Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπληρώνεται το παζλ της 17Ν
  • [02] Εξέγερση κρατουμένων στο Ναύπλιο
  • [03] Καταστροφές από την χθεσινή κακοκαιρία
  • [04] Νέος απολογισμός νεκρών στην Ουκρανία
  • [05] Σερβία: Έναρξη ψηφοφορίας σε τρεις πολυεθνοτικούς δήμους
  • [06] Διασώθηκαν οι εννέα αμερικανοί ανθρακωρύχοι
  • [07] Τουρκία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου
  • [08] Μπιτς Βόλεϊ: Στα ημιτελικά Σφυρή-Καραντάσιου
  • [09] Συγχ.Κολύμβηση: Τέταρτο το ελληνικό ντουέτο
  • [10] Συνεργασία Αθήνα 2004-Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

    [01] Συμπληρώνεται το παζλ της 17Ν

    28/7/2002 10:40:00 πμ

    Αύριο στις 7 το απόγευμα θα απολογηθεί στον ειδικό Εφέτη Ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Νίκος Παπαναστασίου που φέρεται να είχε το κωδικό όνομα "Νικήτα", στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν και αρνείται τη συμμετοχή του σ' αυτή. Ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν την εμπλοκή του σε τρεις τουλάχιστον ενέργειες της 17 Ν, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της.

    Από την προσάγωγή

    του Νίκου Παπαναστασίου

    στο εφέτη εισαγγελέα.

    Όπως προκύπτει, ο Παπαναστασίου τέλεσε ή συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ, στη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη καθώς και στη ληστεία της Εθνικής Πετραλώνων, όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης.

    Ο εισαγγελέας εφετών άσκησε σε βάρος του Παπαναστασίου ποινική δίωξη για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, ληστεία μετά φόνου, απόπειρα ανθρωποκτονίας και διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τους χώρους κράτησης των εμπλεκομένων στην 17Ν δήλωσε από την Καστοριά ότι η δημοκρατία μεριμνά για την απονομή της δικαιοσύνης και δεν βασανίζει.

    Εν τω μεταξύ ο Γιάννης Σερίφης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής διαχωρίζει σαφώς την θέση του από την τρομοκρατική οργάνωση και καταγγέλλει ότι ενώ ο ίδιος μέχρι τώρα δεν έχει κληθεί από την αστυνομία, βρίσκεται σε κλοιό μερίδας δημοσιογράφων.

    Επίσης αναφέρει ότι αν ήξερε νωρίτερα την συμμετοχή των ανιψιών του Παύλου Σερίφη και Ηρακλή Κωστάρη στη 17 Ν, θα τους έλεγε να ξεκόψουν.

    [02] Εξέγερση κρατουμένων στο Ναύπλιο

    28/7/2002 10:04:00 πμ

    Έληξε στις 5.30 τα ξημερώματα η εξέγερση που σημειώθηκε λίγο μετά τις οκτώ χθες το βράδυ, στις φυλακές της Τύρινθας, στο Ναύπλιο. Μια ομάδα κρατουμένων, κυρίως αλλοδαπών, άρχισαν να σπάζουν ότι έβρισκαν μπροστά τους και να βάζουν φωτιά σε στρώματα και άλλα υλικά, διαμαρτυρόμενοι όπως έλεγαν, για τις συνθήκες κράτησής τους, χωρίς ωστόσο να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρουσία εισαγγελέα και μετά από σειρά διαπραγματεύσεων οι κρατούμενοι επέστρεψαν τα ξημερώματα στα κελιά τους.

    [03] Καταστροφές από την χθεσινή κακοκαιρία

    28/7/2002 10:35:00 πμ

    Κακοκαιρία με καταρρακτώδη βροχή κατά διαστήματα, χαλαζόπτωση και δυνατούς ανέμους έπληξαν τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πλημμυρισαν υπόγεια σπιτιών και αποθήκες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περισσότερες απο 60 περιπτώσεις για άντληση των υδάτων, ενώ απεγκλώβισε αρκετά άτομα απο ανελκυστήρες πολυκατοικιών. Δρόμοι κατέστησαν αδιάβατοι για ώρες απο τα ορμητικά νερά αλλά και τις λάσπες που μετέφεραν, δέντρα ξεριζώθηκαν από το δυνατό αέρα και έπεσαν σε δρόμους διακόπτοντας τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων μέχρι που τα απομάκρυνε η Πυροσβεστική.

    Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και την περιοχή της Ροδόπης.

    Πλημμύρισαν δεκάδες υπόγεια στα χωριά Εβρενος, Λύκειο, Τσιφλίκι και Αρριανα, αλλά ακόμη και μέσα στο δήμο των Σαπών Ροδόπης.

    Σε άλλες περιοχές ξεριζώθηκαν δέντρα, υποχώρησαν μαρκίδες, έσπασαν κεραίες τηλεοράσεων, δρόμοι γέμισαν με πέτρες και λάσπη κλπ.

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι οποίες σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία θα συνεχιστούν και σήμερα. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι νομοί Χαλκιδικής, Ροδόπης, Ευβοίας και Φθιώτιδας, καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

    Ειδικά στη Χαλκιδική η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να απεγκλωβίσει περίπου πενήντα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο κάμπινγκ ''Βαλτοί'', στην περιοχή του Δήμου Τορώνης, καθώς η στάθμη του νερού είχε ανέβει σημαντικά.

    Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού πήραν μέρος 52 πυροσβέστες με 14 οχήματα, με τη βοήθεια και ενός ειδικού ερπυστριοφόρου οχήματος.

    [04] Νέος απολογισμός νεκρών στην Ουκρανία

    28/7/2002 10:18:00 πμ

    Τουλάχιστον 83 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στο Λβίβ, στην δυτική Ουκρανία, κατά τη συντριβή ενός ουκρανικού καταδιωκτικού Σουχόι Su-27, στη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Κατά το δυστύχημα τραυματίσθηκαν επίσης 116 άνθρωποι, από τους οποίους 66 εξακολουθούν σήμερα να νοσηλεύονται. Μεταξύ των τελευταίων, 23, εκ των οποίων επτά παιδιά, έχουν τραυματισθεί σοβαρά, διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σέργκι Παρταλιάν.

    "Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι ο αριθμός αυτός είναι οριστικός, επειδή πολλά από τα πτώματα είναι διαμελισμένα και η αναγνώριση των θυμάτων συνεχίζεται", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σέργκι Παρταλιάν.

    Καμιά επίσημη πληροφορία για τα αίτια της τραγωδίας δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ η εισαγγελία ξεκίνησηε έρευνα.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από βλάβη στον κινητήρα.

    [05] Σερβία: Έναρξη ψηφοφορίας σε τρεις πολυεθνοτικούς δήμους

    28/7/2002 11:21:00 πμ

    Οι ψηφοφόροι σε τρεις δήμους της νότιας Σερβίας, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να εκλέξουν δημοτικά συμβούλια μετά την προκήρυξη πρόωρων δημοτικών εκλογών. Η ψηφοφορία στους δήμους αυτούς θεωρείται δοκιμή για την ειρήνη που αποκαταστάθηκε στα τέλη Μαΐου του 2001 στην περιφέρεια του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς, έπειτα από 15 μήνες ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του Βελιγραδίου και του UCPMB, μιας αλβανικής ανταρτικής οργάνωσης που έχει πάρει το όνομά της από τα ονόματα αυτών των τριών δήμων.

    Οι αρχές του Βελιγραδίου και οι διεθνείς μεσολαβητές θέλουν να ενσωματώσουν στους θεσμούς της Σερβίας τους Αλβανούς αυτής της περιοχής που ήθελαν να ενωθούν με τη γειτονική αλβανόφωνη επαρχία του Κοσόβου, η οποία ελέγχεται από τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ μετά το τέλος τωσν σερβο-αλβανικών εχθροπραξιών, τον Ιούνιο του 1999.

    Όλα τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν όπως προβλεπόταν στις 07.00 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας). Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα), ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο το βράδυ. Καμιά παρατυπία δεν είχε επισημανθεί δύο ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας.

    Μόνον η έκβαση της ψηφοφορίας στο δήμο του Μπουγιάνοβατς δεν μπορεί να προβλεφτεί.

    Πρόσφατη απογραφή έδειξε πως, αντίθετα απ' ό,τι πιστευόταν ευρέως, οι Αλβανοί έχουν εκεί ελαφρά πλειοψηφία, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο που ανέκαθεν ασκούσαν στην πόλη αυτή.

    Ο δήμος της Μεντβέντια θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Σέρβων, οι οποίοι πλειοψηφούν εκεί σαφώς, ενώ στο Πρέσεβο, ο πληθυσμός του οποίου είναι αλβανικός σε ποσοστό 90%,αποκλείεται οποιαδήποτε έκπληξη.

    Τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας παρακολουθούν περίπου 80 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    [06] Διασώθηκαν οι εννέα αμερικανοί ανθρακωρύχοι

    28/7/2002 11:13:00 πμ

    Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης για τους 9 ανθρακωρύχους που έμειναν επί τρεις ημέρες παγιδευμένοι σ' ένα πλημμυρισμένο ανθρακωρυχείο στην Πενσιλβάνια. Οι διασώστες χρησιμοποιώντας ένα θαλαμίσκο που διέθεσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, ανέσυραν έναν-έναν τους ανθρακωρύχους από βάθος 73 μέτρων μέσα από μια σήραγγα πλάτους 66 εκατοστών που είχαν ανοίξει για να φτάσουν ως αυτούς.

    Οι τελευταίοι από τους εννέα όλοι είναι σε καλή κατάσταση, ανασύρθηκαν στην επιφάνεια γύρω στις 2.40 π.μ. (10.30 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν οι αξιωματούχοι. "Και οι εννέα. Και οι εννέα", πανηγύρισε ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Μαρκ Σουέικερ υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα.

    Οι εννεά εργάτες είχαν παγιδευτεί την Τετάρτη στο ορυχείο Κιου Κρικ, στην αγροτική Κομητεία Σόμερσετ, 96 χλμ. νοτιοανατολικά του Πίτσμπουργκ.

    [07] Τουρκία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου

    28/7/2002 11:08:00 πμ

    Έκρηξη προκάλεσε σήμερα μεγάλη πυρκαγιά σε έξι από τις εννέα δεξαμενές αποθήκευσης του διυλιστηρίου πετρελαίου Tupras, του μεγαλύτερου της Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη ούτε αν υπάρχουν θύματα. Ένα παιδί φέρεται αγνοούμενο. Οι πυροσβέστες δεν έχουν ακόμη θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, σύμφωνα με το Ανατολή, και οι αρχές προειδοποιούν ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του διυλιστηρίου.

    Από γειτονικό οικισμό απομακρύνθηκαν 5.000 κάτοικοι, μετέδωσε η τηλεόραση.

    Το Tupras βρίσκεται στην πόλη Ιζμίτ στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην πυκνοκατοικημένη βιομηχανική βορειοδυτική Τουρκία.

    Το Tupras είχε υποστεί μεγάλες ζημιές το 1999 από πυρκαγιά, την οποία είχε προκαλέσει ένας ισχυρός σεισμός.

    [08] Μπιτς Βόλεϊ: Στα ημιτελικά Σφυρή-Καραντάσιου

    28/7/2002 11:25:00 πμ

    Ούτε το βραζιλιάνικο δίδυμο, αποτελούμενη από τις Αντριάνα Μπραντάο Μπεχάρ και Σέλντα Κέλι Μπρούνο Μπέντε, κατάφερε να μπει εμπόδιο στο δρόμο της Εφης Σφυρή και Βάσως Καραντάσιου. Το ελληνικό δίδυμο, πήρε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, επικρατώντας 2-1 (16-21, 21-16, 15-11) και εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις Αμερικανίδες Χόλι ΜακΠικ / Ελέιν Γιανγκς (Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη).

    O αγώνας διακόπηκε στο τρίτο σετ κι ενώ το σκορ ήταν 12-9 υπέρ των Ελληνίδων λόγω τραυματισμού της Σέλντα.

    Η Βραζιλιάνα, έστω και με δεμένο πόδι μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά φυσικά το σκορ δεν ήταν δυνατόν να ανατραπεί.

    [09] Συγχ.Κολύμβηση: Τέταρτο το ελληνικό ντουέτο

    28/7/2002 11:43:00 πμ

    Την ίδια τύχη με το σόλο, είχε και το ελληνικό ντουέτο στη συγχρονισμένη κολύμβηση. Οι πρωταθλήτριές μας Ελευθερία Φτουλή και Χριστίνα Θαλασσινίδου, περιορίστηκαν στην 4η θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Βερολίνο, αφού στον τελικό του ντουέτου συγκέντρωσαν 94.600 βαθμούς, αρκετά λιγότερους από το γαλλικό δίδυμο αποτελούμενο από τις Βιρζινί Ντεντιέ και Μίριαμ Γκλεζ (96.600) που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

    Η πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στη Ρωσία και τις Αναστασία Νταβίντοβα και Αναστασία Ερμάκοβα που συγκέντρωσαν 99.800 βαθμούς, ενώ ακολούθησε η Ισπανία (Γκέμα Μενγκουάλ/Πάολα Τιράδος) που πήραν 97.900 βαθμούς.

    [10] Συνεργασία Αθήνα 2004-Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

    28/7/2002 11:30:00 πμ

    Υπεγράφη χθες στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθιστώντας έτσι και επισήμως την Αρχαία Ολυμπία ολυμπιακή πόλη. Η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός αυτό και δήλωσε πως θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της γενέτειρας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στις ανάγκες που γεννά ο ιστορικός ρόλος εν όψει των Αγώνων του 2004.

    Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, υποστηρίζοντας πως πρέπει να εστιαστεί η προσοχή στην ανάδειξη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας καθώς και στις παρεμβάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνουν στον οικιστικό ιστό της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου αυτή να αποκτήσει μία ευέλικτη μορφή για την υποδοχή των επισκεπτών κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων του 2004.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος που σημειωτέον για πρώτη φορά παρευρέθη σε υπογραφή μνημονίου του ''Αθήνα 2004'' με ολυμπιακή πόλη, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των έργων στην Αρχαία Ολυμπία.

    Ευτυχή συγκυρία θεώρησε το γεγονός της παρουσίας του στην Αρχαία Ολυμπία κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο οποίος δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος, επειδή βρέθηκε στο μέρος αυτό σε μία τόσο σημαντική στιγμή και υπογράμμισε τα διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα που συνεχίζει να υπαγορεύει στην παγκοσμιότητα ο τόπος αυτός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 July 2002 - 8:52:49 UTC