Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Ευθυμίου-πανεπιστημιακών
  • [02] Αύξηση ορίου παραγραφής αδικημάτων
  • [03] Μερική απασχόληση και στο Δημόσιο
  • [04] Eνημέρωση Παπαντωνίου για ελληνική προεδρία
  • [05] Επιβαρυντικό έγγραφο για Λεσπέρογλου
  • [06] Προανάκριση για τα εργατικά ατυχήματα
  • [07] Περιοδεία Καραμανλή στη Β. Ελλάδα
  • [08] Αλλαγές στα δρομολόγια ΗΣΑΠ
  • [09] Αναστολή κινητοποιήσεων γιατρών του ΙΚΑ
  • [10] Έφυγε ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελής
  • [11] Μπακογιάννη: ''Ασφάλεια για τον πολίτη''
  • [12] Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [13] Ο Μπους ψάχνει την στήριξη του ΟΗΕ
  • [14] Aμφισβήτηση Αραφάτ από τους Παλαιστινίους
  • [15] Εκλογές εν μέσω επεισοδίων στα Σκόπια
  • [16] Σύλληψη μελών της Αλ Κάιντα
  • [17] Αβέβαιο το μέλλον του ποδοσφαίρου
  • [18] Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Μ. Κάλλας

    [01] Κρίσιμη συνάντηση Ευθυμίου-πανεπιστημιακών

    12/9/2002 11:44:00 πμ

    Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου και των πανεπιστημιακών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, εναποτίθενται οι ελπίδες για άρση του αδιεξόδου στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, συγκαλούνται άμεσα οι γενικές συνελεύσεις σε κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα για να επικυρωθεί η χθεσινή απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, το οποίο αποφάσισε την αναστολή υπό όρους της πολύμηνης αποχής τους. Έμπρακτες εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τις εξαγγελίες της ζήτησε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους Χρήστος Τρικαλινός.

    Ζητούν εγγυήσεις

    Ο κ. Τρικαλινός ζήτησε δε από το υπουργείο τις εξής δεσμεύσεις: άμεση κατάθεση των τροπολογιών για το συνταξιοδοτικό και το μισθολογικό του ειδικού προσωπικού, έκδοση υπουργικής απόφασης για την ίδρυση επιτροπής που θα ασχοληθεί με το μισθολόγιο των εν ενεργεία καθηγητών και, τέλος, συζήτηση των οικονομικών θεμάτων στην κατεύθυνση του δημόσιου χαρακτήρα.

    Ο κ. Τρικαλινός επανέλαβε ότι η ρύθμιση είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά, όπως είπε, "οι 8 προηγούμενοι μήνες δημιούργησαν κλίμα δυσπιστίας".

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε, παρά τις εκ του αντιθέτου εντυπώσεις, ότι δεν υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία με το υπουργείο και επισήμανε ότι "πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης" στις τάξεις των πανεπιστημιακών.

    Eίμαστε αισιόδοξοι κι έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αναστολή των κινητοποιήσεων μας, εφόσον ο υπουργός δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε πριν από λίγο στη ΝΕΤ 105,8 μας η γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ Ευγενία Μπουρνόβα.

    Οι πέντε όροι που θέτουν οι καθηγητές είναι:

    * Αμεση κατάθεση των απαραίτητων τροπολογιών για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων του κλάδου.

    * Αμεση υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση της επιτροπής διαλόγου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών, πρυτάνεων και καθηγητών.

    * Δέσμευση του υπουργείου Παιδείας ότι θα συζητηθούν τα αιτήματα για την αναβάθμιση των μηνιαίων αποδοχών των καθηγητών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης τους.

    * Κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα, ενσωμάτωση των επιδομάτων τους στο βασικό μισθό.

    * Και τέλος, ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής διαλόγου το Πάσχα του 2003 και όχι τον Αύγουστο του 2003, όπως έχει πει ο υπουργός Παιδείας.

    Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

    Χωρίς προβλήματα άρχισε χθες η νέα σχολική χρονιά σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Στο σύνολο σχεδόν των σχολείων μοιράστηκαν τα βιβλία, ενώ από σήμερα ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα. Χθες, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ο διορισμός 4.690 αναπληρωτών καθηγητών. Φέτος σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν περισσότερα από 4.000 ολοήμερα σχολεία.

    [02] Αύξηση ορίου παραγραφής αδικημάτων

    12/9/2002 10:00:00 πμ

    Νέες αυστηρότερες διατάξεις για τους τρομοκράτες πρόκειται να θεσπίσει στον αντιτρομοκρατικό νόμο μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται το όριο παραγραφής των σχετικών με την τρομοκρατία αδικημάτων από 20 σε 30 χρόνια. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση ποινών για τους αρχηγούς τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και ποινές για εκείνους που τις στηρίζουν. Στο νομοσχέδιο θα αναφέρεται ρητά, ότι δε θα περιλαμβάνονται οι ενέργειες εκείνες που αποβλέπουν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δε θα παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης σε άλλη χώρα Έλληνα πολίτη που συλλαμβάνεται στη χώρα μας για τρομοκρατικές πράξεις, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλλιπος Πετσάλνικος. Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17Ν, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι ισχύει ότι και για τους άλλους κρατουμένους.

    Το υπ. Ναυτιλίας γνώριζε για τρομοκρατικό χτύπημα

    Από τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε πληροφορίες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στον Πειραιά και για το λόγο αυτό είχε λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Ανωμερίτης έδωσε στη δημοσιότητα και το περιεχόμενο της υπηρεσιακής έκθεσης με την καταγραφή των γεγονότων από το πρώτο λεπτό της έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία οδήγησε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

    Εν τω μεταξύ, υπόμνημα διαμαρτυρίας για τις δυσκολίες επικοινωνίας αλλά και συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν κατέθεσαν δώδεκα συνήγοροι.

    Σε εξέταση DNA θα υποβληθούν οι 16 προφυλακισθέντες για την υπόθεση της 17Ν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με ευρήματα που εντοπίστηκαν στα κρησφύγετα των τρομοκρατών, ώστε να διαπιστωθεί η εμπλοκή τους σε εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης.

    Στο πεδίο των ερευνών, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί να ταυτοποιήσει αποτύπωμα ανδρός που βρέθηκε στο σπίτι του Γιωτόπουλου στους Λειψούς καθώς και στη γιάφκα της Δαμάρεως.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες στην Αίγινα για τον εντοπισμό ομάδας υποστήριξης του Κουφοντίνα.

    [03] Μερική απασχόληση και στο Δημόσιο

    12/9/2002 9:08:00 πμ

    Σχέδιο για τη μερική απασχόληση και στον δημόσιο τομέα επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Το μέτρο θα εφαρμοστεί με διασφαλισμένα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μερικώς απασχολουμένων, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει ετησίως την ανεργία κατά 1 έως 1,5%. Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ εμφανίζεται αρνητική στην εφαρμογή του μέτρου, τονίζοντας ότι απάντηση στην ανεργία αποτελεί η προοπτική της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    [04] Eνημέρωση Παπαντωνίου για ελληνική προεδρία

    12/9/2002 1:08:00 πμ

    Τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, με έμφαση στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος παρουσίασε ο υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων - που συμμετείχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην παρουσίαση - εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις θέσεις και απαντήσεις της ελληνικής προεδρίας, στα ''ακανθώδη'' θέματα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ, την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα με τις πιθανές αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά, ή τα ''επίκαιρα'' προβλήματα όπως η τρομοκρατία και η ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι ''η ενημέρωση ήταν πλήρης και ενδιαφέρουσα και η συζήτηση ουσιαστική".

    Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

    Ο κ Παπαντωνίου ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να εκπληρωθούν οι στρατιωτικοί στόχοι που τέθηκαν στο Ελσίνκι για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση διεθνών κρίσεων.

    Ως κεντρικό στόχο προδιέγραψε την επίτευξη του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου (Headline Goal) για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της δύναμης των 60.000 ατόμων, καθώς και την ανάπτυξη των συλλογικών δυνατοτήτων που απαιτούνται. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάληψη της επιχείρησης στην ΠΓΔΜ στη βάση μόνιμων και οριστικών ρυθμίσεων με το ΝΑΤΟ και η προεδρία καταβάλλει προσπάθειες για να προωθηθούν οι σχετικές συμφωνίες εγκαίρως, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα επιδιωχθεί ad hoc ρύθμιση για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης.

    Ο υπουργός τόνισε ότι βασική παράμετρος για την επιχειρησιακή ικανότητα της Ευρώπης είναι η διαμόρφωση πλαισίου μόνιμων ρυθμίσεων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και επιδίωξη ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των δύο οργανισμών σε νέα βάση ισότητας, ουσιαστικής συνεργασίας και αποτελεσματικής κατανομής ρόλων.

    Επίσης, έκανε ειδική μνεία στις αρχές της Σεβίλλης που θα πρέπει να διέπουν, όπως είπε, τις μόνιμες αυτές διευθετήσεις μεταξύ των δύο οργανισμών, θεωρώντας ''αυτονόητο'' ότι η ΕΕ πρέπει να μπορεί να αποφασίζει μόνη της όταν δεν χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι δεν πρέπει να υπεισέρχονται άσχετα θέματα στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να επιλυθούν σε άλλο επίπεδο.

    Υποστήριξε την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας ως στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα ενισχύσει το κύρος και το διεθνή ρόλο της ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ενώ μίλησε για χάσμα στις αμυντικές ικανότητες ΗΠΑ και ΕΕ (2 προς 1) που θα πρέπει να γεφυρωθεί τα προσεχή χρόνια με την αύξηση των αμυντικών δαπανών και ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας των ευρωπαϊκών χωρών, ''αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε συνθήκες αυξανόμενης εξάρτησης''.

    Αναφερόμενος στην οργανωτική συγκρότηση της ευρωπαϊκής άμυνας επισήμανε ότι δεν πρέπει να εξελιχθεί ούτε σε μια πολυεθνική συνεργασία τύπου ΟΗΕ ούτε μια χαλαρή συμμαχία σαν την παλαιά Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ). Εδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση, ως προεδρία, στη στενή συνεργασία με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε ειδική μνεία τέλος για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ''τις δονήσεις της οποίας αισθανθήκαμε όλοι'', όπως είπε, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει απαθής, αντιθέτως υποχρεούται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ ξεπερνώντας τις καχυποψίες που σκιάζουν τη σχέση αυτή.

    [05] Επιβαρυντικό έγγραφο για Λεσπέρογλου

    12/9/2002 9:01:00 πμ

    Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του αστυνομικού Γιώργου Ψαρουδάκη, κατέθεσαν έγγραφο της ιορδανικής Ιντερπόλ, σύμφωνα με το οποίο, Ιορδανός υπήκοος φέρεται να υποστηρίζει πως, το 2000, η σύζυγος δικηγόρου του κατηγορουμένου, του ζητούσε να παραδεχτεί, ψευδώς, ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης. Μεθοδεύσεις μυστικών υπηρεσιών κατήγγειλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες σε βάρος του Λεσπέρογλου.

    Σε εξέλιξη η δίκη

    Ένταση προκλήθηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο κατά τη διάρκεια της δίκης του Αβραάμ Λεσπέρογλου με αφορμή την κατάθεση του βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αφού χαρακτήρισε "άδικες" τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι αποτελεί προσβολή για την ελληνική δικαιοσύνη το γεγονός ότι σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε χαρακτηριστεί λανθασμένη η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία είχε αθωωθεί ο Λεσπέρογλου για τη συγκεκριμένη υπόθεση. ''Αν κάποιος παρακολουθεί αυτή την στιγμή τη δίκη με μεγάλο ενδιαφέρον αυτός είναι ο Τόμας Μίλερ", είπε ο κ. Λαφαζάνης.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης ο Κίμων Κουτσιάρος, εξάδελφος του Αβραάμ Λεσπέρογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι γύρω στο 1985 ο Λεσπέρογλου είχε αποφασίσει να παραδοθεί στις αρχές, αλλά τελικά δεν το έπραξε, καθώς την περίοδο εκείνη είχε εμπλακεί το όνομά του στη δράση της οργάνωσης ''Αντικρατική Πάλη''.

    Ο κ.Κουτσιάρος υποστήριξε επίσης ότι ο εξάδελφός του είχε πει ότι είχε δώσει τα χαρτιά του την περίοδο που έγινε το περιστατικό στα Εξάρχεια σε παλαιστινιακή οργάνωση προκειμένου να μπορούν οι Παλαιστίνιοι, που ήρθαν στην Ελλάδα, να κυκλοφορούν ελεύθερα. Και όπως τόνισε ο μάρτυρας, θεωρεί ότι είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του Λεσπέρογλου ότι δράστης της απόπειρας ήταν κάποιος Παλαιστίνιος που κυκλοφορούσε με τα δικά του χαρτιά.

    [06] Προανάκριση για τα εργατικά ατυχήματα

    12/9/2002 8:40:00 πμ

    Προανάκριση για τα πρόσφατα εργατικά δυστυχήματα διέταξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 7 έως τις 9 το πρωί, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, 4ωρη στάση εργασίας 11.00 με 3.00 οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια όλης της χώρας.

    [07] Περιοδεία Καραμανλή στη Β. Ελλάδα

    12/9/2002 11:06:00 πμ

    Η Λίμνη της Δοϊράνης θα είναι ο πρώτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 67ης ΔΕΘ. Ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τη Λίμνη Δοϊράνη αύριο στις 11.30 το πρωί ενώ στις 12.30 θα μεταβεί στο Κιλκίς, όπου θα μιλήσει σε εκπροσώπους τοπικών φορέων στην αίθουσα του εργατικού κέντρου της πόλης. Το Σάββατο, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο της ΔΕΘ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    [08] Αλλαγές στα δρομολόγια ΗΣΑΠ

    12/9/2002 10:20:00 πμ

    Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει το τμήμα Ταύρος - Πειραιάς από τις 23:00 ως τη λήξη τις βάρδιας, σήμερα και αύριο, λόγω αντιπλημμυρικών έργων στον Κηφισό.

    [09] Αναστολή κινητοποιήσεων γιατρών του ΙΚΑ

    12/9/2002 9:29:00 πμ

    Αναστέλλεται η πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του ΙΚΑ η οποία είχε προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα. Η ομοσπονδία των γιατρών ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του Ιδρύματος για την επίλυση των αιτημάτων τους.

    [10] Έφυγε ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελής

    12/9/2002 9:17:00 πμ

    Πέθανε, χθες, σε ηλικία 73 ετών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Αγγελής. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί σήμερα, στις 11.30 το πρωί, στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, ενώ η ταφή θα γίνει αύριο Παρασκευή, στην γενέτειρα του εκλιπόντος, Γετινή Χανίων.

    [11] Μπακογιάννη: ''Ασφάλεια για τον πολίτη''

    12/9/2002 1:39:00 πμ

    Για την ασφάλεια του δημότη στην Αθήνα του αύριο μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Οργανισμού Αθλησης του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Νικόλαο Πευκακίων. Η υποψήφια δήμαρχος της Αθήνας παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία που παρουσίασε, τεκμηρίωσε το γιατί στο πρόγραμμα του συνδυασμού της ''Αθήνα αύριο'' δίνεται μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια του πολίτη.

    Αύξηση των ανδρών στη Δημοτική αστυνομία

    Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας σε 700 με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους μιας και η πρόληψη, όπως ανέφερε, είναι το κλειδί της σύγχρονης λογικής της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

    Η υποψήφια δήμαρχος προέτρεψε όλους τους δημότες της Αθήνας να ενεργοποιηθούν σε κάθε γειτονιά μιας και τα τοπικά συμβούλια πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, εάν η κ. Μπακογιάννη αναλάβει τη δημαρχία της πρωτεύουσας, θα γίνουν πραγματικότητα.

    Παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης-ομιλίας η κ. Μπακογιάννη συνέχισε την ομιλία της τονίζοντας τα κύρια σημεία του προγράμματος του συνδυασμού της.

    Πρέπει να δείξουμε και μπορούμε, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία για τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για μια πολιτική αλληλεγγύης και μέριμνας.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ολοήμερο ωράριο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα φροντίδας για τους ηλικιωμένους στο σπίτι, η λειτουργία δημοτικών ιατρείων με υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες καθώς επίσης και δραστηριότητες οι οποίες είναι ικανές, όπως τόνισε, να δημιουργήσουν μια πιο στενή σχέση μεταξύ των κατοίκων σε κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας. Και όλα αυτά κάτω από την υψηλή και κύρια εποπτεία ενός ζωντανού, όπως υποσχέθηκε, δήμου στην Αθήνα μέσα από ένα περιβάλλον ελευθερίας, ασφάλειας και ανεκτικότητας.

    Την κ. Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πλαισίωσαν και αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού της.

    [12] Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

    12/9/2002 5:10:00 πμ

    Η Αμερική, που βρίσκεται στην υψηλότερη δυνατή ετοιμότητα για ενδεχόμενα νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, τήρησε ενός λεπτού σιγή χθες στις 15:46 (ώρα Ελλάδας) ακριβώς τη στιγμή που το πρώτο από τα αεροσκάφη των αεροπειρατών προσέκρουσε, ένα χρόνο πριν, στον πρώτο από τους δίδυμους πύργους του World Trade Center, στη Νέα Υόρκη. Εκεί συγκεντρώθηκαν και χιλιάδες αμερικανοί πολίτες, για να αποτίσουν φόρο τιμής σ' εκείνους που χάθηκαν από τον παραλογισμό της τρομοκρατίας. Ο Τζορτζ Μπους, μιλώντας χθες σε τελετή στο Πεντάγωνο επανέλαβε την υπόσχεσή του να κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Σε κατάσταση επιφυλακής οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κλοιό ασφάλειας. Στο πεντάγωνο το κλίμα είναι πολεμικό, καθώς εκεί βρίσκονται ένοπλοι φρουροί με στολές εκστρατείας και αντιαεροπορικές συστοιχίες να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας.

    Ο υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αποφάσισε την προώθηση πυραύλων στους εκτοξευτήρες εδάφους- αέρος που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Ουάσιγκτον.

    Δύο αμερικανικά καταδιωκτικά Φ 16 αναχαίτισαν πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα ύποπτο αεροσκάφος το οποίο και οδήγησαν στο αεροδρόμιο της πόλης.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή τέθηκαν χθες σε κατάσταση συναγερμού, μετά από προειδοποιήσεις για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως έκαναν γνωστό αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

    Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντας, διέταξε ''Κατάσταση Απειλής Δέλτα'', δηλαδή συναγερμό προστασίας των στρατευμάτων και των οικογενειών τους σε όλο τον Κόλπο, τη Μέση Ανατολή, το Κέρας της Αφρικής και τμήματα της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Εκδηλώσεις μνήμης

    Ολόκληρη η Αμερική τήρησε χθες ενός λεπτού σιγή την ώρα που πριν ένα ακριβώς χρόνο έγινε η επίθεση, ενώ στο Σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν μέχρι πριν ένα χρόνο οι δύο πύργοι, τηρήθηκε σιγή 102 λεπτών, όσος είναι ο χρόνος που χρειάστηκε για να διαβαστούν τα 2.801 ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

    Στο σημείο αυτό βρέθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και χιλιάδες αμερικανοί πολίτες, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα χιλιάδες αθώα θύματος από το μεγαλύτερο τρομοκρατικό κτύπημα στην παγκόσμια ιστορία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα άρχισαν την χθεσινή μέρα τους με κατ' ιδίαν προσευχή στην Επισκοπική Εκκλησία απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Αμέσως μετά το προεδρικό ζεύγος, κατέθεσε στεφάνι στο σημείο του Πενταγώνου, όπου προσέκρουσε το ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα των τρομοκρατών.

    Εκεί, ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε την υπόσχεσή του να κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τόνισε ότι οι τρομοκράτες που είχαν την ελπίδα να αποθαρρύνουν την χώρα μας διαλέγοντας αυτόν τον στόχο απέτυχαν. Ο αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι το έθνος τιμά τα θύματα μιας μεγάλης τραγωδίας.

    Συνολικά 189 άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους όταν ένα από τα αεροσκάφη των αεροπειρατών έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο.

    Αργότερα, το προεδρικό ζεύγος αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο WTC, στο σημείο που πριν από ένα χρόνο βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι του WTC. Ο Τζορτζ Μπους θέλησε να συλλυπηθεί προσωπικά όλους τους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων.

    Στις 9:01 το βράδυ (04:01 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Μπους απεύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα στον αμερικανικό λαό.

    Η Ευρώπη στο πλευρό των ΗΠΑ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την πλευρά τους δήλωσαν ότι παραμένουν στο πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τάσσονται όμως υπέρ μιας δίκαιης διεθνούς τάξης.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν χθες ο πρώτος αρχηγός κράτους που εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον αμερικανό ομόλογό του, ενώ οι ρώσοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

    Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν σήμερα κοινή δήλωση στην οποία τονίζουν ότι ενθυμούνται την τραγική αυτή ημέρα με βαθιά θλίψη, ενώ οι σκέψεις και οι προσευχές τους συνοδεύουν όλους εκείνους, οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων, που βυθίστηκαν στο πένθος, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη βία που εξαπολύθηκε πριν από ένα έτος.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου υπενθυμίζουν σε όλους ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία δεν μπορούν ποτέ να θεωρούνται ως οριστικώς κεκτημένες αλλά ότι θα πρέπει να προασπίζονται ενεργά και ακατάπαυστα.

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα χτύπημα στις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας που είναι αγαπητές σε όλον τον κόσμο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Στο Βατικανό, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ καταδίκασε τις ωμές και βάρβαρες πράξεις τις 11ης Σεπτεμβρίου και απότισε φόρο τιμής στα θύματα. Παρακάλεσε επίσης το Θεό να συγχωρήσει τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο επίτροπος αρμόδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν, ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα παραβρέθηκαν σε τελετή που έγινε στο Μπάτερι Παρκ της Νέας Υόρκης.

    [13] Ο Μπους ψάχνει την στήριξη του ΟΗΕ

    12/9/2002 12:11:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους εγκαινιάζει το δεύτερο στάδιο της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για μία ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, με την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν τελικά σε πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράκ πολλαπλασιάζονται και ο κ. Μπους θα επιχειρήσει να μεταπείσει τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς κοινότητας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, αν όχι απόλυτη άρνηση, αυτό το ενδεχόμενο.

    ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα έκθεση για παραβιάσεις του Ιράκ

    Ο Λευκός Οίκος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα 20-σέλιδη έκθεση στην οποία καταγράφονται λεπτομερώς οι συστηματικές παραβιάσεις εδώ και ένδεκα χρόνια από το Ιράκ 16 αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην οποία ο Σαντάμ Χουσέιν κατηγορείται ότι προσπαθεί να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής περιλαμβανομένων των πυρηνικών.

    Στην έκθεση, ο ιρακινός ηγέτης κατηγορείται επίσης για βαναυσότητα κατά του ιρακινού λαού, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και για υποστήριξη της τρομοκρατίας, για άρνηση διευθέτησης των θέματος των αιχμαλώτων του πολέμου με το Ιράν και για παραβίαση του οικονομικού εμπάργκο του ΟΗΕ.

    Το έγγραφο μάλλον θα απογοητεύσει τις ΗΠΑ και όσους στο εξωτερικό περιμένουν νέα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Σαντάμ Χουσέιν, καθώς αυτή δεν περιέχει στοιχεία για σχέσεις του Ιράκ με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ούτε για τις πρόσφατες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί και σύμφωνα με τις οποίες μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Aμυνας των ΗΠΑ διόρισε επικεφαλή σχεδιασμού μιας ενδεχόμενης πολεμικής επιχείρησης, το στρατηγό Τόμι Φρανκς, μέλος της κεντρικής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

    Λίγο νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ζήτησε τη μονοήμερη έκτακτη σύγκληση της Βουλής μετά τις πιέσεις που δέχθηκε τόσο από το Εργατικό Κόμμα όσο και από το κόμμα των Τόρις που επιθυμούν το ιρακινό ζήτημα να συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Αύριο ο κ. Μπλερ θα ενημερώσει προσωπικά τους ηγέτες των Τόρις και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, που σχετίζονται με το Ιράκ.

    Στο πλευρό των ΗΠΑ, τάχθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος χαρακτηρίζει τη χώρα του ''πιστό και αφοσιωμένο σύμμαχο'' της Αμερικής, προσφέροντας την υποστήριξή του στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ που ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ισπανία θα υποστηρίξει επίθεση κατά του Ιράκ ακόμα και χωρίς εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ εάν ο Σαντάμ Χουσέιν δεν επιτρέψει την επιθεώρηση του οπλοστασίου του, γράφουν σήμερα οι ισπανικές εφημερίδες.

    Ανάν: Μόνο με απόφαση ΟΗΕ επιχείρηση στο Ιράκ

    Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, δήλωνε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, ότι ''μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτει την απαραίτητη δικαιοδοσία για την ανάληψη δράσης σε περίπτωση απειλής εναντίον της ειρήνης και της παγκόσμιας ασφάλειας''.

    Με την θέση του Κόφι Ανάν, συμφωνεί και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπακούσουν στη γνώμη της ''μεγάλης πλειοψηφίας'' των χωρών-μελών του ΟΗΕ για το ζήτημα του Ιράκ.

    Ο Ιβανόφ επανέλαβε μάλιστα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ μπορεί να "περιπλέξει τη συνεργασία στο πλαίσιο της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας" στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτελεί ''νομική υποχρέωση'' πριν από μία προληπτική επίθεση εναντίον του Ιράκ απαντά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, με δηλώσεις του στο BBC. ''Το αν ο πρόεδρος (Τζορτζ Μπους) θα επιζητήσει μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί θέμα πολιτικής απόφασης, είναι όμως βέβαιο ότι δεν αποτελεί νομική αναγκαιότητα'', δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

    [14] Aμφισβήτηση Αραφάτ από τους Παλαιστινίους

    12/9/2002 9:31:00 πμ

    "Ψήφο δυσπιστίας" προς τον Γιασέρ Αραφάτ αποτελεί η χθεσινή παραίτηση που υπέβαλε η παλαιστινιακή κυβέρνηση για να μην καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο, όπως εκτιμά ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Ααρόν Ζεεβί. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Αραφάτ τον περασμένο Ιούνιο, υποχρεώθηκε χθες να παραιτηθεί για να αποτραπεί η ψήφιση πρότασης μομφής από το παλαιστινιακό κοινοβούλιο. Έτσι, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ όρισε την 20η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

    Τώρα ο Αραφάτ, που έχει προθεσμία δυο εβδομάδων για τη σύσταση νέου υπουργικού συμβουλίου, θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο αντιτάσσεται στον παλαιστίνιο ηγέτη κατ' αυτό τον τρόπο.

    Ο Σαλάχ Τααμέρι, ένας από τους παλιότερους συνεργάτες του Αραφάτ, μίλησε για "κρίση αξιοπιστίας", αναφερόμενος σε ορισμένους υπουργούς που βρίσκονται κοντά στον Αραφάτ.

    Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ισραηλινά άρματα εισέβαλαν στα ανατολικά προάστια της Γάζας.

    [15] Εκλογές εν μέσω επεισοδίων στα Σκόπια

    12/9/2002 11:12:00 πμ

    Σημαντικές, για την πορεία σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας, είναι οι βουλευτικές εκλογές, τρίτες από την ανεξαρτησία των Σκοπίων το 1991, που διεξάγονται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Η όλη προεκλογική περίοδος κύλησε στην σκιά βίαιων επεισοδίων που συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα και κάποια από αυτά, ίσως να συνδέονται και με τις ίδιες εκλογές. Για τον λόγο αυτό, η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας για τις εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Μάλιστα τις εκλογές θα επιβλέψουν περίπου 750 παρατηρητές του ΟΑΣΕ, αριθμός ρεκόρ για εκλογική αναμέτρηση στην ΠΓΔΜ.

    Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φέρουν τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης "Μαζί για την Μακεδονία", του οποίου ηγείται η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, να προηγείται με αρκετή διαφορά του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελούν το VMRO του πρωθυπουργού, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και το Δημοκρατικό Κόμμα, (LP) του προέδρου της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ.

    Οι Αλβανοί ψηφοφόροι, φαίνονται να μοιράζονται μεταξύ του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" του μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητου ηγέτη τους, Άρμπεν Τζαφέρι και του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" του πρώην αρχηγού των Αλβανών ανταρτών της χώρας, Αλί Αχμέτι, η δημοτικότητα του οποίου, μεταξύ του αλβανικού στοιχείου, έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

    Το εκλογικό σώμα ανέρχεται στους 1.665.000 ψηφοφόρους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 25% είναι αλβανικής εθνικότητας. Η χώρα, για τις εκλογές αυτές, έχει διαιρεθεί σε έξι διοικητικές περιφέρεις.

    Σε κάθε μία από αυτές, θα εκλεγούν από είκοσι βουλευτές, οι οποίοι θα καταλάβουν τις 120 έδρες που αριθμεί το Κοινοβούλιο της χώρας. Το όριο για να εισέλθει κάποιο κόμμα στην Βουλή, ανέρχεται στο 3% σε επίπεδο διοικητικής περιφέρειας στην οποία συμμετάσχει.

    [16] Σύλληψη μελών της Αλ Κάιντα

    12/9/2002 10:26:00 πμ

    Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν δύο μέλη του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα,εκ των οποίων ο ένας ενδέχεται να είναι ο υπεύθυνος για τα οικονομικά της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν μαζί με άλλα 7 άτομα στη διάρκεια επιχείρησης στην κοιλάδα Μπερμέλ, στην επαρχία Πακτίκα, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι αμερικανοί στρατιώτες κατέσχεσαν επίσης 150 αυτόματα Καλάσνικοφ, 200 νάρκες κατά προσωπικού, έναν όλμο, χειροβομβίδες και άλλα οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με το CNN, στην επιχείρηση μετείχαν περίπου 1000 αμερικανοί στρατιώτες.

    [17] Αβέβαιο το μέλλον του ποδοσφαίρου

    12/9/2002 9:44:00 πμ

    Σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου δημιουργεί η αναστολή της λειτουργίας του ALFHA DIGITAL, αφού οι περισσότερες επαγγελματικές ομάδες μένουν χωρίς τηλεοπτική στέγη. Για το πρωί έχει συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ, όπου αναμένεται να παρθεί απόφαση για διακοπή των πρωταθλημάτων από την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ή από τις 29 του μήνα. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε να βρουν όλοι μαζί τηλεοπτική στέγη χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας. Όπως λένε μάλιστα, θα διεκδικήσουν μαχητικά ποσοστό από το "στοίχημα".

    Στόχος της σύσκεψης, είναι να βρεθεί μία ενωτική εναλλακτική λύση στο τηλεοπτικό κενό, που προκλήθηκε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος.

    Η κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σταθεί αρωγός στην εξεύρεση τηλεοπτικής στέγης.

    [18] Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Μ. Κάλλας

    12/9/2002 10:30:00 πμ

    Αποσπάσματα από όπερες των σπουδαιότερων εκπροσώπων της ιταλικής όπερας (Βέρντι, Πουτσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέτι) θα ερμηνεύσει η ελληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου στο Γκαλά Όπερας που διοργανώνει την επόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας και διοργανώνεται την ημέρα της συμπλήρωσης 25 χρόνων από το θάνατο της. Το γκαλά όπερας στο οποίο κλήθηκαν να τιμήσουν με την παρουσία τους καλλιτέχνες όπως η Αγνή Μπάλτσα, η Αγνή Μορφονιού, ο Νίκος Ζαχαρίου, η Αρντα Μαντικιάν κ.ά., θα προλογίσει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος-Μαρία Κάλλας, κ.Χρήστος Λαμπράκης.

    Την ίδια μέρα στις 19:00, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει στους χώρους του έκθεση φωτογραφιών από τη ζωή της θρυλικής καλλιτέχνιδας με τίτλο ''Μάρια Κάλλας-La divina. Οι 350 και πλέον φωτογραφίες ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Carlo Tanzi. Οι φωτογραφίες του συλλέκτη εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ η ίδια έκθεση πραγματοποιήθηκε πέρσι στη Γενεύη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 September 2002 - 9:45:25 UTC