Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aμεσα το σχέδιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [02] Κριτική στο ΠΑΣΟΚ και αποτίμηση εκλογών στην ΚΟ της ΝΔ
  • [03] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νότια Αφρική
  • [04] Αύξηση στα εισιτήρια των πλοίων
  • [05] Φονικό χτύπημα Εγκέλαδου στην Ιταλία
  • [06] Εκρηξη βόμβας έξω από τη Βουλή των Σκοπίων
  • [07] Αναγνωρίστηκε από σκίτσο τρομοκράτης στο Μπαλί
  • [08] Γαλλία: Ισόβια στους Αλγερινούς τρομοκράτες
  • [09] Ενεκρίθη το προσχέδιο του προϋπολογισμού
  • [10] Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού
  • [11] Στη μάχη του UEFA ΠΑΟ-ΠΑΟΚ
  • [12] Αθλητικό πνεύμα σε συνάντηση Παπανδρέου-Γκιουρέλ
  • [13] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Ρέντινγκ
  • [14] Όχι σε νέα μέτρα υγείας για την κινητή τηλεφωνία

    [01] Aμεσα το σχέδιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    31/10/2002 7:08:00 μμ

    " Ο Κόφι Ανάν δεν έχει υποβάλει σε Αθήνα και Λευκωσία σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να κατατεθεί πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Συσπείρωση και ομοψυχία ζητά ο πρωθυπουργός

    Σχετικά με τον Ευρωστρατό, ο κος Σημίτης χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε όμως ότι ήταν κάπως επιφυλακτικές καθώς ο κ. Ρόμπερτσον δεν θα ήθελε να προκαταλάβει την τουρκική ηγεσία εν όψει και των εκλογών.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική ομοψυχία και αποφυγή μικροκομματικών αντιπαραθέσεων σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα εθνικά θέματα.

    Για την ανάγκη βιώσιμης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού, βάσει των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα ενταχθεί στην ΕΕ με το πρώτο κύμα των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, ασχέτως με το αν επιλυθεί ή όχι το πολιτικό πρόβλημα.

    Επαγρύπνηση επί των εθνικών θεμάτων συνιστά ο Κ. Καραμανλής

    Το πρωί, ο Κώστας Καραμανλής συνέστησε επαγρύπνηση στα εθνικά θέματα, για τα οποία είπε ότι μπορεί οι κινήσεις της κυβέρνησης να επιφυλάσσουν καθοριστικής σημασίας επιπτώσεις.

    Για παρασκήνιο στο οποίο ετοιμάζεται η διχοτόμηση της Κύπρου έκανε λόγο στη ΝΕΤ 105,8 ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κυπριακού κόμματος ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στη λογική του ενός κράτους και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [02] Κριτική στο ΠΑΣΟΚ και αποτίμηση εκλογών στην ΚΟ της ΝΔ

    31/10/2002 6:38:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Αυστηρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που έκανε, επίσης, την αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής συνέστησε επαγρύπνηση σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα για τα οποία σημείωσε ότι μπορεί οι κινήσεις της κυβέρνησης να επιφυλάσσουν καθοριστικής σημασίας επιπτώσεις.

    Ισχυρή πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές

    Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη του τόπου, με απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αν γίνονταν εθνικές εκλογές την πρώτη Κυριακή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η ΝΔ θα είχε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Στο δεύτερο γύρο, επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε το άνοιγμα της ΝΔ αφού έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην παράταξη ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, όπως οι εργάτες, οι αγρότες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι κανένας δεν έχει το αλάθητο και ότι ο ίδιος και η ΝΔ αφουγκράζεται τον κόσμο ακόμα και με προσωπικές θυσίες.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να παγιδεύσει και να εξευτελίσει την αριστερά, αλλά και να εξαπατήσει τον κόσμο, επιδιώκοντας τη συνεργασία ενόψει των εθνικών εκλογών.

    Οπισθοδρόμηση το κείμενο για τον Ευρωστρατό

    Τη συστράτευση όλων των Ελλήνων γύρω από τις εθνικές υποθέσεις που βρίσκονται σε κρίσιμη περίοδο ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής, που χαρακτήρισε θετικό γεγονός, το ότι οι ''15'' επαναβεβαίωσαν τις αποφάσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν θεσμοθετούν το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που αποτελεί, όπως είπε, συνταγματική επιταγή, ενώ προειδοποίησε ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει δεσμεύσεις στην Κοπεγχάγη πέραν των ορίων του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Όσον αφορά στον Ευρωστρατό, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το κείμενο της Αγκυρας "βαφτίστηκε" ως κείμενο των Βρυξελλών και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση ακόμα και από τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει στη Σεβίλλη.

    Κριτική Πρωτόπαπα στη ΝΔ

    Εντονη κριτική σε όσα ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, τα εθνικά θέματα και την αριστερά άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Τα εθνικά θέματα υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας δεν προσφέρονται για δημαγωγική αντιπολίτευση, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Καραμανλή, ότι διαστρεβλώνει τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στο θέμα του Ευρωστρατού.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι υπάρχουν στο θέμα αυτό ουσιαστικές αλλαγές όπως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θέσει βέτο όταν δεν χρησιμοποιούνται για μια επιχείρηση μέσα του ΝΑΤΟ, ότι διασφαλίζονται τα κράτη-μέλη από επιθέσεις, και στο σημείο αυτό σημείωσε χαρακτηριστικα ότι όλοι αντιλαμβάνονται ποιόν ευνοεί αυτή η ρύθμιση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής με την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ έδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι η διχαστική πολιτική που ακολούθησε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποδοκιμάστηκε και το μήνυμα που θέλησε να στείλει του επεστράφη.

    Σχετικά με τις αναφορές του κ. Καραμανλή στην Αριστερά ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι πρόκειται για κροκοδείλια δάκρυα και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά και τις ακροδεξιές αντιλήψεις.

    [03] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νότια Αφρική

    31/10/2002 3:32:00 μμ

    Στα κτίρια των φυλακών, όπου είχε κρατηθεί για πολλά χρόνια, ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του πρώην Προέδρου, Γιώργο Μπίζο. Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε συγκινημένος την αφήγηση για τον τρόπο διαβίωσης του Μαντέλα και των άλλων κρατουμένων και από έναν συγκρατούμενο του Νοτιοαφρικανού ηγέτη αλλά και από τον Γιώργο Μπίζο, οι οποίοι εξηγούσαν με λεπτομέρειες την καθημερινή ζωή των κρατουμένων.

    Οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Νότιας Αφρικής

    Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Νότιας Αφρικής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να προσφέρουν ''διέξοδο'' στη Νότια Αφρική, χρησιμοποιώντας την ελληνική ''εμπειρία'' για επενδύσεις στο Βαλκανικό χώρο, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επενδυτών στις χώρες των Βαλκανίων και σημείωσε την ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ.

    Ακόμη ο Πρόεδρος τόνισε την αναγκαιότητα να αναπτυχθούν οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου, εκτός των άλλων, να καταπολεμηθεί και η ανεργία και σημείωσε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον κοινό δεσμό Ελλάδας και Νότιας Αφρικής, δηλαδή τους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες που διαβιούν στην μακρινή αυτή χώρα, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Κέιπ Τάουν.

    Ανάλογες επισημάνσεις για την αναγκαιότητα ελληνικών επενδύσεων στη Νότια Αφρική έκαναν και εκπρόσωποι των Νοτιοαφρικανών επιχειρηματιών, καθώς και η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, ενώ για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντός του Νοεμβρίου θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία εμπορίου και ανάπτυξης Ελλάδας-Νοτίου Αφρικής, η οποία θα δώσει και νέα ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών.

    [04] Αύξηση στα εισιτήρια των πλοίων

    31/10/2002 4:25:00 μμ

    Αύξηση ύψους 4% στα ναύλα των κύριων και τοπικών γραμμών της ακτοπλοΐας, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, που παρουσίασε το νέο κανονισμό θαλασσίων μεταφορών. Ο κανονισμός περιλαμβάνει την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να διαμορφώνουν τις προσφορές τους με βάση τις αρχές του ανταγωνισμού. Ο κ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Πολιτεία θα επιδοτήσει με συνολικό ποσό 14 δισ. δραχμών τις άγονες γραμμές για τον επόμενο χρόνο.

    [05] Φονικό χτύπημα Εγκέλαδου στην Ιταλία

    31/10/2002 6:31:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί την Κάτω Ιταλία. Πενήντα άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στα ερείπια σχολικού κτιρίου στο χωριό Σαν Τζουλιάνο και τέσσερα παιδιά έχουν ανασυρθεί νεκρά, ηλικίας από τριών έως έξι ετών. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού της πυροσβεστικής. Νεκρή στα ερείπια του σπιτιού της βρέθηκε πριν από λίγο και μία ηλικιωμένη γυναίκα.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Νάπολη

    Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού της πυροσβεστικής, συμμετέχουν και πενήντα εκπαιδευμένα σκυλιά.

    Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί, ευτυχώς, ζωντανοί είκοσι άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    O σεισμός σημειώθηκε στις 11.40 τοπική ώρα και είχε επίκεντρο την επαρχία Καμπομπάσο. Ακολούθησαν έξι μετάσεισμοί, το διάστημα 12.00 με 13.00 το μεσημέρι, εντάσεως ο μεγαλύτερος 3.0 Ρίχτερ.

    Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Νάπολη, όπου το 1980 σε χτύπημα του Εγκέλαδου είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 2570 άτομα.

    [06] Εκρηξη βόμβας έξω από τη Βουλή των Σκοπίων

    31/10/2002 1:56:00 μμ

    Βόμβα εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο των Σκοπίων, δίπλα από το κτίριο του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν άγνωστοι. Από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές δέκα αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στο σημείο, ενώ υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής καθώς και σε διπλανά κτίρια.

    Η βομβιστική αυτή ενέργεια συμπίπτει με την συνεδρίαση της Βουλής η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι και αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Αντιδράσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό

    Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχει και η Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη, το κόμμα του πρώην αρχηγού των Αλβανών ανταρτών της χώρας, Αλί Αχμέτι.

    Η επιλογή του Τσερβενκόφσκι να επιλέξει ως εταίρο του στην κυβέρνηση το κόμμα του κ. Αχμέτι, το οποίο στις εκλογές απέσπασε τις περισσότερες ψήφους του αλβανικού στοιχείου της χώρας, έχει συναντήσει τις αντιδράσεις της απερχόμενης εθνικιστικής κυβέρνησης του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, στελέχη της οποίας κατηγόρησαν τον κ. Τσερβενκόφσκι, ότι συμπράτει με Αλβανούς "τρομοκράτες".

    [07] Αναγνωρίστηκε από σκίτσο τρομοκράτης στο Μπαλί

    31/10/2002 1:35:00 μμ

    Τα σκίτσα των υπόπτων

    Εντοπίσθηκε η ταυτότητα ενός από τους τρεις υπόπτους για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, τα σκίτσα των οποίων είχαν δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα από την αστυνομία της Ινδονησίας. "Ενας από τους τρεις άνδρες των σκίτσων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναγνωρίσθηκε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας στρατηγός Ντάι Μπαχτιάρ μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της χώρας Χάμζα Χαζ.

    "Με τον εντοπισμό της ταυτότητας του ενός ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στη σύλληψη και των δύο άλλων, διότι οι τρεις τους είναι εκείνοι που διέπραξαν την επίθεση", πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

    [08] Γαλλία: Ισόβια στους Αλγερινούς τρομοκράτες

    31/10/2002 1:25:00 μμ

    Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε δύο Αλγερινούς σε ισόβια κάθειρξη, κρίνοντάς τους ενόχους για τις βομβιστικές επιθέσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες του Παρισιού το 1995, κατά τις οποίες οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Ο Μπουαλέμ Μπενσαΐντ και ο Σμαΐν Αΐ Αλί Μπελκατσέμ, 34 ετών και οι δύο, ήδη εκτίουν ποινή 10ετούς κάθειρξης για συμμετοχή στην οργάνωση Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα. Ο Μπενσαΐντ εκτίει επίσης ποινή 30ετούς κάθειρξης για αποτυχημένη επίθεση εναντίον τρένου υψηλής ταχύτητας TGV τον Αύγουστο του 1995. Τουλάχιστον 200 άτομα είχαν τραυματισθεί κατά τις βομβιστικές επιθέσεις του '95, που συντάραξαν τη γαλλική πρωτεύουσα.

    Αντίποινα

    Η χειρότερη επίθεση σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 1995 στον περιαστικό σιδηρόδρομο του σταθμού Σεν-Μισέλ. Εκρηκτικά και καρφιά είχαν τοποθετηθεί σε φιάλη αερίου, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να σκοτωθούν και πολλοί άλλοι να τραυματισθούν σοβαρά από την έκρηξη.

    H Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε τις βομβιστικές επιθέσεις ως αντίποινα για την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Αλγερίας στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

    Ενας τρίτος άνδρας, ο οποίος επίσης κατηγορείται για συμμετοχή στις επιθέσεις του Παρισιού, ο Ρασίντ Ραμντά, 33 ετών, κρατείται στο Λονδίνο από το 1995, όμως τα βρετανικά δικαστήρια έχουν απαγορεύσει την έκδοσή του.

    Ο Ραμντά αναμένεται να δικαστεί ερήμην από τη γαλλική δικαιοσύνη.

    [09] Ενεκρίθη το προσχέδιο του προϋπολογισμού

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/10/2002 6:55:00 μμ

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου, ενέκρινε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή. Σύμφωνα με τα τελικά μεγέθη του, τα οποία είναι αναθεωρημένα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2003 θα είναι 3,8%, οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι 6% και τα καθαρά έσοδα του δημοσίου θα αυξηθούν κατά 5,1%. Να αναδειχθεί το περιεχόμενο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη διετία και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης του Γ΄ΚΠΣ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ταυτόχρονα ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη χάραξης προτεραιοτήτων από την πλευρά της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.

    Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις δαπάνες κοινωνικής πολιτικής. Οσον αφορά στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να εμφανίζει ελλείμματα ως το 2004 μετά τις αποφάσεις της EUORSTAT, σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζονται στο έλλειμμα οι καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια δημοσίων οργανισμών και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ΔΕΚΟ.

    Ο νέος προϋπολογισμός απεικονίζει και την πορεία της χώρας μας μέσα στο διεθνές κλίμα αβεβαιότητας και διέπεται από τη λογική της σταθερότητας και της ανάπτυξης σημείωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Η εμμονή σε μία δεξιόστροφη πολιτική διαιωνίζει τις ανισότητες και την υψηλή ανεργία και τροφοδοτεί κοινωνικά ελλείμματα, σχολίασε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [10] Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού

    31/10/2002 7:29:00 μμ

    Ενα φιλόδοξο σχέδιο, για την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας με στόχο να επισκεφθούν την Ελλάδα 20 εκ. τουρίστες το 2003, από τα 14 εκ. που την επισκέφθηκαν φέτος, έθεσε ο υπ. Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης "Φιλοξένια", στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην οικολογία και στον αγροτικό και συνεδριακό τουρισμό, ενώ το σχέδιο θα αφορά όλους τους νομούς της χώρας, καθώς θα επιδιωχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, προανήγγειλε επίσης την υπογραφή συμφωνίας για ειδική τουριστική σχέση της χώρας μας με Κίνα και Γερμανία αντίστοιχα, ενώ ειδική επεξεργασία τουριστικής στρατηγικής γίνεται και για τις ΗΠΑ, για να προσελκύσουμε 1 εκ. αμερικανούς πολίτες, από 200.000 που ήρθαν φέτος.

    Για πρώτη φορά στην τελευταία 10ετία, η τουριστική καμπάνια της χώρας για το 2003 ξεκινάει νωρίς και από το Δεκέμβριο θα προβάλλεται στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου.

    Τέλος, ανέφερε ότι μέσω των Ελληνικών Τουτιστικών Ακινήτων, Ελληνες και ξένοι επενδυτές ετοιμάζονται για να δημιουργήσουν 300 σύγχρονα κέντρα τουριστικής δραστηριότητας.

    [11] Στη μάχη του UEFA ΠΑΟ-ΠΑΟΚ

    31/10/2002 7:20:00 μμ

    Στη μάχη του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ρίχνονται σήμερα οι ελληνικές ομάδες, με στόχο τη διάκριση. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την Γκρασχόπερς (21.15) και ο Παναθηναϊκός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε (20.15), στο πλαίσιο των πρώτων συναντήσεων της Β' φάσης του θεσμού.

    [12] Αθλητικό πνεύμα σε συνάντηση Παπανδρέου-Γκιουρέλ

    31/10/2002 7:03:00 μμ

    Ατυπη συζήτηση για την ενίσχυση της υποψηφιότητας των δύο χωρών για συνδιοργάνωση του Κυπέλλου των Εθνών Ευρώπης του 2008 (Euro 2008) και την προώθηση του εγχειρήματος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, είχε το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, στο πλαίσιο ανεπίσημου γεύματος στο οποίο παρακάθισαν και οι σύζυγοι των δύο υπουργών.

    Ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του, μετά το τέλος του γεύματος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες διεθνείς επιτυχίες της Τουρκίας τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στον κλασικό αθλητισμό και χαρακτήρισε την διοργάνωση του 2008 ως ιδανική αφορμή για ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο κ. Γκιουρέλ από την πλευρά του έκανε λόγο για μια "ευκαιρία να δείξουν οι δύο χώρες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι διαθέτουν την ωριμότητα να συνεργάζονται, στον αθλητισμό και σε άλλα επίπεδα", ενώ σχετικώς με τα πολιτικά ζητήματα που συζητήθηκαν περιορίσθηκε να δηλώσει ότι "υπήρξε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων".

    Το βράδυ οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών θα παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Φενέρ Μπαχτσέ Κωνσταντινούπολης και του Παναθηναϊκού στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA, ενώ θα παρευρεθούν και στην τελετή για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τους προέδρους των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών των δύο χωρών καθώς και από τους προέδρους και τους αρχηγούς των δύο ομάδων.

    [13] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Ρέντινγκ

    31/10/2002 3:51:00 μμ

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα για την Oλυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα παιδείας και πολιτισμού Βίβιαν Ρέντινγκ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, στην έδρα της οργανωτικής επιτροπής. Οι δύο κυρίες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην ευρωπαϊκή διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων, των πρώτων που θα διεξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινό νόμισμα.

    Την ευχαρίστησή της για τις σπουδαίες και καινοτόμες ιδέες της οργανωτικής επιτροπής και του υπουργείου Παιδείας για την Ολυμπιακή εκπαίδευση των μαθητών, εξέφρασε η κ. Ρέντινγκ, που γνωστοποίησε ότι υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργών της Ε.Ε. για τη μύηση των ευρωπαίων μαθητών στα Ολυμπιακά ιδεώδη και τον εθελοντισμό.

    Από την πλευρά της, η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ταυτότητα των Αγώνων, τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο πιλοτικά προγράμματα που αφορούν την Ολυμπιακή εκπαίδευση και την Ολυμπιακή φλόγα, η διαδρομή της οποίας θα περάσει από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    [14] Όχι σε νέα μέτρα υγείας για την κινητή τηλεφωνία

    31/10/2002 4:13:00 μμ

    Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν τη λήψη πρόσθετων μέτρων υγείας για την κινητή τηλεφωνία, με το αιτιολογικό ότι η συγκεκριμένη πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στις επιστημονικές επιταγές, που όμως απερρίφθη στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε η ΝΔ, όπως και το ΚΚΕ, ενώ ο Συνασπισμός, δεν εκπροσωπήθηκε.

    Η πρόταση νόμου των δέκα βουλευτών

    Η πρόταση νόμου των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη ενδείξεις για τις επιπτώσεις στην υγεία από τα κινητά τηλέφωνα, κυρίως στα παιδιά, ζητούσε να αναγράφονται στα ειδικά φυλλάδια των συσκευών τα επίπεδα ακτινοβολίας τους ανά λεπτό με χρήση ακουστικού και άνευ, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα αποζημίωσης του χρήστη σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου οδήγησε σε βλάβες στην υγεία του.

    Επίσης, να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή με τη συμμετοχή και ιατρών, που θα επιμελείται τα των εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και θα ελέγχει, τουλάχιστον άπαξ του έτους, τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.

    Οι συντάκτες της απορριφθείσας πρότασης, είναι οι εξής: Παναγιώτης Κρητικός, Κυριάκος Σπυριούνης, Παναγιώτης Φωτιάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ευτύχιος Κοντομάρης, Μανώλης Στρατάκης, Χρήστος Θεοδώρου, Νόρα Κατσέλη, Μανώλης Μπετενιώτης και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

    Παπαδέλλης: ''Δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε τα κινητά''

    Κατά της πρότασης τάχθηκαν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκλίνος Παπαδέλλης, ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών Αλέκος Βούλγαρης και η πρώην υφυπουργός Υγείας, Χριστίνα Σπυράκη.

    Κοινή θέση των τριών πολεμίων της πρότασης των συναδέλφων τους, υπήρξε το ότι δεν έχει αποδειχθεί η βλάβη των κινητών τηλεφώνων στην υγεία και η ακτινοβολία τους δεν είναι ραδιενεργός (όπως λανθασμένα αναφερόταν στο κείμενο της πρότασης).

    "Αν προκαλεί βλάβες το κινητό, τι θα πρέπει να κάνουμε με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, τη μόλυνση της θάλασσας, τα φάρμακα κλπ, που απειλούν την επιβίωση της ανθρωπότητας; Λίγο πολύ εθελοτυφλούμε, προσπαθούμε να πούμε ότι κάτι κάνουμε. Δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε τα κινητά", υποστήριξε ο Φραγκλίνος Παπαδέλλης.

    Ενώ, η πρώην υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη έκρινε ότι "δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να γραφτούν προφυλακτικά μέτρα στα κουτιά, καθώς είμαστε σε μια ελεύθερη οικονομία και δεν μπορεί η Ελλάδα να λάβει μέτρα μόνη της".

    Γρηγοράκος: ''Να υπάρξουν στα σχολεία μέτρα πρόληψης''

    Ευνοϊκός προς την πρόταση των συναδέλφων του υπήρξε ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για ενδεχόμενους κινδύνους για τα παιδιά και πρότεινε να έρθει σχετικό νομοσχέδιο μέσα στην επόμενη διετία και να υπάρξουν στα σχολεία κάποια μέτρα πρόληψης.

    Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, κρίνοντας "διόλου παράλογο" να αναγράφεται η ποσότητα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στα κινητά.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, διαπιστώνοντας την ευρεία συναίνεση που συγκέντρωσε η πρόταση και χωρίς να μπει στην ουσία της, έθεσε "θέμα Δημοκρατίας", υποστηρίζοντας ότι "όταν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στο σώμα των βουλευτών, η άρνηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να πειθαναγκάσει τους βουλευτές και (σ.σ. σε περίπτωση ευρείας συναίνεσης), η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τη δεχθεί".

    Ο υφυπουργός Υγείας, Έκτωρ Νασιώκας, επέμεινε ωστόσο ότι η πρόταση νόμου είναι αχρείαστη, αν και επαίνεσε την πρωτοβουλία των δέκα βουλευτών, τονίζοντας ότι "δεν χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τους επιστήμονες, αλλά να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση. Αυτοί οι προβληματισμοί συζητούνται στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταία 15-20 χρόνια. Οι υποψίες ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Το θέμα το χειρίζεται απολύτως η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχει ένα άτυπο συντονιστικό όργανο που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Υπάρχει πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, το αυστηρότερο στη Ευρώπη. Δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε καμία άλλη νομοθετική ρύθμιση".

    Τέλος, ο κ. Νασιώκας, δέχθηκε την παρατήρηση των περισσότερων ομιλητών, ότι υπάρχει ζήτημα εφαρμογής της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των κεραιών, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και τις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές και διευκρίνισε ότι ήδη διεξάγονται σχετικές συζητήσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 October 2002 - 18:08:01 UTC