Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με σταθερά βήματα προχωρά η Αντιτρομοκρατική
  • [02] Οι σημερινές επαφές των υποψηφίων δημάρχων
  • [03] Αρση κινητοποιήσεων προτείνουν οι πρυτάνεις
  • [04] Αγροτικές κινητοποιήσεις στον Τύρναβο
  • [05] Επαφές Γουέστον στην Αθήνα
  • [06] Προαιρετικά τα θρησκευτικά στο σχολείο
  • [07] Συνελήφθη για ασέλγεια σε ανήλικα κορίτσια
  • [08] Αποφασισμένο να αμυνθεί το Ιρακ
  • [09] Συνάντηση Κοξ-Τούρκου υπουργού Εσωτερικών
  • [10] Ινδία:Παιδιά νεκρά σε κρατικό νοσοκομείο
  • [11] Φορολογική μεταρρύθμιση: Μέρος 3ο
  • [12] Μεγάλη η ανταπόκριση στο μποϋκοτάζ
  • [13] Σκληρή κριτική από τη ΝΔ για τις ανατιμήσεις
  • [14] Σε εντατικούς ρυθμούς η εθνική εν όψει Ισπανίας
  • [15] Μπύρα και χυμός σταφυλιού για δυνατό οργανισμό
  • [16] Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο
  • [17] Σε αναζήτηση διαστημικού τουρίστα...
  • [18] Είναι ή όχι γαλαζοαίματη η βασιλική οικογένεια;

    [01] Με σταθερά βήματα προχωρά η Αντιτρομοκρατική

    3/9/2002 3:33:00 μμ

    Στην ευθύνη των δικαστικών και ανακριτικών αρχών περιέρχεται πλέον η υπόθεση της τρομοκρατίας. Οι εφέτες εισαγγελείς, καθώς και o ειδικός εφέτης ανακριτή Λεωνίδας Ζερβομπεάκος αναλαμβάνουν τις διώξεις ορισμένων υπόπτων για συμμετοχή και δράση στη 17Ν και τον ΕΛΑ. Τις επόμενες ημέρες, οι ανακριτές ενδέχεται να κλητεύσουν τους πρώτους μάρτυρες, για τους οποίους-- εφόσον προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους-- θα ασκηθούν διώξεις και αυτομάτως θα χαρακτηριστούν κατηγορούμενοι. Εν τω μεταξύ, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία εχουν ήδη κληθεί και καταθέτουν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των αδελφών Ξηρού, καθώς και άλλων κρατουμένων, από τους 15 του Κορυδαλλού.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Παράσταση πολιτικής αγωγής στον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, δήλωσε εκ μέρους της οικογένειας του Σωτήρη Σταμούλη, οδηγού του αξιωματικού της αστυνομίας Παντελή Πέτρου, που δολοφονήθηκαν από τη ''17 Νοέμβρη'', τον Ιανουάριο του 1980, ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Καπελάκης.

    Στον κ. Ζερβομπεάκο κατέθεσε νωρίτερα ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Παπαδημητρίου για την επίθεση που είχε δεχθεί από μέλη της οργάνωσης το 1992. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ανακριτή κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τους Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο, που φέρονται να είχαν διαπράξει μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου θα ζητήσει επίσης την αναπαράσταση του εγκλήματος, αλλά και τη συμπληρωματική κατάθεση αυτoπτών μαρτύρων. Ο πρώην βουλευτής επανέλαβε ότι έχει δώσει στον ανακριτή πλήρη περιγραφή της γυναίκας που σκόπιμα ή τυχαία είχε βοηθήσει τα μέλη της οργάνωσης να τον πυροβολήσουν, καθώς εμπόδισε με το αυτοκίνητό της την δική του διαφυγή. Ανέφερε, τέλος, ότι πιστεύει πως στην επιχείρηση σε βάρος του είχαν λάβει μέρος συνολικά πέντε άτομα.

    Το ανακριτικό γραφείο επισκέφθηκε όμως και ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, συνήγορος του κατηγορούμενου στην υπόθεση Πάτροκλου Τσελέντη, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει την αποδέσμευση δύο τραπεζικών λογαριασμών του εντολέα του, προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς.

    Στο φως νέα στοιχεία

    Aτομα που είχαν συνεργασία τόσο με την "17Ν" όσο και τον ΕΛΑ πρόκειται να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα η αντιτρομοκρατική. Παράλληλα, οι αστυνομικοί ερευνούν και πιθανές επαφές του φερόμενου ως αρχηγού της 17Ν Αλέξανδρου Γιωτόπουλου με αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν δραστηριότητα και στην Ελλάδα, τόσο με ξέπλυμα χρήματος όσο και με ενέργειες που εντάσσονται στην τρομοκρατία και στο κοινό έγκλημα.

    Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την τρομοκρατική δραστηριότητα των μελών της "17Ν" έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από καταθέσεις και μαρτυρίες.

    Ένα ακόμη πρόσωπο, εκτός από τον Σάββα Ξηρό και το Δημήτρη Κουφοντίνα, φαίνεται ότι ήταν παρόν το βράδυ της μοιραίας έκρηξης στον Πειραιά, στις 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη, την ώρα που ο Σάββας Ξηρός είχε πέσει στο έδαφος, δύο άνδρες από την πλευρά του εκδοτηρίου παρακολουθούσαν.

    Στο μεταξύ, το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου της αλληλογραφίας και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων άναψε μετά από αίτημα του εφέτη-ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου και αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, την Αγγελική Σωτηροπούλου, την Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ και τη σύντροφο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό.

    Σε νέες απολογίες θα κληθούν οι κατηγορούμενοι

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σαββας Ξηρός, μετά από 65 ημέρες νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνει στο ίδιο κελί με τον αδελφό του Χριστόδουλο, εξαιτίας των προβλημάτων όρασης και ακοής που αντιμετωπίζει. Εν τω μεταξύ σήμερα θα ζητηθεί νέα απολογία από τον Αλ. Γιωτόπουλο.

    Η κλήση για συμπληρωματική απολογία τόσο του φερομένου ως αρχηγού της "17Ν" όσο και των άλλων κατηγορουμένων ως μελών της οργάνωσης είναι όχι μόνο από τις σημαντικότερες ενέργειες της ανάκρισης για την τρομοκρατία αλλά και από τις πλέον προβλέψιμες, μετά από τις τόσες αντιφάσεις που υπάρχουν στις καταθέσεις των κατηγορουμένων.

    Σε νέες απολογίες αναμένεται να κληθούν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κατ' αντιπαράσταση εξετάσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας.

    Μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλούν οι συμπληρωματικές καταθέσεις, αφού από την μέχρι τώρα προανάκριση έχουν προκύψει παράνομες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος των συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται σε αυτές.

    Εν τω μεταξύ, ως άμεσο συνεργάτη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου όσον αφορά τις ιδεολογικές κατευθύνσεις της 17Ν κατονομάζει ο Χριστόδουλος Ξηρός στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας το Θεολόγο Ψαραδέλη που σύμφωνα με συγκατηγορουμένους του χρησιμοποιούσε στην οργάνωση το ψευδώνυμο ''Φώτης''.

    Σύμφωνα με το Χριστόδουλο Ξηρό: ''Το δεξί χέρι του Λάμπρου (Αλ. Γιωτόπουλος) ήταν ο Λουκάς (Δημήτρης Κουφοντίνας) και ο Φώτης. Ο Λουκάς ήταν κυρίως στο χώρο της εκτέλεσης των επιχειρήσεων, ενώ ο Φώτης στην ιδεολογική υποστήριξη της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα είχε παρακμάσει και λειτουργούσε με νέα άτομα που δεν είχαν κάποια ιδεολογική τοποθέτηση γιατί οι παλιοί είχαμε ήδη αποσυρθεί και είχε μείνει ο Λάμπρος, ο Λουκάς και ο Φώτης''.

    Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ψαραδέλης αρνείται ότι συμμετείχε στη 17Ν αλλά παραδέχεται ότι είχε λάβει μέρος σε μια ληστεία τράπεζας το 1986, πιστεύοντας ότι θα του δώσουν λεφτά για να εκδώσει κάποιο βιβλίο που ήθελε. Ο Ψαραδέλης υποστηρίζει ότι είναι κατά της συμμετοχής του σε οργανώσεις που δολοφονούν.

    Εξάλλου, στοιχεία για το ταξίδι που είχε κάνει στο Σουδάν ο Σάββας Ξηρός έδωσε στις αρχές, ο φίλος του, Σουδανός υπήκοος, Αμίν Αλατάμπο, όπως προκύπτει από την κατάθεσή του. Είπε ότι ο Ξηρός γνώριζε πολλά για το Σουδάν σαν να είχε πάει πολλές φορές, ενώ επισκέφθηκε και περιοχή όπου δραστηριοποιούνται αντάρτες.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε την υπόθεση της τρομοκρατίας άλλοθι για την καταστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ για το θέμα της Στάζι, υποστήριξε ότι το γεγονός πως συνέλεγαν πληροφορίες δεν σημαίνει διαπλοκή με τη "17Ν" ή με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [02] Οι σημερινές επαφές των υποψηφίων δημάρχων

    3/9/2002 6:57:00 μμ

    Ένα μήνα πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι βρίσκονται στο φόρτε του προεκλογικού τους αγώνα. Η υποψήφια υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕβΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο, συνοδευόμενη από τους υποψήφιους για τις νομαρχίες Αθηνών και Πειραιώς Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Μίχα. Το θέμα που κυριάρχησε στην συνάντησή τους ήταν η ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, καθώς και το σημερινό μποϋκοτάζ από την πλευρά των καταναλωτών.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο δήμος Αθηναίων

    Ο ρόλος της Αθήνας ως Ολυμπιακή πόλη ήταν το βασικό θέμα συζήτησης που απασχόλησε τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και την υποψήφια δήμαρχο της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διεξαγωγή των Αγώνων, όπως και η συμμετοχή των δημοτών και ο εθελοντισμός.

    Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι στην Αθήνα θα στραφούν τα βλέμματα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ανθρώπων και πως η συνεργασία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι συνεχής, καθώς τα προβλήματα της διαχείρισης της πόλης είναι μεγάλα.

    Η υποψήφια δήμαρχος πρόσθεσε ότι μετά το τέλος των Αγώνων και όταν τα φώτα σβήσουν οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάποιο όφελος από αυτή την διαδικασία.

    Η κ. Μπακογιάννη επισκέφτηκε επίσης και τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

    Νέα υποψηφιότητα για την Αθήνα

    Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας με ανεξάρτητο συνδυασμό ανακοίνωσε ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Αρτέμης Αναπλιώτης, ο οποίος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Αναπλιώτης άφησε σαφείς αιχμές για την υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Η ονομασία του συνδυασμού είναι "Εν Αθήναις" με έμβλημα την κεφαλή της Θεάς Αθηνάς.

    Εν τω μεταξύ, τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ Ιλισίων επισκέφθηκε ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης.

    [03] Αρση κινητοποιήσεων προτείνουν οι πρυτάνεις

    3/9/2002 4:29:00 μμ

    Συνεδριάζουν εκτάκτως την Δευτέρα οι πρυτάνεις για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί λόγω των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια προτείνοντας τη δημιουργία μικτής επιτροπής από εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, του υπουργείου παιδείας και των πρυτανικών αρχών που θα εξετάσει το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τα πανεπιστήμια. Παράλληλα προτείνουν άρση των κινητοποιήσεων προκείμενου να πραγματοποιηθεί η εξεταστική και στην περίπτωση που ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας δεν αποδώσει καρπούς τότε οι κινητοποιήσεις να συνεχισθούν μέσα στον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, άρχισαν σήμερα οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β΄ λυκείου που δεν προβιβάστηκαν, καθώς και για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των νυχτερινών λυκείων.

    [04] Αγροτικές κινητοποιήσεις στον Τύρναβο

    Πηγή: ΑΠΕ 3/9/2002 3:18:00 μμ

    Εδώ και τώρα ζητούν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για όσες ζημιές υπέστησαν από τους παγετούς του προηγούμενου χειμώνα. Το αίτημα τους αυτό διατύπωσαν σήμερα σε όλους τους τόνους σε δυναμικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή. Συγκεκριμένα, μαζικά οι αγρότες και με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, παρέταξαν τα τρακτέρ τους από το πρωί στη γέφυρα του δρόμου Λάρισας-Τυρνάβου-Ελασόνας και, όπως αποφάσισαν κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, θα παραμείνουν παρατεταγμένα στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι νεωτέρας.

    Ανικανοποίητοι οι αγρότες από τις αποζημιώσεις

    Η κινητοποίηση πάντως, τόσο των αγροτών της επαρχίας του Τυρνάβου όσο και γενικότερα του νομού Λάρισας, δεν εξαντλείται στην μία ημέρα, καθώς οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικά το παρών στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, ενώνοντας την φωνή διαμαρτυρίας τους με τους αγρότες όλης της χώρας.

    Εξάλλου, όπως επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθ. Νάσικας, η στάση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έναντι του αγροτικού προβλήματος στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα καθορίσει και την πορεία των περαιτέρω κινητοποιήσεων.

    Στις ομιλίες τους, οι αγροτοσυνδικαλιστές κατηγόρησαν τόσο τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ότι παρά τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την διάρκεια των μεγάλων πανελλαδικών κινητοποιήσεων δεν τήρησαν καμία. Αντί αυτού, δίνουν "ψίχουλα" που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το φυτικό-ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει οικονομική καταστροφή στους αγρότες και οικονομικός μαρασμός σε όλη την επαρχία Τυρνάβου.

    Το σημερινό συλλαλητήριο στον Τύρναβο πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αγροτοσυνδικαλιστών, έχει το χαρακτήρα της "πρόβας τζενεράλε", ενόψει της συμμετοχής των Λαρισαίων αγροτών στα διαδοχικά συλλαλητήρια της Παρασκευής 6 και του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

    Η νομαρχιακή συντονιστική επιτροπή Λαρισαίων αγροτών δηλώνει ικανοποιημένη από το κλίμα σε ολόκληρη την επαρχία και δεν κρύβει την αισιοδοξία της για την αποστολή έξι τουλάχιστον λεωφορείων στην συμπρωτεύουσα.

    [05] Επαφές Γουέστον στην Αθήνα

    3/9/2002 7:02:00 μμ

    Για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος απαιτείται η ενίσχυση της πολιτικής βούλησης όλων των πλευρών, τόνισε ο ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτνμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, μετά τις σημερινές του επαφές στην Αθήνα. Ο αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε διαδοχικά με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιανίτση και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Γουέστον εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος από τη στενή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ.

    [06] Προαιρετικά τα θρησκευτικά στο σχολείο

    3/9/2002 6:37:00 μμ

    Παράνομη χαρακτηρίζει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων την προαιρετική, ή υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια δημοτικού γυμνασίου και λυκείου, ενώ καθίσταται προαιρετική και η παρακολούθηση και εξέταση του μαθήματος στα θρησκευτικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι επειδή το θέμα άπτεται σοβαρών νομικών και συνταγματικών προβλημάτων, μελετάται και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει απάντηση του υπουργείου Παιδείας.

    Αντιτίθενται έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    "Δεν ανοίγει νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και τόνισε ότι αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση της Εκκλησίας.

    Την αντίθεσή τους στην απαλοιφή του θρησκεύματος από τα απολυτήρια των σχολείων εκφράζουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι κ. Παπαθεμελής, Κρητικός, Κοντομάρης, Κουρουπλής και Σπηριούνης και η κα Νόρα Κατσέλη, οι οποίοι αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή προσβάλει βάναυσα τις ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών.

    [07] Συνελήφθη για ασέλγεια σε ανήλικα κορίτσια

    3/9/2002 7:27:00 μμ

    Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται πλέον ο άνθρωπος που για έναν ολόκληρο χρόνο ήταν ο εφιάλτης πολλών παιδιών, αφού φέρεται να προχωρούσε σε ασελγείς πράξεις πάνω τους. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ξαγόρα 29 ετών, που από τον περασμένο Οκτώβριο είχε γίνει κυριολεκτικά ο φόβος και ο τρόμος παιδιών και γονέων στις περιοχές του Νέου Κόσμου, Κουκακίου, Καισαριανής και Παγκρατίου. Ο κατηγορούμενος εμφανιζόταν πάντα με μία μοτοσικλέτα και πλησίαζε ανήλικα κορίτσια ηλικίας από 11 έως 15 ετών τα οποία συνήθως μόλις είχαν σχολάσει από το σχολείο τους και κυκλοφορούσαν ασυνόδευτα. Με πρόσχημα πως ήταν αστυνομικός τα ανάγκαζε να τον ακολουθήσουν και τα οδηγούσε σε υπόγεια πολυκατοικιών, ανελκυστήρες και απόμερα σημεία, όπου και προέβαινε σε ασελγείς πράξεις.

    Στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής είχαν προσφύγει και καταθέσει το περιστατικό 8 ανήλικες με τους γονείς τους. Οι περιγραφές των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του δράστη συνέκλιναν, εμφανιζόταν όμως με διαφορετικές μηχανές κάθε φορά.

    Από τη συγκεκριμένη διαπίστωση, οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για άνθρωπο που εργάζεται σε αντιπροσωπία με δίτροχα και ύστερα από εξαντλητικές έρευνες ο Δημήτρης Ξαγόρας συνελήφθη χθες το πρωί και προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

    Τα ανήλικα κορίτσια που είχαν πέσει θύματα του 29χρονου, κλήθηκαν από την Υπηρεσία και αναγνώρισαν με βεβαιότητα τον δράστη.

    [08] Αποφασισμένο να αμυνθεί το Ιρακ

    3/9/2002 1:38:00 μμ

    Συνομιλίες Αζιζ - Ανάν

    Στην κατηγορηματική δήλωση ότι το Ιράκ θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ. "Το Ιράκ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης πολύ σοβαρά και είναι έτοιμο να υπερασπίσει την εθνική του ακεραιότητα", είπε ο κ. Αζίζ μετά τη συνάντησή του με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο κ. Αζίζ συμπλήρωσε ότι το Ιράκ αισιοδοξεί ακόμη για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης και ότι είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κ. Αζίζ, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Αζίζ υπογράμμισε ότι το Ιράκ μπορεί να δεχθεί την επιστροφή των παρατηρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση με την Ουάσινγκτον.

    Αμετακίνητες οι ΗΠΑ παρά την κριτική

    Ντικ Τσέινι

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγορούν το Ιράκ ότι κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής, προσπάθησαν να υποβιβάσουν τα σχόλια του κ. Αζίζ, λέγοντας ότι η Βαγδάτη δεν φημίζεται για την φερεγγυότητά της.

    Οι δηλώσεις του κ. Αζίζ πραγματοποιούνται ενώ οι απειλές της Ουάσινγκτον έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από τη διεθνή κοινότητα και ενώ παρατηρούνται αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

    "Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα μεθοδικά. Δεν υπάρχει κρίση ανάμεσα στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη. Το πρόβλημα είναι με τους Αμερικανούς", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αζίζ κατά τη διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ θεωρεί ότι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων είναι το πρώτο βήμα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει αποδείξεις για την πιθανότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, προκειμένου να υποστηρίξει μία ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της χώρας.

    Ομως, τα σχόλια του κ. Πάουελ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, ο οποίος είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την επιστροφή των επιθεωρητών και είχε ταχθεί υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.

    Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση Μπους για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ. "Το Ιράκ αλλάζει συνέχεια τη στάση του στο θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών", επεσήμανε ο Αρι Φλάισερ.

    Με βέτο απειλεί η Ρωσία

    Η συνάντηση του κ. Αζίζ με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα ασκεί κριτική στην Ουάσινγκτον για τις προθέσεις της.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι μία επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Ελπίζουμε ότι το θέμα δεν θα χρειασθεί να φθάσει μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι η Μόσχα δεν θα χρειασθεί να ασκήσει βέτο", τόνισε ο κ. Ιβανόφ μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νατζί Σαμπρί, στη Μόσχα.

    Τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προθέσεις της Ουάσινγκτον. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιφέρουν χάος στις διεθνείς ισορροπίες. Αυτό το καταδικάζουμε", τόνισε ο κ. Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    [09] Συνάντηση Κοξ-Τούρκου υπουργού Εσωτερικών

    3/9/2002 7:25:00 μμ

    Ως θέματα ξεχωριστά που όμως κινούνται σε παράλληλους δρόμους, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, την πρόοδο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και το Κυπριακό. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο κ. Κοξ με την ευκαιρία σύντομης κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, o oποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στην ''παραλληλότητα'' των δύο θεμάτων ο κ. Κοξ διακρίνει την ''πολύ σημαντική διάσταση που θα μπορούσε να παίξει (το Κυπριακό) σε ό,τι αφορά το κλίμα και το περιεχόμενο στην εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε επίσης ότι ελπίζει πως η συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή στο Παρίσι του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τον Γλ. Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς θα μπορέσει να δώσει νέα ώθηση για την επίτευξη μιας λύσης κοινώς αποδεκτής.

    Ο καθορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία αποτελεί το βασικό στόχο της επίσκεψης του κ. Γκιουρέλ. O Τούρκος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Κοξ θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο να μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο το επίτευγμα, όπως είπε, της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η οποία κατόρθωσε να υιοθετήσει το μεγάλο πακέτο των μεταρρυθμίσεων το οποίο φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ.

    Παρ' όλ' αυτά, ο κ. Κοξ αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση σε ό,τι αφορά την προώθηση του θέματος της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δήλωσε ότι κατανοεί την τουρκική επιθυμία, πιστεύει οτι είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας, το επόμενο όμως καθοριστικό βήμα θα είναι τα συμπεράσματα της λεπτομερούς έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 16 Οκτωβρίου. Υπογράμμισε οτι θα πρέπει να γίνει μία πλήρης και εμπεριστατωμένη εκτίμηση της έκθεσης για να κατανοηθεί η πρόοδος που έχει γίνει στην Τουρκία.

    Θεώρησε, τέλος, αδύνατο να συζητηθεί το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας για την Τουρκία κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να γίνει στις 24-25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. ''Το Συμβούλιο έχει την ατζέντα του την οποία δεν μπορεί να επηρεάσει το Ευρωκοινοβούλιο'', είπε ο κ. Κοξ. Υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη προτεραιότητες σημαντικές, όπως η χρηματοδότηση της διεύρυνσης, η αγροτική πολιτική και το ιρλανδικό δημοψήφισμα. Κατά την άποψη του κ. Κοξ, το θέμα της ημερομηνίας θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη.

    Συμβουλές στην ΕΕ δίνει ο Ετσεβίτ για Κυπριακό

    Να "διακόψει" τις "άχρηστες''-- όπως τις χαρακτήρισε-- σχέσεις της με την Κύπρο ζήτησε σήμερα από την ΕΕ ο Μπουλέντ Ετσεβίτ για να διευκολύνει, όπως υποστήριξε τη λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα εξήρε τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας. "Η Ελλάδα μπορεί να σημειώσει μεγάλες προόδους μαζί με την Τουρκία" τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα εγκαίνια της Εκθεσης Πληροφορικής στην Κωνσταντινούπολη.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι "δεν έχει σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ούτε με την ένταξη της Τουρκίας. "Το Κυπριακό είναι ένα θέμα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και υπάρχουν μόνο τρεις χώρες που έχουν σχέση με την Κύπρο: η Τουρκία, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ανάμειξη στο Κυπριακό καμίας άλλης χώρας εκτός από αυτές", είπε ο κ. Ετζεβίτ.

    Υποστήριξε ακόμα ότι το Κυπριακό θα λυθεί με την απευθείας διαπραγμάτευση των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο. ''Αν η ΕΕ διακόψει την άχρηστη σχέση της με την Κύπρο τότε θα εξαλειφθεί η αντίσταση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων και θα συναντηθούν με τους Τούρκους σε ένα κατάλληλο κλίμα και θα δεχθούν την αυτονομία της ΤΔΒΚ'', υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου που αναφερόταν στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [10] Ινδία:Παιδιά νεκρά σε κρατικό νοσοκομείο

    3/9/2002 4:19:00 μμ

    Ο θάνατος 15 παιδιών μέσα σε τρεις ημέρες σε κρατικό νοσοκομείο της Καλκούτας στην επαρχία της Δυτικής Βεγγάλης έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις αρχές της επαρχίας και στην αντιπολίτευση που κατηγορεί τους υπευθύνους του νοσοκομείου για αμέλεια. Αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα παιδιά, ηλικίας 1-3 ετών, εισήχθησαν στο νοσοκομείο, την καλύτερη παιδιατρική κλινική της πόλης, εμφανίζοντας συμπτώματα διαφόρων σοβαρών ασθενειών, όπως εγκεφαλίτιδα και γαστρεντερίτιδα.

    ''Τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση όταν έφτασαν στο νοσοκομείο'', δήλωσε ο Σ.Ρ Μάιτι, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας. ''Το νοσοκομείο έχει 180 κρεβάτια και δεχτήκαμε 300 παιδιά. Δεν υπάρχει θέμα αμέλειας'', πρόσθεσε.

    Αντίθετα, το κόμμα της αντιπολίτευσης Κονγκρέσο Τριναμούλ δήλωσε πως ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου πρέπει να παραιτηθεί. ''Γιατί δέχονται τόσα παιδιά όταν δεν έχουν την υποδομή, ούτε τους γιατρούς που χρειάζονται;", τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάνταν Μίτρα και πρόσθεσε πως το κόμμα του ζήτησε προανακριτική εξέταση για τους θανάτους.

    Ο υπουργός Υγείας της επαρχίας Σουρία Κάντα Μίσρα υπερασπίστηκε τα νοσοκομεία της επαρχίας και τους γιατρούς τους περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν καθημερινά στους χώρους τους: ''Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, το προσωπικό δεν επαρκεί. Δεν έχουμε χρήματα να κτίσουμε καινούργια νοσοκομεία, αλλά ούτε μπορούμε να διώχνουμε ασθενείς. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει σωστή περίθαλψη όταν σε ένα κρεβάτι με μια παροχή οξυγόνου φιλοξενούνται δύο και τρία παιδιά;'', κατέληξε.

    [11] Φορολογική μεταρρύθμιση: Μέρος 3ο

    3/9/2002 6:36:00 μμ

    Στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης το οικογένειας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στοχεύει το 3ο μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Oικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, μετά την κυβερνητική επιτροπή. Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι στόχος είναι η πραγματική σύγκλιση, η ενίσχυση της απασχόλησης, η διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και η προστασία της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς διαταραχές.

    Αναγγελίες πρωθυπουργού

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι:

    καταργείται ο φόρος ιδιοκατοίκησης, καθώς και μία σειρά τεκμηρίων, όχι όμως εκείνων που αφορούν την πολυτελή κατανάλωση, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταργείται ο εξολογιστικός προσδιορισμός των κερδών και κάθε είδος τεκμηρίων που αφορούν την απόκτηση επιχείρησης και την αγορά εξοπλισμού και αυξάνονται τα κίνητρα για την ασφάλιση προσωπικού και ότι καταργούνται ορισμένα χαρτόσημα, όπως αυτά που αφορούν τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

    Η συνολική δαπάνη της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις αυτές η κυβέρνηση προωθεί τη φορολογική δικαιοσύνη, βοηθώντας τις οικογένειες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό προωθείται η σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες των χωρών της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και με αφορμή το σημερινό μποϋκοτάζ στην αγορά, συζητήθηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης φέρεται να είπε ότι οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ δεν επιβαρύνουν τον πληθωρισμό.

    Τι περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση

    Kυριότερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος αφορούν στην αύξηση του ατομικού αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 10.00 ευρώ (από 8.400), αύξηση 19%. Στα 11.000 με ένα παιδί, στα 12.000 με 2 παιδιά και στα 20.000 για οικογένεια με 3 παιδιά και άνω.

    Το όφελος για τους φορολογούμενους κυμαίνεται από 240 ευρώ στην περίπτωση ενός φορολογούμενου μέχρι 2.115 ευρώ στην περίπτωση έγγαμου μισθωτού με 3 παιδιά, η σύζυγός του οποίου δεν εργάζεται. Επίσης διατηρούνται οι εκπτώσεις δαπανών για ενοίκιο 1ης κατοικίας, για ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, για φροντιστήρια, για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων για 1η κατοικία και εισφορές σε ταμεία ασφάλισης.

    Από την άλλη όμως καταργούνται οι δαπάνες για καταναλωτικά αγαθά με αποδείξεις άνω των 500 ευρώ, δαπάνες αγοράς συσκευών, όπως φυσικού αερίου και Η / Υ, δωρεάς ακινήτων προς δημόσιο ή άλλους φορείς και δαπάνες αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Όσον αφορά στα τεκμήρια καταργούνται για τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κυβικά, τα δίτροχα, τις δαπάνες για οικιακό ή βοηθητικό προσωπικό, όπως οδηγούς, δασκάλους κλπ, τα σκάφη αναψυχής χωρίς προσωπικό και μέχρι 10 μέτρα και τις δευτερεύουσες κατοικίες μέχρι 150 τ. μ.

    Διατηρούνται τα τεκμήρια για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών, σκάφη αναψυχής μεγαλύτερα των 10 μ., αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 150 τ. μ και κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ.

    Όσον αφορά στις επιχειρήσεις δεν μεταβάλλονται οι συντελεστές φορολογίας, ενώ δεν αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται ο εξολογιστικός τρόπος προσδιορισμού των εισοδημάτων τους.

    Αντιδράσεις

    "Φενάκη αποδεικνύεται η πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Σημίτη" τόνισε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης συμπληρώνοντας ότι τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής έχουν σαν αποτέλεσμα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού να περιορίζονται σε μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις, που σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη το φορολογικό σύστημα παραμένει αναποτελεσματικό και άδικο. "Χωρίς μια αποτελεσματική πολιτική για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να υπάρξει η φορολογική επανάσταση που χρειάζεται η χώρα. Η οικονομία χρειάζεται μια άλλη πολιτική και μια άλλη κυβέρνηση" τόνισε ο συντονιστής Οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ.

    "Ωδινεν όρος και έτεκε μυν". Με τη φράση αυτή σχολίασε ο Γιώργος Σουφλιάς τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι "η πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση όπως κάθε κυβερνητική μεταρρύθμιση κατέληξε σε αποσπασματικά μέτρα."

    "Πενιχρά και αποσπασματικά φορολογικά μπαλώματα που διαιωνίζουν την αδικία και τον αναχρονισμό" χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις για το φορολογικό σύστημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική. "Η δειλή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, εξουδετερώνεται από την κατάργηση κρισίμων φοροαπαλλαγών με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η χώρα χρειάζεται και οι κοινωνικά ασθενέστεροι απαιτούν μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει το σύστημα δικαιότερο και απλούστερο και θα περιορίσει δραστικά την καλπάζουσα φοροδιαφυγή και παραοικονομία", επισημαίνει ο κ.Παπαδημούλης.

    Θετικές οι ρυθμίσεις λέει η ΓΣΕΕ

    Οι φορολογικές ρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα είναι θετικές αν και υπολείπονται από το όριο των 11.700 ευρώ που είχε θέσει η ΓΣΕΕ ως στόχο και το οποίο θα διεκδικήσει το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημειώνει στη σχετική δήλωσή του ότι ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, αν υποστηριχθούν περισσότερο με την άρση ορισμένων αντικινήτρων μπορούν να οδηγήσουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Η ΓΣΕΕ αναμένει το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, καταλήγει ο κ. Πολυζωγόπουλος, για να διαμορφώσει περαιτέρω τη στάση της.

    [12] Μεγάλη η ανταπόκριση στο μποϋκοτάζ

    3/9/2002 6:07:00 μμ

    Θετική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση καταναλωτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων να απέχουν σήμερα από την αγορά προϊόντων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές και την ακρίβεια στην αγορά. Η μείωση της αγοραστικής κίνησης έφτασε έως και 70% κατά μέσο όρο στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του τζίρου στο χονδρεμπόριο ξεπέρασε το 80%, ενώ σημαντική ήταν η μείωση των πωλήσεων και στα εμπορικά καταστήματα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, το ποσοστό συμμετοχής στο μποϋκοτάζ κυμάνθηκε από 31% στα πρατήρια καυσίμων, έως και 82% στις λαϊκές αγορές.

    Οι ενώσεις καταναλωτών προτρέπουν επίσης, τους πολίτες να κατεβάσουν στις 10 το βράδυ συμβολικά τον διακόπτη της ΔΕΗ και να μην κάνουν κανένα τηλεφώνημα, ενώ συλλαλητήριο στην πλατεία Κοτζιά, στις 7 το βράδυ, οργανώνει το ΠΑΜΕ.

    Εμείς το πήραμε το μήνυμα και πρέπει να το πάρει και η αγορά και να σταματήσει η αισχροκέρδεια τώρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από αύριο, το υπουργείο Ανάπτυξης, αρχίζει νέο κύκλο επαφών με φορείς της αγοράς, με στόχο την συγκράτηση των τιμών.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων επέρριψε η ΝΔ. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν υπερβαίνουν τον πληθωρισμό δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου. Για περισσή υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό επέρριψε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    ''Ούτε ένα ευρώ στην αγορά''

    Το σύνθημα είναι: "Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ !!! Σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα" και σηματοδοτεί μία μεγάλη οργανωμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας και αντίστασης των καταναλωτών, το πανελλήνιο μποϋκοτάζ, που κήρυξε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) καλώντας μας να νεκρώσουμε την αγορά.

    Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρούνται κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα άρχισαν ήδη να διαμαρτύρονται έντονα καταγράφοντας ρεκόρ παραπόνων μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2002.

    Οι καταγγελίες για την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των τροφίμων αλλά και για το κόστος ζωής γενικότερα που έφθασαν στην ανοιχτή γραμμή 1721 του ΙΝΚΑ για τις αυξήσεις των τιμών κατέλαβαν την πρώτη θέση επί του συνόλου, ήδη από το πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου (Ιανουάριος - Ιούνιος 2002) τις ανεβάζουν στον αριθμό ρεκόρ των 6.492 ή 10,47% επί του συνόλου ενώ για το πρώτο 8μηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος 2002) έφθασαν τις 9.809 ή 11,55%, καταλαμβάνοντας πάντοτε την πρώτη θέση, όταν το σύνολο των αντίστοιχων καταγγελιών την περυσινή χρονιά (Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2001) έφθασαν μόλις τις 8.188 ή 6,74% και κατέλαβε την 4η θέση στη γενική κατάταξη.

    Αν την πρωτοκαθεδρία στις καταγγελίες έχει ο τομέας των τροφίμων, κατά πόδας τον ακολουθεί αυτός του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, τα κέντρα αδυνατίσματος ενώ ο βραχνάς των τραπεζών έχει το προβάδισμα από τις υπηρεσίες υγείας.

    Μάλιστα το Ελληνικό Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικών Ερευνών, ανακοίνωσε ότι η ετήσια αισχροκέρδεια των τραπεζών στην Ελλάδα μόνο με τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια καταναλωτικής πίστης ανέρχεται σε 528 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Ιανουάριο ο μέσος όρος των επιτοκίων χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης (εκτός στεγαστικών) ήταν 12,70%, (κατά 2,87% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο κοινοτικό όρο της ευρωζώνης).

    Αρχής γενομένης λοιπόν από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2002, το ΙΝΚΑ μας καλεί ξεκινήσουμε να διοχετεύουμε την αγανάκτηση μας σε μία γόνιμη και συνεχή αντίσταση για την περιφρούρηση και την προστασία του εισοδήματος και της ποιότητας της ζωής μας.

    Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο Καταναλωτών προσανατολίζεται παράλληλα στην διοργάνωση συγκριτικών ερευνών τιμών ανά προϊόν / υπηρεσία και γεωγραφικό διαμέρισμα από το Κέντρο Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ και τις Μικτές Επιτροπές Ερευνας της Αγοράς και δημοσίευση των ερευνών αυτών στο Διαδίκτυο, έκδοση τακτικού Δελτίου Μποϋκοτάζ, με αναφορά προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία παρατηρούνται υπερβολικές ανατιμήσεις,

    Επιπλέον θα υπάρξει σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, ταυτόχρονα με παραστάσεις στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές και προτάσεις για πανευρωπαϊκή δράση στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα και συνελεύσεις, και θα επιδιωχθούν συμφωνίες μεταξύ του ΙΝΚΑ και διαφόρων επαγγελματικών ενώσεων, σε συγκεκριμένους Κώδικες Δεοντολογίας, για την περιφρούρηση των συμφερόντων των καταναλωτών.

    Ζωτικής σημασίας θεωρείται επίσης η σύσταση και λειτουργία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, με την αναδιοργάνωση και ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και υπηρεσίες του νομικού τμήματος ΙΝΚΑ, καθώς και έκδοση Μαύρης Βίβλου Καταγγελιών με αναφορά χαρακτηριστικών και ενδεικτικών καταγγελιών καταναλωτών.

    Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

    Μερική και όχι καθολική ήταν η αποχή του καταναλωτικού κοινού από τις αγορές τόσο της Καβάλας όσο και άλλων περιοχών της Βορειοανατολικής Ελλάδας στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ που είχε κηρύξει το ΙΝΚΑ.

    Η πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Καταναλωτών νομού Καβάλας Χρυσάνθη Κούκου δήλωσε ότι, όπως διαπίστωσε η ίδια, η κίνηση ήταν ''σπασμένη'' στις αγορές προϊόντων καθημερινής χρήσης όπως ψωμί, φρούτα, λαχανικά, γάλα κλπ, ενώ αντίθετα δούλεψαν κανονικά τα φαρμακεία, τα ιχθυοπωλεία και τα ανθοπωλεία, οι αστικές συγκοινωνίες εκτελέστηκαν κανονικά και, ευρύτερα, το μποϊκοτάζ δεν προκάλεσε αίσθηση σε μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κοινού.

    Η ίδια κατάσταση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό διαμορφώθηκε και στις άλλες πόλεις αλλά και τα κεφαλοχώρια της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι νοικοκυρές που έκαναν μεν ''μποϊκοτάζ'' στην αγορά αλλά είχαν φροντίσει να εφοδιαστούν με τα χρειώδη από τη Δευτέρα.

    Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων της Καβάλας Απόστολος Μαρδύρης εκτίμησε πως ''δεν αποτελεί την καλύτερη λύση το εμπάργκο στην αγορά που πρότεινε στο αγοραστικό κοινό το ΙΝΚΑ. Το κακό πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του'' και πρόσθεσε: "Οι καταστηματάρχες δεν ευθύνονται για την αύξηση στις τιμές ειδών και αγαθών, καθώς και υπηρεσιών, σε ό,τι αφορά τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ και όλες τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στη συνέχεια σε τιμολόγια προϊόντων"

    [13] Σκληρή κριτική από τη ΝΔ για τις ανατιμήσεις

    3/9/2002 2:16:00 μμ

    Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι ανατιμήσεις αλλά και το σημερινό μποϋκοτάζ, απασχόλησαν τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Ελλάδας. Για διπλοπροσωπία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος - με αφορμή τη στάση της απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων - μετά το πέρας της συνάντησης με τη ΓΕΣΕΒΕ. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ως Ιανός και πρόσθεσε ότι υπουργοί παίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων εμφανίζονται ότι δήθεν στηρίζουν το μποϋκοτάζ,ενώ πρώτοι μέσα στις ΔΕΚΟ άρχισαν τις αυξήσεις.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για χονδροκομμένο παιχνίδι προπαγάνδας που εμπαίζει τους πολίτες και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας που θα φέρει, όπως είπε, με τροπολογία, απόψε στη Βουλή η κυβέρνηση. Τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε πραγματική σύγκλιση με τις χώρες της ΕΕ.

    Εξάλλου, ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη τη σημερινή κίνηση των καταναλωτών, σημειώνοντας ότι την κύρια ευθύνη για την ακρίβεια την έχει η κυβερνητική πολιτική και πρόσθεσε πως είναι υποκριτικό οι φορείς αυτής της πολιτικής να ταυτίζονται με την κίνηση των καταναλωτών.

    Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών και των Βιοτεχνών Δημήτρης Πέτσης σημείωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές, κάτι που έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είπε ότι ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για τα προβλήματα του κλάδου και την αγωνία των συναδέλφων του να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους

    [14] Σε εντατικούς ρυθμούς η εθνική εν όψει Ισπανίας

    3/9/2002 7:42:00 μμ

    Με διπλές προπονήσεις συνεχίζεται η προετοιμασία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τον καθοριστικό αγώνα με την Ισπανία το ερχόμενο Σάββατο. Το πρωί οι παίχτες τις εθνικής μας προπονήθηκαν στο γήπεδο του Μαρκόπουλου, αφού μετά τη χθεσινή καταρρακτώδη βροχή υπήρχε κίνδυνος για το χόρτο στις νέες εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Ο Γιώργος Καραγκούνης, που κλήθηκε χθες από τον ομοσπονδιακό προπονητή Ότο Ρεχάγκελ, προπονήθηκε κανονικά, όπως και ο Βασίλης Τσάρτας, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στην χθεσινή προπόνηση. Το πρόγραμμα της πρωινής προπόνησης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ασκήσεις τακτικής. Στην εθνική Ισπανίας υπάρχουν δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών τις θέσεις του Πουγιόλ και του Ουρθάϊθ θα πάρουν ο Σαλγάδο και ο Βαρέλα. Να σημειώσουμε ότι τα εισιτήρια του αγώνα έχουν εξαντληθεί.

    [15] Μπύρα και χυμός σταφυλιού για δυνατό οργανισμό

    3/9/2002 4:50:00 μμ

    Η μπύρα και ο χυμός από σταφύλι είναι το ίδιο τονωτικά για τον οργανισμό, όπως και το κόκκινο κρασί, ανακοίνωσαν σήμερα Αυστραλοί ερευνητές. Ομάδα του πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας στη Νέα Νότια Ουαλία εξέτασε τα επίπεδα ουσιών που παρεμποδίζουν την οξείδωση στο αίμα μετά την κατανάλωση μπύρας, κόκκινου και λευκού κρασιού. Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών αυξήθηκαν έπειτα από την κατανάλωση μπύρας και κόκκινου κρασιού, αλλά μειώθηκαν μετά την κατανάλωση λευκού κρασιού.

    Ο Κεν Ουάτσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε στο ραδιόφωνο ABC της Αυστραλίας πως τα ''καλά νέα'' είναι ότι η κατανάλωση μπύρας ή κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη και να προλαμβάνει το θάνατο ή τη νέκρωση του κυττάρου.

    Ο χυμός σταφυλιού, επίσης, μπορεί να έχει την ίδια θεραπευτική δράση όπως το κρασί. Τα ''άσχημα νέα'', ωστόσο, τουλάχιστον για τους λάτρεις του αλκοόλ, είναι ότι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών δεν εμφανίστηκαν αυξημένα μετά από δύο ποτά. ''Η επιστημονική απόδειξη ότι η προσεκτική κατανάλωση είναι ωφέλιμη για την υγεία μοιάζει τώρα υπερβολική, ενώ ο μύθος ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί πιο δραστική πηγή αντιοξειδωτικών από τη μπύρα χάνει έδαφος'', τόνισε.

    Ουσίες που παρεμποδίζουν την οξείδωση δρουν για να απορροφήσουν καταστροφικές μορφές οξυγόνου που μπορεί να καταστρέψουν το DNA και να οδηγήσουν στο θάνατο ή τη νέκρωση κυττάρων.

    [16] Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο

    3/9/2002 12:59:00 μμ

    Αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στην Πάτμο το δεύτερο φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, συνολικά, εννέα συναυλίες και η διάρκεια του φεστιβάλ εκτείνεται σε δέκα μέρες. Για πρώτη φορά έχουν κληθεί και μεγαλύτερα μουσικά σχήματα, όπως ορχήστρες και χορωδίες, ενώ η συμμετοχή ενός συνόλου από το εξωτερικό σηματοδοτεί την πρόθεση των διοργανωτών να ξεπεράσει σταδιακά το φεστιβάλ τα ελληνικά σύνορα. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στη φετινή διοργάνωση αποτελεί η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου του αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Αλκη Μπαλτά, "Τα τραγούδια του Κοσμοκαλόγερου", έργο με το οποίο θα κλείσει το φεστιβάλ, το οποίο είναι βασισμένο σε κείμενα από διηγήματα του Παπαδιαμάντη με ερμηνεύτρια την Αλίκη Καγιαλόγλου και τη συμμετοχή ακόμα πέντε μουσικών. Χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει εως και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, είναι η ΕΡΤ και διοργανωτές η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσων, ο Δήμος Πάτμου και η Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Η διοργάνωση αυτή που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά έχει σκοπό σ' έναν χώρο με πλούσια θρησκευτική παράδοση όπως είναι το νησί της Πάτμου να ακουστεί η μουσική που έχει συντεθεί για να εκφράσει το θρησκευτικό συναίσθημα.

    H Βυζαντινή Μουσική, η δημοτική παράδοση, το ελληνικό τραγούδι και η έντεχνη - ελληνική και ξένη - λόγια μουσική περιλαμβάνουν ένα πλήθος έργων από τα οποία γίνεται κάθε φορά επιλογή αυτών που θα ερμηνευτούν στο Φεστιβάλ. Υπάρχουν επίσης έργα τα οποία γράφτηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ της Πάτμου και παίχτηκαν ή θα παιχτούν εδώ σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση.

    Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Χορωδία της ΕΡΤ, η παιδική Χορωδία του Ντόμπριτς, η Δόμνα Σαμίου, η Αλίκη Καγιαλόγλου και πολλοί ακόμα Ελληνες και ξένοι μουσικοί υπό το συντονισμό του καλ/κου διευθυντή Αλκη Μπαλτά θα ταξιδέψουν τους ακροατές στα μονοπάτια της θρησκευτικής μουσικής.

    Οι συναυλίες δίνονται στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης που σχηματίζει ένα φυσικό αμφιθέατρο.

    Πρόγραμμα

    Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου

    Βυζαντινή Χορωδία Βασιλικού Βυζαντινοί ύμνοι

    Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

    Συμφωνική ορχήστρα και χορωδία Δήμου Αθηναίων Ave Verum και Requiem του Μότσαρτ

    Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

    "Προσευχές", ρεσιτάλ τραγουδιού Τ. Χριστογιαννόπουλου Απαγγελία κειμένων των Ευριπίδη, Καζαντζάκη, Gibran, Marquez κα. και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Φωρέ, Μπράμς κ.α. Απαγγέλλει η ηθοποιός Μάρθα Τομπουλίδου, πιάνο η Βίκυ Στυλιανού

    Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

    8 βιολοντσέλα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Έργα Μότσαρτ, Μπαχ, Πόπερ, Τενίδη, Μπαλτά, Χέντελ κ.α.

    Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

    "Τραγούδια και σκοποί του τόπου μας" Η Δόμνα Σαμίου και σύνολο παραδοσιακής μουσικής ( 6 λαϊκοί μουσικοί)

    Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

    Παιδική χορωδία Ντόμπριτς (Βουλγαρία) Θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια

    Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

    Χορωδία Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης Θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια Παρασκευή

    13 Σεπτεμβρίου

    Ορχήστρα των Χρωμάτων και χορωδία ΕΡΤ Εργα Μιχαηλίδη, Ευαγγελάτου κ.α και το έργο "Εσπερινοί" του Μότσαρτ

    Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου Ρεσιτάλ Αλίκης Καγιαλόγλου

    Η Παναγία και οι Aγιοι στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι και το έργο του Α. Μπαλτά "Tα τραγούδια του κοσμοκαλόγερου" σε κείμενα από διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

    Συμμετέχει οργανικό σύνολο από 5 μουσικούς.

    [17] Σε αναζήτηση διαστημικού τουρίστα...

    3/9/2002 2:02:00 μμ

    Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία και η εταιρεία διαστημικών κατασκευών RKK Energuia δεν θα δεχθούν τον 23χρονο Αμερικανό τραγουδιστή του ποπ συγκροτήματος NSYNC, Λανς Μπας στην επόμενη πτήση προς το διαστημικό σταθμό ISS, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ επικαλούμενο απόφαση των εμπειρογνωμόνων των δύο οργανισμών. Η απόφαση αυτή ελήφθη ''λόγω σημαντικών παραβιάσεων του συμβολαίου'' από τον καλλιτέχνη, πρόσθεσε το πρακτορείο. Πρόκειται για τη μη καταβολή του αντιτίμου για το ταξίδι, που ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Ο Λανς Μπας επιθυμούσε να συμμετάσχει σε μια δεκαήμερη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στον οποίο θα έφθανε με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

    Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τον επίδοξο διαστημικό τουρίστα ότι δεν μπορούσε να περιμένει επ' αόριστον την καταβολή του συμφωνημένου αντιτίμου.

    Χθες ο εκπρόσωπος της Διαστημικής Υπηρεσίας Σεργκέι Γκορμπούνοφ υπογράμμισε πως ''η ρωσική πλευρά δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ'' από τον αμερικανό τραγουδιστή.

    Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία έχει ήδη στείλει δύο ''τουρίστες'' στο διάστημα: τον Αμερικανό Ντένις Τίτο (Απρίλιος-Μάιος 2001) και το Νοτιοαφρικανό Μαρκ Σάτλγουορθ (Απρίλιος-Μάιος 2002) που πλήρωσαν ο καθένας 20 εκατομμύρια δολάρια.

    [18] Είναι ή όχι γαλαζοαίματη η βασιλική οικογένεια;

    3/9/2002 2:51:00 μμ

    Νόθο τέκνο του βασιλικού ζεύγους πιθανότατα να ήταν η βασίλισσα Βικτωρία σύμφωνα με βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός της εβδομάδος στη Βρετανία. Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Τάιμς της Κυριακής γράφει ότι στο βιβλίο ''The Victorians'' του βιογράφου Α.Ν Ουίλσον αναφέρεται ότι η μητέρα της βασίλισσας Βικτωρίας, η πριγκίπισσα Βικτωρία του Λένινγκεν, είχε μακροχρόνια σχέση με τον ιρλανδικής καταγωγής γραμματέα της σερ Τζον Κονρόι, και προφανώς αυτός και όχι ο πρίγκιπας Εδουάρδος και Δούκας του Κέντ ήταν ο πραγματικός πατέρας της μετέπειτα βασίλισσας Βικτωρίας.

    Οι ασθένειες ''καρφώνουν'' την καταγωγή της Βικτωρίας

    Ο Ουίλσον βασίζει τα γραφόμενα του κυρίως σε ιατρικά αρχεία, σύμφωνα με την εφημερίδα. Με βάση λοιπόν αυτά τα αρχεία η ασθένεια πορφυρία--μια κληρονομική δυσλειτουργία στην ικανότητα μεταβολισμού του οργανισμού--απασχολούσε παλαιότερα τη βασιλική οικογένεια, αλλά σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η βασίλισσα Βικτωρία δεν έπασχε από κάτι παρόμοιο και η δυσλειτουργία αυτή δεν πέρασε και στους απογόνους της.

    Ο Ουίλσον γράφει ακόμα στο βιβλίο του ότι η βασίλισσα Βικτωρία ήταν φορέας της νόσου της αιμοφιλίας, ασθένεια η οποία δεν καταγράφεται στα ιατρικά αρχεία της μητέρας της ούτε στα ιατρικά στοιχεία 17 προγενέστερων γενεών. Το γεγονός αυτό οδηγεί τον συγγραφέα στο συμπέρασμα ότι την αιμοφιλία την κληρονόμησε η Βικτωρία από τον Κονρόι.

    Τα ανάκτορα του Μπάκιγκχαμ πάντως ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 September 2002 - 16:54:57 UTC