Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Προσχέδια κατά της παράνομης μετανάστευσης
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου με Αραβες πρέσβεις
  • [03] Θεσ/νίκη: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση σταυρών
  • [04] Κλειστά τα σχολεία λόγω των επαναληπτικών εκλογών
  • [05] Παπαντωνίου: ''Τα αποτελέσματα των εκλογών''
  • [06] ''Πυρετός'' διαπραγματεύσεων για Ιράκ
  • [07] Κανονικά στις τουρκικές εκλογές το DEHAP
  • [08] Επίσημη ακύρωση των σερβικών εκλογών
  • [09] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη για προϋπολογισμό
  • [10] Συνάντηση Λοβέρδου-ΣΕΒ
  • [11] Αγορά σημάτων τελών κυκλοφορίας
  • [12] Ανετη νίκη των ελπίδων επί της Αρμενίας
  • [13] Με τρεις ομάδες η Ελλάδα στο Champions league
  • [14] Ρεχάγκελ: ''Ιδιο σύστημα με αλλαγές''
  • [15] Τρεις αγωνιστικές στο Ζε Ελίας
  • [16] Με Μπορμπόκη η ΑΕΚ στη Μαδρίτη

    [01] ΕΕ: Προσχέδια κατά της παράνομης μετανάστευσης

    15/10/2002 9:16:00 μμ

    Σε σχέδιο συμπερασμάτων για την ανάγκη επείγουσας εφαρμογής μέτρων για την αποτροπή και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας την ανάγκη θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

    Συντονισμός της πολιτικής των κρατών μελών

    Ειδικότερα, έγινε αναφορά στην ανάγκη ολοκλήρωσης των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν εγκριθεί για τα εξωτερικά σύνορα και τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων οικονομικών πόρων, τόσο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό όσο και από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την εφαρμογή των σχεδίων συνεργασίας στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης με τρίτες χώρες.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την ανάγκη θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και απόκτησης επιχειρησιακής εμπειρίας μεταξύ των κρατών μελών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης σε σχέση με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει να καταστούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές πιο αποτελεσματικές και ρεαλιστικές.

    Επιπλέον, τόνισε ότι για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Ένωσης και των χωρών προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η συνεργασία και ο συντονισμός της πολιτικής των κρατών μελών σχετικά με τον επαναπατρισμό θα συντελέσει επίσης στην αποτελεσματική μείωση των εθνικών πόρων που δαπανούνται για την επαναπροώθηση. Ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε επίσης ότι απαραίτητο συμπλήρωμα της σχετικής πολιτικής και βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών και η αλληλεγγύη προς εκείνα τα κράτη μέλη που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ένωση και φέρουν το βάρος της εξασφάλισης της ασφάλειας όλων.

    Εξάλλου, σε συζήτηση που έγινε για τα κριτήρια που θα πρέπει να ισχύουν στον καθορισμό της υπεύθυνης να κρίνει μια αίτηση ασύλου χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε την ανάγκη να αναγνωρίζεται εξίσου ευθύνη και στα κράτη μέλη που ανέχονται για ένα χρονικό διάστημα στην επικράτειά τους την παράνομη διανομή ατόμων τα οποία στη συνέχεια ζητούν άσυλο, και όχι μόνο στα κράτη μέλη από τα οποία εισήλθαν.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου με Αραβες πρέσβεις

    15/10/2002 8:06:00 μμ

    Για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, αλλά και για το θέμα του Ιράκ, καθώς και το σχεδιασμό που κάνει η ελληνική πλευρά για την τελετή υπογραφής της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών της ΕΕ, την άνοιξη του 2003 στην Αθήνα, ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τους δώδεκα πρέσβεις των Αραβικών χωρών στη χώρα μας. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου, αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ ενημέρωσε τους πρέσβεις, ότι πρόκειται να διοργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου το Μάιο του 2003.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για το Μεσανατολικό, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της ΕΕ να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τον οδικό χάρτη που έχει εκπονήσει η Ενωση για το θέμα αυτό.

    Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική θέση για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τις Αραβικές χώρες πρέπει να είναι συνεχής και εντατική, ακόμα δε περισσότερο στην περίπτωση που θα επικρατήσει το κακό σενάριο και υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους Αραβες πρέσβεις για την πρόθεση της Αθήνας να προσκαλέσει στην τελετή υπογραφής της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών της ΕΕ, κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις αραβικές χώρες.

    [03] Θεσ/νίκη: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση σταυρών

    15/10/2002 10:13:00 μμ

    Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών που έλαβε ο κάθε υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία. Η καταμέτρηση για τους Νομαρχιακούς συμβούλους έχει ολοκληρωθεί στα μισά περίπου εκλογικά τμήματα. Από τον συνδυασμό "Δύναμη για τη νομαρχία" του Παναγιώτη Ψωμιάδη εκλέγονται 23 σύμβουλοι, από την μέχρι τώρα καταμέτρηση σε 825 επί συνόλου 1688 τμημάτων. Από τον συνδυασμό "Νομός Θεσσαλονίκης-Πρωταγωνιστής" με επικεφαλή τον Γρηγόρη Χατζησάββα εξελέγησαν 9 σύμβουλοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 834 τμήματα επί συνόλου 1688. Ενώ, από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση", με επικεφαλής τον Γιώργο Ρόκο, εξελέγη ο Μιχάλης Σπυριδάκης καθώς επίσης ο συνδυασμός "Οικολογία-Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των πολιτών" του Μιχάλη Τρεμόπουλου πήρε μία έδρα.

    Δήμος Θεσσαλονίκης

    Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση στα 420 από τα 590 εκλογικά τμήματα.

    Από τον συνδυασμό "Θεσσαλονίκη Αναγέννηση" του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, εκλέγονται οι 24 σύμβουλοι.

    Από τον συνδυασμό "Θεσσαλονίκη-Ανθρώπινη πόλη" του Σπύρου Βούγια εκλέγονται 9 σύμβουλοι.

    Τέλος, ο συνδυασμός του Αγάπιου Σαχίνη εκλέγει 2 συμβούλους και ο συνδυασμός "Θεσσαλονίκη Των Πολιτών και της Οικολογίας" του Τάσου Κουράκη, εκλέγει τον Ανδρέα Κουράκη.

    [04] Κλειστά τα σχολεία λόγω των επαναληπτικών εκλογών

    15/10/2002 9:56:00 μμ

    Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Σε όλες τις άλλες περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

    [05] Παπαντωνίου: ''Τα αποτελέσματα των εκλογών''

    15/10/2002 10:15:00 μμ

    "Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ανέδειξαν το στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ καθώς και την έλλειψη προγράμματος και προσανατολισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου αμέσως μετά την επίσκεψή του στο στρατηγείο της Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

    Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "η ΝΔ δεν πείθει ότι ανήκει στο μεσαίο χώρο, διότι συνεχίζει να ενσωματώνει ακροδεξιά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, με τις αδέξιες κινήσεις της ενθαρρύνει την ανάδειξη ακροδεξιών στοιχείων με ένα ξεχωριστό τρόπο, ο οποίος δημιουργεί κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Έχει πολύ δρόμο ακόμα η ΝΔ για να εμφανιστεί σαν ένας αξιόπιστος διεκδικητής της πολιτικής δημοκρατικής εξουσίας στη χώρα μας".

    [06] ''Πυρετός'' διαπραγματεύσεων για Ιράκ

    15/10/2002 10:44:00 μμ

    Κ.Πάουελ-Τζ.Στρο

    ''Βάσιμες ελπίδες'' δήλωσε πως έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, πως ο ΟΗΕ θα καταλήξει σε μια απόφαση για τον αφοπλισμό του Ιράκ, και αναφέρθηκε στις εντατικές διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα και στις νέες γαλλικές προτάσεις. Το Ιράκ κατηγορεί ΗΠΑ-Βρετανία ότι βομβάρδισαν κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πολίτης. Το Ιράν προειδοποιεί για τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή που θα είχε ένας πόλεμος κατά του Ιράκ. Δεν θα πάνε στη Βαγδάτη οι ειδικοί επιθεωρητές την ημερομηνία που πρότεινε το Ιράκ.

    Πάουελ: ''Μία απόφαση είναι αρκετή''

    Ένας Ιρακινός πολίτης τραυματίστηκε κατά τον αεροπορικό βομβαρδισμό που πραγματοποίησαν σήμερα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στην επαρχία Αλ-Κουτ, στα νότια της χώρας, όπως υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του στρατού του Ιράκ. Το ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιαεροπορικές συστοιχίες απέκρουσαν τα εχθρικά αεροσκάφη.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι βομβαρδίστηκε ένα κέντρο τηλεπικοινωνιών που απέχει 160 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, σε αντίποινα για τις επιθέσεις με πυραύλους εδάφους-άερος "εναντίον των συμμαχικών (αμερικανικών και βρετανικών) αεροπλάνων" στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού του νοτίου Ιράκ.

    Ο Πάουελ, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι ''μια και μόνο απόφαση θα πρέπει να είναι αρκετή'', αναφερόμενος στη Γαλλία, η οποία τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης σε δυο φάσεις και θα διαχωρίζει τους όρους που έχουν τεθεί στο Ιράκ από τις συνέπειες σε περίπτωση που θα εμποδιστούν στο έργο τους από τη Βαγδάτη οι επιθεωρητές.

    ''Πρόκειται για μια διαδικασία διαβουλεύσεων. Είμαστε σε άμεση επαφή και με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι διαπραγματεύσεις είναι έντονες, συνεχίζονται και έχω την βάσιμη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση'', δήλωσε ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Στρο, του οποίου η χώρα υποστηρίζει την αμερικανική προσέγγιση, δήλωσε ότι υπάρχει σήμερα ''μια πιο μεγάλη κατανόηση σε όλον τον κόσμο για την κακοποιό φύση του ιρακινού καθεστώτος και την επιτακτική ανάγκη να ασχοληθεί με τα προγράμματά του των όπλων μαζικής καταστροφής''. Ο ίδιος τόνισε ότι ο κίνδυνος προέρχεται τόσο από τα ''κράτη παρίες, όπως το Ιράκ'' όσο και από τα ''κράτη που έχουν πτωχεύσει όπως το Αφγανιστάν". ''Αν θέλουμε να είναι ο κόσμος πιο σίγουρος και ειρηνικός, πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλες αυτές τις απειλές'', δήλωσε ο κ. Στρο.

    Οι κ.κ. Στρό και Πάουελ συνέδεσαν και οι δυο την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες όπως αυτούς που χτύπησαν στο Μπαλί, στην Ινδονησία, και τις χώρες που επιδιώκουν να αποκτήσουν πυρηνικά, χημικά και βακτηριολογικά όπλα, όπως το Ιράκ.

    ''Η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας αφορά αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις όπως αυτή που έγινε στο Μπαλί, αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τα καθεστώτα που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής'', δήλωσε ο Πάουελ προσθέτοντας ότι το Ιράκ αποτελεί μέρος αυτής της συνολικής εκστρατείας.

    Χαταμί: ''Όχι σε ένα νέο καταστροφικό πόλεμο''

    Μοχάμαντ Χαταμί

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί προειδοποίησε σήμερα από το Κίεβο, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά της προσφυγής στη βία εναντίον του Ιράκ, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο ''θα κατέστρεφε την ειρήνη και θα ρήμαζε τη σταθερότητα'' όλης της περιοχής. "Εάν το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, είναι μια σοβαρή απειλή για όλον τον κόσμο. Αλλά η προσφυγή στη βία, χωρίς μάλιστα προηγούμενη έγκριση των διεθνών Οργανισμών, θα καταστρέψει την ειρήνη και θα ρημάξει τη σταθερότητα όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής'', τόνισε ο κ. Χαταμί.

    Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε για μιαν ακόμα φορά την αντίθεσή του ''σε κάθε μονομερή ενέργεια'' των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα.

    "Ελπίζουμε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο και ότι δεν θα γίνουμε μάρτυρες ενός νέου καταστροφικού πολέμου'', πρόσθεσε, καλώντας παράλληλα όλους ''να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ''.

    Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την πρόσκληση της Βαγδάτης προς τους ειδικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ να επιστρέψουν στο ιρακινό έδαφος, εκτιμώντας όμως ότι αυτή η απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί. ''Ο κόσμος πρέπει να έχει αποδείξεις ότι το Ιράκ δεν διαθέτει χημικά και βακτηριολογικά όπλα''. Σε αντίθετη περίπτωση ''πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέτρα πιό αποτελεσματικά'' υπογράμμισε ο κ. Κούτσμα.

    Όσον αφορά τα διμερή ζητήματα, ο κ. Κούτσμα δήλωσε ότι το Κίεβο και η Τεχεράνη ''έχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να συνεργαστούν οικονομικά κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας''. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες μπορεί να δημιουργήσουν ένα κονσόρτσιουμ αεροναυτικής και να συνεργαστούν στην δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου στο Ιράν.

    Περιμένοντας την απόφαση του ΟΗΕ

    Οι ειδικοί επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ αναμένουν το "πράσινο φως" του Οργανισμού για να επιστρέψουν στο Ιράκ και δεν πρόκειται να πάνε εκεί στην προτεινόμενη από τη Βαγδάτη ημερομηνία, ανακοινώθηκε σήμερα από έναν εκ των εκπροσώπων τους.

    "Μετρώντας από την ημέρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει μια νέα απόφαση, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες για να φτάσει στο ιρακινό έδαφος η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών", τόνισε μεταξύ άλλων ο Μαρκ Γκβοζντέκι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ), όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Η ΑΙΕΑ είναι επιφορτισμένη να αποτρέψει την επαναλειτουργία του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράκ, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου-Επαλήθευσης- Εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών ερευνά τον τομέα των χημικών και βιολογικών όπλων της χώρας αυτής.

    Οι δύο ανωτέρω υπηρεσίες του ΟΗΕ καθώς και το Ιράκ είχαν προετοιμάσει ήδη από την πρώτη Οκτωβρίου την επανάληψη των ελέγχων στο Ιράκ, που είχαν διακοπεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

    Υπενθυμίζεται ότι υπό την αμερικανική απειλή το Ιράκ αναγκάστηκε να αποδεχτεί την χωρίς όρους επιστροφή των ειδικών επιθεωρητών στο έδαφός του και ανακοίνωσε ότι η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών αναμένεται στο Ιράκ στις 16 Οκτωβρίου, αλλά ο Χανς Μπλιξ, διευθυντής της επιτροπής Ελέγχου-Επαλήθευσης- Εποπτείας, ανέβαλε την αναχώρησή του μέχρι την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

    "Εξαρτώμεθα πλήρως από τα Ηνωμένα Έθνη. Μπορούμε να πάρουμε αμέσως το αεροπλάνο μετά την απόφαση του Οργανισμού, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα είμαστε καλοδεχούμενοι εκεί", τόνισε ο κ.Γκβοζντέκι, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράκ εξακολουθεί να αρνείται την ψήφιση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αντιδράσεις από το ''Κίνημα των Αδεσμεύτων''

    Το "Κίνημα των Αδεσμεύτων" αρνείται κατηγορηματικά κάθε μορφή μονομερούς δράσης από οποιοδήποτε μέλος των Ηνωμένων Εθνών την παραμονή μιας δημόσιας συζήτησης για το Ιράκ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του "Κινήματος των Αδεσμεύτων" σε κοινή δήλωσή τους, που διαβάστηκε από τον πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής στα Ηνωμένα Εθνη, Ντουμισάνι Κουμάλο, υπογραμμίζουν ότι μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ ''θα έχει μεγάλες συνέπειες, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα καθοδηγηθούν οι διεθνείς σχέσεις στο μέλλον''.

    Ο κ. Κουμάλο, που ασκεί το διάστημα αυτό την προεδρία της ομάδας των Αδεσμεύτων, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη διενέργεια μιας δημόσιας συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τα μέλη του οποίου έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν θα υπάρξει μια νέα απόφαση του Συμβουλίου για το Ιράκ που να αφορά τον άμεσα αφοπλισμό του ή την προσφυγή στη βία όπως επιμένουν οι ΗΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι το "Κίνημα των Αδεσμεύτων" περιλαμβάνει 114 χώρες.

    [07] Κανονικά στις τουρκικές εκλογές το DEHAP

    15/10/2002 10:31:00 μμ

    Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (DEHAP) θα λάβει κανονικά μέρος στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας στις 3 Νοεμβρίου, καθώς η ανώτατη εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να απορρίψει την προσφυγή που είχε ως στόχο να απαγορεύσει τη συμμετοχή του. Η απόφαση της επιτροπής ήταν ομόφωνη και δεν επιδέχεται έφεσης. Ο εισαγγελέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Σαμπίχ Κανάντογλου είχε ζητήσει να απαγορευτεί η κάθοδος του DEHAP, του μοναδικού φιλοκουρδικού κόμματος, στις εκλογές αυτές. Σύμφωνα με τον Κανάντογλου, το DEHAP δεν πληρούσε τα κριτήρια διότι δεν είχε συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

    [08] Επίσημη ακύρωση των σερβικών εκλογών

    15/10/2002 11:21:00 μμ

    Ακυρώθηκαν και επίσημα οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία λόγω της μεγάλης αποχής. Το δημοκρατικό κόμμα του Προέδρου Κοστούνιτσα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς ότι δεν ανανέωσε τους εκλογικούς καταλόγους, αν και ήταν γνωστό το πρόβλημα.

    [09] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη για προϋπολογισμό

    15/10/2002 9:30:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Tα θέματα προετοιμασίας του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία, παρά τους συνεχιζόμενους κλυδωνισμούς της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, διατηρεί έντονα αναπτυξιακή διάσταση και κατεύθυνση, καθώς όπως τόνισε εξακολουθεί να αναπτύσσεται ισχυρότερα από οποιαδήποτε άλλη οικονομία της ευρωζώνης και έχει έναν από τους πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης διεθνώς.

    Η μέριμνά της κυβέρνησης την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι πώς θα διατηρήσει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης, προωθώντας παράλληλα το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, δίνοντας τη δυνατότητα ενίσχυσης σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επενδύσεις, όπως επίσης και προωθώντας μια ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική ύπαιθρο και τους Έλληνες αγρότες.

    Όσον αφορά στον πληθωρισμό, Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι ο τιμάριθμος συγκρατήθηκε το Σεπτέμβριο και εξέφρασε την ελπίδα για μια περαιτέρω βελτίωσή του το επόμενο διάστημα, ενώ δήλωσε ότι συνεχίζεται κανονικά η προσπάθεια αύξησης των θέσεων απασχόλησης, που αποτελεί τον υπέρτατο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

    [10] Συνάντηση Λοβέρδου-ΣΕΒ

    15/10/2002 9:29:00 μμ

    Τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Αναπτυξιακή Συνεργασία, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, για να ενημερώσει και να συζητήσει με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) και άλλα θέματα οικονομικής διπλωματίας.

    Έχοντας τεθεί σε έναρξη από 1/7/02 το ΕΣΟΑΒ και ενώ αναμένεται η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο εντός του Νοεμβρίου των διμερών συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, o κ. υπουργός εκτιμά ως καλή ένδειξη την υποβολή έως τώρα 12 αιτήσεων από επιχειρήσεις, με την προσδοκία ότι το σύνολο των προτάσεων που θα υποβληθούν θα διεκπεραιωθούν σε διάστημα ενός έτους.

    Επίσης, συζητήθηκε η εκπροσώπηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων στο εξωτερικό, όπου είναι απαραίτητη η αγαστή συνεργασία Πρέσβεων και Εμπορικών Ακολούθων, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη των ελληνικών επιχειρηματικών προσπαθειών.

    [11] Αγορά σημάτων τελών κυκλοφορίας

    15/10/2002 9:28:00 μμ

    Τα ειδοποιητήρια για την αγορά των σημάτων τελών κυκλοφορίας άρχισαν να φτάνουν στους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και το έντυπο του υπουργείου Οικονομικών με τις βασικές αλλαγές στη φορολογία από το επόμενο έτος. Η αγορά των σημάτων θα πρέπει να γίνει στο διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου από τις τράπεζες, ενώ οι εφορίες θα χορηγήσουν τα ειδικά σήματα μόνο στις περιπτώσεις που γίνεται εκπρόθεσμη προμήθεια σήματος ή όταν ο κάτοχος δεν λάβει το ειδοποιητήριο μέχρι 31 Νοεμβρίου.

    [12] Ανετη νίκη των ελπίδων επί της Αρμενίας

    15/10/2002 10:09:00 μμ

    Στο δεύτερο ημίχρονο "ξύπνησε" η εθνική Ελπίδων, που επικράτησε της Αρμενίας πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 2-1, και εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου, για τους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον αγώνα, που διεξήχθη στο "Νίκος Γκούμας", τα γκολ για την ομάδα του Στέλιου Μανωλά πέτυχαν οι Βάλλας (54'), Βύντρα (66'), ενώ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων η Αρμενία μείωσε με τον Μανουτσαριάν.

    Στο πρώτο ημίχρονο η εθνική δεν θύμισε σε τίποτε την ομάδα που εντυπωσίασε στους προηγούμενους αγώνες του ομίλου. Ίσως και να χάθηκε η αυτοσυγκέντρωση των παικτών, όταν ο διαιτητής δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι σε ανατροπή του Αγρίτη από τον Μπέτε στο 20'. Από εκεί και πέρα η ελληνική ομάδα είχε να επιδείξει μόνο δύο καλές στιγμές, τα σουτ του Αμανατίδη στο 25' και του Αγρίτη 36' που έφυγαν λίγο άουτ.

    Η εθνική παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη στο δεύτερο ημίχρονο και αφού πρώτα έδειξε τις απειλητικές της διαθέσεις. Στο σκορ για την εθνική άνοιξε στο 55' ο Σπύρος Βάλλας, όταν βρέθηκε "ξεχασμένος" στην "πλάτη" της άμυνας των φιλοξενουμένων. Το γκολ του αρχηγού έλυσε τα πόδια των Ελλήνων παικτών που λίγο αργότερα, στο 66', "καθάρισαν" το παιχνίδι όταν ο Βύντρα πέτυχε ένα έξοχο γκολ με δυνατό σουτ, περίπου 30 μέτρα μακριά από την εστία του Μπέτε.

    Το άγχος είχε φύγει οριστικά από τους παίκτες του Μανωλά, που άρχισαν να προσφέρουν θέαμα, με κύριο εκφραστή τον Γιάννη Αμανατίδη. Ωστόσο, ότι δεν κατάφεραν οι διεθνείς μας, το πέτυχε στο 93' η Αρμενία, που μείωσε με κοντινό σουτ του Μανουτσαριάν.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Πολωνός Σλούπικ, που παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Μκρτσιάν, Λόμπε, Βύντρα και Αγρίτη.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΕΛΛΑΔΑ: Βούλγαρης, Βύντρα, Χρήστου (16' Ντακουνάκης), Βάλλας, Κουλουχέρης, Σαλπιγγίδης, Μελαμπιανάκης (46' Σπέρτος), Γαλανόπουλος, Αμανατίδης, Αγρίτης (62' Βαγγέλης), Παπαδόπουλος

    ΑΡΜΕΝΙΑ: Μπέτε (67' Σαργκσιάν), Μκρτσιαν Αρκ., Αλεξανιάν, Χοβανισιάν, Χαρουτιουνιάν, Μκρτσιαν Αχ., Αρακελιάν, Γκριγκοριάν, Αρ. Πετροσιάν (83' Λ.Πετροσιάν), Μουραντιάν, Λόμπε (67' Μανουτσαριάν)

    [13] Με τρεις ομάδες η Ελλάδα στο Champions league

    15/10/2002 8:35:00 μμ

    Η UEFA επισημοποίησε σήμερα την παρουσία τριών ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2003-2004. Η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα κατάταξη για τις Εθνικές ομοσπονδίες και τους συλλόγους τους, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην έκτη θέση. Ετσι, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο η Ελλάδα θα έχει δύο συλλόγους απευθείας στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ένας τρίτος θα διεκδικήσει την πρόκριση, μέσα από τις αναμετρήσεις του τρίτου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης.

    Οσον αφορά τις πέντε πρώτες θέσεις της κατάταξης, η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη. Ετσι, η Ισπανία βρίσκεται πάντα στην κορυφή, ενώ ακολουθούν Ιταλία και Αγγλία.

    Οι τρεις χώρες θα έχουν τη νέα χρονιά τέσσερις εκπροσώπους στην "διοργάνωση των πρωταθλητών" (οι δύο από αυτούς θα λαμβάνουν μέρος στα προκριματικά). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, θα έχουν απευθείας δύο εκπροσώπους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μια ακόμη ομάδα από τις χώρες αυτές θα διεκδικήσει το "εισιτήριο" για τους ομίλους μέσω των προκριματικών.

    Μεγάλη "χαμένη" της εξέλιξης αυτής είναι η Ολλανδία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τη μία από αυτές να μετέχει στον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Θυμίζουμε, τέλος, ότι από την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα υπάρχει μόνο μία φάση ομίλων, με 32 ομάδες και στη συνέχεια, από τη φάση των "16" ξεκινούν οι νοκ άουτ αγώνες.

    [14] Ρεχάγκελ: ''Ιδιο σύστημα με αλλαγές''

    15/10/2002 8:33:00 μμ

    Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν την εθνική μας ομάδα των ανδρών, έδωσε ο Οτο Ρεχάγκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της αυριανής συνάντησης με την Αρμενία για τα προκριματικά του Euro 2004. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, θα εφαρμόσει και πάλι το σύστημα με το οποίο παρέταξε την εθνική στα παιχνίδια με την Ισπανία και την Ουκρανία. Δηλαδή τέσσερις αμυντικοί, δύο ανασταλτικοί μέσοι, τρεις επιθετικογενείς μέσοι και επιθετική "αιχμή" ο Ντέμης Νικολαϊδης.

    Ο Ρεχάγκελ, τόνισε ότι τόσο ο Νίκος Νταμπίζας, όσο και ο Τραϊανός Δέλλας θα ξεκινήσουν στην 11αδα, ενώ θεωρείται βέβαιο, ότι σε σχέση με την ομάδα που έπαιξε στο Κίεβο, θα γίνουν αρκετές αλλαγές.

    Κατ΄ αρχάς, ο Βασίλης Λάκης θα δώσει την θέση του στον Στέλιο Γιαννακόπουλο ή τον Γιώργο Γεωργιάδη, προκειμένου να καλυφθεί η δεξιά πτέρυγα της ομάδας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα στα αριστερά, ο Ζήσης Βρύζας θα πάρει την θέση του Αγγελου Χαριστέα.

    Επιπλέον, ο Ρεχάγκελ προσανατολίζεται να ξεκινήσει στο βασικό σχήμα τον Αγγελο Μπασινά, ο οποίος θα πάρει την θέση του τιμωρημένου Γιώργου Καραγκούνη, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει άλλη μία αλλαγή στον χώρο του κέντρου, με τον Παντελή Καφφέ να παίρνει την θέση του Θοδωρή Ζαγοράκη.

    Τέλος, ο Γερμανός τεχνικός, αναμένεται να δώσει φανέλα βασικού στον Χρήστο Πατσατζόγλου.

    [15] Τρεις αγωνιστικές στο Ζε Ελίας

    15/10/2002 8:29:00 μμ

    Πολύ ακριβά "πλήρωσε" ο Ζε Ελίας, την αποβολή του στο ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βραζιλιάνος μέσος, τιμωρήθηκε από την UEFA με ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών ημερών, κάτι που σημαίνει ότι θα απουσιάσει από τους υπόλοιπους αγώνες των "ερυθρολεύκων" για τον α΄ γύρο του Champion League. Ο Ζε Ελίας, είχε δει την κόκκινη κάρτα στο 45ο λεπτό της συνάντησης του Ολντ Τράφορντ, για το αντικανονικό μαρκάρισμα πάνω στον Βερόν.

    [16] Με Μπορμπόκη η ΑΕΚ στη Μαδρίτη

    15/10/2002 8:25:00 μμ

    Με τον Βασίλη Μπορμπόκη στην αποστολή θα αναχωρήσει, εκτός απρόοπτου, η ΑΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα, με προορισμό την Μαδρίτη, ενόψει του αγώνα με την Ρεάλ για την 4η ημέρα του Champions League. Ο έμπειρος αμυντικός ξεκίνησε προπονήσεις και όπως όλα δείχνουν θα τεθεί στην διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για το παιχνίδι του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου". Αντίθετα, ο Μιλέν Πέτκοφ και ο Δημήτρης Ναλιτζής, φαίνεται απίθανο να προλάβουν τον αγώνα της ερχόμενης Τρίτης.

    Η αποστολή της ΑΕΚ θ΄αναχωρήσει για την ισπανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είναι προγραμματισμένη για τις 09.40.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, θα παραχωρήσει (20:30) συνέντευξη Τύπου στο Μπερναμπέου, ενώ τρία τέταρτα αργότερα θ' ακολουθήσει η προπόνηση των «κιτρινόμαυρων στο θρυλικό γήπεδο της "βασίλισσας".

    Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε από την διοίκηση της Ρεάλ, να της παραχωρήσει 2.000 εισιτήρια -με δικαίωμα επιστροφής- καθώς αρκετοί φίλαθλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για να ακολουθήσουν την ομάδα στην Μαδρίτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 October 2002 - 20:54:34 UTC