Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πώς θα αντιμετωπίσουμε εφέτος τις πυρκαγιές
  • [02] Ανάγκη ευρωπαϊκής πολιτικής για λαθρομετανάστευση
  • [03] Γίνεται. . ''Ομορφη Πόλη'' χωρίς γυναίκες;
  • [04] Πολύπλευρες συνεργασίες Ελλάδας-Κροατίας
  • [05] Σημίτης-Ντεάν ενόψει Συνόδου Κορυφής Σεβίλλης
  • [06] Ο Νέλσον Μαντέλα στην Αθήνα
  • [07] Παράνομη στάθμευση: κάνει τη ζωή ανυπόφορη
  • [08] Περίπου 75.000 θέσεις εργασίας για το 2004
  • [09] Θερμή υποδοχή Π. Βαρθολομαίου στα Χανιά
  • [10] Επαφές Γ. Βασιλείου για ένταξη Κύπρου
  • [11] Δίκη Λεσπέρογλου-αναιρέθηκε η αθωωτική απόφαση
  • [12] Σεισμός 6 Ρίχτερ τρομοκράτησε τη Χιλή
  • [13] Η κυβέρνηση Ετζεβίτ στην εξουσία έως το 2004;
  • [14] Προσωρινός πρόεδρος του κόμματος Σιράκ
  • [15] Μαύρη εργασία: ένα αγκάθι στην Ελλάδα
  • [16] Καλλιτέχνες γκράφιτι στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα
  • [17] Ενα όργανο από εμβρυϊκά κύτταρα ποντικού

    [01] Πώς θα αντιμετωπίσουμε εφέτος τις πυρκαγιές

    18/6/2002 6:12:00 μμ

    Σε προσλήψεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από φυσικές καταστροφές. Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου σήμερα, ανακοίνωσε πως θα προσληφθούν περίπου 7.000 άτομα για το σκοπό αυτό. Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσλήψεων 6.540 πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών, καθώς και 500-600 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις για τη φύλαξη των δασών στην Περιφέρεια Αττικής.

    Δυσοίωνες προβλέψεις μιλούν για αύξηση πυρκαγιών

    Οπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν ήδη 56 αεροσκάφη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών διεσπαρμένα σε κρίσιμες περιοχές, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα προσφέρει και δύο Καναντέρ.

    Ήδη από την 1η Ιουνίου, η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας εκδίδει χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός των δασικών δικτύων από τις Νομαρχίες όλης της χώρας και οργανώνονται σεμινάρια με σχετικά θέματα.

    Επίσης δημιουργούνται σε όλη τη χώρα 470 πυροφυλάκια, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ, μείωσε τον αριθμό των ανεξέλεγκτων χωματερών από 6500 σε 1450.

    Σχετικά με το φαινόμενο της λειψυδρίας, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα δοθούν σε 43 Νομαρχίες που επελέγησαν από το υπουργείο Γεωργίας 5 δις δραχμές για κατασκευές έργων όπως φραγμάτων κλπ σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Κορινθίας, της Αχαΐας και της Κρήτης (κοιλάδα Μεσαριάς).

    Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη, προέβλεψε ο υπουργός, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων που είχε ως συνέπεια την μεγάλη βλάστηση.

    Σχέδιο αντιμετώπισης καύσωνα

    Όσον αφορά στις περιπτώσεις καύσωνα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ αναμένονται προσλήψεις 130 επικουρικών γιατρών για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και 557 εποχικού παραϊατρικού προσωπικού.

    Τέλος ο υπουργός είπε πως το κράτος βρίσκεται κοντά στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, ωστόσο πρέπει και οι πολίτες να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων.

    [02] Ανάγκη ευρωπαϊκής πολιτικής για λαθρομετανάστευση

    18/6/2002 3:45:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η κυβερνητική σύσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ενόψει της Συνόδου κορυφής στη Σεβίλλη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε ότι βασικό θέμα της Συνόδου θα είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, θέμα για το οποίο θα πρέπει να χαραχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να προωθηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε και τρίτων χωρών, καθώς και γενικότερα μεταξύ Ε.Ε και τρίτων χωρών.

    Σκληρές οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωστρατό

    Οσον αφορά στο θέμα του ευρωστρατού ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και επεσήμανε ότι στη σύσκεψη εξετάστηκε αν υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να άρουμε το ΒΕΤΟ.

    Να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν γενικότερα στη διεύρυνση της Ε.Ε, την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των συμβουλίων και η επικείμενη Σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ στο τέλος Αυγούστου για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

    [03] Γίνεται. . ''Ομορφη Πόλη'' χωρίς γυναίκες;

    18/6/2002 6:13:00 μμ

    Μια συνάντηση "γένους θηλυκού" είχε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας κ. Χρήστος Παπουτσής. Τόπος το Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας, στο Βοτανικό, και αφορμή η πρόσκληση γνωριμίας με το ΕΔΕΔ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων. Πλαισιωμένος από το γυναικείο επιτελείο του συνδυασμού του ο κ. Παπουτσής είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και χειραψίες με τα μέλη του δικτύου και να εξηγήσει το που "βάζει" ο ίδιος πολιτικά τις γυναίκες. Οι γυναίκες στον συνδυασμό του κ. Παπουτσή προέρχονται από κάθε τομέα και επαγγελματικό χώρο, όσο για την ηλικία αρχίζει από τα 21 χρόνια που φέρει η μικρότερη υποψήφια η φοιτήτρια Νομικής Κατερίνα Χατζοπούλου που παρουσίασε με ενθουσιασμό ο υποψήφιας δήμαρχος.

    Συμβάλλουν στην ισότητα των δυο φύλων

    Σε μια μίνι συνέντευξη που παραχώρησε από μικρόφωνου στην αντιπρόεδρο του ΕΔΕΔ κ. Ειρήνη Νικολοπούλου επισήμανε την πίστη που πάντα είχε απέναντι στις ικανότητες της γυναίκας, γεγονός που, όπως είπε, τον ώθησε καθ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, είτε ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, είτε από τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ, είτε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, να υποστηρίζει τις θέσεις και τους θεσμούς που βελτίωναν τη θέσει της γυναίκας στην κοινωνία και την πολιτική και συνέβαλαν στην ισότητα των δυο φύλων.

    Η ένθερμη υποστήριξη της γυναίκας στην πολιτική του κ. Παπουτσή διαφαίνεται εξάλλου, όπως επισήμανε και ο ίδιος, από το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στον συνδυασμό του για την "Όμορφη πόλη", ποσοστό που θα ξεπεράσει το 44% και ξεπερνά σαφώς κατά πολύ την αναγκαία ποσόστωση.

    Παράσταση καραγκιόζη στην ''Αθήνα-η πόλη μας''

    Χθες το βράδυ ο συνδυασμός "Αθήνα-η πόλη μας" του Γιάννη Δημαρά, οργάνωσε στην πλατεία του μετρό στην Πανόρμου, παράσταση καραγκιόζη με τον Ευγένιο Σπαθάρη και συναυλία με τον Γιάννη Κούτρα, σε μία προσπάθεια νά αναδειχθούν οι γειτονιές της Αθήνας, σε πιάτσες ζωής και πολιτισμού, όπως αναφέρει η δημοτική κίνηση.

    [04] Πολύπλευρες συνεργασίες Ελλάδας-Κροατίας

    18/6/2002 5:37:00 μμ

    Η άμεση προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας και Κροατίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα όσον αφορά την υλοποίηση της απόφασης της ΕΕ για τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι το 2004, βρέθηκε στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συναντήσεων, που είχε σήμερα στο Ζάγκρεμπ ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος με στελέχη της κροατικής κυβέρνησης.

    Η Ελλάδα συμβάλλει στην ανοικοδόμησης του ηλεκτρικού δικτύου στο Ερνεστίνοβο

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης στον Κροάτη υπουργό Οικονομίας Voikovich Hrvoje, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για τη χώρα μας η συμβολή στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από την εποχή του εμφυλίου πολέμου υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Ερνεστίνοβο της Κροατίας.

    Ο κ. Hrvoje ενημέρωσε ότι ήδη η Κροατία ξεκίνησε τα έργα ανοικοδόμησης του ηλεκτρικού δικτύου στο Ερνεστίνοβο και ζήτησε την ελληνική παρέμβαση στο επίπεδο της ΕΕ για τη στήριξη του κροατικού αιτήματος για περαιτέρω συμπληρωματική χρηματοδότηση του έργου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα και δεσμεύτηκε για τη συγκεκριμένη υποστήριξη, προβλέποντας ότι το συγκεκριμένο ηλεκτρικό δίκτυο στην περιοχή του Ερνεστίνοβο ενδεχομένως να είναι έτοιμο και μέσα στο 2003.

    Ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα Ελληνικά Πετρέλαια

    Εξάλλου ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον Κροάτη υπουργό για το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για άμεσες επενδύσεις στην Κροατία. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης, τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρθηκαν ήδη και ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καταθέτοντας σχετική πρόταση για την εξαγορά του 25% της κρατικής κροατικής εταιρίας ΙΝΑ, που δραστηριοποιείται στους τομείς έρευνας και εξόρυξης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διαθέτοντας δύο διυλιστήρια και δίκτυο 600 περίπου πρατηρίων.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Δημοσίων Έργων V. Gurlin, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την ανοικοδόμηση του οδικού δικτύου της Κροατίας. Ο Κροάτης υπουργός τόνισε ότι ο κύριος οδικός άξονας, παράλληλος στις ακτές της Αδριατικής, που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο ενός δεκαετούς προγραμματισμού, με πρώτο τμήμα τον αυτοκινητόδρομο Ζάγκρεμπ-Σπλιτ, που θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια περίπου, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως φυσική συνέχεια της προβλεπόμενης από την ελληνική πλευρά για το επόμενο διάστημα κατασκευής της Ιονίας Οδού.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για τον οδικό άξονα Ζάγκρεμπ-Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη, που αποτελεί και τον παραδοσιακό άξονα συγκοινωνίας και σύνδεσης της Ελλάδας, μέσω των χωρών της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, εξυπηρετώντας τόσο τις μεταφορές και την οδική συγκοινωνία και επικοινωνία αλλά και τον τουρισμό. Τόνισε, όμως, προς τον κ. Gurlin ότι πρώτιστο πλέον ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει και η κατασκευή του νέου κροατικού παραλιακού οδικού άξονα.

    Και τουριστική συνεργασία

    Τέλος, σε συνάντηση του κ.Τσοχατζόπουλου με τον Κροάτη υπουργό Τουρισμού Pave Zupan Ruscovic, συμφωνήθηκε η άμεση προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα, με πρώτο βήμα την ενεργοποίηση της μικτής ελληνο-κροατικής επιτροπής για την τουριστική συνεργασία σε επίπεδο υπουργών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον-από ελληνικές εταιρίες- για την κατασκευή ή και την εξαγορά και αναβάθμιση τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων ξενοδοχείων κλπ. στις Δαλματικές Ακτές.

    "Στόχος της τουριστικής πολιτικής μας", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, "είναι ένα μέρος του μεγάλου τουριστικού ρεύματος, που πηγαίνει στις Δαλματικές Ακτές κάθε χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στην επόμενη δεκαετία να συνδυάσει το ενδιαφέρον του, βρίσκοντας και τις κατάλληλες διευκολύνσεις, υποδομές και προσβάσεις, για να προωθείται και προς τις παραλίες της Δυτικής Ελλάδας".

    Ο Α. Τσοχατζόπουλος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κροατία με συνάντηση που είχε με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Vesna Kurelec.

    [05] Σημίτης-Ντεάν ενόψει Συνόδου Κορυφής Σεβίλλης

    18/6/2002 5:14:00 μμ

    Με τον αντιπρόεδρο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Ζ.Λ. Ντεάν συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Ντεάν επισκέφθηκε την Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης προκειμένου να συζητήσει τις κατευθύνσεις προς τις οποίες προσανατολίζεται η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι η υπό τον κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν συνέλευση ως την Ανοιξη του 2003 θα πρέπει να καταγράψει τις απόψεις της για τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Μετά από τη συνάντηση με τον κ. Σημίτη ο κ. Ντεάν δεν έκανε δηλώσεις.

    [06] Ο Νέλσον Μαντέλα στην Αθήνα

    18/6/2002 5:03:00 μμ

    Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα προσκεκλημένος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του υπουργού Εξωτερικών. Θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την προώθηση της ιδέας της παγκόσμιας εκεχειρίας και θα υπογράψει τη σχετική διακήρυξη. Αύριο το μεσημέρι, ο κ. Μαντέλα θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [07] Παράνομη στάθμευση: κάνει τη ζωή ανυπόφορη

    18/6/2002 5:03:00 μμ

    Αν υπήρχε συστηματικός έλεγχος στην παράνομη στάθμευση τότε η χωρητικότητα των δρόμων θα αυξανόταν από 14-145%, οι καθυστερήσεις από τις στάσεις των οχημάτων θα μειώνονταν από 33-88%, ενώ θα μειώνονταν και οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα από 39-77%. Αυτά τα συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε μελέτη του Ε.Μ.Π που παρουσιάστηκε σήμερα στην Ημερίδα gια τη Στάθμευση στις Μητροπολιτικές Περιοχές της xώρας, του Συλλόγου Ελλήνων συγκοινωνιολόγων, η οποία έγινε στο υπουργείο Μεταφορών.

    Ελπίδα όλων μας το νέο πρόγραμμα του υπουργείου

    Στην Ημερίδα τονίστηκε ότι υπάρχουν:

    20.000 παράνομες θέσεις στάθμευσης στην Αττική 10.000 στη Θεσ/νίκη.

    Η παράνομη στάση και στάθμευση αυξάνει έως 30% τις καθυστερήσεις στη ροή των οχημάτων, πενταπλασιάζει τους ρύπους και διπλασιάζει την κατανάλωση καυσίμων.

    Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης παρουσίασε στη διάρκεια της Ημερίδας, το πρόγραμμα του υπουργείου για κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης σε όλη τη χώρα, το οποίο θα προσφέρει 26.000 νέες θέσεις στάθμευσης στην Αττική και 8.300 στη Θεσ/νίκη.

    [08] Περίπου 75.000 θέσεις εργασίας για το 2004

    18/6/2002 4:38:00 μμ

    Με το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" δημιουργούνται 75.000 θέσεις εργασίας και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η βουλευτής της Ν.Δ Φάνη Πάλλη-Πετραλιά άφησε αιχμή προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε απεργοσπάστη αφού ήταν παρών στη συνεδρίαση και όχι στην απεργία. "Η συμμετοχή μου στην εθνική προσπάθεια είναι πολύ σημαντική", τόνισε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

    [09] Θερμή υποδοχή Π. Βαρθολομαίου στα Χανιά

    18/6/2002 4:14:00 μμ

    Επίτιμος δημότης του δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου ανακηρύχθηκε το πρωί με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στον κ. βαρθολομαίο ο δήμαρχος Γιώργος Πολιουδάκης πρόσφερε το χρυσό κλειδί της πόλης και δώρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός από εκατοντάδες πιστούς που τον έραναν με ροδοπέταλα. Μικρά παιδιά τον υποδέχθηκαν τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια. Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεναγήθηκε στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Εθνάρχη.

    Ξενάγηση στους χώρους της Παιδιατρικής Κλινικής

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιβαίνοντας σε άμαξα που συνόδευαν έφιπποι, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Χανίων. Μίλησε στο προσωπικό του Ιδρύματος και ξεναγήθηκε στους χώρους της Παιδιατρικής Κλινικής όπου μοίρασε μικρούς σταυρούς στα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί. Μιλώντας προς τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, επεσήμανε ότι ο Θεός έστειλε στον άνθρωπο για να τον φροντίζει την ιατρική επιστήμη. Αναφέρθηκε και στην προσφορά της Εκκλησίας στην ανέγερση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

    Αργά το μεσημέρι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας οδού που φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η οδός συνδέει την πόλη των Χανίων με το ιστορικό μοναστήρι της Χρυσοπηγής, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι. Εκεί τον υποδέχθηκαν μοναχές, ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους, ενώ πιστοί τον έραναν με λουλούδια. Την ίδια ώρα, οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα.

    [10] Επαφές Γ. Βασιλείου για ένταξη Κύπρου

    18/6/2002 4:13:00 μμ

    Με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε το πρωί ο διαπραγματευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιώργος Βασιλείου. Ο κ. Βασιλείου ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ύπαρξη ενιαίας τακτικής Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις.

    Παπανδρέου-Βασιλείου

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις χθεσινές δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Φερχόϊγκεν, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις σχετικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν τον Οκτώβριο.

    Ο κ. Βασιλείου από την πλευρά του επισήμανε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τις ευθύνες της και οφείλει να συμβάλει στην πορεία επίλυσης του προβλήματος.

    Συνεργασία με Απ. Κακλαμάνη

    Την ανάγκη αντιμετώπισης των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου κατά τη συνάντησή του, στο Μέγαρο της Βουλής, με τον πρόεδρο του σώματος Απόστολο Κακλαμάνη. Οι κκ Κακλαμάνης και Βασιλείου συζήτησαν για την τελική φάση της διαδικασίας ένταξης της Μεγαλονήσου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υπό ένταξη χωρών και υπογράμμισε ότι είναι απρόσκοπτη η πορεία της προς την τελική ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Ο κ. Βασιλείου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη και ολόκληρη την Εθνική Αντιπροσωπεία για την αταλάντευτη θέση της και τη σταθερή υποστήριξή της στα δίκαια του κυπριακού λαού.

    [11] Δίκη Λεσπέρογλου-αναιρέθηκε η αθωωτική απόφαση

    18/6/2002 5:01:00 μμ

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο τέως εισαγγελέας Α.Π., Παν. Δημόπουλος, προ της αποχωρήσεώς του από το εισαγγελικό σώμα, κατά της αποφάσεως του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε αθώος ο Αβραάμ Λεσπέρογλου κατά πλειοψηφία (4-3), λόγω αμφιβολιών. Σήμερα, το Ποινικό Τμήμα έκανε δεκτή την αναίρεση κατά της αποφάσεως του Μ.Ο. Εφετείου Αθηνών, κρίνοντας ότι δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ο Λεσπέρογλου ήταν κατηγορούμενος, μαζί με δύο ακόμα άτομα, γιατί την 24η Οκτωβρίου 1982 φέρεται να αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον αρχιφύλακα Γ. Ψαρουδάκη, κατά την διάρκεια ένοπλης συμπλοκής που ακολούθησε την απόπειρα διάρρηξης σε οδοντοτεχνείο επί της οδού Κωλέττη, στα Εξάρχεια.

    Δίκη εκ νέου στο ΜΟΕ Αθηνών

    Οι τέσσερις ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, σε αντίθεση με τους τρεις τακτικούς δικαστές, τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι ο Λεσπέρογλου δεν συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή. Για την υπόθεση αυτή ο Λεσπέρογλου πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών. Επίσης, απορρίφθηκε και η ένσταση παραγραφής του αδικήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας που είχε καταθέσει ο Λεσπέρογλου.

    Κατόπιν αυτών ο Λεσπέρογλου θα δικαστεί εκ νέου στο ΜΟΕ Αθηνών, ενώ αναβιώνει η πρωτόδικη απόφαση της κάθειρξης των 17 ετών, με συνέπεια να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

    [12] Σεισμός 6 Ρίχτερ τρομοκράτησε τη Χιλή

    18/6/2002 7:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Iσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα τη Χιλή, προκαλώντας μεγάλο πανικό στους πολίτες, ενώ οι αρχές για προληπτικούς λόγους εκκένωσαν τμήματα του Σαντιάγο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Οπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία της Χιλής, ο σεισμός που διήρκεσε τέσσερα δευτερόλεπτα σημειώθηκε στο κεντρικό τμήμα της Χιλής (το επίκεντρό του ήταν 100 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της παραλιακής πόλης Κοκίμπο) και έγινε αισθητός κυρίως στις επαρχίες Μεντόζα, Σαν Χουάν και Λα Ριόγκα, ενώ αισθητός έγινε και σε όλο το δυτικό τμήμα της Αργεντινής.

    [13] Η κυβέρνηση Ετζεβίτ στην εξουσία έως το 2004;

    18/6/2002 4:37:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Η ασθένεια του Ετζεβίτ τον τελευταίο μήνα προκάλεσε εικασίες ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να καταρρεύσει εξαιτίας διαφορών με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και η διενέργεια πρόωρων εκλογών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο ηλικίας 77 ετών Ετζεβίτ ήταν ευκρινής στις δηλώσεις του και με ύφος κάπως εντονότερο απ ότι στο παρελθόν στην διαρκείας ημίωρης ''ζωντανής'' συνέντευξής του προς το τουρκικό κανάλι NTV, της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξής του αφότου νοσηλεύθηκε δύο φορές τον περασμένο μήνα.

    Εν όψει ριζικών μεταρρυθμίσεων

    ''Καθημερινά αισθάνομαι καλύτερα. Μπορώ να βαδίσω άνετα. Εάν δεν παραβιάζω τις συστάσεις των γιατρών μου, σύντομα θα είμαι καλά και σε θέση να φέρω σε πέρας τα καθήκοντά μου'', ανέφερε και επανέλαβε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα παραμένει στην εξουσία μέχρι το 2004 οπότε λήγει η θητεία της. Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του προς τα σχέδια του πρωθυπουργού για κατάργηση της θανατικής ποινής και την άρση των περιορισμών στην χρησιμοποίηση της κουρδικής γλώσσας.

    Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στις αλλαγές που έχει ζητήσει η ΕΕ προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες. Το MHP υποστηρίζει ότι μπορεί να αναβιώσει η αποσχιστική βία. ''Σχεδόν βρήκαμε λύση στην θανατική ποινή'', υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι δεν θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση εάν το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) του Ετζεβίτ και ο τρίτος εταίρος στον συνασπισμό, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας συνεργαστούν με κόμματα της αντιπολίτευσης για να ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι.

    Ο Ετζεβίτ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την διεύρυνση στο τέλος του έτους στη Κοπεγχάγη, θα προσδιορίσει την ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

    [14] Προσωρινός πρόεδρος του κόμματος Σιράκ

    18/6/2002 1:13:00 μμ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ ορίστηκε σήμερα προσωρινός πρόεδρος της Ένωσης για την Προεδρική Πλειοψηφία (UMP), του κόμματος του προέδρου Ζακ Σιράκ και μεγάλου νικητή των βουλευτικών εκλογών. Ο δήμαρχος της δεύτερης πόλης της Γαλλίας, της Μασσαλίας, ο Ζαν-Κλοντ Γκοντέν, έγινε αντιπρόεδρος και ο πρώην υπουργός Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί γενικός γραμματέας, διευκρινίστηκε σε συνέντευξη Τύπου. Ο Ζιπέ εξήγησε ότι πρόκειται για μια προσωρινή δομή εν αναμονή της συνεδρίασης των οργάνων του UMP που θα διεξαχθεί το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

    Κατά τη διάρκειά της συνεδρίασης των οργάνων του UMP θα υιοθετηθούν τα οριστικά καταστατικά καθώς και η αλλαγή του ονόματος.

    Οι Ζιπέ, Γκοντέν και Ντουστ-Μπλαζί ορίσθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο των Ιδρυτών του UMP που αριθμεί μια πενηνταριά μέλη και αποτελεί το ''κοινοβούλιο του UMP''.

    Εξάλλου μια εκτελεστική επιτροπή διορίσθηκε για να πλαισιώσει τη συλλογική ηγεσία. Το δεξιό UMP, το οποίο δημιουργήθηκε την παραμονή των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών γύρω από τον πρόεδρο Σιράκ, έλαβε μόνο του την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, κατά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή.

    [15] Μαύρη εργασία: ένα αγκάθι στην Ελλάδα

    18/6/2002 4:49:00 μμ

    Την ώρα που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής κυβέρνησης, συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων, από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι η υπ αριθμόν ένα απειλή για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παραμένει η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία. Μετά από ελέγχους των επιθεωρητών σε 950 μικρές επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι 101 από αυτές ήταν άγνωστες στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και απασχολούσαν 175 εργαζόμενους με "μαύρη εργασία". Επιπλέον, στις υπόλοιπες 849 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 240 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι ημεδαποί, (τέσσερις στους πέντε).

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 375.000 ευρώ

    Βελτίωση ωστόσο, διαπίστωσαν οι επιθεωρητές στο επίπεδο συμμόρφωσης των μικρών επιχειρήσεων με την εργατική νομοθεσία. Οι επιχειρήσεις που δεν διέθεταν καταστάσεις και προγράμματα εργασίας του προσωπικού μειώθηκαν στο 22% από 36% το 2001, ενώ μειώθηκε από 30% στο 11% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν διέθεταν ατομικές συμβάσεις εργασίας και δεν χορηγούσαν εξοφλητικές αποδείξεις στους εργαζόμενους.

    Μείωση σημείωσε επίσης, το ποσοστό των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα ωράρια εργασίας, τα ρεπό και δεν τηρούν βιβλία χορήγησης κανονικής άδειας στο προσωπικό τους.

    Οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ επέβαλαν στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία και εισφοροδιαφεύγουν, πρόστιμα συνολικού ύψους 375.000 ευρώ, ενώ συνεχίζουν τους ελέγχους κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά.

    [16] Καλλιτέχνες γκράφιτι στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    18/6/2002 5:24:00 μμ

    Οι σημαντικότεροι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες γκράφιτι επισκέπτονται 10 πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να παρέμβουν εικαστικά σε μεγάλες επιφάνειες κεντρικών κτιρίων. Πρόκειται για ένα ακόμα πολιτιστικό γεγονός που έρχεται να προστεθεί στις εκδηλώσεις του Ιουνίου που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Aυτή την φορά στόχος είναι η συμμετοχή όλων των νέων που ζουν και. . σχεδιάζουν τους τοίχους εντός και εκτός. . Αθηνών.

    Ενας ξεχωριστό γεγονός χρωμάτων και εμπνεύσεων

    Το εικαστικό αυτό πανηγύρι διαρκεί σε κάθε μία από τις 10 πόλεις της Ελλάδας, επί δυο ημέρες και ξεκινά από τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, στις 22 και 23 Ιουνίου. Το ταξίδι συνεχίζεται ως εξής: Βόλος-Γιάννενα,29 και 30 Ιουνίου Πάτρα-Αλεξανδρούπολης,6 και 7 Ιουλίου ΚαλαμάταΜυτιλήνη,13 και 14 Ιουλίου Χανιά και Ρόδος 20 και 21 Ιουλίου.

    Οι καλλιτέχνες θα επέμβουν εικαστικά σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από τους Δήμους, ειδικά για το σκοπό αυτό.

    Η εκδήλωση εμπλουτίζεται με εναλλακτικά δρώμενα και εκπαιδευτικά εργαστήρια, προσφέροντας ένα γεγονός, στο οποίο καλούνται μικροί και μεγάλοι να συμμετάσχουν.

    [17] Ενα όργανο από εμβρυϊκά κύτταρα ποντικού

    18/6/2002 4:03:00 μμ

    Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης ανακοίνωσαν σήμερα πως δημιούργησαν ένα θύμο αδένα, που λειτουργεί κανονικά, χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά κύτταρα ποντικού. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρίτσαρντ Μπόιντ τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ABC της Αυστραλίας πως οι έρευνες αυτές και τα πειράματα που κατέληξαν στην δημιουργία του θύμου αδένα, (όργανο που βρίσκεται κοντά στην καρδιά, αλλά αδρανεί μετά την εφηβεία) μπορεί να βοηθήσουν στην εξεύρεση θεραπείας για τον καρκίνο, το AIDS, την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον διαβήτη.

    ''Το όργανο αυτό μαζί με το νωτιαίο μυελό, είναι το μηχανοστάσιο του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι το κλειδί για την καλή υγεία, γιατί χωρίς αυτό, το σώμα δεν έχει καμιά προστασία εναντίον των ιών'', επισήμανε ο Μπόιντ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν οι επιστήμονες καταφέρουν να ''ξυπνήσουν'' τον αδρανή θύμο αδένα, θα μπορέσουν να επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση το κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 June 2002 - 16:54:35 UTC