Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος το αγροτικό
  • [02] Διαρροή χλωρίου από εργοστάσιο στην Τσεχία
  • [03] Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας
  • [04] Ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ
  • [05] ''Αθήνα 2002: Απόλυτος ρεαλισμός. Next''

    [01] Επί τάπητος το αγροτικό

    23/8/2002 9:50:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και η ''επιχείρηση'' ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για την κυβερνητική αγροτική πολιτική, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεργασίας του υπουργού Γεωργίας κ.Δρυ με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Παράλληλα εξετάστηκε και η εκλαΐκευση των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2001-2002 αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το εθνικό πλαφόν των 419,7 χιλιάδων τόνων, γεγονός που εξασφαλίζει στη χώρα μας την πλήρη αξιοποίηση των προβλεπόμενων κοινοτικών ενισχύσεων και την αύξηση της σχετικής προκαταβολής, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας η παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται να είναι της τάξεως των 395 χιλιάδων τόνων, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης 8% και των επιτραπέζιων ελιών που δικαιούνται ενίσχυσης. Τα τελικά στοιχεία πρόκειται να υποβληθούν στις αρχές του επόμενου μήνα στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ η οποία και θα παράσχει την τελική έγκριση για το ύψος της προκαταβολής που θα πρέπει να δοθεί στους παραγωγούς.

    Εν τω μεταξύ, από τα τέλη του περασμένου μήνα άρχισε η εξόφληση της κοινοτικής ενίσχυσης προς τους ελαιοπαραγωγούς, για το προϊόν που παρέδωσαν στα ελαιουργεία κατά την ελαιοκομική περίοδο 2000-2001. Η εξόφληση ανέρχεται σε 34,6 δρχ. ανά κιλό, ενώ η τελική εκκαθάριση διαμορφώνει την συνολική ενίσχυση για την ίδια περίοδο σε 391 δρχ. ανά κιλό (από 310 δρχ. ανά κιλό την περίοδο 1999-2000).

    Να σημειώσουμε επίσης ότι κατά τη συνάντηση των κ.κ. Δρυ και Λαλιώτη αποφασίστηκε να γίνουν τις επόμενες δέκα μέρες συναντήσεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις περιοχές που υπάρχουν αγροτικά προϊόντα με προβλήματα με τα συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά στελέχη του κινήματος και με τους γραμματείς των τοπικών οργανώσεων.

    Στόχος είναι να δοθούν οι αποφάσεις που έχουν παρθεί και αφορούν την εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών την εξόφληση όλων των αγροτών που έπαθαν ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα που θα υπάρξουν στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    [02] Διαρροή χλωρίου από εργοστάσιο στην Τσεχία

    24/8/2002 10:25:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Νέα διαρροή του αερίου χλωρίου, σημειώθηκε στο εργοστάσιο χημικών Σπολάνα στην Τσεχία, ανακοίνωσαν οι αρχές του εργοστασίου. Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση που αφορά το δυνητικά θανατηφόρο αέριο αφότου τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν το εργοστάσιο κοντά στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πόσο μεγάλη ήταν η διαρροή, ωστόσο ισχύει προειδοποίηση τρίτου βαθμού, που είναι ο υψηλότερος βαθμός πριν την εκκένωση. ''Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, αξιωματούχοι της εταιρίας βρίσκονται επιτόπου, αλλά τίποτα δεν έχει εκκενωθεί'', μετέδωσε το CTK, επικαλούμενο τον αξιωματούχο της εταιρίας, Γιαν Μαρτίνεκ.

    Ετοιμοι να εκκενώσουν την περιοχή

    Η διαρροή είναι η δεύτερη στο Σπολάνα αφότου οι πλημμύρες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Τσεχίας την περασμένη εβδομάδα. Στις 15 Αυγούστου διέρρευσε από το εργοστάσιο ένα μικρό νέφος χλωρίου, αλλά δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

    Το χλώριο είναι θανατηφόρο σε μεγάλες συγκεντρώσεις για τον άνθρωπο, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τοπικοί πυροσβέστες δήλωσαν προς το CTK πως είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την περιοχή, αν διαπιστωθεί ότι η διαρροή είναι μεγαλύτερη απ΄ ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί.

    Μέρες έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν τα ποτάμια στην Τσεχία σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και σε πολλούς από αυτούς δεν επιτρέπεται ακόμη να επιστρέψουν.

    Το εργοστάσιο Σπολάνα βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας, στον ποταμό Έλβα, που εκβάλλει βόρεια στη γειτονική Γερμανία. Οι φόβοι για το εργοστάσιο έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την πρώτη διαρροή χλωρίου. Στη δεκαετία του '60 το εργοστάσιο παρήγαγε ένα φυτοκτόνο το οποίο θεωρήθηκε τοξικό. Αν και δεν παράγεται πλέον, πολλοί φοβούνται πως οι τοίχοι και τα υπόγεια του εργοστασίου περιέχουν ίχνη των χημικών και πως οι πλημμύρες είναι πιθανόν να απελευθερώσουν θανατηφόρες χημικές ουσίες.

    Επιπλέον, περίπου 250.000 κιλά υδραργύρου είναι αποθηκευμένα στο τσέχικο εργοστάσιο, αν και αξιωματούχοι λένε πως έχουν ασφαλιστεί και δεν συνιστούν απειλή για το περιβάλλον.

    [03] Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας

    23/8/2002 8:01:00 μμ

    Τουλάχιστον 20 αντάρτες, δύο άνδρες των ομοσπονδιακών δυνάμεων και ένας τσετσένος φιλορώσος αστυνομικός σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά το τελευταίο 24ωρο, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα ρωσικές πηγές. Ακόμη, η Τιφλίδα κατηγόρησε τη Μόσχα για τον θάνατο τριών ανθρώπων στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην κοινή μεθόριο, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι της γεωργιανής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία για να διαδηλώσουν την οργή τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ιρακλί Μεναγκαριτσβίλι χαρακτήρισε αιματηρό έγκλημα των ρώσων στρατιωτικών την επιχείρηση που όπως υποστήριξε πραγματοποίησε η ρωσική πολεμική αεροπορία στο φαράγγι Πανκίσι, στην περιοχή της Γεωργίας που συνορεύει με την εξεγερμένη Τσετσενία.

    Στη Μόσχα, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των Γεωργιανών, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό και πρόσθεσε ότι εκατοντάδες αντάρτες που είναι συγκεντρωμένοι στο φαράγγι Πανκίσι αντιπροσωπεύουν κίνδυνο όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την ίδια τη Γεωργία.

    [04] Ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ

    24/8/2002 10:41:00 πμ

    Μείωση της τάξεως του 80% των πρόσθετων τελών για τις ανέλεγκτες επιχειρήσεις που εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους προς το ΙΚΑ και 50% εάν η αποπληρωμή των χρεών γίνει με διακανονισμό, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας. Oι ευνοϊκοί όροι αφορούν όχι μόνο στις ανέλεγκτες επιχειρήσεις, αλλά και όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ έως την 31η Δεκεμβρίου 1998 . Η σχετική τροπολογία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την Αγροτική Εστία, η συζήτηση του οποίου ξεκινά τη Δευτέρα.

    [05] ''Αθήνα 2002: Απόλυτος ρεαλισμός. Next''

    24/8/2002 12:27:00 πμ

    Η ακυρωμένη δημόσια αρχιτεκτονική της Αθήνας, τα αυθαίρετά της, η ξέφρενη αστικοποίησή της και η καταστρατήγηση όλων των νόμων και κανόνων είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας. Αυτήν ακριβώς την εικόνα επέλεξαν οι διοργανωτές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τη συμμετοχή της χώρας μας στην 8η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία (8/9-3/11) με τίτλο ''Αθήνα 2002: Απόλυτος ρεαλισμός. Next''.

    ''Eνα οικοδομημένο μανιφέστο''

    Με θέμα μια ενδιαφέρουσα άποψη την οποία υποστηρίζουν οι επιμελητές του υλικού της έκθεσης, αρχιτέκτονες Τάκης Κουμπής, Θανάσης Μουτσόπουλος και Ρισάρ Σκοφιέ σύμφωνα με την οποία η Αθήνα ''έχει ήδη κάνει το επόμενό της βήμα''.

    Παρόλη την αναρχία της πόλης, οι τρεις αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι ''η σημερινή Αθήνα, τα κτίρια της οποίας πολλαπλασιάζονται τρόπον τινά, χαοτικά, εμφανίζεται ως μια από τις πόλεις - εργαστήρια της σύγχρονης εποχής μας. Παρουσιάζεται ως ένα πραγματικό οικοδομημένο μανιφέστο, που παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες της δυτικής πολεοδομίας. Ετσι, η ανάπτυξή της δεν γίνεται με τρόπο αναρχικό, αλλά υπακούει σε ορισμένες αισθητικές αρχές που προκαλούν τριγμούς στη σύγχρονη τέχνη και λογοτεχνία''.

    Και ακόμα, οι ίδιοι δηλώνουν ''αντανακλάται μια πρωτοπορία στην Αθήνα η οποία απορρέει από τα μειονεκτήματά της και τις ατασθαλίες των κατοίκων της''. ''Εάν θέλουμε να βρούμε την ομορφιά της Αθήνας πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα της κακής κριτικής'', επιμένει ο Γάλλος επιμελητής Ρισάρ Σκοφιέ και ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος συμπληρώνει ''ο κάτοικος πρέπει να δει την Αθήνα και να συμφιλιωθεί με αυτήν''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 August 2002 - 8:54:30 UTC