Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταρρυθμίσεις στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
  • [02] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στο Μαξίμου
  • [03] Ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόεδρος στο Μαξίμου
  • [04] Δραστικές λύσεις δίνει το αθλητικό νομοσχέδιο

    [01] Μεταρρυθμίσεις στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

    27/8/2002 9:48:00 μμ

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο με τη φιλοδοξία να υπάρξει επιτάχυνση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών και της λειτουργίας του ΑΣΕΠ, αίροντας γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποδεδειγμένα οδήγησαν σε δυσλειτουργίες.

    Παράλληλα, το νομοσχέδιο δίνει την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο, στο "αξιόλογο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο απασχολήθηκε περιστασιακά, αλλά κατ' επανάληψη, τα τελευταία 8 χρόνια σε υπηρεσίες του δημοσίου".

    Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

    Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων.

    Καταργείται η υποχρέωση επιλογής θέσεων σε μια μόνο νομαρχία.

    Ανακαθορίζονται και περιορίζονται οι περιπτώσεις διεξαγωγής γραπτού διαγωνισμού σε κλάδους ειδικών απαιτήσεων (π.χ. τελωνειακοί, φοροτεχνικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τραπεζικοί).

    Καθιερώνεται η δυνατότητα αυτόματης βαθμολόγησης της γραπτής εξέτασης όταν αυτή γίνεται με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών.

    Προβλέπεται προσαύξηση της βαθμολογίας των επιτυχόντων στη γραπτή εξέταση, βάση αντικειμενικών κριτηρίων, (π.χ. μεταπτυχιακές σπουδές, χρόνος προϋπηρεσίας, βαθμος βασικού τίτλου σπουδών).

    Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης σε όσους απασχολήθηκαν περιστασιακά, αλλά κατ' επανάληψη, τα τελευταία οκτώ χρόνια σε υπηρεσίες του δημοσίου.

    Καθιερώνεται ειδική γραπτή δοκιμασία, ανεξάρτητη από τη διαδικασία των επιμέρους προκηρύξεων, με την οποία θα βαθμολογούνται οι γενικότερες πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

    Αναδιαμορφώνεται η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

    Για τις θέσεις κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα νέα προτεινόμενα κριτήρια είναι κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ ισχύει επίσης και το κριτήριο της εντοπιότητας.

    Η έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης, γίνεται αμέσως, με την παραλαβή των αιτήσεων των υποψηφίων και όχι μετά από τη συγκέντρωση του συνόλου των αιτήσεων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, όλων των προκηρύξεων των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και υπάγονται ρητώς στο ΑΣΕΠ και όλες οι προσλήψεις του μη διοικητικού προσωπικού της.

    Ρυθμίζεται η αποκέντρωση του ΑΣΕΠ και συνιστώνται τμήματά του σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Οι παραβιάσεις του νόμου 2190/94 απο δήμους ή κοινότητες υπάγονται πλέον στο γενικό γραμματέα της οικείας περιφέρειας για τον καταλογισμό τους.

    [02] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στο Μαξίμου

    27/8/2002 9:55:00 μμ

    Τις σχέσεις της ελληνικής ομογένειας με την Αρχιεπισκοπή καθώς επίσης και την πορεία της ανέγερσης του ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, συζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην ανέγερση του νέου Ναού ενώ συζήτησαν και το θέμα της αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης. Είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] Ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόεδρος στο Μαξίμου

    Πηγή: ΑΠΕ 27/8/2002 9:05:00 μμ

    H πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη Γιουγκοσλαβία, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο και την ευρύτερη Βαλκανική καθώς και το πρόγραμμα εφαρμογής του ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακατασκευή του οδικού άξονα 10, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε απόψε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Μίρολιουμπ Λάμπους. Νωρίτερα ο κ.Λάμπους είχε συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις καθώς και την υποστήριξη της προσέγγισης της Γιουγκοσλαβίας με την Ε.Ε.

    Ελληνική υποστήριξη στη σύνδεση Γιουγκοσλαβίας-Ε.Ε

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με τη Σερβία στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανακατασκευή του οδικού άξονα 10, που συνδέει το Βελιγράδι με τη Θεσσαλονίκη και έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης αλλά και τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ θα προωθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Γιουγκοσλαβίας και ειδικότερα την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης.

    Από την πλευρά του ο κ. Λάμπους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες για την κατασκευή του οδικού άξονα Βελιγραδίου - Θεσσαλονίκης ενώ σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

    [04] Δραστικές λύσεις δίνει το αθλητικό νομοσχέδιο

    27/8/2002 6:47:00 μμ

    Η βία, η επιχειρηματικότητα, η αθλητική δικαιοσύνη, το ντόπινγκ, η διαιτησία και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, είναι τα φλέγοντα ζήτήματα στα οποία καλείται να ρυθμήσει το το αθλητικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Το νομοσχέδιο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι διατάξεις της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αρχίσει να συζητείται την Τρίτη στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

    Ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου επεσήμανε, ότι έγινε διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς και λήφθηκαν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις που έγιναν πριν κατατεθεί στην Βουλή, ενώ πρόσθεσε, πως οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική μορφή του είναι ελάχιστες.

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

    Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις σημαντικές καινοτομίες, όπως τις χαρακτήρισε, που είναι οι εξής:

    Στην αθλητική δικαιοσύνη η συγκρότηση των δικαιοδοτικών οργάνων γίνεται από τακτικούς δικαστές. Αυτό ισχύει για όλα τα αθλήματα και όλες τις Ομοσπονδίες. Οι τακτικοί δικαστές επιλέγονται με διαφανείς διαδικασίες και σύμφωνα με τον κώδικα δικαστικών λειτουργών. Παράλληλα, θα υπάρχουν αθλητικοί εισαγγελείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, τους οποίους θα συντονίζει αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) προβλέπει λιγότερα άτομα, ώστε να είναι πιο ευέλικτη. Στον τομέα της επιχειρηματικής δράσης - διαφάνειας διατηρούνται όλα όσα αναφέρονταν στο αρχικό σχέδιο νόμου. Η μοναδική αλλαγή αφορά στην εγγυητική επιστολή που θα πρέπει να καταβάλλει μια ομάδα πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων. Αρχικά κάλυπτε το σύνολο του προϋπολογισμού της, ενώ τώρα πλέον θα πρέπει να καλύπτει το 10%. Αυξάνεται σε 12%, από 8% που είναι σήμερα, το ποσοστό που θα παίρνουν οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες από τον ΟΠΑΠ. Παράλληλα, παρέχεται εξουσιοδότηση στον ΟΠΑΠ για δελτίο ΠΡΟΜΠΑΣΚΕΤ (με ελληνικούς και ξένους αγώνες), ενώ σταδιακά θα υπάρξει και ένα άλλο δελτίο με αγώνες από άλλα αθλήματα, όπως το βόλεϊ.

    Τα χρέη των ΠΑΕ

    Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "πλήρες, αυστηρό και συγκροτημένο νομοθετικά" και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα γίνει δεκτό με ευρύτερη συναίνεση από την Βουλή.

    Οσον αφορά στο "καυτό" θέμα των χρεών που έχουν ελληνικές ομάδες σε παίκτες και προπονητές και τον κίνδυνο τιμωρίας που αντιμετωπίζουν, ο κ.Βενιζέλος τόνισε: "Η θέση μας είναι, ότι τα χρέη των ομάδων απέναντι σε παίκτες, προπονητές ή άλλους παράγοντες, πρέπει να απασχολήσουν τις ίδιες. Το κράτος δεν έρχεται να καλύψει τέτοιου είδους υποχρεώσεις. Δεν είναι αυτή αποστολή μας. Πάντως, θα βοηθήσουμε τις ομάδες εκείνες που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Εμείς είχαμε σκοπό να "καθαρίσουμε" ορισμένες ΠΑΕ, αποβάλλοντας ορισμένους μετόχους. Θέλαμε όμως να διασφαλίσουμε την αθλητική συνέχεια τους. Και η FIFA πρέπει να σεβαστεί την αθλητική συνέχεια των ομάδων".

    Οσον αφορά τις ομάδες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, τόνισε ότι σκοπός της Πολιτείας δεν είναι να διευκολύνει τους επιχειρηματίες αλλά τις ομάδες. "Εάν ένα σωματείο που δεν είναι υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κάνει αίτηση επιχορήγησης, τότε μπορεί να του δοθεί, ως τακτική επιχορήγηση", κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

    Σχετικά με τον Πανιώνιο ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα διασφαλιστεί η αθλητική του συνέχεια.

    Πιστοποίηση κατάρτιση για τους εθελοντές

    Στο μεταξύ, ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας, που περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο.

    Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν τα σπίτια τους στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπογράμμισε, ότι θα φορολογηθούν αυτοτελώς με χαμηλό συντελεστή, ο οποίος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.Τα θέματα φορολογικού χαρακτήρα, πάντως, θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού έκανε ειδική αναφορά στην διάταξη για τους εθελοντές. Σύμφωνα με όσα τόνισε, με ειδική ρύθμιση λύνεται το θέμα της βεβαίωσης για την συμμετοχή τους στο 2004.

    Συγκεκριμένα, θα πιστοποιηθεί η εμπειρία τους από την διοργάνωση, καθώς και η τεχνική κατάρτιση που θα αποκτήσουν. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνησε ότι δεν πρόκειται περί πριμοδότησης, αλλά για μια πιστοποίηση της εμπειρίας τους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Σχετικά με το νέο κλειστό γυμναστήριο, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες πυγμαχίας το 2004, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε, ότι το έργο αυτό θα εκτελεστεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΓΓΑ.

    Ακόμη, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα σε όσους δεν εξασφαλίζουν προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλα τα κτίρια, ενώ χαρακτήρισε θετική από κάθε πλευρά την πρώτη δοκιμαστική διοργάνωση ενόψει του 2004 στην ιστιοπλοΐα.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης, υπογράμμισε, ότι υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με όλους τους αθλητικούς φορείς ενώ λήφθηκαν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις που έγιναν για το νομοσχέδιο.

    Επίσης, ο κ.Κουράκης ανακοίνωσε επίσημα, ότι σε λίγες ημέρες θα υποβάλλει την παραίτησή του αφού θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα που έγιναν αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, τονίζοντας: "Το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά είναι ένα από τα πιο σύγχρονα. Κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, δυόμισι μήνες".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 August 2002 - 20:54:34 UTC