Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη η σύντροφος του Κουφοντίνα
  • [02] Συνάντηση Σημίτη με τον Πρόεδρο της Μάλτας
  • [03] Κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας
  • [04] Αλλάζει το πόιντ σύστεμ για τους οδηγούς
  • [05] Νέες κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ
  • [06] Σασόν: Σχέσεις ελλήνων και αράβων τρομοκρατών
  • [07] Μηχανική βλάβη σε φέρι μπόουτ στο Ιόνιο
  • [08] Παπουτσής: Εκδήλωση για τον αθλητισμό
  • [09] Συνάντηση Αβραμόπουλου-Κουβέλη για κυκλοφοριακό
  • [10] Παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χρ. Αγραπίδη
  • [11] Τους υποψήφιους συμβούλους παρουσίασε ο Παφίλης
  • [12] Επίσκεψη Χαλβατζή στον ΟΣΚ
  • [13] Εγκαινιάζεται το εκλογικό κέντρο του Φ. Τσουμάνη
  • [14] Παρουσίαση συνδυασμού ''Νομός Θεσσαλονίκης Πρωταγωνιστής''
  • [15] ΕΣΡ: Οδηγία προς τα ΜΜΕ για τις εκλογές
  • [16] Μέτρα για τις αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά
  • [17] Κανονικά προχωρά το Γ' ΚΠΣ
  • [18] Παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ζημιώνουν το δημόσιο
  • [19] Αλλαγή νοοτροπίας ζητά ο Σάντος
  • [20] Επίσκεψη Σημίτη στο ''σπίτι'' της Αρσης Βαρών
  • [21] Σύνοδος υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε.
  • [22] Νέα μέτρα για την τεχνητή γονιμοποίηση
  • [23] Τσέπες ..... για κινητά
  • [24] Ρεκόρ κατανάλωσης τομάτας στη Γερμανία
  • [25] Ντύθηκε Σαντάμ και πήγε στην αμερικανική πρεσβεία

    [01] Συνελήφθη η σύντροφος του Κουφοντίνα

    12/9/2002 6:13:00 μμ

    Στη σύλληψη της Αγγελικής Σωτηροπούλου προχώρησε σήμερα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μετά την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, με αυτά της πρώην συζύγου του Σάββα Ξηρού και νυν συντρόφου του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η σύλληψή της έγινε έξω από σούπερ μάρκετ σε μικρή απόσταση από το γραφείο της δικηγόρου κας Κούρτοβικ στα Εξάρχεια. Η Σωτηροπούλου προσήχθη στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο, και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο στις 6 το απόγευμα.

    Βαριές οι κατηγορίες για την Σωτηροπούλου

    Σύμφωνα με τις κατηγορίες που απήγγειλε σε βάρος της ο εισαγγελέας εφετών Κυριάκος Καρούτσος, η Σωτηροπούλου θεωρείται ενεργό μέλος της οργάνωσης 17Ν.

    Σύμφωνα με τις κατηγορίες η Σωτηροπούλου διώκεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης και διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία. Τα αδικήματα διώκονται με βάση το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο σε βαθμό κακουργήματος.

    Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε, μετά την εξέταση των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στις γιάφκες της οδού Δαμάρεως και της οδού Πάτμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτύπωμα της Αγγελικής Σωτηροπούλου, βρέθηκε σε ντουλάπα της οδού Δαμάρεως, ενώ το ίδιο αποτύπωμα βρέθηκε σε περιοδικό και βιβλίο στη γιάφκα της οδού Πάτμου.

    Το πρώτο αποτύπωμα για τους αστυνομικούς αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την παρουσία της Σωτηροπούλου στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως.

    Οσον αφορά τα δυο δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία βρέθηκαν στην οδό Πάτμου, δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία γιατί δεν ήταν σε σταθερό αντικείμενο.

    Το πρωί η Αγγελική Σωτηροπούλου μετέβη στη γραμματεία των φυλακών Κορυδαλλού και κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να μπορεί να επισκέπτεται τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Εν τω μεταξύ, υπόμνημα διαμαρτυρίας για τις δυσκολίες επικοινωνίας αλλά και συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν κατέθεσαν δώδεκα συνήγοροι. Συνάντηση για αυτό το θέμα είχαν σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Ο Κρουσταλάκης επισήμανε ότι πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των δικηγόρων και για το λόγο αυτό συνέστησε το προεδρείο του ΔΣΑ να είναι σε συνεχή συνεννόηση με τον επιβλέποντα τις φυλακές Κορυδαλλού εισαγγελέα Φραγκιαδάκη.

    Σε εξέταση DNA θα υποβληθούν οι 16 προφυλακισθέντες για την υπόθεση της 17Ν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με ευρήματα που εντοπίστηκαν στα κρησφύγετα των τρομοκρατών, ώστε να διαπιστωθεί η εμπλοκή τους σε εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης.

    Στο πεδίο των ερευνών, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί να ταυτοποιήσει αποτύπωμα ανδρός που βρέθηκε στο σπίτι του Γιωτόπουλου στους Λειψούς καθώς και στη γιάφκα της Δαμάρεως.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες στην Αίγινα για τον εντοπισμό ομάδας υποστήριξης του Κουφοντίνα.

    Πιο αυστηρή η αντιτρομοκρατική νομοθεσία

    Πλήρως κατοχυρωμένο είναι το δικαίωμα υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσε σήμερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό.

    Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε πως για τους κρατούμενους της 17Ν ισχύει ότι και για τους υπόλοιπους όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης.

    Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο, με το οποίο γίνεται αυστηρότερη η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο θα αναφέρεται ρητά, ότι δε θα περιλαμβάνονται στα αδικήματα για την τρομοκρατία οι ενέργειες εκείνες που αποβλέπουν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δεν θα παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης σε άλλη χώρα Ελληνα πολίτη που συλλαμβάνεται στην Ελλάδα για τρομοκρατικές πράξεις.

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπoς, ο οποίος παρατήρησε πως αν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν από μικροψυχία να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας, ας δείξουν τουλάχιστον σοβαρότητα.

    Την έντονη ανησυχία του ΣΥΝ για τις πιθανολογούμενες νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκφράζει ο Συνασπισμός.

    [02] Συνάντηση Σημίτη με τον Πρόεδρο της Μάλτας

    12/9/2002 11:58:00 πμ

    Η Μάλτα στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και η Ελλάδα έχει στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Μάλτας, όπως επαναβεβαιώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Μάλτας Γουίντο Ντε Μάρκο στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν επίσης την κοινή τους θέση για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την άμεση επίλυση του παλαιστινιακού και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    [03] Κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας

    12/9/2002 7:42:00 μμ

    Νέα αναστάτωση αναμένεται στο χώρο της υγείας, καθώς σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας προανήγγειλαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις σε πανελλήνια κλίμακα, διεκδικώντας βελτίωση της θέσης τους. Οι γιατροί, ζητούν την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, την μείωση των εφημεριών, την αύξηση και σύγκλιση των μισθών τους με αυτούς των συναδέλφων τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και την καθιέρωση 35ωρου εργασίας ανά εβδομάδα, ενώ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για "έλλειμμα πολιτικής" στον τομέα της υγείας.

    Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών κατήγγειλαν τα μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα υγείας και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές υπηρεσίες καθώς παρά τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό αυτά υπολειτουργούν, και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να υπερασπιστούν το δημόσιο τομέα υγείας.

    Ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό που καθιστά αδύνατη την προσφορά υπηρεσιών υγείας κατήγγειλαν νοσοκομειακοί γιατροί που υπηρετούν σε ακριτικές και κυρίως νησιωτικές περιοχές.

    Οσον αφορά τη σύγκλιση των μισθών τους με τους αντίστοιχους των συναδέλφων τους της ΕΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί δήλωσαν ότι ο μέσος όρος ετήσιας αμοιβής των νοσοκομειακών γιατρών στην Ελλάδα φτάνει στα 42.000 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος των Ευρωπαίων συναδέλφων τους φτάνει στα 65.000 ευρώ.

    Σχετικά με τις επικείμενες νέες κινητοποιήσεις τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί δήλωσαν πως θα αποφασιστούν στο Γενικό Συμβούλιο του κλάδου που θα συγκληθεί μέσα στο Σεπτέμβριο ώστε να ασκηθεί πανελλαδικά πίεση με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα υγείας.

    [04] Αλλάζει το πόιντ σύστεμ για τους οδηγούς

    12/9/2002 7:07:00 μμ

    Αναμορφώνεται το σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών, το γνωστό μας πόιντ σύστεμ, με κοινή απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Μεταφορών Επικοινωνιών Χριστου Βερελή η οποία πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα,επιβάλλονται αυξημένοι βαθμοί ποινής στους νέους οδηγούς που δεν έχουν συμπληρώσει τριετία για όλες τις παραβάσεις, αφαιρούνται από το πόιντ σύστεμ οι παραβάσεις για μέθη, υπερβολικό όριο ταχύτητας, τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, αντικανονική φόρτωση οχημάτων, αντικανονική χρήση φώτων πορείας και κίνηση σε λεωφορειολωρίδες.

    Για τις παραβάσεις αυτές θα ισχύουν οι ποινές που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

    Τέλος καθορίζονται πέντε παραβάσεις για τις οποίες ο οδηγός θα τιμωρείται και βάση του ΚΟΚ και βάση του πόιντ σύστεμ και είναι παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση διαγραμμίσεων οδών, αντικανονικό προσπέρασμα, παραβίαση προτεραιότητας και αντικανονική θέση του οχήματος στο δρόμο.

    [05] Νέες κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ

    12/9/2002 12:12:00 μμ

    Σε νέες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, ζητώντας την αύξηση των αποδοχών τους και την πρόσληψη 5.500 συμβασιούχων. Οι νέες απεργίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25, 27, 30 Σεπτεμβρίου και για τις 3, 21, 25, 29 και 31 Οκτωβρίου.

    [06] Σασόν: Σχέσεις ελλήνων και αράβων τρομοκρατών

    12/9/2002 1:38:00 μμ

    Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν το βασικό θέμα που κυριάρχησε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Νταβίντ Σασόν. Ο ισραηλινός αξιωματούχος άφησε υπόνοιες για σχέση ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων με αντίστοιχες αραβικές. Ο κ. Σασόν δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ικανοποίηση της χώρας του για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [07] Μηχανική βλάβη σε φέρι μπόουτ στο Ιόνιο

    12/9/2002 1:26:00 μμ

    Ακυβέρνητο έμεινε στις 9 σήμερα το πρωί, από βλάβη στις μηχανές του, το ανοικτού τύπου φέρι μπόουτ "Αντώνιος" που έπλεε στο Ιόνιο πέλαγος. Αμέσως κοντά του έσπευσαν σκάφη του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και ρυμουλκά, που με τη βοήθειά τους κατευθύνεται προς το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Στο ''Αντώνιος'', που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας, επιβαίνουν 33 άτομα ενώ μεταφέρονται 7 ΙΧ και 12 φορτηγά.

    [08] Παπουτσής: Εκδήλωση για τον αθλητισμό

    12/9/2002 6:35:00 μμ

    Ο κ. Παπουτσής με υποψηφίους

    της "Ομορφης Πόλης"

    Τις προτάσεις του για τον Αθλητισμό στις γειτονιές της Αθήνας θα παρουσιάσει ο Χρήστος Παπουτσής την Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ, στο Παγκράτι. Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο μιας συμβολικής διοργάνωσης, όπου ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Παταβούκας και... τα άλλα παιδιά αγωνίζονται με την Κωνσταντινίδου, την Υβέτ και... τα άλλα κορίτσια σε ένα πρωτότυπο αγώνα μπάσκετ!

    [09] Συνάντηση Αβραμόπουλου-Κουβέλη για κυκλοφοριακό

    12/9/2002 3:29:00 μμ

    Πιλοτικές προτάσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατέθεσε σήμερα στον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, που τόνισε ότι το κυκλοφοριακό είναι πρόβλημα ανθρώπων και όχι οχημάτων. Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε επίσης ότι προτεραιότητα κάθε δημοτικής αρχής είναι να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν σ ένα μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας με πρόνοια στο περιβάλλον, τα παιδιά και τις μητέρες.

    [10] Παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χρ. Αγραπίδη

    12/9/2002 5:50:00 μμ

    "Ψηφοδέλτιο νίκης αλλά και ψηφοδέλτιο δουλειάς: χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημοτική αρχή του Πειραιά ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Αγραπίδης, σε εκδήλωση σήμερα στο Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας. Ο κ. Αγραπίδης είπε ότι το ψηφοδέλτιο συνδυάζει την εμπειρία ικανότατων στελεχών με το μεράκι, τις νέες ιδέες και την όρεξη για δουλειά των νέων υποψηφίων. Σχετικά με το έργο της τετραετίας, ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι ''αλλάξαμε την εικόνα του Πειραιά''. ''Η δημοτική αρχή ανέλαβε τη διοίκηση της πόλης μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τα σκουπίδια έπνιγαν την πόλη. Τα οικονομικά χρέη ήταν τεράστια. Ο τρίτος δήμος της χώρας δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Οι εργαζόμενοι απεργούσαν σε καθημερινή βάση επειδή δεν πληρώνονταν. Παντού υπήρχαν παρατημένα γιαπιά και ο Πειραιάς, μια πόλη με ιστορία και παράδοση, ακούγονταν στο πανελλήνιο για χρέη, απεργίες, σκάνδαλα και σκουπίδια".

    Δεσμεύσεις και απολογισμός

    "Σε τέσσερα χρόνια πετύχαμε πολλά-συνέχισε ο κ. Αγραπίδης-η εικόνα σήμερα έχει αλλάξει. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του δήμου και αποκαταστήσαμε όλες τις βασικές του λειτουργίες. Βελτιώσαμε την καθαριότητα. Κάναμε έργα και παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Βελτιώσαμε την εξυπηρέτηση των δημοτών και κοιτάμε στα μάτια τους συμπολίτες μας". Τώρα κοιτάμε το μέλλον μας, τόνισε, γιατί ο Πειραιάς δικαιούται να είναι πρωταγωνιστής. "Εχουμε προγραμματίσει σειρά έργων και παρεμβάσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης". "Ξεκινάμε-κατέληξε-μια νέα τετραετία δημιουργίας. Στις 13 Οκτωβρίου συνεχίζουμε μπροστά για να κάνουμε τον Πειραιά κάθε μέρα και καλύτερο".

    [11] Τους υποψήφιους συμβούλους παρουσίασε ο Παφίλης

    12/9/2002 5:19:00 μμ

    Τους υποψηφίους συμβούλους του ψηφοδελτίου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης ,ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος και η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη. Στην ομιλία του ο κ. Παφίλης τόνισε ότι στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν στελέχη των κομμάτων ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, προσωπικότητες και ανένταχτοι αριστεροί, που όλοι θέλουν μια νομαρχία και μια αυτοδιοίκηση αγωνιστική, ανατρεπτική και όχι διαχειριστική.

    Ποιοι συμμετέχουν

    Η πλειοψηφία των υποψηφίων είναι πρόεδροι, γραμματείς και στελέχη συνδικάτων του μαζικού λαϊκού κινήματος. Από το εργατοϋπαλληλικό κίνημα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΜΕ, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία από το χώρο της νεολαίας, των φοιτητών και των σπουδαστών.

    Παρόντες επίσης είναι εκπρόσωποι του κινήματος των συνταξιούχων και των αντιστασιακών. Σοβαρή είναι η συμμετοχή των μεσαίων στρωμάτων, επαγγελματιών και του ιδίου του προέδρου της ΓΕΣΕΒΕ. Επίσης υποψήφιοι είναι και γνωστοί καλλιτέχνες.

    [12] Επίσκεψη Χαλβατζή στον ΟΣΚ

    12/9/2002 1:55:00 μμ

    Στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων περιόδευσε σήμερα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. Συναντήθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους αλλά και με τον πρόεδρο του Οργανισμού. Ο κ.Χαλβατζής δήλωσε ότι ο Οργανισμός μπορεί να επιτελέσει σημαντικό έργο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικές αίθουσες ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Τόνισε, όμως, την αντίθεση του ιδίου και της Συμπαράταξης στην λειτουργία του ΟΣΚ ως ανώνυμη εταιρεία. Το απόγευμα, ο κ.Χαλβατζής θα επισκεφθεί τον Ελαιώνα.

    [13] Εγκαινιάζεται το εκλογικό κέντρο του Φ. Τσουμάνη

    12/9/2002 5:24:00 μμ

    Το εκλογικό του κέντρο στα Γιάννενα στην οδό Πυρσινέλλα 1, εγκαινιάζει την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 20.30, η νομαρχιακή κίνηση "Δύναμη Δημιουργίας". Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Νομάρχης Ιωαννίνων Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος τόνισε χθες σε ημερίδα που οργάνωσε η Νομαρχιακή κίνηση "Δύναμη Δημιουργίας", ότι "είμαστε η νομαρχιακή κίνηση η οποία την επομένη των εκλογών θα κληθούμε από το λαό να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Για το λόγο αυτό όπως από την αρχή δεσμευτήκαμε, οργανώσαμε αυτή την ημερίδα".

    Προσπάθεια απ όλους για ανάπτυξη

    Επίσης, ο Φίλιππος Τσουμάνης δήλωσε ακόμα στην ημερίδα, ότι "στόχος μας μέσα από αυτή την ημερίδα είναι, αντίθετα με ότι κάνουν οι άλλες παρατάξεις, να φέρουμε την πρότασή μας στους εκπροσώπους των φορέων, αλλά και στους απλούς πολίτες, να την συζητήσουμε και αφού ακούσουμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους να προχωρήσουμε στην οριστική διατύπωσή της. Εδώ και αρκετούς μήνες μέσα από μια συλλογική και συμμετοχική προσπάθεια πολλών ανθρώπων, διαμορφώνουμε μεθοδικά με βαθιά γνώση του τόπου μας των δυνατοτήτων του και των εξελίξεων στη χώρα στον κόσμο και στα Βαλκάνια, ένα συγκεκριμένα ρεαλιστικό και ιεραρχημένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων και συμπληρωματικών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας".

    [14] Παρουσίαση συνδυασμού ''Νομός Θεσσαλονίκης Πρωταγωνιστής''

    12/9/2002 5:03:00 μμ

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας, παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού του "Νομός Θεσσαλονίκης Πρωταγωνιστής", με βασικό σύνθημα ''Μπορούμε γιατί ξέρουμε''. Παράλληλα, ο κ. Χατζησάββας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του συνυποψηφίου του Παναγιώτη Ψωμιάδη και επικαλούμενος δήλωσή του, ότι η δικτατορία ήταν ''επανάσταση'', σχολίασε ότι ''αυτή είναι η πολιτική του κ. Ψωμιάδη. Και αν ζούσε σήμερα ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπανδρέου, θα έλεγε για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη: Εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξευτελίσθη εμφανιζόμενος''.

    Δημιουργία μιας Νομαρχίας φιλικής προς τους πολίτες

    Επίσης, ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας στην ομιλία του, τόνισε ότι "όραμα είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού, ώστε να εξασφαλιστεί η συνολική ανάπτυξή του, η δημιουργία μιας Νομαρχίας φιλικής προς τους πολίτες, που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες γρήγορα και αποτελεσματικά. Στόχος είναι η μετατροπή της νομαρχίας σε ουσιαστικό φορέα εξουσίας στην υπηρεσία του πολίτη και η δημιουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, αυτοδύναμου νομού, επίκεντρο της συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρωταγωνιστή των εξελίξεων".

    [15] ΕΣΡ: Οδηγία προς τα ΜΜΕ για τις εκλογές

    12/9/2002 5:20:00 μμ

    Οδηγία προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, σχετικά με τους όρους και το χρόνο προβολής των υποψηφίων για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου και γενικότερα τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η Οδηγία όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, έχει ως σκοπό την υπενθύμιση σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, των κανονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν κατά την περίοδο από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2002, ημερομηνία διεξαγωγής των Κοινοτικών, Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

    Η ισχύς της Οδηγίας επεκτείνεται και για την περίοδο μέχρι την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2002, για τους σταθμούς που καλύπτουν τις κοινότητες, τους δήμους ή τους νομούς όπου θα λάβει χώρα επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.

    Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 010-3675525 ή 010 3675550.

    Ηλεκτρονική διεύθυνση: ncrtv@otenet.gr.

    [16] Μέτρα για τις αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά

    12/9/2002 2:28:00 μμ

    Η σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των τιμών των οπωροκηπευτικών προϊόντων συμφωνήθηκε σε έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Χρήστος Θεοδώρου, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και ο υφυπ. Απόστολος Φωτιάδης. Η διυπουργική αναμένεται να επιβάλει ενιαίο τιμολόγιο των οπωροκηπευτικών, την εισαγωγή ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, καθώς και μέτρα για τη διευκόλυνση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών.

    Τρίημερο μπουκοτάζ του ΙΝΚΑ

    Εν τω μεταξύ, με νέο τετραήμερο μποϋκοτάζ από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου απαντά το Ινστιτούτο Καταναλωτών στις τσουχτερές ανατιμήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα οπωροκηπευτικά. Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να απέχουν αποκλειστικά από τις αγορές νωπών οπωροκηπευτικών και προειδοποιεί ότι θα επιμηκύνει το μποϋκοτάζ στην περίπτωση που οι έμποροι δεν συμμορφωθούν.

    [17] Κανονικά προχωρά το Γ' ΚΠΣ

    12/9/2002 2:26:00 μμ

    Σε πλήρη ενεργοποίηση βρίσκεται σήμερα πάνω από το 73% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως υποστήριξε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας. Συνολικά έχουν υποβληθεί 7.800 προτάσεις έργων από τελικούς δικαιούχους, προϋπολογισμού συνολικής δημόσιας δαπάνης 14,7 δις ευρώ, ποσοστό που υπερβαίνει το 46% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ. Σύμφωνα με τον κ. Πάχτα με βάση τις αιτήσεις πληρωμών που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εισροές ανέρχονται σε 3,2δις ευρώ. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί περισσότερα από 6.000 έργα και δράσεις, ενώ τα συμβολαιοποιημένα έργα αντιστοιχούν περίπου στο 21% του συνολικού προϋπολογισμού του ΚΠΣ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διασφαλιστεί πλήρως οι δεσμεύσεις του 2001 στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την Ελλάδα που οφείλουν να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2003.

    Ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Έως το τέλος του 2002 θα έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φορείς υποστήριξης τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να επιταχύνει τις διαδικασίες επενδύσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους τομείς Μεταποίηση και Τουρισμό, υπέγραψε συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε οι τράπεζες να αναλάβουν το ρόλο του φορέα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Πρόκειται ουσιαστικά για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων που είχαν παλαιότερα τα επιμελητήρια και ο ΕΟΜΜΕΧ, μέσω των οποίων οι μικρομεσαίες επωφελούντο από τα προγράμματα του Γ'ΚΠΣ. Από τώρα και στο εξής όποιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας θελήσει να επωφεληθεί των ενισχύσεων, θα προσφεύγει σε μία από τις τράπεζες, θα ζητεί σχετικές πληροφορίες απ' αυτή, θα υποβάλει σε κάποιο υποκατάστημα την αίτηση και τα δικαιολογητικά και η τράπεζα θα προαξιολογεί την πρόταση του υποψηφίου επενδυτή.

    Στο στάδιο που διανύουμε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 29 τράπεζες. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, η αξιολόγηση των τραπεζών εκείνων, οι οποίες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντά τους, θα πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Στη συνέχεια το 20% των υποκαταστημάτων των τραπεζών θα διατεθούν για την ενεργοποίηση του συστήματος ενισχύσεων προς τους μικρομεσαίους.

    Ο κ. Πάχτας αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τελική όμως έγκριση της πρότασης του υποψηφίου επενδυτή, θα γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο και με βάση την προέγκριση των τραπεζών. Μέσα σε 25 ημέρες από την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τους επενδυτές, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν στις περιφέρειες τα πορίσματα της προαξιολόγησής τους. Μέχρι το τέλος του 2002 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των επενδύσεων.

    Όπως δήλωσε επί του ιδίου θέματος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Κώστας Θέος, με το νέο αυτό σύστημα θα παρέχονται με πολύ πιο απλό τρόπο και με περισσότερη διαφάνεια οι ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα ανοίξει και η πόρτα, όπως είπε, για τον ευχερέστερο δανεισμό προς τις μικρομεσαίες τράπεζες. Παράλληλα ετοιμάζεται και η πρόσκληση για τους υποψηφίους επενδυτές, που θα λάβει ευρεία δημοσιότητα, ώστε να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι. Συνολικά, θα διατεθεί στον πρώτο κύκλο προκήρυξης το ποσό των 170 εκατ. ευρώ, ως δημόσια επιχορήγηση. Από το ανωτέρω ποσό τα περίπου 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις επιχειρήσεις που αφορούν το τομέα της Μεταποίησης και τα άλλα 70 για τις επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με τον τομέα του Τουρισμού.

    Δύο ακόμη στοιχεία χαρακτηρίζονται πολύ ενδιαφέροντα σχετικά με το νέο αυτό σύστημα παροχής ενισχύσεων προς τις μικρομεσαίες. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι στο σύστημα μπορούν να συμμετάσχουν και νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν και το δεύτερο στοιχείο ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα καταβάλουν καμία απολύτως αμοιβή στις τράπεζες ή οποιαδήποτε προμήθεια. Ένα ποσοστό 2% επί του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης θα χορηγείται στις τράπεζες από το δημόσιο. Εκτιμάται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να προσφεύγουν στα εκατοντάδες υποκαταστήματα των τραπεζών και να ζητούν πληροφορίες για να επωφεληθούν από το σύστημα αυτό

    Υποβολή επενδυτικών προτάσεων για ανασυγκρότηση Βαλκανίων

    Εν τω μεταξύ, οκτώ επενδυτικές προτάσεις συνολικού κόστους 15,3 εκατ. ευρώ και αιτούμενης επιχορήγησης 4,6 εκατ. ευρώ έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα από ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

    Οι προτάσεις αυτές, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, αφορούν κυρίως τους κλάδους παραγωγής τροφίμων, ενδυμάτων, προϊόντων χάλυβα και ξυλείας. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 2996/2002 προβλέπεται η συνδρομή της Ελλάδας στην οικονομική ανασυγκρότηση έξι χωρών της ΝΑ Ευρώπης (Ρουμανια, Βουλγαρία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, FYROM και Αλβανία).

    Το σχέδιο αυτό έχει πενταετή διάρκεια (2002-2006) και αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων, δράσεων και μελετών που αποβλέπουν στην οικονομική ανασυγκρότηση των ανωτέρω χωρών. Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε από την 1η Ιουλίου 2002 ο αριθμός των υποβληθεισών προτάσεων δεν θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικός και η αξιολόγηση της κάθε επενδυτικής πρότασης πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο.

    [18] Παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ζημιώνουν το δημόσιο

    12/9/2002 2:13:00 μμ

    Μεγάλο σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αποκάλυψε το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος Μακεδονίας, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Περισσότερες από 60 επιχειρήσεις εδώ και αρκετούς μήνες εισέπρατταν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο με τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπ. Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης ήδη 47 επιχειρήσεις έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ εκκρεμεί η παραπομπή άλλων 19 υποθέσεων. Συνολικά το σκάνδαλο αφορά συναλλαγές αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ. Στις υποθέσεις εμπλέκονται τουλάχιστον 50 υπάλληλοι εφοριών και τελωνείων της β. Ελλάδας ,οι οποίοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα για την απόδοση ποινικών ευθυνών και στην Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης για τον πειθαρχικό έλεγχο.

    [19] Αλλαγή νοοτροπίας ζητά ο Σάντος

    12/9/2002 5:29:00 μμ

    Την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στη γενικότερη νοοτροπία των παικτών του Παναθηναϊκού, επεσήμανε ο Φερνάντο Σάντος στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ζήτησε να σταματήσουν οι δικαιολογίες από πλευράς των ποδοσφαιριστών μετά από κάθε "στραβοπάτημα" της ομάδας, διευκρινίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα θα έρθουν εφόσον το μοντέλο παιχνιδιού που εφαρμόζουν στις προπονήσεις, μπορέσουν να το μεταφέρουν μέσα στο γήπεδο.

    "Πρέπει να πάψουμε να ζητάμε δικαιολογίες. Αν πιστεύουμε ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας, πρέπει να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο. Τα λόγια είναι εύκολα, οι δικαιολογίες εύκολες, όμως αρκούν", είπε ο Σάντος, που αρνήθηκε να συμμεριστεί την άποψη, ότι ο αγώνας της ΑΕΚ, είναι ματς δίχως αύριο για την ομάδα του.

    "Ολοι ξέρουμε ότι έχουν σημασία τα αποτελέσματα, όμως το αύριο του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα μόνο αποτέλεσμα. Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να προετοιμαζόμαστε όχι μόνο για το αύριο αλλά και για τα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν αυτό με την ΑΕΚ. Πόσο έτοιμος είναι όμως ο Παναθηναϊκός, ν΄ αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός ντέρμπι, όπως είναι αυτό με την ΑΕΚ; Η απάντηση δια στόματος Φερνάντο Σάντος.

    "Το αποτέλεσμα από το ματς με την ΑΕΚ, θα αποτελέσει την απόδειξη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε κι αν φυσικά καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα, να διορθώσουμε κάποια από τα λάθη μας", είπε ο Πορτογάλος, που "επέπληξε" τους παίκτες του για τη νοοτροπία που έχουν σχετικά με τα όσα λέγονται μέσα στα αποδυτήρια και πως μεταφέρονται αυτά μέσω του Τύπου.

    "Διάβασα ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος κόντρα στην ΑΕΚ, καθώς και ότι εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της διοίκησης αν γίνει κάτι τέτοιο. Πράγματα αδιανόητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποιοι τα μετέφεραν σαν δικά μου λόγια. Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία, μόνο καλό δεν κάνει στην ομάδα."

    Ο κ. Σάντος έδωσε και τη δική του εξήγηση για το πρόσωπο που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο ματς με την Προοδευτική. "Η ομάδα μπήκε με αυτοπεποίθηση, την οποία έδειξε ότι έχασε αμέσως μετά το γκολ των αντιπάλων μας. Εχασε την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της, κάτι που λειτούργησε αρνητικά και φυσικά μας στοίχισε τους τρεις βαθμούς. Το κομμάτι αυτό, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε όλο αυτό το διάστημα, αφού δεν είναι δυνατό, να χανόμαστε μετά το πρώτο σήμα κινδύνου".

    Ποιά όμως είναι τα συναισθήματά του, από την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια;

    "Είμαι επαγγελματίας και δεν ζω από τα συναισθήματα. Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι επιστρέφω σε ένα σπίτι όπου δεν μου άρεσε να είμαι, αλλά τώρα μου αρέσει να είμαι σε μια μεγάλη ομάδα, που είναι ο Παναθηναϊκός. Κατά συνέπεια, η ομάδα που πρέπει να χάσει είναι η ΑΕΚ", είπε ο Σάντος, ενώ σχετικά με τους Λίνκαρ, Κωνσταντίνου και Καραγκούνη που το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκαν από κάποιους τραυματισμούς, τόνισε ότι δεν είναι έτοιμοι να παίξουν και τα 90 λεπτά ενός τόσο σημαντικού αγώνα, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα συμπεριληφθούν στην αποστολή.

    Οσο για τα προγνωστικά του για το ντέρμπι, ήταν κατηγορηματικός. "Το πλεονέκτημα για τη νίκη θα έχει η ομάδα που θα παρουσιαστεί πιο δεμένη και πιο πειθαρχημένη. Εμείς αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε, είναι να δείξουμε μέσα στο γήπεδο την ταυτότητά του παιχνιδιού μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε το σεβασμό του αντιπάλου μας και φυσικά να διεκδικήσουμε τη νίκη που είναι ο μοναδικός μας στόχος τη συγκεκριμένη στιγμή".

    [20] Επίσκεψη Σημίτη στο ''σπίτι'' της Αρσης Βαρών

    12/9/2002 3:06:00 μμ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνεςτου 2004, πέρα από ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και μια μεγάλη γιορτή για τη χώρα μας, αποτελούν και μία σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την επίσκεψή του στο "σπίτι" της Αρσης Βαρών στη Νίκαια. Ο προϋπολογισμός της ανέγερσης του έργου φτάνει τα 13 δις δρχ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2003. Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να επεκταθεί η γραμμή του Μετρό από το Αιγάλεω στους δήμους του Πειραιά μέχρι το 2010. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η Ολυμπιακή Ελλάδα είναι μία πραγματικότητα, ενώ η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι η προετοιμασία των Αγώνων προχωρά καλά, σωστά και μεθοδικά.

    Για αναξιοπιστία στο θέμα του Μετρό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η ΝΔ που παρενέβη με δήλωση του εκπρόσωπου της Θοδωρή Ρουσόπουλου.

    "Ο κ. Σημίτης, υποσχέθηκε ότι μέσα σε 5 χρόνια (2005-2010) το Μετρό από το Αιγάλεω θα φθάσει στον Πειραιά. Δεν εξήγησε, όμως, το πώς. Οι υποσχέσεις του είναι τόσο αξιόπιστες, όσο εκείνες που αφορούσαν το Μετρό της Θεσσαλονίκης: Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύεις του Πρωθυπουργού, οι Θεσσαλονικείς δεν γνωρίζουν ακόμη πότε θα ξεκινήσει το έργο και πότε θα ολοκληρωθεί", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [21] Σύνοδος υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε.

    12/9/2002 1:24:00 μμ

    Αρχισαν σήμερα το πρωί στη Βαρσοβία οι εργασίες της 16ης άτυπης Συνόδου των υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κεντρικό θέμα τους τρόπους πολιτικής και θεσμικής προσέγγισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της μείωσης της αθλητικής δραστηριότητας και της φυσικής αγωγής στις μικρές ηλικίες, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς έχει επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των νέων παιδιών.

    Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου κήρυξε η αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μοντ ντε Μπερ Μπουκίκιο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Πολωνικής Δημοκρατίας Αλεξάντερ Κβασνιεφσκι.

    [22] Νέα μέτρα για την τεχνητή γονιμοποίηση

    12/9/2002 6:38:00 μμ

    Ορους και προϋποθέσεις στην τεχνητή γονιμοποίηση θέτει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου απαγορεύει ρητά την ανθρώπινη κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς λόγους και την επιλογή φύλου, εκτός και αν αυτή επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους. Με το νομοσχέδιο ορίζεται επίσης ότι η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (τεχνητή γονιμοποίηση) επιτρέπεται μέχρι την ηλικία ικανότητας αναπαραγωγής και μόνο στις περιπτώσεις αδυναμίας απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο και πρόληψης μετάδοσης σε αυτά σοβαρής ασθένειας. Ακόμη, επιτρέπεται η χρήση των γονιμοποιημένων ωαρίων που πλεονάζουν, για ερευνητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς.

    [23] Τσέπες ..... για κινητά

    12/9/2002 2:48:00 μμ

    Τσέπες νέου τύπου, φτιαγμένες μ΄ ειδικό ύφασμα για να μην τις διαπερνά η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και να φτάνουν στο δέρμα, θα λανσαριστούν τον ερχόμενο χρόνο σε ορισμένα μοντέλα πανταλονιών στη Βρετανία, την εταιρία Dockers. Ωστόσο η εταιρεία Levi-Strauss, στην οποία ανήκει η μάρκα Dockers, θέλησε να διευκρινίσει ότι η επιχείρηση δεν επιθυμεί να συντηρήσει την ψύχωση σχετικά με τις πιθανές απειλές για την υγεία από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

    ''Πολλά έχουν ειπωθεί χωρίς αποδείξεις για τα κινητά τηλέφωνα, αλλά υπάρχει μια πραγματική ανησυχία για το θέμα αυτό''.

    ''Δεν λέμε ότι τα κύματα των κινητών είναι επικίνδυνα ούτε ότι είναι ακίνδυνα, αλλά οι τσέπες αυτές απλώς ανταποκρίνονται στην ανησυχία του καταναλωτή'', δήλωσε εκπρόσωπος της Levi-Strauss.

    Τον Απρίλιο του 2000, κυβερνητική έρευνα στην Βρετανία, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως τα κινητά τηλέφωνα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών τους, αλλά είχε προσθέσει πως οι έρευνες έπρεπε να συνεχιστούν.

    Ακολούθως η Βρετανική κυβέρνηση και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν χρηματοδοτήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι ειδικές τσέπες θα είναι διαθέσιμες σε ορισμένα μοντέλα που θα πωλούνται στη Βρετανία από τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε τιμές από 44 στερλίνες (68,75 ευρώ) ως 69 στερλίνες (107,80 ευρώ).

    [24] Ρεκόρ κατανάλωσης τομάτας στη Γερμανία

    12/9/2002 2:16:00 μμ

    Ποσότητα ρεκόρ τομάτας κατανάλωσαν το 2001 οι Γερμανοί, καθώς η κατανάλωση κατά κεφαλήν αυξήθηκε κατά 700 γραμμάρια σε σχέση με το 2000 και έφθασε τα 8,3 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας κεντρικής αγοράς και τιμών (ZMP) στη Βόννη. Οι τομάτες στη Γερμανία εισάγονται κυρίως από την Ισπανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ συστήνεται στους καταναλωτές να μην τις φυλάσσουν στο ψυγείο γιατί χάνουν γρήγορα το άρωμά τους. Ένας λόγος που εξηγεί με ολοένα αυξανόμενη "δημοτικότητά" τους είναι οι ωφέλειες για την υγεία, αφού σύμφωνα με ιατρικά ευρήματα οι τομάτες συμβάλλουν στην πρόληψη αρκετών μορφών ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη.

    [25] Ντύθηκε Σαντάμ και πήγε στην αμερικανική πρεσβεία

    12/9/2002 2:33:00 μμ

    Σε ψυχιατρική κλινική μεταφέρθηκε άρον-άρον 48χρονος ταξιτζής που φορώντας στρατιωτική στολή και μάσκα που απεικόνιζε τον Σαντάμ Χουσέιν επιχείρησε να παρακολουθήσει τελετή για την 11η Σεπτεμβρίου στην αμερικανική πρεσβεία στη Σιγκαπούρη. Παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί χθες για τους περίπου 1.000 ντόπιους, ξένους επισήμους και Αμερικανούς που παρακολουθούσαν τη λειτουργία για τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο άνδρας που εισέβαλε στο χώρο της πρεσβείας αρνιόταν να απομακρυνθεί από εκεί αλλά και να βγάλει τη μάσκα που απεικόνιζε τον ιρακινό πρόεδρο. Τελικά ο ταραξίας συνελήφθη από την αστυνομία και οδηγήθηκε αμέσως σε κλινική ψυχικών παθήσεων για εξετάσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 September 2002 - 16:56:49 UTC