Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ανάφη
  • [02] Σε απεργιακό κλοιό
  • [03] Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις η ΟΤΟΕ
  • [04] Αναλογικότερος ο νέος εκλογικός νόμος
  • [05] Σεισμός στο Μεσσηνιακό κόλπο
  • [06] Κρίσιμη η σύσκεψη του υπουργικού για τα ΑΕΙ
  • [07] Στεφανής:Στόχος η μεταρρύθμιση στην Υγεία
  • [08] Σαρωτική νίκη της κεντροδεξιάς στη Γαλλία
  • [09] Αιματηρές ταραχές στο Περού
  • [10] Τσεχία:Εντολή Χάβελ για σχηματισμό κυβέρνησης
  • [11] Η μετανάστευση στο Συμβούλιο Γεν. Υποθέσεων
  • [12] Περιπέτεια στην αφιλόξενη Ανταρκτική
  • [13] Ελεγχοι του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές
  • [14] Ασημένια διάκριση για την Εθνική Κωπηλασίας
  • [15] Η Ορχήστρα ''Μ.Θεοδωράκης'' στην Καβάλα

    [01] Συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Ανάφη

    17/6/2002 10:56:00 πμ

    (Φωτό αρχείου)

    Τα συντρίμμια ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας σε πλαγιά βουνού της νήσου Ανάφης. Το ελικόπτερο τύπου Αγκούστα είχε αναχωρήσει στις 2.05 τη νύχτα από το νησί με πέντε επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και μία ασθενή, με προορισμό το αεροδρόμιο της Ρόδου, όπου ποτέ δεν έφθασε. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή σημειώθηκε μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, ενώ κανείς κάτοικος του νησιού δε αντελήφθη το παραμικρό. Οπως έγινε γνωστό από το δυστήχημα δεν υπήρξαν επιζώντες.

    Στο μοιραίο ελικόπτερο, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς συνετρίβη στις 2:15', επέβαιναν η ασθενής από την Ανάφη, Αννα Δαμίγου, 62 ετών, η οποία μεταφέρονταν με θρόμβωση στο νοσοκομείο της Ρόδου, δύο χειριστές του ελικοπτέρου, από τους οποίους ο ένας ήταν Ελληνας και ο άλλος ήταν πιλότος της ''Χελιτάλια'', εταιρία η οποία είναι υπεύθυνη για την συντήρηση των νέων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ τύπου Αγκούστα αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων. Στο ελικόπτερο ακόμη επέβαιναν γιατρός και ένας νοσηλευτής.

    Συνεργείο του ΕΚΑΒ με τη συνδρομή δυνάμεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περισυνέλεξαν τα πτώματα, ενω διατάχθηκε, ήδη, έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

    Πρόκειται για τον Χρήστο Αντύπα - γιατρό, τον Λευτέρη Φερεντίνο -νοσηλευτή, τον Βασίλη Χαμιτζίδη - κυβερνήτη, τον Στέφαν Μάγερν -συγκυβερνήτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι Βέλγος υπήκοος.

    Η διοίκηση του ΕΚΑΒ ενημερώθηκε στις 4 τα ξημερώματα όταν το ελικόπτερο θα έπρεπε ήδη να είχε προσγειωθεί από τις 3.15 στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Αμέσως ξεκίνησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ενεργοποιήθηκαν τα παραπλέοντα πλοία, δύο C130, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο Κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού, τρία περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Τελικά τα συντρίμμια εντόπισε λίγο μετά τις 7 το πρωί άλλο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο επίσης συμμετείχε στις έρευνες.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής το ΕΚΑΒ το ελικόπτερο δεν εξέπεμψε κανένα σήμα κινδύνου, ενώ κανείς στο νησί δεν κατάλαβε το παραμικρό από την πρόσκρουση του στην πλαγιά του βουνού, το οποίο έχει ύψος 500μ. και είναι το ψηλότερο της Ανάφης.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η γιατρός της Ανάφης είχε ζητήσει αρχικά να μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Αθήνα και την Κρήτη, κάτι όμως που ήταν αδύνατο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Τελικώς η Ρόδος έδωσε το πράσινο φως ώστε να μεταφερθεί η ασθενής από την Ανάφη στη Ρόδο.

    [02] Σε απεργιακό κλοιό

    17/6/2002 8:51:00 πμ

    Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινά με αφορμή τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον ηλεκτρικό και το Μετρό. Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις ακτοπλοϊκές και εναέριες συγκοινωνίες. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για τις 21, 25 και 28 Ιουνίου. Πέμπτη και Παρασκευή απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά.

    Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

    Αύριο και την Παρασκευή 21 Ιουνίου, μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα ιατρεία και τα νοσοκομεία του Ιδρύματος. Μαζί με τους γιατρούς του ΙΚΑ, κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, πραγματοποιώντας 48ωρες απεργίες την Πέμπτη και την Παρασκευή, 20 και 21 Ιουνίου.

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία, για την Τρίτη και την Τετάρτη, προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

    Επίσης, την Τετάρτη, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας την ίδια ημέρα θα απεργήσουν οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που προβλέπεται από το σχέδιο "Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός".

    Στην απεργιακή κινητοποίηση είναι πιθανό να συμμετάσxουν και εργαζόμενοι στην έδρα του Eurocontrol, του πανευρωπαϊκού οργάνου που ελέγxει την εναέρια κυκλοφορία.

    [03] Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις η ΟΤΟΕ

    17/6/2002 8:44:00 πμ

    Ανοικτές σήμερα όλες οι Τράπεζες, αφού η ΟΤΟΕ, ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει για αυτήν την εβδομάδα, καθώς έκρινε ικανοποιητικές τις βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Εργασίας, στην διάρκεια συνάντησης με μέλη του προεδρείου. Στη νέα διατύπωση αναφέρεται ότι τα Ταμεία Αυτασφάλειας μπορούν να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να αλλάξει το καταστατικό τους, με σύμφωνη γνώμη του διοικητικού τους συμβουλίου και μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από εγκεκριμένο μελετητικό οίκο.

    Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο των ταμείων, με βάση τα στοιχεία της μελέτης, θα καθορίζει το συνολικό ποσό του εφάπαξ που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Για τα επικουρικά, προστίθεται στο νομοσχέδιο ρύθμιση, στην οποία αναφέρεται γενικά ότι μπορούν αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ενοποιηθούν όσα λειτουργούν.

    [04] Αναλογικότερος ο νέος εκλογικός νόμος

    17/6/2002 10:12:00 πμ

    Ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι έτοιμος σε ένα χρόνο και εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ. Ο κ. Σκανδαλίδης εξήγησε ότι το εκλογικό σύστημα που θα επιλεγεί θα δίνει μεν δυνατότητα αποτελεσματικής διακυβέρνησης, αλλά θα είναι αναλογικότερο του σημερινού με διατήρηση του ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή, το οποίο, όπως διευκρίνισε, μπορεί να μην είναι 3%.

    Οχι άλλες μονιμοποιήσεις, πέραν τις ανακοινωθείσες

    Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου Τομέα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως δεν θα γίνουν άλλες μονιμοποιήσεις πέραν όσων έγιναν στη βάση του πλαισίου που είχε θέσει η Βάσω Παπανδρέου, εκτός από όσους συμβασιούχους κερδίζουν την μονιμοποίησή τους με δικαστικές αποφάσεις στη βάση αυτού του πλαισίου.

    Ο υπουργός είπε πως στο νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή, προκρίνεται η άμεση προκήρυξη θέσεων, όπου υπάρχουν συμβασιούχοι, δίνεται όμως επιπλέον μοριοδότηση στην προϋπηρεσία.

    Ποιές αλλαγές φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος

    Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο:

    προβλέπεται να περιοριστούν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αφού προηγουμένως αλλάξουν τα όρια των νομαρχιακών διαμερισμάτων, δημιουργείται ο θεσμός του ''βουλευτή της περιφέρειας''.

    ''Δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί'', διαβεβαίωσε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι ''μόλις είναι έτοιμος'' θα καλέσει σε διάλογο τα κόμματα, τους βουλευτές και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. ''Ολα στο φως θα γίνουν'', είπε χαρακτηριστικά αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

    ''Το ΠΑΣΟΚ έφθασε σε οριακό σημείο''

    Σχετικά με τα εσωκομματικά θέματα ο υπουργός επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έφθασε σε οριακό σημείο και εξέφρασε την ελπίδα, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, να επαναφέρει την παράταξη σε συνθήκες πολιτικής συσπείρωσης και μάχης, γιατί ''το ΠΑΣΟΚ'' όπως είπε, ''νικούσε όταν μαχόταν και όχι όταν ομφαλοσκοπούσε''.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα διαρροών. Οι διαρροές, εξήγησε, δεν προέρχονται μόνο από τα βουλευτικά ή τα κομματικά γραφεία, αλλά ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΕΓ, τα οποία διαρρέουν τί είπαν οι συνάδελφοί τους στα όργανα ή ερμηνεύουν κατά το δοκούν ''το τί ήθελαν να πούν '' πριν την επίσημη ανακοίνωση.

    [05] Σεισμός στο Μεσσηνιακό κόλπο

    17/6/2002 10:05:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε Σεισμολογικό Κέντρο Πατρών στις 7.43 το πρωί, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο του Μεσσηνικού Κόλπου. Νωρίτερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 7.44 το πρωί.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ενώ από τις αστυνομικές αρχές δεν έχει αναφερθεί εάν υπάρχουν υλικές ζημιές ή τραυματίες.

    [06] Κρίσιμη η σύσκεψη του υπουργικού για τα ΑΕΙ

    17/6/2002 9:45:00 πμ

    Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων φοιτητών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι χάνεται η φετινή εξεταστική περίοδος, μετά την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Ο υπουργός απηύθυνε για μια φορά ακόμη έκκληση στους πανεπιστημιακούς, να διακόψουν την αποχή επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος για το μισθολογικό αρχίζει από το 2003. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα γίνει και ανακοίνωση για τα νέα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα δημιουργηθούν.

    [07] Στεφανής:Στόχος η μεταρρύθμιση στην Υγεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/6/2002 9:28:00 πμ

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση στο υπουργείο Υγείας δηλώνει ο νέος υπουργός Κώστας Στεφανής, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Ο κ. Στεφανής τονίζει πως ότι κάνει ή ότι θα κάνει θα είναι στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ξεκινήσει διάλογο με τους πανεπιστημιακούς, ο κ. Στεφανής ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει προκαταλήψεις, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα. Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα σε κλίμα ηρεμίας θα προκύψουν οι όροι εκείνοι και οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να γίνουν πολλοί διάλογοι. Επίσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι τραγική.

    [08] Σαρωτική νίκη της κεντροδεξιάς στη Γαλλία

    17/6/2002 10:19:00 πμ

    Η Ενωση για την Προεδρική Πλειοψηφία, το νέο κόμμα του προέδρου Ζακ Σιράκ, απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα γαλλική εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του χθεσινού δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η Ενωση για την Προεδρική Πλειοψηφία που συγκροτήθηκε από τον Σιράκ λίγο πριν τις εκλογές εξέλεξε 355 βουλευτές σε σύνολο 399 που έλαβε η κεντροδεξιά, και διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στην αποτελούμενη από 577 έδρες Εθνοσυνέλευση. Η Αριστερά που διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία στην προηγούμενη βουλή με 319 έδρες, εξέλεξε μόλις 178 βουλευτές, εκ των οποίων 147 από το Σοσιαλιστικό κόμμα, 21 από το Κομμουνιστικό και τρεις από τους Πράσινους, ενώ τουλάχιστον δέκα επιφανή στελέχη της δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις έδρες τους. Μεταξύ αυτών η αρχιτέκτονας του νόμου για την καθιέρωση των 35 ωρών εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, η πρώην υπουργός Εργασίας Μαρτίν Ομπρί και ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρομπέρ Υ. Πάντως εκτός του προέδρου Σιράκ στον χθεσινό δεύτερο γύρο θριάμβευσε πάντως και η αποχή που έφτασε στο 39% και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία που ίδρυσε ο στρατηγός Ντε Γκόλ το 1958.

    ''Οχι στην συγκατοίκηση στην εξουσία'' είπαν οι Γάλλοι

    Ο κοινοβουλευτικός θρίαμβος της κεντροδεξιάς δίνει πάντως τη δυνατότητα στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ να ελέγξει για τα επόμενα χρόνια όλους τους μοχλούς της εξουσίας στη Γαλλία.

    ''Ποτέ άλλοτε στα προηγούμενα 34 χρόνια η δεξιά δεν είχε επιτύχει μια τέτοια νίκη'' δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί.

    Οι γαλλικές εφημερίδες συμφωνούν σήμερα ότι ο Σιράκ έχει πλέον τη δύναμη να κάνει ότι θέλει. ''Νικητής, θριαμβευτής, αλλά πάνω από όλα νομιμοποιημένος'' γράφει η Figaro.

    Σύμφωνα πάντως με την αριστερή Liberation ''ο θρίαμβος του στρατοπέδου Σιράκ απειλεί να αποσταθεροποιήσει μια κατάσταση που είναι ήδη ασταθής''.

    Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών, Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι ''στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου οι ψηφοφόροι είπαν όχι στην άκρα δεξιά. Τώρα είπαν όχι στην συγκατοίκηση. Η Αριστερά θα πρέπει να ανοικοδομηθεί με ένα πρόγραμμα που θα εμπνέει το λαό''.

    Πολυδιάστατη η ήττα της γαλλικής Αριστεράς

    Η Αριστερά μετρά πάντως προς το παρόν τις πληγές της καθώς τουλάχιστον 10 προσωπικότητές της δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις έδρες τους. Ανάμεσά τους η κόρη του Ζακ Ντελόρ και πρώην υπουργός Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί.

    Η Ομπρί, που είναι δήμαρχος της Λίλλης, είχε εκπονήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της αριστεράς για το 35ωρο. Ο νόμος αυτός, που υιοθετήθηκε το 2000, είχε θεωρηθεί από την αριστερά ως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.

    Η Ντομινίκ Βουανέ, πρώην υπουργός των Πράσινων που είχε αποχωρήσει από τη θέση της για να αφιερωθεί στο κίνημά της, ηττήθηκε, όπως και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της βουλής Ρεϊμόν Φορνί, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ζαν-Πιέρ Σεβενμάν και ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

    Ο Ζαν-Πιέρ Σεβενμάν, ο οποίος είχε αναστατώσει το εκλογικό παιγνίδι με την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές εναντίον του πρώην συντρόφου και φίλου του, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, ηττήθηκε στην Περιφέρεια του Μπελφόρ, στην ανατολική Γαλλία, όπου εκλεγόταν από το 1973.

    Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενσάν Πεγιόν, "μαύρο πρόβατο" των κυνηγών οι οποίοι αποτελούν μια ομάδα πίεσης με μεγάλη επιρροή, ηττήθηκε επίσης. Αφού είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του και επιθέσεις από ορισμένους κυνηγούς, είχε αναγκαστεί να μετακινείται με σωματοφύλακες.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Σοσιαλιστών Μισέλ Βοζέλ ηττήθηκε στη νοτιοανατολική Γαλλία. Κατείχε την περιφέρεια της Αρλ από τις βουλευτικές του 1986.

    Αλλά και ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρομπέρ Υ έχασε την έδρα του. Ο κομμουνιστής ηγέτης ηττήθηκε από τον υποψήφιο του κόμματος του προέδρου Ζακ Σιράκ (UMP) Ζορζ Μοτρόν, δήμαρχο του Αρζαντέιγ, για 244 ψήφους. Έλαβε 15.906 ψήφους, δηλαδή 49,62%, έναντι 16.150 ψήφων (50,38%) για τον Ζορζ Μοτρόν. Η αποχή στην περιφέρεια ανήλθε σε 40,88%. ''Διεξαγάγαμε μια εντελώς εξαιρετική μάχη, μια αξιοσημείωτη ενωτική μάχη. Η απόδειξη είναι πως χωρίς τη συμβολή του Εθνικού Μετώπου, ο Μοτρόν δεν θα είχε εκλεγεί απόψε. Πιστεύω πως, αν εμείς είμαστε λυπημένοι απόψε, στην πλευρά του Λεπέν, που με είχε βάλει στη μαύρη λίστα, μπορούν να χαίρονται'', δήλωσε ο Υ.

    Αντίθετα, ο Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ επανεξελέγη στην Κορέζ, μια περιφέρεια που θεωρείται "φέουδο" του προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Ο Τζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και μετά Παιδείας, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα στο βορρά, κέρδισε κι αυτός ξανά μια έδρα βουλευτή. Ο Λανγκ δήλωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό "γιατί η αριστερά έχασε την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων και των νέων" και ζήτησε να υπάρξει "μια βαθιά μεταμόρφωση της αριστεράς, η οποία είναι υπερβολικά τεχνοκρατική και υπερβολικά μακρινή".

    Εκτός ''παιχνιδιού'' ο Λεπέν

    Αλλά και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν απέτυχε να εξασφαλίσει έστω και μία έδρα στις βουλευτικές εκλογές λόγω του εκλογικού νόμου.

    Το Εθνικό Μέτωπο είχε αποσπάσει μία έδρα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997, την οποία όμως αργότερα έχασε όταν ήλθαν στο φως της δημοσιότητας ατασθαλίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας.

    Στις εκλογές αυτές είχε ελπίσει να εξασφαλίσει έδρες στη νότια και ανατολική Γαλλία, σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες των οποίων ο Λεπέν είχε αποσπάσει ποσοστό άνω του 30% στις προεδρικές εκλογές.

    [09] Αιματηρές ταραχές στο Περού

    17/6/2002 10:15:00 πμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αρεκίπα 1000 χλμ. νότια της Λίμα, όπου εδώ και τρεις ημέρες σημειώνονται ταραχές εναντίον της ιδιωτικοποίησης δύο περιφερειακών ηλεκτρικών εταιριών, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματισθεί περίπου εκατό άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους σοβαρά. Ο πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέντο πήρε την απόφαση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο τέλος έκτακτου υπουργικού συμβούλιου, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην Αρεκίπα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Καταστράφηκε η πόλη

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες ανεστάλησαν για διάστημα 30 ημερών σε όλο το διαμέρισμα και η ευθύνη για τη διατήρηση της τάξης ανατέθηκε στο στρατό.

    Υπενθυμίζοντας τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις ο Τολέδο στο μήνυμά του κρίνει το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως το "μόνο κατάλληλο για την αποκατάσταση της τάξης", ενάντια στις βιαιοπραγίες, τις οποίες χαρακτήρισε "απαράδεκτες και ανυπόφορες". "Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία και την καταστροφή", επανέλαβε στο μήνυμά του ο Τολέδο, δικαιολογώντας την απόφασή του, κάνοντας παράλληλα έκκληση "για ηρεμία και υπευθυνότητα".

    Τα πρώτα βίαια επεισόδια, που γρήγορα πήραν τη μορφή εξέγερσης, ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση της απόκτησης από τον βελγικό όμιλο Tractebel, θυγατρικό της γαλλικής εταιρίας Suez-Lyonnaises des Eaux, δύο ηλεκτρικών εταιριών, των Egasa και Egesur, η παραγωγή των οποίων τροφοδοτεί με ηλεκτρικό όλο το νότο της χώρας. Μοναδικός υποψήφιος στο διαγωνισμό, η Tractebel απέκτησε τις δύο εταιρίες για το ποσό των 167,4 εκατομμυρίων δολαρίων (177,086 εκατομμύρια ευρώ).

    Οι βιαιότητες κορυφώθηκαν το Σάββατο, όταν οι διαδηλωτές κατέλαβαν για περισσότερο από μία ώρα το αεροδρόμιο της πόλης, διακόπτοντας τη λειτουργία του και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα κτίρια.

    Οδοφράγματα στήθηκαν, δημόσια κτίρια κατελήφθησαν, οδοστρώματα στο κέντρο της πόλης ξηλώθηκαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν.

    Το κέντρο της Αρεκίπα παρουσίαζε χθες Κυριακή ένα θέαμα καταστροφής.

    Τη διαδήλωση διαμαρτυρίας είχαν οργανώσει τα συνδικάτα και οργανώσεις για την υπεράσπιση τοπικών συμφερόντων που αντιδρούν στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων την οποία έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του προέδρου Τολέντο.

    [10] Τσεχία:Εντολή Χάβελ για σχηματισμό κυβέρνησης

    17/6/2002 9:54:00 πμ

    Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ αναμένεται να αναθέσει στον ηγέτη της κεντροαριστεράς Βλαντίμιρ Σπίντλα την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία ελπίζεται να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη στην ΕΕ.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σπίντλα κατόρθωσαν να επικρατήσουν στη σκληρή μάχη των εκλογών του Σαββατοκύριακου.

    Τα πρώτα αποτελέσματα φέρνουν τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν το 30.20%, μπροστά από το δεξιό κόμμα των Κοινωνικών Δημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού Βάκλαβ Κλάους, που συγκεντρώνει το 24.47%. Η Συμμαχία επιτυγχάνει ποσοστό 14.27%.

    Η μεγάλη έκπληξη προήλθε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παρουσιάζεται δίβουλο απέναντι και στην ένταξη στην ΕΕ, που εξασφάλισε τη μία στις πέντε ψήφους του εκλογικού σώματος, εκμεταλλευόμενο το αρνητικό ρεκόρ του 58% στην προσέλευση των ψηφοφόρων.

    [11] Η μετανάστευση στο Συμβούλιο Γεν. Υποθέσεων

    17/6/2002 9:17:00 πμ

    Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Το Συμβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί με θέματα μετανάστευσης, διαχείρησης των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης και το νέο κανονισμό του ασύλου. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλη της Ισπανίας στις 21 και 22 Ιουνίου.

    [12] Περιπέτεια στην αφιλόξενη Ανταρκτική

    17/6/2002 8:41:00 πμ

    Παγιδευμένοι στους πάγους της Ανταρκτικής είναι από την περασμένη εβδομάδα 79 Ρώσοι επιστήμονες, μαζί με τα 28 μέλη του πληρώματος του πλοίου, με το οποίο ταξιδεύουν. Η θέση τους είναι δεινή, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, ξεσπούν συνεχώς παγοθύελλες και δεν ξημερώνει ποτέ. Στο σήμα κινδύνου ανταποκρίθηκαν η Αργεντινή και η Ν. Αφρική, που αποφάσισαν να στείλουν ένα παγοθραυστικό και ένα πλοίο που μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα. Η επιχείρηση διάσωσης χαρακτηρίζεται ως ηρωικό εγχείρημα...

    Εξαιρετικά επικίνδυνη η αποστολή διάσωσης

    Το Γερμανικό πλοίο "Μαγκνταλένα Ολντερντόφ", που τους μετέφερε τους επιστήμονες μαζί με το 28μελές πλήρωμα του, πίσω στο Κέηπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, παγιδεύτηκε στους πάγους, στα ανοιχτά των ακτών της Μουσκεγκμπούκτα. Η μόνη επιλογή του καπετάνιου ήταν να απομακρυνθεί από τους πάγους και να παραμείνει όσο το δυνατόν κοντύτερα στις ακτές, όπως και έκανε.

    Τα τρόφιμα, το νερό, και τα καύσιμα επαρκούν για τις επόμενες 20 ημέρες. Αλλωστε, στο μεσοδιάστημα αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή τα συνεργεία διάσωσης. Ηδη το παγοθραυστικό από την Αργεντινή και το πλοίο της Νότιας Αφρικής, που μεταφέρει δύο ελικόπτερα και 12 ειδικά εκπαιδευμένους πιλότους, βρίσκονται εν πλω.

    Ως αποστολή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Κυρίως για τους πιλότους, οι οποίοι, αν χρειαστεί, θα κληθούν να μεταφέρουν τους 107 ανθρώπους στο παγοθραυστικό. Από το πολικό ψύχος δεν θα αισθάνονται τα άκρα τους και το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή, στην Ανταρκτική. Δεν ξημερώνει ποτέ, ο υδράργυρος αγγίζει τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι πνέουν με τέτοια ταχύτητα, που ξεκολλούν τους πάγους και τους εκσφενδονίζουν.

    [13] Ελεγχοι του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές

    17/6/2002 9:47:00 πμ

    Τα τουριστικά νησιά και οι πολυσύχναστες παραλίες στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η υπηρεσία. Το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιήσει σχολαστικούς ελέγχους προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της φοροδιαφυγής που γίνεται με την μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης. Σύμφωνα με το σχέδιο στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, το Ιόνιο, η Χαλκιδική καθώς και οι παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδος που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση.

    [14] Ασημένια διάκριση για την Εθνική Κωπηλασίας

    17/6/2002 10:31:00 πμ

    Με ένα ασημένιο μετάλλιο επιστρέφει η Εθνική ομάδα Κωπηλασίας σήμερα από τον 1ο αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Χαζεβινγκέλ του Βελγίου. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου της πρώτης μεγάλης διοργάνωσης της χρονιάς ανέβηκε το πλήρωμα του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών με τους Πέτρο Πρωτόγερο, Σπύρο Γελέκη, Αντώνη Δημητρίου και Τάσο Μαρίνου που στον τελικό τους αγωνίσματος τερμάτισε σε χρόνο 6.10.90 πίσω από την ισπανική βάρκα που πήρε την πρώτη θέση με 6.05.40 και μπροστά από την Αυστριακή.

    [15] Η Ορχήστρα ''Μ.Θεοδωράκης'' στην Καβάλα

    17/6/2002 10:20:00 πμ

    Η Στέγη Πολιτισμού Καβάλας διοργανώνει στην πόλη το πρώτο μεγάλο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού. Την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο "Ακοντισμα" της Νέας Καρβάλης, παρουσιάζει τον Δημήτρη Μπάση και τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης". Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία φέτος το καλοκαίρι με τίτλο "Αγάπη δίχως άκρη", παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά τραγούδια του Μίκη που αναφέρονται στον έρωτα. Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Μαρία Σουλτάτου και ο Παντελής Θεοχαρίδης. Την ορχήστρα αποτελούν οι μουσικοί: Γιώργος Κοντογιάννης (μπουζούκι), Μανώλης Γεωργοστάθης (μπουζούκι), Τόλης Κόκκινος (πιάνο), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα), Δημήτρης Παπαλάμπρου (κιθάρα), Τεό Λαζάρου (μπάσο), Γιάννης Ρούσσος (ντραμς), Θέμις Συμβουλόπουλος (κρουστά).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 June 2002 - 9:13:17 UTC