Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλβαρο Ντε Σότο
  • [02] Οι πρώτοι σε υπερνομαρχία Αττικής-δήμο Αθήνας
  • [03] Φόβος πλανάται πάνω από την Ουάσιγκτον
  • [04] Ανακαλεί τη Συνθήκη Σένγκεν η Ρώμη!
  • [05] Συζήτηση για προσχέδιο προϋπολογισμού
  • [06] Διχάζει ο Ρομάνο Πρόντι

    [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλβαρο Ντε Σότο

    22/10/2002 11:07:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Aλβαρο ντε Σότο που βρίσκεται στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική φάση του Κυπριακού και πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου φτάνει στο τέλος της με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι μια λύση του προβλήματος πρέπει να είναι μια λύση που θα σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και βάσει των ευρωπαϊκών παραδόσεων αφού η Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ.

    Η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο μέτρο που της αναλογεί και να βοηθήσει για την επίλυση του προβλήματος, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε "είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε στην Κοπεγχάγη μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους."

    Από την πλευρά του ο κ. Ντε Σότο επισήμανε ότι η επίσκεψή του είναι μια από τις πολλές στην Ελλάδα και ότι συνεχίζει να συμβουλεύεται την ελληνική κυβέρνηση γιατί έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ντε Σότο παράλληλα δήλωσε ότι όλοι θα θέλαμε να δούμε την Κύπρο να ενταχθεί ενοποιημένη στην ΕΕ και πώς ο γ.γ. του ΟΗΕ συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες να επιλυθεί το πρόβλημα σύμφωνα με το πνεύμα του ΟΗΕ.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ακόμα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και πως οι επόμενες εβδομάδες που θα ακολουθήσουν είναι σημαντικές και κρίσιμες. "Είναι εφικτό", τόνισε, "να βρεθεί λύση αν υπάρχει φάρος".

    Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της υγείας του Ραούφ Ντεντκάς, ο κ. ντε Σότο δήλωσε ότι βεβαίως έχουν διακοπεί οι συνομιλίες λόγω της κατάστασης της υγείας του Ντεντκάς αλλά δεν έχουν χαθεί τα πάντα. "Πιστεύουμε ότι ο κ. Ντενκτάς θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα γίνει καλά". Απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα για το αν θα αντικατασταθεί ή όχι λόγω υγείας ο κ. Ντενκτάς λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αποφασίσουν για το αν θα τον αντικαταστήσουν ή όχι.

    Τέλος σε ερώτημα για το αν μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης ο γ.γ. του ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίλυση του κυπριακού ο κ. ντε Σότο είπε ότι "έχουμε ένα στόχο και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτόν, ώστε να βρεθεί λύση μέχρι την Κοπεγχάγη. Βεβαίως μπορεί να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, αλλά ας μην κάνουμε εικασίες ότι υπάρχει το σχέδιο Α ή το σχέδιο Β για το τί θα γίνει μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης" τόνισε.

    Ο κ. ντε Σότο θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή

    [02] Οι πρώτοι σε υπερνομαρχία Αττικής-δήμο Αθήνας

    Τζένη Χαραλαμπίδου 22/10/2002 8:01:00 μμ

    Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση εξακολουθεί να μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς τα κόμματα συνεχίζουν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται στα Πρωτοδικεία της χώρας η καταμέτρηση των ψήφων που έλαβαν οι υποψήφιοι δημοτικοί-νομαρχιακοί σύμβουλοι. Στους συνδυασμούς των "μονομάχων" του β γύρου σε υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά και δήμο Αθήνας οι γυναίκες έκλεψαν την παράσταση: η Φ. Πιπιλή ("Αθήνα Αύριο"), η Π. Ζούνη ("Ομορφη Πόλη") και η Α. Βερούλη ("Υπερνομαρχία Πολιτών") έχουν λάβει τους περισσότερους σταυρούς στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής καταμέτρηση.

    Τρεις γυναίκες στους πέντε πρώτους της Αθήνας

    Στον συνδυασμό "Αθήνα Αύριο" έλαβαν τις περισσότερες ψήφους οι:

    Φωτεινή Πιπιλή: 18.153 ψήφους

    Νικόλαος Απέργης: 13.024

    Αρης Σταθάκης: 8.703

    Κέλλυ Μπουρδάρα: 8.545

    Μαρία Τζομπανάκη: 7.021

    Στον συνδυασμό "Ομορφη Πόλη" έλαβαν τις περισσότερες ψήφους οι:

    Πέμη Ζούνη: 7.311

    Βούλα Γείτονα: 6.499

    Παναγιώτης Μπέης: 4.333

    Γιώργος Σωτηρόπουλος: 3.075

    Υβέτ Τζάρβις: 3.067

    Το σκηνικό στην υπερνομαρχία

    Στον συνδυασμό "Υπερνομαρχία Πολιτών" έλαβαν τις περισσότερες ψήφους οι:

    Αννα Βερούλη: 21.492

    Γιάννης Μαρωνίτης: 13.988

    Χρήστος Αγγελής: 13.956

    Λεωνίδας Ανωμερίτης 11.532

    Δημήτρης Παρασκευόπουλος:10.354

    Στον συνδυασμό "Υπερνομαρχία Πολιτών" έλαβαν τις περισσότερες ψήφους οι:

    Δημήτρης Κωνσταντάρας: 13.054

    Δρακούλης Βρεττάκος: 12.884

    Δημήτρης Γκίνης: 8.978

    Κυριάκος Σιφνάκης: 8.464

    Αγγελος Καστάνης: 7.893

    [03] Φόβος πλανάται πάνω από την Ουάσιγκτον

    22/10/2002 11:24:00 μμ

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές στο Μέριλαντ της Ουάσινγκτον μετά τη νέα ένοπλη επίθεση που φέρει τα σημάδια του ασύλληπτου ελεύθερου σκοπευτή. Θύμα της επίθεσης είναι ένας 40χρονος οδηγός λεωφορείου που πυροβολήθηκε στο στήθος και υπέκυψε στο νοσοκομείο. Να σημειωθεί ότι η ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει κυριολεκτικά παραλύσει. Πανικόβλητοι πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και οι εργαζόμενοι αρνούνται να πάνε στη δουλειά τους, ώστε να μην αποτελούν εύκολο στόχο.

    [04] Ανακαλεί τη Συνθήκη Σένγκεν η Ρώμη!

    22/10/2002 7:47:00 μμ

    "Κλείνει" τα σύνορα με την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ρώμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ότι θα ανακαλέσει τη Συμφωνία του Σένγκεν εν όψει του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα γίνει στη Φλωρεντία από τις 6-10 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου εξέφρασε έντονες ανησυχίες ότι θα διεισδύσουν στην Ιταλία εξτρεμιστές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στις αιματηρές συγκρούσεις και τα επεισόδια του ''G-8'' που έγιναν τον Ιούλιο του 2001 στη Γένοβα.

    Μαύρη λίστα ''διακεκριμένων'' στη Γένοβα

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία του κ. Πιζάνου. Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου θα διεξάγεται έλεγχος διαβατηρίων στις τελωνειακές εισόδους της Ιταλίας, ώστε να εντοπιστούν άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα.

    Οι ιταλικές αρχές έχουν επαφή με τις αστυνομίες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, χώρες απ' όπου αναμένεται ότι θα έλθουν πολλά άτομα για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Στην κατοχή των ιταλικών αρχών υπάρχουν κατάλογοι με τα ονόματα ατόμων ''σεσημασμένων'' από τις αστυνομίες των διαφόρων χωρών, που ''διακρίθηκαν'' ιδιαίτερα στο G-8 της Γένοβας. Σε όλα αυτά τα άτομα θα απαγορευθεί η είσοδος στην Ιταλία.

    Οι κατάλογοι αυτοί παραδόθηκαν χθες από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες στον κ. Πιζάνου. Συνολικά, περίπου 5.000 Ιταλοί και ξένοι βρίσκονται στη ''μαύρη λίστα'', καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επεισόδια.

    Οι διαδηλωτές έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: αυτοί που είναι διατεθειμένοι για διάλογο με τις αρχές, οι ''ανυπάκουοι'' και το ''μαύρο μπλοκ''. Περίπου 6.000 αστυνομικοί αναμένεται να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης κατά το 4ήμερο στη Φλωρεντία. Πιο "επικίνδυνη", θεωρείται η 9η Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να γίνει η πορεία στην οποία αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν 150.000 διαδηλωτές. Αυτή την ημέρα οι αστυνομικές αρχές φοβούνται ότι θα διεισδύσουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία για να δημιουργήσουν επεισόδια.

    [05] Συζήτηση για προσχέδιο προϋπολογισμού

    22/10/2002 9:34:00 μμ

    Βασικός στόχος της κυβέρνησης και για το 2003 είναι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τόνισε ο υπ. Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας απόψε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον, που οφείλεται και στο ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ, υπογράμμισε ωστόσο ότι με τους πόρους που είναι εξασφαλισμένοι για τη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων, εξασφαλίζεται ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,1%.

    Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας, έκανε λόγο για εικονικό προσχέδιο που δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, ενώ ταξικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και ανεδαφική την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,1%. Ο εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το προσχέδιο πλασματικό και πρόχειρη κατασκευή και υποστήριξε ότι η οικονομία στηρίζεται σε γυάλινα πόδια.

    [06] Διχάζει ο Ρομάνο Πρόντι

    22/10/2002 9:32:00 μμ

    ''Yπό στενή παρακολούθηση'' θα είναι πλέον o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Οι δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα, για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο χαρακτήρισε στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ ''ηλίθιο'' και οι επεξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει κατά την έναρξη της τρέχουσας Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κυριάρχησαν στις συζητήσεις κατά τις τελευταίες ώρες εντός και εκτός του ημικυκλίου.

    Ερωτηματικά και επικρίσεις

    Τα ερωτηματικά που τίθενται είναι: επρόκειτο περί αφέλειας, για κατά λάθος δηλώσεις, ή για εσκεμμένη πρωτοβουλία; Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα για προσωπικό συμφέρον ή πρόκειται για πεποιθήσεις για τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να εκφρασθεί;

    Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Πρόντι κατόρθωσε να διχάσει το Κοινοβούλιο βρίσκοντας υποστήριξη από τους σοσιαλιστές, πράσινους και αριστερούς, ενώ οι κεντροδεξιοί δεν δίστασαν να τον κεραυνοβολήσουν.

    Με την ευκαιρία σημερινής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ΕΛΚ Χανς -Γκέρτ Πέτερινκ κατηγόρησε τον κ. Πρόντι ότι δίνει λάθος μήνυμα υποστηρίζοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας στερείται ελαστικότητας. Το λάθος αυτό μήνυμα είχε ως συνέπεια την αντίδραση της αγοράς και την πτώση του ευρώ στο χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα.

    Κατά την άποψή του κ. Πέτεριγκ, το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί ένα πλαίσιο για μείωση των σπαταλών, μεγαλύτερη εξοικονόμηση κεφαλαίων με περιθώρια ελιγμού. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και η μείωση των ελλειμμάτων αποτελούν προϋποθέσεις για την ευημερία στην Ευρώπη. Το μεγάλο χρέος προκαλεί αύξηση των επιτοκίων και μείωση των επενδύσεων.Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι Τράπεζες ενώ ''τα σπασμένα'' πληρώνει ο ευρωπαίος πολίτης.

    "Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στο ευρώ και να το ενισχύσουμε περιορίζοντας τα ελλείμματα γιατί έτσι θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ΕΕ", είπε ο κ. Πέτεριγκ και κατέληξε: "Από εδώ και στο εξής ο κ. Πρόντι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για το τι λέει. Θα τον παρακολουθούμε στενά, όπως και θα παρακολουθούμε τον προσανατολισμό της Επιτροπής η οποία θα πρέπει να παραμένει θεματοφύλακας του Κοινοτικού Δικαίου".

    Οι πολέμιοι των δηλώσεων Πρόντι τον κατηγορούν επίσης για μία σχετική ''ασυνέπεια'', υπενθυμίζοντας ότι επανειλημμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε εκφρασθεί υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας και συγκεκριμένα μόλις τον περασμένο Αύγουστο με δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο. Ετσι πολλοί παρατηρητές έχουν την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράσθηκε ο κ. Πρόντι οφείλεται μάλλον σε μία ''σχετική αφέλεια'', παρά σε μία εσκεμμένη κίνηση με προσωπικά πολιτικά κίνητρα.

    Το γεγονός πάντως είναι, έστω και αδέξια, ότι ο κ. Πρόντι ταρακούνησε τα νερά προκαλώντας μία συζήτηση που κάποτε θα έπρεπε να ξεκινήσει. Πολλοί υποστηρικτές του αναγνωρίζουν ότι έστω και εάν δεν αποδέχονται τον τρόπο με τον οποίο ο κ.Πρόντι διάλεξε να εκφρασθεί, συμφωνούν επί της ουσίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 October 2002 - 20:56:11 UTC