Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Πάγκαλου στα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [02] Αναλογικότερος ο νέος εκλογικός νόμος
  • [03] Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ από Κ. Καραμανλή
  • [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη
  • [05] Γαλλία: Τέσσερις νεκροί σε πτώση αεροπλάνου
  • [06] Τα σούπερ μάρκετ. . τρώνε τα μικρά μαγαζιά

    [01] Παρέμβαση Πάγκαλου στα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    16/6/2002 9:28:00 μμ

    "Ελπίζω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, γιατί χάνουμε τις εκλογές. Για μένα ηγεσία και κόμμα που χάνει τις εκλογές-και μάλιστα με αυτογκόλ-δεν έχει λόγο ύπαρξης". Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Εάν το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές πάρει λιγότερες από 20 Νομαρχίες, θα πρέπει να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. "Τώρα πρέπει να δει το κόμμα τι δεν πάει καλά, γιατί εάν δεν το κάνει σε λίγους μήνες θα είναι στην αντιπολίτευση" προσθέτει ο κ. Πάγκαλος και καταλήγει λέγοντας πως "ο Κώστας Σημίτης δεν είναι αυτοκράτορας, άρα κρίνεται και εκείνος".

    Ο Γ. Παπανδρέου πιθανώς στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ

    Ερωτηθείς εάν η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση ενδεχομένως οδηγήσει σε εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι ''πολύ πιθανόν, διότι η βάση είναι ταυτισμένη με το όνομα Παπανδρέου''.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διακρίνει τρεις αδυναμίες στη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού: Την εύνοια που επέδειξε σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργοποιώντας τους και αγνοώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τη ''μεταχείριση υπουργών με κριτήρια που ποικίλλουν κατά περίπτωση'' και την προσέγγιση της μετα-ΟΝΕ εποχής με όρους οικονομίστικους.

    Σε σχέση με την επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη ΝΔ, ο κ. Πάγκαλος κρίνει ότι ''είναι εμφανές όφελος για τη ΝΔ'' . ''Μου προκαλεί απελπισία βέβαια μια νίκη της ΝΔ, όχι επειδή θα χάσουμε την εξουσία ή τα οφίτσιά μας, αλλά επειδή θεωρώ ότι δεν είναι καλό για τον τόπο να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ''.

    [02] Αναλογικότερος ο νέος εκλογικός νόμος

    16/6/2002 9:14:00 μμ

    Ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι έτοιμος σε ένα χρόνο και εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ. Ο κ. Σκανδαλίδης εξήγησε ότι το εκλογικό σύστημα που θα επιλεγεί θα δίνει μεν δυνατότητα αποτελεσματικής διακυβέρνησης, αλλά θα είναι αναλογικότερο του σημερινού με διατήρηση του ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή, το οποίο, όπως διευκρίνισε, μπορεί να μην είναι 3%.

    Σχετικά με τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων δημοσίου

    Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου Τομέα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως δεν θα γίνουν άλλες μονιμοποιήσεις πέραν όσων έγιναν στη βάση του πλαισίου που είχε θέσει η Βάσω Παπανδρέου, εκτός από όσους συμβασιούχους κερδίζουν την μονιμοποίησή τους με δικαστικές αποφάσεις στη βάση αυτού του πλαισίου.

    Ο υπουργός είπε πως στο νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή, προκρίνεται η άμεση προκήρυξη θέσεων, όπου υπάρχουν συμβασιούχοι, δίνεται όμως επιπλέον μοριοδότηση στην προϋπηρεσία.

    Ποιές αλλαγές φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος

    Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο

    προβλέπεται να περιοριστούν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αφού προηγουμένως αλλάξουν τα όρια των νομαρχιακών διαμερισμάτων, δημιουργείται ο θεσμός του ''βουλευτή της περιφέρειας''.

    ''Δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί'', διαβεβαίωσε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι ''μόλις είναι έτοιμος'' θα καλέσει σε διάλογο τα κόμματα, τους βουλευτές και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. ''Ολα στο φώς θα γίνουμε'', είπε χαρακτηριστικά αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

    ''Το ΠΑΣΟΚ έφθασε σε οριακό σημείο''

    Σχετικά με τα εσωκομματικά θέματα ο υπουργός επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έφθασε σε οριακό σημείο και εξέφρασε την ελπίδα, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, να επαναφέρει την παράταξη σε συνθήκες πολιτικής συσπείρωσης και μάχης, γιατί ''το ΠΑΣΟΚ'' οπως είπε, ''νικούσε οταν μαχόταν και όχι οταν ομφαλοσκοπούσε''.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα διαρροών. Οι διαρροές, εξήγησε, δεν προέρχονται μόνο απο τα βουλευτικά ή τα κομματικά γραφεία, αλλά ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΕΓ, τα οποία διαρρέουν τί είπαν οι συνάδελφοί τους στα όργανα ή ερμηνεύουν κατά το δοκούν ''το τί ήθελαν να πούν '' πριν την επίσημη ανακοίνωση.

    [03] Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ από Κ. Καραμανλή

    16/6/2002 8:08:00 μμ

    Νέα σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε από τη Λευκάδα ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι ο κ. Σημίτης έχει χάσει τον έλεγχο, δεν συντονίζει, δεν εποπτεύει και διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην επένδυση του φανατισμού, της διχόνοιας και του διχασμού. Ο αρχηγός της ΝΔ συνεχίζει ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ ύβρεων και προσωπικών επιθέσεων. Ο λαός τον παρατηρεί, τον γνωρίζει και θα του δώσει την απάντηση, σχολίασε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Επαγγελματίες της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ''

    ''Είναι φανερό, πλέον, ότι η νοοτροπία που υπάρχει στον ηγετικό πυρήνα της σημερινής Κυβέρνησης είναι η νοοτροπία των επαγγελματιών της εξουσίας. Είναι εκείνοι που θέλουν να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, χωρίς ιδιαίτερα να ενδιαφέρονται, όχι μόνο πια για το έργο που θα πράξουν, αλλά ούτε για τη ζημιά που πιθανόν να προξενήσουν με τις επιλογές και τις συμπεριφορές τους'' ανέφερε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: ''Το ύστατο, πλέον, καταφύγιο που εφευρίσκει ο Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ, είναι το εμπόριο του διχασμού, το εμπόριο της διχόνοιας. Προσπαθούν απελπισμένα να ποτίσουν δηλητήριο στις φλέβες των Ελλήνων. Να ξυπνήσουν διχασμούς περασμένων εποχών. Βεβαίως, ευτύχημα είναι ότι οι πολίτες δεν τους ακούνε, δεν παρασύρονται, δεν διολισθαίνουν σε τέτοιες ατραπούς, που όλοι μας-όποια κι αν ήταν η ιδεολογική μας αφετηρία-ακριβά πληρώσαμε σ' αυτόν τον τόπο (...).

    Σε κάθε, πλέον, δημόσια τοποθέτησή τους η μόνη αναφορά είναι αυτή. Εργο δεν μπορεί να επιδειχθεί. Οραμα δεν υπάρχει. Εμπνευση δεν μπορεί να δοθεί στους πολίτες. Εμπιστοσύνη δεν έχει, πια, ο ελληνικός λαός γι' αυτήν την Κυβέρνηση και είναι φανερό. . .'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Αναφορές στη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεσμεύσεις

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε ότι η ''επανίδρυση του κράτους'' που επαγγέλλεται η ΝΔ, περιλαμβάνει την ενίσχυση του επιτελικού και ελεγκτικού ρόλου του κράτους και την ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, ανθρώπινο δυναμικό και επαρκείς πόρους. Δεσμεύθηκε δε, ότι η ΝΔ θα συνεργαστεί με όλους τους αιρετούς ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς.

    Ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας υποσχέθηκε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης με Ολοκληρωμένες Περιφερειακές Παρεμβάσεις σε κάθε περιφέρεια, στηριζόμενη όπως ανέφερε, στην εμπιστοσύνη προς την τοπική κοινωνία.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής, αφού αναφέρθηκε στα βασικά τοπικά προβλήματα της περιοχής-αγροτικός τομέας, τουριστική βιομηχανία, υγεία- και, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα τουρισμού, δήλωσε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στην επανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, στην ανασυγκρότηση του ΕΟΤ, την ανάδειξη και προβολή στο εξωτερικό του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας και στον εκσυγχρονισμό των απαραίτητων υποδομών.

    [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη

    16/6/2002 8:10:00 μμ

    Στο Ασήμι Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου, ένας 60χρονος που όπως λέγεται ήταν μεθυσμένος πυροβόλησε χθες και σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα τον 40χρονο γιο του και τραυμάτισε ελαφρά τη νύφη του. Στη συνέχεια ταμπουρώθηκε οπλισμένος στο σπίτι του για να παραδοθεί αργότερα στους αστυνομικούς, δηλώνοντας όμως αμετανόητος για την πράξη του.

    [05] Γαλλία: Τέσσερις νεκροί σε πτώση αεροπλάνου

    16/6/2002 8:33:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους όταν το μονοκινητήριο αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη έξω από το Παρίσι, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σεν Σιρ λ Εκόλ, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Οπως ανακοινώθηκε, τα θύματα είναι η 32χρονη Ναταλί Γκιγιέ, ο 33χρονος σύντροφός της Λιονέλ Κουρ, η κόρη τους και ο πιλότος. Η μοιραία αυτή πτήση ήταν ένα δώρο προς τον Κουρ για την Ημέρα του Πατέρα.

    [06] Τα σούπερ μάρκετ. . τρώνε τα μικρά μαγαζιά

    16/6/2002 7:29:00 μμ

    Πόλεμος χαρακωμάτων στις τιμές, που ενώ ωφελεί την τσέπη των καταναλωτών, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο κλείσιμο μικρών και μεσαίων ελληνικών σούπερ μάρκετ. Η επιθετική πολιτική των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων βρίσκεται στο στόχαστρο του συνδέσμου επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ που υποστηρίζει ότι πρέπει να μπει τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, και να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για τις πωλήσεις κάτω του κόστους.

    Mίνι μάρκετ όλο το 24ωρο

    Παράλληλα με τη λειτουργία εκπτωτικών υπέρ-μάρκετ, οι ξένοι όμιλοι ασκούν ισχυρές πιέσεις στους προμηθευτές τους για το πάγωμα των τιμών. Όπως εκτιμούν οι μεγάλοι όμιλοι, το 2002, θα αυξήσουν το τζίρο τους περίπου κατά 15%. . σε βάρος βέβαια των μικρότερων. Μοναδική λύση είναι οι στρατηγικές συμμαχίες και η επέκταση στα Βαλκάνια.

    Στα σχεδια επίσης βρίσκεται και η δημιουργία μικρότερων καταστημάτων υπό τη μορφή μίνι μάρκετ που θα λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 June 2002 - 20:56:45 UTC