Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εγρήγορση το ΠΑΣΟΚ ενόψει Συνδιάσκεψης
  • [02] Στην Αθήνα ο Αυστραλός πρωθυπουργός
  • [03] Εκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα
  • [04] Παράταση της θητείας του ΟΗΕ στη Βοσνία
  • [05] Συντριβή αεροπλάνου στη Λισσαβόνα
  • [06] Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Νέα Υόρκη
  • [07] Καταδίκη μέλους του ''Κόκκινου Στρατού''
  • [08] Στον Ηρακλή ο Μουράτι
  • [09] Ο Παπαδόπουλος αγοράζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς
  • [10] Εκτός Ρεάλ ο Σέρτζιο Σκαριόλο
  • [11] Παράσταση από τα Ελληνόπουλα της Ν.Υ
  • [12] Στην Αυστραλία ''το Πνεύμα της Ελευθερίας''
  • [13] Εορτασμός βασιλικού γάμου στο Μαρόκο

    [01] Σε εγρήγορση το ΠΑΣΟΚ ενόψει Συνδιάσκεψης

    4/7/2002 9:13:00 πμ

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενόψει και της τριήμερης οργανωτικής συνδιάσκεψης του Κινήματος, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ με τη συμμετοχή περίπου 2000 στελεχών. Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα ενημερώσει τα μέλη του Εκτελεστικού για τους νέους στόχους του υπουργείου του σ' ότι αφορούν τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδικοίκησης.

    [02] Στην Αθήνα ο Αυστραλός πρωθυπουργός

    4/7/2002 9:11:00 πμ

    Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η επίσημη επίσκεψη από σήμερα του υστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, καθώς το Σίδνεϊ διοργάνωσε την τελευταία Ολυμπιάδα πριν από την Αθήνα. Ο κ. Χάουαρντ στις 11.15 το πρωί θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου. Αύριο η κ. Αγγελοπούλου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ.

    [03] Εκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα

    4/7/2002 9:53:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τριάντα εννέα ανθρακωρύχοι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης στη βορειοανατολική Κίνα, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι. Η έκρηξη έγινε στο ορυχείο του Φουκιάνγκ κοντά στην πόλη Μπαϊσάν της επαρχίας Τζιλίν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν επιζώντες. Το νέο δυστύχημα σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι αγνοείται η τύχη 15 ανθρακωρύχων που εργάζονταν σε ένα ορυχείο που πλημμύρισε στην επαρχία Σααντσι. Πριν από δέκα ημέρες μια άλλη έκρηξη σε ορυχείο χρυσού στη γειτονική επαρχία Σαντσί είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι.

    [04] Παράταση της θητείας του ΟΗΕ στη Βοσνία

    4/7/2002 11:39:00 πμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να παρατείνει ως τις 15 Ιουλίου τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το αίτημα της Ουάσινγκτον για παροχή ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που μετέχουν σ' αυτήν, ώστε να μην κινδυνεύουν να προσαχθούν στο νέο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση 1421 που προβλέπει την παράταση για 12 ημέρες της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού στη Βοσνία, η θητεία της οποίας έληγε σήμερα.

    Προσωρινή λύση

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απειλήσει ότι θα ασκούσαν βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής αποστολής. Οπως και η προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί για 72 ώρες και η σημερινή απόφαση αποτελεί ουσιατικά ένα τεχνικής φύσης μέτρο που επιτρέπει απλώς τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης μέχρι να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Στις μέχρι σήμερα συνομιλίες οι 13 χώρες- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν απορρίψει και τα δύο εναλλακτικά κείμενα που έχουν καταθέσει προς ψήφιση οι Ηνωμένες Πολιτείες που εγγυώνται την ασυλία των αμερικανών στρατιωτικών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μόνο η Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τάχθηκε στις διαπραγματεύσεις υπέρ των αμερικανικών θέσεων.

    [05] Συντριβή αεροπλάνου στη Λισσαβόνα

    4/7/2002 11:36:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε ένα βρετανικό αεροπλάνο σκοτώθηκαν όταν αυτό κατέπεσε, εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, λίγο μετά την απογείωση του κοντά στην πόλη Κασκάις που απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Λισσαβόνα, μετέδωσε το πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Lusa''. Σύμφωνα με το πρακτορείο το μικρό αεροπλάνο ήταν έναν από τα 22 συνολικά που μετέφεραν μέλη του Ρόταρι Κλαμπ που έκαναν το γύρο της Ευρώπης. Ο πιλότος του αεροπλάνου επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας 20 λεπτά μετά την απογείωση τους και είπε ότι θα επέστρεφε στο Κασκάις, επειδή η κακοκαιρία δεν του επέτρεπε να συνεχίσει το ταξίδι του. Αυτή ήταν η τελευταία επαφή που είχε ο πιλότος με τον πύργο ελέγχου. Ενας αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Πορτογαλίας ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου, τα συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν τελικά από πυροσβέστες σε έναν ορεινό δρόμο στα βόρεια της Λισσαβόνας.

    [06] Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Νέα Υόρκη

    4/7/2002 11:21:00 πμ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ θα επισκεφθεί στις 8 και 9 Ιουλίου τη Νέα Υόρκη και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στελέχη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρηματικών κύκλων και των ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, οι επαφές του κ. Κοξ θα έχουν ως επίκεντρο τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, καθώς και με τους μόνιμους αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας στον ΟΗΕ.

    Την Τρίτη 9 Ιουλίου, ο πρόεδρος Κοξ θα μιλήσει στο US Council for International Business με θέμα τον αυξανόμενο σημαντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην χάραξη της πολιτικής της ΕΕ, ειδικότερα στον επιχειρηματικό χώρο και το περιβάλλον.

    [07] Καταδίκη μέλους του ''Κόκκινου Στρατού''

    4/7/2002 9:44:00 πμ

    Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών καταδικάστηκε σήμερα από ιαπωνικό δικαστήριο η -ηλικίας 51 ετών- Γιουκίκο Εκίτα που είναι μέλος της οργάνωσης ''Κόκκινος Στρατός'', η οποία κρίθηκε ένοχη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον επιχειρήσεων κατά τη δεκαετία του '70 όπου είχαν τραυματιστεί 20 άτομα. Η Εκίτα δήλωσε ''ικανοποιημένη'' με την ποινή αφού είχε παραδεχτεί ότι είχε μετάσχει σε βομβιστικές επιθέσεις το 1974 και 1975. Μάλιστα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αναγνωρίζει τα λάθη της και ζήτησε συγνώμη από τα θύματα.

    Η Εκίτα είχε συλληφθεί το 1975 με άλλα μέλη του ''Κόκκινου Στρατού'' με την κατηγορία της συμμετοχής σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των εταιριών Μιτσούι και Ταϊσέι. Η δίκη της Εκίτα είχε αρχίσει το 1975, αλλά διεκόπη δύο χρόνια αργότερα όταν μέλη του Κόκκινου Στρατού κατέλαβαν αεροσκάφος των Ιαπωνικών Αερογραμμών στην Ντάκα ζητώντας την απελευθέρωσή της. Η Εκίτα και άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης απελευθερώθηκαν τότε και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη της. Στη δεκαετία του '90 η Εκίτα μετέβη στη Ρουμανία με πλαστό διαβατήριο πριν συλληφθεί τελικά το 1995 στο Βουκουρέστι και εκδοθεί στην Ιαπωνία.

    [08] Στον Ηρακλή ο Μουράτι

    4/7/2002 9:49:00 πμ

    Παίκτης του Ηρακλή είναι και επίσημα ο Εντουιν Μουράτι, ο οποίος έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του στα γραφεία της ΠΑΕ, το οποίο έχει χρονική διάρκεια 1+1 χρόνια. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο παίκτης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη αύριο.

    Στο μεταξύ, με έγγραφο που απέστειλε στους "κυανόλευκους" η Ντιναμό Τιφλίδας ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν με το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Λεβάν Κεμπάτζε και διευκρίνισε ότι ο εκπρόσωπος του παίκτη είναι ο κ. Καραούλης- όχι ο κ. Καραγιώργος- ο οποίος και θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το αργότερο μέχρι το Σάββατο, προκειμένου να εισπράξει την τελευταία δόση για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στον Ηρακλή. Εξάλλου, από τα γραφεία της ΠΑΕ πέρασε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ο οποίος συζήτησε τα τρέχοντα θέματα της ομάδας με τους Σπανουδάκη, Παπαϊωάννου, Γιοβάνοβιτς και Μπατάκη.

    [09] Ο Παπαδόπουλος αγοράζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς

    Πηγή: ΑΠΕ 4/7/2002 9:49:00 πμ

    Αλλαγή φρουράς φέρεται πως επίκειται στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλομέτοχος των ''Ποντίων'', ο Ελληνοελβετός, Δημήτρης Αγγελόπουλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον πρώην ιδιοκτήτη της Καλαμάτας, Σταύρο Παπαδόπουλο, προκειμένου να του μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας. Το τίμημα της εν λόγω κίνησης παραμένει άγνωστο, ενώ όπως υποστηρίζεται, η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν αποκλείεται να γίνει μετά το τέλος της αυριανής γενικής συνέλευσης που είναι προγραμματισμένη στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

    [10] Εκτός Ρεάλ ο Σέρτζιο Σκαριόλο

    4/7/2002 9:50:00 πμ

    Παρελθόν αποτελεί απο την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης ο Σέρτζιο Σκαριόλο. Ο Ιταλός τεχνικός που πριν απο λίγο καιρό είχε χάσει και την θέση του γενικού διευθυντή της "βασίλισσας" συναντήθηκε με τους διοικούντες την ομάδα οι οποίοι του γνωστοποίησαν την λύση της συνεργασίας τους. Υπενθυμίζεται ότι η Ρεάλ Μαδρίτης μετέχει στον Γ' όμιλο της Ευρωλίγκα μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή.

    [11] Παράσταση από τα Ελληνόπουλα της Ν.Υ

    4/7/2002 9:22:00 πμ

    ''Ραντεβού στην Αθήνα το 2004'' δίνουν από τώρα τα Ελληνόπουλα, της Νέας Υόρκης, με ένα μουσικό πολυθέαμα, το οποίο θα παρουσιασθεί από το Hellenic American Ballet Theater τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο θέατρο Δόρα Στράτου. Πρόκειται για μια θεαματική παράσταση που αντλεί την έμπνευσή της απο τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και περιλαμβάνει Ελληνικούς και Αμερικανικούς ύμνους, παραδοσιακά, δημοτικά, σύγχρονα και τραγούδια της ξενιτειάς. Η Μαρίζα Κοχ θα έχει συμμετοχή στην παράσταση ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια.

    Τις χορογραφίες έχει αναλάβει η διευθύντρια του Hellenic American Ballet Theater Ελένη Σκάρλα, η οποία με δική της πρωτοβουλία φέρνει από τη Νέα Υόρκη 40 Ελληνόπαιδα από 3-23 χρονών για την παράσταση. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης θα υποδεχθεί τα Ελληνόπουλα των ΗΠΑ τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2002 στις 12 μ.μ στη Βουλή για να τους απονείμει βραβεία για την προσφορά τους στην ιδέα του Εθελοντισμού.

    Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους των εξόδων των εθελοντών που θα επιλέξει ο Οργανισμός "Αθήνα 2004" από τις ΗΠΑ.

    [12] Στην Αυστραλία ''το Πνεύμα της Ελευθερίας''

    4/7/2002 11:43:00 πμ

    Το αερόστατο του Aμερικανού πολυεκατομμυριούχου Στηβ Φόσετ προσγειώθηκε στην Αυστραλία ολοκληρώντας έτσι την επική προσπάθεια του γύρου του κόσμου εντός 14 ημέρων, ανακοίνωσε το κέντρο επιχειρήσεων. Εκπρόσωπος του κέντρου επιχειρήσεων του Φόσετ δήλωσε στο ραδιοσταθμό της Μελβούρνης 3AW ότι ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος προσγείωσε το γιγαντιαίο ασημένιο αερόστατο, "το πνεύμα της Ελευθερίας" κοντά στην πόλη Μπέρντσβιλ στα δυτικά της πολιτείας του Κουίσλαντ.

    [13] Εορτασμός βασιλικού γάμου στο Μαρόκο

    4/7/2002 9:18:00 πμ

    Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ' του Μαρόκου θα γιορτάσει στις 12 και 13 Ιουλίου, στο Ραμπάτ, τον επίσημο γάμο του με την 24χρονη Σάλμα Μπενάνι, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία του βασιλικού γάμου, μετά τη ληξιαρχική πράξη γάμου που υπέγραψαν οι νεόνυμφοι στις 21 Μαρτίου παρουσία των οικογενειών τους και συμβολαιογράφων του παλατιού, όπως συνηθίζεται στο βασιλικό οίκο του Μαρόκου.

    Μεταφέρθηκε η ημερομηνία λόγω του δράματος των Παλαιστινίων

    Οι εκδηλώσεις για τη γαμήλια τελετή είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 με 14 Απριλίου, στο γραφικό Μαρακές, αλλά ο βασιλιάς μετέθεσε την ημερομηνία εξαιτίας ''του δράματος που ζει ο παλαιστινιακός λαός και της ανάγκης να δοθεί προτεραιότητα στις διπλωματικές προσπάθειες'', όπως είχε δηλώσει. Η τελική επιλογή της πρωτεύουσας αντί του κοσμοπολίτικου Μαρακές, δείχνει τη βούληση των Ανακτόρων να επισημοποιήσουν το γάμο χωρίς πομπώδεις εορτασμούς σε εθνικό επίπεδο.

    Η Λάλα Σάλμα Μπενάνι έγινε σύζυγος του 38χρονου βασιλιά με ληξιαρχική πράξη γάμου που υπογράφηκε στα Ανάκτορα του Ραμπάτ, ενώπιον συμβολαιογράφων του παλατιού και των οικογενειών των νεονύμφων στις 21 Μαρτίου. Η νύφη που δεν προέρχεται από μεγαλοαστική οικογένεια, είναι κόρη καθηγητή του πανεπιστημίου της πόλης Φεζ (βόρειο Μαρόκο). Eχασε τη μητέρα της σε ηλικία μόλις τριών ετών και τη μεγάλωσε η γιαγιά της στο Ραμπάτ. Eχει σπουδάσει Πληροφορική και εργάζεται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 July 2002 - 9:14:46 UTC