμε ένα σοβαρό περιστατικό στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνιστές ήταν οπαδοί του Παναθηναϊκού.

    Συγκεκριμένα, λίγο μετά την υπογραφή της διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, από τους προέδρους των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των δύο χωρών, οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, συνοδευόμενοι από Τούρκους συναδέλφους τους, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κάνοντας το γύρο του γηπέδου σε μιά προσπάθεια να ενισχύσουν την εικόνα της Ελληνοτουρκικής φιλίας. Οι Τούρκοι οπαδοί χειροκροτούσαν τους επισήμους και όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή που οι επίσημοι έφτασαν μπροστά στην κερκίδα που κάθονταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, μερικοί απο τους οποίους πέταξαν σπασμένα καθίσματα και μπουκάλια.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Φενέρ Μπαχτσέ - Παναθηναϊκού, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ, σχολίασε τα επεισόδια που προηγήθηκαν. '' Το περιστατικό αμαύρωσε την εικόνα της εκδήλωσης και θέλω να πιστεύω ότι τα άτομα αυτά θα απομονωθούν από τη διοίκηση του συλλόγου τους. Είδαμε κάποιες ακραίες εκδηλώσεις από την πλευρά και των Τούρκων φιλάθλων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αθλητικές οργανώσεις για να υπονομευθεί το θετικό κλίμα που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο λαών''.

    Μετά τον αγώνα οπαδοί της Τουρκικής ομάδας μαζεύτηκαν έξω από το γήπεδο και πέταξαν πέτρες προς τους Ελληνες φιλάθλους, που ήταν ακόμα μέσα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άτομα.

    [07] Μικρό προβάδισμα ο ΠΑΟΚ

    31/10/2002 11:20:00 μμ

    Με δύο γκολ στις αρχές κάθε ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 της Γκρασχόπερς στην Τούμπα και έχει μικρό προβάδισμα για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Χασιώτης (3΄) και Γιασεμή (47΄) ενώ για τους Ελβετούς σκόραρε ο Νούνιες με πέναλτι (63΄).

    Μόλις στο πρώτο λεπτό η Γκρασχόπερς κατάφερε να αιφνιδιάσει την άμυνα του ΠΑΟΚ όταν μετά απο σέντρα του Σμίλιανιτς ο Εδουάρδο πλάσαρε απο καλή θέση αλλά δεν κατάφερε να παραβιάσει την εστία του Τοχούρογλου.

    Δύο λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ κέρδισε κόρνερ το οποίο εκτέλεσε ο Κουτσόπουλος και ο Χασιώτης με κεφαλιά απο το πρώτο δοκάρι και μικρή βοήθεια απο την... πλάτη του Γκέρμπερ άνοιξε το σκορ για τον "δικέφαλο του Βορρά".

    Στην συνέχεια οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη ηρέμησαν το ρυθμό και προσπαθούσαν χωρίς άγχος να βρούν τις διόδους για το τέρμα του Μπορέρ.

    Απο την άλλη η Γκρασχόπερς απειλούσε με μακρινά σούτ των Καμπάνας και Μπαρίχο χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ετσι λοιπόν το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου ήταν μάλλον δίκαιο.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε σε... καρμπόν με το πρώτο. Ο Οκκάς βγήκε απο τα δεξιά, σέντραρε για τον συμπατριώτη του Γιασεμάκη ο οποίος έπιασε την κεφαλιά, απέκρουσε προς στιγμήν ο Μπορέρ για να πιάσει στην επαναφορά το σούτ και πάλι ο Γιασεμάκης και να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του.

    Εκεί που όλα πήγαιναν ρολόϊ για τον ΠΑΟΚ ήρθε η φάση του 63ου λεπτού για να αλλάξει την εικόνα. Ο Εδουάρδο πήρε την μπάλα μπήκε στην περιοχή του Τοχούρογλου και ανατράπηκε απο τον Χασιώτη με τον διαιτητή να δείχνει αμέσως την βούλα του πέναλτι. Ο Ουρουγουανός Νούνιες δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και οι Ελβετοί μείωσαν σε 2-1.

    Απο εκεί και πέρα οι παίκτες της Γκρασχόπερς ανέβηκαν και πίεσαν τον ΠΑΟΚ ενώ στο 75ο λεπτό έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσουν όταν κεφαλιά του Νούνιες πέρασε μόλις άουτ. Στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά του αγώνα ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή η οποία όμως ήταν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και το 2-1 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο Βέλγος διαιτητής Χιούγκε κιτρίνισε τους: Χασιώτη, Γιασεμή - Σμίλιανιτς, Σβέγκλερ, Μπαρίχο

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Αμπονσά, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (19΄ Σπάσιτς, 73΄ Σαλπιγγίδης), Κουκιέλκα (81΄ Νάστος), Γεωργιάδης, Χασιώτης, Καφές, Οκκάς, Γιασεμάκης.

    Γκρασχόπερ: Μπορέρ, Γιάγκι, Γκέρμπερ, Σμίλιανιτς, Μιτρέσκι, Καμπάνας, Ταραράτσε, Σβέγκλερ, Νούνιες, Μπαρίχο (82΄ Πέτριτς), Εδουάρδο. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου στην Ελβετία.

    [08] Modern Love από το Βρετανικό Συμβούλιο

    31/10/2002 10:14:00 μμ

    Το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την ομάδα Renaissance παρουσιάζει στην Αθήνα τη μοναδική παράσταση Modern Love. Διακεκριμένοι Βρετανοί ποιητές, συγγραφείς, μουσικοί παραγωγοί, Djs, συνθέτουν μία παράσταση συνδυάζοντας λογοτεχνία, μουσική, παραστατικές τέχνες, για να περιγράψουν τη δική τους οπτική πάνω στις λεπτές εκφάνσεις της ερωτικής υπόθεσης και των ερωτικών σχέσεων στην εποχή μας.

    Ο Roger Robinson, μία λαμπερή μορφή της σύγχρονης Βρετανικής ποίησης, ο πασίγνωστος από το Jazz Cafe performer Jacob Sam - La Rose, η συγγραφέας Sophie Woolley, και ο Dj A-Cyde, μαζί με την ομάδα renaissance one περιοδεύουν σ΄όλη την Ευρώπη και αρχές Νοέμβρη στην Ελλάδα.

    3 Νοέμβρη: θέατρο "Βικτώρια"

    4 Νοέμβρη: Σκηνή "Γραμμές"

    5 Νοέμβρη: Μύλος "Θεσσαλονίκη"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 October 2002 - 21:54:57 UTC