Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή λόγω κακοκαιρίας
  • [02] Προσέκρουσε πλοίο στην προβλήτα του λιμανιού της Σάμου
  • [03] Τροπολογίες στον Τελωνειακό Κώδικα
  • [04] Κλειστά το διήμερο τα πρακτορεία ΟΠΑΠ
  • [05] Τροχαίο δυστύχημα στην Κέρκυρα
  • [06] Ουκρανία: Νέος απολογισμός θυμάτων
  • [07] Παιδιά σκλάβοι σε φυτείες κακάο στη Αφρική
  • [08] Σύνοδος Κορυφής 10 χωρών της Λατ. Αμερικής
  • [09] Επίθεση με χειροβομβίδα στο Κασμίρ
  • [10] Δεκάδες νεκροί από ναυάγιο σε λίμνη της Ινδίας
  • [11] Κακοκαιρία πλήττει Ινδία-Μπαγκλαντές-Νεπάλ
  • [12] Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [13] Αλβανία: Παρουσίαση της νέας κυβέρνησης
  • [14] Ινδονησία: Βομβιστική επίθεση στην Αμπον
  • [15] Θερινή διακοπή στις επαφές Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [16] Πέθανε ο αντιπρόεδρος της Ινδίας
  • [17] Ιστιοπλοϊα: FINN GOLD CUP 2002
  • [18] Στίβος: Στον τελικό της σφαιροβολίας η Τελώνη
  • [19] Καταδύσεις: Την 7η θέση Σπύρος, Γαβριηλίδης
  • [20] Πρεμιέρα για τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ

    [01] Σε επιφυλακή λόγω κακοκαιρίας

    27/7/2002 3:54:00 μμ

    Σε ετοιμότητα βρίκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά την πρόγνωση της ΕΜΥ, που κάνει λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα νησιά του βoρείου Ιονίου, στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα και θα διαρκέσουν έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Κύριο χαρακτηριστικό της αλλαγής του καιρού είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η οποια κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Ανεμοστρόβιλος στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος''

    Ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε λίγο μετά τη μία μεσημέρι το Διεθνές αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, καθώς εκείνη τη στιγμή δεν ήταν κανένα αεροσκάφος σε διαδικασία άμεσης προσγείωσης ή απογείωσης.

    Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε κυρίως την πίστα του αεροδρομίου την ώρα μάλιστα που αποβιβάζονταν από αεροσκάφος της ''Ολυμπιακής'' οι επιβάτες της πτήσης 176 από το Μόναχο.

    Οι ριπές του ανέμου ήταν τόσο δυνατές που μετακίνησαν το αεροσκάφος, ένα Μπόινγκ 737-300, με αποτέλεσμα αυτό να απομακρυνθεί από τη σκάλα απ' όπου κατέβαιναν οι επιβάτες και να τραυματιστεί ελαφρά μια γυναίκα. Αμέσως έφθασε επί τόπου ασθενοφόρο για να παραλάβει τη γυναίκα, η οποία δεν δέχθηκε να μεταφερθεί στο ιατρείο του αεροδρομίου, δηλώνοντας ότι αισθάνεται καλά.

    Πάντως από τον ανεμοστρόβιλο, ο οποίος κράτησε περίπου δύο λεπτά, υπέστησαν υλικές ζημιές τόσο το αεροσκάφος, όσο και το λεωφορείο που ανέμενε για να παραλάβει τους επιβάτες.

    Επί πόδος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα για να επέμβουν όπου χρειαστεί, όπως επίσης και τα τμήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ που εποπτεύουν εκτελούμενα δημόσια έργα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξουν προβλήματα, και προειδοποίησε του πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίσουν για τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας.

    Καταιγίδες έπληξαν ήδη την ΒΑ Ελλάδα

    Η θεομηνία που έπληξε ήδη τις περισσότερες περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας επελήθευσε την πρόγνωση της ΕΜΥ.

    Στη Θάσο επί 9 ώρες έβρεχε ασταμάτητα και κατά διαστήματα έπεφτε χοντρό χαλάζι, ενώ απο τους ανέμους και την πολύ βροχή υποχώρησε παλιά γέφυρα μέσα στο χωριό Παναγία.

    Υλικές ζημιές σημειώθηκαν επίσης και στα χωριά Ποταμιά και Λιμένας, πρωτεύουσα του νησιού, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια κατοικιών και υπήρξαν εγκλωβισμοί ατόμων σε ανελκυστήρες. Για αρκετή ώρα δρόμοι του νησιού κατέστησαν σχεδόν αδιάβατοι και τέθηκαν σε επιφυλακή όλοι οι υπάλληλοι του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, ενώ σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει εκτίμηση και καταγραφή του συνόλου των ζημιών που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία στη Θάσο.

    Μικρότερες ζημιές απο τη βροχόπτωση σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας. Στο μεταξύ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας κάλεσε τους ιδιοκτήτες και τους χειριστές πλοίων και σκαφών να καταφύγουν στα πλησιέστερα λιμάνια και καταφύγια, για να αποφύγουν την κακοκαιρία.

    Παρά τον άσχημο καιρό, εκτελούνται τα θαλάσσια δρομολόγια απο Καβάλα για Θάσο και αντίστροφα, αλλά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα αποτέλεσαν την αιτία να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών και των εκδρομέων, που είχαν προγραμματίσει να μεταβούν στη Θάσο, τη Σαμοθράκη, αλλά και σε ηπειρωτικές τουριστικές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    [02] Προσέκρουσε πλοίο στην προβλήτα του λιμανιού της Σάμου

    27/7/2002 6:35:00 μμ

    Στην προβλήτα του λιμανιού της Σάμου προσέκρουσε το επιβατηγό πλοίο "Πάτμος", κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του. Το πλοίο είχε ξεκινήσει χθες το μεσημέρι από την Θεσσαλονίκη με προορισμό τα λιμάνια της Σάμου-Κω-Ρόδου με 1.220 επιβάτες, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    [03] Τροπολογίες στον Τελωνειακό Κώδικα

    Πηγή: ΑΠΕ 27/7/2002 6:00:00 μμ

    O Yπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, θα επιφέρει τροπολογίες στο νέο Τελωνειακό Κώδικα (Ν. 2960/2001). Ειδικότερα, στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, θα επέλθουν τροποποιήσεις στον Τελωνειακό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες, δεν θα χρειάζεται ανάκριση στα πλημμελήματα, αλλά ούτε και η επικύρωση βουλευμάτων. Επίσης, θα διαγραφεί η διάταξη που προβλέπει ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να δίνει εντολή στον αρμόδιο εισαγγελέα για να υποστηρίξει το Δημόσιο ως πολιτική αγωγή.

    Επίσης, προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς, με 3-5 ευρώ ημερησίως, των ποινών πλημμεληματικού χαρακτήρα από τρία έως πέντε χρόνια, όπως είχε γίνει και με τους νόμους 2408/196 και 2521/1997 για τις επιταγές, κλπ.

    Τέλος, εξετάζεται η άποψη στα πλημμελήματα ο χρόνος της παραγραφής από τρία χρόνια που είναι σήμερα, να αυξηθεί στα πέντε χρόνια.

    [04] Κλειστά το διήμερο τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

    27/7/2002 11:43:00 πμ

    Κλειστά θα είναι σημερα και αύριο τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Αίτημα των πρακτόρων είναι ένας νέος κανονισμός συνεργασίας με τον Οργανισμό.

    [05] Τροχαίο δυστύχημα στην Κέρκυρα

    27/7/2002 6:34:00 μμ

    Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε το πρωί στην Κέρκυρα, όταν ο οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο προσέκρουσε στη διαχωριστική μπάρα και στη συνέχεια ανετράπη. Νεκρή είναι η 27χρονη Αννα Ζερβού, ενώ ελαφρά τραυματίσθηκε ο 30χρονος Λαρς Μάγκνους Ρίνε.

    [06] Ουκρανία: Νέος απολογισμός θυμάτων

    27/7/2002 7:20:00 μμ

    Εβδομήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 111 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά τη συντριβή του πολεμικού αεροσκάφους Σουχόι-27, πάνω σε πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε αεροπορική επίδειξη κοντά στην πόλη Λβίβ της Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Η 14η πτέρυγα της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας γιόρταζε την 60ή επέτειο της ίδρυσής της με επίδειξη επικίνδυνων ελιγμών αεροσκαφών της. Η πόλη Λβίβ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

    "Μέχρι στιγμής οι νεκρόί είναι 70, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και 111 νοσηλεύονται", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Αξιωματούχοι της πόλης Λβίβ κοντά στην οποία σημειώθηκε η τραγωδία, δήλωσαν ότι η κατάσταση ορισμένων εκ των τραυματιών είναι κρίσιμη.

    Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι οι δυο χειριστές του αεροσκάφους, οι οποίοι διασώθηκαν, χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα, πραγματοποιούσαν επικίνδυνους ελιγμούς όταν έχασαν τον έλεγχο του Σουχόι-27.

    Η μεγαλύτερη τραγωδία στη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης θεωρείται αυτή το 1988 στο Ραμστάιν της Δυτικής Γερμανίας κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 70 άνθρωποι.

    [07] Παιδιά σκλάβοι σε φυτείες κακάο στη Αφρική

    27/7/2002 5:20:00 μμ

    Κάτω από άθλιες συνθήκες εργάζονται 284.000 παιδιά σε φυτείες κακάο στις χώρες της δυτικής Αφρικής και από αυτά τα 2.500 δουλεύουν καταναγκαστικά, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που συντάχθηκε για πρώτη φορά με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID). Τα στοιχεία βασίζονται στην πρώτη μελέτη που έχει γίνει μέχρι τώρα για την παιδική εργασία στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στη Νιγηρία, το Καμερούν και τη Γκάνα.

    Η μελέτη αυτή είναι ένα από τα βήματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι από οργανώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, από εταιρίες παραγωγής τροφίμων, παραγωγούς και καταναλωτές, με στόχο να σταματήσει μέχρι το 2005 η εκμετάλλευση παιδιών στην αγορά εργασίας.

    Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν στους 15.000 τα παιδιά-σκλάβους που απασχολούνται στις φυτείες του κακάο, γι' αυτό υπήρξαν και προτάσεις να απαγορευθούν οι εισαγωγές κακάο στις ΗΠΑ εάν οι παραγωγοί δεν αποδείξουν ότι δεν εκμεταλλεύονται παιδιά στις φυτείες.

    Τα δύο τρίτα της παραγωγής κακάο στις χώρες της δυτικής Αφρικής καταναλώνονται στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική.

    Η Ακτή του Ελεφαντοστού παράγει άνω του 40% του κακάο που καταναλώνεται παγκοσμίως και η γειτονική Γκάνα είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα, με ποσοστό 15%.

    Οι ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη για την εκμετάλλευση των παιδιών στις φυτείες της δυτικής Αφρικής έκαναν συνεντεύξεις με περισσότερους από 4.800 παραγωγούς, παιδιά και ενήλικες εργαζόμενους για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ανηλίκων που απασχολούνται στις φυτείες αυτές ανέρχεται στους 284.000.

    Μόνο στην Ακτή του Ελεφαντοστού εκτιμάται ότι 200.000 παιδιά εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στις φυτείες.

    "Είναι σαφές ότι η φτώχεια είναι ο κύριος λόγος για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται τα παιδιά στη δυτική Αφρική", δήλωσε ο Τζιμ Γκοκόβσκι, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Τροπική Γεωργία, που είχε την ευθύνη για τη διενέργεια αυτής της μελέτης

    [08] Σύνοδος Κορυφής 10 χωρών της Λατ. Αμερικής

    27/7/2002 6:01:00 μμ

    Δέκα πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής παρίστανται στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε σήμερα στην πόλη Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, με κύρια θέματα την οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες τους και πιθανές απειλές για τα δημοκρατικά καθεστώτα. Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στην δραματικά αυξανόμενη ανεργία και την σχέση ανάμεσα στην τρομοκρατία και την φτώχεια.

    Επίσης, η σύνοδος θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, με μια συμφωνία η οποία αναμένεται να διακηρύσσει την κοινή πρόθεση των δέκα χωρών να βελτιώσουν τις υποδομές, την ασφάλεια και να διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξή τους.

    Ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Ισημερινού Γουσταύος Νομπόα άνοιξε τις ομιλίες της Λατινοαμερικανικής συνόδου που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, με τη συμμετοχή των ηγετών της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Γουϊάνας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, του Περού και της Χιλής.

    [09] Επίθεση με χειροβομβίδα στο Κασμίρ

    27/7/2002 3:57:00 μμ

    Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον επτά τραυματίσθηκαν σήμερα όταν άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Μπουνγκάμ του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, λίγες μόνον ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Νέο Δελχί. Ο αμερικανός υπουργός θα έχει συνομιλίες σήμερα και αύριο στην Ινδία και το Πακιστάν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, αυτονομιστές έριξαν τη χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικής περιπόλου, αλλά αστόχησαν και η χειροβομβίδα εξερράγη κοντά σε καταστήματα.

    Η πόλη Μπουντγκάμ βρίσκεται δυτικά της Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του ινδικού Κασμίρ.

    [10] Δεκάδες νεκροί από ναυάγιο σε λίμνη της Ινδίας

    27/7/2002 2:20:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 65 είναι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες των τοπικών αρχών, τα θύματα του ναυαγίου στη λίμνη Βεμπανάντ του κρατιδίου Κεράλα της νότιας Ινδία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αιτία της τραγωδίας είναι το γεγονός ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβατών ήταν τριπλάσιος από τον επιτρεπόμενο. Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 250 με 300 άνθρωποι και είχε προορισμό το Κουρακαρόμ, ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε.

    Το πλοιάριο που βυθίστηκε ανήκε στην κυβέρνηση του κρατιδίου της Κεράλα και μετέφερε επιβάτες από τη Μουχάμα προς το Κουμαρακόμ, 80 χιλιόμετρα από το λιμάνι Κοτσίν.

    "Το σκάφος βυθίστηκε στη λίμνη Βεμπανάντ πιθανώς λόγω υπεφόρτωσης", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στην πόλη Κουμαρακόμ.

    [11] Κακοκαιρία πλήττει Ινδία-Μπαγκλαντές-Νεπάλ

    27/7/2002 7:15:00 μμ

    Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που πλήττουν την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ η κατάσταση κυρίως στο ινδικό κρατίδιο Ασάμ είναι απελπιστική καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους και για επιδημίες.

    [12] Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν στο Αφγανιστάν

    27/7/2002 6:21:00 μμ

    Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν σήμερα όταν δέχθηκαν πυρά ελαφρών όπλων στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. "Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι πρόκειται για ενέδρα", δήλωσε ο λοχίας Μάθιου Ντέβιο, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται εκτός κινδύνου.

    [13] Αλβανία: Παρουσίαση της νέας κυβέρνησης

    27/7/2002 5:55:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

    Φατός Νάνο

    Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Φατός Νάνο παρουσίασε σήμερα στον πρόεδρο της χώρας Αλφρεντ Μοϊσίου τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Δέκα από τους νέους υπουργούς είναι οι ίδιοι που μετείχαν και στην κυβέρνηση του Παντελί Μάικο. Στη νέα κυβέρνηση αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός και αντίπαλος του Φατός Νάνο, Ιλίρ Μέτα, ενώ στη θέση του υπουργού Αμυνας διορίστηκε ο μέχρι χθες πρωθυπουργός Παντελί Μάικο. Υπουργός Δημόσιας Τάξης ορίστηκε ο Λουάν Ράμα, ο οποίος κατείχε το αξίωμα του υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση του Παντελί Μάικο.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποσύρθηκε από την κυβερνητική συμμαχία, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τον Φατός Νάνο το αίτημα του προέδρου του Σκεντέρ Γκινούσι να οριστεί σολιαδημοκράτης στη θέση του αντιπροέδρου και να δοθούν δύο υπουργεία στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

    Υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Σπίρο Πέτσι, από το κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή τη Δευτέρα, αφού προηγουμένως εγκριθεί από τον πρόεδρο της χώρας Αλφρεντ Μοϊσίου.

    [14] Ινδονησία: Βομβιστική επίθεση στην Αμπον

    27/7/2002 12:46:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Ισχυρές εκρήξεις που πιστεύεται ότι οφείλονται σε βόμβες έπληξαν σήμερα την πόλη Αμπον της Ινδονησίας γύρω στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 05.00 ώρα Ελλάδα) προκαλώντας τον τραυματισμό 51 ανθρώπων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Antara. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή Μαρντίκα. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα μεταξύ των τραυματιών είναι ένα μωρό ενός έτους κι ένα τετράχρονο κορίτσι. Η Αμπον είναι η μεγαλύτερη πόλη των νήσων Μολούκας, όπου τα τρία τελευταία χρόνια τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Οι παρατάξεις υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το Φεβρουάριο, αλλά η ένταση παραμένει και έχουν σημειωθεί σποραδικά ξεσπάσματα. Η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, μια βαθμίδα κάτω από το στρατιωτικό νόμο.

    [15] Θερινή διακοπή στις επαφές Κληρίδη-Ντενκτάς

    27/7/2002 12:58:00 μμ

    Η επιμονή του Ραούφ Ντενκτάς να υπάρξει διακοπή της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών τον Αύγουστο, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και η συναίνεση του Αλβαρο ντε Σότο στο αίτημα αυτό, ανοίγει το δρόμο για καλοκαιρινές διακοπές όλων των πρωταγωνιστών. Οι συνομιλίες αναμένεται να σταματήσουν απο τις 2 Αυγούστου μέχρι και τις 23 του ίδιου μήνα. Αυτό φαίνεται να έχει καθοριστεί κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς και αποτελεί πρόταση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

    Τα καλοκαιρινά σχέδια των τριών συνομιλητών

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιώντας τις διακοπές αυτές, σχεδιάζει να μεταβεί με το σκάφος του μέχρι και τη Ρόδο, όπου θα διαμείνει για μερικές ημέρες.

    Ο Ντενκτάς δεν έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του, παρά το γεγονός οτι ο ίδιος ζήτησε διακοπή της διαδικασίας. Ενδέχεται ομως να αξιοποιήσει τις μέρες αυτές για να μεταβεί στην Τουρκία για ιατρικές εξετάσεις.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο κατά πάσαν πιθανότητα θα ταξιδεύσει μέχρι την Ευρώπη, όχι ομως στις ΗΠΑ, καθότι ως γνωστόν στα τέλη Αυγούστου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τόσο το γενικό γραμματέα Κόφι Αναν, όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία της διαδικασίας.

    [16] Πέθανε ο αντιπρόεδρος της Ινδίας

    27/7/2002 12:10:00 μμ

    Ο αντιπρόεδρος της Ινδίας, Κρισχάν Καντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών από καρδιακή προσβολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΡΤΙ.

    Ο Κρισχάν Καντ είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, με σοβαρά προβλήματα υγείας, και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Η πενταετής θητεία του Καντ στην αντιπροεδρία της Ινδίας, αξίωμα που έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα, θα ολοκληρωνόταν τον επόμενο μήνα.

    [17] Ιστιοπλοϊα: FINN GOLD CUP 2002

    Πηγή: ΑΠΕ 27/7/2002 6:18:00 μμ

    Σε τροχιά μεταλλίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στην 4η από την 3η θέση κατά τη διάρκεια της έβδομης ιστιοδρομίας, βρίσκεται ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στο FINN GOLD CUP 2002 που διεξάγεται στο Σαρωνικό κόλπο και αποτελεί κριτήριο πρόκρισης των εννέα πρώτων χωρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Ελληνας πρωταθλητής, έχει 38 βαθμούς ποινής, δύο περισσότερους από τον Κροάτη Κάρλος Κούρετ που βρίσκεται στην τρίτη θέση και επτά από τον Πολωνό Μάτεους Κουζνιέρεβιτς που κατέχει τη δεύτερη θέση. Στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Βρετανός Μπεν Εϊνσλι με 13 βαθμούς.

    Με καθυστέρηση τριών ωρών ξεκίνησε η 7η ιστιοδρομία κι αυτό λόγω των συνεχών αλλαγών του ανέμου.

    Οι ιστιοπλόοι υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως μέχρι και επτά μποφόρ και γι' αυτό από τα 90 σκάφη τερμάτισαν τα 69.

    Πολλά σκάφη υπέστησαν μεγάλες ζημιές στα άλμπουρα και στα πανιά και σχετικά γρήγορα εγκατέλειψαν, ενώ δεν ήταν λίγοι οι ιστιοπλόοι που αρκετές φορές αναγκάστηκαν να επαναφέρουν τα σκάφη τους από τις ανατροπές που είχαν.

    Νικητής της σκληρής αυτής ιστιοδρομίας ήταν ο Βέλγος Γκοντεφρουά, δεύτερος τερμάτισε ο Βρετανός Εϊνσλι και τρίτος ο Πολωνός Κουσνιέρεβιτς. Ο Παπαθανασίου κατετάγη 9ος, ενώ δεύτερος καλύτερος Ελληνας ήταν ο Καρνούτσος που πήρε την 31η θέση.

    [18] Στίβος: Στον τελικό της σφαιροβολίας η Τελώνη

    27/7/2002 5:48:00 μμ

    Στον τελικό της σφαιροβολίας των αγώνων της Κοινοπολιτείας που διεξάγονται στο Μάντσεστερ, προκίθηκε η Ελένη Τελώνη. Η Κύπρια πρωταθλήτρια, με επίδοση 14 μέτρα 81 εκατοστά, σημείωσε την 12η καλύτερη επίδοση των προκριματικών, η οποία της έδωσε το "εισιτήριο" για τον τελικό της διοργάνωσης. Την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο των 800 μέτρων, πήρε η Ανι Χριστοφορίδου με χρόνο 2 λεπτά 4.48, αντίθετα από τον Κωνσταντίνο Χατζημάρμου που αποκλείστηκε από το αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών (1:51.26).

    Στην έκτη θέση του δεκάθλου βρίσκεται μετά τη διεξαγωγή των τριών πρώτων αγωνισμάτων, ο Γιώργος Ανδρέου.

    Ο Κύπριος αθλητής, ήταν δεύτερος στη σφαιροβολία με 14.77, 12ος στο μήκος με 6.47μ., και πρώτος στα 100 μέτρα με 10.86.

    [19] Καταδύσεις: Την 7η θέση Σπύρος, Γαβριηλίδης

    27/7/2002 5:46:00 μμ

    Την έβδομη θέση στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα των 10 μέτρων κατέκτησαν οι Αλέξανδρος Σπύρος και Γιάννης Γιαβριηλίδης. Οι Ελληνες πρωταθλητές, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στο Βερολίνο, συγκέντρωσαν 282.12 βαθμούς και έτσι περιορίστηκαν στην προτελευταία θέση, με τους Ουκρανούς Ρόμαν Βολοντκόφ και Αντον Ζαχάροφ να κατακτούν το χρυσό μετάλλιο με 340.20 βαθμούς.

    Οι τρεις πρώτοι:

    Ρόμαν Βολοντκόφ / Αντον Ζαχάροφ (Ουκρανία) 340.20 Ιμρε Λένγκιελ / Αντρας Χάιναλ (Ουγγαρία) 315.06 Αλεξάντρ Βαρλάμοφ / Αντρέι Μαμόντοφ (Λευκορωσία) 300.35

    [20] Πρεμιέρα για τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ

    27/7/2002 1:48:00 μμ

    Στο πλαίσιο των παραδοσιακών τελετών στο κέντρο της πόλης και παρουσία των προέδρων πέντε κεντροευρωπαικών χωρών και μιας σειράς ξένων κορυφαίων πολιτικών καθώς και χιλιάδων επισκεπτών από την Αυστρία και το εξωτερικό, ο Αυστριακός πρόεδρος Τόμας Κλέστιλ κήρυξε χθες στο Σάλτσμπουργκ την έναρξη των ομώνυμων Φεστιβάλ, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα φεστιβάλ μουσικής και θεάτρου στον κόσμο. Τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ - από τα πρώτα φεστιβάλ θεάτρου τα οποία έχουν καθιερωθεί στους νεότερους χρόνους στην ευρωπαική ήπειρο - πραγματοποιούνται για 82η στη σειρά χρονιά και διαρκούν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ τα 220.000 εισιτήρια τα οποία έχουν εκδοθεί για τις συνολικά 170 εκδηλώσεις τους έχουν ήδη εξαντληθεί στο στάδιο της προπώλησής τους.

    Η καρδιά της όπερας ''χτυπά'' στην Αυστρία

    Από τις 170 εκδηλώσεις των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ - τα οποία έχουν αποκτήσει τη φήμη τόσο της "υψηλής τέχνης" όσο και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα τους, μια και συγκεντρώνουν στην πλειοψηφία και το ανάλογο κοινό της αποκαλούμενης "υψηλής κοινωνίας" από ολόκληρη την Ευρώπη - ξεχωρίζουν εννέα παραγωγές όπερας, εννέα παραγωγές κλασικού θεάτρου και μια σειρά συναυλίες κλασικής μουσικής με γνωστές ορχήστρες.

    Στις νέες παραγωγές όπερας περιλαμβάνονται οι δύο όπερες του Μότσαρτ "Δον Τζιοβάνι" και "Μαγικός αυλός", αλλά και του Ρίχαρντ Στράους "Η αγάπη της Δανάης" όπως και του Τζιάκομο Πουτσίνι "Τοραντό" ή του Τζιοακίνο Ροσίνι "Λα ντόνα ντελ Λάτζο".

    Νέα είναι φέτος η σκηνοθεσία, για πρώτη φορά μετά 18 χρόνια, του παραδοσιακού θεατρικού έργου του ιδρυτή των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ Χούγκο φον Χόφμανσταλ "Καθένας", όπως βέβαια νέος είναι και ο διευθυντής των Φεστιβάλ, ο Γερμανός Πέτερ Ρούζιτσκα, που διαδέχθηκε τον Βέλγο Ζεράρ Μορτιέ, που αποχώρησε πέρσι έπειτα από μια δεκάχρονη θητεία στα Φεστιβάλ.

    Με την ευκαιρία των φετινών Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ η Αυστριακή Κρατική Τηλεόραση ετοίμασε ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ με θέμα την εκμετάλλευση των Φεστιβάλ από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Αυστρία από το 1938 μέχρι το 1945.

    Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί με επιτυχία να καταδείξει την πολιτικοποίηση του θεσμού την εποχή εκείνη και την βίαιη εκμετάλλευσή του για σκοπιμότητες βελτίωσης του γοήτρου του βάρβαρου ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και τη βίαιη εκδίωξη μη αρεστών-αντιστασιακών καλλιτεχνών και την αντικατάστασή τους με άλλους που προσαρμόσθηκαν και το υπηρέτησαν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 July 2002 - 16:53:21 UTC