Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελληνική Προεδρία στο υπουργικό συμβούλιο
  • [02] Στο Στέητ Ντιπάρτμεντ ο Χρυσοχοΐδης
  • [03] Τελευταία πτήση για Αυστραλία
  • [04] Αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη ο Σάββας Ξηρός
  • [05] Ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην υπηρεσία της σεισμολογίας
  • [06] Χειμώνας και επισήμως!
  • [07] Νέο κεφάλαιο στα ''συντρίμμια'' του 99
  • [08] Προσπαθούν να πείσουν ΗΠΑ -Βρετανία
  • [09] Παράξενη καταδίωξη στη Μεσόγειο
  • [10] Βία χωρίς τέλος!
  • [11] Βενεζουέλα:Ανατροπή της κυβέρνησης ζητούν στρατιωτικοί
  • [12] Σώο το πλήρωμα του ''Γεώργιος Σ''
  • [13] Οι δήμοι πρώτοι σε παραβιάσεις σύμφωνα με ΑΣΕΠ
  • [14] Νίκη-πρόκριση ψάχνει ο Ολυμπιακός
  • [15] Την ''έφαγε'' κροκόδειλος!

    [01] Η Ελληνική Προεδρία στο υπουργικό συμβούλιο

    23/10/2002 10:24:00 πμ

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο για θέματα ελληνικής προεδρίας. Αύριο εξάλλου ο κ. Σημίτης αρχίζει διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη της Κύπρου και τον ευρωστρατό,μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των "15". Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    [02] Στο Στέητ Ντιπάρτμεντ ο Χρυσοχοΐδης

    23/10/2002 8:14:00 πμ

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς και ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχε χθες στις ΗΠΑ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με αξιωματούχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ και την ηγεσία της CIA. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στις συζητήσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ και τον διευθυντή της αντιτρομοκατρικής υπηρεσίας Φράνσις Τέιλορ επικεντρώθηκε στον ελληνικό ρόλο στα Βαλκάνια.

    Συνεργασία για την ασφάλεια

    "Ηταν μια πολύ σημαντική συνάντηση. Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στο ρόλο της χώρας μας στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Προσβλέπουν επίσης στις πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ".

    Στις συζητήσεις κυριάρχησε το θέμα της προετοιμασίας όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για την οποία οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει πολύ μεγάλο και ζωηρό ενδιαφέρον.

    Νωρίτερα, ο κ.Χρυσοχοΐδης είχε συνάντηση με τον αρχηγό της CIA Τζορτζ Τένετ, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, στην οποία συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Οι συζητήσεις περιστράφηκαν στη συνέχιση της συνεργασίας για την ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    "Eίχαμε μια πολύωρη συνάντηση στη CIA με τον κ. Τένετ και τους συνεργάτες του. Ουσιαστικά το αντικείμενο ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η προετοιμασία τους. Οι Αμερικανοί δείχνουν πολύ ζωηρό ενδιαφέρον. Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά μεγάλο γεγονός οι Ολυμπιακοί Αγώνες και θέλουν να συμβάλουν και αυτοί στην επιτυχία τους, στους τομείς της ασφάλειας, που είναι δική μου αρμοδιότητα", τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Συγχαρητήρια για την εξάρθρωση της 17Ν

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Αγώνες αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, τονίσθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης και επέκτασης του προγράμματος εκπαίδευσης Ελλήνων αξιωματικών διαφόρων σωμάτων, όπως της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, της αστυνομίας και του λιμενικού.

    Ο αρχηγός της CIA εμφανίσθηκε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξάρθρωση της 17Ν και συνεχάρη τον Ελληνα υπουργό για τις πρόσφατες επιτυχίες των ελληνικών διωκτικών Αρχών.

    Ο κ. Τένετ παρέθεσε γεύμα εργασίας στον κ. Χρυσοχοϊδη, τον Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Γ. Σαββαϊδη και τον Διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστράτηγο Στ. Σύρο.

    [03] Τελευταία πτήση για Αυστραλία

    23/10/2002 10:09:00 πμ

    Το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται το τελευταίο δρομολόγιο της Ολυμπιακής αεροπορίας από Αυστραλία προς Αθήνα. Η Διοίκηση της Εταιρείας αποφάσισε να διακόψει τα δρομολόγια από και προς Αυστραλία , στα πλαίσια περικοπής δαπανών και έτσι δεν έχει συμπεριλάβει το δρομολόγιο Αθήνα-Μελβούρνη-Σίδνευ στο χειμερινό της πρόγραμμα δρομολογίων, που αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Η κατάργηση αυτών των δρομολογίων έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις στον κόσμο των ομογενών της Αυστραλίας , αλλά και μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας . Μάλιστα, πιλότοι και συνοδοί- φροντιστές προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις άπω την ερχόμενη εβδομάδα.

    Για ''υποστολή της ελληνικής σημαίας'' κάνει λόγο η ομογένεια

    Δεν αποκλείεται να προγραμματιστούν κάποιες έξτρα πτήσεις για την επιστροφή τους στην Αυστραλία, για τους πολυάριθμους ομογενείς που ταξίδευσαν με την Ολυμπιακή στην Ελλάδα και δεν έχουν επιστρέψει ακόμα.

    Ταξιδιωτικοί πράκτορες αλλά και ομογενείς εκφράζουν την μεγάλη τους θλίψη για την απόφαση της Ολυμπιακής, μερικοί μάλιστα την χαρακτηρίζουν με "υποστολή της ελληνικής σημαίας" υπογραμμίζοντας ότι η γραμμή της Αυστραλίας είχε πληρότητα 85%.

    Ορισμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες επικρίνουν την διοίκηση της εταιρείας που έως σήμερα δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση που να ενημερώνει επίσημα το επιβατικό κοινό για τις προθέσεις της και ισχυρίζονται ότι η οριστική απόφαση τέθηκε σε ισχύ "σιωπηρά" μετά τις νομαρχιακές και τις δημοτικές εκλογές. Τα μέλη του προσωπικού της Ολυμπιακής στην Αυστραλία δεν έχουν ενημερωθεί έως σήμερα ποια θα είναι η τύχη τους.

    [04] Αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη ο Σάββας Ξηρός

    23/10/2002 9:46:00 πμ

    Σωρεία νέων κατηγοριών στους Δημήτρη Κουφοντίνα, Ηρακλή Κωστάρη και Κώστα Καρατσώλη, απήγγειλε χθες ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, οι οποίοι έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Την ίδια ώρα ο Σάββας Ξηρός, με υπόμνημά του αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης.

    Τι λέει στο υπόμνημα του

    Ανασκευάζει εντελώς τη μέχρι τώρα απολογία του ο Σάββας Ξηρός, αφού στο νέο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο αναλαμβάνει -- σύμφωνα με πληροφορίες-- τη πολιτική ευθύνη όλων των εγκλημάτων της "17Ν" από το 1982 μέχρι σήμερα και χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως τον μοναδικό ηθικό αυτουργό των πράξεων της οργάνωσης.

    Αναφορικά με τις προηγούμενες καταθέσεις του υποστηρίζει ότι ήταν προϊόντα εξαναγκασμού και αλλοίωσης της συνείδησής του. Στο ίδιο απολογητικό υπόμνημα ο Σάββας Ξηρός αναφέρεται στα πολιτικά κίνητρα που τον οδήγησαν στην ένοπλη πάλη, ενώ ανασκευάζει εντελώς τα όσα είχε πει για Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Ηρακλή Κωστάρη, Παύλο Σερίφη και Θεολόγο Ψαραδέλλη λέγοντας ότι δεν έχουν σχέση με τη "17Ν".

    Τέλος, σε ανασκευή της απολογίας του θα προχωρήσει και ο Βασίλης Ξηρός, ο οποίος θα αρνηθεί τη σχέση του με τη "17Ν".

    [05] Ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην υπηρεσία της σεισμολογίας

    23/10/2002 9:38:00 πμ

    Ασκηση εξομοίωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από σεισμούς πραγματοποιείται στην Αθήνα και σε άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου παρουσίασε σήμερα την σημασία της άσκησης , παρουσία ομολόγων του και άλλων αξιωματούχων από χώρες της Βαλκανικής Ταξιαρχίας, δυνάμεις των οποίων ενεργοποιούνται εικονικά στο πλαίσιο της άσκησης

    [06] Χειμώνας και επισήμως!

    23/10/2002 8:24:00 πμ

    Επιστρέφει η Χειμερινή ώρα, με τα ρολόγια να πηγαίνουν πίσω και στις 4 το πρωϊ της Κυριακής να δείχνουν 3.

    [07] Νέο κεφάλαιο στα ''συντρίμμια'' του 99

    22/10/2002 11:51:00 μμ

    Προς νέα κρίση παραπέμπεται στο Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση της κατάρρευσης της πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια στον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999. Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν οι τρεις υπεύθυνοι για την κατασκευή της πολυκατοικίας σε δίκη για τα πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα. Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε ότι το βούλευμα στερείται νόμιμης βάσης, ενώ εμπεριέχει αντιφάσεις και ασάφειες στο σκεπτικό του.

    [08] Προσπαθούν να πείσουν ΗΠΑ -Βρετανία

    Πηγή: ΑΠΕ 23/10/2002 10:31:00 πμ

    Προδιαγράφοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση μίας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ ''δεν θα είναι καθαρές'', η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν να πείσουν τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα να υιοθετήσουν το νέο σχέδιο που κατέθεσαν για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τόνισε χαρακτηριστικά ότι ''πιθανότατα δεν θα είναι μία καθαρή διαδικασία'' καθώς το κείμενο είναι περίπλοκο και μακροσκελές.''

    Τι αξιώνει το αμερικανικό σχέδιο

    "Οι συνομιλίες προχωρούν αλλά θα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία γιατί το κείμενο είναι μακρύ και ίσως δούμε και μεγάλες διενέξεις'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν δύο φορές με συναδέλφους τους των υπολοίπων τεσσάρων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουν το νέο σχέδιο που προτείνει η Ουάσινγκτον, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Ρόιτερς.

    Το αμερικανικό σχέδιο αξιώνει από τους Επιθεωρητές ''να αναφέρουν αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας οποιαδήποτε παρέμβαση του Ιράκ στις επιθεωρήσεις, όπως επίσης και κάθε άρνηση της Βαγδάτης να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τον αφοπλισμό''.Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει τότε αμέσως για να εξετάσει την κατάσταση.

    Το σχέδιο απαιτεί ακόμη από τη Βαγδάτη να αποδεχτεί την απόφαση μέσα σε επτά ημέρες και εντός 30 ημερών να διατυπώσει ''μια αποδεκτή , ακριβή, πλήρη και ολοκληρωμένη διακήρυξη όλων των πλευρών του προγράμματός του για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής''.

    Οι επιθεωρητές θα επαναλάβουν τις επιθεωρήσεις μέσα σε 45 ημέρες μετά την έγκριση της απόφασης και στη συνέχεια θα έχουν 60 ημέρες για να αναφέρουν για τα ευρήματά τους.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε τόνισε ότι οι ''πεντε'' θα ξανασυναντηθούν το συντομότερο δυνατό, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά μπροστά τους. ''Κάθε χώρα μεταφέρει τις δικές της απόψεις στα θέματα αυτά, που πρέπει να συζητηθούν ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα ασκηθεί βέτο'', πρόσθεσε ο Νεγκρεπόντε.

    Στο αμερικανικό κείμενο που αποτελείται από τρεις σελίδες ''προβλέπεται σαφώς ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το Ιράκ'' εάν δεν συμμορφωθεί με τις καθορισμένες προϋποθέσεις για τον αφοπλισμό του, δήλωσε ο Μπάουτσερ. Στο κείμενο ''ζητείται από τους επιθεωρητές που θα ελέγξουν τον ιρακινό αφοπλισμό να αναφέρουν αμέσως κάθε ψεύδος και κάθε διαφοροποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά του Ιράκ'', πρόσθεσε.

    Ήδη πάντως, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία έχουν καταστήσει σαφές ότι το αμερικανικό κείμενο απέχει πολύ από το να ικανοποιεί τις αντιρρήσεις τους. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν τόνισε ότι'' χρειάζεται ακόμη κάποια πρόοδος και συνεπώς έχουμε να κάνουμε αρκετή δουλειά''.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε μάλιστα οτι το προτεινόμενο σχέδιο για το Ιράκ δεν ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις για το ζήτημα. ''Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης δεν ικανοποιεί προς το παρόν τα κριτήρια τα οποία η ρωσική πλευρά έχει ήδη περιγράψει'', δήλωσε ο Ιβανόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ προειδοποίησε πάντως ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον κοντεύει να εξαντληθεί. ''Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα Ηνωμένα Εθνη'', τόνισε ο εκπρόσωπος Αρι Φλέισερ μιλώντας στους δημοσιογράφους. ''Φτάνουμε προς το τέλος. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να ασχολούνται με το ζήτημα αυτό επ' αόριστον...'', πρόσθεσε ο Φλέισερ. Προειδοποίησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ψήφιση μιας και μόνο απόφασης που να απαιτεί τη συμμόρφωση του Ιράκ σε ότι αφορά τις επιθεωρήσεις και τον αφοπλισμό του. Μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει το δρόμο για μια στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που το Ιράκ δεν συμμορφωθεί.

    Το σίγουρο είναι ότι ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει τώρα την μεγαλύτερη πρόκληση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου--με τις ΗΠΑ να είναι κατά τα φαινόμενα αποφασισμένες να επιβάλουν τη δική τους στρατηγική στο θέμα του Ιράκ.

    Η Βαγδάτη από την πλευρά της κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην υιοθετήσουν μια νέα απόφαση σχετικά με την αποστολή των επιθεωρητών του Οργανισμού για τον αφοπλισμό. ''Η υιοθέτηση μιας νέας απόφασης αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ του Ιράκ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ'' μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στη Βαγδάτη.''

    Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούνται να ενεργήσουν με σοβαρότητα για να εμποδίσουν την υιοθέτηση των δυσμενών αμερικανικών σχεδίων'', πρόσθεσε η ιρακινή τηλεόραση.

    [09] Παράξενη καταδίωξη στη Μεσόγειο

    23/10/2002 10:12:00 πμ

    Πλοίο "φάντασμα", που ενδέχεται να μεταφέρει επικίνδυνους τρομοκράτες της Αλ-Κάϊντα καταδιώκει στη Μεσόγειο η συμμαχική αρμάδα "Ακτιβ Ενετβούρ" με τη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας "Μπουμπουλίνα" σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα". Το ύποπτο πλοίο με το όνομα "Κρίστι", φέρεται να είναι ελληνικής και πακιστανικής ιδιοκτησίας, ξεκίνησε από την Κωστάντζα της Ρουμανίας μαζί με άλλα δύο πλοία, τα οποία κρατούνται ήδη στην Ιταλία.

    [10] Βία χωρίς τέλος!

    Πηγή: ΑΠΕ 23/10/2002 8:11:00 πμ

    Εικοσι τρείς Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν χθες αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια της εισβολής ισραηλινών τεθωρακισμένων στον καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδος της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 15 τεθωρακισμένα διείσδυσαν περίπου 500 μ. μέσα στον καταυλισμό, που βρίσκεται στην έξοδο της παραμεθόριου με την Αίγυπτο πόλης.

    Η ισραηλινή μονάδα κατέστρεψε με εκρηκτικά την κατοικία του παλαιστίνιου Μοχάμεντ αλ Κάσιρ, μέλους των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσα, ο οποίος είχε βρει τον θάνατο σε επιχείρηση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας πριν αρκετούς μήνες.

    Δέκα Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κατάγματα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Δεκατρείς άλλοι τραυματίσθηκαν από τα θραύσματα δύο οβίδων που εβλήθησαν από ισραηλινά άρματα μάχης.

    Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε καταστρέψει με εκσκαφείς πέντε κατοικίες κι ένα πολυώροφο κτίριο, σύμφωνα με την παλαιστινιακή ασφάλεια. Πηγή του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι μονάδες του πραγματοποίησαν μία "επιχείρηση ακριβείας" στον τομέα εκείνο.

    Η Τζιχάντ αναλαμβάνει την ευυθύνη

    Χθες τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά, από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε ισραηλινό λεωφορείο το απόγευμα στην περιοχή Πάρντες Χάνα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των νεκρών είναι και ο ή οι δράστες της επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση ισλαμική Τζιχάντ. Πληροφορίες που μεταδίδουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί του Ισραήλ κάνουν λόγο για δύο καμικάζι μέσα σε ένα τζιπ, το οποίο ανατινάχτηκε δίπλα στο λεωφορείο.

    [11] Βενεζουέλα:Ανατροπή της κυβέρνησης ζητούν στρατιωτικοί

    23/10/2002 9:12:00 πμ

    Στρατιωτικοί που υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες, τον περασμένο Απρίλιο, κάλεσαν χθες το στρατό και τους πολίτες σε "ανυπακοή" με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της χώρας υποστηρίζει πως επικρατεί ηρεμία σε όλα τα στρατόπεδα και πως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί.

    Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, τόνισε χθες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως επικρατεί ηρεμία σε όλα τα στρατόπεδα και πως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί, παρά την ανακοίνωση του στασιασμού 14 αξιωματικών, οι οποίοι εμπλέκονταν και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Απριλίου.

    Οι αξιωματικοί αυτοί "είναι βαθύτατα απαξιωμένοι στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων" και "η κυβέρνηση δεν ανησυχεί", τόνισε ο Ράνχελ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο. "Έχουμε έλθει σε επαφή με όλες τις φρουρές στη χώρα.

    Ολα τα όπλα, το ναυτικό, η αεροπορία, ο στρατός ξηράς, η εθνοφρουρά, απορρίπτουν τη στάση των στρατιωτικών αυτών που στην πραγματικότητα παραβιάζουν τους στρατιωτικούς θεσμούς και το Σύνταγμα", τόνισε ο αντιπρόεδρος, ο οποίος διατηρούσε το υπουργείο Αμύνης κατά τη διάρκεια του βραχύβιου πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ούγο Τσάβες, τον περασμένο Απρίλιο.

    Ο Ράνχελ τόνισε πως οι 14 αξιωματικοί, που ανέγνωσαν τη διακήρυξή τους ενώπιον των τηλεοπτικών φακών, "θα οδηγηθούν σε δίκη σύμφωνα προς την υφιστάμενη νομοθεσία".

    Πάντως ένας νεαρός λοχαγός της εθνοφρουράς, ονόματι Λεονάρδο Καρέρο, τάχθηκε στο πλευρό των στασιαστών, τους οποίους χαιρέτισε στρατιωτικά ενώπιον πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών, οι οποίοι εκτόξευαν συνθήματα εχθρικά προς τον Τσάβες στην πλατεία Αλταμίρα, όπως φάνηκε στις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Γκλομποβίζιον.

    Νωρίτερα ο Ράνχελ είχε παραδεχθεί πως οι αξιωματικοί που είχαν καλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει στην πλατεία αυτή, συνήθη τόπο συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Καράκας, την οποία οι στασιαστές ανακήρυξαν "απελευθερωμένη περιοχή", βρίσκονταν κι εκείνοι παρόντες στην πλατεία "μαζύ με τις ομάδες των διαδηλωτών" αργά το απόγευμα.

    Ο Ράνχελ τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επίθεση εναντίον των αντιπάλων της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δράσει "μέσα στις επόμενες ώρες με ηρεμία, προσφεύγοντας σε όλα τα νόμιμα μέσα, στο αρμόδιο υπουργείο, στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας

    [12] Σώο το πλήρωμα του ''Γεώργιος Σ''

    23/10/2002 8:49:00 πμ

    Βυθίστηκε τα ξημερώματα το σκάφος "Γεώργιος Σ", ελληνικής ιδιοκτησίας που είχε εγκαταλειφθεί χθες από το πλήρωμά του ανοικτά των γαλλικών ακτών στον Ατλαντικό όταν υπέστη ρήγμα και κατακλύστηκε από τα νερά. Τα 18 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων δύο Eλληνες, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χθες από ελικόπτερα της γαλλικής ακτοφυλακής στο Μπρέστ. Το υπό παναμαϊκή σημαία φορτηγό σκάφος, που μετέφερε 5.800 τόνους αργίλου βυθίστηκε στις 04.00 (ώρα Ελλάδος) σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις γαλλικές ακτές.

    [13] Οι δήμοι πρώτοι σε παραβιάσεις σύμφωνα με ΑΣΕΠ

    23/10/2002 8:40:00 πμ

    Πρωταγωνιστές στις παραβάσεις του νόμου για τις προσλήψεις αναδεικνύονται οι δήμοι και στην ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2001. Δεκατέσσερα πορίσματα των επιθεωρητών του ΑΣΕΠ για παρατυπίες σε διαδικασίες προσλήψεων απεστάλησαν στους αρμόδιους εισαγγελείς καθώς στοιχειοθετούνται και αξιόποινες πράξεις

    [14] Νίκη-πρόκριση ψάχνει ο Ολυμπιακός

    23/10/2002 12:11:00 πμ

    Με στόχο να ανατρέψει τα προγνωστικά, να πάρει τη νίκη, και να ξαναμπεί δυνατά στην υπόθεση πρόκριση στη Β' φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σήμερα το βράδυ στην Ριζούπολη τη διάσημη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Οι ''ερυθρόλευκοι'' θέλουν οπωσδήποτε τη νίκη για να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της δεύτερης θέσης του 6ου ομίλου και θα την επιδιώξουν με την βοήθεια του κόσμου, που θα κατακλύσει το γήπεδο της Ριζούπολης. Οσον αφορά τα αγωνιστικά πλάνα του προπονητή του Ολυμπιακού, Γιάννη Κόλλια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχήμα που κερδίζει την εμπιστοσύνη του είναι το 4-5-1.

    Οπως έδειξε και στη προπόνηση, ο Ελευθερόπουλος θα κάτσει κάτω από τα δοκάρια, οι Αντζας, Ανατολάκης θα είναι το κεντρικό δίδυμο και αριστερά θα έχουν τον Βενετίδη ενώ δεξιά έναν εκ των Μαυρογενίδη, Πατσατζόγλου. Ο Ντρασένα που θα αντικαταστήσει τον τιμωρημένο Ζε Ελίας θα πλαισιώσει τον Καρεμπέ στις θέσεις των αμυντικών χαφ ενώ οι Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος θα είναι αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

    Ο Ζέτερμπεργκ θα έχει το γνωστό ρόλο του επιτελικού μέσου ενώ ο Τζιοβάνι ή ο Χούτος θα αποτελέσουν τη μοναδική επιθετική αιχμή. Υπάρχει και η σκέψη (θεωρείται δύσκολο) να χρησιμοποιηθεί ο Βραζιλιάνος αντί του Ζέτερμπεργκ ως επιτελικός μέσος και ο Χούτος να είναι ο μοναδικός προωθημένος. Εκτός μάχης είναι ο Αλέκος Αλεξανδρής.

    Από την άλλη πλευρά ο Αλεξ Φέργκιουσον δεν θα έχει στη διάθεση του τον Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ.

    Στο άλλο παιχνίδι του 6ου ομίλου η Λεβερκούζεν, λογικά δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα για να κάμψει την αντίσταση, στο ''Μπάι Αρίνα'', της Μακάμπι Χάιφα και να φθάσει στη νίκη και στους τρεις βαθμούς.

    [15] Την ''έφαγε'' κροκόδειλος!

    23/10/2002 10:37:00 πμ

    Κροκόδειλος σκότωσε χθες μια 24χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία η οποία πήγε να κάνει μπάνιο νύχτα μαζί με την αδελφή της σε λίμνη του εθνικού πάρκου του Κάκαντου, στη βόρεια Αυστραλία. Οι δυο αδελφές ήταν μαζί με μια μεγάλη ομάδα τουριστών που πήγαν να κολυμπήσουν στην περιοχή, παρά τις προειδοποιήσεις ότι υπάρχουν κροκόδειλοι. Το πτώμα της γυναίκας βρέθηκε μαζί με τον κροκόδειλο-φονιά που είχε μήκος τέσσερα μέτρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 October 2002 - 8:56:01 UTC