Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξαναδικάζεται ο Λεσπέρογλου
  • [02] Διχάστηκε η Ε.Ε για τη λαθρομετανάστευση
  • [03] Ξανανοίγουν οι ΗΠΑ τα προξενεία τους στο Πακιστάν
  • [04] Νεκρός ηγετικό στέλεχος παλαιστινιακής οργάνωσης
  • [05] ''Εκτακτες εξουσίες'' στη CIA για τον Σαντάμ
  • [06] Από 15-40% οι αυξήσεις στα ιδιωτικά σχολεία
  • [07] ΕΕ: Προς απαγόρευση των φτηνών πακέτων τσιγάρων

    [01] Ξαναδικάζεται ο Λεσπέρογλου

    17/6/2002 11:05:00 μμ

    Δεκτή έκανε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την αναίρεση που είχε ασκήσει ο τέως εισαγγελέας Α.Π., Παναγιώτης Δημόπουλος, κατά της αποφάσεως του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε αθώος ο Αβραάμ Λεσπέρογλου κατά πλειοψηφία (4-3), λόγω αμφιβολιών.

    Ειδικότερα, ο Λεσπέρογλου ήταν κατηγορούμενος, μαζί με δύο ακόμα άτομα, γιατί την 24η Οκτωβρίου 1982 φέρεται να αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον αρχιφύλακα Γ. Ψαρουδάκη, κατά την διάρκεια ένοπλης συμπλοκής που ακολούθησε την απόπειρα διάρρηξης σε οδοντοτεχνείο επί της οδού Κωλέττη, στα Εξάρχεια.

    Ενδέχεται να συλληφθεί

    Οι τέσσερις ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, σε αντίθεση με τους τρεις τακτικούς δικαστές, τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι ο Λεσπέρογλου δεν συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή.

    Για την υπόθεση αυτή ο Λεσπέρογλου πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών.

    Σήμερα, το Ποινικό Τμήμα έκανε δεκτή την αναίρεση κατά της αποφάσεως του κρίνοντας ότι δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Επίσης, απορρίφθηκε και η ένσταση παραγραφής του αδικήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας που είχε καταθέσει ο Λεσπέρογλου.

    Κατόπιν αυτών ο Λεσπέρογλου θα δικαστεί εκ νέου απο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ενώ αναβιώνει και η πρωτόδικη απόφαση της κάθειρξης των 17 ετών, με συνέπεια να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

    [02] Διχάστηκε η Ε.Ε για τη λαθρομετανάστευση

    17/6/2002 9:49:00 μμ

    Δεν κατάφεραν τελικά να καταλήξουν σε κοινή απόφαση σε ότι αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η ΕΕ απέναντι σε χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, οι 15 υπουργοί των Εξωτερικών, που μετείχαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσων, σήμερα στο Λουξεμβούργο. Η πλειοψηφία των υπουργών στήριξε την πρόταση της ισπανικής προεδρίας για διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης προς τις χώρες που δεν λαμβάνουν μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων τους. Αρκετοί, όμως, ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι η ενίσχυση αυτή μπορεί να βοηθήσει αρκετούς εν δυνάμει μετανάστες να παραμείνουν στις χώρες τους.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εν όψει της συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης στο τέλος της εβδομάδας συζητήθηκε ακόμη το θέμα της διεύρυνσης. Οι 15 συμφώνησαν να αναβάλλουν την οικονομική ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής των υπό ένταξη χωρών.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, η απόφαση για το θέμα, που απείλησε να οδηγήσει ακόμη και σε αναβολή της διεύρυνσης, θα ληφθεί μετά τις εκλογές στη Γερμανία, την χώρα που προέβαλε τις εντονότερες ενστάσεις.

    Πηγή: BBC

    [03] Ξανανοίγουν οι ΗΠΑ τα προξενεία τους στο Πακιστάν

    17/6/2002 9:31:00 μμ

    Το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι θα ξαναρχίσει να λειτουργεί πλήρως από αύριο, Τρίτη, έπειτα από τέσσερις ημέρες που είχε παραμείνει κλειστό βάσει απόφασης που ελήφθη μετά την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή έξω απο το κτίριο. Η έκρηξη είχε προκαλέσει το θάνατο 12 ανθρώπων.

    Αυτό ανακοίνωσε αμερικανική πηγή, προσθέτοντας ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ και τα προξενεία στην Πεσαβάρ και τη Λαχόρη, ξανάνοιξαν σήμερα. Ερευνητές του FBI επιθεώρησαν σήμερα την περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά από το προξενείο του Καράτσι, καθώς η πακιστανική αστυνομία δεν απέκλεισε σήμερα μια ανάμειξη της αλ Κάιντα στην επίθεση αυτή.

    Για ''ξένο δάκτυλο'' κάνουν λόγο οι Πακιστανοί

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σιέντ Καμάλ Σαχ, επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Σιντ, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Καράτσι, απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει το διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά μίλησε για ανάμειξη ''ξένου δάκτυλου''.

    "Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα ξένου δάκτυλου", δήλωσε ο Σαχ, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να είναι κάποιοι που ήρθαν εδώ μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Οταν ρωτήθηκε αν εννοεί την αλ Κάιντα ο πακιστανός αξιωματούχος απάντησε ότι ''δεν μπορώ να κατονομάσω καμία οργάνωση σε αυτό το στάδιο. Ερευνούμε διάφορες μεταβλητές, με ανοιχτό μυαλό".

    Η πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι το FBI ερευνά για επιπλέον στοιχεία στο αυτοκίνητο και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν την Παρασκευή από τους τρομοκράτες.

    [04] Νεκρός ηγετικό στέλεχος παλαιστινιακής οργάνωσης

    17/6/2002 9:14:00 μμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά", η οποία φέρεται ως παρακλάδι της οργάνωση Φατάχ του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φαίνεται ότι ο Σμπέιχ ήταν ο στόχος επίθεσης, καθώς δέχθηκε πυροβολισμούς από στρατιώτες που είχαν πάρει θέση σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το χωριό Ελ Χάντερ, στη Δυτική Οχθη, την ώρα που αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητό του στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

    Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ακόμα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατιωτικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι ο Σμπέιχ πυροβολήθηκε από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές και ότι καταζητείτο από το Ισραήλ για την στρατολόγηση "καμικάζι" για τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα.

    Αντιδράσεις για το Tείχος

    Αντίθετοι με το Tείχος που σχεδιάζει να αναγείρει η κυβέρνηση του Ισραήλ στα σύνορα της χώρας με τα παλαιστινιακά εδάφη δηλώνουν οι Παλαιστίνιοι αλλά και χιλιάδες εβραίοι έποικοι και δεξιοί ακτιβιστές.

    Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι το τείχος θα οριοθετήσει και τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους ενώ οι εβραίοι έποικοι πιστεύουν πως το τείχος θα τους απομονώσει στην παλαιστινιακή πλευρά με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Μεγάλο μέρος του διαχωριστικού τείχους αναμένεται να ανεγερθεί στο επόμενο οκτάμηνο και θα καλύψει 115 χλμ.

    Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απαντώντας στις επικρίσεις, που εξέφρασε κατά της παλαιστινιακής αρχής η σύμβουλος του Προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις σχολίασε ότι δεν "έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις πολιτικές μας επιλογές. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το καλό του παλαιστινιακού λαού και δεν δεχόμαστε ούτε συστάσεις ούτε διαταγές", υπογράμμισε ο Γιάσερ Αραφατ.

    Αποδεσμεύονται τα 19 εκ. ευρώ της Ε.Ε προς τους Παλαιστινίους

    Ανεμπόδιστα θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας από την Ευρωπαική Ενωση προς την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ απορρίπτονται οι ισραηλινές αιτιάσεις, ότι με τα κονδύλια της ευρωπαϊκής βοήθειας χρηματοδοτήθηκαν κατά το παρελθόν πράξεις παλαιστινιακής τρομοκρατίας.

    Αυτό αποφάσισε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

    Διπλωματική πηγή της Ε.Ε δήλωσε, μάλιστα, ότι "συμφωνήθηκε ότι η βοήθεια αυτή απο την ΕΕ είναι απαραίτητη στην Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να προετοιμαστεί για τις μεταρρυθμίσεις".

    Η πηγή, που ζήτησε να μείνει ανώνυμη, πρόσθεσε ότι οι "15" πιστεύουν ότι μόνον χάρη στη βοήθειά τους η παλαιστινιακή διοίκηση μπορεί μελλοντικά να γίνει περισσότερο "ανοικτή" και δημοκρατική.

    Αλλες πηγές δήλωσαν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρίς Πάτεν, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει πειστικές και επαρκείς αποδείξεις, ότι με ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδοτήθηκαν πράξεις παλαιστινιακής τρομοκρατίας.

    Μάλιστα ο κ. Πάτεν θα ζητήσει από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποδεσμευτούν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ, ως βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή, που είχε δεσμευθεί με προγενέστερη απόφαση των ευρωβουλευτών.

    [05] ''Εκτακτες εξουσίες'' στη CIA για τον Σαντάμ

    17/6/2002 8:11:00 μμ

    "Πράσινο φως" στη CIA να διενεργήσει μυστικές επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, συμπεριλαμβανομένου και του σεναρίου της πιθανής χρήσης ειδικών δυνάμεων έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα έχει υπογραφεί από την αρχή του έτους.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν ως προάγγελος πλήρους κλίμακας επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ.

    Σκεπτικός ο Μπους για τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις

    Πάντως, ο Μπους δεν κρύβει την πρόθεση του να απομακρυνθεί ο Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία και για αυτό το δημοσίευμα μάλλον αποτελεί ενδεικτικό των προθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η βάση της εντολής που έχει δοθεί στη CIA, είναι η δράση μικρών ομάδων παρόμοιες με αυτές που ενήργησαν στο Αφγανιστάν.

    Παρόλα αυτά, ο Μπους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για την ενέργεια επίθεσης εναντίον του Ιράκ σκεπτόμενος τις αντιδράσεις των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ.

    Αλλά και το Πεντάγωνο φαίνεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ.

    [06] Από 15-40% οι αυξήσεις στα ιδιωτικά σχολεία

    17/6/2002 8:19:00 μμ

    Αυξήσεις αρκετά μεγαλύτερες του 3,5%, ποσοστό που θα επιβληθεί ως ανώτατο όριο με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, εισπράττουν ήδη για τα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς τα ιδιωτικά σχολεία και σχολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ακραίες περιπτώσεις οι αυξήσεις φθάνουν μέχρι και το 40%, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαμορφώνονται γύρω στο 15%, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέψει αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού.

    Νομοθερική ρύθμιση για αυξήσεις ίσες με τον πληθωρισμό

    Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα προβλέπεται ο συμψηφισμός της πρώτης δόσης με τις επόμενες μέχρι του ύψους του 3,5%. Οι αυξήσεις στα φροντιστήρια διαμορφώνονται χαμηλότερα από αυτές των ιδιωτικών σχολείων και σχολών αλλά και πάλι πάνω από το 3,5%, που θα επιτρέπει ο νόμος.

    [07] ΕΕ: Προς απαγόρευση των φτηνών πακέτων τσιγάρων

    Μπέττυ Σαβούρδου 17/6/2002 10:33:00 μμ

    Έντονα απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γεγονός του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των νέων που καπνίζουν. Για τον λόγο αυτό, προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ώστε να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομοθεσία της ΕΕ κατά του καπνίσματος. Μεταξύ άλλων, προτείνει την ελεύθερη πρόσβαση μόνο ενηλίκων στις αυτόματες μηχανές πώλησεις τσιγάρων, την απομάκρυνση των προϊόντων καπνού από τα ράφια των σουπερμάρκετ και την πώληση ειδών καπνού μόνο σε ενήλικες.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν την πώληση πακέτων με λιγότερα από 20 τσιγάρα, καθώς πιστεύεται ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην μείωση του καπνίσματος μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, με δεδομένη τη μικρή αγοραστική ικανότητα αυτών των ηλικιών.

    Ο Ντέιβιντ Μπερν, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή, είπε ότι τον απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα, καθώς "εάν κάποιος δεν ξεκινήσει να καπνίζει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μειώνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να το ξεκινήσει αργότερα".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει οι υπουργοί υγείας της ΕΕ να συζητήσουν νέα σχέδια, κατά τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Λουξεμβούργο σε λίγες ημέρες, όπως την υποχρέωση των καπνοβιομηχανιών από τις κυβερνήσεις να γνωστοποιούν το ποσό που διαθέτουν σε διαφήμιση, μάρκετινγκ και χορηγίες. Επίσης, ζητείται προστασία των παθητικών καπνιστών στο εργασιακό περιβάλλον.

    Ο Κλάιβ Μπέιτς, μέλος αντικαπνιστικής οργάνωσης, πιστεύει ότι θα πρέπει κυρίως να ενταθούν τα μέτρα κατά της διαφήμισης του καπνού και του παθητικού καπνίσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, έρευνες δείχνουν ότι στη Βρετανία, τα παιδιά επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευρηματικότητα όταν πρόκειται για κάτι απαγορευμένο. Στην προκειμένη περίπτωση, τα μεγαλύτερα παιδιά αγοράζουν κανονικά πακέτα και πωλούν τσιγάρα στα μικρότερα, κρατώντας προμήθεια. Ανάλογα μέτρα θα κάνουν τα τσιγάρα να φαντάζουν στα μάτια τους σαν "απαγορευμένοι καρποί".

    Πηγή: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 June 2002 - 20:54:34 UTC