Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαντωνίου-Μίλερ περί ευρωπαϊκής άμυνας
  • [02] Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες
  • [03] Σημίτης για 2004: Προσήλωση στον στόχο
  • [04] Καλυτερεύει η κατάσταση στην Κακαβιά
  • [05] Συνάντηση Παπουτσή-Βενιζέλου
  • [06] Πόλεμο με Ιράκ εδώ και τώρα θέλει ο Τσένι
  • [07] Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [08] Αστυνομική-Δικαστική συνεργασία στην ΕΕ
  • [09] Εκτεταμένη η καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν
  • [10] Καταρρακτώδεις βροχές και στη Γαλλία
  • [11] Συνάντηση Καραμανλή-Προεδρείου ΣΕΒ
  • [12] Αγνωστοι επιτέθηκαν στον Αρη Σταθόπουλο
  • [13] Αλμα εις μήκος: Τρίτος ο Μακρυνικόλας
  • [14] Αύριο δοκιμάζεται η Δανιηλίδου στο Οπεν
  • [15] Η έκθεση σε φυτοφάρμακα οδηγεί σε Πάρκινσον
  • [16] Καίριας σημασίας η κοινωνία της πληροφορίας
  • [17] Μόλις έληξε ο ... Β' Π.Π. για αυστραλιανή πολιτεία!

    [01] Παπαντωνίου-Μίλερ περί ευρωπαϊκής άμυνας

    27/8/2002 4:39:00 μμ

    Θέματα που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της Ελλάδος κατά την άσκηση της προεδρίας στα θέματα άμυνας στην ευρωπαϊκή ένωση συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ. Ειδικότερα για το ζήτημα του ''ευρωστρατού'' ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ελλάδα θα αγωνιστεί για τη συγκρότηση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης μέσα στο 2002 και προσδιόρισε ότι ο πολιτικός αυτός στόχος έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση με αποφάσεις σειράς Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τους δυο συνομιλητές είναι εκείνο της εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των σχέσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο της Σεβίλης η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, πέτυχε να γίνουν δεκτά από την ΕΕ ορισμένα κείμενα που καλύπτουν και το εθνικό συμφέρον της χώρας μας, αλλά και γενικότερα καλύπτουν την ισορροπία των σχέσεων που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε θέματα αμυντικής πολιτικής. Στη συζήτηση πάντως οι δύο άντρες αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις αναφορικά με το Ιρακ.

    Ανησυχία για το θέμα του Ιρακ - Αναφορές στα ελληνοτουρκικά

    Η Ελλάδα θα αναλάβει σημείωσε ο υπουργός Αμυνας προσπάθεια που θα αποσκοπεί να βρεθεί γενική λύση κοινής αποδοχής στο θέμα των θεσμικών σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και να εξευρεθεί από την Αθήνα μια ad hoc ρύθμιση η οποία θα επιτρέψει τη συγκρότηση και αποστολή μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στα Σκόπια.

    Τέλος, και ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα για δώδεκα μήνες, συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Παπαντωνίου και του κ. Μίλερ, να υπάρχει μια συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας.

    Ειδικότερα ο κ. Παπαντωνίου αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ σημείωσε ότι αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ διεξάγεται μια έντονη πολιτική συζήτηση και δεν φαίνεται να υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική πάνω στο μείζον αυτό θέμα. Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να αναμείνει την εκδήλωση κάποιας αμερικάνικης πρωτοβουλίας πριν ή πάρει θέση στο θέμα του Ιράκ. Ειδικότερα, ως προς την Ελλάδα ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η χώρα μας λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση το εθνικό συμφέρον.

    Ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν προσλάβει τους τελευταίους μήνες ''διαστάσεις οι οποίες δεν συμβάλλουν στην παγίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή''.

    Ο κ. Παπαντωνίου σε σχόλιό του για απόρρητη έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία η τουρκική κυβέρνηση προσανατολίζεται να προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τα δεδομένα της Αγκυρας, παρατήρησε:

    -''Θέλω να κάνω δυο σχόλια. Το πρώτο είναι ότι η κυπριακή δημοκρατία θα ενταχθεί στην ΕΕ στο τέλος του χρόνου, ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη πολιτικής λύσης στο Κυπριακό. Αυτό είναι δεδομένο, το λέει το Ελσίνκι, το λέει η κοινή λογική, το λέει η πολιτική λογική και το λέει και το συμφέρον της ΕΕ.

    Το δεύτερο είναι ότι θέλω να ελπίζω και πιστεύω ότι είναι βάσιμη αυτή η ελπίδα από την πλευρά του εθνικού συμφέροντος της Τουρκίας, ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις οποιασδήποτε μορφής, οι οποίες θα δυσχεράνουν την πορεία της προς την Ευρώπη. Και πιστεύω ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι βασικός όρος για να προχωρήσει απρόσκοπτα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία όπως γνωρίζετε, ενθαρρύνει, στηρίζει και προωθεί κατεξοχήν η Ελλάδα. Και θα έλεγα η Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ. Εμείς είμαστε οι βασικοί υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα κάνει κάτι το οποίο θα δυσχεράνει και τη δική της θέση, αλλά βεβαίως και τη δική μας θέση απέναντι στο μείζον για την Τουρκία αυτό ζήτημα".

    [02] Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες

    27/8/2002 2:13:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Συνεχίζουν και σήμερα τον αποκλεισμό και την κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Γεωργίας στα Γιαννιτσά, οι αγρότες του νομού Πέλλας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποχωρήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Ταυτόχρονα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά από το συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την ημέρα εγκαινίων της 67ης ΔΕΘ, στις 6 Σεπτεμβρίου.

    Τι ζητούν;

    Οι αγρότες ζητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επιδότηση του βαμβακιού στην τιμή που ανακοινώθηκε από την αρχή, την επιδότηση ολόκληρης της ποσότητας που έχει παραχθεί καθώς επίσης την επιστροφή των 17.000 στρεμμάτων για την καλλιέργεια βαμβακιού.

    Στο μεταξύ, αύριο στη 1 το μεσημέρι ορίστηκε συνάντηση του νομάρχη Πέλλας, Μιχάλη Καραμάνη, με τον υφυπουργό Γεωργίας, Βαγγέλη Αργύρη, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα των αγροτών. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμάνης συναντήθηκε χθες με τους αγρότες και κατέγραψε τα αιτήματά τους, τα οποία και θα μεταφέρει στον κ. Αργύρη.

    Συνάντηση Σημίτη-Διαμαντοπούλου

    Με την επίτροπο της χώρας μας στην Ε.Ε. Αννα Διαμαντόπουλου συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο χώρο της Ε.Ε, αφού--όπως δήλωσε η κύρια Διαμαντόπουλου-- το φθινόπωρο αυτό θα είναι κρίσιμο και καυτό καθώς η Ε.Ε καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

    Σχετικά με το θέμα των αγροτών η επίτροπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη με σκοπό την ικανοποίηση του αιτήματος για εθνική επιδότηση, επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ίδια τακτική εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι από του χρόνου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

    Δηλώσεις υπουργού Γεωργίας

    Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ενόψει του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στη Δανία, όπου η Ελλάδα θα διεκδικήσει έγκριση επιδότησης, μιας εθνικής ενίσχυσης για το βαμβάκι δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Πέλλα τόνισε ότι ενόψει νομαρχιακών και δημαρχιακών εκλογών, κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές θέλουν να δώσουν μια άλλη εικόνα για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

    Χρειάζεται, πρόσθεσε, ομοφωνία στην ΕΕ για να δοθεί η ζητούμενη έγκριση στην ελληνική κυβέρνηση. Το αίτημα για εθνική επιχορήγηση δεν σημαίνει επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, αλλά προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

    Στη Βουλή νομοσχέδιο για την Αγροτική Εστία

    Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την Αγροτική Εστία στη Βουλή, με την ψήφισή του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης λογαριασμού αγροτικής εστίας, ωστόσο απέρριψαν το νομοσχέδιο, και επέκριναν την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

    [03] Σημίτης για 2004: Προσήλωση στον στόχο

    27/8/2002 6:20:00 μμ

    Πίστη στην τήρηση του προϋπολογισμού έργων και δράσεων ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί και να υπάρξει προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα.

    Διατήρηση των εντατικών ρυθμών

    Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ''νέες χρηματοδοτικές ανάγκες για δρομολογημένα ή νέα έργα πρέπει να καλυφθούν με εσωτερικές αντιμεταθέσεις πόρων από τους εγκεκριμένους πόρους κάθε φορέα".

    Ο κ.Σημίτης επανέλαβε ότι οι εντατικοί ρυθμοί πρέπει να διατηρηθούν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι τα εργοτάξια δούλεψαν ακόμη και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, ενώ επεσήμανε ότι ''δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωστρέφεια των φορέων, σε ότι αφορά τη διαχείριση των προγραμμάτων τους''.

    Υπογράμμισε δε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται, θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, την Οργανωτική Επιτροπή και τα Διυπουργικά Οργανα.

    Όπως σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ο Αγιος Κοσμάς διέλυσε τη δυσπιστία που υπήρχε για την Ολυμπιακή προετοιμασία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για τους εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας.

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου κατέθεσε το συνολικό απολογισμό του δοκιμαστικού ελέγχου στον Αγιο Κοσμά, που όπως είπε χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τον Σεπτέμβριο περιοδείες και επισκέψεις στα Ολυμπιακά έργα, ενώ η επόμενη διυπουργική επιτροπή προγραμματίσθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου.

    Εξέταση της πορείας των εργών - εκτίμηση των προβλημάτων

    Οπως είπε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, το θέμα των φορολογικών κινήτρων για την ενοικίαση των σπιτιών κατά τη διάρκεια των Αγώνων το 2004 σε θεατές, δεν έχει κλείσει ακόμη και δεν θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε λίγο μετά ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Οργανωτική Επιτροπή ζητά φορολόγηση το πολύ 5%, στο οποίο συμφωνεί και ο κ.Βενιζέλος, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης έχει προτείνει 20%, κάτι, όμως, που σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή ''θα τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα φιλοξενίας''.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννης Σπανουδάκης ενημέρωσε τη Διυπουργική Επιτροπή για την εξέλιξη του προγράμματος εφοδιασμού και προμηθειών, το οποίο πραγματοποιείται σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που οργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχοντας στην ΟΝΕ.

    Το έργο θα αποτελέσει πρότυπο για τις επόμενες διοργανώσεις που θα αναλάβουν ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το Τορίνο το 2006, που θα οργανώσει τη Χειμερινή Ολυμπιάδα θα είναι η πρώτη πόλη που θα το χρησιμοποιήσει ως πιλότο.

    Για το τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, έργο που έχει αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών, ο κ.Βερελής δήλωσε ότι προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ άφησε ανοικτό να χρησιμοποιηθούν στον προαστιακό ηλεκτράμαξες που θα ενοικιαστούν από ξένη χώρα και από τη Βόρεια Ελλάδα.

    Για τη Διεθνή Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού, μετά τον άγονο διαγωνισμό, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένα "κέλυφος" κτιρίου που να καλύπτει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ως εμπορικό κέντρο. Το έργο, κόστους 1,5 δισ. δρχ, θα κατασκευάσει ο ΟΕΚ και στη συνέχεια θα περάσει πιθανότατα στα Ολυμπιακά Ακίνητα τα οποία θα τα εκχωρήσουν σε ιδιώτη.

    Για το πρόβλημα που υπάρχει στο Δημοσιογραφικό Χωριό του Αμαρουσίου, λόγω της προσφυγής που έχει κατατεθεί, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα μετά και την εκδίκαση της υπόθεσης στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ για την Πανεπιστημιούπολη όπου υπάρχει πρόβλημα από φοιτητές που δεν αποχωρούν από τους χώρους της, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και εφεδρική λύση, να κατασκευαστούν στην Αμυγδαλέζα 1.488 κατοικίες για τους σεισμόπληκτους, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως Δημοσιογραφικό Χωριό το 2004.

    Τέλος, για το πρόβλημα που υπάρχει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, που έχει σχεδιάσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Καλατράβα, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος του πολυσύνθετου έργου, αφού όπως είπε οι διαπραγματεύσεις με τους αναδόχους έχουν προχωρήσει.

    [04] Καλυτερεύει η κατάσταση στην Κακαβιά

    27/8/2002 1:18:00 μμ

    Ομαλοποιήθηκε η ροή των αυτοκινήτων από Αλβανία προς Ελλάδα στο τελωνείο Κακαβιάς. Η είσοδος των αυτοκινήτων συνεχίζεται και η κίνηση παραμένει αυξημένη, αλλά δεν παρουσιάζεται το φαινόμενο του σχηματισμού ουρών. Ενδεικτικά από 10 Αυγούστου εως σήμερα έχουν εξέλθει από τη χώρα μας σχεδόν δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα, ενώ από 15 Αυγούστου έως και σήμερα έχουν εισέλθει σχεδόν επτά χιλιάδες. Από το τελωνείο Κακαβιάς τονίζεται ότι η κατάσταση των προηγούμενων ημερών οφείλεται στην μαζική είσοδο των Αλβανών και στην τυπικό έλεγχο βίζας και αποσκευών.

    Πέθανε γυναίκα μέσα σε λεωφορείο

    Χθες, η 63χρονη Βορειοηπειρώτισσα, Ανθούλα Γκίκα, απεβίωσε από καρδιακή προσβολή. Η άτυχη γυναίκα, η οποία έπασχε από χρόνιες καρδιακές ασθένειες ένιωσε αδιάθετη στο λεωφορείο που περίμενε στην ουρά για να περάσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    "Κακές υπηρεσίες προσφέρουν στις διμερείς σχέσεις όσοι εκμεταλλεύονται πρακτικά προβλήματα όπως αυτό" ήταν τα λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Π.Μπεγλίτη.

    [05] Συνάντηση Παπουτσή-Βενιζέλου

    27/8/2002 12:22:00 μμ

    Προτεραιότητα στον πολιτισμό και στην αισθητική της πόλης των Αθηνών δήλωσε ότι θα δώσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον κ. Παπουτσή συνόδευαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του "Όμορφη Πόλη", ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χρήστος Λάζος, ο θεατρικός συγγραφές Γιώργος Λαζαρίδης και η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη.

    Επισκέψεις Μπακογιάννη-Κουβέλη

    Το Ινστιτούτο καταναλωτών επισκέφθηκε το πρωί η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του, απο τον πρόεδρο Χαράλαμπο Κουρή.

    Εν τω μεταξύ, τη λήψη μέτρων, τα οποία θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή και τον αθλητισμό, ζήτησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Φώτης Κουβέλης για τους νεφροπαθείς αθλητές με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι, ενόψει της αναχώρησής τους για να συμμετάσχουν στους πανευρωπαϊκούς αγώνες.

    [06] Πόλεμο με Ιράκ εδώ και τώρα θέλει ο Τσένι

    27/8/2002 1:01:00 μμ

    Δεν μάσησε χθες τα λόγια του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, μιλώντας από το βήμα συνάντησης παλιών πολεμιστών, στο Νάσβιλ του Τενεσί, του και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ ενός προληπτικού -όπως είπε- πολέμου κατά του Ιράκ, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ του Σαντάμ Χουσέϊν και σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφού διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι της αδράνειας είναι μεγαλύτεροι από εκείνους της δράσης, ο κ.Τσένι τόνισε ότι η αμερικανική στρατιωτική επίθεση θα πρέπει να εξαπολυθεί πριν είναι αργά, δηλαδή από τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση και ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Αναποφάσιστος ο Μπους

    Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλάϊσερ είχε εμφανισθεί λιγότερο κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι οι επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου από τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν ένα μέσο για να εξακριβωθεί κατά πόσον το Ιράκ διαθέτει ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής.

    Οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι είναι ενδεικτικές της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση μεταξύ γερακιών και περιστερών, ενώ ο πρόεδρος Μπους δείχνει να αμφιταλαντεύεται καθώς τάσσεται μεν υπέρ της ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος, αλλά αφήνει να αιωρούνται αμφιβολίες για μια ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    Πολλοί ρεπουμπλικάνοι ηγέτες εκφράζουν τον τελευταίο καιρό τις αμφιβολίες τους για την επιτυχή έκβαση μιας αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ και μόλις πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός εξωτερικών των κυβερνήσεων του πατρός Μπους Τζέιμς Μπέικερ προειδοποίησε τον σημερινό πρόεδρο Τζώρτζ Μπους να μην κάνει πόλεμο στο Ιράκ πριν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ειρηνικής διευθέτησης, και κυρίως πριν πείσει τους συμμάχους του να τον υποστηρίξουν.

    Ο πρόεδρος Μπους χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου για να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράκ, υποστήριξε και ο τέως υπουργός Αμύνης Ουίλιαμ Κοέν, επικαλούμενος διατάξεις του αμερικανικού Συντάγματος.

    [07] Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    27/8/2002 10:38:00 μμ

    Βόμβα εξερράγη σήμερα σε γραφεία του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης στην Κωνσταντινούπολη προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δύο άγνωστοι τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία του κόμματος στη συνοικία Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του κτιρίου και προκλήθηκαν ζημιές στους τοίχους. Να σημειωθεί ότι το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική βουλή.

    [08] Αστυνομική-Δικαστική συνεργασία στην ΕΕ

    27/8/2002 4:50:00 μμ

    Πρόγραμμα-πλαίσιο, πενταετούς διάρκειας, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η αστυνομική και δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, υιοθέτησε με απόφασή του το Συμβούλιο Υπουργών. Το πρόγραμμα αποβλέπει στην παροχή ενός υψηλού επιπέδου προστασίας στους πολίτες της ΕΕ ''σε ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης''. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της απόφασης για τη συνεργασία των ''15'' με οργανισμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα:

    θα ενθαρρύνει την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών και τους ενδεδειγμένους διεθνείς οργανισμούς, θα αναπτύσσει, θα υλοποιεί και θα αξιολογεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές στον τομέα αυτό και θα προωθεί και θα ενισχύει τη δικτύωση και τη συνεργασία στα γενικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος των κρατών-μελών.

    Όσον αφορά τη συνεργασία των "15" με ορανισμούς, αυτή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών των κρατών-μελών που συμμετέχουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της οργανωμένης και λοιπής εγκληματικότητας.

    Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτεί σχέδια, μέγιστης διάρκειας δύο ετών, τα οποία θα υποβληθούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και άλλων φορέων όπως επαγγελματικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Επίσης, υπάρχουν δυνατότητες συγχρηματοδότησης και των σχεδίων που υποβάλλονται από οργανώσεις που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Τα σχέδια που θα υποβάλλονται από τους ανωτέρω οργανισμούς και φορείς θα πρέπει να εντάσσονται σε μια από τις εξής δράσεις: κατάρτιση, εφαρμογή προγραμμάτων ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων, μελέτες και έρευνες, καθώς και διαλέξεις και σεμινάρια και τη συνεργασία μεταξύ δικαστικών αρχών.

    Υπόλογη για τη διαχείριση και την εφαρμογή του προγράμματος (2003-2007) ορίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [09] Εκτεταμένη η καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν

    27/8/2002 4:09:00 μμ

    Σημαντικές ποσότητες παπαρούνας, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή οπίου και ηρωίνης, συνεχίζουν να παράγονται στο Αφγανιστάν, παρά τις αποτρεπτικές προσπάθειες της πολυεθνούς δύναμης, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα ναρκωτικών, Μπομπ Έινσγουορθ στο BBC. ''Αν και σημειώσαμε κάποια επιτυχία και καταστρέψαμε ένα μέρος της παραγωγής με τη βοήθεια της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, δεν το καταφέραμε σε ολόκληρη τη χώρα".

    Στις αρχές του μήνα, πηγές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η νέα αφγανική κυβέρνηση απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να εξαλείψει την καλλιέργεια παπαρούνας, με αποτέλεσμα σήμερα να παράγεται σε αφγανικά αγροκτήματα παπαρούνα αξίας ενός δισ. δολαρίων.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εκτορ Μαλέτα τόνισε ότι τα επίπεδα παραγωγής αγγίζουν σήμερα εκείνα που υπήρχαν στα τέλη της δεκαετίας του '90, προτού οι Ταλιμπάν απαγορεύσουν την καλλιέργεια της παπαρούνας, όταν το Αφγανιστάν εξασφάλιζε το 70% του ακατέργαστου οπίου της παγκόσμιας αγοράς.

    [10] Καταρρακτώδεις βροχές και στη Γαλλία

    27/8/2002 1:34:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Πλημμύρες λόγω ολονύκτιων καταρρακτωδών βροχών στη Λίλ της βόρειας Γαλλίας ανάγκασαν πάνω από 150 ανθρώπους στα νότια της πόλης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν γύρω από τις κωμοπόλεις Μπετίν και Λανς, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε έως και το ένα μέτρο. Η κυκλοφορία στο τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο και οδικό δίκτυο διακόπηκε. Η Γαλλία γλίτωσε τις πλημμύρες-ρεκόρ που σάρωσαν μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όμως δεν έλειψαν και εκεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Χθες, ένας ''μίνι ανεμοστρόβιλος'' έπληξε την γαλλική Ριβιέρα, ξεριζώνοντας δέντρα στα τουριστικά θέρετρα Βιλνέβ-Λουμπέ και Καν-συρ-Μερ και πλημμυρίζοντας δρόμους στη Νίκαια και τις Κάννες.

    [11] Συνάντηση Καραμανλή-Προεδρείου ΣΕΒ

    27/8/2002 3:19:00 μμ

    Η ανταγωνιστικότητα, η φορολογία και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών απασχόλησαν τη συνάντηση του Προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση, ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα του ελλείμματος σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής, και πρόσθεσε πως η χώρα χρειάζεται άλλη οικονομική πολιτική και, κατά την άποψη της ΝΔ, καινούρια κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη φορολογική μεταρρύθμιση, χαρακτήρισε τον πληθωρισμό σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει την κοινωνία και επεσήμανε ότι δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα. Αναφέρθηκε στις αυξήσεις των ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι το παράδειγμα το δίνει το κράτος και όχι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να λειτουργήσουν μέσα στον ανταγωνισμό.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το κράτος είναι ανύπαρκτο και χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία και η Δημοκρατία. Ο τρόπος λειτουργίας του κράτους δεν θυμίζει σε τίποτα Ευρώπη και υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για επανίδρυση του κράτους λέγοντας "λιγότερο και καλύτερο κράτος".

    [12] Αγνωστοι επιτέθηκαν στον Αρη Σταθόπουλο

    27/8/2002 5:40:00 μμ

    Σύσκεψη στην ΕΠΟ (Φωτο αρχείου)

    Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε νωρίς το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Αρης Σταθόπουλος, ενώ αποχωρούσε από τα γραφεία της ομοσπονδίας. Μόλις οι άγνωστοι, που επέβαιναν σε μηχανή, είδαν τον παράγοντα της ΕΠΟ να βγαίνει στον παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού, τον πλησίασαν και άρχισαν τον κτυπούν με σιδηρολοστό, με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν αρκετά τραύματα. Ο κ Σταθόπουλος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό, ενώ οι άγνωστοι δράστες εξαφανίσθηκαν και αναζητούνται.

    [13] Αλμα εις μήκος: Τρίτος ο Μακρυνικόλας

    27/8/2002 5:47:00 μμ

    Την τρίτη θέση με 7.54μ κατέκτησε ο Ελληνας άλτης του μήκους, Τάσος Μακρυνικόλας, στο διεθνές μίτινγκ στιβου το οποίο διεξήχθη στο Αβεζάνο της Ιταλίας. Ο Μακρυνικόλας ίσως συμμετάσχει τις προσεχείς ημέρες σε ένα ακόμη μίτινγκ στην Ιταλία, συγκεκριμένα σε αυτό της Πάντοβα την 1η Σεπτεμβρίου.

    [14] Αύριο δοκιμάζεται η Δανιηλίδου στο Οπεν

    27/8/2002 4:45:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η Λένα Δανιηλίδου παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα στο Νο 29 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ άλμα πέντε θέσεων έκανε στους άνδρες ο Βασίλης Μαζαράκης. Η Ελληνίδα τενίστρια ρίχνεται αύριο στη μάχη του Οπεν των ΗΠΑ, όπου στον Α' γύρο θα αντιμετωπίσει την Σλοβάκα Ενριέτα Ναγκίοβα, Νο 45 στον κόσμο. Στους άνδρες, ο Μαζαράκης ανέβηκε αυτή την εβδομάδα στο Νο 154, μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο τουρνουά 25.000 δολαρίων του Μανέρμπιο (Ιταλία), όπου έφθασε μέχρι τα ημιτελικά (έχασε δύσκολα 2-1) από τον Ρουμάνο Κουρσιάτ.

    [15] Η έκθεση σε φυτοφάρμακα οδηγεί σε Πάρκινσον

    27/8/2002 4:55:00 μμ

    Τρία ερευνητικά κέντρα και 20 εκατομμύρια δολάρια διέθεσε η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να μελετηθεί το κατά πόσο χημικοί ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες προκαλούν τη νόσο του Πάρκινσον. Ενα πρώτο στοιχείο που πρέπει να ερευνηθεί είναι το γιατί αγρότες και άνθρωποι που εκτέθηκαν σε φυτοφάρμακα δείχνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτήν την αθεράπευτη νόσο του εγκεφάλου που σε βραδύ ρυθμό στερεί από τους ασθενείς την ικανότητά τους να κινούνται σωστά.

    Ερευνάται και η προστατευτική επίδραση καπνού-καφεϊνης

    ''Η καλύτερη πιθανότητα για να βρούμε πετυχημένες θεραπείες για όσους πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, είναι να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτό που προκαλεί την ασθένεια'', είπε ο Κένεθ Ολντεν, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Επιστήμες Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS). ''Η έρευνα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τρόπους ώστε η νόσος του Πάρκινσον να προλαμβάνεται εξ αρχής''

    Το NIEHS, ένα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ανακοίνωσε ότι χρηματοδότησε το Ινστιτούτο για το Πάρκινσον στην Καλιφόρνια, προκειμένου να εξετάσει κινδύνους που έχουν σχέση με φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα, την πιθανότητα ο καπνός και η καφεϊνη να προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον, καθώς και τη γενετική ευαισθησία στη νόσο.

    Ερευνητές του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα θα εξετάσουν τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου και θα αναπτύξουν νέα ζωικά και εργαστηριακά μοντέλα της νόσου, ενώ ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας θα εξετάσει γονίδια και φυτοφάρμακα.

    [16] Καίριας σημασίας η κοινωνία της πληροφορίας

    27/8/2002 4:46:00 μμ

    Η ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση, τόνισαν οι υπουργοί Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Χριστοδουλάκης και Σκανδαλίδης κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος. Όπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί, το έργο ανέρχεται συνολικά σε 2,84 δις ευρώ, δηλαδή 970 δις δρχ., και ως στιγμής έχει ενεργοποιηθεί το 55% του προγράμματος. Οι εντάξεις έργων αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού προϋπολογισμού και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί το 8%. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να φέρει δραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην ενημέρωση και εξυπηρέτηση του πολίτη και στη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια.

    Επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων πληροφορικής του Γ' ΚΠΣ

    Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, το βάρος δόθηκε στη διαμόρφωση του πλαισίου και των διαδικασιών προκήρυξης των έργων. Τώρα, είπε ο υπουργός Οικονομίας, θα αρχίσει η υλοποίηση των έργων με γρηγορότερους ρυθμούς.

    ''Η δουλειά υποδομής που έχει γίνει αρχίζει τώρα να αποδίδει'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι σε ότι αφορά τα έργα που εποπτεύει το υπουργείο του, εγκρίθηκαν ήδη 31 επιχειρησιακά προγράμματα προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν τα υπουργεία και στις περιφέρειες της χώρας.

    Ενα από τα σημαντικότερα έργα που προωθείται από το υπουργείο Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞIΣ που αφορά την ηλεκτρονική διασύνδεση και διακίνηση πληροφοριών μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών με προϋπολογισμό 75,5 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης, θα γίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Επίσης μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί και η πρώτη φάση του έργου ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

    Για το πρόγραμμα Police on line που αφορά την πληροφορική και τις δικτυακές υποδομές στην ελληνική αστυνομία, ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι προωθείται κανονικά.

    Αναλυτικότερα τα έργα που η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ θα υλοποιήσει ως τελικός δικαιούχος είναι τα εξής

    ΣΥΖΕΥΞΙΣ: Δικτυακή υποδομή για τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

    Πληροφοριακό σύστημα οργάνωσης Νομαρχιών.

    Πληροφοριακό σύστημα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    TAXISNET: Υπηρεσίες φορολογίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Πληροφοριακά συστήματα ελεγκτικών υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, ΕΘΕΚ, ΠΕΚ)

    Police on Line-Πληροφορική και δικτυακές υποδομές στην Ελληνική Αστυνομία.

    Πληροφοριακό σύστημα Ποινικού Μητρώου (Κεντρικής Υπηρεσίας και Εισαγγελιών).

    Πληροφοριακό σύστημα ενιαίου Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

    Διασύνδεση φορέων κοινωνικής ασφάλισης με παροχείς υγειονομικών υπηρεσιών (πιλοτικό και επέκταση).

    Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου φορέων κοινωνικής ασφάλισης με τράπεζες και ΕΛΤΑ.

    Πληροφοριακό σύστημα ΟΑΕΔ για την αγορά εργασίας.

    Πληροφοριακό σύστημα στρατολογικης εξυπηρέτησης πολιτών.

    Ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

    Μητρώα αδειών οχημάτων και οδηγών - ασφαλιστικές πληροφορίες οχημάτων.

    Ολοκληρωμένο σύστημα εξυπηρέτησης/πληροφόρησης αγροτών με ''κάρτα αγρότη''.

    Πληροφοριακά συστήματα Περιφερειακών ΕΣΥ

    Εθνικό Συστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (με την ολοκλήρωση των πιλοτικών).

    [17] Μόλις έληξε ο ... Β' Π.Π. για αυστραλιανή πολιτεία!

    27/8/2002 12:24:00 μμ

    Μπορεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος να τελείωσε πριν από 57 χρόνια, όταν η Γερμανία και η Ιαπωνία παραδόθηκαν άνευ όρων στους συμμάχους, αλλά για την αυστραλιανή πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας ο πόλεμος, επίσημα τουλάχιστον, έληξε μόλις πριν λίγες ημέρες! Στις αρχές του Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, έκπληκτος διαπίστωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε κηρυχθεί το 1941 για να αντιμετωπιστεί ο πόλεμος, δεν είχε ανακληθεί ποτέ!

    Με απόφαση της βουλής έγινε η ανάκληση της εμπόλεμης κατάστασης και ο πρωθυπουργός της πολιτείας, ενημέρωσε το σώμα και μέσω αυτού τον λαό ότι "ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε επίσημα και για τη Νότιο Αυστραλία τον Αύγουστο του 2002"! Για την διατήρηση της "εμπόλεμης" κατάστασης κατηγορήθηκε η γραφειοκρατία....


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 August 2002 - 16:54:33 UTC